![]() |
Citat:
2 Petru 1.20 "Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia" La fel o face și sf Pavel: 2 Cor 3.6 “Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu” 2 Petru 3.16 " Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." Isaia 5.21 "Vai de cei care sunt înțelepți în ochii lor și pricepuți după gândurile lor! " Nu există "confesiuni creștine". "Confesiunile" s-au născut din orgoliile unor fondatori de secte. Există o singură mărturie a credinței. Există o singură mărturisire a credinței și o singură Biserică: Iacov 2.10 "Pentru că cine va păzi toată legea, dar va greși într-o singură poruncă, s-a făcut vinovat față de toate poruncile." Efeseni 4.5 "Este un Domn, o credință, un botez," Ioan 8.32 "Dacă veți rămâne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei; Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi" Apoi: Matei 16.18 Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui. 19. Și îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri. Iar in privinta “coruperii Bisericii”, pe care o susțin sectele occidentale, iată ce spune Scriptura: Matei 28.19-20 “învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la SFÂRȘITUL VEACULUI. Amin. Așadar Hristos va purta de grijă Bisericii sale TOT TIMPUL, nu scrie nicăieri că trupul lui Hristos, Adică sfânta Biserică va funcționa în primul veac apoi va fi coruptă până în veacul al 19-lea când se vor naște diferite secte care “să o reformeze”. Col 1.18 “Și El [Hristos] este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morți, ca să fie El cel dintâi întru toate. ” Efeseni 3.21 „Lui fie slava în Biserică și întru Hristos Iisus în toate neamurile VEACULUI VEACURILOR. Amin!” Scrie aici că Hristos va lucra prin Biserica sa, doar o perioadă de timp, după care o va părăsi ca să revină iar când se vor forma sectele protestante? Efeseni 5.29 “Căci nimeni vreodată nu și-a urât trupul său, ci fiecare îl hrănește și îl încălzește, precum și Hristos Biserica” 1 TIm 3.15 casa lui Dumnezeu, care este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului. |
Ovidiu, e interesant comentariul tau referitor la unicitatea Bisericii, insa eu n-am gasit nicaieri in Biblie ca Biserica adevarata este cea Adventista, Ortodoxa, Baptista sau Catolica. N-am gasit nici o denumire, pentru ca nu numele reprezinta biserica, ci doctrina, crezul.
Eu cred ca adevarata biserica la care ar trebui sa ne uitam cu mare atentie este biserica apostolica, din vremea Domnului Hristos si daca vom privi mai atenti vom observa mari diferente intre ce a fost si ce este in momentul de fata. Traditia s-a infiltrat atat de mult in dogmele bisericesti, incat este considerata religie (din pacate). |
Citat:
2 Petru 3:16 Petru spune despre scrierile lui Pavel ca ar contine "lucruri anevoie de inteles pe care cei nestiutori si neintariti le rastalmacesc ca si pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare". Interpretarea personala poate duce la erezii. Daca fiecare punct teologic trebuie dovedit din Scriptura, atunci si sola scriptura trebuie dovedita din Scriptura. Asta este cea mai mare problema a teoriei sola scriptura, nu poate fi dovedita din biblie, deci se autocontrazice. Imi aduce aminte de o propozitie ca "Nici o generalizare nu este adevarata" care deasemenea se auto desfiinteaza. Vei gasi in Biblie versete care sa spuna ca Scriptura este de folos, ca este inspirata, dar nicaieri ca este suficienta ca ar contine tot adevarul inspirat necesar, sau ca numai ea ar fi de folos. Matei 