Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Ignorati sectantii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14346)

Illuminatu 03.10.2012 09:10:18

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474231)
Am vazut pe unii care nu au realizat nimic in viata lor si nu au cine sti ce educatie si care au ajuns la adventisti. Acesti oameni au gasit in doctrina adventista ceva care sa le ofere motive pentru a se crede mai buni decat altii! Simpla vanitate! E amuzant sa vezi cate un individ de felul asta atunci cand nu reuseste sa convinga un om mai educat de "adevarul" in care crede! El se consoleaza cu faptul ca si-a facut datoria fata de respectivul om si considera ca e treaba acelui om sa se decida daca vreau sa nu sa fie mantuit (pe unii de felul acestia ii mai auzi zicand ca astfel de oameni care nu le accepta adevarul vor plati la judecata... religia in general si adventismul in particular este in general ceea ce Friedrich Nietzsche numeste "razbunarea sclavilor"). Majoritatea adventistilor (ar fi necinstit din partea mea sa-i bag pe toti in aceeasi oala) nu sunt de felul acesta insa am dat un exemplu extrem ca sa arat cam ce "nuante" are adventismul!

Voi reveni ca sa termin ce am inceput: adica mai trebuie sa descriu modul in care religia (si adventismul in particular) zdrobeste individualismul si omul ca entitate independenta. Nu sunt batran... daca as fi fost batran, nu as fi putut sa ma rup de religie... si nu ar mai fi avut sens sa fac asta. Prin cuvantul "moarte" am vorbit metaforic descriind un intreg univers psihologic care sa prabusit odata cu prabusirea covingerilor adventiste.

Iarta-ma daca sunt prea indraznet!
Sa-nteleg ca ai renuntat cu totul la religie sau ai mai pastrat doar o idee filosofica despre Dumnezeu?

Afirmatia ta legata de zdrobirea individualismului intr-adevar o regasesc la Sf.Ap.Pavel: "Iar dacă Hristos n'a înviat, atunci zadarnică este propovăduirea noastră, zadarnică e și credința voastră" si iarasi - nu mai stiu exact unde - tot Sf.Ap.spune ca lucrurile facute din teama sunt pacate.
Subscriu si eu pana la un punct - nu ca ai avea nevoie de opinia mea - afirmatiei tale: religia anihileaza personalitatea doar in cazul in care eforturile ascetice fie sunt nesincere, fie nu sunt insotite de faptele mantuitoare.
Atunci, da, se poate afirma ca am alergat degeaba si am cheltuit timpul vanand vant. Dar si in acest caz nefericit, se poate spune ca efortul ascetic este un plus fata de omul care niciodata nu a iesit din cercul inchis al vietuirii zilnice.

Imi amintesc de stradaniile extraordinare - si cam zadarnice - ale unui pustnic care, intr-o zi auzi o bataie puternica in usa. La intrebarea sa, de dincolo de usa se auzi glasul fioros al demonului: "A sosit timpul, am venit sa te iau cu mine!" Iti poti imagina cum s-a inflacarat saracul pustnic si ce rugaciune a rostit din toata fiinta sa: "Doamne, nu ma lasa!"
Mai apoi, ingerul sau i-a marturisit ca abia in acele momente s-a rugat cu adevarat.

stefan florin 03.10.2012 10:17:34

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474028)
Acolo unde spune să nu ne facem "chip cioplit", adică peste tot unde confirmă valabilitatea Decalogului.

versetul biblic amice, versetul biblic

Citat:

Decalogul nu cuprindea nimic în afară de cele 10 porunci, acolo nu găsești nimic despre alte legi (ceremoniale, civile, sanitare, etc.). Iar Hristos când zice că n-a venit să strice Legea ci s-o împlinească a și dat 3 exemple de porunci ale Decalogului:
  1. Porunca a VI-a (Mat.5,21)
  2. Porunca a VII-a (Mat.5,27)
  3. Porunca a IX-a (Mat.5,33)
Ce zici de asta?
asa si? Hristos a citat din Decalog care era o parte a Legii. A spus cumva Hristos: baieti am desfiintat Legea (ceremoniala, civila etc) dar ramane Decalogul (inclusiv porunca 4)?

Citat:

Chiar nimic, nimic? Eu ce pot să-ți fac? Nu știu care parte să ți-o explic...
asta e! Dat totusi incerca...

Citat:

Legile acestea civile existau deja pe vremea aceea și nu erau proprii doar poporului evreu, ele reflectau datinile și hotărârile diferitelor coduri (exemplu Codul lui Hamurabbi), e adevărat că Dumnezeu le-a acceptat pentru o vreme în poporul Israel, dar Hristos S-a exprimat hotărât în sensul abrogării lor. Nu și a celor 10 porunci (Decalogul), acestea le-a întărit și le-a respectat în viața Sa pământească. Sau... negi lucrul acesta?:58:
si unele porunci ale Decalogului se aflau in legile altor popoare: sa nu furi, sa nu depui marturie mincinoasa, femeia sa nu-si insele barbatul, cinstirea parintilor etc. In legatura cu cinstirea sambetei evreiesti Nu este verset biblic in care sa zica ca Hristos a respectat-o. Este? Posteaza-l!

