![]() |
Rugăciunea este o puternică legătură între om și Dumnezeu. Rugăciunea e un mare har dat omului de Dumnezeu. Rugăciunea este cap a toată bunătatea, e un mare folos duhovnicesc și trupesc, e mântuire de tot ce-i rău, e scară la Împărăția lui Dumnezeu, la Ceruri, e cale la viață, la fericirea vremelnică și veșnică. Rugăciunea făcută în Duh și adevăr înaripează și înalță sufletul nostru sus, sus, până la Dumnezeu, cu Care îl unește. Prin rugăciune, noi cerem de la Dumnezeu: iertare păcatelor, milă, pace și har, știind că fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic (Ioan 15, 1-5). Prin rugăciunea făcută în Duh și adevăr, noi stăm de vorbă cu Dumnezeu. Așa au vorbit: drepții, patriarhii, proorocii, împărații în Vechiul Testament și Mântuitorul cu sfinții Apostoli și urmașii lor în Noul Testament, până astăzi și cât va fi lumea aceasta.
Protosinghel Nicodim Măndiță |
Calea creștinului este în felul următor: La început omul este atras de Dumnezeu cu Harul Său. După ce este deja atras, atunci începe lunga perioadă de încercare. Sunt puse la încercare libertatea omului și încrederea sa în Dumnezeu ‒ care este pusă la o probă „dură”.
La început, cererile către Dumnezeu, mici sau mari, chiar și rugămințile ce abia sunt formulate, sunt împlinite de obicei de către Dumnezeu într-un mod grabnic și minunat. Însă atunci când vine perioada de încercare, atunci toate se schimbă și parcă Cerul se închide și devine surd la toate rugămințile. Pentru creștinul înflăcărat, toate în viața sa se fac cu greutate. Comportamentul oamenilor față de el se înrăutățește, încetează să-l mai cinstească. Ceea ce îngăduie la alții, la el nu îngăduie, munca sa este plătită, aproape totdeauna, cu mai puțin decât se cuvine, trupul său este predispus cu ușurință bolilor. Natura, oamenii, toate se întorc împotriva sa. Cu toate că harismele sale firești nu sunt mai prejos decât harismele celorlalți, nu află condiții favorabile să le folosească. Pe lângă acestea, suferă multe atacuri de la puterile demonice, iar punctul culminant este nesuferita mâhnire pricinuită de dumnezeiasca părăsire. Atunci pătimirea (πάθος) sa ajunge la culme, pentru că omul în întregime este rănit pe toate planurile existenței sale. Dumnezeu îl părăsește pe om? Este cu putință aceasta? Și totuși, în locul trăirii apropierii lui Dumnezeu, vine în suflet sentimentul că Acela este infinit, inaccesibil, departe, dincolo de lumea astrală și toate invocările adresate Lui se pierd în imensitatea lumii spațiale. Sufletul își intensifică lăuntric strigătul său către El, dar nu vede încă nici ajutor, nici luare-aminte. Atunci toate devin împovărătoare. Toate se izbutesc cu o osteneală nespus de mare. Viața se umple de chinuri și în om se naște simțământul că asupra sa lovește blestemul și mânia lui Dumnezeu. Dar când vor trece aceste încercări, atunci va vedea cum purtarea de grijă minunată a lui Dumnezeu l-a păzit cu mare grijă în toate aspectele vieții sale. Experiența milenară, care se predă din generație în generație, spune că atunci când Dumnezeu va vedea credința sufletului nevoitorului pe care o are pentru El, așa cum a văzut credința lui Iov, îl va povățui prin abisuri și la înălțimi, care nu sunt accesibile altora. Cu cât mai deplină și mai puternică este credința și încrederea omului în Dumnezeu, cu atât mai mare este și măsura încercărilor, precum și deplinătatea experienței, care poate ajunge la o mare măsură. Atunci i se arată limpede că a ajuns la limitele peste care nu poate trece omul. (Arhimandrit Sofronie Saharov) |
Tactici în războiul cu gândurile
Sfinții Părinți ne spun că, după cum nu putem opri vântul, la fel nu putem opri nici gândurile care ne vin. Gândurile rele care ne pot veni pot fi pentru orice păcat posibil, însă vicleanul diavol încearcă să ne câștige încrederea și prin aparente gânduri bune, care de fapt ne pot duce într-o direcție greșită. Asemenea înșelări le putem evita cultivându-ne smerenia, care ne face să ne dăm seama de greșelile pe care le facem. Gândurile care-l luptă adesea pe om, sunt cele de desfrâu și de mândrie, apoi cele de întristare, iar la unii pot veni și gânduri de hulă. Sfinții Părinți ne spun că dacă ne rugăm și ne vin gânduri de hulă la adresa lui Dumnezeu, sau a altor sfinți, nici să nu le luăm în seamă, căci nu de la noi sunt acestea, ci de la vrăjmașul, care vrea să ne tulbure.Pentru celelalte feluri de gânduri, care vin asupra noastră, avem două posibilități: sau să ne luptăm cu ele, sau să fugim de ele. Cum ne putem lupta cu gândurile? De exemplu, dacă ne vin gânduri de desfrânare, ne putem lupta cu ele gândindu-ne cât de urât poate să miroasă un om, cât de repede trece fapta păcatului, și faptul că după ce am săvârșit păcatul nici nu ne-am săturat, pofta reîntorcându-se repede la noi. Ba mai și rămânem cu un gust amar de pe urma păcatului.