18:17-18 drept aceea, mergand, incvatati toate neamurile, botezandu-le…invatindu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata, eu cu voi sunt in toate zilele, pana la sfarsitul veacului. Ce s-a intamplat cu apostolii carora li s-a poruncit sa propovaduiasca ? Numai Ioan, Matei si Petru au scris ceva in Noul Testament. Oare ceilalti nu si-au indeplinit misiunea ? Fapte 13:5 Pavel si Barnaba au vestit cuvantul in Salamina iudeilor. Dar nu se scrie nicaieri ce continea predica lor. Fapte 20:27, 31-32 Pavel spune ca I-a invatat pe Efeseni 3 ani noapte si zi. Oare cele sase scurte capitole din epistola catre Efeseni epuizeaza toata invatatura data de Pavel ? 2 Timotei 2:2 "si cele ce ai auzit de la mine cu multi martori de fata, acestea le incredinteaza la oamenii credinciosi, care vor fi destoinici sa invete si pe altii. Pavel nu spune : scrie ce-ti spun si distribuie copiile la toata lumea ca sa citeasca si sa interpreteze singuri. Timotei, care a fost hirotonisit de Pavel (1 Timotei 4:14; 2 Timotei 1:6) va propovadui ceea ce Pavel I-a spus oral, credinta venind din ceea ce se aude (Romani 10:17). Nu exista nici un verset care as apuna ca cuvantul scris este singurul cuvant al lui Dumnezeu. Daca autorii Noului Testament credeau in sola scriptura, de ce apelau la traditia orala, considerand-o drept cuvantul lui Dumnezeu ? (Matei 2:23; 23:2; 1 Cor 10:4; 1 Petru 3:19; Iuda 9, 14 15)? Cand Iisus s-a ridicat la cer, ce a lasat in urma, o carte sau o biserica ? Biserica s-a raspandit cu decenii inainte ca Noul Testament sa fie scris si adunat. Prima carte s-a scris la mai mult de 20 de ani dupa rastignire, iar ultima la mai mult de 60 de ani. Canonul Scripturii a fost stabilit de sinoadele de la Cartagina (393) si Hippo (397). Cum au rezistat crestinii, toti acesti ani fara o lista a cartilor Noului testament, daca Iisus a vrut ca toti crestinii sa urmeze numai Biblia ? Biblia provine din Biserica, nu Biserica din Biblie. Exista deja stalpul si temelia adevarului (1Timotei 3:15), biserica cea care rezista de atunci. Daca cineva nu asculta de biserica, trebuie sa-ti fie pagan si vames (Matei 18:17-18). Aici cred ca este singurul loc unde "ecclesia" este tradus prin neutrul "adunare" in traducerea Cornilescu. |
Traditia si Sfanta Scriptura se conditioneaza reciproc si se completeaza una pe alta; caci Scriptura s-a nascut din traditia orala, care a existat de la inceput. Daca traditia se regaseste pana la Iisus si pana la apostoli atunci ea are autoritate. Daca nu poate fi urmarita in trecut, pana la apostoli, este facuta de oameni. Daca adevarul lui Dumnezeu nu se poate schimba, atunci teologia noastra poate fi gasita in secolele I, III, VII, XV, XX. Daca nu, atunci nu poate fi apostolica (Matei 16:18-19, 28:20; Ioan 16:13). Sola scriptura o gasim numai din secolul XVI.
Vreau sa-ti spun ca, avand ocazia sa stau mai mult timp pe internet, am vorbit cu cativa ortodocsi, majoritatea din SUA, care proveneau din biserici neoprotestante. Unul dintre ei, facea parte din grupul de doua mii de neoprotestanti care in anul 1987 au trecut in jurisdictia arhiepiscopala a Bisericii Ortodoxe de Antiohia. Auzisem despre ei, dar nu stiam amanunte. L-am intrebat ce l-a facut sa se converteasca la Biserica Ortodoxa. Mi-a spus ca in anul 1986 se publicase in Christian Sourcebook o situatie statistica, conform careia existau 21 000 denominatiuni, cu 270 de noi denominatiuni care se formau in fiecare an, deci probabil ca acum numarul lor a ajuns la 25000. Fiecare