Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa si Massmedia (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=508)
-   -   CAZUL TANACU (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=26)

Mirean 17.04.2007 16:28:44

Te-ai speriat?

Sebastiana 17.04.2007 16:29:24

DOAMNE,IISUSE HRISTOASE,FIUL LUI DUMNEZEU CEL VIU,MILUIESTE-NE SI MANTUIESTE-NE PE NOI MULT PREA PACATOSII.

Sebastiana 17.04.2007 16:30:57

Eu stau bine cu inima,multumesc,tu cum stai cu celelalte...?

Mirean 17.04.2007 17:02:59

Citat:

În prealabil postat de Sebastiana
Eu stau bine cu inima,multumesc,tu cum stai cu celelalte...?

Eu zic ca bine. Ma surprinde ca oamenii se sperie de cuvinte si pierd esenta.

Cam asa a sunat o cateheza aunui amic preot catre niste minori care dadusera cu capul de rigorile legii, majoritatea cap prostuti si neeeducati.

A incercat omul cu cuvinte frumoase si astia cascau si apropae ca adormisem si eu. Apoi i-a venit ideea sa vorbeasca pe "limba" lor. A folosit niste cuvinte care ar face cinste oricarui "baiat de cartier", dar fara vulgaritati. Brusc aia au devenit ochi si urechi.

Foarte eficient, foarte modern. Ce zici?

Sebastiana 17.04.2007 17:19:04

Vezi ca te abati de la Topicul Forumului acestuia:CAZUL TANACU,nu te abate de la subiect,te rog.

Mirean 17.04.2007 17:28:38

Citat:

Vezi ca te abati de la Topicul Forumului acestuia:CAZUL TANACU,nu te abate de la subiect,te rog.

Pai tu ai inceput sa te rogi...topic-ul cu rugaciunea e in alta parte asa ca m-am explicat, poate te-ai speriat.

Cat despre tanacu am spus, in mare, ce am avut de spus. Multi au citit, putini au inteles.

Sebastiana 17.04.2007 17:41:35

Apropos,sa-mi fie cu iertare,ca fac o mica paranteza,dar cand ai scris numele Mantuitorului,in celalat topic despre Tanacu,ai scris NUMELE MANTUITORULUI cu un singur "I".Esti ortodox?La noi,la ortodocsi este scris NUMELE MANTUITORULUI cu 2doi "I"-uri si anume IISUS HRISTOS.Eu cand am gresit NUMELE LUI,scapand o litera("S"),din greseala,si fara sa vreau bineinteles,m-am corectat imediat.Isus scris cu un "I" am citit in mai multe carti ca inseamna altceva,si anume magar.Vezi ca am citit in mai multe carti,stiu sigur asta si nu te mint.Scris cu doi"II-uri" este corect NUMELE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS,ca tot te dai tu cu DUMNEZEU "cel ales si "marele" intelept""atunci demonstreza ca stii sa scrii corect NUMELE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS.Sincer vorbind,cu cine esti cu adevarat?,iarta-mi indiscretia si intrebarea prea directa.

Mirean 17.04.2007 18:50:25

Citat:

Apropos,sa-mi fie cu iertare,ca fac o mica paranteza,dar cand ai scris numele Mantuitorului,in celalat topic despre Tanacu,ai scris NUMELE MANTUITORULUI cu un singur "I".Esti ortodox?La noi,la ortodocsi este scris NUMELE MANTUITORULUI cu 2doi "I"-uri si anume IISUS HRISTOS.Eu cand am gresit NUMELE LUI,scapand o litera("S"),din greseala,si fara sa vreau bineinteles,m-am corectat imediat.Isus scris cu un "I" am citit in mai multe carti ca inseamna altceva,si anume magar.Vezi ca am citit in mai multe carti,stiu sigur asta si nu te mint.Scris cu doi"II-uri" este corect NUMELE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS,ca tot te dai tu cu DUMNEZEU "cel ales si "marele" intelept""atunci demonstreza ca stii sa scrii corect NUMELE MANTUITORULUI IISUS HRISTOS.Sincer vorbind,cu cine esti cu adevarat?,iarta-mi indiscretia si intrebarea prea directa.

A fost o scapare, scriu Iisus.

Gresesti, asta e Teologie "dupa ureche". In Ebraica "hamor" inseamna magar, iar "more" invatator, articulat "hamore" este invatarorul. De aici si confuzia - am putea spune, in limba romana, ca cele doua sunt paronime.

Totodata, în ebraica se folosesc pentru "magar" sau "magarita" cuvintele "ayir" si "aton", iar in greaca se folosesc cuvintele "onos", "polos", sau "upozughion"."

