Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Raspunsuri duhovnicesti + (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5078)

cristiboss56 25.09.2015 14:12:41

Citat:

În prealabil postat de julianms (Post 601555)
Încă nu sunt foarte obișnuit cu toate regulile forumului... Sigur trebuie să fi greșit destule (în postarea asta)...
În mod normal puneam și link spre sursă... Dar acum n-o să pun. Și am acoperit anumite lucruri...

(Eu am obișnuința de a posta rapid imagini la mine pe Forum - nu este un Forum de Religie - totuși am observat ulterior că trebuia să fac de la început la un max 884px... Acum am micșorat poza, a pierdut din calitate.. dar nu asta contează)

Sunt de fapt 2 poze. Ceea ce mă interesa este încadrat cu roșu, în dreapta-jos.
Este un fragment de răspuns la o întrebare pe care mi-o puneam și eu, având nevoie de anumite medicamente înainte de a pleca la biserică. Totuși este o problemă: eu ar trebui să iau și ceva de mâncare (altfel stomacul meu începe serios să mă doară).
Dar în răspuns (dat de un preot) nu se precizează procedeul care trebuie urmat, dacă de exemplu ar trebui să stau multe ore, luând medicamentele doar cu apă (sau dacă pâinea «se admite» la excepții...)
... Necunoașterea mea e mare. Scuze pentru ea... Eu doresc să învăț dacă se poate și de pe Forumuri și chiar de pe Facebook (care nu e de aruncat la gunoi în întregime, are și părticele bune...)

http://i906.photobucket.com/albums/a...psmtsbyqdl.png

Cu siguranță duhovnicul tau îți va da răspunsul pe care-l doresti.
Nimeni nu-ti va cere imposibilul, asa că adreseaza-te duhivnicului tău cât mai grabnic pentru a avea liniste sufletească.
Doamne ajută!

cristiboss56 25.09.2015 14:17:16

Avva Isaac spune că, atunci când omul se smerește din suflet, el este înfășurat de harul lui Dumnezeu.
Dorești liniștea gândului și a inimii și nu o poți găsi? Dar Însuși Domnul ne spune unde și cum trebuie să căutăm această pace, care este mereu o mare răsplată și un mare dar al Său pentru cei care-L urmează: Luați jugul Meu asupra voastră și învățați-vă de la Mine, că sunt blând și smerit cu inima și veți găsi odihnă sufletelor voastre (Matei 11, 29).
Dar nimeni nu poate ajunge la pace și liniște sufletească decât prin lupta cu ispitele și prin îndurarea cu răbdare a supărărilor. De altfel, Domnul a făcut același lucru înainte să moară pe cruce. A fost batjocorit, defăimat, umilit, chinuit. Cu multă grijă, El a construit pentru noi un model de viață. A creat o imagine a vieții Sale pe pământ pe care, prin luptă, trebuie să o urmăm cu toții.
Citește cuvintele ascetice ale Avvei Isaac. De aici vei învăța cât de necesare sunt ispitele și că ele sunt îngăduite ca să ne întărim în războiul împotriva răului și să dobândim experiență duhovnicească. În fragmentele pe care ți le-am recomandat, Avva Isaac se ocupă mai ales de ispitele duhului, dar ceea ce spune el acolo poate fi de folos și pentru ispitele trupului.
Așa cum războinicii câștigă medalii și distincții atunci când arată în mod repetat că sunt viteji și că au spirit de sacrificiu, la fel și noi, ca niște luptători duhovnicești, vom câștiga roadele strădaniilor noastre, după un război eroic, ce va dura mulți ani. Cea mai sălbatică luptă va fi cea împotriva mândriei, cu toate formele și manifestările ei - mânia, slava deșartă, răutatea, invidia... Atunci când le supunem pe acestea, câștigăm cea mai bună recompensă pe care am putea-o primi: pacea sufletului.
(Sfântul Macarie de la Optina, Povețe duhovnicești, Editura Egumenița, pp.106-107)

cristiboss56 25.09.2015 19:29:25

Pocaiti-va este cuvântul ce începe propovăduirea Domnului și, prin acest cuvânt, Domnul cere nu numai ispășirea nedreptăților făcute față de semenii noștri, ci și o schimbare din temelie a vieții noastre, o înnoire a duhului nostru. „Pocăiți-vă și credeți în Evanghelie” (Marcu 1, 15) este glasul dumnezeiesc ce răsună peste veacuri, chemând la mântuire sufletele noastre. Fără pocăință adevărată, cuvântul sfânt nu rodește în sufletele noastre.
De ce oare se trâmbițează așa mult această poruncă aspră a pocăinței? Și care este folosul pocăinței? Ne îndeamnă cuvântul sfânt la pocăință fiindcă ea este doctoria ce vindecă rănile sufletului și numai prin ea ne facem vrednici de darul lui Dumnezeu. A te pocăi înseamnă a-ți cunoaște păcatele tale, a le spăla în lacrimile părerii de rău și a lua hotărâre pentru o viață nouă. E lupta de o viață întreagă, dusă împotriva morții și a păcatului și pentru viața adevărată. Cu viața adevărată, duhovnicească, nu poți zice niciodată că ești gata, căci aceasta ar însemna mare cădere. De aceea nu putem sta pe loc, odihnindu-ne pe așternutul slavei deșarte, ci totdeauna să tindem mai sus. Sfinții s-au nevoit neîncetat întru păzirea poruncilor dumnezeiești și totuși nu s-au socotit vrednici de darul lui Dumnezeu. Sfântul Sisoe ne dă o minunată pildă. Fiind întrebat pe patul morții de ucenicii săi ce dorință are, a răspuns: „Cer de la Dumnezeu să-mi dea vreme de pocăință”. Căci „mai de folos este omului să-și vadă păcatele sale și să se pocăiască, decât să vadă îngeri”, a spus alt părinte.
Dumnezeu ne trimite darul Său întru cunoștința voii sfinte. Noi avem datoria să primim mâna ocrotitoare a Tatălui Ceresc și să ne ținem de ea, luptându-ne cu valul păcatului ce amenință viața noastră. Zice poetul: „Sunt candelă sub bolțile divine/ În haos spânzur, dar atârn de Tine”.
Părintele Arsenie Boca

julianms 25.09.2015 22:58:00

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 601572)
Cu siguranță duhovnicul tau îți va da răspunsul pe care-l doresti.
Nimeni nu-ti va cere imposibilul, asa că adreseaza-te duhivnicului tău cât mai grabnic pentru a avea liniste sufletească.
Doamne ajută!

Mulțumesc mult pentru răspuns. Așa voi face.

Recunosc că mi-era cam jenă să-l întreb o "banalitate" ca asta, deși știam că el mă crede, fiindcă mă cunoaște de 30 de ani... și știe mare parte din problemele mele... În același timp, el fiind doar cu 5 luni mai mare decât mine, nu vroiam să par un «plângăcios» (...Dar chiar nu e NICI PIC de glumă în ce am scris eu, e ceva extrem de serios. Mă opresc în a mai da detalii medicale, chiar o să închei aici, în postarea asta, tot ce privește medicina. În vreo 23 de postări ale mele pe forum, jumătate au a face cu medicina. E deja prea mult... Gata!!)

... Un singur lucru m-a "descurajat" (prin 2004), a spus el ceva anume, în «societate» fiind noi.. și cu toate că era spus pe ton de glumă (dar eu n-am zâmbit, la așa ceva NU CRED că trebuie nici măcar zâmbit) mi-am zis că să încerc «să suport eu»... Dar nu am putut suporta (accepta), deci nu m-am dus la biserică așa cum îmi doream foarte mult. (În timp mulți au aflat și «au crezut»).

Chiar acum o să vorbesc (la telefon) cu soția lui (colegă cu mine la școală, prof. de română - eu fiind de "mate-info"), o femeie admirabilă, de aceeași vârstă cu noi, cu care pot vorbi mai mult (El este extraordinar de ocupat... așa că mai mult am vorbit cu ea în ultimii 16 ani decât cu el... dar ne știm de 26 de ani, de când ei erau «împreună» și el mi-a prezentat-o. Au 4 copii superbi împreună, cea mare mi-a fost elevă, cel mai bun elev al meu.. și chiar a avut căsătoria religioasă duminica trecută, având 21 de ani, soțul ei fiind viitor preot iar ea studentă la «RISE»)
Și o să-i pomenesc (odată și-odată trebuia să discut și asta cu ei) și eu zic că mă clarifică.

Eu știu ACUM că vina este (a fost) a mea, totuși... Și încerc deci să repar... :)

cristiboss56 25.09.2015 23:10:37

Multă sănătate Iulian si nu in ultimul rând, Nădejde!
Cunosc mulți care sunt bolnavi si au dezlegare ca să poată mânca înainte de Sfânta Liturghie, iar când sunt împărtășiti o fac dimineața la prima oră când ajung la Biserică, tocmai pentru a putea lua tratamentul si a manca ceva pentru a nu se crea complicații de natură medicală.
Multă sănătate si :Doamne ajută!

julianms 25.09.2015 23:42:54

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 601592)
Multă sănătate Iulian si nu in ultimul rând, Nădejde!
Cunosc mulți care sunt bolnavi si au dezlegare ca să poată mânca înainte de Sfânta Liturghie, iar când sunt împărtășiti o fac dimineața la prima oră când ajung la Biserică, tocmai pentru a putea lua tratamentul si a manca ceva pentru a nu se crea complicații de natură medicală.
Multă sănătate si :Doamne ajută!

