Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Vorbirea in limbi la penticostali... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7556)

lacrimi 12.05.2010 22:15:05

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 247303)
Vezi tu, ei afirma ca Apostolii nu propovaduiau Cuvantul lui Dumnezeu cu ajutorul acestui dar, ci doar se rugau asa...deci indiferent ce spunem noi, si ce credem citind Sfanta Scriptura, vorbim limbi diferite pur si simplu.

Pentru mine e foarte clar ca Sfintii Apostoli propovaduiau Cuvantul lui Dumnezeu unor neamuri straine, vorbeau despre faptele minunate ale lui Dumnezeu...unor popoare care nu aveau inca Biblia, care nu auzisera de Dumnezeu, de Hristos...dar ei nu vad asa lucrurile, ce sa mai!:2:

Acesta este adevarul: "vorbirea in limbi" a fost necesara pentru propovaduirea Evangheliei la neamuri. Este evident ca Apostolii nu cunosteau toate limbile pamantului, asa ca Dumnezeu le-a dat acest dar, tocmai pentru a face cunoscut Cuvantul Domnului. Si ca va place sau nu, fratele gibi are dreptate: Biblia spune ca "limbile vor inceta", pentru ca dupa ce Cuvantul va fi cunoscut de catre neamuri, acest dar nu va mai fi de nici un folos... Asa cum astazi nu mai e de nici un folos, mai ales intr-o adunare in care toti cei prezenti vorbesc aceeasi limba...
Mie mi se pare atat de clar spus in Sfanta Scriptura, incat nu-mi pot imagina cum altii se pot sminti pe baza catorva versete....
Iertati-ma

vasalie 12.05.2010 22:25:42

Citat:

În prealabil postat de lacrimi (Post 247323)
Acesta este adevarul: "vorbirea in limbi" a fost necesara pentru propovaduirea Evangheliei la neamuri. Este evident ca Apostolii nu cunosteau toate limbile pamantului, asa ca Dumnezeu le-a dat acest dar, tocmai pentru a face cunoscut Cuvantul Domnului. Si ca va place sau nu, fratele gibi are dreptate: Biblia spune ca "limbile vor inceta", pentru ca dupa ce Cuvantul va fi cunoscut de catre neamuri, acest dar nu va mai fi de nici un folos... Asa cum astazi nu mai e de nici un folos, mai ales intr-o adunare in care toti cei prezenti vorbesc aceeasi limba...
Mie mi se pare atat de clar spus in Sfanta Scriptura, incat nu-mi pot imagina cum altii se pot sminti pe baza catorva versete....
Iertati-ma

Lacrimi, pari o persoana destul de cerebrala. Nu lasa sa-ti sufle in gura cumatra Andrusca. Ea este pusa numai pe bagat intrigi, fara sa vina cu ceva ziditor (sau macar concret).

Ai scos din context expresia "limbile vor inceta". Vezi tot versetul:"Dragostea nu va pieri niciodatã. Proorociile se vor sfîrsi; limbile vor înceta; cunostinta va avea sfîrsit."(1 Corinteni 13:8). Daca tu intelegi, din acest verset, ca vorbirea in limbi (care este un dar al Duhului Sfant) s-a sfarsit, inseamna ca si celelate s-au sfarsit (proorociile, cunostinta).

As vrea sa aflu si parerea ta referitor la vorbirea in limbi in ortodoxie (ma refer, in special, la ortodocsii vorbitori in limbi din zilele noastre).

Jane Says 12.05.2010 22:29:38

Cat timp nu vorbesc "ingereste", e ok :)))
Si ia da sa vad si eu ortodocsi vorbind in limbi ca m-ai facut curioasa. Si vreau sa vad si ce zice arhiereul despre darul asta, nu ca -mi ia mie al rau mintile maine si delirez si zic ca am dar. Nu, sa vad ce zice si restul comunitatii.

vasalie 12.05.2010 22:45:25

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247331)
Si ia da sa vad si eu ortodocsi vorbind in limbi ca m-ai facut curioasa.
.

Vezi la postarea aceasta:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=664

Citeste "Acatistul Parintelui Profirie noul facator de minuni" (in special condacul al10-lea si icosul al 10-lea).

Nu cred ca este cazul sa mai repet ceva.

Jane Says 12.05.2010 22:50:04

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247337)
Vezi la postarea aceasta:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=664

Citeste "Acatistul Parintelui Profirie noul facator de minuni" (in special condacul al10-lea si icosul al 10-lea).

Nu cred ca este cazul sa mai repet ceva.

Ah, da, ei, cu un Sfant se face primavara! :)
Ia sa vedem:

" Fiind aprins de dragostea cea duhovnicească și vrând să propovăduiești oamenilor credința în Hristos. pentru râvna ta Domnul te-a chemat să fii părtaș darurilor Sfinților Apostoli și prin harisma vorbirii în limbi ai grăit pe înțelesul celor de alt neam, iar ei mirându-se de sfințenia ta au strigat lui Dumnezeu: Aliluia! "

Știind micimea viețuirii noastre, să nu deznădăjduim aflând nevoințele Preacuviosului Părinte Porfirie, nici să încercăm a le urma fără dreaptă socoteală, și mai ales să nu căutăm a agonisi harismele sale, căci nu puțină vătămare vom afla. Ci să căutăm a învăța de la el smerenia și dragostea pentru cele sfinte, ca să îi putem cânta lui Dumnezeu: Aliluia!