Cum putem fugi de asemenea gânduri? Cu rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”, pe care o putem spune în orice caz, iar când suntem așa de tulburați, încât nici nu ne putem ruga, schimbându-o cu altceva. Putem da drumul la un film cuminte, să ne găsim ceva de făcut, să vorbim cu cineva, orice altceva, doar să ne distragem atenția de la gândurile necurate. Dacă nu putem să ne rugăm, atunci putem face orice altceva, până ne trece fierbințeala războiului, apoi vom fi fericiți că nu am dat curs gândului pătimaș, și poate am luat și o cunună. (Singhel Ioan Buliga, Provocările creștinului ortodox în zilele de astăzi, Editura Egumenița, Galați, 2012, pp. 305-307) |
Lauda este un mare dușman al omului, deoarece poate arunca omul în mândrie, și din cauza mândriei acesta să-și piardă sufletul. „Muiatu-s-au cuvintele lor mai mult decât untdelemnul, dar ele sunt săgeți”; „cu gura lor mă binecuvântau și cu inima lor mă blestemau” (Psalmii 54, 24; 61, 4), ne spune Proorocul David despre buzele viclene care pot rătăci sufletul nostru. Însuși diavolul, în multe arătări ale sale, îl lăuda pe cel căruia i se arăta în chip de înger, iar dacă cel în cauză nu se smerea, căderea era mare. Săgeți și blesteme să fíe pentru noi laudele, însă felul în care ne comportăm când le auzim poate fi diferit în funcție de gravitatea cazului. Astfel, putem să dăm un răspuns cu smerenie, când aceasta întrece măsura, dar putem și să nu răspundem nimic în alte cazuri, gândindu-ne, cu smerenie, că nici nu suntem în stare să dăm un răspuns potrivit și sigur, necrezând nici noi ceea ce spune cel care ne aduce laude.
În rest, faptele vorbesc, iar cuvintele sunt de prisos, iar ca să lauzi pe cineva în față, de multe ori este nepotrivit. Mai bine ar fi să certăm cu blândețe, iar după ce cel în cauză nu mai este, atunci să-i aducem cuvinte de laudă. (Singhel Ioan Buliga, Provocările creștinului ortodox în zilele de astăzi, Editura Egumenița, Galați, 2012, p. 76) |
Sminteala este mai mare la oamenii care se lasă robiți de băutură
Iar la Sfânta Evanghelie zice Domnul către toți: „Luați aminte de sinea voastră, ca nu cândva să se îngreuneze inimile voastre cu mâncarea și băutura!” (Luca 21, 34). Trebuie să amintim și aceasta, că tot păcătosul poate să-și ascundă păcatul său. Așa zavisnicul își ascunde zavistia, vicleanul își ascunde vicleșugul, cel mândru își ascunde mândria, la fel și pomenitorul de rău, însă bețivul se vădește ori de câte ori se îmbată. Pentru aceasta și sminteala este mai mare la oamenii care se robesc de băutură. În țara aceasta mai ales, unde necredincioșii (adică păgânii) nu prea folosesc vinul și rachiul, se face mai mare sminteală când se îmbată creștinii. Căci văzând păgânii cum se îmbată creștinii, se smintesc și hulesc credința Domnului nostru Iisus Hristos.
Căci iată ce zic păgânii: După cum este viața creștinilor, așa este și credința lor! Aceasta este hulă înfricoșată împotriva adevărului sfânt care se cuprinde în credința noastră. Aici se adeveresc cuvintele Apostolului, care răsună în cartea către romani: „Că numele lui Dumnezeu pentru voi se hulește între neamuri!”. Sfântul Ioan Iacob de la Neamț - Hozevitul |
Un lucru comun, cu care toți ne confruntăm, este supărarea, mânia care rezultă din acțiunile pe care le face cel de lângă noi. Adeseori este vorba chiar despre soțul sau soția de lângă noi, persoana pe care o iubim cel mai mult. Când suntem supărați, spunem și facem lucruri pe care, mai apoi, le regretăm.
Sfântul Apostol Pavel spune, în Epistola sa către Romani: „Pentru ceea ce fac, nu știu; căci nu săvârșesc ceea ce voiesc, ci fac ceea ce urăsc. Iar dacă fac ceea ce nu voiesc, recunosc că Legea este bună. Dar acum nu eu fac acestea, ci păcatul care locuiește în mine. Fiindcă știu că nu locuiește în mine, adică în trupul meu, ce este bun. Căci a voi se află mine, dar a face binele nu aflu; Căci nu fac binele pe care îl voiesc, ci răul pe care nu-l voiesc, pe acela îl săvârșesc” (Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel 7, 15-19). Când ne supărăm sau ne mâniem, atunci suntem departe de Dumnezeu. Cum putem noi, oare, ca adevărați creștini ortodocși, să reacționăm astfel față de semenii noștri? Mânia rezultă dintr-un egoism propriu. Aceasta este una din situațiile în care trebuie să cerem ajutorul lui Dumnezeu, iar rugăciunea lui Iisus, „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, ajută foarte mult. Repetând această rugăciune în fiecare zi, timp de zece minute, vom vedea că nu ne mai mâniem așa de ușor. Aici sunt câteva căi prin care putem elimina consecințele neînțelegerii cu cei din jurul nostru: 1. Fă-ți un program regulat de rugăciune, în care să incluzi și rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul”, măcar zece minute pe zi. 2. Când ești supărat, spune rugăciunea lui Iisus și încearcă să te depărtezi de situația conflictuală. Fă o plimbare pentru câteva clipe și, în timp ce te plimbi, rostește în gând rugăciunea lui Iisus. 3. După ce ți-ai terminat rugăciunea, încearcă să vorbești cu partenerul de lângă tine și spune-i ce te supără la el. Când începi să-i vorbești începe conversația cu un „Eu” și nu cu „Tu”. De exemplu: „M-am simțit jignit când ai făcut acel lucru...” și nu „Când tu faci astfel... mă simt jignit”. Când acuzi pe cel de lângă tine, nu faci altceva decât să-l sperii, persoana de lângă tine se simte amenințată și va încerca să-și recâștige poziția. Împărtășindu-i sincer sentimentele tale celui de lângă tine, va fi mai ușor și pentru el să ți le împărtășească pe ale sale. 4. Cere un punct de vedere și persoanei de lângă tine. Spune-i, de exemplu: „Știu că nu ai intenționat să mă rănești. Dar, de ce ai făcut acel lucru...? Ajută-mă să te înțeleg mai bine”. Iar apoi îl vei asculta cu calm. 5. Ambii parteneri trebuie să se angajeze în discuții libere, cu calm și dragoste. Rugați-vă împreună. O îmbrățișare ajută întotdeauna, atunci când vrei să-i arăți celuilalt dragostea ta sinceră. Sursa: http://orthodoxwayoflife.blogspot.ro |
Să-ți faci un program bun. După rugăciunea de dimineață, să citești din Noul Testament. Să iei câte un cuvânt pe care să-I ai în minte și să te străduiești să-l împlinești toată ziua. Să-ți zici: „Asupra acestui cuvânt mă voi opri astăzi, pe acesta mă voi strădui să-l păzesc”. Anafura să o consumi după rugăciunea de dimineață. Seara să citești puțin dintr-o carte patristică, deoarece aceasta îți pregătește sufletul pentru rugăciune. În fiecare seară, să ne întrebăm: „Ce am făcut astăzi! Ce am spus și ce nu trebuia să fi spus! De câte ori m-am enervat? Ce am putut face și nu am făcut?”. Seara, să ne cercetăm pe noi înșine. Astfel este revigorat și înnoit harul! Astfel se luptă cineva!