Mulțumesc mult ! E o informație foarte prețioasă.

N-am putut vorbi cu ei acum. Am sunat băiatul cel mare, care stă până mai târziu, și mi-a zis că ei dorm. Deci n-am sunat pe ei. Mâine o să le vorbesc direct despre dezlegare... dar mai ales despre ora la care să vin mai devreme (în cazul "cuvenit" pentru împărtășire), iar medicamentele și măcar 2 felii de pâine să le iau apoi. (Fiindcă așa sunt medicamentele alea, nu trebuie luate DELOC pe "stomacul gol"...)

Multe mulțumiri !!!... Doamne ajută !

cristiboss56 26.09.2015 12:10:03

Ierodiaconul Vasile de la MĂNĂSTIREA Bistrița ( fragment -interviu )

Unii oameni nu înțeleg acest cuvânt – „mântuire”. Preacuvioase Părinte, ce este mântuirea și de ce este ea atât de importantă?
Sfântul Apostol Pavel spune: „Toți oamenii au păcătuit și sunt lipsiți de slava lui Dumnezeu”. Omul a fost creat pentru slava cerească. Adam, în Rai, înainte de cădere, avea slava lui Dumnezeu, dar prin păcat, el a pierdut această slavă și noi, cu toții, am pierdut-o. Or Dumnezeu vrea ca să ne-o restituie într-un mod mult mai intens față de cum o avea Adam, înainte de cădere. Restaurarea noastră în Iisus Hristos ne ridică la un nivel mai înalt decât nivelul pe care îl avea Adam.
Așadar, a fi mântuit înseamnă a recâștiga viața pe care a pierdut-o Adam. A fi mântuit înseamnă a omorî moartea care a intrat în lume și în ființa omenească. Sfântul Evanghelist Ioan zice: „Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a trimis pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viață veșnică”. Apoi continuă : „Pentru că n-a trimis Dumnezeu în lume pe Fiul Său ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El” . Dacă asociem cele două versete , înțelegem că a fi mântuit înseamnă a avea viață veșnică .
„A avea viață veșnică înseamnă a te împărtăși din viața lui Dumnezeu”
Cea mai fantastică promisiune pe care Dumnezeu a făcut-o omului este viața veșnică, nu existența veșnică. Existența veșnică o au toți oamenii. Dar viața veșnică o au numai oamenii care, în timpul acestei vieți cred în Iisus Hristos din toată inima și cu dorință fiebinte, cu credincioșie, cu fidelitate și statornicie împlinesc poruncile Lui.
Așadar, a fi mântuit înseamnă a avea viață veșnică și a avea viață veșnică înseamnă a te împărtăși din viața lui Dumnezeu. Noi, oamenii, am fost creați spre nemurire. Și Dumnezeu vrea să ne împărtășească această nemurire, adică vrea să ne mântuiască.
Așadar, viața veșnică e un sinonim pentru fericirea veșnică.
Se poate spune și așa. „Eu am venit ca oile Mele să aibă viață și s-o aibă din belșug” a spus Domnul Iisus Hristos. Și ce altceva poate să însemne viață din belșug în sensul în care a spus Mântuitorul, decât să fii fericit?

cristiboss56 26.09.2015 12:14:45

Savantii si biologi au căzut pe gânduri în anii '60 ai secolului trecut: „De ce natura a ales pentru om un mod de reproducere atât de incomod și neproductiv? De ce există două sexe diferite?”. Ei n-au găsit răspunsul, însă acesta e unul singur:
„Dumnezeu a făcut bărbatul și femeia pentru dragoste” - ca oamenii să se completeze și să se iubească unul pe celălalt. Fără dragoste, omul nu poate fi fericit.
Dragostea nu se transmite genetic, de la înaintași, ca frumusețea, culoarea ochilor, forța fizică și talentele. Ea nu poate fi moștenită ca averea unchiului bogat. Nu poate fi cumpărată cu bani - dimpotrivă, bogăția este o mare piedică în calea ei, fiindcă adesea cel bogat nu e iubit cu sinceritate, ci îi sunt iubite bogăția și influența lui. Pentru bani, pentru bunuri materiale, nimeni nu va iubi pe nimeni. Dragostea se obține doar prin efortul și nevoința noastră personală. Ea poate fi, desigur, dată ca dar - însă, și atunci, dacă nu vom aprecia acest dar, dacă nu-l vom păzi și sprijini, el ne va fi luat nu după multă vreme.
Dragostea este singura valoare adevărată - toate celelalte vin pentru o vreme. „Iubirii îi sunt supuse toate vârstele”: într-adevăr, iubesc și copiii, și oamenii maturi, și bătrânii, și aceasta le dă tuturor fericirea adevărată. Și credința, și nădejdea sunt manifestări ale dragostei. ÎI credem pe Dumnezeu fiindcă ÎI iubim, îl credem pe omul iubit și nădăjduim că și el ne iubește la rândul său.
Fără dragoste, nici cel mai bogat om nu va fi fericit pe acest pământ. Chiar dacă, la un moment dat, se simte foarte confortabil, e mulțumit și se gândește că o să trăiască și fără dragoste, tot vine, mai devreme sau mai târziu, momentul când înțelege că e sărac și nefericit, întrucât nu îl iubește nimeni. Banii, fabricile și așa mai departe nu le va lua cu el în veșnicie, pe când dragostea rămâne cu omul întotdeauna.
Scriitorul englez James Herriot, care a fost medic veterinar, descrie un fermier de condiție materială modestă, care stătea în mica sa bucătărie, înconjurat de soție și de copii, într-o atmosferă plină de dragoste, și spunea: „Știți, acum sunt mai fericit decât orice rege!”. Iată fericirea adevărată: să iubești și să fii iubit!
(Pr. Pavel Gumerov, El și ea: în căutarea armoniei conjugale , traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu Vlas, Editura Sophia, București, 2014, pp. 69-70)

julianms 26.09.2015 23:55:01

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 601606)
Unii oameni nu înțeleg acest cuvânt – „mântuire”. Preacuvioase Părinte, ce este mântuirea și de ce este ea atât de importantă? [...]

Configurare tastatură pentru caractere românești --- În Linux sunt similare... (setări simple și acolo)

http://i.imgur.com/Dnj6IY4.png

cristiboss56 26.09.2015 23:56:10

Dacă nu cunoști bine voia lui Dumnezeu, caută-ți un duhovnic bun. Pentru că nu toți au posibilitatea să cunoască și Scriptura și scrierile Sfinților Părinți, nu? Dar să ai un duhovnic... Orice creștin are dreptul să-și aleagă duhovnicul, nu e obligat să meargă la preotul care l-a botezat sau la cel de parohie, nici la instituția unde aparține, nici nicăieri. Poate să găsească pe cine vrea el, în care are încredere.
Părintele Adrian Făgețeanu

cristiboss56 27.09.2015 00:17:33

Cat privește faptul că prietenii te-au părăsit în restriște, iar acum fie că își întorc capul când te văd, fie că te batjocoresc pe față, el este într-adevăr dureros, dar e o nouă mărturie a unei experiențe omenești străvechi. Când L-au răstignit pe Domnul Hristos pe cruce, unde erau cei ce voiau mai înainte să-L facă împărat? Și cei care strigau: „Osana!”? Nici unul, nicăieri. Sub cruce stăteau numai nepăsătorii și batjocoritorii. Caporalii romani căscau a plictiseală, iar câinii evreiești lătrau cu bucurie răutăcioasă. Și sub crucea ta stă fie căscatul nepăsător, fie lătratul răutăcios. Fii bucuros că picătura amărăciunii tale seamănă cu marea amărăciunii Domnului răstignit.
Sfântul Nicolae Velimirovici

cristiboss56 27.09.2015 21:15:59

Canonul, deci, nu este o pedeapsă pentru păcate, ci un tratament pe care și penitentul trebuie să și-l asume dacă vrea să se vindece si să se mântuiască. Cineva care a rătăcit ani de zile în păcate grele și are pretenții să se împărtășească imediat, considerându-se vrednic de aceasta, va suferi și mai mult după, dacă preotul duhovnic nu-i va cerne gândurile și nu-i va elimina, în timp, mândria și îndrăzneala (atât de păguboase pentru suflet), prin rânduirea unui canon adecvat, prin sfaturi, mustrări și încurajări. Patimile cultivate ani de-a rândul trebuie scoase prin lacrimi și nevoințe, printr-un efort susținut, conștient și serios, altfel vindecarea omului și viața lui religioasă nu sunt decât niște iluzii, iar suferința (boala, neliniștea) omului va rămâne pe mai departe netratată.
(Ieromonah Adrian Făgețeanu, Ieromonah Mihail Stanciu, De ce caută omul contemporan semne, minuni și vindecări paranormale? Un răspuns ortodox, Editura Sophia, București, 2004, pp. 45-46)