[COLOR=red]Bucură-te[/COLOR], că ne-ai lămurit că puterile celor depărtați de Biserică vin de la îngerii căzuți;
[COLOR=red]Bucură-te[/COLOR], stavilă pentru cei care fiind stăpâniți de diavol imitau darul vorbirii în limbi; "

Slava Tie Doamne :)

1. Parintele vorbea o limba straina existenta, nu "ingereste"
2. Zicem acolo ca nu cautam harisma asta ca sa nu ne vatamam [ de inselare si slava desarta ]
3. Mai zice ca cine nu e in Biserica (prin asta toti sfintii ortodocsi si noi ortodocsii intelegem Biserica drept-maritoare, ortodoxa) si are darul asta al limbilor , il are de la ingeri cazuti

Mai zi si altul, ca-mi place :)

AndruscaCIM 12.05.2010 22:59:15

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247327)
Lacrimi, pari o persoana destul de cerebrala. Nu lasa sa-ti sufle in gura cumatra Andrusca. Ea este pusa numai pe bagat intrigi, fara sa vina cu ceva ziditor (sau macar concret).

Ai scos din context expresia "limbile vor inceta". Vezi tot versetul:"Dragostea nu va pieri niciodatã. Proorociile se vor sfîrsi; limbile vor înceta; cunostinta va avea sfîrsit."(1 Corinteni 13:8). Daca tu intelegi, din acest verset, ca vorbirea in limbi (care este un dar al Duhului Sfant) s-a sfarsit, inseamna ca si celelate s-au sfarsit (proorociile, cunostinta).

As vrea sa aflu si parerea ta referitor la vorbirea in limbi in ortodoxie (ma refer, in special, la ortodocsii vorbitori in limbi din zilele noastre).

Deci Vasalie, zau daca nu imi dai cam multa importanta, pentru mesajele mele atat de nedemne de luat in considerare, fara substanta, si neziditoare!:21:

Ba ma faci cuscra, ma cumatra...oi vei, oi vei...lasa-ma dom'le sa zic ce am pe suflet, nu ma mai hartui atata!

vasalie 12.05.2010 22:59:48

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247339)
Ah, da, ei, cu un Sfant se face primavara! :)

Si, acela unu nu este "valabil". Care este norma? Daca vrei, mai cerceteaza si vei mai gasi si altii, pe care nu-i stii (cum nu l-ai stiut nici pe asta indicat de mine). Vrei sa-ti arate un adventist care sunt vorbitorii in limbi din ortodoxie?

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247339)
Slava Tie Doamne :)

1. Parintele vorbea o limba straina existenta, nu "ingereste"
2. Zicem acolo ca nu cautam harisma asta ca sa nu ne vatamam [ de inselare si slava desarta ]
3. Mai zice ca cine nu e in Biserica (prin asta toti sfintii ortodocsi si noi ortodocsii intelegem Biserica drept-maritoare, ortodoxa) si are darul asta al limbilor , il are de la ingeri cazuti

Problemele acestea discuta-le cu cei care zic ca au darul vorbirii in limbi.

P.S. La punctul 3 se greseste. Un dar al Duhului Sfant nu este dat numai celor dintr-o confesiune religioasa. Dumnezeu nu este asa marginit (mai ales in gandire) ca noi.

AndruscaCIM 12.05.2010 23:04:03

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247344)

Pai asta-i, ca ei zic...da problema e gogonata!

vasalie 12.05.2010 23:05:32

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 247343)
Deci Vasalie, zau daca nu imi dai cam multa importanta, pentru mesajele mele atat de nedemne de luat in considerare, fara substanta, si neziditoare!:21:

Ba ma faci cuscra, ma cumatra...oi vei, oi vei...lasa-ma dom'le sa zic ce am pe suflet, nu ma mai hartui atata!

Ma supara incorectitudinea ta. Stiai ca si in ortodoxie exista darul vorbirii in limbi si totusi, te faci ca nu stii, ca sa poti sa-i arati cu degetul pe altii (care vorbesc in limbi desi acest dar a incetat - dupa cum spui tu, si te copiaza si altii).

Spune ce ai pe suflet dar fii macar fair-play.

AndruscaCIM 12.05.2010 23:12:55

Citat:

Cat timp nu vorbesc "ingereste", e ok :)))
Si ia da sa vad si eu ortodocsi vorbind in limbi ca m-ai facut curioasa. Si vreau sa vad si ce zice arhiereul despre darul asta, nu ca -mi ia mie al rau mintile maine si delirez si zic ca am dar. Nu, sa vad ce zice si restul comunitatii.

Ei pai eu zic asa, daca arhiereul nu striga la tine sa incepi sa vorbesti, sa faci acolo frumos...nu prea merge.

De altfel ar trebui sa existe un moment dinainte stabilit, pentru care tu sa te pregatesti psihic...ori noi la noi se creeaza atmosfera, ca daca ai vedea in jur cum comunitatea vorbeste, ai intra in joc...dar asaaaa, crezi ca tu s-ar ridica vreun penticostal sa inceapa sa vorbeasca in limbi ( atunci cand hotaraste Duhul Sfant), daca nu ar hotari pastorul...si nu ar sprijini credinciosii in sensul asta, sau daca cei din jur nu ar fi daruiti?

