![]() |
Cum um să ne hotărâm dacă să ne angajăm într-o parte sau alta, dacă să ne căsătorim sau nu?
Domnul Însuși ne deschide calea. El ne descoperă sfânta Sa voie . Sfânta Lui voie se face cunoscută prin părinți. Dacă vom asculta de părinți, totul va merge bine și va fi binecuvântat. Dacă le stăm împotrivă, nimic nu merge. Merge, merge, dar mai mult merge de-a-ndărătelea decât înainte. De pildă, ai îndrăgit o fată și vrei să te căsătorești cu ea cu orice preț, dar tatăl și mama îți spun: „Dar, fiule, ea nu este porivită pentru tine” . Însă, în zadar... Ți-a legat vrăjmașul mintea, te-a înrobit – și vrei, vrei! „Dar, fiule, ea nu e pentru tine”, spun părinții, „îți vom găsi alta”. Dar fiul nu vrea să asculte, o vrea cu orice preț pe aceea. Se căsătoresc. Se gândesc – totul e ideal. Se iubesc. Dar după un timp nu se mai iubesc, „dragostea” trece și nu mai rămâne nimic. Cel mai bine este atunci când părinții se înțeleg din vreme , când diferența de ani nu este mare… Cel mai bine este atunci când dragostea se dezvoltă în cadrul căsniciei. Atunci nu se intră în căsnicie cu plănuire. Tinerii căsătoriți au binecuvântarea părinților și apoi totul merge cum e mai bine… Căsnicia nu este o viață frumoasă, dulce… Ba e cât se poate de amară! Abia după aceea vezi că nu ești liber, că ești legat – și încă cât de legat! Ești „înhămat la căruță” și trebuie să tragi. Copiii cer. Trebuie să tragi – vrei, nu vrei. Iar când erai liber, gândeai altfel… Dar acum trebuie să te îngrijești nu numai de tine, ci de mai mulți. ( Starețul Tadei de la Mănăstirea Vitovnița , Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața, Editura Predania, București, 2010, p. 115) |
Cercetați-vă pe voi înșivă dacă sunteți în credință ; încercați-vă pe voi înșivă. Sau nu vă cunoașteți voi singuri bine că Hristos Iisus este întru voi? Afară numai dacă nu sunteți netrebnici. Nădăjduiesc însă că veți cunoaște că noi nu suntem netrebnici. Și ne rugăm lui Dumnezeu ca să nu săvârșiți voi nici un rău, nu ca să ne arătăm noi încercați, ci pentru ca voi să faceți binele, iar noi să fim ca niște netrebnici.
Căci împotriva adevărului n-avem nici o putere; avem pentru adevăr . Căci ne bucurăm când noi suntem slabi, iar voi sunteți tari. Aceasta și cerem în rugăciunea noastră: desăvârșirea voastră. Pentru aceea vă scriu acestea, nefiind de față, ca atunci, când voi fi de față, să nu cutez cu asprime, după puterea pe care mi-a dat-o Domnul spre zidire, iar nu spre dărâmare. Deci, fraților, bucurați-vă ! Desăvârșiți-vă, mângâiați-vă, fiți uniți în cuget, trăiți în pace și Dumnezeul dragostei și al păcii va fi cu voi. Îmbrățișați-vă unii pe alții cu sărutare sfântă. Sfinții toți vă îmbrățișează. Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți! ( Sfântul Apostol Pavel, Epistola a II-a către Corinteni , cap. 13, 5-13) |
Că „omul trebuie să se retragă în cetatea dreptei socoteli” e scris în Scrierea despre Botez a Sfântului Marcu Ascetul și, tot acolo, că acolo mintea ca preot trebuie să slujească pe masa sfântului altar, care este inima. Inima e masa sfântului altar în om, mintea e preotul care slujește la masa inimii, iar aceasta se realizează atunci când omul a intrat în cetatea dreptei socoteli, când a ajuns la un echilibru, când a ajuns la o stare sufletească care favorizează prezența lui Dumnezeu și, mai ales, simțirea prezenței lui Dumnezeu. Că nu-i destul să știi că Îl porți pe Hristos în inimă, dacă nu-L și simți. Dacă nu simți prezența Lui, înseamnă că inima nu e simțitoare. Zic Părinții cei duhovnicești că
ne-simțirea este cea mai gravă consecință a păcatelor. Ajungi la un fel de bătucire a lăuntrului și nu mai simți prezența lui Dumnezeu, nu te simți în fața lui Dumnezeu, nu simți că Dumnezeu e de față, nu simți că Dumnezeu vine către tine prin cuvântul Său, nu simți că Domnul Hristos îți vorbește direct, citind Sfânta Scriptură . A fost la noi la mănăstire un episcop armean, împreună cu Mitropolitul Nicolae Mladin – Dumnezeu să-l odihnească! – și spunea că la ei este o legendă: Sfântul Grigorie Luminătorul , cel care a încreștinat Armenia, a ieșit dintr-o scriere a lui, a ieșit dintr-o carte scrisă de el, ca să-l lămurească pe un copil care citea cartea și nu o înțelegea. E foarte frumos, e foarte adevărat și e foarte spre bucuria noastră faptul că se spune că Sfântul Grigorie, cel care a scris cartea, a ieșit din carte. Apoi să știți că așa cum a ieșit Sfântul Grigorie din carte, în legenda aceea, orice om care a scris o carte într-un fel iese din gândurile lui. Se ascunde în gândurile din carte și iese la iveală atunci când citești cartea. ( Arhimandrit Teofil Părăian, |
Noaptea este urcusul duhovnicesc spre muntele schimbarii mele la fata . Toata dulceata vesniciei se aduna in sufletul meu tulburat . Liniste nesfarsita !
Prezenta lui Hristos se face usor simtita , El care este Cel ce stie sa umple pustia . Ceasurile noptii sunt dadatoare de viata pentru aceia care se dedica vietii duhovnicesti in launtru inimii lor . Noaptea inrâureste puternic trairea vietii ingeresti , de aceea monahii o prefera pentru rugaciunea inimii . Monahii desfiinteaza noaptea , de vreme ce viata monahala le desfiinteaza pe toate . Miezul noptii...in curant putem vedea chiliile monahilor cum se lumineaza una dupa alta... Privighetorile incepeau sa-si inalte cantecul lor.... izvoare de smerenie ce incep sa se reverse si sa ude pamantul insetat ! Stalpi de foc ce revarsa lumina ! In scurta vreme chiliile vor rasuna de glasurile lor si se vor umple cu lacrimi de pocainta sau lacrimi de dumnezeiasca luminare . Ei se scoala sa-l cante pe Hristos si sa -i ceara sa trimita harul Sau cel dumnezeiesc peste intreaga lume . In aceste ceasuri , intreaga Manastire e in flacari , iar diavolul racneste.... Monahii cu adevarat se indumnezeiesc.... (Mitropolitul Ierothei Vlahos ) |
Nunta în creștinătate nu este ceea ce era nunta Vechiului Legământ; este nunta noului om duhovnicesc, este o legătură intimă, duhovnicească, prin care soții sunt legați, legătură despre care Însuși Hristos a zis că cei ce sunt uniți de Dumnezeu nu pot fi despărțiți, nici pe pământ, nici dincolo de mormânt. Cei ce sunt uniți prin iubire pe pământ nu se despart dincolo de mormânt, căci iubirea care nu moare unește pentru totdeauna pe cei pe care i-a legat pe pământ.
Domnul, lăsând așezământul nunții, i-a unit pe soți cu o legătură veșnică și nedezlegată pe pământ, ca și dincolo de mormânt. Departe de a desface legăturile conjugale. Domnul în parabola Sa invită la ospățul său, între alții, și pe soți, voind a zice prin aceasta, că soții creștini vor moșteni Împărăția Cerurilor, dacă lucrând în frica lui Dumnezeu vor îndeplini în același timp datoriile conjugale pe care Dumnezeu le-a impus . Aceasta e învățătura Domnului nostru Iisus Hristos, referitor la viața fericită a soților ce sunt chemați la viața veșnică. El sprijină acest adevăr printr-o pildă atunci când, intrând în casa lui Zaheu, zice: „Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia” (Luca 19, 9). Acea casă, acea familie din acea casă, era alcătuită, firește, din părinți, copii, rude și slujitori. Soții, dincolo de mormânt, sunt soți îngerești, însuflețiți de iubirea cea mai curată și cerească pentru Domnul și unul pentru altul. Bărbatul și femeia, zice Apostolul Petru, sunt moștenitorii vieții fericite în Rai (I Petru 3, 7). Pentru ca soții să poată ajunge la ținta aceasta, apostolii au statornicit îndatoririle soților pe pământ, ca ei să fie o singură ființă duhovnicească, moștenitoare a vieții veșnice, iar nesocotirea acestor legi și așezăminte aduce, și pe pământ, și dincolo de mormânt, o viață plină de plângeri și suferințe. ( Părintele Mitrofan ) |
Întotdeauna să vorbești cu trupul tău și cu sufletul. Spune trupului tău: „Ce vom face în lume? Puțin este timpul nostru. Căci te vei strica și te vei duce în mormânt”.