cristiboss56 27.09.2015 21:18:55

După dumnezeiasca Liturghie, cea mai fastuoasă, mai plină de bucurie și de lumină slujbă a Sfintei Biserici este Taina Sfintei Cununii. Dacă pentru Biserică este un eveniment important, cu atât mai important este în viața noastră, a celor care ne-am învrednicit de marele dar al nunții. Două vieți, două suflete se însoțesc în fața lui Dumnezeu, ca să „vadă în toate zilele frumusețile Ierusalimului ceresc”, așa cum scoate în evidență una dintre rugăciunile tainei Sfintei Cununii. Lumină și bucurie, taină și minune, toate se împlinesc într-un singur moment. Un moment care nu poate rezona cu starea de pocăință caracteristică posturilor de peste an, nici cu lumina marilor sărbători creștine. Din acest considerent, regulile canonice au stabilit anumite date în care cununia, ca moment de bucurie, să se poată săvârși.
Ca să venim în ajutorul celor care se află pe cărarea presărată cu trandafiri a Sfintei Cununii, vom reda perioadele de timp în care nu se poate săvârși, din punct de vedere canonic, nunta creștină:
Anul 2015
- În cele patru posturi și în toate zilele de post de peste an, rânduite de către Biserică
- În zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestora, după cum urmează: 1 și 2 februarie; 20 și 21 mai, 30 mai, 31 mai și 1 iunie; 15 august; 13 și 14 septembrie
- Din Duminica lăsatului sec de carne pentru Postul Sfintelor Paști, pană la Duminica Sfântului Apostol Toma (16 februarie - 18 aprilie)
- În postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (8 - 28 iunie)
- În postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie - 14 august)
- În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie)
- În perioada de la Crăciun, până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie)
Anul 2016
- În cele patru posturi și în toate zilele de post de peste an, rânduite de către Biserică
- În zilele Praznicelor Împărătești și în ajunul acestora, după cum urmează: 1 și 2 februarie; 8 - 9 și 18-20 iunie;15 august;13 și 14 septembrie
- Din Duminica lăsatului sec de carne pentru Postul Sfintelor Paști, pană la Duminica Sfântului Apostol Toma (7 martie - 7 mai)
- În postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (27 - 28 iunie)
- În postul Adormirii Maicii Domnului (1 - 14 august)
- În postul Nașterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie)
- În perioada de la Crăciun, până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie)

cristiboss56 28.09.2015 21:24:05

Pretinzând putere, slava deșartă naște mândria.
Mândria este încrederea în sine extremă, care respinge tot ce „nu-i al meu”; izvor al mâniei, cruzimii și răutății, refuz al ajutorului dumnezeiesc, „fortăreață demonică”. Ea este „perete de aramă” între noi și Dumnezeu (Avva Pimen); ea este vrăjmășie față de Dumnezeu, început a tot păcatul; ea e în fiecare păcat, pentru că fiecare păcat înseamnă că te lași de bunăvoie pradă patimii tale, că încalci în mod conștient legea dumnezeiască, înseamnă că te obrăznicești împotriva lui Dumnezeu, cu toate că „tocmai cel supus trufiei are nevoie neapărată de Dumnezeu, pentru că oamenii nu-l pot scăpa pe unul ca acesta” ( Scara ).
Dar de unde vine această patimă? Cum începe? Cu ce se hrănește? Ce trepte străbate în dezvoltarea sa? După ce semne poate fi recunoscută?
Această ultimă problemă este deosebit de importantă, fiindcă cel mândru nu-și vede, de obicei, păcatul. Un oarecare bătrân iscusit îl povățuia pe un frate să nu se mândrească, însă acela, orbit de mintea sa, i-a răspuns: „Iartă-mă, părinte, în mine nu se află trufie”. Înțeleptul bătrân i-a răspuns: „Cu ce puteai, fiule, să-ți dovedești trufia mai bine decât cu acest răspuns?”.
În orice caz, dacă omului îi este greu să-și ceară iertare, dacă este supărăcios și bănuitor, dacă pomenește răul și îi osândește pe alții, toate acestea sunt fără îndoială semne ale mândriei.
Despre aceasta scrie minunat Simeon Noul Teolog:
„Despre cel pe care, atunci când îl necinstește ori îl supără cineva, îl doare inima, cunoscut să fie că-l poartă în sânurile sale pe șarpele cel vechi (trufia). Dacă va începe să rabde în tăcere supă*rările care i se fac, îl va face pe acest șarpe neputincios și lipsit de vlagă; dar dacă se va împotrivi cu amărăciune și va vorbi cu obrăznicie, îi va da șarpelui putere să verse otravă în inima lui și să mănânce fără milă măruntaiele lui.”
În Cuvântul împotriva păgânilor al Sfântului Atanasie cel Mare există pasajul următor: „Oamenii au căzut în poftirea de sine, preferând contemplarea de sine, în locul contemplării celor dumnezeiești”. În această definiție scurtă este surprinsă însăși esența mândriei: omul, pentru care până atunci centru și obiect al dorinței era Dumnezeu, l-a întors Acestuia spatele, „a căzut în poftirea de sine”, s-a dorit și s-a îndrăgit pe sine mai mult decât pe Dumnezeu, a preferat contemplării celor dumnezeiești contemplarea de sine. ( Pr. Aleksandr Elceaninov )

cristiboss56 29.09.2015 06:56:47

In niciun caz nu trebuie ca soții să-și îngăduie grosolănii, violențe și jigniri.
Adeseori, un mare rău în relațiile conjugale este reprezentat de limba neînfrânată, atunci când soții, aprinși de mânie, își aruncă unul altuia jigniri de tot felul. Rănile lăsate în suflet de aceste săgeți verbale sângerează apoi multă vreme.
Cartea Sfântă pune pe seama cuvântului următoarea însemnătate: „Cei nechibzuiți la vorbă sunt ca împunsăturile de sabie, pe când limba celor înțelepți aduce tămăduire” (Pilde 12, 18). Când se aprinde răutatea, mai bine să taci puțin și să te liniștești (să iei apă în gură), iar pe urmă, rugându-te, să spui pe un ton binevoitor ceea ce poate să aducă folos.
Este mai bine ca tiradele de reproșuri și de „predici” să fie înlăturate printr-un singur cuvânt magic: „Iartă-mă!” , care, de altfel, este foarte greu de rostit. În general, trebuie spus că mediul familial reprezintă condițiile în care omul învață să trăiască virtuos. Soții trebuie să vadă în căsătoria lor tocmai asta: o școală de viață creștină. Iar școala nu este întotdeauna ușoară... ( Episcopul Alexandru Mileant )

cristiboss56 30.09.2015 00:14:17

Oamenii de știință au descoperit că mulți din cei care au ispita sinuciderii au primit o „poruncă” de la părinți, o injoncțiune, tot auzind cuvinte ca acestea: „N-ar fi trebuit să te naști, dacă nu erai tu..., sau tu n-ar fi trebuit să fii”. Și aceasta funcțio*nează în adâncul minții ca o poruncă: „n-ar fi trebuit să fii”, care se poate manifesta sub impulsul și dorința sinuci*derii, însă, de cele mai multe ori, nevoia de a te sinucide este o nevoie de a scăpa de o stare insuportabilă.
Atunci trebuie să spui următorul lucru: această stare, aici, acum, are momente de relax. Eu trăiesc în tensiune, dar sunt momente în care uit de tensiune și mă bucur de ceva. Dacă mă sinucid, această stare devine veșnică. Dacă nu pot s-o îndur aici, când mai văd câte ceva, se mai schimbă ceva, cum voi putea îndura în veșnicie?
Dorința de sinucidere mai poate să vină și dintr-o dorință de a fi mai adevărat decât ești. Noi suntem mincinoși, ne mințim, vrem să corespundem unui ideal pe care ni l-am făcut despre noi. Spune așa: înainte de a muri am să renunț la idealul meu, nu mai vreau să fiu așa cum aș vrea eu să fiu, ci să fiu „cum sunt”. Acceptându-te cum ești, vei descoperi foarte multe bucurii în felul în care ești, cu mila lui Dumnezeu. Impulsul de sinucidere poate să fie un impuls de*monic. Demonul are o putere asupra noastră atunci când ne apropiem de el. Diavolul este un câine legat, spun Părinții. Nu te mușcă decât dacă te duci lângă el. Vezi ce faci când te duci în preajma acestui gând și nu mai face. Spovedania deasă. În clipa în care îți vine gândul, te duci și te spovedești. În clipa în care îți vine dorința, în ciuda oricărei neputințe care ți se pare ție, spune Paraclisul Maicii Domnului, pune mâna pe Biblie, ține tot timpul o cruce în mână și vei scăpa.
Monahia Siluana Vlad

cristiboss56 30.09.2015 13:40:50

Acumm vreau să vă spun un lucru: să știți că nici inteligența și nici orice educație nu au nici o valoare dacă nu sunt în slujba dragostei și a iubirii. Chiar dacă sunt necredincioși, nu putem să-i oprim să se căsătorească. Însă nu ajung nicăieri, dacă nu sunt cu Hristos. „Ne iubim și gata!”. Acesta este instinct și nimic altceva. Iubirea aceasta nu are durabilitate.
Căsătoria în sine trebuie să se facă după cum spune proverbul: ori bine, ori deloc! – fiindcă este în slujba unui ideal, nu în slujba plăcerilor numaidecât. Iubirea, dacă nu slujește unor idealuri mai înalte – chiar necăsătorit, dar mai ales căsătorit –, sigur că nu ajungi la nimic pozitiv: nu faci decât să pierzi un timp atât de scump.
Că se iubesc este un fel de a vorbi. Ce rost are să mai vorbim că se iubesc, dacă nu cred în Dumnezeu! Nu există nici un fel de siguranță, de percepere în viitor, de sens, de scop, dacă nu există Dumnezeu. Dacă nu este în Biserică, nu există nimic! Acesta ar putea să fie răspunsul.
Parintele Arsenie Papacioc

