Citat:
În prealabil postat de Lucian008
(Post 417231)
Adica poruncile nu sunt porunci?
|
Am început să fiu mai atent în ultima vreme, căci observ o tendință: postările mele sunt citate modificat! Nu știu cum aș putea numi asta...
De ce credeți că am trecut în paranteze expresiile din originalul ebraic? Mai întâi pentru că în limba română sună puțin altfel. Nu neapărat din vina traducătorilor (deși există diferențe între versiunile românești), dar probabil e o carență de expresivitate lingvistică.
În al doilea rând, pentru a sublinia similitudinea expresiilor folosite de Dumnezeu (cu referire la Avraam și la evreii exodului) deci conexiunea cu porunca sabatului (printre altele). Sper că ați înțeles.
Citat:
(Post 417231)
Unde au condamnat inchinarea la icoane in scris?
|
N-am scris "
închinarea la icoane", ci "
închinarea la imagini". Pentru dumneavoastră e același lucru? Icoana e totuna cu idolul? N-am știut...
Citat:
(Post 417231)
Dar sa facem o distinctie intre folosirea icoanelor in cult si inchinarea la imagini, ptr ca nu asta sunt icoanele.
|
Am înțeles că dumneavoastră faceți această distincție în Biserica Ortodoxă, însă nu sunt convins că o făceau și păgânii care intrau în biserică. Aceștia găseau o ambianță foarte familiară: imagini pe pereți (cărora credincioșii le făceau plecăciuni și le sărutau), lumânări, preoți înveșmântați similar și cântând litanii asemănătoare, prapori, etc.
Citat:
(Post 417231)
Am mai spus Sf Traditie nu contrazice Sf Scriptura?
|
Da, ați mai spus. Urmează să se mai demonstreze practic, nu doar declarativ.
Citat:
(Post 417231)
Adam a avut o relatie directa cu Dumnezeu si stia ca Dumnezeu nu este un vitel de aur si ca nici nu "locuieste" intr-un maimutoi sculptat. Unii s-au ratacit si au inceput, pentru ca Dumnezeu nu coincidea cu nevoile lor de dumnezeu (cum fac si unii astazi, si nu ma refer in special la cei de alte confeciuni), si si-au facut idoli si au spus ca aia sunt dumnezeii lor, sau ca ii reprezinta pe dumnezeii lor si au duhul dumnezeilor lor in ei. Nu toti au fost rataciti. Unii chiar daca nu au patrat contactul direct cu Dumnezeu nu au cazut in acesta ratacire. Avraam nu era singurul (e de presupus asta) care nu se inchina la idoli. Mai mult Dumnezeu i-a vorbit lui Avraam direct, nu i-a vorbit prin gura unui idol. Asa ca nu putea Avraam sa creada ca Duhul Lui Dumnezeu sta intr-un obiect facut de mana omului. Mai mult si decat asta Dumnezeu ii spunea si il ghida in toate astectele sale, nu "lua initiativa" in ceea ce Il priveste pe Dumnezeu Avraam, asa ca acesta stia ca daca Dumnezeu ar fi vrut sa se "aseze" intr-un idol i-ar fi dat o porunca in acest sens.
|
Știți ce-ați făcut mai sus? Ați expus magistral conceptul actului de închinare în duh și adevăr! Și acum vă pun o întrebare ce ar părea puțin dură: Biserica Ortodoxă nu este condusă de Duhul lui Dumnezeu și mai ales la un nivel mai ridicat al cunoașterii de Dumnezeu față de mentalitatea și cultura epocii lui Avraam? Să nu mai punem la socoteală experiența cu Dumnezeu a se presupune mai profundă... Și atunci: de ce este nevoie de imagini (și semne și moaște și...) în actul închinării?
Citat:
(Post 417231)
Preinchipuirea sabatului. Asa cum si paganii au fost pregatiti de venirea Mantuitorului.
|
Nu văd oportunitatea acestei paralele. Păgânii erau păgâni, iar evreii erau poporul ales al lui Dumnezeu! Acel "
Până când nu veți voi să ascultați de poruncile Mele și de învățăturile Mele?" ne spune că evreii aveau cunoștință despre Sabat, doar că-l cam neglijaseră pe perioada robiei.
