Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre suflet, duh si starea omului in moarte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11275)

grasu77 10.01.2012 19:54:36

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421273)
Na, dacă nu puteți să-i spuneți suflet, sau spirit,

Am zis (scris) ca nu pot folosi expresia "suflet nemuritor" (as contrazice Sfanta Scriptura). Atentie la detaliile importante. Dspre suflet sau spirit am citit in Scriptura. Nu am gasit nimic despre "suflet nemuritor".

Citat:

Ați mai putea să-i spuneți "sufletul, în accepțiunea ortodoxă". Încă o dată, este chestiune de respect.

Dumneavoastră ce termen vă place să auziți din gura unui ortodox: "Aberațiile adventiste", sau "învățătura adventistă" ?

1. Eu sunt adventist (stiti acest lucru) iar dvs. sunteti catolic. De ce tot amestecati biserica ortodoxa sau pe ortodocsi in discutia noastra? Eu cu dvs. (catolicul) discut.

2. Am auzit destule din gura unui catolic. Conteaza sa fie adevarat ceea ce spune. Comparatia dvs. nu este potrivita. Eu nu am cum sa spun "suflet nemuritor", de vreme ce Scriptura spune ca "sufletul moare". Dvs. nu prea aveti cum spune "aberatiile adventiste" (doar daca puteti dovedi ca sunt aberatii).

Citat:

În primul rând, eu nu mă încumet să judec starea sufletului dumneavoastră.

Nu asta este problema. Repet daca nu ati inteles. Conform teroriilor dvs. eu, pe timpul vietii, pot fi in starea de "moarte sufleteasca", dar, pe timpul mortii (aceea care se lasa cu ingropaciune) obligat, am suflet viu. Explicati paradoxul acesta. Cum se poate ca omul viu sa poata avea suflet mort iar omul mort sa aiba, obligatoriu, suflet viu?

Citat:

Dar, Biserica ne învață că

Cred ca este de folos sa discutam ce na invata Cuvantul lui Dumnezeu, nu ceea ce numiti dvs. biserica (adica una din multele confesiuni religioase).

Citat:

dacă aveți păcate de moarte, adică dacă ați încălcat în mod liber și conștient o poruncă a Domnului, atunci, după moarte, vă așteaptă o eternitate în separație de Dumnezeu.

Este valabil si pentru dvs. aceasta "rasplata" pentru incalcarea unei porunci a Domnului? Sau, sunteti sub protectia bisericii din care faceti parte?

Erethorn 10.01.2012 20:07:31

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421279)

1. Eu sunt adventist (stiti acest lucru) iar dvs. sunteti catolic. De ce tot amestecati biserica ortodoxa sau pe ortodocsi in discutia noastra? Eu cu dvs. (catolicul) discut.

Pentru că învățătura Bisericilor Ortodoxe răsăritene, din care face parte și BOR, este aceeași cu învățătura Bisericii Catolice în această privință, și este o învățătură ortodoxă, adică corectă.

Citat:

Nu asta este problema. Repet daca nu ati inteles. Conform teroriilor dvs. eu, pe timpul vietii, pot fi in starea de "moarte sufleteasca", dar, pe timpul mortii (aceea care se lasa cu ingropaciune) obligat, am suflet viu. Explicati paradoxul acesta. Cum se poate ca omul viu sa poata avea suflet mort iar omul mort sa aiba, obligatoriu, suflet viu?

Nu este nici un paradox. Prin "suflet mort" înțeleg un suflet care există, dar este separat de Dumnezeu. Acest lucru poate fi valabil în timpul vieții pământețti, când starea este reversibilă, și după moarte, când este iremediabilă.

Citat:

Cred ca este de folos sa discutam ce na invata Cuvantul lui Dumnezeu, nu ceea ce numit dvs. biserica (adica una din multele confesiuni religioase).

Ceea ce eu, și Scriptura, numim Biserică, și, în speță, Magisteriul Bisericii, este alcătuit din învățăturile acelor oameni cărora Mântuitorul ne-a spus (în Scriptură): "Cine vă ascultă pe voi, pe Mine Mă ascultă"

Citat:

Este valabil si pentru dvs. aceasta "rasplata" pentru incalcarea unei porunci a Domnului? Sau, sunteti sub protectia bisericii din care faceti parte?