cristiboss56 30.09.2015 13:50:03

Acumm vreau să vă spun un lucru: să știți că nici inteligența și nici orice educație nu au nici o valoare dacă nu sunt în slujba dragostei și a iubirii. Chiar dacă sunt necredincioși, nu putem să-i oprim să se căsătorească. Însă nu ajung nicăieri, dacă nu sunt cu Hristos. „Ne iubim și gata!”. Acesta este instinct și nimic altceva. Iubirea aceasta nu are durabilitate.
Căsătoria în sine trebuie să se facă după cum spune proverbul: ori bine, ori deloc! – fiindcă este în slujba unui ideal, nu în slujba plăcerilor numaidecât. Iubirea, dacă nu slujește unor idealuri mai înalte – chiar necăsătorit, dar mai ales căsătorit –, sigur că nu ajungi la nimic pozitiv: nu faci decât să pierzi un timp atât de scump.
Că se iubesc este un fel de a vorbi. Ce rost are să mai vorbim că se iubesc, dacă nu cred în Dumnezeu! Nu există nici un fel de siguranță, de percepere în viitor, de sens, de scop, dacă nu există Dumnezeu. Dacă nu este în Biserică, nu există nimic! Acesta ar putea să fie răspunsul.
Parintele Arsenie Papacioc

cristiboss56 01.10.2015 11:43:39

Poti să fii drept cu copilul tău? Nu are importanță dacă un tată își pedepsește copilul. Dar să-l pedepsească în așa fel încât copilul să poată spune în sinea lui: „M-a pedepsit pe drept!”. Nu are importanță prea mare dacă vorbim cu asprime copilului la nevoie, dar să vorbim în așa fel încât copilul să poată spune în sinea lui: „Așa îmi trebuie!”. Chiar dacă nu o spune cu glas tare, să o spună în sinea lui. Poate să nu aibă curajul să o spună cu glas tare, dar are mare importanță s-o spună în adâncul sufletului lui.
Să-mi permiteți să aduc în discuție un exemplu, pe care s-ar putea ca unii dintre dumneavoastră să nu-l fi auzit. Un tată își duce la spital copilul căruia trebuia să-i facă o operație. Văzând doctorii, copilul începe să se teamă, să plângă și să ceară tatălui să-l ducă acasă: „De ce m-ai adus aici, nu ți-e milă de mine, nu mă iubești!”. Tatăl, desigur, îl lasă la spital, chiar dacă copilul suferă foarte mult. Când se va face bine, este imposibil ca acesta să spună că tatăl lui a procedat așa pentru că nu l-a iubit. Este imposibil! Copilul înțelege. „M-au dus la operație, m-a durut, dar trebuia să mă ducă!”. Într-un astfel de caz, nu poate rămâne în sufletul copilului sentimentul că tatăl l-a nedreptățit, că nu l-a iubit atât cât trebuia. Ori de câte ori este pedepsit un copil, dacă în sufletul lui se naște acest sentiment, că părinții nu l-au nedreptățit, ci l-au pedepsit pentru binele lui și din dragoste, atunci poate fi pedepsit fără teamă. Altfel, copilul va fi într-un război permanent cu părinții.
Arhimadrit Simeon Kraiopoulos

cristiboss56 01.10.2015 22:20:57

Unii părinți observă, când copilul este încă în leagăn și când se mărește, că acesta se manifestă cu îndârjire, cu împotrivire, agresiv – deci, consemnează existența unui egoism feroce și se năpustesc asupra lui. Fac însă o foarte gravă greșeală. Sigur, aceste manifestări ale copilului sunt amestecate cu egoism, cu alte patimi, dar acest atac frontal pe care-l declanșăm împotriva copilului nu va face nimic altceva decât să stimuleze egoismul acestuia. Este ca și când ar pune cineva gaz pe un foc pe care vrea să-l stingă. Se stinge focul cu gaz? Dacă aruncăm apă pe foc, există șansa să-l stingem, dar cu gaz în nici un caz. Se năpustesc peste copil și pentru că el este neputincios, pentru că este mic și nu are posibilitatea să reacționeze pe măsură, este strivit pur și simplu, mai ales, psihic, de atacul, uneori sălbatic, al părinților și al dascălilor. Copilul nu poate să lase să-i fie desființată existența și de aceea va lua atitudine, va reacționa în așa fel încât în cele din urmă să-și salveze existența. În felul acesta, copilul poate ajunge la o atitudine slugarnică, în care este inclusă o stare de inferioritate înfricoșătoare, un grav complex de inferioritate. Pot uneori să-i spună: „Asta-i pentru ca să se micșoreze egoismul tău, pentru a lovi în egoismul tău, pentru a fi smerit. ...!”.
Copilul crește într-un astfel de context, devine adolescent, apoi adult, își face propria familie, are copii, merge la duhovnic și-i mărturisește păcatele, iar între altele spune că se află într-un impas și nu știe ce se întâmplă cu el și va auzi de la duhovnic recomandarea: „Trebuie să te smerești! Ai nevoie să cultivi smerenia!”, răspunde: „Părinte, mai mult să mă smeresc?... ”.
Nutrește conștiința și simțământul că are atâta smerenie încât nu mai încape, deși nu există nici urmă de adevărată smerenie într-o astfel de atitudine și stare. Este vorba de un egoism bombardat frontal, care se manifestă acum într-un fel foarte diferit. Se manifestă slugarnic, se manifestă drept complex de inferioritate și încearcă, în felul acesta, să atragă atenția celorlalți, să atragă simpatia și mila celorlalți.
În astfel de situații nu există nici urmă de smerenie adevărată. Respectivul nu poate însă înțelege acest lucru. De ce? Pentru că din pruncie a fost învățat că așa este strivit egoismul și că atunci când se adună și se închide în sine, când se anulează pe sine, acest lucru este considerat smerenie. A fost lovit în felul acesta, a trăit și s-a făcut mare așa, iar acum trăiește având în suflet nu smerenia adevărată, ci starea complet contrară, care este egoismul. La alții, acest egoism se manifestă cu sentimente de inferioritate, de timiditate și cu neatenție și neglijență în viață.
La alții, se manifestă prin agresivitate, ca și când toți oamenii sunt împotriva lor și abia așteaptă să-i facă rău, ca și când toți oamenii nu altă treabă decât să fie împotriva lor. Și sunt pregătiți pentru o astfel de confruntare. Să nu cumva să-i spuneți un cuvânt, să nu cumva să ne surprindă vreo privire. Este oricând gata să atace, crezând că are în față dușmani care-i vor răul.
Arhimandrit Simeon Kraiopoulos

cristiboss56 02.10.2015 11:52:51

Maica Gavrilia :

S untem născuți pentru asta! Pentru a iubi! Dar iată care este greșala educației noastre. Ți se spune: Nu te juca cu acest copil, este un rău. Nu vorbi cu celălalt, este un mincinos. Și astfel începe răul. Căci copilul, încă de la începutul vieții sale, este gata să iubească pre toată lumea. El nu știe ce înseamnă „al meu”, „al tău”. Îți va lua geanta, va cotrobăi prin ea și va lua ce-i place. Copilul nu este un hoț! Pur și simplu el nu înțelege sentimentele de proprietate. El iubește… la general.
Îmi aduc aminte că atunci când eram mică iubeam mult pre toată lumea. N-o lăsam niciodată pre mama să-i primească pre oaspeți. Îi spuneam: „Așteaptă să-i primesc eu. Tu să vii după”. Coboram și discutam cu „cei mari”. Iubeam, probabil, pentru că fiecare copil vrea să fie iubit. În principiu, dacă nu oferi dragoste, nu primești. Mai târziu, acest lucru ți-e indiferent, căci tu trăiești din Dragostea lui Dumnezeu. Atunci o oferi tuturor fără a-ți face griji dacă ești iubit sau nu. Nu-ți mai faci nici o grijă. Nu te îngrijești decât să iubești și să fii cu El.

cristiboss56 02.10.2015 12:01:45

Maica cum putem a ști dacă cineva este un prieten adevărat?
Pentru a spune dacă un om este prietenul nostru trebuie să-l punem la încercare. Trebuie să vezi dacă are jertfelnicie. Nu în ceea ce te privește, ci în general, pentru toată lumea. Dacă constați că această persoană este lipsită de jertfelnicie, că este egocentrică și că se grijește doar de sine, vei înțelege că această persoană nu poate a fi al tău prieten. Vei putea afla ceasta cu certitudine dacă îi vei spune, de exemplu: Dacă ai ști cât de rău m-a durut ieri capul. Nici n-am putut să învăț…„Ah, și eu, de asemenea, am avut asta…am avut cealaltă…”. Începe să-ți grăiască despre ale sale dureri de cap, căci de ale tale dureri nu se grijește la fel de mult ca de ale sale. Și din acest motiv nici nu ia în seamă ceea ce tu ai spus ‒ tu sau altcineva.
(extras dintr-un dialog cu Maica Gavrilia Papaiannis)

cristiboss56 03.10.2015 12:32:49

In fata lui Dumnezeu nu contează cantitatea, ci străduința, o intensitate în străduință, pentru că toți ne străduim într-un fel. Dacă te străduiești să faci o rugăciune și n-o faci cum trebuie, Dumnezeu primește silința ta. Dacă te străduiești să faci un bine cuiva și dai foarte puțin – pentru că nu ai mai mult – Dumnezeu prețuiește aceasta. Dacă postești, Dumnezeu apreciază acest efort al tău, chiar dacă adeseori mai calci postul. Toate sunt apreciate de Dumnezeu în felul Lui divin – nu în fel omenesc – pentru că Dumnezeu nu răsplătește fapta și rezultatul ei, ci străduința ta. Adeseori vedem că un om care face un efort mai mic primește o răsplată duhovnicească mai mare și un om care face un efort mai mare primește o răsplată mai mică, pentru că Dumnezeu cunoaște adâncul inimii noastre mai bine decât noi înșine.
Părintele Cheorghe Vâlvoi