Spune sufletului tău: „Ce faci aici? Du-te, scapă la Dumnezeu, nu cumva să fii osândit în focul cel veșnic. Fă război cu cel ce te lovește și strică mintea ta!”. ( Sfântul Macarie Egipteanul ) |
În Maica Domnului avem în cer o inimă de mamă, inimă care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu și oameni – Părintele Dumitru Stăniloae
|
Învață să iubești
Primul rod al unei vieți înmiresmate de prezența Duhului Sfânt este iubirea. Ea este comoara virtuților, este plinirea legii. Semnul distinctiv al ucenicilor lui Iisus Hristos, așa cum a spus El Însuși cu puțin înainte de Pătimirea Sa pe Cruce, este :" Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei de veți avea dragoste unui față de alții." (Ioan 13,35) Lumea va înțelege, spune Domnul, că sunteți ucenicii Mei dacă veți avea iubire între voi, dacă sunteți râvnitori spre a vă jertfi unii pentru alții. Să fiți străini față de orice individualism îngust, de ură și de răzbunare, să nu fiți indiferenți față de durere, de problema și de nevoia aproapelui vostru. Spicuiri din CARTEA de Kallinikos Karousos - Adevăruri mari în cuvinte simple |
Despre flori
( Părintele Teofil Paraian ) Florile au darul lor. Florile sunt ceva ce nu poate fi comparat cu altceva. E ceva unic, o floare e ceva unic. Și asta ne aduce aminte nouă că și noi suntem ceva unic în lumea aceasta (…) Așa că este o legătură între flori și noi. Florile sunt unice prin rosturile lor de a înfrumuseța lumea aceasta, pământul acesta. Și așa sun*tem și noi. Și noi avem destinația aceasta de la Dumne*zeu, să înfrumusețăm pământul. Să aducem ceva din cer pe pământ. Să înmulțim ceea ce este frumos. Să înflorim și noi ca florile. Să înflorim așa cum înfloresc florile, fără să știe pentru cine înfloresc. O floare, prin firea ei, înflo*rește. Există prin firea ei. Ea nu are cum să gândească, să se realizeze pe sine, ca să fie pentru cineva anume. Și, bineînțeles, pentru că vine de la Dumnezeu, pentru că Dumnezeu face tot ce e frumos în lumea aceasta, floarea adaugă ceva la frumusețea lumii și, mai ales, îi desfată pe cei la care ajunge (…) |
,, Viața ne așează pe toți în genunchi, mai devreme sau mai târziu. Ce am simțit știu doar eu și Dumnezeu. Învăț să iubesc până la cer și înapoi..."
Hrisostom Filipescu |
Ca să ne dăm seama cât de adânc a pătruns în oameni faptul Învierii lui Iisus e de ajuns să pomenim o întâmplare:
Un alt Iacov, însărcinat cu „lichidarea treburilor” lui Dumnezeu pe pământ, ține în fața unei foarte numeroase adunări o strălucită cuvântare de câteva ceasuri, „dovedind” – chipurile! – că nu există Dumnezeu. Și fiind încântat de cuvântarea sa și de temeiurile „dovezilor”, vru să mai dea o dovadă. Drept aceea, dete îngăduință ca acela care se va simți în stare să-l contrazică are cinci minute liber s-o facă în fața adunării. Din mulțime se desprinde un preot umilit la chip, dar cunoscător de oameni și cu flacăra credinței în inimă. – Ai grijă, n-ai decât cinci minute! – E și prea mult, răspunse preotul. Ajuns în fața mulțimii, se produse un freamăt și începu cea mai scurtă cuvântare așa: – Fraților, Hristos a înviat! Și toată sala răspunse: – Adevărat a înviat! Ce a urmat nu mai interesează. Faptul dovedește însă esențialul: în străfundurile omului este o reacțiune esențială față de negație, față de moarte. „Hristos a înviat!” înseamnă: Într-adevăr Dumnezeu există! „Hristos a înviat!” înseamnă: Într-adevăr există lumea cerească, ca lume reală și fără de moarte! „Hristos a înviat!” înseamnă: Toate nădejdile bune ale omenirii sunt îndreptățite! Toate problemele principale și grele sunt lămurite, cătușele întunericului și ale tristeții sunt sfărâmate fiindcă: „Hristos a înviat!”. ( Părintele Arsenie Boca, Lupta duhovnicească cu lumea, trupul și diavolul , ediție revizuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2009, pp. 9-10) |
Când iubești, cunoști cele ascunse ale omului și primești noi puteri de la Dumnezeu ca sa iubești. Iubești întâi ca frate și soră în Hristos, și abia apoi te pregătești pentru cunoașterea adusă de harul nunții. Și dacă ai întâlnit o fată care „parcă s-ar potrivi” și de care te simți atras, nu te opri aici, ci mergi mai departe și zi: „Doamne, dacă Tu vrei să fie nuntă și să ne mântuim împreună, dă-mi să o iubesc în Tine, dă-mi să doresc să aflu taina ei adâncă, de persoană. Să Te văd pe Tine prin ea”.
Îl cântărești bine, vezi câte kilograme are, câți centimetri, dacă are mașină, dacă are casă… câți ani are, unde stă, cum sunt părinții, băieții se vor uita cum e soacra – cam așa are să fíe și fata, eventual vedeți cum stă cu ADN-ul, că acum vedeți cum e cu genele astea, sunt pericole mari! Cam astea ar fi criteriile de căsătorie! Ah, nu, am uitat. Consultați zodiacul, și pe ăla chinezesc și pe ăla românesc, vedeți dacă vă potriviți. Că se pare că berbecul se împunge cu capra și nu merge, și așa… și sunt o mulțime de criterii care mai de care mai paranormale !… Nu! Singurul criteriu este dragostea însoțită de dorința și hotărârea de a ne mântui împreună. „Măi, băiatule, simt că eu lângă tine mă mântuiesc. Și tu simți?” Asta e tot! „Vrei să porți crucea cu mine?” Noi suntem oameni, n-avem revelații, nu simțim – profitați de faptul că sunteți băieți și fete, înainte de a fi bărbat și femeie, și când vă plimbați jucați-vă de-a „cum vezi tu viața de familie?”. Și o să aflați multe lucruri din care puteți să faceți și niște criterii, dar nu absolute. Și o să aflați multe. „A, ce bine, eu când am să mă căsătoresc, soțul meu o să îmi aducă o mașină de spălat, că trebuie să aibă neapărat mașină de spălat, că doar nu o să mă apuc să spăl eu, că îmi rup unghiile”. Uitați-vă și la unghiuțe, dacă sunt lungi, lungi, lungi tare, s-ar putea să fie un criteriu. Dar să nu vă luați după asta, că știți ce ușor se taie unghiile? Adică, să nu fugiți de fată că are unghiile lungi. Luați o forfecuță, i le tăiați și căutați inima fetei . Nu există criterii. Persoana este de necântărit, de nemăsurat și este o taină. Ea nu se cunoaște decât prin dragoste. Cea mai mare înșelăciune a vrăjmașului este când omul primește gândul că ceilalți pot deveni conform dorințelor noastre. Ba chiar ÎI și învățăm pe Dumnezeu ce și cum să facă pentru ca noi să-I putem împlini poruncile și să-l iubim pe aproapele. Și eu am trăit asta când eram la începutul credinței și Îi explicam Lui Dumnezeu: „Doamne, Tu trebuie să-i schimbi pe ăștia ca să-i pot iubi. Așa cum sunt ei acum, eu nu-i pot iubi”, și – v-am mai spus – Domnul a început să mă schimbe pe mine! Apoi, o altă mare înșelare este să crezi că, pentru a iubi, trebuie mai întâi să cunoști omul din fața ta. Nu, ci ca să cunoști, trebuie să iubești. Când iubești, cunoști cele ascunse ale omului și primești noi puteri de la Dumnezeu ca sa iubești. Iubești întâi ca frate și soră în Hristos, și abia apoi te pregătești pentru cunoașterea adusă de harul nunții. Și dacă ai întâlnit o fată care „parcă s-ar potrivi” și de care te simți atras, nu te opri aici, ci mergi mai departe și zi: „Doamne, dacă Tu vrei să fie nuntă și să ne mântuim împreună, dă-mi să o iubesc în Tine, dă-mi să doresc să aflu taina ei adâncă, de persoană. Să Te văd pe Tine prin ea”. Dacă ești fată, nu uita: Dumnezeu v-a făcut fete și El este pețitorul vostru. Nu vă fie teamă că rămâneți nemăritate. Nici voi, băieți, că rămâneți neînsurați. Dumnezeu vă găsește mireasa. Voi doar să-L aveți pe Dumnezeu cu voi, în voi. Și, mai ales, nu vă gândiți că sunteți urâte sau urâți. Nu există oameni urâți. Știți de ce ni se pare că suntem urâți? Pentru că ne uităm în oglindă. Nu în oglindă vă vedeți chipul, ci în icoană. Uitați-vă la Cel din icoană, rugați-vă Celui din icoană, lăsați-vă priviți de Cel din icoană și veți vedea cât sunteți de frumoși. Chipul lui Dumnezeu e în noi. Trebuie să-l aprindem prin rugăciune și să-l lăsăm să lumineze. Vom fi strălucitori! ( Monahia Siluana Vlad ) |
Părintele Sofronie Saharov :
✦ „Eu nu sunt nici grec, nici rus, eu sunt athonit”.