De ce puneți asemenea întrebări ? Este valabil pentru orice om care a auzit Cuvântul și alege să nu-l respecte.

mihai07 10.01.2012 20:19:49

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421281)

De ce puneți asemenea întrebări ? Este valabil pentru orice om care a auzit Cuvântul și alege să nu-l respecte.

Acum o sa o bage pe aia cu sambata.
p.s. succes pe mai departe in acest dialog

grasu77 10.01.2012 20:38:02

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 421285)
Acum o sa o bage pe aia cu sambata.
p.s. succes pe mai departe in acest dialog

Istet baiat esti tu, Mihaita. Dar, "aia cu sambata" nu este tema topicului. Este treaba d-lui Erethorn cu se raporteaza la poruncile Domnului.

grasu77 10.01.2012 20:43:32

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421281)
Nu este nici un paradox. Prin "suflet mort" înțeleg un suflet care există, dar este separat de Dumnezeu.

Am inteles. Totusi, ceva imi scapa. Daca eu mor in pacat, cum va fi "sufletul" meu? Va fi mort (separat de Dumnezeu) dar totusi va fi nemuritor (cu o existenta continua)?

Erethorn 10.01.2012 20:46:56

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421294)
Am inteles. Totusi, ceva imi scapa. Daca eu mor in pacat, cum va fi "sufletul" meu? Va fi mort (separat de Dumnezeu) dar totusi va fi nemuritor (cu o existenta continua)?

Exact. Ați înțeles corect. Totuși, nu vă amăgiți singur, pentru că "moartea spirituală", adică separația de Dumnezeu, nu înseamnă că sufletul dumneavoastră nu va simți această separație de Dumnezeu....

grasu77 10.01.2012 20:57:13

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421296)
Exact. Ați înțeles corect.

Numai ca adevaratele probleme abia acum apar. Ce ne facem cu fagaduintele Mantuitorului referitoare la revenirea Sa si la invierea celor morti? Cum vor fi inviate "sufletele nemuritoare"? Sau, daca vor fi inviate numai trupurile, inseamna ca Domnul Iisus Hristos va reveni insotit de "sufletele nemuritoare" (constiente si active) pentru a fi "introduse" in trupurile moarte? Absurda si nebiblica idee. Poate aveti o alta explicatie.

Sunt multe astfel de intrebari, la care nu veti gasi raspuns in Scriptura. Cel mai simplu ar fi daca am desconsidera fagaduintele Mantuitorului (ca se va intoarce, va fi o inviere si va da El, atunci, o rasplata). Nu este nevoie de nici una din acestea.

iuliu46 10.01.2012 21:23:43

Care idee e absurda si "nebiblica " ?

Fraților, despre cei ce au adormit, nu voim să fiți în neștiință, ca să nu vă întristați, ca ceilalți, care nu au nădejde,
Pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El.

Chiar asa scrie.Ii va aduce impreuna cu El.:1:

iuliu46 10.01.2012 21:26:29

Uite aici din Iov 34 :

Dacă Dumnezeu n-ar cugeta decât la Sine Însuși și dacă ar lua înapoi la Sine duhul Său și suflarea Sa,
Toate făpturile ar pieri deodată și omul s-ar întoarce în țărână.

Adica cum sa-si ia inapoi duhul si suflarea ? Adica suflarea si suflarea ? :1:

grasu77 10.01.2012 21:48:46

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421307)
Care idee e absurda si "nebiblica " ?

Eu am aruncat aceea idee doar asa, ca pe o prostie in care nu poate crede nimeni. Si totusi ... unii chiar cred asa ceva.

Citat:

Fraților, despre cei ce au adormit, nu voim să fiți în neștiință, ca să nu vă întristați, ca ceilalți, care nu au nădejde,

Ati inceput cu 1 Tesaloniceni 4:13. Daca cititi pana la vers 18, veti vedea ca este vorba despre revenirea Mantuitorului, invierea celor morti in credinta(vers 16) si luarea tuturor credinciosilor la cer, "pentru a fi pururea cu Domnul"(vers 17).

Citat:

Pentru că de credem că Iisus a murit și a înviat, tot așa (credem) că Dumnezeu, pe cei adormiți întru Iisus, îi va aduce împreună cu El.

