Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   cand e bine sa te impreunezi cu sotia ? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=90)

anna21 08.03.2010 21:35:32

Citat:

În prealabil postat de ory (Post 222077)
Anna, sper ca nu faci trimitere la faptul ca mi-as aprecia nivelul IQ-ului, pentru ca nu este deloc adevarat, nu pot sa spun unde ma situez si nu consider ca, neparat in sfera inteligentei, nici nu consider ca a gandi liber si fara constrangeri religioase de tot felul, reprezinta neparat o dovada de inteligenta.

Nu la asta m-am referit, ci la faptul ca nu se poate patrunde invatatura bisericii cu mintea logica. Ci cu intelepciunea, care tot de la Dumnezeu vine (cum a spus Anca).
Poate ca o sa fiu data drept exemplu de prostie, dar cand m-am hotarat sa imbratisez crestinismul si am vazut ca nu inteleg multe lucruri.. am avut o dilema: ce fac acum? Cum le interpretez? Am decis ca ceea ce nu inteleg sa iau ad literam. Lumea a fost creata in 7 zile? neindoielnic! Femeia a fost facuta din coasta lui Adam? Da! E existat potop si arca lui Noe? Precis! :1:
Daca Dumnezeu va dori, imi va deschide ochii sa inteleg ceea ce nu pot intelege acum. Dar in nici un caz nu voi contesta scripturile ca sa-mi satisfac orgoliul prostesc al mintii mele!

Si pt ca discutia este despre cuplu.. am preluat si aplicat ceea ce spune invatatura bisericii, contrar logicii, contrar sfaturilor apropiatilor.. si a iesit perfect. (evident ca ispitele cu care ma confrunt eu sunt mici, dar oricum).

iana 08.03.2010 21:42:32

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 222087)
Si pt ca discutia este despre cuplu.. am preluat si aplicat ceea ce spune invatatura bisericii, contrar logicii, contrar sfaturilor apropiatilor.. si a iesit perfect.

Iarta-ma ca fac comentarii la viata ta, dar nu stiu cat de perfect a iesit, sau crezi tu ca a iesit, din moment ce tu nu demult spunea-i ca tu si sotul tau a-ti ajuns la concluzia ca nu va iubiti cu adevarat. Vezi ca nu-s bune extremele de nici un fel.

anna21 08.03.2010 21:53:59

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 222097)
Iarta-ma ca fac comentarii la viata ta, dar nu stiu cat de perfect a iesit, sau crezi tu ca a iesit, din moment ce tu nu demult spunea-i ca tu si sotul tau a-ti ajuns la concluzia ca nu va iubiti cu adevarat. Vezi ca nu-s bune extremele de nici un fel.

Pai am spus ca cine nu trece prin asta nu intelege.
Iubirea este un cuvant atat de folosit astazi incat si-a pierdut intelesul..
Si cand ne uitam unul la altul si spunem ca ne iubim, dar in mod real nimeni nu poate face ceva semnificativ pentru celalalt.. Pot eu sa-l insanatosesc daca este bolnav? Pot sa-i alung tristetea (metafizica, desigur), pot sa-l indepartez de moarte? Pot sa-i ofer macar o ora de viata in plus? Ce pot sa fac? sa-l pup, doar? iti dai seama ca iubirea este doar un cuvant (concluzia sotului)..
Iana, noi am trecut prin dragoste nebuna, prin romantism exagerat, prin experiente de tot soiul (bune si rele, multe rele).. ce-si doresc cuplurile (vacante exotice la hoteluri de multe stele, confort, cadouri nerusinat de scumpe.. ).. Si ramai apoi cu un gol.
Si te gandesti: now what! Ce sa-mi mai doresc?! (ok, sotul meu nu a rezolvat dilema, acum crede ca de fapt faima este cea mai importanta, vad ca s-a apucat sa faca nu-s ce proiecte de cercetare, un nou imbold.. o sa-i treaca si asta)
Deci: nu ne iubim este o razvratire impotriva starii de fapt a lucrurilor, impotriva micimii propriilor noastre vieti.. Ca el zice ca nu ma iubeste (daca-l intreb), dar se poarta de parca m-ar iubi. Iar eu zic ca-l iubesc.. si nu pot face nimic pentru el.
(da, suntem niste ciudati)

ory 08.03.2010 21:57:43

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 222087)
Nu la asta m-am referit, ci la faptul ca nu se poate patrunde invatatura bisericii cu mintea logica. Ci cu intelepciunea, care tot de la Dumnezeu vine (cum a spus Anca).
Poate ca o sa fiu data drept exemplu de prostie, dar cand m-am hotarat sa imbratisez crestinismul si am vazut ca nu inteleg multe lucruri.. am avut o dilema: ce fac acum? Cum le interpretez? Am decis ca ceea ce nu inteleg sa iau ad literam. Lumea a fost creata in 7 zile? neindoielnic! Femeia a fost facuta din coasta lui Adam? Da! E existat potop si arca lui Noe? Precis! :1:
Daca Dumnezeu va dori, imi va deschide ochii sa inteleg ceea ce nu pot intelege acum. Dar in nici un caz nu voi contesta scripturile ca sa-mi satisfac orgoliul prostesc al mintii mele!

