Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Cine a zis... (recunoasteti citatul)? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15561)

Fani71 12.11.2012 10:57:50

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 481174)
Iubirea hristică e, desigur, nelimitată, necondiționată, "îndelung răbdătoare". "Toate le suferă". În afară de opacitate și silnicie. Nu se impune cu forța, nu batjocorește libertatea aproapelui, fie el din preajmă sau din afară. Iubirea hristică nu se poate dărui pietrelor, firilor îndărătnice sau îndobitocite, răzvrătiților profesioniști și adormiților......

Imi suna a Andrei Plesu...

Annyta 12.11.2012 11:37:02

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 481175)
Imi suna a Andrei Plesu...

Cunoști foarte bine stilul autorului :-) Felicitări!

Pasajul este din ultima sa apariție, recentă, "Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste"

E rândul tău.

Fani71 12.11.2012 12:09:11

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 481177)
Cunoști foarte bine stilul autorului :-) Felicitări!

Pasajul este din ultima sa apariție, recentă, "Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste"

E rândul tău.

O, chiar am ghicit! :69: (Merci, nu am auzit inca de cartea asta).. Imi place la stilul lui felul in care orchestreaza termeni neaosi cu iz stravechi si termeni neologici, si dupa asta l-am recunoscut.

Deci:

"Vrand deci Cuvantul mestesugar sa arate si un vietuitor alcatuit din amandoua, adica din natura vazuta si nevazuta, ceeaza pe om. Si luand de la materia care preexista trupul, iar de la Sine Insusi asezand il el suflarea (pe care Cuvnntul Scripturii o stie ca fiind sufletul intelegator si chipul lui Dumnezeu), il pune pe pamant ca o alta lume mare in cea mica, ca un alt inger, inchinator mixt, vazator al creatiei vazute si initiat in cea inteligibila, imparat al ceor de pe pamant si imparatit de sus, pamantesc si ceresc, vremelnic si nemuritor, vazut si nevazut dar inteles cu mintea, la mijloc intre maretie si umilinta, acelasi duh si trup: duh pentru har si trup pentru inaltarea lui; (..)"

Gracchus 13.11.2012 00:34:36

Sf. Maxim Marturisitorul? :39:

Fani71 13.11.2012 11:26:51

Nu, dar e adevarat ca seamana si a spus si el lucruri asemanatoare.
Sfantul Grigorie teologul.

glykys 13.11.2012 22:01:03

"Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hrapire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine"...

Fani71 13.11.2012 22:08:11

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 481680)
"Postiti? Aratati-mi-o prin fapte. Cum? De vedeti un sarac, aveti mila de el; un dusman, impacati-va cu el; un prieten inconjurat de un nume bun, nu-l invidiati; o femeie frumoasa, intoarceti capul. Nu numai gura si stomacul vostru sa posteasca, ci si ochiul, si urechile, si picioarele, si mainile voastre, si toate madularele trupului vostru. Mainile voastre sa posteasca ramanand curate si de hrapire si de lacomie. Picioarele, nealergand la privelisti urate si in calea pacatosilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusetile straine"...

Sfantul Ioan gura de aur.

glykys 13.11.2012 22:41:55

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 481687)
Sfantul Ioan gura de aur.

Asa este!
Asteptam urmatorul citat.

Fani71 13.11.2012 23:02:36

"Fiindca pentru Omul cel nou a fost alcatuita firea omului, iar mintea si pofta au fost facute spre Acela. Am primit, asadar, gandire ca sa-L cunoastem pe Hristos, pofta ca sa alergam spre El, memorie ca sa-L purtam pe El, fiindca El a fost arhetipul nostru atunci cand am fost creati. Fiindca nu Adam cel vechi este modelul celui nou, ci Adam cel Nou este modelul celui vechi."

Yasmina 13.11.2012 23:33:49

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 481721)
"Fiindca pentru Omul cel nou a fost alcatuita firea omului, iar mintea si pofta au fost facute spre Acela. Am primit, asadar, gandire ca sa-L cunoastem pe Hristos, pofta ca sa alergam spre El, memorie ca sa-L purtam pe El, fiindca El a fost arhetipul nostru atunci cand am fost creati. Fiindca nu Adam cel vechi este modelul celui nou, ci Adam cel Nou este modelul celui vechi."

Cumva Sfantul Grigorie de Nyssa???
:29:

Ora este GMT +3. Ora este acum 09:02:24.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.