Chiar asa scrie.Ii va aduce impreuna cu El.:1:

Si, dumneata ce ai inteles din acest pasaj? Ca Domnul va reveni insotit de fantomele celor morti (adica "sufletele nemuritoare", constiente si active)?

Uimitor. Este scris despre revenirea Mantuitorului pentru a invia pe cei morti in credinta si pentru a-i lua cu El (asa cum a fagaduit) iar dumneata intelegi cu totul altceva (despre care nu am mai auzit pana acum).

Eu stiam ca Mantuitorul se va intoarce insotit de o mare multime de ingeri. si se va inalta, din nou, insotit de toti cei credinciosi. Dumneata il vezi revenind insotit de o mare multime de fantome, pregatite sa intre in cadavrele scoase din morminte. Brrrrr. Ce imagine horor.

iuliu46 10.01.2012 22:05:58

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421311)
Eu am aruncat aceea idee doar asa, ca pe o prostie in care nu poate crede nimeni. Si totusi ... unii chiar cred asa ceva.

Ati inceput cu 1 Tesaloniceni 4:13. Daca cititi pana la vers 18, veti vedea ca este vorba despre revenirea Mantuitorului, invierea celor morti in credinta(vers 16) si luarea tuturor credinciosilor la cer, "pentru a fi pururea cu Domnul"(vers 17).

Si, dumneata ce ai inteles din acest pasaj? Ca Domnul va reveni insotit de fantomele celor morti (adica "sufletele nemuritoare", constiente si active)?

Uimitor. Este scris despre revenirea Mantuitorului pentru a invia pe cei morti in credinta si pentru a-i lua cu El (asa cum a fagaduit) iar dumneata intelegi cu totul altceva (despre care nu am mai auzit pana acum).

Eu stiam ca Mantuitorul se va intoarce insotit de o mare multime de ingeri. si se va inalta, din nou, insotit de toti cei credinciosi. Dumneata il vezi revenind insotit de o mare multime de fantome, pregatite sa intre in cadavrele scoase din morminte. Brrrrr. Ce imagine horor.

In afara de chestia asta cu fantomele mai stii ceva ? Ai spus ca e nebiblica ideea si eu ti-am dat citatul exact unde scrie ii va aduce.Ce e nebiblic ? Ceea ce scrie acolo sau ce interpretezi tu ca scrie acolo ?

Erethorn 10.01.2012 22:29:52

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421311)

Domnule, atâta timp cât nu veți renunța la limbajul de acest gen, îmi iau permisiunea să mă retrag din discuția cu dumneavoastă.

Am încercat să bat niște apropouri la bun simț și respect, dar se vede că pierd vremea de pomană.

Sunt convins că veți reuși să insultați și să denigrați învățătura ortodoxă cu tot atâta aplomb și fără participarea mea.

osutafaraunu 10.01.2012 23:04:27

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421308)
Uite aici din Iov 34 :

Dacă Dumnezeu n-ar cugeta decât la Sine Însuși și dacă ar lua înapoi la Sine duhul Său și suflarea Sa,
Toate făpturile ar pieri deodată și omul s-ar întoarce în țărână.

Adica cum sa-si ia inapoi duhul si suflarea ? Adica suflarea si suflarea ? :1:

Adică ce vrei să insinuezi domnule? Că unul din cei doi termeni s-ar referi la "suflet"? Nici pomeneală! Uite aici. Cei doi termeni sunt exact așa cum bine traduce versiunea ortodoxă: "duhul" (ruach) și "suflarea" (neshamath), nu sufletul (nephesh).

Iar în al doilea rând, este vorba despre aceeași repetiție specifică liricii ebraice din care face parte și cartea lui Iov. Ce ai domnule cu poezia, nu-ți place?

iuliu46 11.01.2012 00:02:41

Ioan 11

Iisus i-a zis: Fratele tău va învia.Marta i-a zis: Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi.
Și Iisus i-a zis: Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.
Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?

Si din Cornilescu :
Isus i-a zis: „Fratele tău va învia.”
„Știu”, I-a răspuns Marta, „că va învia la înviere, în ziua de apoi.”
Isus i-a zis: „Eu sunt Învierea și Viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.
Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?”