✦ „Am purtat sutana, șaizeci de ani, dar de fiecare dată când mă întâlnesc cu un creștin ortodox sau cu oricare altă persoană, imi plec capul, jos, in fata lui”. ✦ „Teologia este conținutul rugăciunilor noastre”. ✦ „Părinții din secolul al patrulea ne-au lăsat anumite profeții, conform carora mantuirea in vremurile de pe urma va fi legata de dureri profunde”. „Trebuie să avem hotararea de a depăși ispitele, comparativ cu durerile primilor creștini. Toți martorii Invierii lui Hristos au fost martirizați. Noi ar trebui să fim gata să înduram orice greutăți”. ✦ „Psihologia aduce cel mai mare rău omenirii de astazi, pentru că această știință nu tine seama de Revelația Divină, conform Căreia omul este creat după Chipul și Asemănarea lui Dumnezeu”. ✦ „Noi toți, în fiecare moment al vietii noastre, avem nevoie absolută de harul divin, care este dat omului prin durere și efort. Când ne rugăm dimineața, ne rugam seara și ne rugam in fiecare clipă – atunci avem dreptul sa spunem: ‘Doamne, nu mă lăsa, ajută-mă!'” ✦ „Este esențial să citim Evanghelia, cu care nu se poate compara nicio alta carte. Apoi, viața noastră va fi construita pe Cuvântul lui Dumnezeu. Și, vom începe să ne gândim și să luam decizii în spiritul poruncilor divine. Cât este de frumos, atunci când cineva începe să gândească asemenea Creatorului acestei lumi!”. ✦ „Când începem să avem o viata crestina, toată munca noastră, toată lupta noastră, se indreapta catre acceptarea, chiar și a dușmanilor noștri, cu dragoste. În aceasta constă mărturisirea martiriului creștin”. ✦ „Viața pământească este, pentru noi, o continua Judecata a lui Dumnezeu. Dacă urmăm poruncile lui Hristos, atunci harul Duhului Sfânt va veni la noi.” ✦ „Sufletul omenesc este Chipul lui Dumnezeu. El isi găsește odihna doar atunci când atinge perfecțiunea”. ✦ „Noi nu ne gandim cum am putea schimba lumea prin propriile noastre puteri. Noi ne străduim sa primim putere de la Dumnezeu, pentru a putea acționa, cu iubire, în orice moment”. ✦ „Când harul lui Dumnezeu vine la noi, atunci noi deja trăim aici dimensiunea eternitatii”. ✦ „Cel mai important lucru în viața spirituală, este acela de a face eforturi pentru a primi harul Duhului Sfânt. Se schimbă viețile noastre (mai ales în interior, nu în exterior). Vom trăi în aceeași casă, în aceleași împrejurări și cu aceleași persoane, dar viața noastră va fi deja diferita. Insa, acest lucru este posibil numai în anumite condiții: dacă vom găsi timp să ne rugam cu ardoare, cu lacrimi in ochi. Dimineata, sa cerem binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru ca intreaga noastra zi sa devina o atitudine de rugăciune”. ✦ „Cine renunta la cruce, nu poate fi vrednic de Domnul și să devină ucenicul Lui. Adâncurile Ființei Divine sunt dezvăluite creștinului, atunci când el se răstigneste pentru Mântuitorul nostru. Crucea este temelia teologiei autentice”. ✦ „Marea tragedie a creștinului, este incapacitatea de a-si găsi un parinte duhovnicesc (duhovnic). Laicii sunt, ei înșiși, vinovați în acest sens, întrucat nu sunt dispuși să asculte cuvintele invatatorilor lor duhovnicesti.” ✦ „Viața fără Hristos este fără gust, trista și părăsita”. |
"Nu vorbi cu soția ta nechibzuit, ci cu bună*tate, cu cinstire, cu dragoste. Cinstește-o, și nu va avea nevoie de cinstirea altora. Nu va avea nevo*ie de slavă de la alții, dacă se va bucura de cinstire din partea ta. Învaț-o frica de Dumnezeu, și totul va curge ca din izvor, și casa voastră va fi plină de bunătăți"
Sfântul Ioan Gură de Aur |
V-am auzit odată spunând, a început ea, că vă bucurați mereu să auziți povești despre soți ideali, pe care să puteți să le folosiți ulterior ca referință. Așa că m-am gândit că trebuie să vă povestesc despre Mark. Cred că este un soț absolut minunat și am să vă spun și de ce.
Încă de când eram în școala primară, picioarele mele au fost întotdeauna subiect de ironie. Cum puteți vedea, arată ca niște bușteni”, spuse ea, ridicându-se în picioare. Chiar așa era. Te-ai fi așteptat să fie câtuși de puțin jenată să vorbească într-un asemenea fel despre sine. Dar o făcea atât de natural! Îmi amintesc că am admirat în acel moment modul ei cumpănit de a vorbi și mi-am zis în sinea mea: „Asta da femeie!” . Știți și dumneavoastră cum sunt copiii, spuse ea așezându-se pentru a-și continua povestea, câteodată pot fi foarte cruzi. Îmi aduc aminte nopți la rând când adormeam plângând. Când m-am făcut mai mare, am început să râd împreună cu ei, ca să pară că nu mă afectează. Mai târziu, am început să ies la întâlniri cu unii dintre băieți, dar niciodată de mai multe ori cu același băiat, vă închipuiți de ce... Când am început facultatea, l-am întâlnit pe Mark. Mi-a plăcut încă de la început. Mă simțeam atăt de confortabil cu el. Apoi, când mi-am dat seama că el chiar vroia să încerce o relație serioasă, nu mi-a venit să cred! Nu a spus niciodată nimic referitor la picioarele mele. Însă mai târziu am făcut-o eu, știți cum fac fetele, caută mereu confirmarea. Atunci mi-a luat mâinile într-ale sale și mi-a spus: „Nu vreau să te mai consumi niciodată din cauza asta. Eu te iubesc exact așa cum ești . Dumnezeu ți-a dat picioare puternice și sănătoase, iar mie îmi dau o senzație de echilibru, de siguranță, și asta îmi place”. Știți cum am reacționat? Am izbucnit în plâns! O săptămână mai târziu, continuă ea, m-a dus să îi cunosc părinții, iar când am văzut-o pe mama lui, am vrut să plâng din nou. Era invalidă. Purta un fel de proteză și mergea șchiopătând. M-am uitat la el și el la mine, și l-am iubit în momentul acela mai mult decât a mai iubit cineva, vreodată. Asta se întâmpla acum treisprezece ani, încheie ea, și acum pot să râd sincer de picioarele mele. Acum înțelegeți de ce zic că e un soț minunat? Nu e nimic ce n-aș face pentru el! Vor fi în stare de orice pentru tine Filip, nu cred că exagera spunând asta și sunt sigur că înțelegi de ce. Pentru că așa le-a făcut Dumnezeu pe femei. Vor fi în stare de orice pentru tine, dacă reușești să le liniștești în ceea ce privește micile lor defecte, să pui accent pe calitățile lor și să avansezi cu acea atitudine care pare să spună „îmi placi cu totul și iubesc exact îmbinarea de defecte, calități și trăsături care formează persoana ta!”. Asta e ceea ce psihologii numesc acceptare, și o vei găsi ca stâlp de bază într-o căsnicie solidă. Nu contează că e vorba despre picioare groase, un nas „din familie” sau orice alt defect fizic nesemnificativ. Dacă vrei să te impui ca bărbatul de care vorbeam în scrisoarea trecută, ai face bine să te educi în arta de a fi bun, de a fi blând. Folosesc termenul de educație, pentru că cei mai mulți dintre noi au tendința naturală de a fi egocentriști. Nu contează că ne explicăm acest fapt ca fiind un instinct de prezervare sau o influență exterioară sau orice altceva, cel mai important este să-l conștientizăm. La fel de discutabilă este și diferența dintre bărbați și femei, în această privință, însă, personal, din câte am învățat din căsnicia mea și din altele, există puține întrebări mai importante decât aceasta: „Sunt oare dispus să-mi educ firea egocentristă, pentru a ajunge la punctul în care îmi pasă sincer de ce simte cel de lângă mine? ” Și mai este un lucru despre soția ta, de care poți fi sigur: ca toate celelalte femei, are în sinea ei acel ceva ce reacționează necondiționat la bunătate. Descurcă-te cu blândețe. ( Charlie W. Shedd , Scrisori către Filip, Editura Bizantină, București, 2011) |
..Din înțelepciunea călugărului Simeon din muntele Athos, răspunsuri la întrebări existențiale...