Citat:

Tocmai de aceea, cum poți susține că nu a respectat porunca sabatului? Totuși ai evitat întrebarea mea punctuală, ce nu se referea doar la "anumite porunci", ci la:
  1. poruncile,
  2. povețele,
  3. îndreptările și
  4. legile lui Dumnezeu?(Facerea 26,5)
Dacă ești sigur că acestea nu conțin și porunca sabatului, ar trebui să poți explica ce conțin, având în vedere formularea aceasta foarte specifică citată de scriitorul Genezei.

care erau acele porunci pe care le respecta Avraam nu pot sa-ti spun atat timp cat Biblia nu le numeste si nu vreau sa ma arunc in speculatii, asa cum faceti voi adventistii, voi care va laudati ca aplicati Sola Scriptura...mai bine spus SOLA SPECULATIA

Citat:

Am explicat deja de nenumărate ori pe acest forum. Dumnezeu Și-a încetat activitatea, a "sabatizat", adică "S-a odihnit"- aceasta neînsemnând neapărat o odihnă fizică, căci Dumnezeu nu obosește niciodată.
gresit.TOTAL GRESIT! Cum poti spune ca Dumnezeu si-a incetat activitatea? Uite ce spune Hristos intr-o zi de sambata: " Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez" (Ioan 5:17). Uite ca Dumnezeu lucreaza si in zi de sambata. Si ca sa nu zici ca Dumnezeu lucreaza in zi de sabath DOAR BINELE, fizica cuantica va contrazice afirmand ca Universul este in plina expansiune ceea ce arata ca Dumnezeu NU si-a incetat activitatea
Citat:

Nu. Scrie "ziua a șaptea". Denumirea de "sâmbătă" există doar în limba română, în limba ebraică (în cre a fost scrisă Geneza) ziua a șaptea a săptămânii nu era alta decât sâmbăta noastră a românilor. În niciun caz duminica!
asa si? Scrie undeva ca sambata evreilor era ziua de odihna de la inceputul Genezei a lui Dumnezeu?

mihai07 04.10.2012 15:11:39

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474028)
A

Decalogul nu cuprindea nimic în afară de cele 10 porunci, acolo nu găsești nimic despre alte legi (ceremoniale, civile, sanitare, etc.). Iar Hristos când zice că n-a venit să strice Legea ci s-o împlinească a și dat 3 exemple de porunci ale Decalogului:
  1. Porunca a VI-a (Mat.5,21)
  2. Porunca a VII-a (Mat.5,27)
  3. Porunca a IX-a (Mat.5,33)
Ce zici de asta?

Chiar nimic, nimic? Eu ce pot să-ți fac? Nu știu care parte să ți-o explic...

Ai putea sa explici faptul ca Hristos nu a dat si exemplu sabatului.
Ce zici de asta?
Chiar nimic nimic?

AlinB 04.10.2012 17:46:01

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 474491)
Ce zici de asta?
Chiar nimic nimic?

Poate nu-ti dai seama dar exista explicatii pentru orice.
Si chiar daca pentru un ne-AZS e rezonabila, pentru AZS orice e rezonabil atat timp cat sprijina doctrina oficiala.

Oricat de stupida ti-ar parea tie o explicatie pentru ei e "logica" si "de bun simt", pentru ca in felul asta, Scriptura se poate "lipi" de ce i-au invatat "profetii" lor.

AlinB 04.10.2012 17:47:50

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474231)
Prin cuvantul "moarte" am vorbit metaforic descriind un intreg univers psihologic care sa prabusit odata cu prabusirea covingerilor adventiste.

De ce a picat "sistemul"?

osutafaraunu 05.10.2012 22:53:43

Citat:

În prealabil postat de Illuminatu (Post 474071)
Un singur amendament: prima data e Sf.Liturghie care sfinteste ziua de odihna!!

Se respinge amendamentul! Primul care sfințește ziua de odihnă (sâmbăta) e Dumnezeu și asta o face încă din prima săptămână a planetei:

"Și a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut și le-a pus în rânduială." (Facerea 2,3 - versiunea ortodoxă)

osutafaraunu 05.10.2012 23:02:01

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474084)
Ceea ce a fost intre mine si adventisti... a murit! Mult din ceea ce am fost candva a murit... nu stiu ce a mai ramas in mine ca om! Nu pot sa zic adventismului decat un lucru...: Adio!

Prima și ultima frază le înțeleg, au mai trecut și alții prin asemenea experiențe, însă fraza din mijloc m-a întristat profund - deși nu sunt cunoscut pe aici ca un tip capabil de efuziuni sentimentale. Aceasta ascunde o adevărată dramă și nu pot să nu simt milă (iar când scriu milă e fără nicio intenție de ironie). Dacă-mi spui că ești aceeași persoană cu "UNOM" ce activa pe forumul tin.ro acum 3-4 ani, sunt consternat! Dacă ești ortodox îți faci o cruce mare, dacă ești adventist taci din gură și te gândești: nu știm niciodată ce putem ajunge peste ani...

osutafaraunu 05.10.2012 23:17:05

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 474246)
versetul biblic amice, versetul biblic

Nu realizezi că nu e verset, ci Scriptura întreagă? Despre interdicția "chipurilor cioplite" găsești vreun verset acolo unde-l soliciți? Dar depre luarea în deșert a Numelui lui Dumnezeu găsești? Și cu toate acestea ne ferim să facem ceea ce interzice Decalogul...

Citat:

asa si? Hristos a citat din Decalog care era o parte a Legii. A spus cumva Hristos: baieti am desfiintat Legea (ceremoniala, civila etc) dar ramane Decalogul (inclusiv porunca 4)?

Doar atât poți spune ”așa și?”? Păi cum rămâne cu celelalte 7 porunci necitate de Hristos acolo? Nu mai sunt valabile? Nereiterarea lor ar trebui să le pună în aceeași situație neplăcută de a fi trecute cu vederea de creștini.