Crezi tu aceasta 99 ? :24:

iuliu46 11.01.2012 00:14:21

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421331)
Adică ce vrei să insinuezi domnule? Că unul din cei doi termeni s-ar referi la "suflet"? Nici pomeneală! Uite aici. Cei doi termeni sunt exact așa cum bine traduce versiunea ortodoxă: "duhul" (ruach) și "suflarea" (neshamath), nu sufletul (nephesh).

Iar în al doilea rând, este vorba despre aceeași repetiție specifică liricii ebraice din care face parte și cartea lui Iov. Ce ai domnule cu poezia, nu-ți place?

Nu m-am referit la suflet dar am vazut in mai multe locuri ca exista o diferentiere intre duh si "suflare".Una ar mai fi atunci cand Iisus spune "Tata in mainile tale imi incredintez duhul ".E cam greu de crezut ca isi incredinta suflarea .Ca sa nu mai spunem despre alte chestii,nu mai vreau sa ma cert pe subiectul asta,considera ca am scris pentru altcineva.
Eu sant constient ca in vechiul testament era altfel privita moartea.Poate si pentru ca Dumnezeu nu le-a ingaduit sa se gandeasca prea mult la moarte din cauza predispozitiei lor spre spiritism si necromantie dupa robia in Egipt.Dar si acolo gasesti indicii ca ceva ramane in urma dupa ce trupul moare.
Dar situatia se schimba radical in Noul Testament si cand Iisus vorbeste de Dumnezeu ca al celor vii e clar ca multi oameni sant bulversati.Chiar exista pasajul asta in Biblie cum ca oamenii erau uimiti de invatatura lui.
E problema fiecaruia sa inteleaga ce vrea din Biblie.Nu e treaba mea sa conving pe nimeni.

osutafaraunu 11.01.2012 06:17:06

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421358)
Ioan 11

Iisus i-a zis: Fratele tău va învia.Marta i-a zis: Știu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi.
Și Iisus i-a zis: Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.
Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?

Si din Cornilescu :
Isus i-a zis: „Fratele tău va învia.”
„Știu”, I-a răspuns Marta, „că va învia la înviere, în ziua de apoi.”
Isus i-a zis: „Eu sunt Învierea și Viața. Cine crede în Mine, chiar dacă ar fi murit, va trăi.
Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri niciodată. Crezi lucrul acesta?”

Crezi tu aceasta 99 ? :24:

Cred, că doar sunt creștin! Cred că un copil al lui Dumnezeu chiar dacă ar muri, la învierea drepților va trăi și nu va mai muri niciodată.
Mă îndoiesc însă că pe Lazăr l-ai mai găsi la ora aceasta. În cimitirul din Betania, el doarme, așteptând învierea drepților!

osutafaraunu 11.01.2012 06:25:24

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421363)
Nu m-am referit la suflet dar am vazut in mai multe locuri ca exista o diferentiere intre duh si "suflare".

Iar în exprimarea poetică a lui Elihu vezi această diferențiere? poate-mi mai dai exemple de poezii... Până atunci, iată un exemplu de proză:

"Tot ce răsufla, tot ce avea suflare de duh de viață în nări, tot ce era pe pămîntul uscat, a murit." (Geneza 7,22)

Citat:

Una ar mai fi atunci cand Iisus spune "Tata in mainile tale imi incredintez duhul ".E cam greu de crezut ca isi incredinta suflarea .

Oricât de greu ar fi de crezut pentru tine, Iisus exact asta a făcut:

"Și Iisus, strigând cu glas tare, a zis: Părinte, în mâinile Tale încredințez duhul Meu. Și acestea zicând, Și-a dat duhul." (Luca 23,46 - versiunea Sinodală)

În limba greacă, primul termen este [πνεύμά] pneuma, iar al doilea [έξέπνευσεν] exepneusen - adică textual "a suflat în afară".
Convinge-te aici.

Citat:

Ca sa nu mai spunem despre alte chestii,nu mai vreau sa ma cert pe subiectul asta,considera ca am scris pentru altcineva.

Nu trebuie să te simți jenat, căci polemica nu este ceartă.:68: Important e să nu degenereze în "stuchit între ochi":3:

grasu77 11.01.2012 07:02:44

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421316)
In afara de chestia asta cu fantomele mai stii ceva ?

Zi-mi dumneata cum sa-i spun, in loc de fantoma. "Sufletul nemuritor al mortului"? Nu merge, ca as fi contra Sfintei Scripturi.