Părintele Eusebiu Giannakakis, |
În limba greacă, makarios înseamnă „fericit”. Ca să ajungi la fericirea aceasta și la a purta numele de Macarie, chiar dacă porți alt nume, trebuie ca, mai întâi, să fii credincios. În limba greacă, acest cuvânt, „credincios”, se traduce prin „teopist” ‒ ești doritor de a împlini poruncile lui Dumnezeu. Împlinind poruncile lui Dumnezeu, ești rob al lui Dumnezeu (în limba greacă se numește teodul). Dacă ești rob al lui Dumnezeu, pe măsura împlinirii poruncilor, ajungi să-L cunoști pe Dumnezeu. Sfântul Isaac Sirul spune ‒ aș vrea să țineți minte cuvântul acesta ‒ că încă n-a cunoscut pe Dumnezeu cel ce nu se minunează de Dumnezeu.
Pe Dumnezeu Îl cunoaștem când ne minunăm de El. Numai cu iubire poți sta în fața lui Dumnezeu. Gândiți-vă, de pildă, că, într-un text din slujbele noastre cu privire Ia Maica Domnului ‒ și Maica Domnului totuși fiind om, nu Dumnezeu ‒ se spune: „Spăimântatu-s-au toate de dumnezeiască mărirea ta, că tu, Fecioară neispitită de nuntă, ai avut în pântece pe Dumnezeu Cel peste toate...”. Deci s-au spăimântat toate, s-au uimit toate de dumnezeiasca mărire a ei. Prin urmare, dacă Maica Domnului ne dă prilejul să ne minunăm, un temei cu atât mai puternic e să ne minunăm de Dumnezeu și să ne minunăm de iubirea Lui, arătată către noi. Arhimandrit Teofil Părăian |
Impătrit greșim: împotriva lui Dumnezeu, împotriva noastră înșine, împotriva aproapelui și împotriva firii întregi. Păcatul sau decăderea firii ne-a făcut să pierdem: pacea cu Dumnezeu, pacea dinlăuntrul nostru, pacea cu oamenii și pacea cu toată firea. Atâta vreme cât ținem păcatele nemărturisite, ascunse cu voia, atâta vreme atârnă pedeapsa lor asupra noastră, ca o sabie care stă să cadă peste viața noastră. De îndată, însă, ce mărturisim păcatele și vinovăția, primejdia morții (sufletești) o înlătură Dumnezeu de deasupra noastră. (Părintele Arsenie Boca ‒ mare îndrumător de suflete din secolul XX, Editura Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 126)
|
Intrebare: Ați afirmat că băiatul care-și planifică căsătoria cu o fată, dar renunță, este posibil că va rămâne neînsurat, pentru că a făcut nedreptăți. V-aș ruga să dezvoltați ideea de răsplătire a nedreptății făcute.
Răspuns: Ce se numește nedreptate? Nedreptatea se numește, în cazul despre care vorbim, atunci când tu ții o fată încurcată 1-2-3 ani, și după aceea spui „la revedere”, fără să ai un motiv precis; atunci fata rămâne încurcată în sufletul ei. Rămâne undeva suspendată și cu gândirea și cu sentimentele și cu preocupările. Nu vorbesc de situația în care tu ai motive clar și precis exprimate să închei prietenia. De altfel, dacă ai motive, totul se rezolvă normal, pentru că și fata înțelege că a făcut ceva ce nu trebuia și totul se limpezește. Nedreptatea constă în faptul că ea te-a iubit și nu poate acum să iubească pe altul. De ce nu mai poate acum să iubească pe altul? Pentru că pe tine te-a iubit așa cum îi este ei caracteristic. Deplin. Și atunci avem de-a face cu o asemenea stare de golire a ei și nu se poate ca un asemenea băiat să nu plătească. De obicei, rămâne neînsurat sau se însoară foarte greu, și atunci cu o fată care are alte calități pe care le căuta, dar exact pe acelea nu le are, pe care le găsise la prima lui prietenă ‒ prietenă pe care a părăsit-o ‒, și atunci își trage păcatele prin propria procedură. Părintele Nicolae Tănase |
Orice clipă poate să fie un timp și orice suspinare poate să fie o rugăciune. Pentru Dumnezeu! Există o lume călugărească care se deosebește de cea laică, deși, în mare, călugăr înseamnă creștin bun. Căci Dumnezeu n-a făcut special rugăciuni pentru călugări. Însă călugăria nu poate fi prinsă în nici un citat, în nici o cuprindere filosofică. E dincolo de înțelegere, pentru că este o luptă continuă cu Dumnezeu. Omul este creat de Dumnezeu cu voință liberă, cu rațiune și cu afecte. Deci, dacă mergi la mânăstire și-ți tai voia, ești în luptă cu Creatorul, care te-a lăsat cu voință liberă. Și atunci trebuie să birui cu orice chip, și lui Dumnezeu îi place acest lucru. Cum și Iacob s-a luptat cu Dumnezeu și L-a biruit ‒ în sensul acesta: trebuie să te pierzi ca să te găsești! Trebuie cu orice preț să te instalezi într-o personalitate îngerească. Vorbesc despre călugări, dar nu e oprit nici unui mirean de a se „subția” cât mai mult.