Citat:

asta e! Dat totusi incerca...

Mi-ai spus că "trâmbițez" sâmbăta și mi-am adus aminte că sunt [cel puțin] două momente cruciale ale omenirii când Dumnezeu este Cel ce folosește trâmbița: pe Sinai la darea Legii și la revenirea lui Hristos. Asta e tot. Acum înțelegi?

Citat:

In legatura cu cinstirea sambetei evreiesti Nu este verset biblic in care sa zica ca Hristos a respectat-o. Este? Posteaza-l!

Un moment! De ce-i spui "sâmbătă evreiască"? Nu și pentru români e aceeași sâmbătă? Românii fac parte din altă creație în care Dumnezeu S-ar fi odihnit în vreo altă zi? Nu, frate! E aceeași a șaptea zi a săptămânii pentru toate națiile că doar Dumnezeu l-a creat pe om înainte de a exista vreo nație. Iar prima zi petrecută de om împreună cu Creatorul său a fost sâmbăta (ziua a șaptea). Aceeași zi specială de părtășie cu Creatorul nostru, același memorial al Creației, a rămas pentru toate ființele omenești (evrei, ori români).

Cât despre respectarea sâmbetei de către Hristos, normal că este verset! Dar ce? Există cumva vreun verset în care Hristos ar fi necinstit sâmbăta? Scrie cumva că ar fi deschis atelierul Lui de tâmplărie în ziua sabatului? Ori că ar fi îndemnat pe cineva să meargă la târg ori să are în ziua sabatului?

"Și a venit în Nazaret, unde fusese crescut, și, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă și S-a sculat să citească." (Luca 4,16 - versiunea ortodoxă)

Interesant că același evanghelist care identifică sâmbăta cu a șaptea zi a săptămânii (Luca 23,56-24,1) spune textual: „potrivit cu ceea ce era obișnuit pentru El”.

Citat:

care erau acele porunci pe care le respecta Avraam nu pot sa-ti spun atat timp cat Biblia nu le numeste si nu vreau sa ma arunc in speculatii, asa cum faceti voi adventistii, voi care va laudati ca aplicati Sola Scriptura...mai bine spus SOLA SPECULATIA

Nu e nicio speculație. Uită-te peste Ieșirea 16,28 în originalul ebraic ori în Septuaginta și vei descoperi aceleași expresii folosite de gura lui Dumnezeu (sunt citate chiar cuvintele Lui ca în cazul aprecierii față de credincioșia lui Avraam), de data aceasta acuzator cu privire la nerespectarea sabatului.
Iată deci ce cuprindea acele mițvah/entolas și torah/nomon!

Citat:

gresit.TOTAL GRESIT! Cum poti spune ca Dumnezeu si-a incetat activitatea? Uite ce spune Hristos intr-o zi de sambata: " Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez" (Ioan 5:17). Uite ca Dumnezeu lucreaza si in zi de sambata. Si ca sa nu zici ca Dumnezeu lucreaza in zi de sabath DOAR BINELE, fizica cuantica va contrazice afirmand ca Universul este in plina expansiune ceea ce arata ca Dumnezeu NU si-a incetat activitatea

N-am spus că-Și încetează activitatea în fiece sâmbătă,ci doar în sâmbăta primordială. Amintește-ți că ți-am spus că a făcut-o spre a ne da un model.

Citat:

asa si? Scrie undeva ca sambata evreilor era ziua de odihna de la inceputul Genezei a lui Dumnezeu?

Bineînțeles! Scrie chiar Dumnezeu cu propria Lui mână în textul poruncii a IV-a. Acolo identifică ziua a șaptea a săptămânii evreilor cu ziua când S-a odihnit la Creație.:58:

osutafaraunu 05.10.2012 23:28:08

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 474491)
Ce zici de asta?
Chiar nimic nimic?

Ba da, pot să explic, dar nu cred că-ți va conveni. Hristos a dat doar trei exemple din Decalog - cred eu suficiente. Faptul că n-a dat și celelalte șapte exemple, înseamnă după tine că acelea nu mai sunt valabile?
  • Porunca I-a. Putem avea și alți dumnezei? (oops!)
  • Porunca a II-a. Putem să ne confecționăm reprezentări în scop de închinare? (oops!)
  • Porunca a III-a. Putem să ducem în deșert Numele Domnului?
  • Porunca a IV-a. Putem să călcăm sabatul? (oops!)
  • Porunca a V-a. Putem să ne necinstim părinții?
  • Porunca a VIII-a. Putem să furăm?
  • Porunca a X-a. Putem să poftim ce nu-i al nostru?

osutafaraunu 05.10.2012 23:35:26

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 474515)
Oricat de stupida ti-ar parea tie o explicatie pentru ei e "logica" si "de bun simt", pentru ca in felul asta, Scriptura se poate "lipi" de ce i-au invatat "profetii" lor.

Decât că Scriptura are întâietate (cronologic și ca importanță) față de "profeții lor", deci "se lipește", se leagă!
În schimb (și aici poți vorbi de stupiditate cât poftești), nu se poate "lipi" nicicum -sau mă rog se lipește precum nuca de perete- legea duminicală a lui Constantin cu Legea lui Dumnezeu... Așa că nu vă mai chinuiți cu lipiciul...