denominatiune este sigura ca este singurul grup care intelege revelatia lui Dumnezeu si ca nimeni altcineva in ultimii 2000 de ani nu a mai gasit deplina invatatura a lui Hristos. Majoritatea rupturilor s-au format ca rezultat al interpretarilor personale ale Noului Testament. Un asemenea haos nu poate fi vointa lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu nu este autorul neorinduieli, ci al pacii (1 Cor. 14:33). Mi-a dat un citat din rugaciunea lui Hristos dupa despartirea de apostoli (Ioan 17:21) "Ma rog si pentru cei ce prin cuvantul lor vor crede in Mine, pentru ca toti sa fie una; asa cum Tu, Parinte, esti intru Mine si Eu intru Tine, tot astfel si ei sa fie una intru Noi, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis." Intre crestini trebuie sa existe o unitate conforma cu unitatea Sfintei Treimi. Iti imaginezi ca ar putea exista disensiuni intre persoanele Sfintei Treimi ? Si din alte versete reiese aceasta idee: Filipeni 2:2 Faceti-mi bucuria deplina ca sa ganditi la fel, avand aceeasi iubire, aceleasi simtiri, aceeasi cugetare. 1 Corinteni 1:10 Va indemn, fratilor, pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos ca toti sa vorbiti la fel si sa nu fie dezbinari intre voi, ci sa fiti cu totul uniti in acelasi cuget si in aceeasi intelegere. Mi-a spus ca a inceput sa citeasca scrierile episcopilor primelor biserici crestine, hotararile primelor sinoade si a constatat ca a gasit concepte care erau categoric respinse de biserica din care facea parte si a inceput sa ia mai in serios versetul 1 Timotei 3:15. |
Interesante pledoarii ale unui dusman al Sfintei Scripturi. Va place sa supuneti Cuvantul lui Dumnezeu unei confesiuni religioase. - Biserica "stalpul si temelia adevarului" este aceea care are la baza Adevarul din Cuvantul lui Dumnezeu si se supune acestui Adevar. Nu este acea biserica ce se crede superioara Cuvantului si, pe deasupra mai umbla si cu minciuni in scrierile sale de capatai (vezi Pravila Bisericeasca si minciunile scrise in ea). - Ceea ce au scris Sfintii Apostoli in Sfanta Scriptura ne ofera suficiente cunostinte pentru mantuirea noastra. Din faptul ca Sfintii Apostoli nu au consemnat tot ceea ce au propovaduit, dvs. ati facut un pretexrt pentru toate traditiile nescripturistice si alte adaugiri aduse crestinismului autentic. - Vreti sa spuneti ca traditia inlocuieste sau completeaza ceea ce nu au scris Sfintii Apostoli? Se poate spune ca traditia contrazice ceea ce au scris Sfintii Apostoli. Sfintii Apostoli ne invata sa nu ne inchinam la sfinti- traditia ne invata sa ne inchinam. Sfintii Apostoli ne invata ca avem un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni (Omul Iisus Hristos) - traditia adauga o pleiada de mijlocitori, stirbind din ceea ce se cuvine numai lui Hristos. Si exemplele pot continua. Ceea ce urmariti dvs. este sa nu permiteti ca Biblia sa ajunga in mana oamenilor ci sa vina la biserica fara a cunoase. De ce va este frica de Sfanta Scriptura? |
Citat:
|
Nu-mi fac iluzii că s-ar găsi principiul Sola Scriptura la Părinții Bisericii (bisericilor) tradiționaliste. Dar cuvintele lor arată că ortodoxia acelor vremuri era mai aproape de Scriptură decât cea de astăzi. Ei făceau caz și de tradiții, și de autoritatea Bisericii, dar Scriptura încă mai era considerată autoritate supremă, cel puțin pentru orientarea moral-spirituală a credinciosului, dacă nu pentru îndreptarea Bisericii în general. Dacă Părinții Bisericii nu susțin Sola Scriptura, ei totuși susțin Prima Scriptura.