(Ne vorbește Părintele Arsenie, ediția a II-a, volumul III, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, p. 95) |
Iubirea aduce întotdeauna bucurie. De exemplu: bucuria intervenirii spre binele omului de lângă tine, adică îl ajuți pe om și te bucuri că l-ai ajutat și înmulțești bucuria și pentru el.
Omul care primește o binefacere are bucurie din faptul că cineva se interesează de el, cineva îi împlinește ceea ce îi lipsește, cineva contribuie la binele lui. Făcându-le pe toate acestea, devenim lucrători de bucurie, înmulțitori de bucurie. Și Sfântul Apostol Pavel scrie în Epistola a Il-a către Corinteni (1, 24): „Noi suntem lucrători de bucurie”. Prin urmare, orice creștin trebuie să fie un lucrător de bucurie. Arhimandrit Teofil Părăian |
Creștinul care se roagă numai de formă e asemenea unei femei care coase de zor, cu acul fără ață. Coase, coase înainte, dar fără niciun folos. Pierde vremea în zadar. Așa pățesc și oamenii lui Dumnezeu care se roagă numai de formă, de obicei numai cu buzele, iar nu și cu mintea. Acul rugăciunilor aleargă înainte pe treptele zilelor vieții lor, dar zadarnic, fiindcă lipsește ața atenției, a cugetării sănătoase, a adunării sau a urmăririi rugăciunilor cu mintea. Lipsește Duhul Rugăciunii. Lipsește cusătura, adică viața rugăciunii, lipsește apropierea și unirea cu Dumnezeu. Astfel, adeseori observăm cu adâncă durere că rugăciunile celor mai mulți dintre noi, creștinii, sunt ca un ac ce coase fără ață, care aleargă înainte în zadar, ca o cusătură de formă, nefolositoare, făcută în gol.
Chiar la rugăciune o să vină duhuri rele să-ți schimbe mintea de la rugăciune, dar nu te teme. Dumnezeu știe dinainte ce ai să ceri tu, dar îi place ca tu să lupți. Nu ceda, nu abandona viața ta pentru ispitele care vin! Și dacă te găsești în București sau într-un sat, cine știe pe unde, Hristos este Același peste tot. Pentru că nu se pune atât de mult problema lumii care împiedică, ci a diavolului; el te împiedică. Tu ești singur și nu poți să faci rugăciunea, pentru că te împiedică diavolul, că noi nu luptăm cu carnea și cu sângele, ci cu puterile întunericului, pe viață și pe moarte!
Părintele Arsenie Papacioc |
Unul dintre cei mai primejdioși vrăjmași ai omului este răcirea (indiferența) duhovnicească. Dacă inima este indiferentă față de Dumnezeu, viața noastră duhovnicească este amenințată; la fel și rugăciunea, ca fiind cea mai vie expresie a ei. Atunci, omul începe să se stingă duhovnicește. Iar dacă devine indiferent pe deplin, el moare duhovnicește. Morții sunt reci. Iată de ce trebuie, în mod deosebit, să ne păzim de indiferența duhovnicească.
Arhimandritul Serafim Alexiev |
Citat:
Asta puțini o fac. A pedala pe suprafața lucioasă a gândurilor e mai la îndemână. Nu curge sânge, nu doare, nu sperie. Totul e plăcut, admirabil, comod. Cum să nu te tot rogi, așa?.... |
Citat:
Multumesc frate Ioane pentru precizarea ta binevenită . Doamne ajuta ! |
Citat:
Doamne ajută! |
Menirea noastră este să dobândim harul Duhului Sfânt
Fiecare să știm: ce sunt eu, ce trebuie să fac eu. Pentru că nu trăim ca să dobândim averi, ci menirea noastră este să dobândim harul Duhului Sfânt. Asta este chemarea noastră și asta înseamnă să iei în serios viața. Și harul lui Dumnezeu vine. Harul lui Dumnezeu este un dar. Dar nu întotdeauna harul ți se dă gratuit. Harul trebuie să‑l cucerești. A cuceri harul este tocmai aceasta: a lua viața în serios. Atunci e foarte ușor, mai ușor decât vă închipuiți. Știți ce înseamnă a fi serios? A fi împlinit. Încrederea s‑o ai în Dumnezeu și atunci ești permanent serios și vesel și bucuros.
Înaltpreasfințitul Justinian Chira |
Cum vedeți iubirea dintre doi îndrăgostiți? Care ar fi limita intimității?
Limita intimității dintre doi îndrăgostiți ar trebui să fie acolo unde ar începe păcatul. Dacă e vorba de implicare a păcatului, de implicare cu păcat, atunci acolo e limita și nu trebuie să se ajungă acolo. În rest, Dumnezeu binecuvântează tot ce e frumos și bun, tot ce poate fi afirmat și afișat oriunde și oricând. Arhimandrit Teofil Părăian |
Trebuie să vorbim foarte serios cu copiii; iar părinții să fie convinși să pună lucrurile la punct. Biserica nu poate să fie altfel decât slavă, sărbătoare și nevoință. Viețuirea bisericească și spovedania trebuie să devină pentru copii lucruri așteptate, dorite, pentru ca ei să primească întâlnirea cu părintele lor duhovnicesc ca pe ceva foarte, foarte important; ca pe un lucru plin de bucurie, greu de realizat și mult așteptat. Și aceasta se va întâmpla dacă, la timpul potrivit, preotul reușește să stabilească un contact personal cu copilul. Adesea se impune să acordăm o atenție specială vârstei de mijloc - 14, 15 și 16 ani. Nu întotdeauna însă se întâmplă așa. Mai cu seamă la băieți, care sunt foarte zburdalnici; cu ei pur și simplu nu se poate vorbi la modul serios. Trebuie să îngrădim cu înțelepciune șederea lor în biserică, participarea lor la Sfintele Taine, până ce va sosi timpul când le vom putea spune fară ocolișuri: „Acum ești deja mare, ai crescut, hai să vorbim serios!”.