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421316)
Ai spus ca e nebiblica ideea si eu ti-am dat citatul exact unde scrie ii va aduce.Ce e nebiblic ? Ceea ce scrie acolo sau ce interpretezi tu ca scrie acolo ?

Eu nu interpretez nimic. Scriptura spune totul. In 1 Tesaloniceni 4:13-18, scrie limpede ca Domnul se va intoarce, vor fi inviati cei morti in Hristos si toti credinciosii vor fi rapiti la cer pentru a fi pururea impreuna cu Domnul. Asta este explicatia la pasajul dat de dumneata ("Dumnezeu va aduce inapoi, impreuna cu Iisus, pe cei ce au adormit in El"- vers 14).
Se refera la invierea credinciosilor si luarea lor la cer (evenimente descrise in pasajele din continuare).

Acum, fara gluma: dumneata chiar ai inteles ca Domnul Iisus Hristos se va intoarce sa aduca inapoi duhuri de morti (pline de viata, constiente si active)? Asta ai inteles din descrierea gloriosului eveniment al revenirii Mantuitorului, pentru a-i invia pe cei morti in credinta si pentru a-i lua cu El?

Am o rugaminte: descrieti-mi cum vedeti invierea pe care o va da Domnul, la revenirea Sa. Il vedeti pe Domnul revenind, insotit de acele duhuri vii de morti, pe care le va introduce in trupurile iesite din morminte? Cum vedeti desfasurandu-se evenimentul revenirii Mantuitorului, invierii celor morti si luarea lor la cer?

grasu77 11.01.2012 07:20:26

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 421325)
Domnule, atâta timp cât nu veți renunța la limbajul de acest gen, îmi iau permisiunea să mă retrag din discuția cu dumneavoastă.

Citat:

puteți să-i spuneți și balabulalolubu, din punctul meu de vedere.

Am inteles. Pentru dvs., o sa numesc "balabulalolubu", acea entitate cre paraseste trupul mortului si traieste, in continuare, in mod activ, constient si plin de simtiri (exact ca un om viu).

Asa ca reformulez intrebarea: credeti ca Mantuitorul se va intoarce insotit de ... (cum ati sugerat dvs.) pentru a invia pe cei morti in crdinta si pentru a-i lua cu El?

Citat:

Sunt convins că veți reuși să insultați și să denigrați învățătura ortodoxă cu tot atâta aplomb și fără participarea mea.

Nu este cazul sa va erijati in avocatul ortodoxiei. Eu discut cu dvs. (un catolic). Iar in catolicism sunt diferente fata de ortodoxie. Stiu ca la dvs., acel "balabulalolubu", merge prin purgatoriu (alta dogma nebiblica, pur bisericeasca).

iuliu46 11.01.2012 09:55:43

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 421389)
Zi-mi dumneata cum sa-i spun, in loc de fantoma. "Sufletul nemuritor al mortului"? Nu merge, ca as fi contra Sfintei Scripturi.

Eu nu interpretez nimic. Scriptura spune totul. In 1 Tesaloniceni 4:13-18, scrie limpede ca Domnul se va intoarce, vor fi inviati cei morti in Hristos si toti credinciosii vor fi rapiti la cer pentru a fi pururea impreuna cu Domnul. Asta este explicatia la pasajul dat de dumneata ("Dumnezeu va aduce inapoi, impreuna cu Iisus, pe cei ce au adormit in El"- vers 14).
Se refera la invierea credinciosilor si luarea lor la cer (evenimente descrise in pasajele din continuare).

Acum, fara gluma: dumneata chiar ai inteles ca Domnul Iisus Hristos se va intoarce sa aduca inapoi duhuri de morti (pline de viata, constiente si active)? Asta ai inteles din descrierea gloriosului eveniment al revenirii Mantuitorului, pentru a-i invia pe cei morti in credinta si pentru a-i lua cu El?

Am o rugaminte: descrieti-mi cum vedeti invierea pe care o va da Domnul, la revenirea Sa. Il vedeti pe Domnul revenind, insotit de acele duhuri vii de morti, pe care le va introduce in trupurile iesite din morminte? Cum vedeti desfasurandu-se evenimentul revenirii Mantuitorului, invierii celor morti si luarea lor la cer?

