Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Cinstea baticului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2653)

vsovi 11.12.2008 16:21:25

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 103998)
Hahhaha, vsovi, ai intr-un fel dreptate, daca le micsoram asa pe toate, iata drumul spre mar.

DAR:
.........

In ziua de azi in schimb, decenta arata altfel. Pentru unele femei din ziua de azi purtarea baticului intr-adevar inseamna ca sunt femei cinstite. Cred cu toata sinceritatea ca purtarea baticului arata decenta, sinceritate si faptul ca sunt credincioase. Asta este un lucru foarte bun. Dar nu baticul le face ascultatoare si cinstite, ci baticul este doar un semn al cinstei lor.

Pe de alta parte sunt femei carora le poti pune si trei baticuri pe cap si nu sunt nici cinstite, nici nu-si respecta barbatul, si nici pe Hristos.

Si uite asa baticul nu este decat un obiect care nu te face nici mai cinstita, nici mai ascultatoare decat vrei tu sa fii cu inima ta.

SI ca sa tai o poveste lunga, nu nepurtarea baticului este pacat, ci indecenta, desfranarea, mandria. Daca o femeie nu isi pune batic, fiindca, vai, ea nu e ca tarancile alea proaste, atunci e pacat. Daca o femeie poarta batic, si il poarta cu mandrie in sensul: "vai, eu nu sunt ca necredincioasele alea care nu respecta casa Domnului si nici pe Maica Domnului si intra cu capul descoperit" tot pacat face. Fiindca este mandra, si mai si judeca pe altele neavand habar de viata lor.

Dar daca o femeie se imbraca si decent, si e cinstita, si duce o viata crestineasca in familia ei, nu vad de ce ar fi osandita fiindca nu vede din batic o forma de a-si exterioriza si defila cinstea.

deci:
de ce ar fi osandita fiindca nu vede din batic o forma de a-si exterioriza si defila cinstea ?

poi ce ar trebui sa-tzi raspund?

tocmai asta shi este, o forma de a-shi exterioriza cinstea, shi a-shi defila cinstea, dar nu este pentru orishicine, ci este pentru ingerashi, iar daca se roaga sau prooroceshte tunsa shi vopsita ori fara sa aiba capul acoperit, ea singura se bleastama, ishi batjocureshte chipul sau duhovnicesc... ca doar un pentru oameni se roaga ea, nu pentru a-shi etala fatzarnicia poarta ea baticul cum bine ai remarcat, shi asha cred shi eu ca shi tine, ca nu este pentru a vedea altzii prin pietze sau pe la coltzuri de strazi cat este ea de credincioasa, ci este o porunca mititca shi ushoara dar e pentru ingerashi mai mult...

tu incerci sa le gaseshti scuze acelora ce nu poarta baticul... ca sa le fereshti de judecata sadica a fariseilor de afara sau din interior, fireshte, ca asha ne indeamna dragostea shi mila shi dorintza de a ne feri de ispitele fatzarniciei... shi sa nu judecam prin a ne comporta cu milostivire,

DAR:
cand a zis CLD ca sa se poarte credincioasele macar fusta cat sa acopere osul genunchiului, atunci spune dumneata cum vei pazi turma de fatzarnicie? nu cumva ascunzandu-te in moda decenta a lumii? adica frumos shi decent cuafata, cu haine sobre shi ingrijite, cu pantofi din aia sau din aia neaparat decentzi, cu mancare decenta shi vorbire decenta... asha cat sa zica lumea despre tine ca eshti decenta... ca ai inima decenta, ca ai o modestie decenta... shi astfel toata ascultarea aia din inima de care vorbeshti, toata dragostea nu este decat o decenta frica de lipsa slavei de la lume... asha ca...

mult mai simplu este sa foloseshti baticul macar in rugaciunile tale ascunse, cand inchizi usha la camara ta shtiind ca Domnul vede in ascuns,

ca precis prin asta se vede fatzarnicia, ca atunci crezi ca nu e nevoie, deci s-ar putea ca asha sa fim judecatzi, poate ca o sa ne zica Domnul:
"-bine, bine, in fatza oamenilor n-ai purtat batic din frica de slava desharta, dar de ce nu l-ai purtat macar in ascuns ca semn de cinstire a capului tau care este barbatul, pentru ingerashi?"