Astfel, începe o oarecare comunicare cu duhovnicul, se încheagă relații personale la un anumit nivel, care sunt foarte importante pentru copil. Toate cele spuse până aici despre copil pot fi rezumate astfel: în niciun caz nu trebuie să se lase ca spovedania să devină pentru copil un simplu mod de participare la biserică. Protoiereu Vladimir Vorobiev |
Originea suferinței este păcatul, în înțelesul că suferința vine după păcat. Totuși problema suferinței este una delicată, încă nu o poate elucida nimeni dintre noi. Orice răspunsuri am da la această problemă ar fi insuficiente, nesatisfăcătoare. Se susține, în general, că suferința este rezultatul păcatului, deși nu în toate cazurile este așa, pentru că au suferit și oameni care au fost drepți, ca, de pildă, Dreptul Iov, sau au suferit oameni care s-au curățit de păcate, precum Sfântul Apostol Pavel. E o deosebire însă între suferința dreptului și suferința păcătosului, există o cruce a tâlharului care s-a pocăit și există o cruce a tâlharului care nu s-a pocăit. Cu toate că și unul și altul sufereau, rezultatul suferinței lor nu a fost același. Ceea ce este important în legătură cu suferința nu e să știm teoretic ce este și ce rost are, ci să știm cum să o folosim spre binele nostru. Creștinismul presupunând crucea, iar suferința fiind o cruce, important este cum ne ducem această cruce. Pentru mulți, suferința este desființată prin credință, adică, dacă o suferință nu este atât de chinuitoare încât să fie copleșitoare, în cazul acesta ea poate să fie un ajutor pentru îmbunătățirea omului.
Un medic de prin părțile Ardealului, Ioan Suciu Sibianul - Dumnezeu să-l odihnească - spunea că mai ales două lucruri nu le poți face fără credința în Dumnezeu, și anume să suporți o suferință grea și să crești copii buni. Arhimandrit Teofil Părăian |
Unii creștini se plâng de faptul că, străduindu-se să se roage regulat, nu reușesc totuși să ajungă la o rugăciune plină de căldură duhovnicească. Rugăciunea lor se răspândește în permanență, inima lor rămâne rece, împietrită, fără simțire și rugăciunea se arată astfel nelucrătoare. Și ei se întreabă: are rost o asemenea rugăciune? Cu nedumeriri precum acestea, unii creștini au mers la cunoscutul stareț de la Optina, Sfântul ieroschimonah Iosif, urmaș al vestitului Sfânt Ambrozie de la Optina și au primit următorul răspuns adânc și ziditor: „Să nu ne răspândim deloc în timpul rugăciunii e cu neputință pentru noi, oamenii păcătoși, însă, totuși, trebuie să ne străduim după puterile noastre să ne adunăm mintea, zăvorând-o în cuvintele rugăciunii, adică să pătrundă aceasta fiecare cuvânt de rugăciune. De răcire duhovnicească și împietrire nu trebuie să ne tulburăm prea mult, ci trebuie să ne silim spre rugăciune, socotindu-ne nevrednici de mângâiere și umilință.
Dacă rugăciunea este rece, nu trebuie să conchidem că ea nu e plăcută lui Dumnezeu. Uneori, o asemenea rugăciune se socotește chiar ca nevoință omului, dacă el se smerește și se ocărăște pe sine întru toate înaintea lui Dumnezeu”. (Arhimandritul Serafim Alexiev, Călăuza rugătorului ortodox, traducere de Gheorghiță Ciocioi, Editura Sophia, București, 2015, pp. 12-13) |
Dumnezeu ne învață să ne rugăm neîncetat. „Rugați-vă neîncetat“ (I Tesaloniceni 5, 17). Iar Cuviosul Isaac Sirul spune: „Fără rugăciunea neîncetată noi nu ne putem apropia de Dumnezeu“. De aceea, nu sunt de ajuns respectarea pravilelor acasă și asistarea la slujbele bisericești. Ci, așa cum spune Mântuitorul, trebuie să învățăm să ne rugăm neîncetat. Însă cum?
Iată ce sfat ne dă episcopul Teofan Zăvorâtul: „În timpul zilei să ne rugăm lui Dumnezeu cât mai des, cu cuvinte puține, în funcție de starea sufletească și de lucrul pe care îl facem. De exemplu, la începutul unei activități spune: «Binecuvântează, Doamne», iar la sfârșitul ei: «Slavă Ție, Doamne», și nu numai cu gura, ci și cu inima... Și așa, la orice lucru. Sau repetă cât mai des: «Doamne miluiește», «Născătoare de Dumnezeu, miluiește-mă», «Îngere al lui Dumnezeu, apărătorul meu sfânt, ocrotește-mă», ori roagă-te cu alte cuvinte, dar cât mai des și străduiește-te ca ele să vină din adâncul inimii...“ Nikolaj Evgrafovich Pestov |
Precum lumânarea stinsă dobândește, prin apropierea și atingerea de lumânarea aprinsă, lumină din lumina ei; cărbunii și fierul, foc din focul în care se bagă, sau o vargă rece de fier, curent, prin atingere de firul încărcat cu curent de la uzina electrică, etc. Cel ce n-are, primește de la cel ce are cele trebuincioase, de care este lipsit. Tot astfel primesc și se împodobesc cu felurite și multe daruri dumnezeiești toți creștinii - oricât de săraci, simpli și păcătoși ar fi ei - care se roagă lui Dumnezeu în Duh și în adevăr; toți cei ce se ostenesc și se învrednicesc a sta prin rugăciune, de vorbă cu Dumnezeu. Rugăciunea împuternicește pe cei slăbănogiți și aduce în staulul Mântuitorului pe cei rătăciți. Fără rugăciune, nicio faptă bună nu este care să ducă pe om la buna credință, la împărăția luminii, la Dumnezeu. Multă înțelepciune, virtuți creștinești și lucrări duhovnicești aduce creștinului rugăciunea, vorbirea cu Dumnezeu!
