![]() |
Judecata...
|
Citat:
Pe de altă parte, tu, un sectant să-mi spui mie să mă botez și să ascult învățătura unei biserici apostolice, mi se pare obrăznicia maximă. Și porcăria supremă. Pentru că tu n-ai de unde să știi dacă-s botezat ortodox. Cel puțin din acest punct de vedere. Pe când eu știu: tu, sectact, sigur nu ești sau ești apostaziat. Așa că... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ca daca e un tip lipsit de tact, sigur despre tine-i vorba! |
Citat:
Fiule, daca aduci acuzatii aiurea, nu inseamna ca ai evidentiat ceva. Mai trebuie sa aduci si argumente. Iar traista-i goala. Citat:
Vezi, abia acum nu l-am ascultat pe Steinhardt. Cand am zis un simplu "multumesc frumos", aia a fost exprimare politicoasa, da. |
Ok, oameni buni, inapoi la topic
Sa lasam "maraiala confesionalista" si "latrari sub steag" tipice spiritului de grup.
La obiect/pe subiect: ecumenismul a fost condamnat de sinodul ROCOR in 1983. Ori, fiind acel ROCOR o structura sinodala cu succesiune apostolica cel putin dubioasa, dac anu chiar explicit nula, condamnarea efectuata de ei este dubioasa/nula, la randul ei. Deci, ecumenismul NU a fost condamnat vreodata, bisericesc, adica sinodal, ca erezie, deci nu e vreo problema cu structurile bisericesti implicate in asta. Cel mult, e o probalema de constiinta ortodoxa a credinciosului, care trebuie sa se fereasca de tot felul de aglutinari ecumuiste, gen saptamana de rugaciune ecumenica si alte prostii politice su pretext eclezial, dar nu trebuie sa isi atace sau paraseasca sacerdotii sau ierarhii pe acesta tema. Deci, nici ascultare oarba ("ce face ierarhia este bine in totalitate"), nici spirit schismatic. Asta e solutia. |
Ce le place oamenilor sa se isi sustina reciproc fantasmele de grup, pardon, credintele specifice, combatandu-le pe ale altora...Atata ironie, agresivitate, sau pe partea pozitiva, chiar spirit creator, talent retoric, etc., risipite pentru a argumenta...ce? "Eu am dreptate, iar tu nu", "Ba tu esti prost!", etc. Ca la gradinita.
|
Citat:
Mă "lupule", nici simțul ridicolului nu-l ai. |
Adrian, scutește-te de a te umple, că aproape întotdeauna, de 💩.
|
Lasa postarea pe care eram sigur ca o sa ramai fixat, de parca nu stii cum privesc problema apologeticii de cartier. Priveste mai sus: solutia e acolo. Cei ce au condamnat ecumenismul sunt ilegitimi, deci "condamnarea" lor este nula si neavenita de drept si de fapt.
Cred ca e un moment bun pentru incheierea topicului. Hai pa. |
N-ar fi mai frumos să vă împăcați cu toții înainte de a-l închide? Ca să nu treceți cu resentimente pe alte thread-uri.
|
Eu nu sunt suparat pe nimeni, si sper ca nimeni pe mine. Daca da, imi cer iertare.
|
Supărat? Pe cine? Pe staruars sau pe sectar?
Ha! |
De la mine, sectactul si-a cerut scuze anticipat...
Deci, nicio suparare. |
Am înțeles. Nimeni n-are nimic cu mine, dar cu proxima ocazie vă veți împunge iarăși. :)
|
Ai dreptate, la proximul topic pe o tema inrudita ne vom pocni iarasi cu cuvinte. Fireste. Ei, fiecare cu confesiunea lor, eu, cu alergatul van dupa obiectivitate religioasa. Ce sa ii faci, ncsf...