cristiboss56 04.10.2015 23:47:33

NICODIM AGHIORITUL
Patru capete foarte folositoare despre gânduri

Fragment :
1. Care e cauza naturală a gândurilor?
Cauza naturală a tuturor gândurilor e aceasta. Omul e dublu, adică e compus din trup și suflet. Și așa cum sufletul are în chip natural cinci simțuri naturale trupești și exterioare: vederea, auzul, mirosul, gustul și pipăitul, tot așa și sufletul are în chip natural cinci simțuri spirituale [gândite cu mintea] și interioare, potrivit Marelui Vasile care tâlcuiește versetul "păzi-va Domnul toate oasele lor" din Psalmul 33; adică are: ochi spirituali, urechi spirituale, miros spiritual, gust spiritual și pipăit spiritual, de aceea și vede spiritual, aude spiritual, miroase spiritual, gustă spiritual și pipăie spiritual toate realitățile spirituale, adică fie cele dumnezeiești, fie cele îngerești, fie cele demonice, fie cele omenești și lumești.
Așa cum omul are în chip natural un cuvânt rostit, care e grăit cu glas tare cu gura și cu limba, tot așa are în chip natural și un cuvânt spiritual, care e grăit în chip tainic în inimă, cuvânt care se numește și interior. și așa cum cu cuvântul rostit omul rostește câte vrea, fie cele dumnezeiești, fie cele îngerești, fie cele demonicești, fie lucrurile omenesti și lumești, așa și prin cuvântul interior el grăiește și gândește în inima sa cîte vrea: fie lucrurile dumnezeiești, fie cele îngerești, fie cele demonicești, fie cele omenești și lumești.
2. Și fără să vrea omul grăiește înăuntrul inimii gânduri de hulă, de rușine și viclene
Deoarece cuvântul rostit și celelalte simțuri exterioare ale trupului sunt groase și cu anevoie de pus în mișcare, de aceea, numai dacă vrea, poate omul să grăiască cuvântul rostit sau să pună în mișcare cele cinci simțuri ale lui ca să simtă aceste lucruri simțite, căci din pricina grosimii pe care o au acestea sunt supuse și ascultă de voința omului. Dar, deoarece cuvântul interior al inimii și simțurile interioare și spirituale ale sufletului sunt subțiri, ușor de pus în mișcare și duhovnicești, de multe ori omul grăiește cu cuvântul interior și gândește în inima sa nu numai cele bune sau cele rele, pe care le vrea, ci și acelea pe care nu le vrea, fiindcă ele se supun și ascultă cu anevoie de voința lui din pricina subțirimii pe care o au. Și, mai ales, pentru că de multe ori fie Dumnezeu se folosește ca de un organ de cuvântul interior și grăiește prin el cele bune pe care le vrea, precum urmează în sfinții desăvârșiți și purtători de duh, fie îngerii folosindu-se ca de un organ de cuvântul interior grăiesc și ei cele bune călăuzind pe om spre mântuire, fie, la urmă dintre toți, demonii, prin aceea că sunt duhuri subțiri și după sfântul Botez se găsesc la suprafața inimii, cum zice Sfântul Diadoh, folosindu-se și ei ca de un organ de cuvântul interior, grăiesc în inimi fie gânduri rușinoase și trupești, fie gânduri viclene și ranchiunoase și răzbunătoare, fie gânduri hulitoare împotriva lui Dumnezeu și a celor dumnezeiești. Căci dat fiind că trei sunt părțile sufletului: rațională, irascibilă și poftitoare, de aceea și gândurile se împart în general în trei: hulitoare, viclene și rușinoase. Gândurile hulitoare, adică acelea care sugerează sufletului necredințe, îndoieli, murmurări și hule împotriva lui Dumnezeu și a celor dumnezeiești, acestea, zic, se nasc din partea rațională a sufletului; gândurile viclene, care sugerează în suflet răzbunări împotriva vrăjmașilor și a celor ce ne întristează, acestea, zic, se nasc din partea irascibilă; iar gândurile de rușine, câte sugerează în suflet desfrânări, adultere și celelalte necurății trupești, acestea se nasc din partea poftitoare, cum zice dumnezeiescul Grigorie Sinaitul.
Dar nu numai cuvântul interior, ci și cele cinci simțuri spirituale ale sufletului sunt folosite ca organe și de Dumnezeu și de îngeri și de demoni care fac sufletul să simtă spiritual cele bune și adevarate atât în somn cât și în stare de veghe; demonii însă fac sufletul să simtă, să vadă și să audă spiritual toate cele rele, mincinoase și rătăcite câte duc la pierzania lui, atât în somn cât și în stare de veghe.
3. Cauzele morale ale gândurilor de rușine și viclenie și, mai ales, de hulă sunt trei: nebăgarea de seamă, trufia și pizma demonilor
Fiindcă am spus mai sus care este cauza naturală a tuturor gândurilor și de ce omul gândește și cele pe care nu le vrea, acum să vorbim aici separat despre gândurile de hulă și care sunt cauzele lor morale mai apropiate. Prima lor cauză este nebăgarea de seamă a minții; căci atunci când mintea omului nu e atentă în întregime la inimă, nici nu are pază și strajă asupra cuvântului interior rostit în inimă și nu poartă de grijă ca acest cuvânt să tacă, atunci acesta grăiește ceea ce îi vine înăuntru și gândește gânduri de hulă și viclenie, sau mai degrabă prin el grăiesc aceste gânduri rele duhurile cele rele. De aceea zice Ioan Scărarul că omul trebuie să închidă nu numai poarta chiliei lui după trupul său și poarta din afară a limbii lui, ci trebuie să închidă și poarta interioară a inimii lui, adică să tacă cu gândul: "închide trupului ușa chiliei, cuvântului închide-i poarta limbii, iar duhurilor închide-le poarta dinăuntru" (Cuvântul 27 despre isihie).
A doua cauză a gândurilor de hulă este, potrivit dumnezeiescului Anastasie Sinaitul și altor Părinti, mândria; fiindcă atunci când omul se mândrește, inima lui se învârtoșează, și din pricina acestei învărtoșări nu suportă cu mulțumire atunci când îi vine o ispită, ci murmură și se tulbură. De aceea, de la acestea ajunge să și hulească înăuntru în inima sa, iar de multe ori și în afară cu gura lui.
Când omul se mândrește, atunci se aprinde și devine ușor irascibil, iar din irascibilitate cade în gânduri de hulă. Când omul se mândrește, atunci îi bârfește pe frații lui și-i disprețuiește ca pe niște lipsiți de minte; de aceea Dumnezeu îngăduie să vină peste el gânduri de hulă, ca din acestea să se smerească și să vină la pocăință.
Iar a treia cauză a gândurilor de hulă e, potrivit aceluiași Anastasie Sinaitul și celorlalți Părinți, pizma și răutatea diavolului; căci zice Sfântul Maxim că pe când un om începe să înainteze în iubirea lui Dumnezeu, atunci începe să-l ispiteasca demonul hulei; aceasta o face întinatul ca să-l împiedice pe omul iubitor de Dumnezeu de la calea virtuții și să-l aducă la disperare.
4. Trei sunt leacurile gândurilor de hulă: atenția și rugăciunea, smerenia și disprețuirea
Așa cum trei sunt cauzele morale ale gândurilor de hulă: 1) nebăgarea de seamă, 2) mândria și 3) pizma demonilor, tot așa trei sunt și leacurile acestora în contrarea cauzelor acestora, adică: 1) atenția și rugăciunea, 2) smerenia și 3) disprețuirea.

cristiboss56 05.10.2015 17:15:00

Blândețea :

Blândețea e strălucita virtute care se opune cu succes mâniei: înfrânând-o, calmând-o și transformând-o din păcat, în faptă bună. Într-adevăr, blândețea moderează mișcările mâniei, însuflețește sentimentele pașnice, liniștește sufletul, gonește din inimă toate urile, tratează pe aproapele cu umanitate și bunătate și depărtează din vorbele noastre tot ce este aspru. Dar spre a practica blândețea, de mai multe ori trebuie omul să tacă, tocmai când ar vrea să vorbească și să vorbească tocmai când ar vrea să tacă, să cedeze chiar când ar putea să se apere, sau să se împotrivească. „Fericiți cei blânzi - zice Mântuitorul - că aceia vor moșteni pământul ” (Luca 23, 25).
Protosinghel Nicodim Măndiță

cristiboss56 06.10.2015 13:35:07

Fiecare din noi dorim ca Dumnezeu să asculte rugăciunile și cererile noastre și să ne dea tot ceea ce Îi cerem. Pentru ca Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre și să ne împlinească cererile, trebuie ca și noi să ascultăm poruncile Lui și să împlinim voia Lui. Pentru a fi noi ascultați de Dumnezeu, trebuie:
1) Să fim noi vrednici darului Lui prin ascultarea, păzirea și împlinirea cuvântului Lui. Trebuie să fim vrednici darului pe care îl cerem; iar nu nevrednici.
2) Să ne rugăm după legile și voia lui Dumnezeu.
3) Să ne rugăm pururea: în orice vreme și în orice loc.
4) Să nu cerem vreun lucru putred, pământesc, vătămător de suflet.
5) Ceea ce cerem să nu fie numai spre folosul nostru; ci pentru binele tuturor creștinilor, spre mântuirea, fericirea sufletelor și spre slava lui Dumnezeu.
6) Să nu ne rugăm pentru a deveni nefericiți vrăjmașii noștri, nici pentru pieirea lor; ci pentru mântuirea lor.