Cine este cel mai bun profesor? - Suferința. Iar cel mai rău profesor? - Plăcerea. Care este abilitatea cea mai rară? - Capacitatea de a da. Cea mai bună abilitate? - Capacitatea de a ierta. Care este cea mai dificilă abilitate? - Abilitatea de a tăcea. Care este cea mai importantă abilitate? - Abilitatea de a cere. Care este cea mai necesară abilitate? - Capacitatea de a asculta. Care este cea mai periculoasă luptă? - Cea fanatică. Care este obiceiul cel mai neplăcut? - Cheful de ceartă. Care este obiceiul cel mai nociv? - Vorba multă. Care persoană este cea mai puternică? - Oricine este capabil să înțeleagă Adevărul. Care persoană este cea mai slabă? - Oricine se simte mai puternic. Care este persoană cea mai inteligentă? - Cea care își urmează inima. Ce afecțiune este cea mai periculoasă? - Atașamentul de corpul fizic Cine este cel mai sărac? - Cine iubește cel mai mult banii. Cine este mai aproape de Dumnezeu? - Cel milostiv. Cine este cel mai slab? - Care învinge pe alții. Cine este cel mai puternic? - Care învinge pe sinele său. Cum să te lupți cu problemele? - Cu bucurie. Iar cu suferința? - Cu răbdare. Care este semnul unui suflet sănătos? - Credința. Care este semnul unui suflet bolnav? - Disperarea. Care sunt semnele acțiunilor greșite? - Iritarea. Care sunt semnele faptelor bune? - Pacea sufletească. (din înțelepciunea călugărului Simeon din muntele Athos) |
Atunci când îți dăruiești inima pe deplin și ești gata să faci totul pentru omul iubit, dar ești tratat cu nepăsare, simți că ți-a fost înfipt un cuțit în spate. Situațiile de genul acesta îl trezesc pe om din anumite rătăciri care iau naștere în urma felului în care și-a trăit înainte viața. Asta ne ajută să privim cu alți ochi principiile pe care ni le-am format, să ne schimbăm în bine , să devenim mai sensibili față de ceilalți și să ne maturizăm, să scăpăm de timiditate. (...)
La drept vorbind, eu cred că dragostea neîmpărtășită se întâmplă numai atunci când chiar nu le este dat celor doi să fie împreună. Prin tot ce se petrece, Domnul îți arată: „Nu este omul tău”. Și părinții, și prietenii încearcă să te convingă de același lucru, dar tu o ții pe a ta: „Nu-mi trebuie altcineva decât el (ea)”. (...) Omul fie reflectează la ceea ce i s-a întâmplat, se silește și merge mai departe înțelegând lecția celor întâmplate, fie se lasă dus de val. Această întâmplare din viața mea m-a învățat să apreciez cu adevărat dragostea reciprocă , dragoste ce este dată atunci când omul este capabil să aștepte și să prețuiască cu evlavie inima care i-a fost înmânată, a celuilalt. (Iulia Gaghinskaia) ( Dmitrii Semenik , Dragostea adevărată: taina dragostei înainte și după căsătorie, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2012, p. 49) |
SFINȚII ÎN COMUNIUNE CU NATURA...din sfânta înțelepciune a Sfântului Serafim de Sarov...
1. Bea apă din izvorul de unde beau caii. Calul dintr-o apă rea nu va bea niciodată. 2. Așterne-ți acolo unde iși face culcuș pisica. 3. Mănâncă fructul care a fost atins de un vierme. 4. Culege cu îndrăzneală ciuperca pe care stau gâzele. 5. Sădește pomul acolo unde sapă cârtița. 6. Casa clădește-o pe locul unde se încălzește șarpele. 7. Fântâna sap-o acolo unde se adăpostesc păsările pe arșiță. 8. Culcă-te și trezește-te odată cu păsările – vei culege toate grăunțele de aur ale zilei. 9. Mănâncă mult verde – vei avea picioare puternice și inimă rezistentă, precum viețuitoarele codrului. 10. Înoată des – și te vei simți pe pământ, precum peștele în apă. 11. Privește cât mai des cerul – și vor deveni gândurile tale ușoare și limpezi. 12. Taci mult, vorbește puțin și în sufletul tău va poposi tăcerea, iar duhul îți va fi liniștit și plin de pace. |
"Nu-mi ajung zilele să-I mulțumesc lui Dumnezeu. Nu-I mai cer nimic, doar mă minunez și Îi mulțumesc din toată inima pentru toate! Slavă Ție Doamne! Îți mulțumesc Doamne pentru apă, pentru pâine, pentru aer, pentru căldură, pentru viață, pentru sănătate, pentru că m-ai trezit dimineață, pentru că m-ai adormit aseară, pentru cele arătate și pentru cele nearătate, pentru că ne dai vreme de pocăință, pentru oamenii pe care ni-i scoți pe Cale, pentru toate pe care le știm și pe care nu le știm!
Nu avem nevoie de anumite zile ca să fie sărbătoare, că să fim mai buni, mai frumoși, mai calzi, mai iertători, mai iubitori, mai… Toate zilele noastre pot deveni o sărbătoare nesfârșită. Conștiința curată e cea mai bună sărbătoare. Unde este iubire, acolo este Dumnezeu. Atunci când judecăm oamenii nu îi mai iubim și murim sufletește. Cu vorba ucizi mai ușor decât cu fapta. Cu fapta ucizi o dată, cu vorba de mai multe ori… Să ne bucurăm sufletele cu un gest, cu un cuvânt, cu un gând!" Din Ieromonah Hrisostom Filipescu, Ed. PIM, Iași 2014 |
Locul inimii nu trebuie căutat cu încordare; când va crește rugăciunea, ea singură va găsi acel loc. – Sf. Simeon Noul Teolog
„Teolog este cel care se roagă, și cine se roagă este teolog” – Evagrie Ponticul „Când vezi vreun gând că-ți făgăduiește slava omenească, să știi sigur că-ți pregătește rușine” – Marcu Ascetul „Pe cei neînfrânați poate că-i vor tămădui oamenii; pe cei vicleni, îngerii; iar pe cei mândri, singur Dumnezeu” – Ioan Scărarul „Smerenia nu este nimic altceva decât acceptarea sinelui însuși, în adevăr, adică ceea ce este, nici mai mult, nici mai puțin. În timp ce mândria înseamnă a nega propria umanitate adevărată, a se crede altul” – Isaac Sirul „Din abisul păcatului în abisul smereniei e doar un pas” – Ioan Scărarul „Oricât ar fi de bune în sine rugăciunea, postirea, privegherea și celelalte fapte creștinești, totuși nu numai în lucrarea lor stă scopul vieții noastre creștinești, măcar că ele slujesc drept mijloace de care avem neapărată nevoie pentru atingerea acestui scop. Adevăratul țel al vieții noastre creștinești stă în dobândirea Duhului Sfânt al lui Dumnezeu. Iar postul, și privegherea, și rugăciunea, și milostenia, și tot lucrul bun făcut pentru Hristos sunt mijloace pentru dobândirea Sfântului Duh al lui Dumnezeu. Și luați seama că numai lucrul bun făcut pentru Hristos ne aduce roadele Sfântului Duh, iar tot ce nu este făcut pentru Hristos, măcar și lucru bun de-ar fi, nu ne aduce plata în veacul ce va să fie, și nici în viața de aici nu dă harul lui Dumnezeu.” – Serafim de Sarov „Viața și moartea mea depind de ceilalți, căci, dacă l-am câștigat pe aproapele meu, L-am câștigat pe Dumnezeu…” – Sfântul Antonie cel Mare „Adam a tăgăduit responsabilitatea păcatului și a dat vina pe Eva și pe Dumnezeu, Care i-a dat femeia și prin aceasta a distrus unitatea Omului și unirea lui cu Dumnezeu. Tot astfel, de fiecare dată când noi refuzăm să purtăm vina pentru răul general, pentru faptele aproapelui nostru, noi repetăm același păcat și, de asemenea, distrugem unitatea Omului.” (Cuv. Arhimd. Sofronie) ”Pentru omul care se roagă în sufletul lui, lumea întreagă este o biserică.” ( Silvan de la Muntele Athos ) ”Nu este de ajuns să posedăm arta rugăciunii; trebuie să devenim rugăciune, rugăciune întrupată. Nu este de ajuns consacrarea unui timp pentru rugăciune, căci fiecare act, fiecare gest, chiar și un surâs, trebuie să devină un imn de adorare, o ofrandă, o rugăciune. Trebuie să oferim nu ceea ce avem, ci ceea ce suntem.” ( Paul Evdokimov) „Nici fecioare, nici femei măritate, nici monah, nici mirean, ci o hotărâre dreaptă caută Dumnezeu. Și, primind-o ca pe însăși fapta, trimite aceluia Duhul Sfânt pentru a lucra împreună cu el, pentru a îndrepta viața tuturor celor ce vor să se