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Si te distrai nevoie-mare. Cum ramane cu ea? Hai, baga-te-n seama! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cred ca nici macar tu nu poti nega ca sunt culte asa numite crestine aberante prin normele impuse si care vor sa treaca drept "ascultarea de Dumnezeu". De unde sa stie un novice in ale credintei ce e bine si ce e rau din ceea ce i se cere sa faca? Diavolul s-a incumetat sa-i ceara, cu Scriptura, lucruri aberante Fiului lui Dumnezeu, un individ oarecare, deja in deruta spirituala, are sanse mai bune sa-i faca fata? Sigur, poate nu mai fura sau nu mai bea, dar transformarea asta poate sa o faca si terapia de grup si pana la urma in multe cazuri cam asta este, nu o schimbare autentica, spirituala. Si intr-un final, peste modificarea aparentelor omul trage spoiala unui limbaj de lemn cu nuante crestine, daca apologetica Scripturii care o talmacim fiecare cum ne taie capul e prea comuna, mai adaugam si un simulacru de vorbire in limbi "ingeresti" si gata, uite - avem o "biserica". |
Citat:
|
Citat:
Legat de Sfanta Traditie: https://ro.orthodoxwiki.org/Sf%C3%A2nta_Tradi%C8%9Bie Citez: "Altfel definită, Tradiția sfântă este "învățătura dată de apostoli primilor episcopi, iar aceștia celor de după ei până astăzi, prezentă în definițiile sinoadelor ecumenice, în scrierile Sfinților Părinți și în cărțile de slujbă ale Bisericii" |
Citat:
Daca tot ii reproseaza altii ca nu proceseaza rational adevarul ortodoxiei, tu la randul tau de ce nu poti sa treci prin filtrul ratiunii ceea ce lui i se pare ca fiind adevarat, eventual ii arati punctual unde greseste? |
Citat:
Citat:
Dar daca unul zice ca e mesaj de la Dumnezeu sa se mai stranga luna respectiva o tura de bani, poti sa zici ca ar contrazice invatatura apostolica? |
Citat:
Nu e cazul doar de, sa spunem, invatatura palamita (ca tot se facea vorba pe acest topic) ci chiar si de doctrina Sfintei Treimi. Sper ca nu imi cer sa cred ca Isus si Apostolii au predat oral invatatura despre Sfanta Treime, asa cum o avem noi. Sau despre harul necreat. Si ca isihasmul de fapt l-a propovaduit Apostolul Petru si a ajuns pe cale orala, via Grigorie Sinaitul, la Palama. |
,......................
|
Scuzele va sunt acceptate.
|
Citat:
Citat:
|
Citat:
Este un exemplu excelent al faptului ca ceea ce au invatat sfintii are radacini in Scripturi. Insa ei, mai apoi, au avut explicatiile lor, precizarile lor, aportul lor. Invatatura despre energia necreata este sintetizata astfel in ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei: Sfântul Grigorie vorbește de posibilitatea cunoașterii și a unirii nemijlocite cu Dumnezeu. El spune că nu există natură (ființă) nelucrătoare, care să nu se manifeste în afară prin energii. Numai inexistența este nelucrătoare și neenergetică. Orice persoană care are natură proprie poate fi cunoscută prin manifestările ei. Dumnezeu, fiind necreat, se manifestă prin energii necreate (harul lui Dumnezeu); omul și întreaga creație au energii create, corespunzătoare naturii lor. Energiile - necreate sau create - sunt distincte de persoana care le generează, dar nu sunt diferite sau separate de aceasta. Astfel, ele fac cunoscută persoana, însă esența persoanei nu se epuizează în manifestările ei, rămânând întotdeauna dincolo de acestea.Este invatatura formulata de sfantul Grigorie Palama. Aparuta la mai mult de un mileniu dupa moartea ultimului apostol. Sper ca nu imi ceri sa cred ca doctrina harului necreat a fost formulata de Iacov, Petru si Ioan, la coborarea de pe Muntele Schimbarii la Fata. Si transmisa oral pana la Grigorie Palama. Tu asa ceva crezi ? |
Tu ești mai special, nu?
Doar a zis că sfinții au clarificat. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Da' de ce crezi tu ca musai ar avea nevoie Catalin de ajutorul tau? |
Citat:
|
Citat:
Dar Sfanta Traditie Protestanta NU poate contine clarificarile facute de unii crestini protestanti la aproape 1500 de ani de la moartea apostolilor. Ai putea dezvolta pe acest fir? In mod special sa argumentezi: de ce? Sau ramane valabil ca daca e o discutie serioasa, fara porcaieli, tu nu discuti cu mine? |
Citat:
|
Flying, nu inteleg de ce te-ai suparat asa tare, considerandu-te in sah-mat, cand nu intrasei inca in sah si nici macar nu erai tu la masa de joc...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 23:43:01. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.