Am auzit de un penticostal care vorbea in limbi/se ruga in gradina personala...deci in sfarsit un caz demn de consemnat, dar oare restul cum de nu primesc darul si in afara Bisericii?:7:

penticostalulmantuibil 12.05.2010 23:13:51

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247327)

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247347)
Ma supara incorectitudinea ta. Stiai ca si in ortodoxie exista darul vorbirii in limbi si totusi, te faci ca nu stii, ca sa poti sa-i arati cu degetul pe altii (care vorbesc in limbi desi acest dar a incetat - dupa cum spui tu, si te copiaza si altii).

Vai, Vasalie, ce frate bun esti.

Exemplu de fair play: „ domle, in biserica mea nu se vorbeste in limbi dar haideti sa nu trecem peste ce este scris si sa nu ascundem adevarul!”

As spune ca e din ciclul: „asa da!” :41:

Jane Says 12.05.2010 23:14:23

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247344)
Si, acela unu nu este "valabil". Care este norma? Daca vrei, mai cerceteaza si vei mai gasi si altii, pe care nu-i stii (cum nu l-ai stiut nici pe asta indicat de mine). Vrei sa-ti arate un adventist care sunt vorbitorii in limbi din ortodoxie?

P.S. La punctul 3 se greseste. Un dar al Duhului Sfant nu este dat numai celor dintr-o confesiune religioasa. Dumnezeu nu este asa marginit (mai ales in gandire) ca noi.

Iarta-ma, am ratat momentul in care am zis ca nu e valabil??
Ce am vrut sa spun e ca faptul ca un sfant s-a invrednicit de harisma asta cu un scop precis (ce reiese din acatist, ca nu gasesc acum viata sfantului sa o citesc) de a o indrepta pe o oarecare Annoula si ca in acatistul sau, chiar cand il laudam, zicem ca nu cautam noi darul acela de care s-a invrednicit el -- e dovada suficienta ca acest dar nu e ceva obisnuit. Este valid in cazul lui, dar tot o floare rara.

Stii, noi nu cerem harisme, deie-ne Domnul pocainta si smerenie si-ajunge atat. Iar daca s-ar trezi vreunul vorbind si-ar avea cat de cat ratiune dupa faza asta, s-ar inspaimanta si ar alerga fuguta la duhovnic sa-i spuna. Cred ca pe noi nu ne-apuca vorbitul in limbi (la ortodocsii legati de Biserica, zic) pentru ca atunci cand ai duhovnic si te supui cercetarii celuilalt, dupa cum il lumineaza si pe acela Sfantul Duh, e mai greu sa propaseasca-n tine "harismele" si slavele desarte. Cand ai parte de un parinte cu darul deosebirii duhurilor, mai greu se lipeste inselarea de om.

Dar ramane faptul ca, ai vazut si tu, din cand in cand unul are acest dar -- Biserica recunoaste darul unora dintre membrii ei insa ne indeamna sa ne ferim de-a-l dori/cauta si prin asta sa intelegi ca si daca s-ar da, oamenii s-ar ruga sa se ridice de la ei. Pentru ca nu ne foloseste la nimic.

AndruscaCIM 12.05.2010 23:20:37

Citat:

În prealabil postat de vasalie (Post 247347)

Spune ce ai pe suflet dar fii macar fair-play.

Imi pare rau, ti-am spus si atunci...ca problema nu e ca exista, ci cum...si in ce mod se manifesta. Nu mi se pare deloc fair sa bagam totul intr-un ceaun, fara sa mai analizam particularitatile...deci cum se manifesta in Ortodoxie, in ce conditii...si in ce mod in cultul penticostal.

Eu vad o diferenta, si mi se pare de bun simt...ca darul sa se manifeste frumos, si nu scalambait, ragand, urland, deci prin atitudini fara control...sau transformand credinciosul de pana la momentul programat, intr-un altul in acele cateva minute.

Eu de asemenea zic, decat sa cred in orice spune fiecare despre sine...mai bine m-as gandi la modul cum vorbeau Sfintii Apostolii in limbi, ei...si la acest simplu gand, ma infioara alte interpretari ciudate, impreuna cu manifestarile lor.

Tu ce crezi, spun lucruri gresite...sau fac bine in dreptul meu pentru ca nu sunt deschisa tuturor parerilor de sine ale penticostalilor?

AndruscaCIM 12.05.2010 23:27:35

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247351)
Vai, Vasalie, ce frate bun esti.

Exemplu de fair play: „ domle, in biserica mea nu se vorbeste in limbi dar haideti sa nu trecem peste ce este scris si sa nu ascundem adevarul!”

As spune ca e din ciclul: „asa da!” :41:

Da parca eram si eu sora ta, eu sunt rauta, sau tot buna?:5:

AndruscaCIM 12.05.2010 23:29:10

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247352)
Dar ramane faptul ca, ai vazut si tu, din cand in cand unul are acest dar -- Biserica recunoaste darul unora dintre membrii ei insa ne indeamna sa ne ferim de-a-l dori/cauta si prin asta sa intelegi ca si daca s-ar da, oamenii s-ar ruga sa se ridice de la ei. Pentru ca nu ne foloseste la nimic.

Adevar graiesti....

penticostalulmantuibil 12.05.2010 23:35:19

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 247356)
Imi pare rau, ti-am spus si atunci...ca problema nu e ca exista, ci cum...si in ce mod se manifesta. Nu mi se pare deloc fair sa bagam totul intr-un ceaun, fara sa mai analizam particularitatile...deci cum se manifesta in Ortodoxie, in ce conditii...si in ce mod in cultul penticostal.