Si pt ca discutia este despre cuplu.. am preluat si aplicat ceea ce spune invatatura bisericii, contrar logicii, contrar sfaturilor apropiatilor.. si a iesit perfect. (evident ca ispitele cu care ma confrunt eu sunt mici, dar oricum).

Ei, vezi Anna, eu nu neg scripturile si tocmai pe ele ma bazez cel mai mult, dar neg unele scrieri aparute de-a lungul timpului din partea unor terte persoane, sau chiar a unor sfinti, care nu par sa coincida cu principiile din scripturi. Poate ca nu ai inteles pana acum din partea mea, caci tocmai despre aceste scripturi vorbesc ca nu prea intra in contradictie cu adevarul divin, dar ceea ce a inventat biserica de-a lungul timpului, uneori DA. Astfel, nu am cum sa iau totul ad literam, fiindca acest tot ne defineste existenta, pana la urma.
Cat despre viata mea de cuplu, cred ca daca nu gandeam precum se vede, nu mergea, si nu pentru ca nu as fi avut credinta cum ar pretexta credinciosul pe-aici, ci pentru ca eu si sotul meu nu suntem persoane care sa vorbim una si sa credem sau sa facem altceva....nu ne imbatam cu apa rece si nici nu ne indulcim cu miere amara , incercam sa ne constientizam si slabiciunile, nu suntem perfecti si nici nu tindem spre aceasta pana la nivelul in care sa rivalizam cu propria fire.. Incercam sa fim cinstiti cu ceea ce intampinam, dar si cu noi insine, si din analiza trecatoare a ceea ce ne inconjoara ne formam bucuriile si tristetile in masura in care sa incercam sa ni le si asumam, dar sa concepem realitatea asa cum se infatiseaza, nu distorsionat si amagitor precum o virtute inexistenta.

iana 08.03.2010 22:00:24

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 222101)
Pai am spus ca cine nu trece prin asta nu intelege.
Iubirea este un cuvant atat de folosit astazi incat si-a pierdut intelesul..
Si cand ne uitam unul la altul si spunem ca ne iubim, dar in mod real nimeni nu poate face ceva semnificativ pentru celalalt.. Pot eu sa-l insanatosesc daca este bolnav? Pot sa-i alung tristetea (metafizica, desigur), pot sa-l indepartez de moarte? Pot sa-i ofer macar o ora de viata in plus? Ce pot sa fac? sa-l pup, doar? iti dai seama ca iubirea este doar un cuvant (concluzia sotului)..
Iana, noi am trecut prin dragoste nebuna, prin romantism exagerat, prin experiente de tot soiul (bune si rele, multe rele).. ce-si doresc cuplurile (vacante exotice la hoteluri de multe stele, confort, cadouri nerusinat de scumpe.. ).. Si ramai apoi cu un gol.
Si te gandesti: now what! Ce sa-mi mai doresc?! (ok, sotul meu nu a rezolvat dilema, acum crede ca de fapt faima este cea mai importanta, vad ca s-a apucat sa faca nu-s ce proiecte de cercetare, un nou imbold.. o sa-i treaca si asta)
Deci: nu ne iubim este o razvratire impotriva starii de fapt a lucrurilor, impotriva micimii propriilor noastre vieti.. Ca el zice ca nu ma iubeste (daca-l intreb), dar se poarta de parca m-ar iubi. Iar eu zic ca-l iubesc.. si nu pot face nimic pentru el.
(da, suntem niste ciudati)

Iti mai spun o data vezi sa nu sari dintr-o extrema in alta. Si tot asa cum atunci iti spunea-i ca ti-e bine s-o spui si acum.

Fani71 08.03.2010 22:00:55

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 221986)
Ma refeream la faptul ca nu recunoaste pe sfinti, numindu-i "persoane presupuse desavarsite". Daca noi ne indoim de sfintenia unui Sfant, oare ce e Fani?