cristiboss56 06.10.2015 13:51:30

Pacatele facute din obisnuinta

"Obiceiul face ca pacatul savarsit astfel sa para mai putin grav, iar omul sfarseste prin a crede ca ceea ce face nici nu mai poate fi considerat pacat; el s-a invartosat si a pierdut sensul pocaintei, al regretului pentru ce a facut. Cand un membru al corpului nostru este complet cangrenat, el nu mai doare, dar absenta suferintei nu poate fi interpretata ca semn de insanatosire, ci de moarte". (Fericitul Augustin)

cristiboss56 07.10.2015 12:06:05

Cel care nu se roagă este foarte ușor poticnit și cade in ispită și în păcate, neavând nici o legătură cu Dumnezeu. Cel care nu se roagă, n-are nici o putere în lupta cu ispitele vieții. El este ca un ostaș fără armă, ca o pasăre fără aripi, ca o trestie care se clatină încotro bate vântul, numai către Dumnezeu nu se pleacă să-L întrebe și să-I slujească. Este ca un pește pe uscat, ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur.
(Ne vorbește Părintele Sofian , Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004, p. 16)

stefan florin 07.10.2015 12:11:57

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 602337)
Cel care nu se roagă este foarte ușor poticnit și cade in ispită și în păcate, neavând nici o legătură cu Dumnezeu. Cel care nu se roagă, n-are nici o putere în lupta cu ispitele vieții. El este ca un ostaș fără armă, ca o pasăre fără aripi, ca o trestie care se clatină încotro bate vântul, numai către Dumnezeu nu se pleacă să-L întrebe și să-I slujească. Este ca un pește pe uscat, ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur.
(Ne vorbește Părintele Sofian , Editura Mănăstirea Sihăstria, 2004, p. 16)

cat adevar se afla in aceste cuvinte!

cristiboss56 08.10.2015 11:24:22

Mare lucru este rugăciunea, mare putere are și mult har aduce ea credincioșilor care se roagă, însă numai atunci când este făcută după voia lui Dumnezeu. Noi creștinii suntem datori să ne rugăm întotdeauna, în orice vreme și în orice loc, lui Dumnezeu. Și ori de ni se va împlini cererea, ori de nu ni se va împlini, noi să-I mulțumim Lui. El uneori ne împlinește cererile, alteori nu, fiindcă, mai înainte de a cere noi, știe cele ce ne folosesc și cele ce ne păgubesc.
Totuși, pentru a dobândi ceea ce ne este nouă de folos trebuie să ne rugăm. Părinții, adeseori, când sunt rugați de copiii lor iubiți să le dea ceva, nu le dau fiindcă iubește rugăciunea lor, dorește să-i mai audă rugându-se. Tot astfel și iubitorul de oameni și mult-milostivul Dumnezeu uneori nu ne dă ceea ce cerem fiindcă ne iubește și vrea să stăm cât mai des și mai mult de vorbă cu El, pentru a scăpa de multe ispite, dureri și primejdii.

cristiboss56 08.10.2015 17:05:40

Un sihastru tăcut, prin însăși viața lui, învață, povestește și convinge către căutarea lui Dumnezeu. Despre însemnătatea tăcerii, Sfântul Isaac Sirul scrie așa: „Dacă într-o parte vom pune toate faptele vieții de aici, iar în altă parte tăcerea, atunci vom vedea că tăcerea le cumpănește pe toate celelalte. Să nu-i compari pe cei ce fac minuni și semne și puteri în lume, cu cei ce-și petrec viața într-o tăcere plină de cunoștință; trebuie să iubești mai mult tăcerea nelucrătoare decât lucrarea celor flămânzi în lume și decât întoarcerea multor popoare spre Dumnezeu. Este mai bine să te descătușezi tu însuți din lanțurile păcatului, decât să scoți pe robi din sclavie”. Sfântul Ioan Scărarul zice: „Tăcerea e mama rugăciunii, întoarcere din robia duhovnicească, un succes în fapte bune și o neîncetată urcare la Cer; ba chiar Însuși Iisus Hristos, ca să ne arate folosul și nevoia de o viață tăcută, singur, lăsând din când în când predica obștească, se retrăgea în locuri tăcute, pentru ca să se liniștească și pentru ca să se roage”.
(Părintele Arsenie Boca, Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul și diavolul, ediție revizuită, Editura Agaton, Făgăraș, 2009, p. 84)

cristiboss56 09.10.2015 21:54:08

Părinții, dacă doresc să aibă copii buni, înțelepți și sănătoși, trebuie ca ei să fie mai întâi buni, credincioși, ascultători de Biserică și plini de frica lui Dumnezeu. Căci copiii sunt de fapt „copii” ale părinților lor. Ce văd și ce aud în casă de la părinți, aceea fac. Educația copiilor începe chiar din ziua nunții părinților, adică din clipa zămislirii. Pentru a avea copii înțelepți și credincioși, părinții trebuie să se roage mult, să meargă regulat la biserică, să postească sfintele posturi, să se spovedească adesea, să țină curăție în zilele orânduite, să facă milostenie, să fie blânzi, smeriți și plini de dumnezeiască dragoste pentru toți. Soții sunt datori să se înfrâneze în sărbători și în posturi și să nu facă nici un fel de meșteșug diavolesc spre a nu avea copii.
Cel mai greu păcat al celor căsătoriți este avortul, adică uciderea de copii. Copiii zămisliți în zilele de sărbători, în posturi, în stare de beție sau după avorturi de obicei se nasc bolnavi, sunt debili și, uneori, chiar infirmi. La fel și cei ce practică paza, nu se pot împărtăși doi ani cu Sfintele Taine și, uneori se îmbolnăvesc de nervi, ca o pedeapsă a dreptului Judecător.
După naștere, părinții sunt datori să se ocupe, mai mult decât orice, de educarea și buna creștere a copiilor. Mai întâi, să caute nași credincioși copiilor pe care i-au născut. Apoi, să-i ducă regulat la biserică, să-i împărtășească cu Sfintele Taine în fiecare lună, să-i învețe de micuți rugăciuni și lucruri bune, să nu-i smintească cu cuvintele și faptele lor, căci sminteala pe care o fac părinții copiilor lor este un păcat greu în fața lui Dumnezeu, cu urmări cumplite în viața copiilor. Cei mai mulți copii ajung răi în viață, din cauza păcatelor pe care le-au deprins de la părinții lor din copilărie. De asemenea, copiii trebuie să fie învățați, atât de părinți și de nași, cât mai ales de preot, frica de Dumnezeu, dreapta credință, omenia, mila, smerenia, ascultarea și cunoștința Sfintei Scripturi. Trebuie să fie deprinși de mici cu postul, cu rugăciunea regulată, cu spovedania, cu mila față de cei lipsiți și respect față de toți oamenii. Rugăciunea, citirea cărților bune, ascultarea și respectul față de părinți, frica de Dumnezeu și exemplul personal dat de tata și mama sunt cele mai sigure căi și mijloace de educare și creștere creștinească a copiilor.
Părintele Ilie Cleopa

cristiboss56 11.10.2015 23:25:08

Tu, bărbatul, îl auzi pe Pavel, care o povățuiește pe femeie să ți se supună ție, și-l lauzi și-l admiri. Auzi însă ce spune mai jos: Bărbaților, iubiți pe femeile voastre așa cum și Hristos a iubit Biserica și pe Sine S-a dat pentru ea (Efeseni 5, 25). Ai văzut mai înainte un model de supunere? Vezi acum și modelul de iubire.
Vrei ca femeia să ți se supună așa cum Biserica i se supune lui Hristos? Poartă-i și tu ei de grijă, așa cum Hristos îi poartă de grijă Bisericii. Și dacă trebuie să-ți jertfești viața pentru ea, să fii făcut bucăți de o mie de ori, să le suferi și să le rabzi pe toate, nu refuza s-o faci. Căci nici măcar așa nu vei face ceva egal cu ceea ce a făcut Hristos pentru Biserică, de vreme ce tu vei suferi acestea pentru cea cu care ești unit, iar Domnul a suferit pentru cea care s-a întors împotriva Lui și L-a nesocotit. Așadar pe când Hristos, nu cu amenințări, nu cu huliri, nu cu spaime, ci cu multă iubire și blândețe, cu grijă și jertfă a reușit să inspire încredere celei care atât de mult L-a necăjit, așa să faci și tu, așa să te porți cu femeia ta. Dacă nu-ți acordă atenție, dacă te înfruntă cu mândrie, dacă te nesocotește, vei putea s-o îndreptezi prin marea ta purtare de grijă, prin dragostea și bunătatea ta, nu prin mânie și înfricoșare. Doar pe un slujitor îl poți cuminți în felul acesta, sau poate că nici pe el, pentru că se va înfuria degrabă și va înceta să te mai slujească. Pe tovarășa ta de viață, pe mama copiilor tăi, pe temelia oricărei bucurii din familie, nu trebuie s-o îndreptezi cu sălbăticie și amenințări, ci cu iubire și bune maniere.
Sfântul Ioan Gură de Aur

