Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   ECUMENISMUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2702)

DragosP 22.10.2017 08:24:23

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 653046)
Ai putea dezvolta pe acest fir? In mod special sa argumentezi: de ce?
Sau ramane valabil ca daca e o discutie serioasa, fara porcaieli, tu nu discuti cu mine?

Sfânta Tradiție e a Bisericii.
Care e una.
Altă întrebare.

Penticostalul Traditional 22.10.2017 11:15:30

Ai raspuns deja la alta intrebare.
Dar te felicit ca te-ai trezit asa devreme sa-i luminezi pe muritori ca Biserica este Una.
Scrie si in Biblie, deci ce spui e cu totul Adevarat.

DragosP 22.10.2017 12:08:16

M-am trezit ca să particip la Sfânta Liturghie.
Și am răspuns la întrebarea ta: de ce tradiția voastră nu e sfântă. Pentru că nu e a Bisericii.

Penticostalul Traditional 22.10.2017 17:02:49

Eu NU am pus o asemenea întrebare.
Pentru ca tradiția noastră e sfântă.
Iar noi suntem Sfanta Biserica.
Nu te-ai intors cam devreme de la liturghie?

DragosP 22.10.2017 17:14:52

Ha ha.
Ha ha.
HA HA.

AlinB 22.10.2017 23:28:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 652921)
Cred ca nici macar tu nu poti nega ca sunt culte asa numite crestine aberante prin normele impuse si care vor sa treaca drept "ascultarea de Dumnezeu".

De unde sa stie un novice in ale credintei ce e bine si ce e rau din ceea ce i se cere sa faca?

Diavolul s-a incumetat sa-i ceara, cu Scriptura, lucruri aberante Fiului lui Dumnezeu, un individ oarecare, deja in deruta spirituala, are sanse mai bune sa-i faca fata?

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 652971)
Daca tot vorbim de reperul Scripturistic, unde este in Sfanta Scriptura conceptul de "garduri confesionale" ?

Citat:

Dar daca unul zice ca e mesaj de la Dumnezeu sa se mai stranga luna respectiva o tura de bani, poti sa zici ca ar contrazice invatatura apostolica?
Nenea Penti, tare iti place sa dai cu batzul prin gard, da' sa raspunzi punctual la niste intrebari banale..

AlinB 22.10.2017 23:30:06

Citat:

Deci Sfanta Traditie Ortodoxa cuprinde clarificarile pe care le-au facut unii crestini ortodocsi la aproape 1500 de ani de la moartea apostolilor.

Dar Sfanta Traditie Protestanta NU poate contine clarificarile facute de unii crestini protestanti la aproape 1500 de ani de la moartea apostolilor.

Sau ramane valabil ca daca e o discutie serioasa, fara porcaieli, tu nu discuti cu mine?

Pai simplu: n-ai sa gasesti cu 1500 ani mai devreme nicaieri "Sola Scriptura".

DragosP 23.10.2017 07:44:10

Eu am zis deja: "Sfânta Traditie protestantă" nu există. Pentru că ce fac ei nu e Biserica.

Ali Baba 23.10.2017 10:01:55

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653107)
Eu am zis deja: "Sfânta Traditie protestantă" nu există. Pentru că ce fac ei nu e Biserica.

Pot sa te intreb ceva?

Ai idee cum s-a ajuns la ceea ce inseamna astazi Biserica? Institutional, cat a durat, cate victime au existat, amestecul politic, laic, etc? Crezi ca daca ai sti toate acele lucruri ai mai face astfel de afirmatii?

stefan florin 23.10.2017 10:09:09

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 653035)
Da ai dreptate.
Este un exemplu excelent al faptului ca ceea ce au invatat sfintii are radacini in Scripturi. Insa ei, mai apoi, au avut explicatiile lor, precizarile lor, aportul lor.

