![]() |
“Cu morala corectăm greșelile instinctelor noastre, iar cu dragostea – greșelile moralei noastre.” (Jose Ortega Y Gasset)
|
"Căci așa cum întîlnirea cu focul face aurul mai strălucitor, la fel îl face mulțimea încercărilor pe cel drept." (Sf Varsanufie)
|
“Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; și slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor ”
[Isaia 42.8] Este una din cele mai adanci invataturi mantuitoare. Putini ii inteleg miezul. |
Citat:
Eu sunt unul dintre cei ce nu inteleg, miezul. |
"Pune-ti toata nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta"
"Omul simplu crede toate vorbele, omul intelept vegheaza pasii sai" "Unii oameni isi traiesc o parte din viata in asa fel incat sa si-o faca imposibil de suportat pe cealalta" Parintele Serafim "Nu exista pericol pe care un curaj sa nu-l poata cuceri, nu exista nicio incercare pe care o inima neprihanita sa n-o poata trece si nu exista nicio dificultate pe care o minte puternica sa n-o poata depasi" |
Citat:
Intelegerea invataturilor biblice are, in principiu, doua nivele de profunzime: - unul textual- cu care fiecare isi incepe cautarea de Dumnezeu si care are rolul ei particular, formator in economia sufletului. - unul mistic - adica intelesul duhovnicesc care vine din experienta launtrica. Intelegerea textuala a acestui pasaj biblic sugereaza ca Dumnezeu se autocaracterizeaza - isi defineste o trasatura de personalitate fundamentala - Autoritatea divina absoluta - In esenta, un refuz categoric de a-si imparti slava dumnezeiasca cu altcineva. Intelesurile mistice trebuie privite ca instructiuni pentru minte si inima, prin care acestea sunt topite si modelate in fluxul experientei de zi cu zi. De obicei, acestea sunt destainuite de la duhovnic la ucenic sau revelate direct in Duhul. In general, intelesul mistic nu are relevanta pentru cei neexperimentati in trairi duhovnicesti. De aceea, acestea au fost, si sunt expuse cu parcimonie, pentru a se evita neintelegerile si vatamarea mintii celor incepatori. Cuvintele Lui Dumnezeu nu sunt doar expuneri, ci intentia lor ultima este aceea de a fi intelese ca instructiuni pentru minte si inima. In acest caz, profunzimea intelesului mistic poate fi analizata pe trei nivele de intelegere: - mic: "Priveste-L pe Dumnezeu ca Autoritate Absoluta". Functia psihologica a imprimarii acestei viziuni-perceptii a Lui Dumnezeu este aceea de a pregati Dumnezeiasca Unificare a Mintii. (Mintea lumeasca este, in fapt, impartita si puternic discriminatorie cu o irezistibila tendinta a segregarii perceptiei in aspectele senzoriale si conceptuale lumesti. De aceea, fiind supusa in fiecare clipa "pacatului".) - mediu: "Dumnezeu este, in fapt, sursa oricarui aspect al Binelui pe care-l experimentam minunt de minut, secunda de secunda, indiferent sub ce aspect se prezinta". Noi credem, de obicei, ca Binele pe care-l traim, de cele mai multe ori, vine - intrinsec - prin lucruri si fiinte - fara sa vedem ca de fapt Dumnezeu este sursa unica a acestuia. Aceasta este o inchinare mai subtila la "idoli" . Dumnezeu spune "Eu sunt Domnul" ca sa intelegem in fiecare moment ca El este izvorul Binelui - indiferent de forma prin care acesta ne atinge. Insa pentru aceasta, este nevoie de o mai mare vigoare a mintii pentru a fi capabili sa-L recunostem pe Dumnezeu in orice aspect al experientei. Pe masura ce-L recunoastem pe Dumnezeu ca sursa a tot-binele, Mintea se aseaza in dumnezeiescul Extaz. -adanc: "Dumnezeu sustine toata Creatia - clipa de clipa". Noi percepem lumea in experienta cognitiva curenta ca fiind separata de Dumnezeu - atat in aspectele generale cat si in cele particulare. Mintea este incapabila sa-l vada direct pe Dumnezeu sustinand prin energiile Sale intreaga Sa creatie. Faptul ca noi percepem ca un lucru sau fiinta exista prin sine (un computer, o pasare, un gand, o emotie...) este cea mai subtila forma de "inchinare la idoli". Crezand ca ceva exista "in sine" - noi dam in fapt slava Lui Dumnezeu acelui aspect - fara insa sa constientizam aceasta forma de inchinare, foarte subtire, la creatie. Cand avem aceasta intelegere-vedere adanca, sufletul vede in fiecare clipa ca toate fenomenele fie exterioare, fie interioare rasar din energiile necreate ale Lui Dumnezeu. Cand valul lumii se ridica si vedem razele dumnezeirii care insufletesc toata creatia - se spune ca Mintea se aseaza in Adevar. “Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; și slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor ” |
Nihil Sine Deo - Nimic Fara Dumnezeu
Deviza casei regale din Romania |
Drumul catre Dumnezeu presupune, in fapt, corectarea "conceptiei", urmata de corectarea "perceptiei."
