![]() |
Citat:
|
Citat:
Ucenicii credeau ca Hristos dupa inviere e doar suflet spiritual (duh, fantoma...), nu credeau ca a inviat in trup (trupul luat din Maica Domnului evident, insa transfigurat dupa inviere). Hristos spune fara echivoc ca duhurile "nu au carne si oase" prin aceasta aratand ca duhurile exista! "Și pe când vorbeau ei acestea, El a stat în mijlocul lor și le-a zis: Pace vouă. Iar ei, înspăimântându-se și înfricoșându-se, credeau că văd duh. Și Iisus le-a zis: De ce sunteți tulburați și pentru ce se ridică astfel de gânduri în inima voastră? Vedeți mâinile Mele și picioarele Mele, că Eu Însumi sunt; pipăiți-Mă și vedeți, că duhul nu are carne și oase, precum Mă vedeți pe Mine că am. Și zicând acestea, le-a arătat mâinile și picioarele Sale. Iar ei încă necrezând de bucurie și minunându-se, El le-a zis: Aveți aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de pește fript și dintr-un fagure de miere. " Luca 24,36-42. In Sfanta Scriptura "Duhul are mai multe sensuri, înseamnă, în primul loc, Sfântul Duh. Și puterile Sfintului Duh se numesc duhuri. Duh se numește și îngerul cel bun; duh si demonul; duh si sufletul. Sunt cazuri când si mintea se numește duh. Duh este si vântul; duh si aerul. " Sfantul Ioan Damaschin, Dogmatica, cartea I, cap XIII. |
Citat:
|
Citat:
"După moartea lui Moise, robul Domnului" Iosua Navi 1,1; Deuteronom 33,1 Pe muntele Tabor, la schimbarea la fata a Mantuitorului, cum dar apare Sfantul Moise in trup, daca voi sustineti ca ei, sfinitii lui Dumnezeu, sunt morti (acum)? Oare voi nu "rataciti nestiind scripturile si puterea lui Dumnezeu"? Iisus spune clar ca EL e viata (aici si acum): Hristos Domnul afirmă fără echivoc: „Adevărat, adevărat zic vouă: Dacă cineva va păzi cuvântul Meu, nu va vedea moartea în veac”[1] pentru că „Eu sunt învierea și viața; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Și oricine trăiește și crede în Mine nu va muri în veac.”[2] deoarece “Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață.”[3] [1] Ioan 8,51. [2] Ioan 11,25-26. [3] Ioan 5,24. |
Citat:
"Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!" " (Iuda 1,9) Știai acest lucru? Citat:
|
Citat:
Evident ca noi ortodocsii stim acest pasaj pentru ca este foarte important si pentru Sfanta Traditie nu doar pentru a arata ca sfintii sunt vii. Ne poti spune te rog de unde stia Sfantul Iuda acest episod al luptei Sfantului Arhanghel Mihail cu satana pentru trupul Sfantului Moise? (iti ofer si un indiciu, nu este precizat acest episod in Vechiul Testament) |
Citat:
Citat:
"Toți aceștia au murit întru credință, fără să primească făgăduințele, ci văzându-le de departe și iubindu-le cu dor și mărturisind că pe pământ ei sunt străini și călători." (Evrei 11,13) Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Hristos este viata... aici si acum: "Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig. Dacă însă a viețui în trup înseamnă a da roadă lucrului meu, nu știu ce voi alege. Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Dar este mai de folos pentru voi să zăbovesc în trup. " Filipeni 1, 21-14. |
Citat:
|
Citat:
Oricum sursa Sfantului Iuda este alta carte evreiasca (care repet face parte doar din traditie). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Uite aici o sursa ortodoxa: http://www.calauzaortodoxa.ro/credin...e-si-traditie/ "Pe lânga Cartea lui Enoh, Iuda citeaza din Înaltarea lui Moise atunci când se refera la lupta pentru trupul lui Moise dintre arhanghelul Mihail si diavol (Iuda 9)." mai jos pe pagina , la "O nouă privire asupra canonului" |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
deci iata ca traditia are un rol extrem de important din moment ce Sfantul Iuda si Sfantul Pavel citeaza in Noul Testament din carti care erau doar in traditia evreiasca. iata cum elemente doar din traditia evreiasca pentru noi ajung sa aiba valoare scripturistica. |
Citat:
sincer ma bucur sa vad ca ati prins interes pentru Parintii Bisericesti, deci pentru ortodoxie. Felicitari inca o data! |
Citat:
|
Citat:
"Dar și Enoh, al șaptelea de la Adam, a proorocit despre aceștia, zicând: Iată, a venit Domnul cu zecile de mii de sfinți ai Lui, Ca să facă judecată împotriva tuturor și să mustre pe toți nelegiuiții de toate faptele nelegiuirii lor, în care au făcut fărădelege, și de toate cuvintele de ocară pe care ei, păcătoși, netemători de Dumnezeu, le-au rostit împotriva Lui." Cel cu trupul lui Moise este citat din alta carte. |
Citat:
Citat:
|
Citat:
eu ma refeream la toate sursele. dintre acelea cartea lui Enoh este cea mai importanta. Oricum aceste citari ale traditiei evreiesti in Noul Testament arata valoarea traditiei! |
Citat:
|
Revenind la subiect... anume viata sfintilor.