Unde scrie mai ca oamenii vor fi rapiti si dusi in cer ? Scrie ca vor fi rapiti in vazduh ca sa-l intampine pe Iisus sau nu ? Unde scrie exact acolo ca vor fi dusi in cer ?
Ce imi ceri tu sa descriu ? Ce noi putem vedea sufletele mortilor ? Scrie acolo ca Iisus le va aduce cu el si ei vor invia primii,dupa care impreuna cu cei ramasi in viata vor fi rapiti in vazduh ca sa-l intampine pe Iisus ? Tu stii ce-i aia sa intampini pe cineva ?

iuliu46 11.01.2012 10:01:53

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421388)
Iar în exprimarea poetică a lui Elihu vezi această diferențiere? poate-mi mai dai exemple de poezii... Până atunci, iată un exemplu de proză:

"Tot ce răsufla, tot ce avea suflare de duh de viață în nări, tot ce era pe pămîntul uscat, a murit." (Geneza 7,22)

Oricât de greu ar fi de crezut pentru tine, Iisus exact asta a făcut:

"Și Iisus, strigând cu glas tare, a zis: Părinte, în mâinile Tale încredințez duhul Meu. Și acestea zicând, Și-a dat duhul." (Luca 23,46 - versiunea Sinodală)

În limba greacă, primul termen este [πνεύμά] pneuma, iar al doilea [έξέπνευσεν] exepneusen - adică textual "a suflat în afară".
Convinge-te aici.

Nu trebuie să te simți jenat, căci polemica nu este ceartă.:68: Important e să nu degenereze în "stuchit între ochi":3:

Dar Dumnezeu e tot pneuma si dracul tot pneuma este.Si Iisus le spune apostolilor " pipaiti-ma sa vedeti ca am carne si oase nu sant pneuma"(ma rog citez aproximativ ) .Cum le poate spune ca nu sant suflare ? Tu nu vezi ca duhul era in viziunea lor ceva ce salasluia in om si iesea in momentul mortii odata cu ultima suflare ?

iuliu46 11.01.2012 10:03:37

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421387)
Cred, că doar sunt creștin! Cred că un copil al lui Dumnezeu chiar dacă ar muri, la învierea drepților va trăi și nu va mai muri niciodată.
Mă îndoiesc însă că pe Lazăr l-ai mai găsi la ora aceasta. În cimitirul din Betania, el doarme, așteptând învierea drepților!

Unde scrie acolo ca nu va mai muri niciodata ?

osutafaraunu 11.01.2012 10:54:12

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421404)
Dar Dumnezeu e tot pneuma si dracul tot pneuma este.

Ce vrei să dovedești cu asta?

Citat:

Si Iisus le spune apostolilor " pipaiti-ma sa vedeti ca am carne si oase nu sant pneuma"(ma rog citez aproximativ ) .

Roagă-te mai mult și studiază mai mult, nu cita aproximativ. Acum vreo 100 de pagini am mai spus că ucenicii se speriaseră de Iisus crezând că e o fantasmă (arătare, fantomă, strigoi). Acum îți pun și pagina din Luca 24 (Codex Bezae) unde scrie de fantasma cu care ucenicii L-au confundat pe Mântuitorul.

http://img808.imageshack.us/img808/6...tasmabezae.jpg

Cam aceeași confuzie faci și tu, neștiind sigur dacă e vorba de suflet, spirit, duh, fantomă, strigoi, arătare, moroi, etc. Noțiunile acestea îți sunt încă neclare și "aproximative".

Citat:

Cum le poate spune ca nu sant suflare ? Tu nu vezi ca duhul era in viziunea lor ceva ce salasluia in om si iesea in momentul mortii odata cu ultima suflare ?

Corectare: fantasma era în viziunea lor acea apariție, nu duhul. Iar Mântuitorul îi liniștește punându-i să-L pipăie. Un om înviat are carne și oase nu e o fantomă ieșită din mormânt, coborâtă din cer, de pe streașina casei, ori mai știu eu din ce locație fantasma-gorică a Sfintei Tradiții.

osutafaraunu 11.01.2012 10:56:09

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421405)
Unde scrie acolo ca nu va mai muri niciodata ?

Haida măi frate, acum o luăm de la început!?:40:Păi în Paradis se va mai muri?

iuliu46 11.01.2012 11:37:34

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421419)
Ce vrei să dovedești cu asta?