mântuiască.” ( Sfântul Macarie) ”Iubirea duce la cunoastere. (…) După cum amintirea focului nu-ți încălzește trupul, tot astfel credința fără dragoste nu-ți va încălzi sufletul.” ( Sfântul Maxim Mărturisitorul) Sfântul Isaac Sirul, la întrebarea „ce e desãvârsirea?” rãspunde cã este „o prãpastie de smerenie, un adânc de smerenie”, adicã o lansare în smerenie pânã la mãsurile posibile omului. „A vorbi despre lucruri care sunt mai presus de noi este ca și cum am cădea în grăire în deșert!”,despre rugăciunea inimii, vorbe spuse de un bătrân de la muntele Atos „Sfânt nu este cel care a atins o treaptă înaltă în domeniul moralei umane sau în viața de asceză, nici chiar în cea de rugăciune (fariseii, de asemenea, posteau și se rugau îndelung), ci acela care poartă în sine pe Duhul Sfânt”- Sofronie Saharov “Începutul păcatului e pofta, al mântuirii e dragostea” – Sfântul Antonie cel Mare “Când îți aduci aminte de Dumnezeu, înmulțește rugăciunea, ca atunci când Îl vei uita, Domnul Să-și aducă aminte de tine”. – Sfântul Marcu Ascetul “Căutarea fără patimă duce la adevăr.” – Sfântul Maxim Mărturisitorul ”A gresi e lucru omenesc, a deznădăjdui e lucru drăcesc.” – Sfântul Nil Sinaitul ” Păcătuind ” mereu, ajungem până la pierderea definitivă a libertății spiritului. Instinctele devin patimi, patimile ( devin ) a doua natură, vârsta nu mai cumințește nimic ( Părintele Arsenie Boca). Bucuriile duhovnicești nu se cer. Pe măsură smereniei, Duhul Sfânt te ridică (ți le dăruiește). Vrei să cunoști pe Dumnezeu? Cunoaște-te mai înainte pe tine însuți – (Evagrie Ponticul). Când Sfântul Serafim din Sarov a fost întrebat dacă lipsea creștinilor din vremea lui vreo condiție pentru ca aceștia să dea aceleași roade de sfințenie care erau atât de abundente în trecut, el a răspuns: nu lipsește decât o singură condiție – hotărârea “Calea cea mai lungă pe pământ e de la urechi la inimă, încât ani de zile nu ajung ca să-i dai de capăt”. – (Părintele Arsenie Boca) Toate diamantele sunt gunoi, față de valoarea unei clipe în lumina Dumnezeiască. – Arsenie Boca |
„Oamenii promit lucruri pe care nu le vor înfăptui niciodată. Și ei știu asta, dar se mint mult prea frumos. Fac legăminte, încheie contracte, dar dragostea și încrederea au dispărut. Cuvântul nu mai e cuvânt. E golit de duh și are nevoie de ștampilă. Amândoi aveau privirea în jos și nu mai îndrăzneau să se caute. El purta în spate o rană, ea mai multe. Și frica îi paraliza. Când alegem o cale, celelalte dispar în noaptea întunecată a sufletului…
-Și te voi săruta pentru fiecare zi în care nu am putut să o fac. Lasă lumea să creadă că ești slab iar apoi fă-le o surpriză. -Și dintr-o dată știu, cu cea mai mare claritate și certitudine, că a fi cu tine merită orice sacrificiu din lume. -Ce faci toată ziua? -Te iubesc. – Te voi mai vedea? – Când te vei privi în oglindă… …Vine un moment în viață când se trage linie și se plătește un preț: pentru muncă, pentru iubire, pentru neiertări, pentru răutăți, pentru gândurile toxice, pentru… Călătoria vieții poate începe cu adevărat în orice clipă. Într-o secundă viața se schimbă. Și nu întotdeauna ce dăm mai departe putem păstra pentru noi… ” ( Hrisostom Filipescu ) |
Nu plânge, fiule, în curând Domnul va veni și le va îndrepta pe toate!
De ce se închid norii când câmpiile sunt însetate de ploaie, și se deschid atunci când câmpiile nu vor ploaie? Din pricina răutății oamenilor, firea s-a turburat și și-a lepădat rânduiala. Știi tu oare, fiule, de ce țarinile rodesc slab primăvara, iar vara dau recoltă proastă? Pentru că și fiicele oamenilor își urăsc rodul pântecelor lor și îl ucid în plină creștere! Știi tu oare, fiule, de ce izvoarele seacă și roadele pământului nu mai au gustul de odinioară? Din pricina păcatelor oamenilor, prin care a intrat neputința în toată firea. Știi tu oare, fiule, de ce neamul biruitor rabdă înfrângeri din pricina neînțelegerii din lăuntru și din pricina vrajbei, și mănâncă pâinea amărită de lacrimi și urâciune? Deoarece i-a biruit pe vărsătorii de sânge din jurul său, dar nu i-a biruit pe cei dinlăuntru. Știi tu oare, fiule, de ce maica nu își poate îndestula fiii? Pentru că, alăptându-i, nu le cântă cântecul dragostei, ci cântecul urii față de vecini. Știi tu oare, fiule, de ce oamenii s-au urâțit și au pierdut frumusețea străbunilor? Din pricină că au lepădat chipul lui Dumnezeu, care din lăuntru, din suflet, dăruiește frumusețe feței și au pus pomezi pământești. Știi tu oare, fiule, de ce s-au înmulțit bolile și înfricoșatele molime? Pentru că oamenii au început să creadă că sănătatea este furată de la natură și nu dăruită de Dumnezeu. Iar ceea ce e răpit cu sila, cu îndoită silă trebuie apărat. Știi tu oare, fiule, de ce oamenii se luptă pentru pământ și nu se rușinează de asemănarea lor cu cârtițele? Pentru că pământul le crește prin inimă, iar ochii văd doar ceea ce crește în inimă. Și pentru că, fiul meu, păcatul prea mult îi slăbește în lupta pentru ceruri. Nu plânge, fiule, în curând Domnul va veni și le va îndrepta pe toate! Sfântul Nicolae Velimirovici |
Neoranduiala noastra, durerea Maicii Domnului
"Un monah aghiorit a povestit urmatoarea vedenie: Ieromonahul Macarie din Manastirea Vatoped a fost un nevoitor duhovnicesc harismatic. In toata viata sa a pus in lucrare acest cuvant al Parintilor: " Monah inseamna o neincetata sila a firii". Prezenta sa si viata lui monahala plina de traire duhovniceasca au fost de mare insemnatate pentru Manastirea Vatoped in acele momente grele, cand in Sfantul Munte scazuse foarte mult numarul monahilor. Intr-o vreme pentru a evita smintelile care se petreceau in manastire, parintele Macarie a hotarat sa plece. Dar , Maica Domnului care veghea asupra vietii din manastire si asupra celei a parintelui Macarie, a randuit altfel. Voia ei cea sfanta era sa ramana in manastirea de metanie ca sa-i slujeasca prin viata lui cea sfanta si prin discernamantul sau. Maica Domnului avea nevoie de el, pentru ca avea sa ajute mult manastirea. La 1 ianuarie, dupa privegherea de noapte, parintele Macarie s-a intors la chilia sa ca sa-si continue acolo canonul. Dupa ce a aprins focul in soba, a inceput sa-si faca canonul. Nu se stie cum in chilia sa a aparut un fotoliu cu rotile pe care parintele Macarie l-a asezat langa soba. In timp ce-si facea canonul, la un moment dat a vazut o "priveliste neobisnuita": o Femeie statea in acel fotoliu. Arata mahnita si istovita din pricina neoranduielilor si a smintelilor care se petreceau in manastire. Si aceasta pentru ca monahii umblau ca niste neintelepti, iar nu " ca niste intelepti, rascumparand vremea". Parintele Macarie a ramas uimit cand a vazut-o pe acea Femeie si se intreba in sinea sa :" Cum o fi aparut aceasta femeie in chilia mea? Ce cauta o femeie intr-o manastire din Sfantul Munte? Dupa un timp cand privirile lor s-au intalnit, acea Femeie l-a intrebat: -De ce vrei sa pleci din manastire? Unde vrei sa mergi? Nu vezi ca sunt bolnava si am nevoie de tine? Ramai aici ! Aceasta le-a spus Maica Domnului si a disparut. Atunci parintele Macarie a cazut in genunchi si a sarutat locul unde au stat picioarele Maicii Domnului, rugand-o totodata sa-l ierte pentru hotararea lui nechibzuita. Cunoascand voia dumnezeiasca a Maicii Domnului pentru el, a rostit cuvintele pe care candva le-a spus ea Arhanghelului Gavriil :" Iata robul tau, Stapana ! Faca-se mie dupa cuvantul tau !" Nota : Minune preluata din cartea " Ptaericul Maicii Domnului" |
Cuvinte de nadejde celor fara de nadejde !