Eu vad o diferenta, si mi se pare de bun simt...ca darul sa se manifeste frumos, si nu scalambait, ragand, urland, deci prin atitudini fara control...sau transformand credinciosul de pana la momentul programat, intr-un altul in acele cateva minute.

In Ortodoxie se manifesta la fel ca si in Cultul Penticostal.

Pentru ca Duhul Sfant nu face discriminari si nu are confesiuni favorite.

In Ortodoxie nu exista doar o singura persoana cu darul vorbirii in limbi.
Sunt mult mai multe: sute, poate mii.

Eu am citit despre trei mii, dar nu am surse suficient de documentate.

Insa un fapt semnificativ este destul de sigur: sunt cel putin cinci ierarhi ortodocsi contemporani care sustin miscarea carismatica. Nu Penticostala, Carismatica.
Ori carismaticii sunt putin mai zbantuiti decat penticostalii.

Jane Says 12.05.2010 23:39:12

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247363)

Pentru ca Duhul Sfant nu face discriminari si nu are confesiuni favorite.

In Ortodoxie nu exista doar o singura persoana cu darul vorbirii in limbi.
Sunt mult mai multe: sute, poate mii.

Eu am citit despre trei mii, dar nu am surse suficient de documentate.

Insa un fapt semnificativ este destul de sigur: sunt cel putin cinci ierarhi ortodocsi contemporani care sustin miscarea carismatica. Nu Penticostala, Carismatica.
Ori carismaticii sunt putin mai zbantuiti decat penticostalii.

Nu se manifesta la fel. Imi arati exact sau las-o balta. Citeste acatistul ala sa vezi ca nu e la fel. Insusi parintele ti-ar spune, cu toata blandetea si dragostea, ca te inseli.

Auzi nu ti se pare cam stupid sa apara darurile Duhului Sfant fix in cadrul unor grupuri asa-zis carismatice? Ce miscare carismatica? Hai sa ne miscam mai cu talent si sa ne deschidem inimile, ca vine duhul?

Da link sa vad cine sustine ce :)

AndruscaCIM 12.05.2010 23:54:58

Citat:

in ortodoxie se manifesta la fel ca si in cultul penticostal.

pentru ca duhul sfant nu face discriminari si nu are confesiuni favorite.

Ba nu!!!!!!

AndruscaCIM 12.05.2010 23:59:00

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247364)
Nu se manifesta la fel. Imi arati exact sau las-o balta. Citeste acatistul ala sa vezi ca nu e la fel. Insusi parintele ti-ar spune, cu toata blandetea si dragostea, ca te inseli.

Auzi nu ti se pare cam stupid sa apara darurile Duhului Sfant fix in cadrul unor grupuri asa-zis carismatice? Ce miscare carismatica? Hai sa ne miscam mai cu talent si sa ne deschidem inimile, ca vine duhul?

:21:...dar pe langa faptul ca se incurajeaza unii pe altii, mai pune si pastorul banuiesc niste condimente, ca sa mearga treaba.

Eu bat pariu ca daca nu s-ar ridica cu totii, si nu ar fi sustinuti...Duhul Sfant nu ar mai veni! Dar asa...cica vine cand vrea El, dar eu cred ca ceva trebuie sa vina...ca nah, lumea asa credincioasa sa nu primeacsa nimic?

AndruscaCIM 13.05.2010 00:03:49

Eu le-as sugera experimentul asta:

1. timp de 3 luni...talmacii sa taca, si sa lase vorbitorii sa vorbeasca, sa vada daca intelege cineva vreun mesaj..de fapt mai multe persoane, si sa se vada daca inteleg cu totii acelasi lucru...saaaau improvizeaza doar!

2. Cand vine momentul cu pricina, sa stea cu totii linistiti...cu mainile la spate si sa spuna o rugaciune in gand, dar absolut necesar si pastorul sa stea linistit...si sa vada daca mai vine Duhul Sfant asa cum venea, din senin...si la modul ala.

Eu as fi curioasa sa vad ce s-ar alege de comunitate, si cat de credinciosi si daruiti s-ar mai simti...daca ar schimba DVD-ul...:39:

penticostalulmantuibil 13.05.2010 00:19:58

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247364)

Jane, cand ti-a zis Vasalie ca exista ortodocsi care vorbesc in limbi, i-ai raspuns:
Citat:

Si ia da sa vad si eu ortodocsi vorbind in limbi ca m-ai facut curioasa.

Dupa ce ti-a dat ai inceput sa tragi spuza pe turta ta: „Este valid in cazul lui, dar tot o floare rara.”

Hai sa fac si eu o incercare:
Iti dau câteva nume de ortodocși: Eusebius Stephanou, James Tavralides, Constantine Monios, David Buss, Athanasius Emmert, Boris Zabrodsky. Toți acești ierarhi ortodocși respectați au crezut ca toate darurile Duhului Sfant (inclusiv vorbirea în alte limbi) sunt și astăzi manifestate.