Nu sunt lipsite de importanță păcatele mărunte la chip, dacă de ele atârnă nu doar comportarea omului aici, pe pământ, ci și veșnica lui stare de dincolo, de după moarte. Germenii celor mai înalți copaci, embrionii celor mai mari animale sunt foarte mici, chiar uimitor de mici. Însă asemenea mici germeni se arată mai apoi în giganții arbori sequoia, care ajung până la o sută de metri înălțime, și în balenele cele uriașe, care cântăresc până la o sută de mii de kilograme. Păcatele cele mici sunt asemenea firelor de nisip, care adunate în traistă, prin mulțimea lor, pot să ajungă la greutatea unei pietre de moară, ce poate să-l scufunde pe om în adâncurile mării (vezi Matei 18, 6).
Arhimandrit Serafim Alexiev |
Lucrurile cu neputință de priceput și de cuprins nu le poate face decât dragostea, doar dragostea este aceea care le poate face pe toate! Fiindcă singură ea poate să acopere totul, să creadă totul, să nădăjduiască totul, să sufere totul (I Corinteni 13, 7). Ceea ce nu ai face pentru nici un preț din lume ești în stare să faci, fără să aștepți nimic în schimb, când ai o adevărată iubire. Orice părinte adevărat este în stare să vegheze zile și nopți în șir la un căpătâi preaiubit, chinuit de febră; să aștepte zile și nopți fără număr un chip plecat departe; să plângă zile și nopți fără număr o ființă neuitată, pe care nimic pe lume nu o mai poate înlocui. Aceasta este dragostea adevărată!
Preotul Constantin Sârbu |
Staretul Efrem :
Să-ți stabilești o oră pe zi sau pe noapte în care să spui rugăciunea cuvânt cu cuvânt, pătrunzându-o cu mintea: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă! Doamne, Iisuse Hristoase, miluiște-mă! Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”. Așa să spui rugăciunea. Iar cu timpul, în funcție de curăția ta, în funcție de râvna ta, primul lucru pe care îl vei întâlni va fi bucuria. Bucuria îți va da și mai multă râvnă să spui de și mai multe ori rugăciunea. Mai multa rugăciune îți va aduce o și mai mare bucurie. Înlăuntrul tău va străluci o altă bucurie pe care nu o cunoșteai până atunci; altă strălucire, altă frumusețe, altă dulceață, altă fericire. Vei vedea întreaga natură îmbibată în frumusețe, în dulceață. Vei vedea întreaga natură ca fiind creația Dumnezeului Celui Nevăzut, Celui de Necuprins cu mintea. Dar acestea nu reprezintă mai nimic. Sunt foarte mici. Sunt ca un fir de nisip de pe malul mării.
Sunt altele mult mai mărețe pe care le vei trăi dacă vei spune rugăciunea. După aceea, vei simți un alt orizont duhovnicesc, o altă hrană duhovnicească, o altă îmbrăcăminte duhovnicească, pe care acum nici măcar nu le poți concepe. Când Dumnezeu va vedea râvna și evlavia ta pe care le ceri de la El prin rugăciune, atunci și tu vei vedea ce înseamnă acele lucruri duhovnicești, acele bunătăți de negrăit, ce este raiul, care, încă de aici, încă din această viață, îl vei trăi, îl vei pregusta, îl vei vedea. Bunătățile cele veșnice încă de aici se trăiesc și îți vor da multă râvnă ca să-L slujești și mai mult pe Hristos. |
Prietena mea are un admirator la serviciu. Acesta îi face complimente, îi dă cadouri și ea nu știe ce să facă. I se pare că el este bărbatul visurilor ei, dar ea este măritată. Ce-i de făcut? (Nina C.)
Să nu-și permită nimic. Este necesar să se țină minte că legea morală e indestructibilă. În acest caz, nu există situații în care ai putea fi îndreptățit, chiar și în mod excepțional. Nu poți spune: „Îmi permit să-l iubesc pe acest om pentru că soțul meu este atât de grosolan, lipsit de delicatețe și nu avem niciun fel de comunicare sau unitate spirituală. Dar la N, sufletul este altfel, coincidem întru toate și avem aceleași păreri despre viață. Cum să nu-l iubesc, atunci?”. O astfel de gândire, chiar și cu un comportament decent, constituie tot infidelitate. Sigur că infidelitatea poate fi de diferite feluri , dar chiar și gândul la acel om se constituie în păcatul desfrânării . Nu putem privi lucrurile altfel. Pentru a lupta cu păcatul, trebuie să-i spunem neapărat pe nume; să nu numim păcatul acesta dragoste, ci patimă. Așa vom putea lupta mai ușor împotriva lui. Dr. Dimitri Avdeev |
împotriva gândurilor vrăjmașe :
Cea mai bună metodă de adunare a gândurilor este să ai un gând principal, în fața căruia să cunoști gândurile care vin, să le înlături pe cele rele și să le încurajezi pe cele bune, iar metoda cea mai la îndemână este rugăciunea: âDoamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!â, pe care o spunem ca să avem o statornicire în gânduri bune. Nu se poate înlătura un gând rău decât cu un gând bun. Bineînțeles că trebuie să ocolim pricinile de înmulțire a gândurilor rele, altfel ți le înmulțești singur și, în cazul acesta, nu se poate vorbi despre o liniștire a sufletului, decât în timp. Arhimandrit Teofil Părăian |
Ne spune Domnul: „Vreți pace? Vreți sporire în cele duhovnicești? Vreți să fiu alături de voi? Vreți unitate, compătimire, fraternitate? Vreți bunuri duhovnicești și materiale? Nu urmați exemplul rău al celuilalt! Faceți voi binele! Dacă vreți să aveți binecuvântările Mele din belșug, faceți bine, în locul răului primit!”. Posibil să fie puțin mai greu, dar acest lucru va avea un puternic ecou în ceruri. Într-adevăr, este greu, dar nu și imposibil.