" Am pastrat amintirea unei vizite memorabile. Un monah ce traia ca pustnic a venit odata sa ma viziteze. Trebuia sa aiba pe atunci saptezeci de ani; vietuia intr-un loc pustiu, pe drumul care leaga manastirea de schit, intr-o prapastie, aproape de un izvor in plin codru. Fata sa era brazdata toata, palida si de o culoare cenisie si prafoasa; barba si parul carunt ii erau neingrijite; ochii de un albastru cenusiu ii erau adanc afundati in orbite. Am avut cu el o lunga discutie, si iata ce mi-a povestit despre sine : " De multi ani sufletul meu sufera cand ma gandesc la noi, monahii. Ne-am lepadat, ne-am lasat parintii si patria, si tot ce face viata obisnuita a oamenilor; am fagaduit inaintea lui Dumnezeu, a ingerilor si a oamenilor, sa vietuim dupa legea lui Hristos; ne-am lepadat de voia noastra proprie si ducem, de fapt o viata de mucenic, dar totusi nu inaintam in bine. Oare multi dintre noi se vor mantui ? Eu cel dintai voi merge spre pierzanie. Ii vad si pe altii fiind robi patimilor. Si cand intalnesc oameni din lume, vad ca vietuiesc intr-o adanca nestiinta, in nepasare si fara cainta. Si asa, incetul cu incetul, pe nesimtite am inceput sa ma rog pentru lume. Am plans mult la gandul ca noi , monahii, care am parasit lumea, nu ne vom mantui, ce se va petrece atunci cu lumea ? Intristarea mea sporea si am inceput sa vars lacrimi de deznadejde. Si iata ca anul trecut, cand ma aflam in aceasta deznadejde, plin de lacrimi, si eram cu fata la pamant, Domnul mi S-a aratat si m-a intrebat : - " De ce plangi asa ? " Eu am tacut, fara sa-mi ridic capul ca sa-L vad pe Hristos. -" Nu stii ca Eu voi judeca lumea ? " Eu taceam mai departe, fara sa-mi schimb pozitia. Atunci Domnul a zis : -" Ma voi milostivi de orice om care L-a chemat pe Dumnezeu macar o singura data in viata lui. " Un gand mi-a strabatut atunci mintea :" Atunci la ce bun sa ne mai chinuim asa in fiecare zi ? Iar Domnul a raspuns miscarii gandului meu asa : - " Cei ce patimesc din pricina poruncii Mele vor fi vor fi prietenii Mei in Imparatia cerurilor; de ceilalati Ma voi milosti numai." Si la aceste cuvinte Domnul S-a departat. " Nota: Fragment preluat din cartea " Cuvinte de nadejde celor fara de nadejde " Amintire povestita de Parintele Sofronie Saharov. |
DIALOGURI DUHOVNICESTI
Simplitatea odihnește Să dobândești simplitate în relația ta cu ceilalți, ca să nu te zăpăcească gândurile și să te încurci. Când exprimi cu simplitate ceea ce simți, și tu te eliberezi și pe ceilalți îi ajuți. – Gheronda, cred că simplitatea înseamnă să se poarte cineva așa cum simte lăuntric. Așa este? – Depinde de locul în care trăiește. Pentru ca omul să se poarte cu simplitate, trebuie să găsească un mediu potrivit. În lume, mai ales în cea de astăzi, trebuie să fii atent cum te porți. Însă într-o mănăstire sau într-o familie nu ai justificare să nu te porți cu simplitate. Este foarte obositor atunci când nu există simplitate și încredere! În acest caz, ca să-i spui o vorbă celuilalt, ai nevoie de prolog, de epilog, de explicații… În felul acesta viața devine o corvoadă, o adevărată mucenicie. Pe când, acolo unde există simplitate, îi spui celuilalt “așează-te acum” și el se așează, “acum nu este nevoie de tine, pleacă!” și pleacă, fără să te temi că te poate răstălmăci. Simplitatea odihnește, în timp ce lipsa simplității obosește. – Gheronda, ce înseamnă: “Dobândește libertate în petrecerea împreună cu ceilalți, ca să te slobozești de tulburare”? – Să dobândești simplitate în relația ta cu ceilalți, ca să nu te zăpăcească gândurile și să te încurci. Când exprimi cu simplitate ceea ce simți, și tu te eliberezi și pe ceilalți îi ajuți. Cuviosul Paisie Aghioritul |
Daca Dumnezeu mi-ar oferi inca o bucata de viata …
Dacă pentru o clipă, Dumnezeu ar uita că nu sunt decât o paiață de cârpă și mi-ar oferi o bucată de viață, fără îndoială că n-aș spune tot ceea ce gândesc, dar m-aș gândi la tot ceea ce spun. Aș aprecia valoarea lucrurilor, nu pentru ceea ce valorează, ci pentru ceea ce ele înseamnă cu-adevărat. Aș dormi puțin, n-aș mai visa deloc, căci prin fiecare minut când închidem ochii pierdem șaizeci de secunde de lumină. Aș merge când ceilalți se opresc, m-aș trezi când alții adorm. Aș asculta când alții vorbesc și aș savura o înghețată bună de ciocolată. Și aș trăi “îndrăgostit de dragoste”. Dacă Dumnezeu mi-ar oferi încă o bucățică de viată, m-as îmbrăca simplu, as cădea în genunchi în fata soarelui, lăsându-mi goale corpul și sufletul. Doamne, dacă as avea o inimă, mi-as scrie ura pe gheață și aș aștepta primele raze de soare. Cu un vis al lui Van Gogh aș picta pe stele un poem de Benedetti și i-aș oferi Lunii un cântec de Serrat. Aș stropi trandafirii cu lacrimile mele pentru a simți durerea spinilor și sărutul roșu al petalelor. Dumnezeule, dacă aș avea o bucată de viată… n-aș lăsa să treacă nici o singură zi fără să le spun celor pe care-i iubesc cât de mult îi iubesc. Aș convinge fiecare bărbat și fiecare femeie că ei sunt cei la care țin cu adevărat și as trăi îndrăgostit de iubire. Aș demonstra oamenilor cât se înșeală crezând că încetează să se îndrăgostească atunci când îmbătrânesc, fără să știe că încep să îmbătrânească atunci când încetează să se îndrăgostească! I-aș da aripi unui copil, dar l-as lăsa să învețe singur să zboare. Iar pe cei bătrâni i-aș învăța că moartea nu vine o data cu vârsta, ci o data cu uitarea. În fond, și eu am învățat de la oameni atâtea lucruri… Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe culmi, fără să știe că adevărata fericire constă în felul în care urci înălțimile. Am învățat că atunci când nou-născutul strânge pentru prima dată, în pumnul lui mic, degetul tatălui, îl cucerește pentru totdeauna. Am învățat că un om n-are dreptul să-l privească pe un altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice. Sunt o mulțime de alte lucruri pe care as putea sa le învăț de la oameni , dar, realmente, multe nu îmi mai vor servi la nimic cu adevărat, pentru că, atunci când ma vor pune la păstrare în acea cutie, vai, eu voi fi murit deja. Gabriel Garcia Marquez |
Despre buna rânduială a postului – Cuvânt al Sf. Grigorie Palama
Placuta este ochilor nostri privelistea marii linistite, rasfrangand pe intinderea ei netulburata lumina scaparatoare a razelor soarelui in plina stralucire. Dar si mai desfatator este sa privesti si sa graiesti despre Biserica cea strans unita dupa vointa lui Dumnezeu, izbavita de tulburari si luminata, in chip tainic, de lumina cea dumnezeiasca, desfacandu-si aripile catre stralucirea de dincolo si intinzandu-si in sus mainile, ochii, simtirea, precum si intreaga ei cugetare . Dupa ce harul Duhului Sfantmi-a harazit astazi aceasta vedere placuta si a ingaduit ca voi toti sa petreceti impreuna noaptea si ziua in templul lui Dumnezeu, nelipsindu-va voua ravna venirii voastre la El, haideti acum sa ajutam, dand putere pomului tainic, rasadit la cumpana apelor Duhului Sfant, si ca si voi prin rugaciunile voastre de dimineata, tot asa si noi, in masura in care ne ingaduie timpul, sa adaugam invataturii de dimineata pe cea de seara, aratand mai lamurit iscusintele prin care vrajmasul mantuirii noastre face ca nu numai postul, dar si rugaciunea noastra sa ramana in tot chipul fara de nici un folos. Dar noi, fratilor, in vremea postului si a rugaciunii, sa scoatem din sufletul nostru – rogu-va – ceea ce avem impotriva cuiva, fie ca in adevar si pe drept avem, fie ca doar socotim ca avem, si sa fim cu totii oameni evlaviosi, sa gandim mai mult unii despre altii sub indemnul dragostei si al faptelor ce lor bune, graindu-ne de bine, cumpanind in noi in sine si cugetand la cele bune inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor, pentru ca sa postim noi cu postul cel aducator de laude si fara de prihana. Iar cererile noastre catre Dumnezeu, cele din vremea postului, sa fie bine primite, si sa-L numim pe El “Tata dupa har, in chip cuvenit, invrednicindu-ne astfel a-l grai cu indrazneala: “Tata, iarta-ne noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”. |
Într-un text din secolul al XIX-lea al Sfântului Serafim de Sarov, lăsat mărturie de ucenicul său Nikolai Motovilov, ni se transmite învățătura despre ce trebuie cu adevărat să căutăm în viață, învățătură ce rămâne actuală, fără nevoia vreunei adaptări cu vremurile. Scopul vieții creștine este dintotdeauna câștigarea Duhului Sfânt.