De fapt, nici Luther nu a vrut să spună, prin Sola Scriptura, că orice tradiție a Bisericii este de lepădat. Principiul acesta arată doar că Biblia este singurul standard obligatoriu și autoritatea finală (supremă) în materie de credință și practică religioasă. Alte lucruri sunt binevenite, țin de autoritatea legitimă a Bisericii, de cultură, de frumusețea tradițiilor cu care ne-am obișnuit, dar toate acelea au o limită: cuvântul lui Dumnezeu. Când o tradiție, o credință, un rit, un sfânt, o enciclică sau chiar o decizie sinodală contrazice flagrant Scriptura, ba în multe cazuri contrazice și tradiția mai veche a Bisericii, acestea nu vin de la Acela care este Capul legitim al Bisericii, ci de la alți capi care I s-au substituit cu timpul. Dacă chiar Părinții Bisericii au greșit în unele privințe, fiind inconsecvenți, dând prea mult credit unor tradiții, căutând uneori justificări biblice în favoarea lor (prin interpretări alegorice și prin alte metode mistice cu care astăzi sunt acuzați „sectanții”), cu atât mai mult cei care iau ca standard interpretarea Părinților și nu Scriptura, se rătăcesc de la voia lui Dumnezeu. |
Citat:
|
Citat:
Această autoritate a Bisericii este fundamentală, într-adevăr, pentru că Biserica lui Dumnezeu este „stâlpul și temelia adevărului” (ati repetat asta de zeci de ori până acum), acesta este singurul rost al Bisericii, de a susține adevărul, de a predica Evanghelia. Și pe baza acestei predicări, oamenii se convertesc și se clădește astfel Biserica. Dar dacă oamenii lui Dumnezeu, oricine ar fi ei – însuși Petru, sau pretinșii lui urmași de la Roma, ori din alte locuri, mai mult sau mai puțin tradiționale – vorbesc din mintea sau burta lor, nu de la Dumnezeu, și când îndrăznesc să-L corecteze chiar pe Hristos, atunci ei împlinesc cu succes rolul Satanei, chiar dacă o fac poate inconștient, și chiar dacă le putem găsi circumstanțe atenuante. Cel mai mare păcat al Bisericii tradiționale tradiționale nu este nici materialismul mistic, nici introducerea unor dogme despre care apostolii nu aveau habar, ci credința că Biserica nu a greșit niciodata și că nu poate greși niciodată; deoarece, indiferent ce ar face, ea are asistența Duhului Sfânt în persoana liderilor legitimi. Aceasta este cea mai mare rătăcire, care nu permite nici unui orb să-și deschidă ochii, deși aceeași afirmație o fac cei de la Roma, ca și cei de la Bizanț după Bizanț, acuzându-se reciproc că au schimbat lucrurile lui Dumnezeu, ori că nu s-au supus autorității legitime a Bisericii. Și aici au dreptate ambii :) Când Iisus a dat apostolilor autoritatea de a lega și dezlega, printre ei era și Iuda Iscarioteanul. De asemenea, când Iisus le-a promis că vor deveni înalți judecători în împărăția israelită a Lui Hristos , era între ei și Iuda (Mat. 19:28). Dar cu toate că făgăduința dumnezeiască îl cuprindea și pe el, această făgăduință era condiționată pentru toți. Dacă Petru nu s-ar fi pocăit, pierdea și el premiul pentru totdeauna. Același Iisus a spus mai târziu (referindu-se la feciorul lui Simon Iscariot): „unul dintre voi este un drac”. Și este știut că Iuda s-a pierdut. Acest pericol spiritual a rămas permanent în Biserică. Singura diferență între apostoli și urmașii lor, este că pe măsura creșterii Bisericii s-au înmulțit și dracii. Prezența lor în bisericile locale sau în locurile unde se iau cele mai importante decizii, în special în școli teologice, sau prin ascensiuni simoniace (a devenit deja public cazul de la Constanța), a reușit să deturneze multe biserici de-a lungul timpului, o parte tot mai largă a Bisericii universale. Împrejurările istorice au favorizat această tendință. |
Citat:
Crestinism fara invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli (pe care noi le gasim num ai in Sfanta Scriptura), nu exista. |
Citat:
Traditia este si raspunsul dat de Parintii Biserici la problemele vremii. Cultele NP n-au traditie ca n-au istorie...pastorii nu au de dat raspunsuri adeptilor pt ca acestia daca nu-l afla si-l cauta ei singuri => de unde rezulta ca daca vb cu mai multi adepti ai cultului X se observa ca nu exista o unicitate in crezul pe care ar trebui sa-l impartaseasca. |
Citat:
|
Citat:
cum poti sa spui ca "sunt venerate de toata suflarea crestina"? Da sunt , daca Diavolul nu si-a bagat codita ca sa le modifice. |
Citat:
Citat:
|
eu am in casa o biblie adventista ,data de rudele sotului meu...insa de ceva vreme nu o mai ating ,prefer sa citesc biblia ortodoxa,si recent am gasit Biblia de la Bucuresti din 1688
pe care o sa o incep sa o citesc ! doar citind paralel biblia adventista si Biblia Ortodoxa am realizat diferenta ! in Biblia Ortodoxa se mai pastreaza din stilul vechi al cuvintelor,pe cand in cea adventista sunt cuvinte moderne.de ce ? apopo de cand ma duc duminica la biserica si ma rog mai des,nu imi mai vine deloc sa citesc biblia,primita cadou ,de ce ?.... |
Citat:
|
Citat:
Dar pana gasiti dvs., o sa postez eu versetul, ca sa va ajut un pic: "Iata dara, au ramas sarbarea sambetei norodului lui Dumnezau."(Evrei 4:9) Ce ziceti de aceasta traducere ortodoxa? P.S. Scuze pentru scurta deviere de la subiect (viata dupa moarte). |
Citat:
cand a venit Hristos ,si a murit pentru noi ,ziua sfanta a fost a treia zi cand a inviat ,respectiv DUMINICA ! |
Citat:
plus ca simplu fapt ca stiu ca e de la o persoana care apoi m-a muscat pe la spate ....ma face sa nu mai ating aceea carte ! nu imi place FATARNICIA |
Citat:
Repostez versetul in discutie: "Iata dara, au ramas sarbarea sambetei norodului lui Dumnezau."(Evrei 4:9) Versetul se gaseste in Noul Testament in Biblia de la Bucuresti- traducere ortodoxa- pe care dvs. vreti sa o cititi. Mult succes si poate ascultati ce spune Sfanta Scriptura si renuntati la "teoriile personale". |
Citat:
|
Citat:
9ἄ.ρα ἀ.πο.λεί.πε.ται σαβ.βα.τισ.μὸς τῷ λα.ῷ τοῦ θε.οῦ· Asadar, a ramas(s-a dat,s-a rezervat) zi de odihna(Sabat) poporului lui Dumnezeu. cuvantul care se traduce `a ramas` : ἀπολείπεται(apoleipō)= it remains, is reserved: Heb. iv. 9; cuvantul care se traduce in odihna : σαββατισμός (sabbatismos) = a Sabbath-keeping (from σαββατίζω (sabbatizō), to keep Sabbath, Exo 16:30). Nu mai amagi lumea pe aici cine vrea sa studieze si stie putina engleza sa se uite aici : http://www.greekbiblestudy.org/gnt/main.do Din intreg contextul capitolului 4 din Evrei reiese clar ca se vorbeste de o alta zi.Problema o face interpretarile in mod gresit. Feriti-va de invataturile astora. |
Citat:
|
Citat:
P.S. Am putea muta discutia unde se vorbeste "despre sabat". |
Citat:
Multumesc pentru intrebare. |
Din versetele pe care le dau sectantii adventisti nu reiese nicăieri că apostolii ar fi păzit în mod special sâmbăta. Dimpotrivă:
Iată ce scriu evangheliile, adică Legea cea nouă despre ținerea sâmbetei: Col 2.16-17 “Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.” Ioan 5.18 “Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru că dezlega sâmbăta, ci și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu.” Faptul că unii crestini evrei erau inclinati să tină incă sâmbăta e atestat de Biblie. Majoritatea primilor crestini erau de origine evreiască, iar unii dintre ei mai cinsteau vechea zi evreiască: Sabatul. Insă Pavel le atrage ferm atentia că acest lucru NU e obligatoriu: Rom.14.6 “Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu.” Marcu 2.23-28 "Si pe când mergea El intr-o sâmbătă prin semănături, ucenicii Lui, în drumul lor, au inceput să smulgă spice. Si fariseii Ii ziceau: Vezi, de ce fac sâmbăta ce nu se cuvine?... Si le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este domn si al sâmbetei. ". Cum să le ceră Hristos care era Dumnezeul intrupat, (Fiul Omului), Acelasi care a creat lumea si a dat legile, ucenicilor Săi să tină sâmbăta fariseilor, dacă El Insusi, nu a tinut-o? |
Citat:
In Coloseni 2:14-17 (nu doar 16,17) se vorbeste despre acele legi, care erau scrise pe zapis, il simbolizau pe Domnul Iisus Hristos, si "au fost pironite pe cruce". "A STERS ZAPISUL CU PORUNCILE LUI, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic, PIRONINDU-L PE CRUCE. A sters domniile si stapanirile, si le-a facut de ocara inaintea lumii, dupa ce a iesit biruitor asupra lor prin cruce. Nimeni dar sa nu va judece cu privire la o mancare sau bautura, sau cu privire la o zi de sarbatoare, cu privirea la o luna noua sau cu privire la o zi de sabat, care sunt umbra lucrurilor viitoare, DAR TRUPUL ESTE A LUI HRISTOS"(Coloseni 2:14-17). Se vorbeste despre niste porunci scrise pe zapis, si care stateau impotriva noastra. "Luati cartea (ZAPISUL) aceasta a legii, si puneti-o langa chivotul legamantului Domnului, Dumnezeului vostru, ca sa fie acolo MARTORA IMPOTRIVA TA"(Deuteronom 31:26) In acea carte (zapis) erau scrise legi privitoare la sarbatori si ceremonii. Existau sabate ceremoniale (nu se vorbeste despre sabatul zilei a saptea). Nu se face nici o referire la CELE ZECE PORUNCI, scrise pe piatra si puse in chivot. Acestea nu simbolizau trupul lui Hristos. CELE ZECE PORUNCI, sunt legi vesnice, care reflecta caracterul lui Dumnezeu. Iar in ceea ce priveste " ziua pe care o pazeau Sfintii Apostoli", putem citi in Sfanta Scriptura: "Cand au iesit afara, neamurile (nu evreii) i-au rugat sa le vorbeasca si in sabatul (sambata) viitor despre aceleasi lucruri. ... In sabatul (sambata) viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu." (fapte 13:42-44) "In ziua sabatului (sambetei) am iesit afara pe poarta cetatii, langa un rau, unde credeam ca se afla un loc de rugaciune."- spune Sfantul Apostol Pavel in Fapte 16:13) De asemenea, exista si multe marturii ortodoxe, care recunosc faptul ca la inceput, crestinii au pazit ziua a saptea ca zi de odihna inchinata Domnului. Nu postez acum aceste marturii. Cu alta ocazie, daca este nevoie. Citat:
Citat:
Domnul Iisus Hristos a pazit ziua a saptea (singura zi din saptamana, binecuvantata si sfintita de Dumnezeu) asa cum ar trebui sa o pazim si noi (ne-a fost un exemplu). |
Citat:
Fapte 13,14 -Antiohia anul 40 A.D. "Iar ei, trecând de la Perga, au ajuns la Antiohia Pisidiei și, intrând în sinagogă, într-o zi de sâmbătă, au șezut." Pavel merge la sinagogă pentru a sărbători Sabatul cu frații lui iudei. Fapte 13,42 "Și ieșind ei din sinagoga iudeilor, îi rugau neamurile ca sâmbăta viitoare să li se grăiască cuvintele acestea." Sabatul era serbat și de neamuri, nu numai de iudei. Fapte 13,44 "Iar în sâmbăta următoare, mai toată cetatea s-a adunat ca să audă cuvântul lui Dumnezeu." Fapte 16,13 45 A.D. Filipi (colonie romană cu foarte puțini iudei) "Și în ziua sâmbetei am ieșit în afara porții, lângă râu, unde credeam că este loc de rugăciune și, șezând, vorbeam femeilor care se adunaseră." Pavel, dacă nu găsește o sinagogă, caută un loc de rugăciune pentru a serba sabatul. Fapte 17,2 Tesalonic 46 A.D. " Și după obiceiul său, Pavel a intrat la ei și în trei sâmbete le-a grăit din Scripturi" Iată care era obiceiul lui Pavel (ca și al lui Iisus), să serbeze sâmbăta. Nu sporadic, ici și colo, ci sambata după sâmbătă! Fapte 18,4 Corint 49 A.D. "Și vorbea în sinagogă în fiecare sâmbătă și aducea la credință iudei și elini." Matei 24,20 Ierusalim 70 A.D. "Rugați-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta." La anul 70, apostolii încă respectau sâmbăta și se rugau ca fuga lor să nu fie în sabat. Domnul le-a ascultat rugile: Când împresurarea Ierusalimului a fost oprita temporar de armatele lui Cestius, toți creștinii au fugit din oras. Nu era o zi de sâmbătă! Deci domnule Ovidiu, reiese în mod clar că apostolii au păzit în mod special sâmbăta! Atâtea texte vorbesc despre lucrul acesta. Dați-ne un singur text biblic care din care să reiasă că "apostolii au păzit în mod special" duminica. Nu aveți cum, nu există așa ceva! |
Citat:
Insusi istoria iti arata ca timp de aproape 2 milenii crestinii au pazit Dumnica ca o sarbatoare a invierii mie mi s-ar parea ciudat si iresponsabil un Dumnezeu care ar lasa in intuneric atatea secole milioane de crestini care nu au stiut pazi sambata tare mult cred eu ca pazirea sambetei dupa 19 secole de la intemeierea Bisericii nu e decat o alta invatatura gresita a unei secte pt a iesi in evidenta Plus ca la Dumnezeu nu mai sunt importante, sambetele, duminicile, sau lunile noi, sunt importante sufletele traitoare in credinta Dumnezeu nu e birocrat Daca citesti istoria Bisericii, o sa vezi ca duminica era pazita cu mult inaintea lui Constantin si gasesti aceste afirmatii in scrierile unor parinti apostolici care au avut contact direct cu apostolii sau stai, amu uitat ca pt voi istoria bisericii = 0, fie ca spune adevarul sau nu |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Iată ce scriu evangheliile, adică Legea cea nouă despre ținerea sâmbetei: Col 2.16-17 “Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete, care sunt umbră celor viitoare iar trupul (este) al lui Hristos.” Rom.14.6 “Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul. Și cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă, căci mulțumește lui Dumnezeu; și cel ce nu mănâncă pentru Domnul nu mănâncă, și mulțumește lui Dumnezeu.” Si evangheliile Ioan 5.18 “Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru că DEZLEGA sâmbăta, ci și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu.” Faptul că unii crestini evrei erau inclinati să tină incă sâmbăta e atestat de Biblie. Majoritatea primilor crestini erau de origine evreiască, iar unii dintre ei mai cinsteau vechea zi evreiască: Sabatul. Insă Pavel le atrage ferm atentia că acest lucru NU e obligatoriu: Marcu 2.23-28 "Si pe când mergea El intr-o sâmbătă prin semănături, ucenicii Lui, în drumul lor, au inceput să smulgă spice. Si fariseii Ii ziceau: Vezi, de ce fac sâmbăta ce nu se cuvine?... Si le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă. Astfel că Fiul Omului este domn si al sâmbetei. ". Cum să le ceră Hristos care era Dumnezeul intrupat, (Fiul Omului), Acelasi care a creat lumea si a dat legile, ucenicilor Săi să tină sâmbăta fariseilor, dacă El Insusi, nu a tinut-o? Hristos a împlinit și a înlocuit legea veche cu porunca iubirii: Gal.5.14 „Caci toata Legea se cuprinde într-un singur cuvânt, în acesta: Iubeste pe aproapele tau ca pe tine însuti.” Luca 16.16 „Legea si proorocii au fost pâna la Ioan; de atunci împaratia lui Dumnezeu se binevesteste și fiecare se sileste spre ea.” Matei 5.17-18 Sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa împlinesc. Caci adevarat zic voua: Înainte de a trece cerul si pamântul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pâna ce se vor face toate. Marcu 14.24 „Si a zis lor: Acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa. Romani 10.4 Caci sfârsitul Legii este Hristos, spre dreptate tot celui ce crede. Evrei 9.10 “darurile si jertfele ce se aduceau n-aveau putere sa desavârseasca cugetul închinatorului. Acestea erau numai legiuiri pamântesti - despre mâncaruri, despre bauturi, despre felurite spalari - si erau porunci pâna la vremea îndreptarii.” Efeseni 2. 15-16 “Desfiintând vrajmasia în trupul Sau, legea poruncilor si învataturile ei, ca, întru Sine, pe cei doi sa-i zideasca într-un singur om nou și să întemeieze pacea SI IAR NU ATI DAT RASPUNS LA ASPECTELE URMATOARE: Interdicția de a consuma carne de porc și zeciuiala sunt practici care nu există în cele zece porunci scrise pe table și totuși secta adventistă le ține cu aceași strictețe pentru că așa a propovăduit profetesa mincinoasă care a fondat-o: Ellen White. Tăierea împrejur e o poruncă care s-a dat lui Avraam în Cartea Facerii înainte de apariția poporului evreu și era o lege veșnică: Fac.17 10-13 “Iar legământul dintre Mine și tine și urmașii tăi din neam în neam, pe care trebuie să-l păziți, este acesta: toți cei de parte bărbătească ai voștri să se taie împrejur… Numaidecât să fie tăiat împrejur cel născut în casa ta sau cel cumpărat cu