Oricât de urât s-ar purta oamenii cu noi, oricât ne-ar nedreptăți, oricât de mult am suferi, noi trebuie să fim atenți la sufletele noastre. Mai bine tăcere și rugăciune. Să fim deasupra acestor răutăți prin bunătate, prin compătimire, prin iubire. (Părintele Eusebiu Giannakakis , Să coborâm cerul în inimile noastre! , Editura Doxologia, Iași, 2014, p. 21) |
Citat:
|
Când sunteți obosiți cu trupul și nu puteți să vă faceți așa cum se cade canonul vostru, mai ales seara după truda întregii zile, iată cum să vă rugați. Înainte să începeți rugăciunea, ieșiți pentru puțin afară, plimbați-vă, „pierdeți timpul”, luați câteva guri de aer adânci... Dacă sunteți amețiți sau simțiți o greutate în cap, întindeți-vă și liniștiți-vă, scoțându-vă din minte toate problemele și impresiile zilei și, după aceasta, începeți să vă rugați.
Nu îngăduiți niciodată să faceți canonul de mântuială! Să vă amintiți întotdeauna că Domnul, Care le vede pe toate, privește la pornirea voastră de a face binele, de a lucra și de a ține poruncile Lui. Vă privește și vă binecuvântează. (Sfântul Teofan Zăvorâtul , Călăuzire către viața duhovnicească, Editura Egumenița, Galați, p. 81) |
Se întâmplă ca unii să nu se roage atunci când nu au o dispoziție fierbinte de rugăciune, în răcirea lor duhovnicească petrecând zile și săptămâni sau poate chiar și luni și ani fără de rugăciune. Deviza lor este: „Roagă-te doar atunci când simți că inima a este deschisă către rugăciune, iar când aceasta este închisă, nu încerca să te rogi. Aceasta îți va rămâne străină de rugăciune”. Marele rugător și făcător de minuni al veacului nostru, Sfântul Ioan de Kronstadt, respinge asemenea puncte de vedere: „Spun: dacă nu ai poftă, nu te ruga! - vicleană înțelepciune trupească. Încetează să te rogi și pe de-a-ntregul te vei lăsa de rugăciune. Trupul una ca aceasta dorește! Însă, Împărăția lui Dumnezeu cere străduință (Matei 11, 12)”.
Așadar, când omul este cuprins de ispita indiferenței și a lenevirii față de rugăciune, nu trebuie să rămână într-o astfel de stare prea mult, ci să biruiască lenea și indiferența printr-o constrângere de sine către rugăciune. Și cu silirea voii să biruie patimile, chemând, desigur, în ajutor harul lui Dumnezeu. Omul trebuie cu silirea voii să se ridice de pe patul lenevirii și să se constrângă către rugăciune, ocărându-se pe sine pentru aceasta, iar Dumnezeu nu va lăsa nerăsplătită o asmenea luptă de dobândire a obiceiului de rugăciune și de creare a unui duh de rugăciune. Arhimandritul Serafim Alexiev |
Iți scriu toate acestea, fiindcă în primul rând, văd că ai multă sete să înveți rugăciunea și să te folosești, iar în al doilea rând, pentru că sunt interesați și alți prieteni de-ai tăi să învețe această lucrare. Îmi mai scrii să-ți spun dacă ești bun de călugăr. Văd semne bune la tine, dar cel mai bine este să te încerc de aproape. Când vei găsi un prilej bun, vino câteva zile să stai împreună cu noi. Fiindcă te ostenești zilnic și nu poți să te rogi multe ore, pune-ți în program să te scoli dimineața cât mai de vreme. Până pleci la lucru, să spui mereu rugăciunea și să faci și cincizeci de metanii. În duminici și sărbători, fiindcă nu lucrezi, străduiește-te pe cât poți să folosești timpul cât mai bine. În duminici și la marile sărbători Hristos dă har îndoit. Îmi aduc aminte că atunci când viețuiam cu starețul meu în ascultare, lucram puține ore zilnic, numai câte erau necesare pentru câștigarea hranei zilnice. Dar în duminici și sărbători întotdeauna aveam nelucrare.
Monahul Iosif Dionisiatul |
Păcatele noastre sunt agoniseală a satanei, pe care noi o adunăm în sufletele noastre și cu care ne îmbogățim. Această agoniseală se păstrează în noi ca niște comori diavolești. Cei ce îngrămădesc în sufletele lor păcate se află sub stăpânirea diavolului, după cuvintele Sfântului Apostol Petru: „Căci ceea ce te biruiește, aceea te și robește”. (II Petru 2, 19). Diavolul poate avea, pe drept, pretenția că cei păcătoși sunt ai lui, pentru că lucrează ca robi ai săi.
Dacă păcătosul însă azvârle toate păcatele din sufletul său prin spovedanie deschisă , dacă se pocăiește de fărădelegile sale și pornește pe o cale nouă și dreaptă, care duce la Hristos, el se smulge de sub stăpânirea diavolului. Iar atunci când acesta, cerându-și drepturile asupra jertfei aduse lui odinioară, pătrunde în sufletul omului și vede că nu mai are nimic al lui într-însul, nici o agoniseală, îl părăsește rușinat. Cu astfel de suflete curățite de patimi și păcate se unește Domnul Iisus Hristos mai ales în taina cea cu neputință de cuprins cu mintea a Sfintei Împărtășanii. Prin ea, Dumnezeiescul Sânge se revarsă în sufletele noastre bolnave și slăbite, și noi devenim iarăși buni și destoinici vieții duhovnicești! Sufletul unit cu Mântuitorul dobândește putere și se poate împotrivi cu bine diavolilor și patimilor sădite de aceștia. Arhimandritul Serafim Alexiev |
Rugăciunea comună a soților este foarte plăcută lui Dumnezeu și are multă putere.