Illuminatu 06.10.2012 08:50:26

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474781)
Se respinge amendamentul! Primul care sfințește ziua de odihnă (sâmbăta) e Dumnezeu și asta o face încă din prima săptămână a planetei:

"Și a binecuvântat Dumnezeu ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că într-însa S-a odihnit de toate lucrurile Sale, pe care le-a făcut și le-a pus în rânduială." (Facerea 2,3 - versiunea ortodoxă)

In primul rand voi, sectarii sambetisti trebuie sa faceti distinctia intre creatia de dinainte de caderea in pacat si dupa caderea in pacat.
Voi inca tot considerati ca pomii raiului sunt meri, peri, pruni etc. Ceea ce e absurd pana la ridicol.

Illuminatu 06.10.2012 08:55:11

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474785)
Mi-ai spus că "trâmbițez" sâmbăta și mi-am adus aminte că sunt [cel puțin] două momente cruciale ale omenirii când Dumnezeu este Cel ce folosește trâmbița: pe Sinai la darea Legii și la revenirea lui Hristos. Asta e tot. Acum înțelegi?

Nu, de fapt sunt 3 momente in istoria omenirii: cele de-al 3-lea este acesta cand ti-ai folosit "trambita" pentru a rosti sentintele tale "vesnice". "Acum intelegi?"

UNNOOM 06.10.2012 08:56:13

osutafaraunu

Care este reperul de timp absolut pentru a pazi sabatul?(Mai ales ca in teologia adventista sabatul este pazit de creaturile necazute si care nu locuiesc pe pamant... Sabatul are loc in acelas timp in tot universul numai pe pamant nu?)

P.S.
Sincer, mie imi e mila de tine (recunosc cu foarte putina ironie)! Am ajuns sa folosesc ratiunea ca unealta... dar tu ai ramas la o credinta oarba care este ilogica in cel mai important punct al ei: sabatul.

Illuminatu 06.10.2012 09:01:34

Citat:

Un moment! De ce-i spui "sâmbătă evreiască"? Nu și pentru români e aceeași sâmbătă? Românii fac parte din altă creație în care Dumnezeu S-ar fi odihnit în vreo altă zi? Nu, frate! E aceeași a șaptea zi a săptămânii pentru toate națiile că doar Dumnezeu l-a creat pe om înainte de a exista vreo nație. Iar prima zi petrecută de om împreună cu Creatorul său a fost sâmbăta (ziua a șaptea). Aceeași zi specială de părtășie cu Creatorul nostru, același memorial al Creației, a rămas pentru toate ființele omenești (evrei, ori români).

Cata dreptate ai, sectarule!
Intr-adevar, romanii, ca si ceilalti crestini ortodocsi, fac parte din alta creatie:
"1.Întru'nceput era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul Dumnezeu era."
Versetul marcheaza o Recreere a omului, aducerea din moarte la Viata.
Da, apartinem unei alte creatii prin Sange care sfinteste intr-adevar.

Iar prima zi petrecuta de Dumnezeu cu omul NU a fost sambata, asta e o alta minciuna sectara:
"4.În ziua când Domnul Dumnezeu a făcut cerul și pământul,
5.pe pământ încă nu era nici un copăcel, și nici o buruiană încă nu odrăslise, pentru că Domnul Dumnezeu nu trimisese încă ploaie pe pământ și încă nu era om ca să lucreze pământul;
6.ci numai abur ieșea din pământ și umezea toată fața pământului.
7.Și Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din țărână luată din pământ, și a suflat asupra lui suflare de viață și s'a făcut omul întru suflet viu."

Illuminatu 06.10.2012 09:18:24

Citat:

Bineînțeles! Scrie chiar Dumnezeu cu propria Lui mână în textul poruncii a IV-a. Acolo identifică ziua a șaptea a săptămânii evreilor cu ziua când S-a odihnit la Creație.:58:

"12.Păzește ziua odihnei, ca s'o sfințești, așa cum ți-a poruncit ție Domnul, Dumnezeul tău.....
15.Adu-ți aminte că slugă ai fost în țara Egiptului și că Domnul, Dumnezeul tău, te-a scos de acolo cu mână tare și cu braț înalt; iată de ce ți-a poruncit ție Domnul, Dumnezeul tău, să păzești ziua odihnei și s'o sfințești." Deut.5

Aici Dumnezeu da o alta motivatie a respectarii zilei de odihna. Si nu e nicidecum motivatia creatiei.

Illuminatu 06.10.2012 09:21:13

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474788)
Decât că Scriptura are întâietate (cronologic și ca importanță) față de "profeții lor", deci "se lipește", se leagă!
În schimb (și aici poți vorbi de stupiditate cât poftești), nu se poate "lipi" nicicum -sau mă rog se lipește precum nuca de perete- legea duminicală a lui Constantin cu Legea lui Dumnezeu... Așa că nu vă mai chinuiți cu lipiciul...

Scriptura are intaietate inaintea Sf.Prooroci?
Pai, intr-adevar, voi sectarii sunteti fii depersonalizati ai Scripturii, noi, crestinii ortodocsi ne consideram urmasi legitimi prin credinta ai lui Avraam, Isaac si Iacov.
Adevar ai grait ca voi sunteti urmasii Scripturii, noi suntem fii ai Cuvantului. Mare diferenta!!!

Illuminatu 06.10.2012 09:30:04

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474828)
osutafaraunu
Care este reperul de timp absolut pentru a pazi sabatul?(Mai ales ca in teologia adventista sabatul este pazit de creaturile necazute si care nu locuiesc pe pamant... Sabatul are loc in acelas timp in tot universul numai pe pamant nu?)