Frumusetea Lui Dumnezeu este infricosatoare. Covarseste mintea. Cand aceasta frumusete este vazuta in fiecare faptura, se spune ca a fost corectata "perceptia". |
„Cu un bănuț dăruit poți cumpăra cerul, nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă nu ai nici acel bănuț, atunci dă măcar un pahar cu apă rece.”(Sfântul Ioan Gură de Aur)
„Mântuitorul a ales crucea, fiindcă astfel se moare cu mâinile întinse. El S-a sfârșit îmbrățișându-ne.”(Sfântul Atanasie cel Mare) |
despre bani- Petre Tutea
Eu nu detest burghezia. Eu m*-am lamurit ca un om care vrea sa fie bogat, nu este un pacatos. Spunea odata un preot batran: “Circula o zicala ca banul e ochiul dracului. Eu nu il concep ca ochiul dracului, eu il concep ca pe o scara dubla. Daca il posezi, indiferent in ce cantitati, si te misti in sus binefacator pe scara, nu mai e ochiul dracului. Iar daca cobori, atunci te duci cu el in infern, prin vicii, prin lacomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stapan.”
Petre Tutea |
"Cine hraneste un animal flamand,isi hraneste sufletul sau!"
Charlie Chaplin |
Nu cunoastem decat ceea ce imblanzim. Iar oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic. Cumpara lucruri gata facute de la negustori. Si cum nu exista negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni – Antoine de Saint Exupery
Imi place sa stiu totul despre noii mei prieteni, dar nimic despre cei vechi – Oscar Wilde Prietenie inseamna sa fii alaturi de prieteni nu cand au dreptate, ci cand gresesc – Andre Malraux intr-o prietenie, lucrul cel mai greu nu este de a ne da pe fata defectele dinaintea unui prieten, ci de a-l face sa si le vada pe ale lui – La Rochefoucauld O carte buna inlocuieste o prietenie, o prietenie nu poate inlocui o carte – Vasile Conta |
Oricine renunta sa invete este batran, chiar daca are 20 sau 80 de ani. Oricine continua sa invete ramane tanar. Cel mai important lucru in viata este sa-ti pastrezi propria minte tanara. – Henry Ford
|
Politica nu are principii. Are numai interese – Octavian Paler
Politicienii sunt toti la fel. Ei promit sa construiasca un pod si acolo unde nu este nici o apa. – Nikita_Sergheevici_Hrusciov Politica este arta de a cauta probleme, de a afla daca exista sau nu, de a le pune un diagnostic incorect si a aplica gresit remediul – Ernest_Benn Nu exista prieteni in politica, exista numai prieteni politici. – Titu Liviu Maiorescu In politica, prostia nu e un handicap. – Napoleon Bonaparte |
Pastreaza-ti visele vii. Intelege ca pentru a realiza ceva trebuie sa ai credinta si incredere in tine, viziune, munca, determinare si daruire. Aminteste-ti ca toate lucrurile sunt posibile pentru cei care cred – Gail Devers
|
Bunatatea infrumuseteaza viata, impacand toate neintelegerile; ea limpezeste ceea ce e incurcat, usureaza ceea ce e greu, inveseleste ceea ce e trist – Lev Tolstoi
|
Cand veti curata sufletele voastre, atunci vor straluci si se vor impartasi de prezenta lui Dumnezeu si de dumnezeiasca si cereasca Sa stralucire. Atunci, sufletele vor fi ca niste oglinzi curate, receptive la lumina dumnezeiasca si vor putea primi si ele stralucire.
( Sfantul Dionisie Areopagitul) |
Prietenia sfarseste acolo unde incepe neincrederea.
Seneca |
Prieten se numește omul care te ajută fără ca verbul să fie urmat de un complement circumstanțial de timp sau de loc sau de mod. - Nicolae Steinhardt
|
Nimeni să nu silească pe aproapele său, nici măcar pentru a-i face bine. Nici Domnul nu intră nechemat. - Nicolae Steinhardt
|
"Sunt dornic să-ți spun cuvintele cele mai adânci pe care aș putea să le spun. Nu îndrăznesc; mi-e teamă de râsul tău. Iată de ce îmi râd de mine și fac să izbucnească taina mea în mii de glume. Nesocotesc chinul meu de teamă să nu-l nesocotești tu.