Poate chiar acesta este și motivul pentru care vrăjmașul încearcă să vă împiedice să vă rugați împreună. Nu este decât o altă încercare pe care Dumnezeu o îngăduie ca să dobândiți experiență în lupta voastră duhovnicească și să deveniți mai puternici ca înainte! Amintiți-vă că în orice împrejurare smerenia este arma cea mai eficientă. Sfântul Macarie de la Optina |
Rugăciunea poate să scoată din iad sufletele oamenilor și să învie trupuri, să dezrădăcineze munții și copacii din uscat și să-i sădească în firea cea umedă a apei, după cum am văzut că au făcut unii din oamenii îmbunătățiți. Și pe scurt, tot ce va voi să facă un credincios, semne și minuni, să facă numai rugăciune cu evlavie și cu credință, și să nu se îndoiască în inima sa, și îl va asculta Stăpânul, precum a zis în Sfânta Evanghelie.
Rugăciunea tăcută astfel o laudă foarte mult Marele Vasilie și zice acestea pentru dânsa: „Rugăciunea este vorbirea și unirea omului cu Dumnezeu, tărie a lumii, împăcare cu Dumnezeu, maica lacrimilor, ștergerea păcatelor, punte a ispitelor, sfărâmare a războiului, lucru al îngerilor, izvor al faptelor bune, mijlocitoare a darurilor, luminare a minții, sporire nevăzută, hrană a sufletului, izgonire a necunoștinței, dovadă a nădejdii, dezlegare a mâhniciunii, bogăție a monahilor, încetare a mâniei, oglinda sporirii”. Și, în sfârșit, rugăciunea este celui ce cu adevărat se roagă, judecată și divan și județ al lui Hristos, mai înainte de Judecata ce va să fie, adică: rugăciunea este la cel ce se roagă, ca o judecată mai înainte de înfricoșata Judecată, la a doua venire a lui Hristos, și păcătosul se osândește pe sine, pentru ca să se afle acolo îndreptățit. Bine norocit este cel care plânge cu amar aici, înaintea lui Dumnezeu rugându-se, că acesta nu se mai judecă atunci la acea înfricoșată Judecată. Pentru aceasta, iubite, începând rugăciunea, lasă toate grijile și toate simțirile trupului, părăsește pământul și marea, treci eterul și stelele cerului, treci cu privirea oștile Puterilor fără de trup, Heruvimii cei cu ochi mulți și Serafimii cei cu șase aripi, și înalță mintea ta mai sus de toată zidirea, treci cu gândul peste toate acelea, și înțelege firea Dumnezeiască nespusă și neînțeleasă cu mintea, întemeiată, neschimbată, nealcătuită, în trei ipostaze, neîmpărțită, lumină neapropiată, putere nespusă, frumusețe nemeșteșugită unită strâns cu sufletul cel smerit, iar cu cuvântul după vrednicie este cu neputință a se spune. Acolo Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, un Dumnezeu în toate trei. Trei sfinte într-un scaun, de o Ființă, veșnice. O Dumnezeire, o stăpânire și o sfințenie, toate cuprinzându-le, zidindu-le și sfințindu-le. O Dumnezeire și o Putere. Un Împărat al împăraților și Domn al domnilor. Agapie Codreanu |
La începutul nevoinței sale, Starețul era neînduplecat în ceea ce privește boala și medicii. Mai târziu însă, la sfârșitul vieții sale, cedând la rugămințile ucenicilor săi, a primit îngrijirea medicală, și, văzând folosul adus de medicamente, a mărturisit:
„Au venit mulți la mine să-mi ceară ajutorul și cu rugăciunea și cu postul s-au vindecat. Acum însă Domnul nu vrea să mă asculte, ca să învăț și eu că sunt bune și medicamentele, dar și medicii. Să fiu îngăduitor cu alții. Am citit și epistolele Sfântului Nectarie și am văzut câtă atenție dădea medicilor și medicamentelor un Sfânt atât de mare. Eu, un pustnic sărac, în pustie am îmbătrânit și voiam numai cu credința să mă vindec. Dar acum învăț și eu că este nevoie și de medicamente, și de Har”. Arhimandritul Efrem Filotheitul |
Încă nu sunt foarte obișnuit cu toate regulile forumului... Sigur trebuie să fi greșit destule (în postarea asta)...
În mod normal puneam și link spre sursă... Dar acum n-o să pun. Și am acoperit anumite lucruri... (Eu am obișnuința de a posta rapid imagini la mine pe Forum - nu este un Forum de Religie - totuși am observat ulterior că trebuia să fac de la început la un max 884px... Acum am micșorat poza, a pierdut din calitate.. dar nu asta contează) Sunt de fapt 2 poze. Ceea ce mă interesa este încadrat cu roșu, în dreapta-jos. Este un fragment de răspuns la o întrebare pe care mi-o puneam și eu, având nevoie de anumite medicamente înainte de a pleca la biserică. Totuși este o problemă: eu ar trebui să iau și ceva de mâncare (altfel stomacul meu începe serios să mă doară). Dar în răspuns (dat de un preot) nu se precizează procedeul care trebuie urmat, dacă de exemplu ar trebui să stau multe ore, luând medicamentele doar cu apă (sau dacă pâinea «se admite» la excepții...) ... Necunoașterea mea e mare. Scuze pentru ea... Eu doresc să învăț dacă se poate și de pe Forumuri și chiar de pe Facebook (care nu e de aruncat la gunoi în întregime, are și părticele bune...) http://i906.photobucket.com/albums/a...psmtsbyqdl.png |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:03:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.