Vad ca intre timp s-a dus o discutie aprinsa despre asta, hai sa imi pun si eu mustarul pe deasupra (cum spune o expresie nemteasca :-)).
Ory am inteles ca se referise la inceput la unii care sunt considerati sfinti de multi dar nu sunt canonizati. Dar se refera, am vazut mai jos, si la anumite aspecte, anumite exprimari ale unor sfinti pe care ea nu le poate accepta ca atare.
Si despre asta am tot vorbit si mi-am mai spus parerea. Cred ca si sfintii, artunci cand scriu, nu pot fi luati la modul absolut. Ceea ce scriu ei trebuie pus si in contextul epocii ci culturii lor. Anumite lucruri luate prea ad literam, prea nedigerate, ne pot fie sminti si indeparta de Biserica, fie transforma in automate (pericolul mecanizarii credintei evocat de Ory); le putem aplica prost, tare prost la viata noastra.
Cum ne dam seama care spuse trebuie contextualizate si care luate direct? Pai la asta foloseste discernamantul, o mare calitate crestina, unii zic chiar cea mai mare (i se spune in limbaj bisericesc dreapta socotinta)... El nu ne este dat din nastere, ci trebuie sa invatam sa-l cultivam.
Nu cred ca inseamna sa ne indoim de sfintenia unui sfant sau aproape sfant tratandu-ui scrierile cu discernamant. De loc! Ei ar fi primii care ar fi socati sa ne vada inghitind totul de-a valma.
Si sa stii, chiar a nega sfintenia unui om sfant este departe de a fi pacat impotriva Duhului sfant, in acest caz.. Sa lasam aceste evaluari, oricum, in seama lui Dumnezeu.

ory 08.03.2010 22:12:23

Nu am intentionat sa neg sfintenia vre-unui Sfant, nu a fost aceasta in cugetul meu, dar am negat anumite principii sau teorii emise de catre acestia, dar asta nu inseamna ca nu mai am evlavie la ei si la viata pe care au dus-o . Pur si simplu, consider ca pot selecta prin discernamant anumite lucruri dintre care ne-au fost lasate, sau, dupa cum spunea Fani, le situez pentru vremea de-atunci si atata tot, apoi trec mai departe cu acelasi respect, nu sunt extremista si nu consider ca este o crima, nici macar duhovniceasca.
Si, da, consider ca este vorba de un exces de zel, sau de un abuz spiritual sa situam sistematic Sfintii sau Duhovnicii mai preus, parca de Insusi Dumnezeu, ceea ce ar fi din start o eroare.

anna21 08.03.2010 22:12:29

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 222107)
Iti mai spun o data vezi sa nu sari dintr-o extrema in alta. Si tot asa cum atunci iti spunea-i ca ti-e bine s-o spui si acum.

Iana nu prea inteleg la ce sarit in extreme te referi.
Mie nu-mi plac lucrurile lipsite de continut (ca lui Ory, de fapt).
Se spune ca in cuplu se face aia, aia si aia.. si noi toti ne aliniem cerintelor. Dar de ce trebuie sa facem toate acestea? Cine ne-a indus ideea ca un cuplu arata asa si nu altcumva?
Noi am fost un cuplu traditional la inceput, am facut tot ceea ce se face conform ideii actuale de iubire si romantism.

Acum citesc ca multe lucruri sunt gresite, chiar pacate etc.. De ce opinia publica are mai multa greutate decat vocea bisericii? Poate ca tocmai biserica arata modul firesc de traire al cuplului.
Si eu am dat exemplul meu pentru a arata ca urmarirea idealurilor promovate la tv nu te duce automat la fericire, ci mai degraba la o criza existentiala. (cat despre modul exact in care am preferat sa ascult vocea bisericii intr-un anumit moment al existentei, desi ratiunea imi spunea altceva.. nu pot sa-ti dau detalii. Dar si acum ma minunez ca mi-au fost ascultate rugaciunile!)

Ca fapt divers, iubirea romantica actuala este modelata de televiziune. Numarul si felul relatiilor intime sunt modelate de tv. Studiile arata ca cine priveste mult la tv exagereaza importanta relatiilor intime si cantitatea lor. Copii cu tv in camera incep viata sexuala de la varste mai fragede si o fac mult mai des decat cei cu tv in living room etc...
Noi nu suntem constienti cat de deformata este perceptia realitatii in ziua de astazi.. dar de la inceput spunem ca sfaturile bisericii privind viata sexuala sunt anacronice si atenteaza la "libertatea noastra". De ce?