deci s-ar putea ca lepadarea asta de batic, sau esharfa sau palarie sau ceva de acoperit peste capul femeii s-ar putea ca asta sa insemne ca eshti disponibila pentru ceea ce ar vrea dracul sa faca din tine prin ceilaltzi... ca mai le shi ranjeshti nu doar ca ai capul descoperit... asha cum numai o femeie frumoasa shtie ranji... asha ca o fata morgana...

daca e doar un material neinsemnat, de ce este atat de greu de facut un lucru ata de simplu shi neinsemnat? cui pe cui ne furam noi caciula?

vezi asta-i problema ca shi cafeau zice sa o servim asha cu decentza... :68::44::57:

chiar nu vezi cat de decent ne creshte nasul? exact invers ca o tzigara ce se fumeaza singura, ca ai zice ca nu tu ai fumat-o ci singura s-a fumat... poi da, tu doar ai tzinut-o in mana ta... ca restul a facut ea... jarul s-a lipit de tine shi sa nu ai impresia ca-l mai scotzi in graba chiar daca te lashi de fumat... mult il vei simtzi intr-un loc ascuns shi te vei mira cat de tare are sa te doara o tzigare decenta... ca pe mine inca ma tot doare... ca sunt ca un jar... vezi, daca ash fi purtat barba de la tineretzte nu mai puteam fuma ca orice tzigara era un pericol la adresa fetzei mele... caci parul asha arde cu un miros de parca ai parlit un porc... ca benzina arde...

Anca-Miha 11.12.2008 16:33:56

Ca varianta la acest batic, pe care nu il agreati, puteti alege o palarioara frumoasa, care sa va stea bine. Indiferent ce gandim noi, scris este, ca femeia cand se roaga sa aiba capul acoperit. Sa incercam pe cat posibil sa respectam acest lucru; dar, sigur, avem liberul arbitru.
Am vazut-o odata pe regina Silvia a Suediei cu un sal de dantela superb pe cap. Arata minunat. Oare noi nu ne putem gasi un acoperamant potrivit pe cap, care sa intregeasca si sa sublinieze pozitiv imaginea noastra?

Si ca sa-i raspund si lui SCRABBLE; inainte toate femeile mergeau cu capul acoperit: la tara femeile purtau in mod obisnuit baticul, de unde si aversiunea pentru batic; iar la oras palaria. Cum femeile doar de catava vreme incoace umbla fara acoperamant pe cap, Biserica ar trebui intr-adevar sa ia atitudine la acesta intrebare privind capul acoperit al femeii la rugaciune. Am sti si noi cum e corect.

maniucu 11.12.2008 16:35:41

pai barba nu este semn de cinste pt barbati?
in biserica majoritatea barbatilor nu au barba, dar comenteaza de femeile ce nu-si acopera capul.

Noesisaa 11.12.2008 17:06:43

Citat:

În prealabil postat de maniucu (Post 104014)
in biserica majoritatea barbatilor nu au barba, dar comenteaza de femeile ce nu-si acopera capul.

In ipocrizia lumii de astazi nu mai vorbim de asta. Bineinteles ca in vremea de astazi chipul si hainele lui Hristos din icoane este rezervat doar preotilor (unii) si calugarilor. In schimb femeilor li se da continuu in cap cu icoana Maicii Domnului cum ca ea este modelul vestimentar al oricarei femei crestine. Femeile care renunta la elemente vestimentare fara semnificatie in lumea de azi (cum de altfel este si barba) sunt si vor fi judecate. Si asa cum spui si tu, exact de cine, de barbatii care pe de o parte nu poarte barba, si pe de alta poarta si haine moderne -- in nici un caz nu se purtau pantaloni pe vremea Mantuitorului.

cristiboss56 11.12.2008 17:15:22

Citat:

În prealabil postat de maniucu (Post 104014)