Intr-adevar, problema este bine pusa, pentru ca sambetistii considera ca ziua in sine e purtatoare de binecuvantare, ca si cum Dumnezeu a inzestrat ziua cu energii benefice si binecuvantate. Ceea ce cam anuleaza mantuirea "personala" invocata de protestanti.

osutafaraunu 06.10.2012 13:56:30

Citat:

osutafaraunu

Pui această întrebare pentru a demonstra că nu ești UNOM de pe tin.ro (de acum 3-4 ani)? UNOM cunoștea bine adventismul, iar prostia asta nu apare niciunde în teologia adventistă. Ca să știe și ceilalți:

"Și le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă." (Marcu 2,27 - versiunea ortodoxă)

"Pentru om" (inclusiv pentru UNNOOM), nu pentru "marțieni" ori ce ființe or mai exista în Universul acesta...

Citat:

tu ai ramas la o credinta oarba care este ilogica in cel mai important punct al ei: sabatul.

Este ilogică datorită afirmației tale de mai sus? Sper că am lămurit acest amănunt. Și încă unul: nu sabatul e cel mai important punct al Decalogului, ci toate cele 10.

UNNOOM 06.10.2012 14:15:54

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474874)
Pui această întrebare pentru a demonstra că nu ești UNOM de pe tin.ro (de acum 3-4 ani)? UNOM cunoștea bine adventismul, iar prostia asta nu apare niciunde în teologia adventistă. Ca să știe și ceilalți:

Sa inteleg ca in perioada celor 1000 de ani cei maintuiti nu vor tine sabatul unor interpretari pe care le-am gasit la adventisti?

UNNOOM 06.10.2012 14:16:59

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474874)
Este ilogică datorită afirmației tale de mai sus? Sper că am lămurit acest amănunt. Și încă unul: nu sabatul e cel mai important punct al Decalogului, ci toate cele 10.

Cu doctrina sabatului ies adventistii la inaintare cand fac prozelitism (impreuna cu idei ce tin de sanatate). El are un loc central in teologia adventista.

UNNOOM 06.10.2012 14:27:05

osutafaraunu

Ce cauti aici pe acest forum ortodox?

osutafaraunu 06.10.2012 15:24:37

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474878)
Sa inteleg ca in perioada celor 1000 de ani cei maintuiti nu vor tine sabatul unor interpretari pe care le-am gasit la adventisti?

Nu știu. Găsim extrem de puține informații cu privire la Mileniu în Sfânta Scriptură.

osutafaraunu 06.10.2012 15:26:08

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474879)
Cu doctrina sabatului ies adventistii la inaintare cand fac prozelitism (impreuna cu idei ce tin de sanatate). El are un loc central in teologia adventista.

Acestea par evident proeminente pentru cei din afară, însă nu adventiștii au re-descoperit sabatul. Cât privește "locul central" al teologiei adventiste îl ocupă revenirea Domnului Hristos.

osutafaraunu 06.10.2012 15:26:56

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474882)
osutafaraunu

Ce cauti aici pe acest forum ortodox?

De cum ai apărut, această întrebare am vrut să ți-o pun și ție. Acum nu mai este cazul...

UNNOOM 06.10.2012 15:49:37

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474894)
Acestea par evident proeminente pentru cei din afară, însă nu adventiștii au re-descoperit sabatul. Cât privește "locul central" al teologiei adventiste îl ocupă revenirea Domnului Hristos.

Si alte religii crestine/pseudocrestine asteapta asta (cu exceptia Martorilor lui Yehova) ! M-am referit la doctrinele distinctive.

UNNOOM 06.10.2012 15:53:22

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474895)
De cum ai apărut, această întrebare am vrut să ți-o pun și ție. Acum nu mai este cazul...

Si care este raspunsul tau la intrebare? Simti ca este de datoria ta sa raspandesti "adevarul" cu o atitudine de superioritate (ceva de felul: noi avem tot adevarul, voi nu!)?

nutucutu 06.10.2012 15:57:14

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474895)

Pai iar o intoarceti ca la Ploiesti? De ce evitati sa raspundeti la intrebare?

osutafaraunu 06.10.2012 16:04:20

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474897)
Si care este raspunsul tau la intrebare?

La întrebarea mea, ori la a ta?

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474897)
Simti ca este de datoria ta sa raspandesti "adevarul" cu o atitudine de superioritate (ceva de felul: noi avem tot adevarul, voi nu!)?

La întrebarea ta răspunsul e simplu, l-am dat de atâtea ori deja: încerc să dezmint toate afirmațiile neadevărate "răspândite" de "binevoitori" cu privire la adventism.

osutafaraunu 06.10.2012 16:04:57

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 474898)
Pai iar o intoarceti ca la Ploiesti? De ce evitati sa raspundeti la intrebare?

Dvs. cunoașteți deja acest răspuns, sunteți de mai mult timp pe forum.

UNNOOM 06.10.2012 16:16:58

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474899)
La întrebarea ta răspunsul e simplu, l-am dat de atâtea ori deja: încerc să dezmint toate afirmațiile neadevărate "răspândite" de "binevoitori" cu privire la adventism.

Merita apreciat! Dar nu ai nici cea mai mica senzatie ca te lupti cu morile de vant? Una e sa dezminti de exemplu ideea (este falsa, e doar un exemplu ipotetic) ca toti adventistii sunt infractori si alta e sa te iei la tranta pe forum pentru niste doctrine!