Motovilov a scris despre cea mai importantă întâlnire a sa cu sfântul în anul 1831, la sfârșit de noiembrie. Multe sfaturi a primit de la duhovnicul său, dar parcă nici unul nu s-a asemănat cu învățămintele pe care le-a primit și le-a simțit chiar pe propria piele, într-o poiană din vecinătatea chiliei pe care părintele Serafim o avea în pădurea Sarovului - câștigarea Sfântului Duh. De aceea, a și fost povățuit să lase mărturie scrisă despre experiența avută împreună pentru a fi de mult folos și altora ca noi. Pentru câștigarea Sfântului Duh este necesar să ne îndreptăm atenția spre tot ceea ce facem. Faptele noastre să fie bune și în primul rând să fie făcute în numele lui Hristos. Pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat fapte bune, Sfântul Serafim tâlcuiește pilda celor zece fecioare (Matei 25, 1 - 13). Fecioarele înțelepte, care aveau untdelemn în candelele lor și care le-au îndemnat pe cele nebune, care nu aveau untdelemn, să meargă în târg și să cumpere. „Târgul este viața noastră. Ușa cămării de nuntă este moartea. Fecioarele înțelepte și nebune sunt sufletele creștinilor. Untdelemnul nu simbolizează faptele bune, ci harul Sfântului Duh primit înlăuntrul ființei noastre prin mijlocirea faptelor bune și prin a cărui lucrare ființa noastră se transformă (...) din întunecată în luminoasă.” Scopul vieții noastre nu se rezumă doar la îndeplinirea unor acțiuni creștinești cum ar fi postul, rugăciunea, întrajutorarea și alte nevoințe doar pentru că așa se cuvine să le facem. Ele sunt niște mijloace necesare pentru a atinge finalitatea esențială. Doar în felul acesta „Împărăția cerurilor este înlăuntrul vostru” (Luca 17, 21). Sfântul Serafim aseamănă Împărăția cerurilor cu harul Sfântului Duh. Dintre toate faptele bune, rugăciunea ne este numită ca fiind cea mai importantă, pentru că o avem la dispoziția noastră, spune Sfântul Serafim. Oricine, oriunde și oricând poate să se roage, dar să facă aceasta din toată inima. Harul Duhului Sfânt aduce cu sine în inima omului cele mai mari daruri posibile. Nu este puțin lucru a avea Împărăția cerurilor în inimă. În textul său, Motovilov redă dialogul avut cu părintele său chiar în acele momente de grație, când amândoi erau în prezența Duhului Sfânt. El explică simțirile pe care le-a experimentat. O lumină albă și strălucitoare ca zăpada îi cuprinsese pe amândoi. Fața Sfântului Serafim strălucea ca soarele. Sufletul lui Motovilov era copleșit de pace, de dulceață neștiută de el până atunci, de bucurie extraordinară, de mireasmă neasemănată, de căldură puternică, deși ei se aflau în pădure iarna. Harul Duhului Sfânt ne arată lucrurile așa cum sunt ele de fapt, iar această înfățișare este accesibilă doar celor care caută adevărul cu toată inima lor. Îndelunga căutare a lui Motovilov a fost făcută din toată inima, altfel, el nu s-ar fi bucurat de așa mângâiere. Există, bineînțeles, niște condiții care să permită experiența trăirii harului Duhului Sfânt, pe care Sfântul Serafim le amintește: sufletul smerit, iar trupul curățit, rugăciunea peste care în starea de grație se așterne tăcerea, strădania pentru faptele bune făcute în numele lui Hristos, iubirea din toată inima față de Tatăl ceresc ai cărui fii să ne considerăm, credința din tot sufletul, iubirea față de aproapele. „Domnul este aproape de cei ce-L cheamă” , ne încredințează sfântul, fie călugări, fie mireni. Cu deosebită înțelepciune, în textul lui Motovilov se amintește și de bucuria, recunoștința pe care să o avem față de obținerea bunurilor pământești. Avem nevoie și de ele pentru a călători mai ușor spre patria cerească. Însă nivelul dobândirii lor este limitat de evlavie unită cu mulțumire. Nevoile, necazurile și lipsurile fac parte inevitabil din viața pământească. Doar purtându-ne sarcinile unii altora și iubindu-ne unii pe alții, așa cum ne-a învățat Hristos, putem să ne facem drumul spre cer mai ușor. Sfântul Serafim de Sarov ne spune că toți creștinii au posibilitatea trăirii harului Duhului Sfânt asemenea celei descrise de Motovilov. El o aseamănă cu adevărate întâlniri cu Dumnezeu de care s-au bucurat Adam și Eva, Cain, Noe, Avraam, Moise, Simeon, Ioachim și Ana, unii sfinți și filosofi din rândurile păgânilor, Maica Domnului, Sfinții Apostoli. Creștinii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt de Rusalii, iar toți îl primim prin Taina Botezului și a Mirungerii. Prin viața neîngrijită și păcătoasă ne lipsim de el puțin câte puțin. Însă avem șansa de a-l reprimi prin Taina Spovedaniei și a Euharistiei. |
Savanții au alcătuit un tabel special al factorilor de stres, aranjându-i potrivit gradului lor de influență asupra omului – și în acest tabel încheierea unei căsătorii e apreciată cu o cifră care întrece de câteva ori nivelul stresului trăit în cazul unui divorț. Uimitor: stresul provocat de întemeierea unei familii este chiar mai mare decât cel din cazul unei tragedii cum este divorțul!
Așadar, stresul nu e legat întotdeauna de o trăire negativă: el poate fi provocat de schimbări ale condițiilor de viață care cer o mare încordare a forțelor noastre psihice și fizice. Atunci când oamenii își întemeiază o familie, ei trec prin câteva stresuri simultan. Gândiți-vă: soții trebuie să-și pună la punct relația , iar asta înseamnă să-și schimbe anumite obiceiuri, anumite concepții despre viață, modul de comportament (uneori foarte radical). Când se căsătorește, omul se alege și cu o mulțime de rude noi, cu care, de asemenea, trebuie să învețe să interacționeze. Odată cu căsătoria vine foarte frecvent și schimbarea domiciliului unuia dintre soți sau chiar al amândurora. În continuare, cel mai frecvent urmează un foarte mare stres: nașterea primului copil, la care se adaugă multe, multe altele. Adică primii ani de căsnicie cer de la soți o încordare foarte mare . Perioada de început a clădirii familiei seamănă, într-adevăr, cu un șantier: unele lucruri sunt demolate, altele reclădite, oamenii se adaptează unul la celălalt, învață să conlucreze spre binele familiei . Și în această agitație, construind „casa” fericirii familiale și rezolvând o mulțime de probleme, principalul este pentru soți să-și păstreze sentimentele unul față de celălalt, să-și păstreze dragostea, să nu încerce să rezolve totul deodată , să se gândească la ceea ce este mai important, fiindcă tocmai dragostea, atașamentul reciproc al tinerilor căsătoriți le dă sentimentul de fericire, și această bucurie îi ajută să depășească toate greutățile și stresul primilor ani de căsnicie. ( Pr. Pavel Gumerov , Conflictele familiale: prevenire și rezolvare, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2013, pp. 34-35) |
"Sa nu temi niciodata ca o iubesti prea mult pe Maica Domnului. Nu o vei putea iubi niciodata mai mult decat Fiul ei."
Sfantul Maximilian Kolbe "Numai cea Preacurata are din partea Domnului promisiunea victoriei asupra Satanei. Ea cauta sufletele ce se vor dedica intru totul ei, ce vor deveni in mainile sale puternice instrumente pentru infrangerea Satanei si instaurarii regatului lui Dumnezeu." Sfantul Maximilian Kolbe "Devotamentul catre tine, O Maica a Domnului, este un mijloc al mantuirii pe care Dumnezeu o daruieste tuturor acelora pe care doreste sa-i salveze." Sfantul Ioan Damaschin "Vai pacatosule, nu te lasa descurajat, ci indreapta-te catre Maria in toate cele ce-ti sunt de trebuinta. Cheam-o in ajutorul tau, caci in asa fel este porunca divina, ca ea sa dea ajutor in orice fel de trebuinta." Sfantul Vasile cel Mare "Daca te simti vreodata suparat in decursul zilei - cheam-o in ajutor pe Maica Domnului - spune doar o simpla rugaciune: "Maria, Maica lui Iisus, te rog fie-mi si mie mama acum." Trebuie sa recunosc ca aceasta rugaciune nu a dat niciodata gres in cazul meu." Sfanta Maria Tereza "Maria, daruieste-mi Inima ta: atat de pura, de imaculata; Inima ta este atat de plina de dragoste si umilinta incat voi putea fi in stare sa il primesc pe Iisus ca Paine a Vietii si sa-L iubesc la fel cum l-ai iubit, si sa-L slujesc sub infatisarea suferinda a celui sarac." Sfanta Maica Tereza "Nu exista nimeni, O Preasfanta Maica a Domnului, care sa il poata cunoaste pe Dumnezeu altfel decat prin tine; nimeni care sa fie salvat ori mantuit altfel decat prin tine; nimeni care sa fie pus la adapost de pericole altfel decat prin tine, O Maica Fecioara; nimeni nu afla mila decat prin tine, Tu Cea Plina cu Tot Harul." Sfantul Germanus, Patriarh al Constantinopolului "Intrucat lumea nu merita sa il primeasca pe Fiul lui Dumnezeu direct din mainile Tatalui, El i-a daruit Fiul Sau Mariei pentru ca lumea sa-l primeasca de la ea." Sfantul Augustin |
Citat:
|
Citat:
Măcar puteai sa scri Maica Tereza , căci am avut și avem de învățat de la ea , indiferent că a fost sau nu Ortodoxă. Sfânta de e , numai Dumnezeu știe , iar de te'am mâhnit că a fost scris în dreptul ei că a fost sfânta , te rog sa mă ierți , dar să învățăm să fim mai buni chiar dacă suntem Ortodocși sau nu. Doamne ajută:) |
Lorest:
Un comentariu pe text se poate ?