In limba greaca, limba in care s-a scris in original "Noul Testament" apare (ca pronuntie) numele "Iesu Christu", cu un "u" lung (in "Christu"). Numele "Iesu" provine de la cuvantul ebraic "Jehosua" (limba ebraica a fost limba originara a Vechiului Testament), care inseamna "Jahwe este Mantuitor" (Matei 1, 21). In ambele cazuri, numele incepe cu "Je", care - in pronuntia curenta Ð devine un lung "i". Motivul, deci, pentru care ortodocsii considera necesar ca in romaneste sa se scrie "Iisus" in loc de "Isus" este sa se respecte oarecum pronuntia originara.

In vremea lui Isus, numele acesta era foarte obisnuit in Palestina (cum la noi ar fi Ion). Teologii ortodocsi au considerat necesar sa foloseasca numele "Iisus" pentru Mantuitor, ca sa faca distinctie clara intre Iisus Cristos si ceilalti oameni care aveau tot numele de "Isus". Deci - cu alte cuvinte - pentru a sublinia unicitatea lui Isus Cristos.

Motivele acestea reprezinta alegerea pe care au facut-o ortodocsii. Desigur, au o anumita justificare, dar aceasta este doar o problema de redactare textuala, fara repercusiune asupra relatiei individului cu Dumnezeu. Cei care au ales numele simplu "Isus" (cu un singur "i") nu pot fi incorecti, deoarece vocalele lungi in limba romana nu se transcriu neaparat prin dublarea vocalei respective (de exemplu in cuvantul "mic", vocala "i" este scurta, in cuvantul "inima", vocala "i" este lunga; se foloseste adaugarea unui "i" atunci cand s-ar face confuzie intre cuvinte; de ex: "copii" este cuvantul la plural nearticulat; "copiii" - acelasi cuvant, dar articulat).

Referitor la cuvantul "Isus" sau "Iisus" nu este nici o greseala, orice forma se scrie. Este o problema de optiune, care trebuie respectata, pentru ca fiecare varianta are argumentele ei. Crestinii neortodocsi considera ca, din punctul de vedere al limbii romane, forma "Isus" este mai apropiata regulilor acestei limbi. Dar nu e gresita nici cealalta varianta ("Iisus"). Aceasta disputa nu trebuie sa reprezinte un motiv de dispute intre culte. Ce s-ar putea spune despre numele "Jesus" (pronuntie "Gizaz") la englezi, sau despre "Elninho" (pronuntie "Elninio") la portughezi? Sunt ei mai putin credinciosi sau mai putin corecti, din cauza ca pronunta numele in acest fel? E o problema de limba, de optiune libera.

Sebastiana 17.04.2007 19:11:41

Eu ti-am scris pt.ca am SF.BIBLIE ORTODOXA care este cea de capatai pt.mine,cealalta Biblie,a celorlalti avand-o tocmai pt.a le compara,dar asta nu inseamna ca in SF.BIBLIE ORTODOXA se greseste si,tocmai de aceea, mi s-a parut suspect ca tocmai tu, care iti sustii convingerile tale,sus si tare,sa gresesti asa.Ai grija data viitoare ca si mine,de altfel, si incadreaza-te in tiparele ortodoxe ca si cei ortodocsi, daca intr-adevar esti asa,asa sa ramai:ortodox,sa nu te schimbi.Doamne ajuta!

Mirean 17.04.2007 19:17:47

Citat:

Eu ti-am scris pt.ca am SF.BIBLIE ORTODOXA care este cea de capatai pt.mine,cealalta Biblie,a celorlalti avand-o tocmai pt.a le compara,dar asta nu inseamna ca in SF.BIBLIE ORTODOXA se greseste si,tocmai de aceea, mi s-a parut suspect ca tocmai tu, care iti sustii convingerile tale,sus si tare,sa gresesti asa.Ai grija data viitoare ca si mine,de altfel, si incadreaza-te in tiparele ortodoxe ca si cei ortodocsi, daca intr-adevar esti asa,asa sa ramai:ortodox,sa nu te schimbi.Doamne ajuta!

A gresi e omeneste. esti cam dura pentru o litera uitat, mai ales ca si tu ai facut aceeasi greseala. De altfel, am precizat in alta postare faptul ca sunt ortodox.

Ai putea totusi sa iti insusesti adevarata motivatie a scrierii "Iisus"...

Daca tot faci comparatii intre Biblii ai putea sa vezi ca altele sunt diferentele majore, nu cele legate de forma.
Ti-am mai spus ca din cauza formei tu pierzi esenta.

"Marto, Marto...."

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:11:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.