Fani71 08.03.2010 22:15:54

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 221888)
Sa nu te superi pe mine, dar cred ca nu esti informat corect.
Pai chiar in cartea pe care am postat-o mai inainte Pr Arsenie spune despre necesitatea impreunarii sotilor nu numai pentru copii iti dau in continuare un citat:
"[..]In convietuirea casatoritilor nu-i bun nici abuzul, nici refuzul. Abuzul atinge pe sot, refuzul pe sotie. Cum Aceasta? Asa-i facut omul de Dumnezeu: barbat si femeie intr-un singur trup. Cu cunostintele contemporane de biologie, de endocrinologie si de neurologie putem intelege clar acest lucru.
Sistemul nervos , ca sa serveasca solicitasrile vietii in bune conditii, are nevoie de o buna si corecta functionare a glandelor noastre endocrine. Glandele acestea sunt insirate in numar de 7-8 pe toata verticala staturii noastre. [...]
Sexele (barbat si femeie) se cauta la maturitate unul pe celalalt, trecand peste orice bariere ale oricui. Totusi e buna (foarte buna chiar) si putina minte si cat de cat cunostinta pozitiva a faptului acesta, a continuitatii vietii prin nastere de prunci).
Constitutional, natura barbatului are o glanda in plus fata de a femeii: prostata. Aceasta glanda spune foarte multe si importante lucruri in iconomia vietii si in interpretarea corecta a foarte multe necazuri ivite in famili (pentru clarificare trebuie spus si numele produsilor de biosinteza ale glandelor: hormonii. Acestias sunt substante de biosinteza produse de glande si varsate in circuitul intern al sangelui, cu ajutorul caruia circula prin tot organismul, ei avand rol in activitatea si activarea sistemului nrvos, deci a tuturor, organelor in scopul de a mentne organismul intreb in bune conditii de viata interna si externa). Iata din tainele prostatei: acweasta sintetizeaza saruri ale acidului glutamic, substante absolut necesare sistemului nervos, atat al barbatului cat si femeii. Dar nu le prepara decat brbatul. Aici este explicatia fundamental biologica, in temaiul careia [i]femeia este atarnatoare de barbat/].
Fara substantele l;ui endocrine, ea se degradeaza nervos, mintal etc. Aici incepe sa se inteleaga de ce au urnari nefaste abuzul si refuzul.[..]"(Ridicarea casatoriei la inaltimea de taina pg 9-10)

Sugerez tuturor sa se intereseze temeinic inainte de a-si da cu parerea despre cineva sau ceva, inclusiv mie.

Bine, multumesc Florin, da, asta pare sa contrazica ceea ce scrie in alt parte (daca nu ma insel in aceeasi carte).
Din cate stiu eu foloseste tot teorii despre hormoni ca sa spuna ca este un mare pacat sa faci dragoste pe perioada sarcinii si a alaptarii (deci, vreun an, asa, cel putin). Sunt curioasa cum justifica hormonal acest refuz. ;-)
Ca si Iana, nu ma dau in vant dupa aceste teorii care reduc dragostea, fie ea si sexuala, la actiunea hormonilor. Dragostea fizica este pentru om altceva decat pentru animale. Nu degeaba cineva a zis ca organul cel mai erogen la om este creierul.. Dragostea fizica depinde mult de sentimente, de atitudini, de intelegere, la om.
Tind sa cred ca parintele si-a depasit aici nivelul de competenta, vorba lui Murphy.. Daca, repet, intr-adevar el a scris aceste lucruri.

iana 08.03.2010 22:25:14

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 222113)
Iana nu prea inteleg la ce sarit in extreme te referi.
Mie nu-mi plac lucrurile lipsite de continut (ca lui Ory, de fapt).
Se spune ca in cuplu se face aia, aia si aia.. si noi toti ne aliniem cerintelor. Dar de ce trebuie sa facem toate acestea? Cine ne-a indus ideea ca un cuplu arata asa si nu altcumva?
Noi am fost un cuplu traditional la inceput, am facut tot ceea ce se face conform ideii actuale de iubire si romantism.

Acum citesc ca multe lucruri sunt gresite, chiar pacate etc.. De ce opinia publica are mai multa greutate decat vocea bisericii? Poate ca tocmai biserica arata modul firesc de traire al cuplului.
Si eu am dat exemplul meu pentru a arata ca urmarirea idealurilor promovate la tv nu te duce automat la fericire, ci mai degraba la o criza existentiala.

Ca fapt divers, iubirea romantica actuala este modelata de televiziune. Numarul si felul relatiilor intime sunt modelate de tv. Studiile arata ca cine priveste mult la tv exagereaza importanta relatiilor intime si cantitatea lor. Copii cu tv in camera incep viata sexuala de la varste mai fragede si o fac mult mai des decat cei cu tv in living room etc...
Noi nu suntem constienti cat de deformata este perceptia realitatii in ziua de astazi.. dar de la inceput spunem ca sfaturile bisericii privind viata sexuala sunt anacronice si atenteaza la "libertatea noastra". De ce?

La asta ma refer: in prima faza spui ca faceai "tot ceea ce se face conform ideii actuale de iubire si romantism", apoi "am preluat si aplicat ceea ce spune invatatura bisericii, contrar logicii, contrar sfaturilor apropiatilor.. si a iesit perfect". Armonie e cand vine totul de la sine, firesc. Sa traiti pur si simplu voi nu cum va dicteaza societatea la fel si despre "aplicat ceea ce spune invatatura bisericii" raman la ideea ca trebuie sa discernem. Vezi ce zice Fani mai sus.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:44:52.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.