Hristos este viata... aici si acum: "Căci pentru mine viață este Hristos și moartea un câștig. Dacă însă a viețui în trup înseamnă a da roadă lucrului meu, nu știu ce voi alege. Sunt strâns din două părți: doresc să mă despart de trup și să fiu împreună cu Hristos, și aceasta e cu mult mai bine; Dar este mai de folos pentru voi să zăbovesc în trup. " Filipeni 1, 21-14. La a doua venire a Domnului, Sfintii nu vor fi judecati ci unii dintre ei voi fi chiar judecatori: “Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel ce M-a trimis are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viață.” Ioan 5,24. Hristos Domnul întărește aceasta când spune celor 12 ucenici ai Săi ca la Judecata înfricoșătoare de la a doua venire a Sa, ei nu vor fi judecați, ba chiar vor fi judecători: “Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel” [6] Matei 19,28; Luca 22,30. (caci „Celui ce biruiește îi voi da să șadă cu Mine pe scaunul Meu”).[7] Apocalipsa 3,21 |
Citat:
|
Citat:
Nu sustin ca "le stiu pe toate"... sunt doar un simplu crestin ortodox, sunt praf si cenusa fara Hristos, abur care astazi este si maine nu mai este... de aceea te rog sa nu te compari cu mine. Siubiectul dezbatut, viata sfintilor (aici si acum) este un subiect care v-a starnit interesul, pentru ca voi nu sunteti de acord cu aceasta invatatura ortodoxa, considerand-o nefondata pe Sfanta Scriptura. Eu am adus argumete scripturistice care sustin aceasta invatatura ortodoxa, dupa intelepciunea daruita mie de Hristos. Lui Hristos i se cuvine slava in veci! amin. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Dar ti-am pus o intrebare, ce om crezi tu ca putea sa vada lupta dintre Mihail si diavol? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cartea lui Enoh a fost compusă în secolul al treilea înainte de Hristos. Textul este parțial dependentă de cele cinci cărți ale Pentateuhului atribuite lui Moise. De exemplu, 1 Enoh 1:9 (citată Epistola lui Iuda 1.14-15) este un midraș asupra Deuteronom 33:2. http://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Enoch http://ro.wikipedia.org/wiki/Cartea_lui_Enoh |
Citat:
eu am precizat ca in cazul Sfantului Iuda nu a fost vorba de o inspiratie divina gen extaz sau vedenie, ci inspiratia divina in cazul epistolei sale face parte din ultima categorie metionata mai sus. Hristos a vazut pe "satana cazand ca un fulger din cer". Valaam are o vedenie in care vede efectiv pe Hristos " Îl văd, dar acum încă nu este; îl privesc, dar nu de aproape" Numeri 24,17. |
Credinta ortodoxa marturiseste ca precum Moise a murit dar Dumnezeu a trimis pe Sfantul Arhanghel Mihail sa ia trupul sau si apoi l-a inviat si este viu in trup si se arata oamenilor atunci cand Dumnezeu doreste aceasta; intocmai si Maica Domnului, Fecioara Maria dupa ce a murit, Fiul ei, Hristos Domnul Dumnezeu nostru a luat si trupul ei si a inviat-o iar acum ea este vie alaturi de Hristos Iisus si se arata oamenilor (in anumite ocazii) spre slava lui Dumnezeu.
|
Cu permisiunea dumeavoastra as dori sa abordam un alt subiect sensibil, anume raiul si iadul, care sunt vesnice. Evident vom folosi argumente scripturistice.
"încă și trupul meu va sălășlui întru nădejde. Că nu vei lăsa sufletul meu în iad, nici nu vei da pe cel cuvios al Tău să vadă stricăciunea. " Psalmul 15,9-10. Este evident vorba de profetia mesianica despre moartea lui Iisus Hristos Domnul Dumnezeul nostru. Astfel, cand a murit pe cruce Hristos, sufletul Sau indumnezeit s-a pogorat in iad exact atunci in acel moment, iar trupul acestuia a ramas pe cruce si apoi a fost pus in mormant unde "s-a salasluit in nadejdea ca nu va vedea stricaciunea" adica descompunera fireasca a oricarui trup omenesc in pamantul din care a fost luat, intrucat trupul este indumnezeit. Mai este vorba bineinteles de nadejdea invierii din morti, evident cu trup si suflet. Ca sufletul omului are constiinta de sine, ratiune (independenta de trup), adica cand merge in rai sau in iad, o arata foarte clar urmatoarele pasaje din sfanta scriptura: "Cunosc un om în Hristos, care acum paisprezece ani - fie în trup, nu știu; fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe - a fost răpit unul ca acesta până la al treilea cer. Și-l știu pe un astfel de om - fie în trup, fie în afară de trup, nu știu, Dumnezeu știe. Că a fost răpit în rai și a auzit cuvinte de nespus, pe care nu se cuvine omului să le grăiască. " II corinteni 12,2-4 "Și a murit săracul și a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam. A murit și bogatul și a fost înmormântat. Și în iad, ridicându-și ochii, fiind în chinuri, el a văzut de departe pe Avraam și pe Lazăr în sânul lui." Luca 16,22-23. "Și Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ție, astăzi vei fi cu Mine în rai" Luca 23,43 " Hristos a suferit odată moartea pentru păcatele noastre, El cel drept pentru cei nedrepți, ca să ne aducă pe noi la Dumnezeu, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, Cu care S-a coborât și a propovăduit și duhurilor ținute în închisoare" I Petru 3,18-19. |
Citat:
Balaam are o vedenie pentru ca Dumnezeu i-a dat-o dar dupa cum vezi vedenia respectiva apare in Sf Scriptura. Ce te face sa crezi ca Iuda nu a avut o astfel de vedenie?Pe ce te bazezi? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:58:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.