Nu stii ca in discutiile care au ca subiect politica, religia si echipa favorita de fotbal nu se fac compromisuri si concesii?

Cred ca ai nevoie de o ocupatie ceva mai serioasa!

osutafaraunu 06.10.2012 16:38:40

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474903)
Merita apreciat! Dar nu ai nici cea mai mica senzatie ca te lupti cu morile de vant?

Uneori da, din fericire nu toți ortodocșii au prejudecăți precum cei ce se cred buni reprezentanți ai lor.

Citat:

Una e sa dezminti de exemplu ideea (este falsa, e doar un exemplu ipotetic) ca toti adventistii sunt infractori si alta e sa te iei la tranta pe forum pentru niste doctrine!

Oh, în privința aceasta e mult mai ușor! Există Scriptura și există declarații oficiale cu privire la doctrinele respective. Tocmai pe necunoașterea lor (a Scripturii și a doctrinelor oficiale adventiste) de către publicul larg mizează "binevoitorii" de/cu care vorbeam...

Citat:

Nu stii ca in discutiile care au ca subiect politica, religia si echipa favorita de fotbal nu se fac compromisuri si concesii?

Nu aceasta e problema, ci de pe ce poziție o spui, pentru a fi credibil. Până nu dezminiți faptul că ești UNOM de pe tin.ro, îmi face impresia că nu faci parte din nicio echipă...

UNNOOM 06.10.2012 16:53:17

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474906)
Uneori da, din fericire nu toți ortodocșii au prejudecăți precum cei ce se cred buni reprezentanți ai lor.

Oh, în privința aceasta e mult mai ușor! Există Scriptura și există declarații oficiale cu privire la doctrinele respective. Tocmai pe necunoașterea lor (a Scripturii și a doctrinelor oficiale adventiste) de către publicul larg mizează "binevoitorii" de/cu care vorbeam...

Nu aceasta e problema, ci de pe ce poziție o spui, pentru a fi credibil. Până nu dezminiți faptul că ești UNOM de pe tin.ro, îmi face impresia că nu faci parte din nicio echipă...

Cu tot respectul dar Biblia poate fi interpretata in multe moduri! Pana si mormonii gasesc destule "fire de argint" pe care sa-si bazeze teologia in ciuda faptului ca nu exista dovezi ca Isus a ajuns pe continentul american!

Iti faci faci iluzii! Oricum... de dragul tau voi revedea profetiile Biblice si bazele teologiei adventiste in urmatoarea perioada.

Poti macar pentru o clipa sa te detasezi critic de religia ta si sa accepti asa de forma ca nu are "adevarul" si sa incerci sa-l afli? (Promit ca asta te va arunca intr-o "calatorie" interesanta!)

osutafaraunu 06.10.2012 17:12:08

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474910)
Cu tot respectul dar Biblia poate fi interpretata in multe moduri! Pana si mormonii gasesc destule "fire de argint" pe care sa-si bazeze teologia in ciuda faptului ca nu exista dovezi ca Isus a ajuns pe continentul american!

Ai dreptate până la un anumit punct. Un verset, respectiv mai multe versete pot fi interpretate în multe moduri, dar mai ales susținând propriile prejudecăți confesionale; însă niciodată nu vei putea mula întreaga Scriptură pe acest calapod doctrinar.

Citat:

Iti faci faci iluzii! Oricum... de dragul tau voi revedea profetiile Biblice si bazele teologiei adventiste in urmatoarea perioada.

Ar fi interesant. De ce nu o faci pe un forum adventist (mai sunt și altele în afară de tin.ro), de ce tocmai pe acest forum ortodox? Având în vedere că niciunul din noi nu jucăm în această "echipă", nu știu la ce le-ar folosi...

Citat:

Poti macar pentru o clipa sa te detasezi critic de religia ta si sa accepti asa de forma ca nu are "adevarul" si sa incerci sa-l afli? (Promit ca asta te va arunca intr-o "calatorie" interesanta!)

Iar spui adevăruri [parțiale] în privința-mi. Nu pot să mă detașez de religia mea, aceasta fiind religia creștină. În schimb, de peste trei ani fac o experiență cu adevărat exploratorie și interesantă: în ciuda deselor provocări, continuu mă "detașez critic" de tot ce este socotit fundamental în confesiunea adventistă, adică de E.G. White. Am propus cam același lucru preopinenților mei ortodocși, adică să se "detașeze critic" de Sfinții Părinți și să pună bază doar pe Biblie. Ar fi interesant ce ar mai rămâne din ortodoxie în această situație. Dar tu nu ai de unde să cunoști aceste lucruri, ești mai nou pe aici...

UNNOOM 06.10.2012 17:41:03

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474914)
Ai dreptate până la un anumit punct. Un verset, respectiv mai multe versete pot fi interpretate în multe moduri, dar mai ales susținând propriile prejudecăți confesionale; însă niciodată nu vei putea mula întreaga Scriptură pe acest calapod doctrinar.

Ok! Sugerezi ca doctrina adventista (oficiala si neoficiala) inglobeaza intreaga Biblie si nu exista puncte vulnerabile pentru adventisti?
Citat:

Ar fi interesant. De ce nu o faci pe un forum adventist (mai sunt și altele în afară de tin.ro), de ce tocmai pe acest forum ortodox? Având în vedere că niciunul din noi nu jucăm în această "echipă", nu știu la ce le-ar folosi...