Observatia ta, este pertinenta, dar trebuie subliniat ca diferenta dintre batic si barba este ca baticul se poate pune pe cap la intrarea in Biserica si apoi cine doreste il da jos, pe cand barba ori este, ori nu este, neputandu-se pune sau da jos. Referitor la barba, sunt persoane ce nu o suporta efectiv tot timpul, sau nu pot avea o barba in sensul adevarat, din cauza firelor rare , care dau un aspect ciudat, neglijent chiar.

maniucu 11.12.2008 17:28:33

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 104018)
In ipocrizia lumii de astazi nu mai vorbim de asta. Bineinteles ca in vremea de astazi chipul si hainele lui Hristos din icoane este rezervat doar preotilor (unii) si calugarilor. In schimb femeilor li se da continuu in cap cu icoana Maicii Domnului cum ca ea este modelul vestimentar al oricarei femei crestine. Femeile care renunta la elemente vestimentare fara semnificatie in lumea de azi (cum de altfel este si barba) sunt si vor fi judecate. Si asa cum spui si tu, exact de cine, de barbatii care pe de o parte nu poarte barba, si pe de alta poarta si haine moderne -- in nici un caz nu se purtau pantaloni pe vremea Mantuitorului.

exact asta nu inteleg eu (deviez putin de la subiect, dar poate ma lamureste cineva) si Dumnezeu sa ma ierte ca intreb, dar vreau sa stiu si eu cand a fost impartita imbracamintea pe categorii pt femei- fusta si pt barbati- pantalonii.unde scrie asta?
daca ne uitam la sfintii si sfintele pictate in bisericile ortodoxe au imbracamintea f asemanatoare.

Anca-Miha 11.12.2008 18:41:58

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 104018)

Era vorba strict de felul in care ne acoperim capul LA RUGACIUNE. Sa nu extindem, ca sa para ideea absurda.
Faptul ca in biblie este scris de catre Sf. Apostol Pavel, ca femeile trebuie sa aiba capul acoperit, se pare ca nu da de gandit unora. Este dreptul lor prin liberul arbitru. Trebuie retinut insa ca liberul arbitru nu este acoperire pentru o alegere gresita; urmarile alegerii noastre de buna voie le suportam tot noi. Deci nimeni nu e obligat sa faca intr-un fel sau altul. Dar a asculta de Dumnezeu nu e mai potrivit, decat a-ti face voia?

In ceea ce priveste tinuta barbatilor, si astazi barbatii din Orientul apropiat poarta imbracaminte lunga, ca o camasa de noapte (nu stiu cum ii zice), care le asigura ventilatia necesara corpului in conditiile climatice din acea zona. Nu stiu sa fi gasit ceva scris despre barbi sau vestimentatia masculina. Daca stie cineva, este rugat a ne lumina in acest sens.

eduardd 13.12.2008 18:12:56

Scrabble, pentru ca eu am deschis acest topic se cuvine sa revin cu un cuvant :4:
Candva, aveam obiceiul de a ruga adminul sa stearga (sau inchida) topicul ce provoca discutii in contradictoriu ( cel deschis de mine). Insa! Duhovnicul meu mi-a spus un lucru: Daca fie si numai un singur crestin se va folosi de cele 28 de pagini scrise ...atunci NIMIC nu este in zadar! Cat despre unde scrie ca trebuie purtat sau nu batic spun un singur lucru. Cel mai viu exemplu este Stapana noastra, Maica Domnului. Vrei sa Ii urmezi te acoperi , nu vrei atunci NU o fa! Dar NU indemna si pe altul sa faca ca tine. Nu stiu pozitia BOR referitor la acesta problema, insa! gasesc in indreptarele de spovedanie destule dovezi ca trebuie sa fim acoperite. Gandindu-ma ca aceste indreptare sunt tiparite cu binecuvantarea BOR atunci..imi este suficient! Tie, nu?

eduardd 13.12.2008 18:15:07

http://www.crestinortodox.ro/Baticul...-53-19860.html

eduardd 13.12.2008 18:23:42

http://www.razbointrucuvant.ro/2007/...va-fi-aproape/

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:21:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.