Citat:
(Post 417231)
Har de la Dumnezeu. Sau omul are har prin sine insusi? Nu tot de la Dumnezeu? La fel si minunile.
|
Nu mă pronunț, dvs. cunoașteți mai bine problema icoanelor. Însă așa... și măgărița lui Valaam are har și e făcătoare de minuni (de la Dumnezeu bineînțeles)! Sper că nu există ortodocși ce se închină și măgăriței... deși... am citit un articol în care se spunea despre confuzia creată între niște oase de măgar și moaștele reale. Bineînțeles era un articol denigrator la adresa BOR (scris probabil de un hindus, că adventist nu era. să fim bine înțeleși).
Citat:
(Post 417231)
Asta nu raspunde la intrebarea mea. Care era rolul heruvimilor?
|
Păi v-ați răspuns singur la întrebare: aveau un rol "ornamental". În definitiv, Bețaleel era un artist. Desigur aveau și o funcție simbolică, nu intru în amănunte că nu e cazul (dacă doriți putem discuta pe un alt topic, gen- raportul dintre Har și Lege). Unii le-au văzut și o funcție practică (cei doi electrozi între care se dezvolta un arc voltaic)... speculații... În niciun caz nu aveau rol de închinare (nimeni nu-i săruta și nu le făcea temenele)
Citat:
(Post 417231)
Nu isi faceau oamenii cruce in fata lor si nu ii saruta nimeni,dar nici nu venise inca Hristos
|
Bine, atunci "
nimeni nu-și făcea semnul stelei lui David în fața lor".
Citat:
(Post 417231)
Mai mult pentru ca in trecut nu prea aveau omul acces la Sf Scriptura (si nu spuneti ca din cauza Bisericii)
|
Nu din cauza Bisericii, din cauza diavolului.
Citat:
(Post 417231)
si nici nu o putea citi pentru ca nu stia, icoalele reprezentau "Evanghelia pictata".
|
Mă întreb (și vă întreb), astăzi când ortodoxul are acces la ea și știe a și citi, care mai e rolul "Evangheliei pictate"?
Citat:
(Post 417231)
Sau nu credeti ca omul incult si fara acces la Cuvantul scris Lui Dumnezeu avea dreptul sa ajunga cumva la cunoasterea acestuia?
|
Aici trebuia să intervină rolul clerului. Dacă nu avea timp să se ocupe de alfabetizarea omului de rând, putea măcar să-i citească Evanghelia. Nu secvențial și lălăit, ci pe îndelete... că duminica-i lungă!
Citat:
(Post 417231)
Au refuzat sa se inchine la idoli la icoane, nu la icoane, sa facem totusi distinctia.
|
Am spus că
au refuzat să se închine altcuiva decât Viului Dumnezeu. Adică idoli, efigia cezarului, natură moartă cu sfinți (morți și ei), etc.
Citat:
(Post 417231)
Se gaseau in catacombe. In care aveau totusi scarjelite niste cruci pe pereti. De ce? Poate raspundeti dvs.
|
Nu o să vă placă răspunsul meu: Pe pictura exterioară a unei mănăstiri stă scrijelit "
Dorel + Andreea = Love". Mă îndoiesc că este semnătura ctitorului ori a zugravului.
Citat:
(Post 417231)
nici case de rugaciune nu prea aveau
|
Aici nu prea ați nimerit-o!
1 Cor.16,19;
Filimon 1,2;
Col. 4,15.
Citat:
(Post 417231)
Si icoane am mai spus ca aveau. Ne jucam de-a soarecele si pisica. Eu spun ca aveau, dvs ca nu. Noi avem o traditie care spune ca aveau, dvs nu aveti decat o presupunere.
|
Ați uitat de Istorie și documentele ei... Oi fi eu țăran prost, dar un țăran prost din secolul XXI (nu XII - să zicem...)!
Citat:
(Post 417231)
Sa stiti ca nici ortodocsii nu au facut asta.
|
Atunci de bună seamă hindușii.
Citat:
(Post 417231)
Iar evitati raspunsul. Raspundeti la intrebarea mea si dupa raspund si eu. La orice intrebare la care nu aveti raspuns nu raspundeti, va eschivati sau va faceti ca intrebarea se refera la altceva. Deci repet: De ce nu s-au pastrat toate epistolele lui Pavel? Cate exemplare din Sf Scriptura din primele 2 secole s-au pastrat?
|
Doar câteva fragmente de pagină din "perioada martorilor". Complete sau parțiale de prin sec. III-IV. Sper că nu aveți dubii cu privire la corectitudinea transcrierilor lor... Sau călugării-scribi "ortodocși" făceau aceleași matraprazlâcuri ca omologii lor români din sec. XXI?
Now, it's your turn...