Invatatura despre energia necreata este sintetizata astfel in ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei:
Sfântul Grigorie vorbește de posibilitatea cunoașterii și a unirii nemijlocite cu Dumnezeu. El spune că nu există natură (ființă) nelucrătoare, care să nu se manifeste în afară prin energii. Numai inexistența este nelucrătoare și neenergetică. Orice persoană care are natură proprie poate fi cunoscută prin manifestările ei. Dumnezeu, fiind necreat, se manifestă prin energii necreate (harul lui Dumnezeu); omul și întreaga creație au energii create, corespunzătoare naturii lor. Energiile - necreate sau create - sunt distincte de persoana care le generează, dar nu sunt diferite sau separate de aceasta. Astfel, ele fac cunoscută persoana, însă esența persoanei nu se epuizează în manifestările ei, rămânând întotdeauna dincolo de acestea.
Pentru a ilustra cele două concepții diferite, ne-am putea folosi de imaginea soarelui (exemplu ce trebuie primit, desigur, păstrând proporțiile): pentru adepții lui Varlaam, Dumnezeu este ca și discul solar lipsit de raze (situație în care lipsește și lumina, și căldura), în vreme ce pentru Sfântul Grigorie Palama El este ca soarele care încălzește și luminează pământul, grație razelor sale.
Cele două perspective au și consecințe diferite: în relația prin energii dintre Dumnezeu și lume, păcatele sunt considerate boli, iar calea spre mântuire presupune pocăința și vindecarea prin unirea cu Dumnezeu și sălășluirea harului Său în om; în relația indirectă cu Dumnezeu - prin harul creat -, avem de-a face cu o religie morală în care păcatele sunt considerate încălcări ale legii, ceea ce face ca în îndreptare să predomine pedeapsa și se minimalizează iubirea. Din contră, învățătura despre mântuirea ca vindecare accentuează foarte mult iubirea, iar libertatea dobândește un loc important.
Este invatatura formulata de sfantul Grigorie Palama.
Aparuta la mai mult de un mileniu dupa moartea ultimului apostol.

Sper ca nu imi ceri sa cred ca doctrina harului necreat a fost formulata de Iacov, Petru si Ioan, la coborarea de pe Muntele Schimbarii la Fata. Si transmisa oral pana la Grigorie Palama.
Tu asa ceva crezi ?

prietene, daca Grigorie Palama a vorbit despre energiile necreate, inseamna ca el a inventat acesta invatatura? Nu se gaseste in Biblie? Biblia vorbeste despre Lumina. Lumina, este sau nu o energie necreata? Daca vorbesti si detaliezi despre Lumina, inseamna ca inventezei invataturi la aproape 2000 ani de la moartea ultimului apostol, doar pentru simplu fapt ca ei nu au dezbatut daca Lumina este sau nu o energie necreata?
ps: sa nu uitam ca apostolii au vorbit si au scris doar la problemele aparute in timpul vietii lor. Ei nu au avut, spre exemplu un Arie, care sa conteste divinitatea lui Hristos

DragosP 23.10.2017 10:11:17

@Ali Baba:
Nu, nu poți. Poți cel mult abera pe diverse teme, uitând ce este Biserica.

Ali Baba 23.10.2017 10:25:48

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653110)
@Ali Baba:
Nu, nu poți. Poți cel mult abera pe diverse teme, uitând ce este Biserica.

te inseli. realitatea de facto este ca Biserica, ca institutie, s-a nascut greu, a durat sute de ani, au fost victime, iar decizia a fost de cele mai multe ori in afara ei, luata chiar de oameni care nu erau crestini. institutia sustine credinta la fel de mult cum credinta sustine institutia. dar stii care e chestia? ca institutia poate supravietui si fara credinta.

DragosP 23.10.2017 11:17:08

Ești conștient că, în ciuda celor zise de tine, adevărul e cu totul altul, da?

Ali Baba 23.10.2017 11:33:07

sigur, e foarte simplu asa. nu ne mai punem intrebari, nu ne mai intereseaza ceea ce s-a intamplat, credem in ceea ce citim si ceea ce ne spun altii si gata, am rezolvat totul. simplu ca si 1+1=2, un copil de cativa anisori stie exact acelasi lucru.

dar sa stii, de exemplu, cum a fost creata functia de episcop si cati au murit pentru ca nu erau de acord cu asa ceva e mai dificil.

simpllu 23.10.2017 12:34:35

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 653093)
Nenea Penti, tare iti place sa dai cu batzul prin gard, da' sa raspunzi punctual la niste intrebari banale..

Aha! ... :)

DragosP 23.10.2017 12:39:24

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 653119)
dar sa stii, de exemplu, cum a fost creata functia de episcop si cati au murit pentru ca nu erau de acord cu asa ceva e mai dificil.