"Maria, daruieste-mi Inima ta: atat de pura, de imaculata; Inima ta este atat de plina de dragoste si umilinta incat voi putea fi in stare sa il primesc pe Iisus ca Paine a Vietii si sa-L iubesc la fel cum l-ai iubit, si sa-L slujesc sub infatisarea suferinda a celui sarac." Toate cele cu folos:) |
Rog și poftesc stăruitor pe fiecare creștin în parte, să ne mărturisim scăderile, neputințele și păcatele zilnic, adeseori înaintea lui Dumnezeu. Eu nu silesc, nici aduc pe cineva în priveliștea celor împreună robi ai păcatului, nici nu silesc pe cineva să-și descopere oamenilor păcatele sale; ci îndemn conștiința fiecăruia să și-o desfacă și să și-o descopere înaintea lui Dumnezeu. Arată-i Lui, omule, rănile tale și-I cere să-ți dea doctoriile tămăduitoare.
Arată-ți, creștine, rănile tale Celui ce nu te ocărăște, ci te tămăduiește. Nu uita că, deși îți vei tăinui tu păcatele tale, dar El le știe pe toate: unde, când și cum le-ai făcut. Deci, spune-i Lui păcatele tale, ca să câștigi iertare, spune-i, ca lepădând păcatele, să te duci acolo curat de greșeli. ( Protosinghel Nicodim Măndiță, Învățături despre rugăciune , Editura Agapis, București, 2008, p. 87) |
Citat:
Citat:
Dacă tatăl lui Anjeze a fost vlah cum se zice atunci e o altă lovitură. Citat:
Îmi asum că nu e digerabil ce spun, dar fiind pe un forum creștin ortodox...încă mai cred în conștiința dogmatică a neamului dreptcredincios. |
Citat:
Deci : Maica Tereza . . . Ce să faci , din atâtea și atâtea texte citite și selectate , sunt și scăpări și sunt de înțeles și de iertat :) Noapte bună:) |
"DRAGOSTEA ÎNDELUNG RABDĂ , DRAGOSTEA ESTE BINEVOITOARE , DRAGOSTEA NU PIZMUIEȘTE , NU SE LAUDA , NU SE TRUFEȘTE . DRAGOSTEA NU SE POARTA CU NECUVIINTA , NU CAUTA ALE SALE , NU SE APRINDE DE MÂNIE , NU GÂNDEȘTE RĂUL . NU SE BUCURA DE NEDREPTATE , CI SE BUCURA DE ADEVAR. TOATE LE SUFERA , TOATE LE CREDE , TOATE LE NĂDĂJDUIEȘTE , TOATE LE RABDA.
DRAGOSTEA NU CADE NICIODATA ." Sf.Ap.Pavel |
„Să nu-mi vorbești acum, spunea Sfântul Ioan Gură de Aur , despre legile potrivit cărora femeile care au desfrânat vor fi pedepsite și vor ajunge în iad, iar bărbații care, deși au soții, au desfrânat cu slujnicele lor, dar vor rămâne nepedepsiți. Îți voi aduce aminte despre legea dumnezeiască care condamnă deopotrivă pe bărbatul și pe femeia care au greșit, numind acest păcat preacurvie.”
Există, desigur, și femei care din ură sau din răzbunare îi ademenesc în mrejele lor pe tinerii curați sau pe bărbații căsătoriți. Astfel de persoane se întâlnesc în toate păturile sociale. Uneori ele iau chipul unor femei respectabile, cu titluri onorifice sau științifice. Îmi vine foarte greu și chiar dezgustător să scriu despre aceasta, dar trebuie să strigăm tare: „Luați seama ce cale ați ales să urmați!” . Păcatul s-a sălășluit în noi, el ne înconjoară din toate părțile, aducând înaintea noastră chipuri ademenitoare. De multe ori, iadul ia forma nu numai a „sentimentelor”, dar și a încântării estetice. Un exemplu ar fi un cântec foarte îndrăgit și care este nelipsit de la toate petrecerile: „Dincolo de insulă, pe firul apei”. La început, cântecul te fascinează prin motivele care ne amintesc de stepele de pe Volga și se termină cu ridicarea în slăvi a lui Stepan Razin, care după ce o noapte întreagă „s-a desfătat” cu o tânără bogată, dimineața, plictisit, a înnecat-o. Iar cuvintele romanței „Focul ce se zărește prin ceață” conțin un sens mai subtil: „Mai ții minte-atunci când ea / Pe-al tău prieten îl iubea / Și-n timp ce tot glumea, cânta, / La tine pe genunchi stătea”... Putem aduce numeroase exemple de astfel de cântece, filme, nuvele, tablouri etc. care ațâță simțurile și distrug sufletul și trupul... După Apostolul Pavel, „însuși satana se preface în înger al luminii. Nu este, deci, mare lucru dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății” (2 Corinteni 11, 14-15) și, am mai spune noi, de finețe estetică. A devenit aproape o normalitate ca, în toiul nopții, așa-numiții amatori și adepți ai „creației artistice”, în plecările în mijlocul naturii, în acompaniamentul unor melodii pasionale și expresii estetice, să se desfrâneze, iar familiile să se destrame. Creștinii și membrii Bisericii trebuie să evite cu orice preț astfel de „prietenii”. Să ne amintim cuvintele Apostolului Pavel: „Și ce învoire este între Hristos și Veliar sau ce parte are un credincios cu un necredincios?” (2 Corinteni 6, 15). Aceasta nu înseamnă nicidecum că suntem împotriva prieteniei dintre credincioși și necredincioși. Problema se pune cu totul altfel, și anume, când și în ce condiții trebuie să fim de acord cu ei și când trebuie să-i evităm și să ne îndepărtăm de ei (vezi 2 Corinteni 6, 17), ținând cont de cuvintele „cine va voi să fie prieten cu lumea se face vrăjmaș lui Dumnezeu” (Iacov 4, 4). ( Pr. Prof. Gleb Kaleda , Biserica din casă , Editura Sophia, București, 2006, pp. 216-218) |
Educația este mare lucru atunci când se ocupă cu ea mama creștină , în care lucrează puterile duhovnicesc-morale care le dau ei și pruncului trăirea binelui autentic, frumuseții autentice, luminii, dragostei. Dacă acestea sunt adevărate, nu exterior-sentimentale, ele intră în carnea și în sângele pruncului.
Tocmai de aceea se și mântuiește femeia prin naștere de prunci: prin ea vine în această viață ființa căreia ea a fost în stare să îi transmită - dacă în mod conștient, cu atât mai bine - năzuințele duhovnicești care îl fac pe om să fie om cu adevărat. ( Protoiereul Vladislav Sveșnikov) |
O dată, când împreună cu soția mea l-am văzut pe Stareț, s-au întâmplat următoarele: de îndată ce am intrat în cameră, Starețul, care era întins pe pat din pricina bolii sale, a început să ne muștruluiască râzând:
‒ Bine ați venit! Bine ați venit! Vă certați, bre? De ce vă certați? Atanasie, vă certați între voi? ‒ Ei, Părinte, ne certăm... ‒ Bre, să nu vă certați! Să vă certați cu toți ceilalți, dar între voi să nu vă certați! Auzi, Atanasie, îți dau binecuvântare să te cerți cu cine vrei, dar cu femeia ta să nu te cerți. Apoi s-a întors către soția mea: ‒ Și ție Anastasia îți dau binecuvântare. Știi ce înseamnă binecuvântare ? Da, îți dau binecuvântare să te cerți cu cine vrei, dar între voi să nu vă certați. Am râs și noi de cuvintele lui ciudate. Însă am înțeles foarte bine că deși Starețul râdea, totuși vorbea serios! Considera a fi un mare rău faptul de a se certa soții între ei. Un rău atât de mare, încât ne-a dat nu numai permisiunea, ci chiar și binecuvântarea lui, să facem un rău mult mai mic în comparație cu primul. Adică să ne certăm cu toți ceilalți, numai să evităm marele rău, care este cearta între soți. ( Atanasie Rakovalis , Părintele Paisie mi-a spus... , Editura Evanghelismos, București, 2006, p. 18) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:24:35. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.