Sunt dornic să-ți spun cuvintele cele mai simțite pe care aș putea să le spun. Nu îndrăznesc; mi-e teamă că nu le vei crede. Iată de ce le prefac în minciuni și-ți spun prin ele ceea ce nu gândesc. Las să apară durerea mea ca ceva nechibzuit, ca nu cumva s-o iei tu drept nechibzuință. Sunt dornic să-ți aleg cuvintele cele mai prețioase, pe care aș putea să le rostesc. Nu îndrăznesc; mi-e teamă că nu la fel îmi vei răspunde. Iată de ce sunt plin de mândrie de această putere a mea: te chinui – de teamă că nu vei cunoaște niciodată chinul. Sunt dornic să mă așez plin de tăcere lângă tine. Nu îndrăznesc, de teamă că buzele-mi vor trăda inima. Iată de ce vorbesc mult și fără de șir – ca să ascund taina inimii mele în această vorbărie. Chinui suferința mea ca nu cumva să mi-o chinui tu. Sunt dornic să mă depărtez de tine. Nu îndrăznesc; mi-e teamă că vei întrezări lipsa mea de bărbăție. Și iată de ce vin spre tine cu fruntea sus și cu un aer nepăsător. Privirea chinuitoare a ochilor tăi îmi ațâță durerea în fiecare clipă." (Tagore) |
Citate preferate, cugetari, vorbe de duh
Adevărul este relația dintre cauză și efect.(...)
|
|
Rusine
Este de rusine sa imbatranim, Fara sa ne imbogatim in Dumnezeu. |
Mica rugaciune contemplativa
Doamne Iisuse, Imparatul inimii si al mintii, Da Tu ce este al Cezarului, Cezarului, Da Tu ce este al Lui Dumnezeu, Lui Dumnezeu, Caci tot ce imi doresc este a Te privi pururi, Cum toate le implinesti. Caci nu-mi mai pot dezlipi privirea de la Fata Ta, Rapit fiind de Frumusete nemaivazuta, nemaiauzita, Uite, nu mai pot face nimic. Nu mai am nicio putere in mine. M-ai robit cu totul. Pot doar sa Te privesc, Indefinit. |
"Cu un bănuț dăruit, poți cumpăra cerul. Nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă n-ai nici măcar acel bănuț, atunci dă un pahar cu apă rece."
- Sfântul Ioan Gură de Aur "Gândește-te adesea în mintea și în sufletul tău: Doamne, de câte ori am căzut, tu m-ai ridicat! Și de câte ori după ce m-ai iertat, m-ai strâns lângă inima ta! Gândește-te adesea... și nu te mai despărți vreodată de El." - Sfântul Josemaria Escriva "Oamenii sunt adesea neînțelegători, iraționali și egoiști... Iartă-i, oricum. Dacă ești bun, oamenii te pot acuza de egoism și intenții ascunse... Fii bun, oricum. Dacă ai succes, poți câștiga prieteni falși și dușmani adevărați... Caută succesul, oricum. Dacă ești cinstit și sincer, oamenii te pot înșela... Fii cinstit și sincer, oricum. Ceea ce construiești în ani, alții pot dărâma intr-o zi... Construiește, oricum. Dacă găsești liniștea și fericirea, oamenii pot fi geloși... Fii fericit, oricum. Binele pe care îl faci astăzi, oamenii îl vor uita mâine... Fă bine, oricum. Dă-i lumii tot ce ai mai bun și poate nu va fi niciodată de-ajuns... Dă-i lumii tot ce ai mai bun, oricum. La urma urmei, este între tine și Dumnezeu... N-a fost niciodată între tine și ei, oricum." - Maica Tereza In general imi plac citatele Maicii Tereza si cele care se refera la bunatate, la ai ajuta pe cei din jurul nostru. |
Un cuvant folositor de la Parintele Adrian Fageteanu
"Dumnezeu vrea sa fim smeriti ca asa este firea noastra, fragila si smerita, depindem de Dumnezeu in toate. Daca am ajuns sa punem inima in aceasta stare, atunci avem indrazneala si putere inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor".