Doar de dragul discuției: cum a fost creată "funcția" de episcop?
P.S. Și ce legătură are asta cu problemele penticostalului? :39:

Ali Baba 23.10.2017 13:06:31

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653122)
Doar de dragul discuției: cum a fost creată "funcția" de episcop?
P.S. Și ce legătură are asta cu problemele penticostalului? :39:

nu e asa simplu, trebuie sa scriu mult si nici nu vreau sa fac greseli. nu are legatura cu ce a scris el ci cu ce ai scris tu. recunosc ca nu-mi plac cultele neoprotestante, nu as putea sa explic de ce, de aceea nici nu am incercat vreodata o discutie, dar ma deranjeaza punctele de vedere fundamentaliste de la noi. cum e al tau!

Penticostalul Traditional 23.10.2017 14:08:13

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653122)
Și ce legătură are asta cu problemele penticostalului?

Faci o confuzie impardonabila, prietene.
Penticostalul are solutii.

Penticostalul Traditional 23.10.2017 14:10:48

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 653094)
Pai simplu: n-ai sa gasesti cu 1500 ani mai devreme nicaieri "Sola Scriptura".

Tu crezi ca doctrina palamita a harului necreat se gaseste in episodul biblic „Transformarea la Fata”?

simpllu 23.10.2017 14:12:46

Ali Baba nu pare a fi un user nou, ci un user vechi cu două conturi.

Ali Baba 23.10.2017 14:21:06

chiar mai multe, sefii ma dau afara pe usa si eu intru pe horn. ;)

DragosP 23.10.2017 14:21:45

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 653123)
dar ma deranjeaza punctele de vedere fundamentaliste de la noi. cum e al tau!

Dumnezeu nu e altfel decât fundamentalist: fă asta și vei fi viu!

Eu aștept să-ți sedimentezi cunoștințele și să le scrii.

DragosP 23.10.2017 14:22:15

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 653124)
Penticostalul are solutii.

La probleme puse prost.

Penticostalul Traditional 23.10.2017 14:30:15

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653129)
La probleme puse prost.

Prietene, nu pot schimba felul in care pui problema.

Ali Baba 23.10.2017 14:51:30

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653128)
Dumnezeu nu e altfel decât fundamentalist: fă asta și vei fi viu!

o astfel de retorica a dus si inca duce la acte cumplite. aaa, stiu ca ortodocsii de astazi nu mai au curajul celor de demult, dar le-au luat altii locul!

stefan florin 23.10.2017 14:55:50

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 653132)
o astfel de retorica a dus si inca duce la acte cumplite. aaa, stiu ca ortodocsii de astazi nu mai au curajul celor de demult, dar le-au luat altii locul!

adica ce vrei sa spui cu asta?! Ori esti cu Dumnezeu, ori esti impotriva lui si esti cu Satana. Alegi ori Raiul, ori Iadul. Exista o cale de mijloc? Nu!

DragosP 23.10.2017 15:37:55

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 653131)
Prietene, nu pot schimba felul in care pui problema.

Păi dacă-s problemele puse de mine, abține-te, că nu ți-a cerut nimeni ajutorul. Dacă-s problemele tale, soluțiile sunt proaste pentru că ipoteza e cretină.

DragosP 23.10.2017 16:10:36

Citat:

Dragul meu, actele cumplite de care zici n-au fost făcute de ortodocși.

suslik 23.10.2017 18:48:32

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653140)
Dragul meu, actele cumplite de care zici n-au fost făcute de ortodocși.

Mai citește istorie. Obiectivă, nu narcisisme apologetice.

DragosP 23.10.2017 20:04:34

Repet, poate se aude și-n spate: ăia nu erau ortodocși.

catalin2 23.10.2017 21:24:00

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 653035)
Da ai dreptate.
Este un exemplu excelent al faptului ca ceea ce au invatat sfintii are radacini in Scripturi. Insa ei, mai apoi, au avut explicatiile lor, precizarile lor, aportul lor.

Este invatatura formulata de sfantul Grigorie Palama.
Aparuta la mai mult de un mileniu dupa moartea ultimului apostol.

Sper ca nu imi ceri sa cred ca doctrina harului necreat a fost formulata de Iacov, Petru si Ioan, la coborarea de pe Muntele Schimbarii la Fata. Si transmisa oral pana la Grigorie Palama.
Tu asa ceva crezi ?

Toata invatatura ortodoxa este exact aceeasi cu cea revelata, nicio iota n-a fost schimbata. Nu doar are radacini in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, este aceeasi invatatura neschimbata de atunci. Eu ti-am clarificat (explicat) cate ceva din invatatura, nu inseamna ca am adaugat ceva.