Roagă-te mai mult și studiază mai mult, nu cita aproximativ. Acum vreo 100 de pagini am mai spus că ucenicii se speriaseră de Iisus crezând că e o fantasmă (arătare, fantomă, strigoi). Acum îți pun și pagina din Luca 24 (Codex Bezae) unde scrie de fantasma cu care ucenicii L-au confundat pe Mântuitorul.

http://img808.imageshack.us/img808/6...tasmabezae.jpg

Cam aceeași confuzie faci și tu, neștiind sigur dacă e vorba de suflet, spirit, duh, fantomă, strigoi, arătare, moroi, etc. Noțiunile acestea îți sunt încă neclare și "aproximative".

Corectare: fantasma era în viziunea lor acea apariție, nu duhul. Iar Mântuitorul îi liniștește punându-i să-L pipăie. Un om înviat are carne și oase nu e o fantomă ieșită din mormânt, coborâtă din cer, de pe streașina casei, ori mai știu eu din ce locație fantasma-gorică a Sfintei Tradiții.

Unde scrie Fantasma la Luca 24:39 ?

ἴδετε τὰς χεῖράς μου καὶ τοὺς πόδας μου, ὅτι αὐτὸς ἐγώ εἰμι· ψηλαφήσατέ με καὶ ἴδετε, ὅτι πνεῦμα σάρκα καὶ ὀστέα οὐκ ἔχει καθὼς ἐμὲ θεωρεῖτε ἔχοντα.

Scrie fantasma (cred ca la noi e tradus nalucire ) atunci cand Iisus mergea pe apa.Aia e ceva diferit.Dar aici eu vad ca scrie pneuma.

iuliu46 11.01.2012 11:39:37

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421421)

Eu am intrebat unde scrie " mai " in ceea ce spune Iisus acolo.Peste tot in biblie scrie va trai si nu va muri dar tu adaugi cate un mai ca sa-ti iasa tie socoteala .:24:

mihai07 11.01.2012 11:40:48

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421432)

ἴδετε τὰς χεῖράς μου καὶ τοὺς πόδας μου, ὅτι αὐτὸς ἐγώ εἰμι· ψηλαφήσατέ με καὶ ἴδετε, ὅτι πνεῦμα σάρκα καὶ ὀστέα οὐκ ἔχει καθὼς ἐμὲ θεωρεῖτε ἔχοντα.

Scrie fantasma (cred ca la noi e tradus nalucire ) atunci cand Iisus mergea pe apa.Aia e ceva diferit.Dar aici eu vad ca scrie pneuma.

ei pe asta mizeaza...ca nu verifici. asta e tactica lor.

mihai07 11.01.2012 11:44:20

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421421)

24. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață.
25. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei ce vor auzi vor învia.
versetele astea nu lasa loc de interpretari.

iuliu46 11.01.2012 12:04:33

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 421434)

Mda cred ca amicul 99 a copiat alta pagina.Exista cuvantul fantasma in Biblie dar e folosit atunci cand ucenicii l-au vazut pe Iisus mergand pe apa.

osutafaraunu 11.01.2012 13:27:03

Citat:

• În primul rând, cuvântul subliniat de mine nu e din Luc.24,39, ci din Luca 24,37.
  • În al doilea rând, nu ți-am postat transcrierea actuală în greacă, ci chiar fotocopia manuscrisului grecesc din sec. V (Codex Bezae).
  • În al treilea rând, ca să nu mai ai dubii, îți potez și pagina latină din Luca 24 (Codex Bezae fiind cel mai vechi manuscris biligv al NT)cu cuvântul respectiv subliniat:
http://img856.imageshack.us/img856/8...smabezaela.jpg

Citat:

Scrie fantasma (cred ca la noi e tradus nalucire ) atunci cand Iisus mergea pe apa.Aia e ceva diferit.