|
http://ziarullumina.ro/repere-si-ide...vine-prajitura
Sunt oameni pentru care moartea nu are nimic fioros sau înspăimântător. Pentru că știu că ceea ce au primit și au lucrat bun în viață se va prelungi în eternitate și chiar va fi cu mult mai mult răsplătit acolo. O bătrână, pe patul de spital, vorbea senină cu preotul care venise s-o viziteze. „Domnul mi-a dat o viață foarte frumoasă. Sunt gata de plecare. Dar aș avea o ultimă dorință: când va fi înmormântarea mea, vreau să mi se pună în mână o linguriță.“ „O linguriță?“, se arătă surprins preotul. „Dar de ce vreți să fiți înmormântată cu o linguriță?“ „Întotdeauna mi-a făcut plăcere, atunci când eram tânără, să iau parte la nunți, iar acum, mai în vârstă, să particip la agapele organizate la biserică de hram sau alte sărbători. Și de fiecare dată când ajungeam la locul meu, mă uitam să văd dacă lângă farfurie era așezată lingurița. Știți ce însemna aceasta?“ „Nu“, răspunse preotul. „Asta însemna că la final trebuia să vină prăjitura și înghețata. Adică, ceea ce este mai bun vine la sfârșit. Tocmai aceasta vreau să spun la înmormântarea mea. Când va trece pe lângă sicriul meu, lumea se va întreba: «Pentru ce aici o linguriță?» Vreau ca dumneavoastră să le răspundeți că am lingurița în mână pentru că ceea ce este bun, de-abia de acum urmează.“ (Adaptare de Augustin Păunoiu după o povestire din volumul „Istorioare pentru suflet“, colecția „Duhovnicul meu“, Bruno Ferrero, Galaxia Gutenberg, 2007). |
“Creștinismul este o religie absolută, dar, vorba lui Gandhi, are un cusur: e prea perfect! Poți să-l imiți, imperfect, dar una e imitarea și alta e participarea care te face să te realizezi în tine, prin el, în mod total.” (Petre Țuțea)
"Fii împacat cu sufletul tau si, atunci, cerul si pamântul se vor împaca cu tine". (Sfântul Isaac Sirul) |
Toti nervii trupului, fiecare nervisor, cat de mic, trebuie iluminat cu putere de dragostea Lui Dumnezeu si astfel vindecat.
Altfel, miscarile trupului si miscarile mintii raman pacatoase, necurate, in intuneric. Trupul celui patruns de dragostea dumnezeiasca se deschide inlauntru ca o floare splendida, minunata. |
Cand Domnul vrea sa-l piarda pe om, trimite asupra lui trufia! (Michael Faraday)
Nu lua inteleptul care face pe prostul, drept prost !(Su) Adevarata intelepciune e sa-ti recunosti propria neputinta!(Socrate) |
Teodor al Edesei - cele trei patimi generale
Trei sunt patimile cele mai generale, din care se nasc toate: iubirea de placere, iubirea de argint si iubirea de slava. Acestora le urmeaza alte cinci duhuri ale rautatii. Iar din acestea se naste un roi mare de patimi si toate chipurile rautatii cu multe fete. Deci cel ce a biruit pe acesti trei conducatori si fruntasi a suportat impreuna cu ei si pe cei cinci si a supus apoi toate patimile.
|
Citat:
Totuși mai mâncăm/ bem câte ceva care ne produce mai degrabă plăcere decât bucurie, ca să nu pomenesc de alte plăceri trupești, care până la urmă asta sunt: plăceri. Cum le putem transforma în bucurii nepăcătoase? Care este limita admisă dintre ele? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri. |
Un citat foarte drag mie
,,Daca vrei sa fii fericit o clipa, razbuna-te! Daca vrei sa fii fericit o viata, iarta!"
(Anonim) |
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...lacere+bucurie Poate îl "re-activăm" :-) |
Chiar daca noi credem in Dumnezeu,
Ne place mai mult sa ne slavim pe noi insine, Decat sa-L slavim pe Dumnezeu. Gasim mai multa placere in iubirea de sine, Decat in iubirea de Dumnezeu. Numai dragostea curata, Poate alunga aceasta meteahna. |
"Munca grea dezvăluie caracterul oamenilor: unii își întorc mânecile, alții întorc nasul și alții nu se mai întorc deloc." Sam Ewig
|
O noapte si-un munte
O noapte si-un munte s-au intalnit,
Intr-o ceata de stele. Nu si-au vorbit, Caci fiecare asculta linistea celuilalt. Un munte in noapte, Asteptand ultimul rasarit. Fara sa tresara, Fara sa se tanguie, Fara sa spere. |
Când te vei opri și vei realiza cât de perfect este totul, îți vei lăsa capul pe spate și vei zâmbi privind cerul. Buddha
|
Culori adevarate
You with the sad eyes Don't be discouraged Oh I realize It's hard to take courage In a world full of people You can lose sight of it all And the darkness inside you Can make you feel so small But I see your true colors Shining through I see your true colors And that's why I love you So don't be afraid to let them show Your true colors True colors are beautiful, Like a rainbow. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 08:35:04. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.