Si, fiindca am vazut ca tie iti place sa postezi si in engleza:

The [COLOR=#5a3696]Charismatic Movement[/COLOR] in the late 1960s and 70s, swept through both Protestant and Roman Catholic churches. In 1968, Archimandrite Rev. Fr. Eusebius A. Stephanou, Th. D. of the [COLOR=#002bb8]Greek Orthodox Archdiocese of America[/COLOR] experienced along with other Orthodox priests an outpouring of the Holy Spirit. Though, the Charismatic Movement in the Eastern Orthodox Church never exerted the influence that it did in other mainstream churches. Individual priests, such as Fr. James Tavralides, Fr. Constantine Monios and Fr. David Buss, Fr. Athanasius Emmert of the Antiochian Orthodox Christian Archdiocese, Fr. Eusebius Stephanou of the Greek Orthodox Archdiocese of North America, founder of the Brotherhood of St. Symeon the New Theologian and editor of "The Logos", and Fr. Boris Zabrodsky of the Ukrainian Orthodox Church in America, founder of the Service Committee for Orthodox Spiritual Renewal (SCOSR) which published "Theosis" Newsletter, were some of the more prominent leaders of the charismatic renewal in Orthodoxy.

Si pentru ca ai dorit si un link: http://www.workofchrist.com/Theosis/ceased.htm

Jane Says 13.05.2010 00:32:09

Frate, eu nu trag spuza pe nici o turta.
Stiam de exemplul Sfantului Porfirie si chiar am postat la vremea respectiva un raspuns cam in acelasi spirit al celui de astazi, atragand atentia asupra faptului ca e un dar la care noi nu aspiram, lucru scris chiar in acatistul indicat de voi, acatist in care mai erau si alte lucruri interesante:

- In tot acatistul, sunt doua referiri la vorbitul in limbi: a) ca Sfantul a avut harisma asta; b) ca a folosit-o pentru a o indrepta pe Annoula.
- in restul acatistului sunt n referiri la alte daruri ale parintelui, vindecari si ce a mai facut el, si acelea detaliate deci am putea presupune ca daca a mai vorbit in limbi altfel si altcuiva decat acelei Annoula, s-ar fi scris mai multe in acatist (sau, din discretie si pentru a nu incinge spiritele, nici Annoula nu ar fi fost mentionata precis). Dar fiind mentionat clar numele ei, putem deduce ca acel dar a fost folosit intr-un context precis (si pare-se, unic). De asemenea, scriind acolo ca a fost pentru luminarea ei, si cum nu mai e mentionat nimeni altcineva, nu avea cine sa il potenteze pe Parinte sa vorbeasca o limba straina, nu era nici un pastor in proximitate sa ii spuna "hai ca vine, vine, vine, uite acum vine ala bala portocala shambala". Nu a facut-o in grup. Nu a facut-o nici singur ci repet, intr-un singur caz si cu un scop limpede, era importanta mantuirea femeii aleia.

Acum, sa vedem din ce fac penticostalii.. ii apuca oare vorbitul in limbi straine dar cunoscute cand sunt in preajma unor straini? Exista cumva oameni de alta nationalitate la ei in casa cand isi fac rugaciunile, unul care sa fie langa ei si care trebuie sa afle de Evanghelie in clipa aia? sau in comunitate, la casa de rugaciune? Nu?

Noa bine, pa :)

Despre miscarea harismatica nu am alte comentarii decat ca mi se pare o aberatie la fel ca tot ce tine de renewal in crestinism: noi Il marturisim pe Hristos ACELASI in vecii vecilor, El nu se schimba si la fel Biserica ramane aceeasi, n-are nevoie de renewals. Duhul Sfant e Acelasi si se pogoara si preface darurile si ne lumineaza de 2000 de ani incoace. De-asta it never exerted si de-asta au ramas cum bine scrie, individual priests. Period.

AndruscaCIM 13.05.2010 00:44:25

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247384)
De asemenea, scriind acolo ca a fost pentru luminarea ei, si cum nu mai e mentionat nimeni altcineva, nu avea cine sa il potenteze pe Parinte sa vorbeasca o limba straina, nu era nici un pastor in proximitate sa ii spuna "hai ca vine, vine, vine, uite acum vine ala bala portocala shambala". Nu a facut-o in grup. Nu a facut-o nici singur ci repet, intr-un singur caz si cu un scop limpede, era importanta mantuirea femeii aleia.

:21::24:....deci nu mai pot de ras " Hai ca vine, vine..vine, uite acuma vine!"

Dar mai erau niste texte interesante intr-o inregistrare, rostite de pastor :23:, unui omustean care statea chircit pe o podea si icnea ciudat, cam asa suna potentarea " Deeper, deeper...more, more, more..deeper!"...ma intreb oare ce legatura vedeau oamenii aia care asistau la asemenea aberatiune, intre ce se intampla acolo...si Sfanta Scriptura, si darul vorbirii in limbi?

Dar e clar ca erau " crestini", credeau in Biblie...si faceau ce faceau, si tot lui Dumnezeu se rugau (cica)!!

penticostalulmantuibil 13.05.2010 00:58:11

Citat:

Noi Il marturisim pe Hristos ACELASI in vecii vecilor, El nu se schimba

Pana aici suntem de acord. Asta facem si noi. E din Scripturi.

Citat:

...si la fel Biserica ramane aceeasi, n-are nevoie de renewals.

Asta nu mai e din Scripturi. Biserica e in continua transformare. Creste mereu, se transforma din ce in ce mai mult pana cand va ajunge sa fie Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă și fără de prihană.

Dumnezeu ramane acelasi dar oamenii au nevoie de au nevoie mereu de renewals.

Jane Says 13.05.2010 01:10:13

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247393)
Pana aici suntem de acord. Asta facem si noi. E din Scripturi.