Problema mea esti tu (si cei ca tine)! Nu ei! Ei nu inteleg religia adventista dar eu o inteleg fiindca am trecut prin aceasta religie intr-un mod mult mai "profund" decat crezi! Pur si simplu le-am oferit doua dintre cele mai bune argumente impotriva religiei adventiste:
1.sabatul este invalidat de faptul ca pamantul este rotund iar omul a cuceri,t la scurt timp dupa al II-lea razboi mondial, spatiul cosmic!
2.adventismul are o istorie care il face vulnerabil! (mai tii minte ghiveciul?)
Le-am pus pe tava "slabiciunile adventismului" , e problema lor daca le vor folosi sau nu.

Apropo! Nici eu nici tu nu facem parte din aceeasi echipa! Echipa ta are parte de o "provocare"... daca nu era aceasta provocare, nu am fi aparut nici "noi"!

Citat:

Iar spui adevăruri [parțiale] în privința-mi. Nu pot să mă detașez de religia mea, aceasta fiind religia creștină. În schimb, de peste trei ani fac o experiență cu adevărat exploratorie și interesantă: în ciuda deselor provocări, continuu mă "detașez critic" de tot ce este socotit fundamental în confesiunea adventistă, adică de E.G. White. Am propus cam același lucru preopinenților mei ortodocși, adică să se "detașeze critic" de Sfinții Părinți și să pună bază doar pe Biblie. Ar fi interesant ce ar mai rămâne din ortodoxie în această situație. Dar tu nu ai de unde să cunoști aceste lucruri, ești mai nou pe aici...

Ma intreb ce ar ramane din adventism daca adventistii ar aplica deconstructivismul! Adventismul ar ramane in aer fara nici o baza insa ortodoxia (daca va primi acelas shoc) va rezista deoarece este destul de ancorata in contextul cultural al acestei tari... (e adevarat ca postmodernismul a afectat ortodoxia dar este inca stabila insa adventismul nu are capacitatea de a veni cu ceva relevant si reuseste sa ramana stabil doar in masura in care reuseste sa mentina o "mentalitate" unitara in randul membrilor... ceea ce este cam greu fiindca sunt o minoritate destul de subtirica).

osutafaraunu 06.10.2012 18:23:39

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474921)
Ok! Sugerezi ca doctrina adventista (oficiala si neoficiala) inglobeaza intreaga Biblie si nu exista puncte vulnerabile pentru adventisti?

Nu despre asta era vorba, ci despre interpretarea Bibliei, respectiv a întregii Biblii luată în ansamblu (poate era necesar pleonasmul). Altfel, "puncte vulnerabile" pot fi scormonite la oricine, până și lui Hristos I s-au găsit de către unii...
N-am înțeles ce-i cu doctrina adventistă "neoficială", să fie ideile dezvoltate de unii dizidenți (cum a devenit fostul "UNOM" de pe tin.ro)? Ei niciodată n-au reprezentat Biserica, chiar dacă au primit câteva "like"-uri, cam câte poți număra pe degete (fie și descălțându-te)...

Citat:

Problema mea esti tu (si cei ca tine)!

În cazul acesta chiar ai o problemă! Nu intru în jocul tău căci nu mă cunoști, pe când eu s-ar putea să te cunosc, să știu cine ești. Dezminte odată informația că ești una și aceeași persoană cu UNOM! Stilul cam seamănă...

Citat:

Nu ei! Ei nu inteleg religia adventista dar eu o inteleg fiindca am trecut prin aceasta religie intr-un mod mult mai "profund" decat crezi! Pur si simplu le-am oferit doua dintre cele mai bune argumente impotriva religiei adventiste:
1.sabatul este invalidat de faptul ca pamantul este rotund iar omul a cuceri,t la scurt timp dupa al II-lea razboi mondial, spatiul cosmic!
2.adventismul are o istorie care il face vulnerabil! (mai tii minte ghiveciul?)
Le-am pus pe tava "slabiciunile adventismului" , e problema lor daca le vor folosi sau nu.

Mai bine spune că n-ai înțeles nimic din esența adventismului, ești mult mai credibil (pentru mine). Altfel reaua intenție devine evidentă și chiar nu am intenția să te deconspir. Nici măcar în privat!
Punctul 1. nu are nicio relevanță vis a vis de teologia sabatului la adventiști, E total aiurea!
Punctul 2. Arheologi de șifonier se găsesc pe toate drumurile. Mare brânză ghiveciul acela!:4: Ce scheleți crezi că ai descoperit? Niscaiva genociduri, erezii, ori alte grozăvii?

Citat:

Apropo! Nici eu nici tu nu facem parte din aceeasi echipa! Echipa ta are parte de o "provocare"... daca nu era aceasta provocare, nu am fi aparut nici "noi"!

Deci am intuit bine!
În sfârșit o să fim ignorați amândoi...:37:

Citat:

Ma intreb ce ar ramane din adventism daca adventistii ar aplica deconstructivismul! Adventismul ar ramane in aer fara nici o baza

No chance! În ciuda acuzațiilor, adventiștii nu procedează la deconstrucția textului biblic. Îl lasă să se explice singur (remember: Sola Scriptura), neapelând la cârje omenești. Dar încă o dată: nu aceasta e problema, lasă-i pe confrații noștri ortodocși să facă acea experiență, nu-i descuraja! De fapt, sincer să fiu, niciunul n-a avut încă curajul.

UNNOOM 06.10.2012 19:00:41

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 474922)
În cazul acesta chiar ai o problemă!

Esti un om spalat pe creier si reprogramat care reproduce ceea ce a fost dresat sa reproduca!