cristiboss56 13.10.2015 19:41:21

Despre blestem Sfantul Ilarion:
"Cand un copil greseste se cearta se pedepseste daca e cazul se bate dar nu se bleastama.Si eu am fost copil si am avut multe curiozitati dar mama nu ne a blestemat niciodata.Acum cum o supara putin copilul mama arunca vorbe grele asupta lui"muri r ai sa mori"sariti ar ochii"sa n ai parte de fericire sa mori cand ti o fi lumea mai draga".sau pur si simplu il dracuie.Dupa aceea se mira de ce nu o asculta colilul de ce copilul e nervos dar oare primul vinovat cine o fi nu mama cu gura ei?Copilul trebuie invatat sa nu greseasca iar daca a gresit sa si ceara iertare.Mama care l invata credinta pe copilul eu are bucurie de pe urma lui.Mama care nu are timp pentru copilul ei si l lasa sa creasca la intamplare are necazuri de pe urma lui.Degeaba certi copilul ca nu asculta daca in casa vede numai cearta.In zadar spui sa nu bea daca tot timpul te a vazut ca parinte beat spui sa nu curveasca dar mama sau tata au amanti si i aduc chiar in casa.Il certi sa nu fumeze si tu ai tigara n gura.Cand cereti de la altul aveti grija mai intai ce faceti voi ca parinti.Parintii sunt exemple pentru copiii lor.Daca in casa este dragoste si pace si parintii fac lucruri frumoase nici nu mai trebuie sa l inveti pe copil ca invata singur din exemplul tau.Blestemele mamei ii ajung pe copii. Mama isi face dreptate de una singura dar ce ai blestemat daca nu e dezlegat la preot ajunge copilul poate fi nefericit o viata poate muri poate orbi...Copiii trebuie invatati sa faca ascultare.A blestema e un mare pacat.Iar in Sfanta Scriptura scrie:!blestemat sa fie cel ce te va blestema".

cristiboss56 14.10.2015 20:28:31

Iubirea nu este o iubire de schimb. Dacă eu te iubesc, tu mă iubești. Păcătoșii același lucru îl fac. Pentru a dobândi adevărata iubire, arunci, dai afară „eul” tău. Negi „eul” tău ca prin această negare să dobândești, să simți și să trăiești omul adevărat. Te eliberezi astfel și te echilibrezi. De aceea și Sfântul Evanghelist Ioan vorbește despre iubire ca o lucrare, ca o energie care te duce la descoperirea celuilalt și a lui Dumnezeu. Acela, Dumnezeu, este Cel care îți arată fața Lui, îți descoperă Persoana Lui, El fiind iubire. Acestă lecție simplă, să-l primim, să-l receptăm și să-l acceptăm pe celălalt așa cum este el în viața de zi cu zi, în viața Bisericii, în mănăstiri, în familii, în comunități, este cea care zidește și cea care întemeiază relațiile sociale, dar și ale Bisericii. (Extras din Conferința Monahismul ortodox – Un dar pentru lume,susținută de Părintele Arhim. Elisei, starețul Mănăstirii Simonos-Petra, Iași, 11 octombrie 2015)

cristiboss56 16.10.2015 22:35:51

Chinul amintirii păcătoase

Pentru cel care a osândit păcatul și nu mai dorește să îl facă, amintirea devine un chin necruțător. Cu toate că ne străduim să ne păstrăm curăția duhovnicească, amintirea greșelilor ne împunge cu acul ei otrăvit. Sfântul Nil Ascetul ne oferă câteva remedii în acest sens: "Desigur, liniștirea le este un lucru foarte ostenitor celor ce s-au lepădat de curând, căci amintirea, luându-și acum răgaz, mișcă toată necurăția care zace în ei, ceea ce n-a apucat să facă mai înainte pentru mulțimea lucrurilor care prisoseau. Dar pe lângă osteneală, liniștirea are și folos, izbăvind mintea cu vreme de tulburarea gândurilor necurate. Căci dacă vreau aceștia să-și spele sufletul și să-l curățească de toate petele care îl necurățesc sunt datori să se retragă din toate lucrurile prin care crește întinăciunea și să dea cugetării multă liniște; de asemenea să se ducă departe de toți cei care îi întărâtă și să fugă de împreuna petrecere cu cei mai apropiați ai lor, îmbrățișând singurătatea, maica înțelepciunii. Pentru că este ușor să cadă aceștia iarăși în mrejile din care socotesc că au scăpat, când se grăbesc să petreacă în lucruri și griji de tot felul. Și nu e de nici un folos, celor ce s-au strămutat la virtute, să se bucure de aceleași lucruri, de care s-au despărțit, disprețuindu-le" (Cuvânt ascetic, p. 184). În primul rând, pentru a putea păstra curăția sufletească avem nevoie să renunțăm la acele lucruri care ne măresc războiul duhovnicesc. Dacă știm că suntem ispitiți de mândrie, să încercăm să nu mai râvnim la posturi de conducere. Dacă ne ispitește lăcomia pântecelui, să renunțăm la mâncărurile care ne ațâță foamea. Dacă ne amenință iubirea de argint, să facem milostenii și să nu ne extindem afacerile peste măsură. Însă nu doar lucrurile exterioare, ci și anumite persoane ne pot fura starea de liniște. De aceea, este bine să vorbim și să păstrăm relații de prietenie cu cei care doresc să aibă aceleași virtuți ca noi. Desigur, nu vom respinge acum pe toată lumea! Însă de unele persoane va trebuie să ne separăm, tocmai pentru a păstra rodul păcii noastre. Cei de care trebuie să ne ferim preponderent sunt bârfitorii, oamenii foarte mânioși și doritori de slavă deșartă. Nu trebuie să legăm relații de prietenie cu persoane care au aceste defecte majore. Asta nu ne împiedică să le ajutăm financiar sau sufletește atunci când au nevoie. Înseamnă doar să nu le încredințăm propriile gânduri. Oamenii pătimași nu îi înțeleg niciodată pe cei liniștiți. De asemenea, avem nevoie să lepădăm de la noi orice grijă lumească. Nu trebuie să ne sufocăm în disperare, ci să nădăjduim în Dumnezeu.
Obișnuința piere greu
Să nu ne așteptăm la o reușită din start, deoarece nimeni nu poate să învingă ușor obișnuința sădită în sine. Dacă vreți să vă măsurați puterea, încercați să renunțați la un obicei zilnic și veți observa cu tristețe cât de neputincios este omul. "Obișnuința, fiind o greutate care atrage la ea, este de temut ca nu cumva aceasta să le tulbure iarăși liniștea câștigată cu multă sârguință, prin îndeletniciri urâte și să le împrospăteze amintirile relelor săvârșite. Pentru că mintea celor ce s-au desfăcut de curând de păcat se aseamănă cu trupul care a început să se reculeagă dintr-o lungă boală, căruia orice prilej întâmplător i se face pricină de-a recădea în boală, nefiind încă destul de întremat în putere. Căci nervii mintali ai acestora slabi și tremurători, încât e temere să nu năvălească din nou patima, care de obicei este ațâțată de împrăștierea în tot felul de lucruri" (Cuvânt ascetic, p. 184). Slăbiciunea vădită a propriei minți are nevoie de o lungă perioadă de refacere. Așa cum după o operație avem nevoie de o perioadă de recuperare fizică, și recuperarea propriei păci interioare se face treptat, iar nu imediat. Cu toate că ne dorim să dobândim un dar neprețuit, dorința nu este suficientă pentru a-l obține. De aceea, odată ce am început să dobândim puțină liniște, este bine să o păzim eficient, pentru că altfel o vom pierde repede. De asemenea, este bine să nu ne întoarcem la vechile obiceiuri după ce am constatat că avem pace. Acest lucru ne-ar aduce doar pierderea ei. "Prin urmare, să nu se amestece monahul, înainte de ce a dobândit deprinderea desăvârșită a virtuții, în tulburările lumii, ci să fugă cât mai departe, așezându-și cugetarea la marea depărtare de zgomotele ce răsună jur împrejur. (...) Căci atunci vine desăvârșita liniștire, când nu numai faptele, ci și amintirile lor încetează, dând sufletului timp să poată vedea chipurile întipărite și să lupte cu fiecare dintre ele și să le scoată din cugetare. De vor intra alte și alte forme, nu va putea șterge nici întipăririle de mai înainte, cugetarea fiind ocupată cu cele care vin" (Cuvânt ascetic, pp. 185-186).
" Trebuie sfătuiți, dacă au ieșit de curând din tulburări, să se îndeletnicească cu liniștirea și să nu împrospăteze, prin drumuri dese, rănile produse cugetării prin simțuri, nici să aducă alte forme vechilor chipuri ale păcatelor, ci să ocolească furișarea celor noi și toată sârguința să le fie spre a șterge vechile închipuiri"
Sfântul Nil Ascetul