Asta nu mai e din Scripturi. Biserica e in continua transformare. Creste mereu, se transforma din ce in ce mai mult pana cand va ajunge sa fie Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă și fără de prihană.

Dumnezeu ramane acelasi dar oamenii au nevoie de au nevoie mereu de renewals.

Nu stiu daca e chiar asa:

Citat:

Bărbaților, iubiți pe femeile voastre, precum și Hristos a iubit Biserica și S-a dat pe Sine pentru ea, ca s-o sfințească, curățind-o cu baia apei prin cuvânt, ca s-o înfățișeze Sieși: Biserică slăvită, neavând pată sau zbârcitură, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă și fără prihană.
Boldurile nu-s ale mele ci de unde am copiat. Deci El S-a dat deja pe sine, sfintind-o. Era slavita fara pata si fara zbarcitura inca de cand a infiintat-o si asa ramane, pentru ca nu se sfinteste prin sine ci e sfintita de El si nu cred ca a sfintit-o mai putin la infiintare si mai mult pe parcurs.

Daca imi arati o carte scrisa de un sfant din primele secole si una scrisa de un cuvios din secolul 20, nu sunt sigura ca voi putea spune care text e din ce perioada, chiar daca textul e profund personal. Err, adica, cu atat mai mult, hehe :)
Crestinii contemporani fiind in comuniune cu Iisus Hristos care-i Acelasi in veac, si cu toti crestinii care s-au impartasit vreodata de El, in decursul istoriei, si fiind luminati de acelasi Duh Sfant, efectiv nu vad de unde ar putea sari charismatic renewalul continuand sa fie ortodox in acelasi timp.

penticostalulmantuibil 13.05.2010 01:14:29

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 247387)
:21::24:....deci nu mai pot de ras " Hai ca vine, vine..vine, uite acuma vine!"

Dar mai erau niste texte interesante intr-o inregistrare, rostite de pastor :23:, unui omustean care statea chircit pe o podea si icnea ciudat, cam asa suna potentarea " Deeper, deeper...more, more, more..deeper!"...ma intreb oare ce legatura vedeau oamenii aia care asistau la asemenea aberatiune, intre ce se intampla acolo...si Sfanta Scriptura, si darul vorbirii in limbi?

Dar e clar ca erau " crestini", credeau in Biblie...si faceau ce faceau, si tot lui Dumnezeu se rugau (cica)!!

Sunt si penticostali care au lozincile lor: „ - Ortodocsii sunt idolatri fiindca se inchina la o icoana in loc sa se inchine lui Dumnezeu!”

Poti sa-i zici tu: „stai mai frate ca lucrurile nu sunt chiar asa!”, el o da pe-a lui inainte.

Sora Andrusca, subiectul este altul in aceasta seara, nu mai sunt penticostalii „more..deeper”.

Am mai progresat putin. Este vorba despre Părintele Ortodox Eusebius Stephanou care este doar unul dintre cei care au crezut ca vorbirea în limbi din zilele noastre e de la Dumnezeu. El nu a fost excomunicat, caterisit de Biserica Ortodoxa. Dimpotrivă lucrarea lui a fost sustinută si moral si financiar de o parte a episcopilor ortodocși greci. La moartea lui, Părintele Eusebius a fost elogiat ca preot ortodox și profesor la Seminarul Ortodox Sfânta Cruce.

El nu face „more..deeper” dar, cu seriozitate in credinta, sustine vorbirea in alte limbi. :15:

Jane Says 13.05.2010 01:16:35

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247397)

El nu face „more..deeper” dar, cu seriozitate in credinta, sustine vorbirea in alte limbi. :15:

Cum il sustine?
Exista atatea carti despre razboiul gandurilor, despre smerenie, despre pocainta, despre dragoste.. De ce nu a scris nimeni o carte despre cum sa obtinem darul vorbirii in limbi, explicand si utilitatea sa si rolul sau in mantuire?

Ai un link spre ceva ce a scris legat de subiectul asta?

AndruscaCIM 13.05.2010 01:24:50

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247397)
Sunt si penticostali care au lozincile lor: „ - Ortodocsii sunt idolatri fiindca se inchina la o icoana in loc sa se inchine lui Dumnezeu!”

Poti sa-i zici tu: „stai mai frate ca lucrurile nu sunt chiar asa!”, el o da pe-a lui inainte.

Sora Andrusca, subiectul este altul in aceasta seara, nu mai sunt penticostalii „more..deeper”.

Am mai progresat putin. Este vorba despre Părintele Ortodox Eusebius Stephanou care este doar unul dintre cei care au crezut ca vorbirea în limbi din zilele noastre e de la Dumnezeu. El nu a fost excomunicat, caterisit de Biserica Ortodoxa. Dimpotrivă lucrarea lui a fost sustinută si moral si financiar de o parte a episcopilor ortodocși greci. La moartea lui, Părintele Eusebius a fost elogiat ca preot ortodox și profesor la Seminarul Ortodox Sfânta Cruce.

A, scuze...ramasesem in urma, da...revin!

AndruscaCIM 13.05.2010 01:30:40

Penticostalulelmantuibil, daca eu tot ramasei cu ale mele amintiri...ai putea sa imi explici si mie ce ar fi putut insemna acele indemnuri " More...deeper, More...more...deeper!"? in cadrul unei comunitati crestine?:7:

penticostalulmantuibil 13.05.2010 01:31:03

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247398)
De ce nu a scris nimeni o carte despre cum sa obtinem darul vorbirii in limbi, explicand si utilitatea sa si rolul sau in mantuire?