Invatatura despre harul necreat a fost explicata mai pe larg de Sfantul Grigorie Palama pentru ca atunci a aparut unul care o contesta. Toate Sinoadele Ecumenice s-au intrunit cand aparea o erezie, adica cineva spunea o invatatura diferita decat cea revelata. Doctrina harului necreat nu era nevoie sa fie transmisa oral, tocmai ti-am aratat ca este scrisa chiar in Sfanta Scriptura. Protestantii spun ca ei s-ar baza pe Biblie, dar nu e asa, au luat doar pasajele care corespund invataurii lor, iar cele ce contraziceau au fost trecute in umbra sau au primit explicatii fara logica, ca sa iasa ca in invatatura lor.

catalin2 23.10.2017 21:24:54

Citat:

În prealabil postat de Ali Baba (Post 653037)
Nu e deloc asa. Este exact cum a fost cu preluarea cadelnitei, a patrafirului, etc din lumea laica sau a arhitecturii pagane. Totul a fost o evolutie acceptata cu greu si impusa prin forta, biserica crestina s-a construit cu greu si a durat secole pana la Crez, apoi au inceput iarasi sa se desparta.

Tu ai citit alte istorii.

catalin2 23.10.2017 21:32:49

Citat:

Deci Sfanta Traditie Ortodoxa cuprinde clarificarile pe care le-au facut unii crestini ortodocsi la aproape 1500 de ani de la moartea apostolilor.
Dar Sfanta Traditie Protestanta NU poate contine clarificarile facute de unii crestini protestanti la aproape 1500 de ani de la moartea apostolilor.

Poate intelegi altfel cuvantul "clarificare". Invatatura despre harul necreat exista dinainte. Doar cand a aparut cineva care traise in Italia si care luase idei gresite de acolo si a spus ca invatatura ortodoxa e gresita Sfantul Grigorie Palama i-a explicat si clarificat care e invatatura revelata. Orice invatatura diferita a fost considerata erezie, nu clarificare.

catalin2 23.10.2017 21:38:03

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 653151)

Nu e vorba de ce au facut unii botezati ortodox (ca si multi atei sunt botezati ortodox, daca s-au nascut pe la noi), ci de ceea ce a facut Biserica.

AlinB 23.10.2017 22:30:04

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 653153)
Repet, poate se aude și-n spate: ăia nu erau ortodocși.

Esti prea copil, e mai tare ca tine la retorica asta.

Deja ti-a intins o capcana si nici nu ti-ai dat seama cand ai calcat in ea.

AlinB 23.10.2017 22:40:43

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 653125)
Tu crezi ca doctrina palamita a harului necreat se gaseste in episodul biblic „Transformarea la Fata”?

Asta e discutia ta cu catalin2, e baiat mare se descurca si singur.

Eu am intrebat altceva, de ce eviti, sunt prea grele intrebarile alea pentru tine?

AlinB 23.10.2017 22:43:48

Citat:

Depinde unde aplici retorica respectiva si ce vrei sa obtii.

Daca o aplici in plan spiritual si cauti sa castigi mantuirea - esti un om castigat.

Daca o aplici in alte zone, vrei o halca mai mare de pamant, o burta plina, etc. esti un ratat.

Ne explici unde ai aplicat-o tu ..?

Hai, nu zi ca nu esti un fundamentalist ca minti. Doar ai alte fundamente.

AlinB 23.10.2017 22:46:52

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 653151)

Istoria prin definitie e cam greu sa fie obiectiva.

Inca nu stim niste chestii care s-au intamplat in urma cu 25 ani si tu vrei sa spui ca exista o certitudine absoluta si obiectiva despre ce s-a intamplat acum 1000 ?

DragosP 23.10.2017 22:47:43

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 653164)
Esti prea copil, e mai tare ca tine la retorica asta.

Deja ti-a intins o capcana si nici nu ti-ai dat seama cand ai calcat in ea.

Ba da, dar sunt curios ce poate debita.

AlinB 23.10.2017 22:48:19

Era limpede ce urmeaza inca de cand ti-a pus piedica..

"fundamentalismul" are deja o definitie cvasi-general acceptata prin prisma politicii contemporane si nu e de bine.

sigur, tu esti un om cult, ai o privire mai de ansamblu, discursul lui insa e pentru mase.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:40:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.