cristiboss56 18.10.2015 21:37:14

Despre mandrie
Mandria este mama viciilor, din pricina careia si diavolul s-a facut diavol, nefiind astfel mai inainte (Sf. Isaac Sirul).
Mandria este lipsa cunoasterii lui Dumnezeu (Sf. Maxim Marturisitorul).
Mandria este primul pui al diavolului (Avva Evagrie Ponticul).
Mandria este iubirea de sine pana la dispretuirea lui Dumnezeu, smerenia este iubirea lui Dumnezeu pana la dispretuirea de sine (Fericitul Augustin).
Este mai buna infrangerea cu smerenie, decat biruinta cu mandrie (Patericul).
Cand patimile s-au potolit, vine mandria, iar aceasta se intampla fiindca n-au fost taiate pricinile (Cuviosul Isihie Sinaitul).
Toate pacatele sunt urate inaintea lui Dumnezeu, dar cel mai uracios pacat este mandria (Sf. Antonie cel Mare).
Daca va incepe sa te stapaneasca mandria, adu-ti aminte cum din cauza ei pier toate roadele virtutii si ea va fugi de la tine (Avva Isaac Pustnicul).
Mandria nu-i un semn al belsugului in virtute, caci, precum multe fructe inclina crengile pomului la pamant, tot asa prisosul virtutii creeaza un sentiment smerit (Sf. Nil Ascetul).
Nu te ridica la inaltime, ca sa nu cazi in adancime (Sf. Grigorie Teologul).
Mandria este defaimare de Dumnezeu, iar trufia este defaimare de oameni (Sf. Teofilact).
Mandria este intaia nascuta a mortii. Ea a omorat pe ingeri in cer si pe Adam pe pamant (Sf. Grigorie Dialogul).
Slava desarta este alungata de lucrarea in ascuns, iar mandria de vointa de a pune pe seama lui Dumnezeu toate ispravile (Sf. Maxim Marturisitorul).
Cand cazi, suspina, iar cand sporesti, nu te ingamfa (Sf. Nil Sinaitul).
Pe cel smerit multi il iubesc, iar pe cel mandru si infumurat il urasc si oamenii care au acelasi duh de mandrie (Avva Iacov).
Sa gresesti si sa gandesti multe despre tine este mai rau decat pacatul insusi (Sf. Ioan Hrisostom).
Cel ce zideste pe propria sa putere cade, precum cade si se pravaleste la pamant cel ce calca pe panza de paianjen (Sf. Nil Ascetul).
Multi au dezbracat toate hainele de piele. Dar pe cea de pe urma, cea a slavei desarte, numai cei ce au dispretuit-o pe maica ei, adica dorinta de a-si placea lor (Avva Ilie Ecdicul).
Trufia produce o cugetare confuza, intrucat ea consta in doua nestiinte: a ajutorului lui Dumnezeu si a neputintei proprii (Sf. Isaac Sirul).
Cel ce se mandreste cu darurile naturale, adica cu mintea ascutita, cu usurinta priceperii, cu iuteala judecatii si cu alte capacitati capatate fara munca, acela nu va primi niciodata bunatatile supranaturale. Caci cel ce este necredincios in cele putine va fi necredincios si plin de slava desarta si in cele multe (Sf. Ioan Scararul).
Stralucirea fulgerului arata de mai inainte bubuitura tunetului, iar slava desarta, prin aparitia ei, vesteste mandria (Sf. Nil Sinaitul).
Mare este inaltimea smeritei cugetari; adanca este prapastia inaltei cugetari si de aceea va sfatuiesc sa o iubiti pe prima, sa nu cadeti in cea de-a doua (Avva Isidor).
Tu, Doamne, Te impotrivesti celor mandri. Dar ce mandrie mai mare ar putea exista decat afirmatia prosteasca ca as fi din fire ceea ce Esti Tu ? (Fericitul Augustin).
Trei gropi ne sapa noua demonii: intai dau lupta impotriva noastra pentru a ne opri de a face binele; al doilea, daca nu reusesc, cauta sa ne abata si sa faptuim binele fara Dumnezeu; daca nici asa nu reusesc, intrebuinteaza a treia groapa: ne lauda pentru binele faptuit, ca sa ne umflam de mandrie (Sf. Ioan Scararul).
Mandria este ca o umflatura a sufletului plina de noroi; daca e coapta, se sparge si pricinueste multa scarba (Sf. Nil Ascetul).
Mandria este o otrava care ucide nevinovatia (Fericitul Augustin).
Mandria este semnul osandei (Evagrie Ponticul).
Dupa cum cineva nu nimiceste numai un madular al trupului, ci intreg trupul, asa si mandria nu strica numai o parte a sufletului, ci intreg sufletul (Sf. Casian Romanul).
Doboara-ti gandul inaltarii mintii inainte de a te dobori el pe tine (Sf. Efrem Sirul)

cristiboss56 19.10.2015 23:26:37

Despre minciună - Părintele Constantin Florin Dragusanu :

Un adevăr dintre cele mai simple este că viața trebuie trăită în adevăr. Cei care nu trăiesc în adevăr sunt considerați de către Mântuitorul Hristos a fi fii celui rău:
„Voi sunteți din tatăl vostru diavolul și vreți să faceți poftele tatălui vostru. El, de la început, a fost ucigător de oameni și nu a stat întru adevăr, pentru că nu este adevăr întru el. Când grăiește minciuna, grăiește dintru ale sale, căci este mincinos și tatăl minciunii” (Ioan 8.44).
O viață trăită în minciună este mai rea chiar decât moartea însăși și, de aceea, o condiție sine qua non pentru salvarea noastră este lupta pentru adevăr – luptă necruțătoare împotriva minciunii, din noi și din afara noastră.
Suntem asaltați de mincinoși și de oameni ce spun adevăruri doar pe jumătate. Suntem asaltați de oameni ce vorbesc cu două înțelesuri și, din păcate, numărul acestora crește, de la zi la zi. Minciuna ajunge a fi la rang de cinste și, cu cât este folosită de către mai mulți, cu atâta ni se pare a fi un păcat mult mai puțin grav decât este în realitate.
Minciuna păgubește mulțime mare de suflete, tocmai pornind de la considerentul că este un păcat mic. Mergem la duhovnic și, de multe ori, ne înveselim când mărturisim acest păcat, în loc să ne pară rău.
Minciuna este rea prin ea însăși și trebuie evitată cu orice preț, deoarece aproape întotdeauna provoacă efecte negative.
J. J. Rousseau spunea că: „a minți spre folosul tău e o înșelăciune, a minți spre folosul cuiva e o fraudă, a minți pentru a dăuna e calomnie; dintre toate soiurile de minciună, acesta e cel mai josnic”, iar Rabindranath Tagoreafirmă: „Dacă nu poți să accepți adevărul din exterior, ai să te împaci cu minciuna din interior”.
Cine închide ochii în fața adevărului și, cu inima vicleană, prin minciuni face pe cineva să fure, se canonisește ca hoții; dacă duce la desfrânare, ca desfrânații; dacă a stricat numele bun și cinstea cuiva, ca un defăimător; dacă a adus pe alții la erezie, să-i convertească la adevăr. Fără canonisire îndelungată și îndreptare deplină, mincinoșii nu se pot ierta la spovedanie și nu pot fi împărtășiți.
Mântuitorul Hristos se definește prin Adevăr: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine” (Ioan 14.6). Cum am putea să afirmăm că suntem creștini adevărați și iubitori de Hristos, atâta vreme cât mințim sau ascultăm minciunile altora?
Așadar, trebuie să fim cu luare aminte la paguba sufletească pe care o poate face minciuna și să căutăm, ca la următoarea spovedanie, să nu mai zâmbim când mărturisim acest păcat. Cu frângere de inimă să-l mărturisim și să ne hotărâm să nu-l mai săvârșim. Doar asfel putem să spunem că ne curățim sufletește, devenind următori ai lui Hristos – și că nu ne amăgim pe noi înșine.

cristiboss56 21.10.2015 21:51:09

Omul este din fire neputincios ca să străbată viața fără durere și suferință. Aceste două stări îl însoțesc toată viața pe orice muritor. Cine n-a simțit durerea și cine n-a plâns în viață? De când este prunc, din momentul în care se naște, omul începe să respire cu plânsete aerul vieții de aici. Și cu plânsete și lacrimi părăsește prezenta viață! Așa cum vedem în cazul morților, când sufletul omului urmează să iasă, o lacrimă mică i se scurge din ochi. Și nu numai la oameni, despre care socotim că sunt maturi și cu păcate, ci și la prunci, și la copiii de vârstă mică vei vedea lacrimi curgându-le din ochi. Durerea este un lucru rău, dar în spatele acesteia, în spatele suferinței, al încercării, se ascunde binecuvântarea lui Dumnezeu, renașterea, replăsmuirea omului, a familiei. Aproape toți oamenii datorează acesteia întoarcerea lor. În spatele oricărei încercări se ascunde voia lui Dumnezeu și firește că în acel timp nu poate să vadă folosul, dar cu vremea îl va cunoaște. Avem în această privință atât de multe exemple!
Avva Efrem Filotheitul

cristiboss56 22.10.2015 23:47:13

Miluiește pe cei săraci, ca printr-înșii să dobândești și tu milă. Ferește-te de cei gâlcevitori, ca să nu fii silit să ieși din liniștea ta. Rabdă fără îngrețoșare mirosul cel greu al bolnavilor și mai cu seamă al săracilor, că doar și tu tot cu trup ești îmbrăcat. Să nu înfrunți pe cei cu inima mâhnită, ca nu cumva, bătut fiind cu același toiag al mâhnirii, să cauți mângâierea și să n-o afli defel. (...) Iubește pe cei păcătoși, dar urăște păcatele lor, ca nu cumva vreodată și tu să cazi în ispită, cum au căzut ei.
Adu-ți aminte că și tu pământean ești, și fă bine tuturor. Nu certa pe cei ce trebuință au de rugăciune și de cuvinte moi (blânde), de mângâiere nu-i lipsi pe ei, ca nu cumva să piară și sufletele lor să fie cerute de la tine. Ci fă ca medicii, care vindecă răcelile cu căldură și fierbințelile cu leacuri reci.
Sfântul Isaac Sirul

Ora este GMT +3. Ora este acum 22:59:38.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.