Sora Jane, ai citit in vreuna dintre postarile mele cum ca vorbirea in limbi are vreun rol in mantuire?

Daca am scris vreodata asa ceva, am facut o mare greseala.

Fiindca vorbirea in limbi nu are nici un rol in mantuire.

penticostalulmantuibil 13.05.2010 01:36:57

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 247401)
Penticostalulelmantuibil, daca eu tot ramasei cu ale mele amintiri...ai putea sa imi explici si mie ce ar fi putut insemna acele indemnuri " More...deeper, More...more...deeper!"? in cadrul unei comunitati crestine?:7:

Tu poti sa-mi explici mie sora Andrusca?

Ca eu nu pot. Tu te „hranesti” mai mult decat mine cu more deeper. Eu am vazut vreo doua trei filmulete. Au fost haioase si m-au distrat vreun minut, doua dar dupa asta nu mi-au mai placut.

In schimb vad ca tu le savurezi :4:.

Am incercat acum, acasa, sa zic " More...deeper, More...more...deeper!", dar...nimic. :)

penticostalulmantuibil 13.05.2010 01:59:34

Scuze frate Gibi, iar am dat vreo trei pagini si nu am comentat postarea ta. Sa incercam:
Citat:

În prealabil postat de gibilan (Post 247276)
in acea perioada era necesara vorbirea in limbi pentru propovaduirea evangheliei la orce faptura.... mai tot romanul cunoaste cel putin inca o limba straina. daca vrei sa predici evanghelia unui anume popor nimic mai simplu...

A fost odata, pe vremuri, o poveste:
„ Apostolii erau oameni de la tara, pescari fara multa carte si, pentru ca evanghelia a trebuit vestita pana la marginile pamantului, Dumnezeu le-a dat un dar: vorbirea in limbi. Ori pe unde se duceau ei si binevesteau, darul ii insotea. Astfel au ajuns din Ierusalim in Asia, si din Asia in Scitia, si apoi pina in India si pana la marginile pamantului au tot propovaduit. Si pretutindeni darul era cu ei...”

Povestea e frumoasa si eu as vrea sa o cred. Dar nu pot. Nu am izvoare scrise, nu am baze biblice, istoria nu ne prea lasa nici un indiciu in acest sens.

Ce ne spun Biblia si Istoria?
Ca apostolii, da, au mers pretutindeni si au propovaduit.
Dar nu ni se spune nicaieri ca au facut-o prin darul vorbirii in limbi.

Limba greaca in aceea vreme era aproape cam cum este engleza astazi. Cine voia sa mearga in lume si sa vorbeasca multor oameni trebuia sa o cunoasca. Apostolul Neamurilor, cel care a propovaduit cel mai mult paganilor, se descurca in greaca binisor.

Apostolul Petru, in ziua Cincizecimii a propovaduit evanghelia multimii adunate. Dar nu a propovaduit in alte limbi. Vorbirea in alte limbi stia cand s-o foloseasca. A predicat in dulcea limba evreeasca.

Sfintii Apostoli au mers pretutindeni si au propovaduit. Acesta este adevar.

Dar ca au propovaduit in alte limbi este doar o poveste inventata.
Inventata in ce scop?

Despre aceasta intr-un episod urmator.

AndruscaCIM 13.05.2010 02:15:58

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247403)
Tu poti sa-mi explici mie sora Andrusca?

Ca eu nu pot. Tu te „hranesti” mai mult decat mine cu more deeper. Eu am vazut vreo doua trei filmulete. Au fost haioase si m-au distrat vreun minut, doua dar dupa asta nu mi-au mai placut.

In schimb vad ca tu le savurezi :4:.

Am incercat acum, acasa, sa zic " More...deeper, More...more...deeper!", dar...nimic. :)

Ei am eu asa niste flash-back-uri...

Ceea ce mi-a venit mie acum in minte, sunt niste texte NP, care suna cam asa : Pai daca cineva se roaga lui Dumnezeu, e clar ca ceea ce primeste e de la Dumnezeu...cum poti sa te rogi lui Dumnezeu, si sa nu faci bine ceea ce faci?

Ei acum eu am serioase dubii in legatura cu aceasta siguranta a unora, intrucat...se afirma ca Duhul Sfant imparte daruri asa cum vrea el, si cui vrea...dar atunci de ce sa faca un pastor : Deeper, more...deeper, more...yes, deeper!" daca e doar Duhul Sfant care lucreaza pur si simplu...iar credinciosii nici nu cer daruri, ci se supun voii lui Dumnezeu?

Pana la urma Duhul Sfant lucreaza cum vrea el, si imparte daruri cum crede de cuviinta...sau pastorul dicteaza cat si cum?

Iar daca e rugaciune inchinata lui Dumnezeu, si graita in limbi ingeresti...ce are de adaugat pastorul la aceasta, e intre credincios si Dumnezeu...sau?

AndruscaCIM 13.05.2010 02:29:33

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247406)
Scuze frate Gibi, iar am dat vreo trei pagini si nu am comentat postarea ta. Sa incercam:

„ Apostolii erau oameni de la tara, pescari fara multa carte si, pentru ca evanghelia a trebuit vestita pana la marginile pamantului, Dumnezeu le-a dat un dar: vorbirea in limbi. Ori pe unde se duceau ei si binevesteau, darul ii insotea. Astfel au ajuns din Ierusalim in Asia, si din Asia in Scitia, si apoi pina in India si pana la marginile pamantului au tot propovaduit. Si pretutindeni darul era cu ei...”

