![]() |
a gresi este omeneste , a nu gresi nu se poate decat numai prin harul dumnezeiesc : " fara de Mine nu puteti face nimic bun " ... deci daca papa nu greseste cand vorbeste ex catedra atunci inseamna ca duhul sfant il obliga impotriva vointei lui sa spuna numai adevarul ( adica si atunci cand el nu poate sa inteleaga si sa accepte adevarul )... asta este o erezie ... duhul sfant nu sileste libertatea nimanui ...
|
ce inseamna ex cathedra?
|
Citat:
cand papa se exprima "ex cathedra" inseamna ca da glas unei hotarari a Colegiului Episcopilor iar infailibilitatea papala consta in faptul ca, odata ce a fost exprimata ex cathedra o hotarare a Colegiului Episcopilor, aceasta hotarare are girul Duhul Sfant, altfel, nu ar fi ajuns sa fie exprimata ex cathedra aceasta punere in practica a infailibilitatii in BC nu are nici doua secole si nu se aplica exprimarilor anterioare |
nu mai quotez,ca nu ma pricep,ce scriu acum se refera la mesajul mariei cu "girul Duhului Sfint"...daca cumva se intercaleaza alt mesaj cit timp scriu eu. Si noi in regatul unit,de cind cu parintele Sofronie de la essex...stiti,parintele care s-a rugat 30 de ani lui Dumnezeu sa-i arate ce este aceea iubire sau dragoste,sau poate sa o traiasca...si a primit-o...si noi,doctor Watson dar si eu,desi detectiv particular...am incercat sa intelegem ce este aceea credinta ortodoxa...de care multi vorbesc...acum eu nu am puterea sa ma rog 30 de ani,dar am citit ceva carti.. Nu stiu daca zic bine,din ceea ce am citit...dar ca sa ai girul Duhului Sfint,ar cam trebui sa-L si auzi cum "vorbeste" in mintea ta de prin inima...ori pentru aceasta ar trebui sa fii despatimit,sfintit,implinitor al poruncilor dumnezeiesti,purtator de Hristos...mai bine zis...ca sa ne le mai insirui pe toate. Ca daca stai intr-o camera,si unul striga la altul cit il tin baierele,altul exerseaza muzica rock la chitara si tobe,altul sparge farfurii precum grecii prin baruri...etc,cu siguranta nu-l mai auzi pe cel bun care-ti sopteste ca acolo este casa de nebuni si bine ar fi sa pleci. Cam asa este si cu patimile (nebunii din ex de mai sus)...cum sa-L mai auzi pe Dumnezeu Duhul Sfint care tot sopteste in chip smerit,sau Domnul nostru care sta la usa si bate...cine sa mai auda ? Sfintii Parinti care erau sfinti,despatimiti...da,aveau girul Duhului Sfint...de aceea in chipul lui Hristos(Dumnezeu care spala picioarele oamenilor,este tradat de aceia si apoi moare pentru ei) puteau spune....Parutu-sa Duhului Sfint si noua...pentru ca-L auzeau cum vorbeste...sau sum spune Sfintul Siluan despre oamenii desavirsiti,ca nu spun nimic de la ei... Dar un papa care nu este sfint,in care patimile striga ca din gura de sarpe( sa presupunem,caci au fost si astfel de papi)...de unde stie ca are girul Duhului Sfint...sau ma rog,colegiul episcopilor...de unde...din imaginatie ? sau din lege,postulat ?...ca de auzit sint convins ca nu aud nimic. La noi infailibiltatea este a Bisericii,ca trup mistic al lui Dumnezeu(format din ierarhie dar si din simpli credinciosi) unde ierarhia este in primul rind a sfinteniei...caci in omul sfint cu siguranta se intrupeaza si se manifesta Dumnezeu. Nu pot sa mai continui,ca mi-a venit sotia...trebuie sa ma apuc de curatenie prin casa....deh,viata grea de detectiv....ne mai "auzim" noi,fiti pe pace. |
Citat:
asta e ok - asa este si catolic cum se manifesta practic aceasta infailibilitate? catolic, se considera infailibile acele hotarari rostite ex cathedra de Papa dar sa nu pierdem din vedere ca aceste hotarari sunt luate de Colegiul Episcopilor (episcopii fiind mandatati de credinsii din episcopie) |
Citat:
papa vorbeste si singur cu autoritatea lui Petru, nu doar in unire cu colegiul episcopilor. nici un papa nu a afirmat vreodata vreo erezie. |
Citat:
Istoria ne invata altceva, ca infailibilitatea papala este o inventie tarzie in Occident, care n-a fost primita de Biserica. Papa este un om supus greselii ca toti ceilalti. Si nu numai ca papii au posibilitatea de a gresi, dar chiar au si facut-o. Inainte de schisma au gresit papii Zefirin, Liberius, Honorius (acesta fiind condamnat la Sinodul Trulan). Dupa schisma au gresit toti papii, fara exceptie, din moment ce s-au rupt de Biserica si s-au autoproclamat ca fiind loctiitorii lui Hristos pe pamant. |
Citat:
Cum adica papii s-au rupt de Biserica? astea sunt lozinci....dar ar trebui sa facem teologie..... ce e Biserica, cine face parte din ea? |
nsd, orice invatatura rupta de revelatie, exprima o rupere de viata Bisericii. In catolicism se uita ca Hristos nu-i da Bisericii adevaruri noi. El cere sa fie pazit cel dat. Deci, vorbim de realitati, nu de lozinci.
|
Costel, Sfanta Biserica Catolica nu a adaugat nici un adevar nou.
A facut doar ceeea ce a inceput sa faca Biserica de la primul conciliu ... Pazirea adevarurilor de care vorbesti tu constituie chiar Sfanta Traditie. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 09:34:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.