argintul tău și legământul Meu va fi însemnat pe trupul vostru, ca legământ veșnic.” Vă rog să ne exlicați atunci voi adventiștii, dacă spuneți că țineți legea veche, de ce nu țineți și practica tăierii împrejur? Doar spune clar dumnezeiasca Scriptură că tot un legământ veșnic este și acesta! De ce nu țineți și poruncile referitoare la tăierea împrejur, la necurăția femeii, la jertfele de animale și multe altele? De ce țineți doar Sâmbăta, zecuiala și interdicția de a consuma carne de porc? Vă spun eu. Pentru că doar astea le-au plăcut lui James White și Ellen White, fondatorii sectei adventiste. De ce nu țineți toate legile veșnice pe care le-a dat Domnul dacă vă place așa de mult Vechiul Testament și legea veche? Să vedem ce mai spunea legea veche: Leviticul 19.37 “Să păziți TOATE legile Mele și TOATE rânduielile Mele și să le pliniți. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru”. Iesirea 31.13 "Spune fiilor lui Israel așa: Băgați de seamă să păziți zilele Mele de odihnă, căci acestea sunt semn între Mine și voi din neam în neam, ca să știți că Eu sunt Domnul, Cel ce vă sfințește” Lev 16. 29-31 “Aceasta să fie pentru voi lege veșnică: în luna a șaptea, în ziua a zecea a lunii, să postiți și nici o muncă să nu faceți, nici băștinașul, nici străinul care s-a așezat la voi… Aceasta e cea mai mare zi de odihnă pentru voi și să smeriți sufletele voastre prin post. Aceasta este lege veșnică”. Dacă voi adventiștii sunteți atât de îndrăgostiți de sâmbăta și de Vechiul Testament, de ce nu țineți TOATE zilele de odihnă? Evreii nu aveau doar sâmbăta ziua de odihnă. Spune clar D-zeu că Sărbătaorea Ieșirii din Egipt „e cea mai mare zi de odihnă” și că „este lege veșnică” la fel ca cele zece porunci și că e valabil pentru toate popoarele cu care evreii intră în contact. |
Citat:
Dați-ne un singur text biblic care din care să reiasă că "apostolii au păzit în mod special" duminica. Nu aveți cum, nu există așa ceva! |
Citat:
|
Citat:
|
Daca duminica nu era de importanta pentru primii crestini, de ce se mentioneaza ca zi a saptamanii?Doar doua alte zile ale saptamanii mai sunt mentionate explicit in NT , vineri, ca vinerea pastilor in care a fost rastignit Hristos si sambata.De asemenea se mentioneaza duminica ca fiind ziua in care a inviat Hristos.Si apostolii scot in evidenta ziua duminicii prin exemplele date mai sus.Apostolul Ioan scoate in evidenta ca era in Duh si in zi de duminica cand a primit Revelatia Apocalipsei.De asemenea si primii parinti apostolicii au numit duminica ziua Domnului, pentru ca acesta este ziua in care Iisus a inviat si s-a inaltat la ceruri.
citeste aici http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=111 si aici http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=116 |
Citat:
Citat:
Despre ziua a saptea, Sfanta Scriptura ne spune ca este ziua Domnului. Despre ziua intaia, cine v-a spus ca este ziua domnului? Poate "domnul contrafacerilor" (cel care schimba ce a lasat Dumnezeu). Citat:
Faceti cum credeti, dar aveti de grija. Dumnezeu a binecuvantat si sfintit o singura zi a saptamanii (ziua a saptea), de la facerea lumii, si a scris lucrul acesta in piatra. Alt 'dumnezeu" (dumnezeul vecului acesta) a schimbat ceea ce Dumnezeu a binecuvantat si sfintit pe vecie. ("Caci ce binecuvantezi Tu, Doamne , este binecuvanta pe vecinicie." (1 Cronici 17:27) |
Citat:
Imaginează-ți o săptămână (septi-mana) de șase zile (sic) din care lipsește chiar ziua întâia! |
Citat:
Citat:
de ce nu cititi ce va dau , ia citeste aici:http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=111 Citat:
Citat:
Citat:
Saptamana sau septimana vine de la cuvantul sapte , septi sau sapta(sapte). Mai discutam dupa ce terminati de citit posturile acelea doua pe care vi le-am dat, de la cap la coada, pana atunci nu am sa va mai bag in seama. |
Citat:
|
**
** * * * |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:00:05. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.