Povestea e frumoasa si eu as vrea sa o cred. Dar nu pot. Nu am izvoare scrise, nu am baze biblice, istoria nu ne prea lasa nici un indiciu in acest sens.

Limba greaca in aceea vreme era aproape cam cum este engleza astazi. Cine voia sa mearga in lume si sa vorbeasca multor oameni trebuia sa o cunoasca. Apostolul Neamurilor, cel care a propovaduit cel mai mult paganilor, se descurca in greaca binisor.

Apostolul Petru, in ziua Cincizecimii a propovaduit evanghelia multimii adunate. Dar nu a propovaduit in alte limbi. Vorbirea in alte limbi stia cand s-o foloseasca. A predicat in dulcea limba evreeasca.

Inventata in ce scop?

Mi se pare mie, sau omiti un aspect extrem de important aruncandu-te in aceste supozitii ( chiar nefondate, pentru ca daca te-ai informa...ai afla cam cum statea treaba)?

Sustii ca masele...cunoasteau limba greaca? Masele de oameni care vorbeau diferite limbi, care nu aveau acces la educatie inalta...cunoasteau limba greaca?:4:

Afirmi ca nu sunt izvoare, din nou? Ai cautat, te-ai informat personal...sau expui niste idei ale altor persoane mai putin informate?

Daca ne apucam amandoi sa cercetam, si aflam ca toate neamurile carora li s-a adus Evanghelia nu prea aveau cum sa cunoasca o limba de circulatie...la ce concluzie ajungem?

Jane Says 13.05.2010 08:39:19

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247402)
Sora Jane, ai citit in vreuna dintre postarile mele cum ca vorbirea in limbi are vreun rol in mantuire?

Daca am scris vreodata asa ceva, am facut o mare greseala.

Fiindca vorbirea in limbi nu are nici un rol in mantuire.

My work here is done.
Ramas bun, topicule.

dani2004 13.05.2010 11:58:00

Citat:

Gresit.
O "mica" diferenta. In cultul penticostal trebuie sa se manifeste ca in Ortodoxie.

penticostalulmantuibil 13.05.2010 12:06:38

Daca scrii si Cultul Penticostal cu C si P mare, asa cum ai scris „Ortodoxie”, fie, sunt de acord cu tine:
Si in Ortodoxie si in Cultul Penticostal trebuie sa se manifeste precum in Sfintele Scripturi.

penticostalulmantuibil 13.05.2010 12:12:15

Citat:

În prealabil postat de Jane Says (Post 247415)
My work here is done.
Ramas bun, topicule.

:2: Sper ca nu din pricina ca as fi spus eu vreo prostie.
Bine, nu ca n-as fi spus multe prostii dar au fost...involuntare.

gibilan 13.05.2010 13:29:00

Citat:

În prealabil postat de penticostalulmantuibil (Post 247406)

Inventata in ce scop?

istoria penticostala dateaza de 200de ani oare penticostali asa ar fi fost de slabi sa scrie ceva care iar dezavantaja pe ei mari rasucitori ai vorbelor sau mai bine zis s-ar fi batut cuie in cap.vad ca te crezi mare cunoscator spune cind au fost in india de exemplu cum au facu-to in dulcele grai evreiesc?sau poate penticostal[probabil etnie]sau pe la alti salbatici pe unde au fost cum le-a predicat nu are nici un temei ce spui.[povestea inventata]asa dupa capul tau cel luminat in ce scop era inventata ca atunci nu erau "distinsi"penticostali graitori de limbi ne-mai auzite.daia nu suportati voi SF.TRADITIE unde sunt mentionate cu date concrete multe lucruri care in scripturi nu sunt mentionate,sti ce spune scriptura daca erau toate scrise....sapoi Doamne iartane inca nu am aflat de la distinsa si luminata voastra persoana ce apostoli au increstinat america de unde a aparut"luminatul cult penticostal care iara si iara si iara ne evanghelizeaza cu invataturile "biserici"lor apostate.de ce ti secret mah si nu ne spui ce apostol a increstinat america?si in ce limba le-a vorbit acu cca.200si un pic ani eu stiu carol perham[california]ia uimestema cu ce prosti spui.

penticostalulmantuibil 13.05.2010 13:32:13

Citat:

În prealabil postat de AndruscaCIM (Post 247409)
Ceea ce mi-a venit mie acum in minte, sunt niste texte NP, care suna cam asa : Pai daca cineva se roaga lui Dumnezeu, e clar ca ceea ce primeste e de la Dumnezeu...cum poti sa te rogi lui Dumnezeu, si sa nu faci bine ceea ce faci?

Ei acum eu am serioase dubii in legatura cu aceasta siguranta a unora...

E important daca in discutie se tine cont de textele NP, de textele BO sau de ceea ce au afirmat Iisus si Sfintii Apostoli. Eu as merge pe a treia varianta.

E bine sa cerem?
E posibil ca cineva sa ceara Duhul Sfant si sa primeasca altceva?

Ce a zis Iisus?
Hai sa fiu bun si sa dau si referinta (nu pentru tine, pentru altii care citesc. Stiu ca tu o stii) - Luca 11: 9-13.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:45:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.