Citat:

niciunul n-a avut încă curajul.

Renunta!
Intre suporterii impartiti in echipe adverse nu exista compromis! In general adventistii au succes cu liga suporterilor "amatori"... ceea ce dovedeste ca adventistii nu detin un adevar ci ceva ce cred ca este adevar.

Deconstructie inseamna sa dai foile de ceapa jos una cate una pana gasesti miezul. In religie astea inseamna sa adulmeci o "doctrina" pana in locul ei de origine (treaba asta este riscanta fiindca poate fi "brutala" si nu oricine o poate face ci doar cei care pot trai fara... in fine nu are rost sa-ti dau mura in gura... daca vei dori, iti vei depasi singur propria ta mentalitate)!

P.S.
Nu are nici o relevanta cine sunt!

Iar la intrebarea "ce cauti intre ortodoxi?" iti raspund ca din motive personale am luat decizia de a-mi insusi tot ce este bun din ortodoxie (desi este improbabil sa devin un ortodox practicant)! Initial am abordat ortodoxia cu niste prejudecati dar m-am lovit de niste "invataturi" care merita intelese si insusite...! Sunt unii ortodocsi care manifesta un soi de "nationalism paranoic" fiindca au inghitit pe nemestecate teorii ale conspiratiei (ii gasesti si aici pe forum... ei au ceva cu evreii, nu stiu de ce) insa gasesti o multime de alti ortodocsi care iti pot oferi ceva relevand!

Asa ca lasa-ma in pace cu tot ceea ce vizeaza persoana mea! Si chiar daca m-ai cunoaste nu imi pasa! Vreau sa imi vad de treaba linistit in ceea ce priveste intelegerea ortodoxiei (a esentei ei esential).

Si inca ceva: citeste Patericul Egiptean! Poate vei avea sensibilitatea sa percepi ceea ce este dincolo de icoane, cruci de lemn si... etc! Eu am fost surprins de ceea ce am gasit. Am surprins o intreaga intelepciune a unor perioade istorice agitate... multe din intrebarile si raspunsurile acelor oameni le-am gasit relevante iar limbajul acelor timpuri este frumos si direct (nu vei gasi nimic ascuns in spatele cuvintelor ci doar ceea ce au intentionat acei oameni sa zica)!

UNNOOM 06.10.2012 19:02:45

Citat:

No chance! În ciuda acuzațiilor, adventiștii nu procedează la deconstrucția textului biblic.

Pacat! De asta avem parte de atati bigoti care "propovaduiesc" ceea ce nu inteleg fara ca sa stie ca nu inteleg! (E valabil pentru orice religie!)

osutafaraunu 06.10.2012 19:08:49

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474926)
Asa ca lasa-ma in pace cu tot ceea ce vizeaza persoana mea!

Fie după dorința ta. Te-am lăsat.

Doriana 06.10.2012 23:26:43

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 474926)
Vreau sa imi vad de treaba linistit in ceea ce priveste intelegerea ortodoxiei (a esentei ei esential).

Ultima data declarai ca scop expunerea punctelor vulnerabile ale adventismului si demascarea metodelor lor de indoctrinare. Iar cand ei (prin persoana lui 99) s-au aparat, atunci tu nici usturoi n-ai mancat... cautai de fapt sa intelegi Ortodoxia si vrei sa fii lasat in pace. Ar trebui sa stii ca daca ataci nu poti fi lasat in pace, asa, pur si simplu. Si sa-ti asumi riscul de a fi aratate si punctele tale vulnerabile.

Daca tot suntem in cautare e bine sa o facem cu sinceritate, altfel nu vom gasi decat amagire. Si esenta ortodoxiei si esenta adventismului sunt cu totul altceva decat icoane, sabat, sau ceea ce discutati voi aici. Faptul ca inca mai discutati la acest nivel arata ca ambii mai aveti mult de cautat...sau ca ambii cautati gresit. Dar, asta e... In lumea aceasta Dumnezeu a lasat drumuri si hatisuri pentru orice cautator, si fiecare gaseste ce cauta.

AlinB 07.10.2012 01:42:50

Citat:

Asta din ce punct de vedere?
Din punctul de vedere a celui prins in acel "calapod doctrinar", a unui adventist sau martor a lui Iehova de exemplu, se poate.

Citat:

Pentru ca acolo ar fi banat cu prima ocazie.
Si nu e o ipoteza. :)

Citat:

Iar spui adevăruri [parțiale] în privința-mi. Nu pot să mă detașez de religia mea, aceasta fiind religia creștină.
Pardon, este religia adventista.
Ca adventistii au obiceiul sa confunde AZS -ul cu crestinismul face parte din nu putinele lor erori.

Citat:

În schimb, de peste trei ani fac o experiență cu adevărat exploratorie și interesantă: în ciuda deselor provocări, continuu mă "detașez critic" de tot ce este socotit fundamental în confesiunea adventistă, adică de E.G. White. Am propus cam același lucru preopinenților mei ortodocși, adică să se "detașeze critic" de Sfinții Părinți și să pună bază doar pe Biblie. Ar fi interesant ce ar mai rămâne din ortodoxie în această situație. Dar tu nu ai de unde să cunoști aceste lucruri, ești mai nou pe aici...
Pai nu stiu cum intelegi tu detasarea asta din moment ce nu faci decat sa repeti papagaliceste suita de argumentatie tipica a religie tale, fundamentate pe "revelatiile" asazisei profetese EGW si a altor "pioneri" adventisti.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:10:21.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.