Același termen folosit în Mat.14,26 e folosit și aici: [φάντασμα]/[fantasma] adică arătare, fantasmă, fantomă, stafie, nălucă, nălucire, strigoi, etc. Iată că nu e ceva "diferit".

osutafaraunu 11.01.2012 13:28:34

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421433)
Eu am intrebat unde scrie " mai " in ceea ce spune Iisus acolo.Peste tot in biblie scrie va trai si nu va muri dar tu adaugi cate un mai ca sa-ti iasa tie socoteala .:24:

Nu am citat din Biblie, stai liniștit" Eu când citez din Biblie am obiceiul să pun ghilimele și să dau referința și versiunea. Obișnuiește-te să faci și tu la fel, te va scuti de multe încurcături...

osutafaraunu 11.01.2012 13:31:04

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 421434)

Dar mătăluță ai verificat ce-a verificat Iuliu? Ia vezi că n-a verificat unde trebuie... doar te-ai grăbit să faci scenarii cu tac-tic și tic-tac:68:

osutafaraunu 11.01.2012 13:32:34

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 421435)
24. Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață.
25. Adevărat, adevărat zic vouă, că vine ceasul și acum este, când morții vor auzi glasul Fiului lui Dumnezeu și cei ce vor auzi vor învia.

Cu siguranță, versetele din Ioan 5 (:30:) nu lasă loc de interpretări: este vorba de Î N V I E R E , nu de mortăciuni trăitoare.

iuliu46 11.01.2012 13:43:58

Tot nu mi-ai raspuns.Scrie duh acolo unde Iisus spune Pipaiti-ma sa vedeti ca nu sant duh am carne si oase ? . Tu ai cautat repede altceva si nici macar nu ai spus asta.:68:

osutafaraunu 11.01.2012 13:56:54

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421477)
Tot nu mi-ai raspuns.Scrie duh acolo unde Iisus spune Pipaiti-ma sa vedeti ca nu sant duh am carne si oase ? . Tu ai cautat repede altceva si nici macar nu ai spus asta.:68:

Verifică tu însuți. Ți-am postat manuscrisul în ambele variante (greacă și latină), vezi apare cuvântul [πνεύμά] respectiv [spiritus]?
Te-am învățat prost, asumându-mi inutil răspunderea pentru orice amănunt (cu mâncatul cărțuliei dacă găsești termenul duh acolo). Ia mai asumă-ți și tu responsabilitatea pentru toate polologhiile ce le debitezi pe aici!

mihai07 11.01.2012 14:01:40

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 421475)
Cu siguranță, versetele din Ioan 5 (:30:) nu lasă loc de interpretări: este vorba de Î N V I E R E , nu de mortăciuni trăitoare.

Citat:

În prealabil postat de mihai07

e bine sa citesti toate literele. nu e bine sa sari peste unele ca pierzi esentialul.

osutafaraunu 11.01.2012 14:07:16

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 421485)
e bine sa citesti toate literele. nu e bine sa sari peste unele ca pierzi esentialul.

Da, da... esențialul din punctul tău preconceput de vedere... Nu, domnule, e bine să citești toată învățătura lui Hristos și să vezi dacă se regăsește undeva ideea aceasta cu mortăciuni în viață înainte de înviere!

iuliu46 11.01.2012 14:08:42

37 αὐτοὶ δὲ πτοηθέντες
καὶ ἔμφοβοι γενόμενοι ἐδόκουν φάντασμα
θεωρεῖν. 38 ὁ δὲ εἶπεν αὐτοῖς, Τί τεταραγμένοι
ἐστέ, καὶ ἱνα τί διαλογισμοὶ
ἀναβαίνουσιν ἐν τῇ καρδίᾳ ὑμῶν;
39 ἴδετε τὰς χεῖράς μου καὶ τοὺς πόδας μου
ὅτι ἐγώ αὐτός εἰμι: ψηλαφήσατέ [.] καὶ ἴδετε,
τὸ πνεῦμα ὀστέα οὐκ ἔχει καὶ σάρκας
καθὼς ἐμὲ βλέπετε ἔχοντα.

Te intreb inca o data scrie pneuma sau nu ?

mihai07 11.01.2012 14:09:41

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421491)
37 αὐτοὶ δὲ πτοηθέντες

Nu stie sa citeasca cuvantul pneuma. De aia il sare.

osutafaraunu 11.01.2012 14:11:03

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 421491)
37 αὐτοὶ δὲ πτοηθέντες

Tu înțelegi românește, ori doar turcește? Ți-am indicat un manuscris mai vechi cu 1.600 de ani decât versiunea actuală grecească! Ce vrei mai mult decât atât?

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:09:57.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.