Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   cruce in curte (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10085)

Dumitru73 13.07.2010 11:15:13

Citat:

În prealabil postat de felixv (Post 268567)
am fost tentat sa ii spun lui Dumitru ca se crede superior "taranului smerit", dar mi-am dat seama ca as fi facut eu aceeasi gresala fata de el, si-atunci am simtit nevoia sa va spun ca am gresit.
poate in felul asta eu o sa uit mai greu sa ii judec pe altii, iar cine vede poate intelege sa n-o mai faca.

va multumesc daca cititi ce-am scris mai sus.

Cand citesti ceva, incearca sa si intelegi.

sergiu 13.07.2010 15:38:08

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 268442)
Pai speri sa se sperie ciorile si graurii de ea ca sa te mai bucuri si tu de vre-un fruct din livada

Citat:

În prealabil postat de Hartford (Post 268528)
Mai fratilor poate sint paratrasnete, mai stii :106:

Asa, bravo, faceti misto de semnul Sfintei Cruci si de intentia (pe care nu o cunoasteti) celui care a ridicat-o acolo!

colaps 13.07.2010 15:40:46

Citat:

În prealabil postat de sergiu (Post 268672)
Asa, bravo, faceti misto de semnul Sfintei Cruci si de intentia (pe care nu o cunoasteti) celui care a ridicat-o acolo!

Ne-ar prinde bine o curățenie de vară a tuturor hulitorilor ăștia nesimțiți.

andreicozia 13.07.2010 17:02:05

Este trist ca din nou nu intelegeti faptul ca crucea mintuitoate, crescatoare de suflet se afla exclusiv in INIMA nu facind parada cu ea in curte sau..un alt exemplu... purtind-o pe sinii dezgoliti.

Singura metoda de a arata ca ai o cruce "in curte" este prin faptele pe care le faci, prin blindete, calm, gindire patrunzatoare, profunda, superioara, lipsita de militantism si fanatism( mecanicitate imputinatoare si omoritoare de suflet)

Punind CRUCIOAIE PESTE CRUCIOAIE in curte , la git, tatuate, sau facind jdemii de cruci ca un apucat, nu face altceva decit sa indeparteze pe aproapele de tine, faci exact contrariul.

Amestecind viata laica cu cea sacra este din pacate o alta ratacire adusa de frustrari personale transformate in obsesii bolnavicioase. Ai sa observi ca omul impacat cu sine , linistit nu va face acest lucru niciodata pe cind frustratul si obsesivul va crede ca bucatoaia aia de stejar ii va rezolva lui VIATA, in timp ce el ramine confortabil in nebunia sa...vai , vai de el!

Sa ne tinem cu totii departe de aceste tendinte nesanatoase!

felixv 14.07.2010 08:26:45

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 268569)
Cand citesti ceva, incearca sa si intelegi.

ai dreptate, Dumitru, multumesc.
din rapunsul tau am inteles ca si tu ai incercat sa intelegi ce-am scris eu si, poate, ai inteles mai mult decat am vrut eu sa exprim.

cred ca este mai bine sa incerc doar sa citesc ce se scrie pe aici, poate as avea de invatat fara sa-i mai deranjez pe altii.

cu siguranta insa voi folosi timpul in care nu mai citesc / scriu aici ca sa citesc cat pot de mult din scrierile Parintilor...

Doamne ajuta...

Dumitru73 14.07.2010 10:21:16

Citat:

În prealabil postat de felixv (Post 268899)
ai dreptate, Dumitru, multumesc.
din rapunsul tau am inteles ca si tu ai incercat sa intelegi ce-am scris eu si, poate, ai inteles mai mult decat am vrut eu sa exprim.

cred ca este mai bine sa incerc doar sa citesc ce se scrie pe aici, poate as avea de invatat fara sa-i mai deranjez pe altii.

cu siguranta insa voi folosi timpul in care nu mai citesc / scriu aici ca sa citesc cat pot de mult din scrierile Parintilor...

Doamne ajuta...

Prin expresia "taranului smerit" m-am referit la persoanele simple, c are nu stiu sa-si explice anumite fenomene.
Nu a fost o jignire si nici nu am dorit sa ma plasez undeva mai sus ...

sergiu 14.07.2010 10:30:21

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 268698)
Este trist ...

Prezinti o extrema, nimeni nu zice sa porti la gat cruci de aur de 1kg cu lant cat deshtu'. E bine sa existe acolo la locul ei in viata ta crucea si sa existe intr-un context decent. Dar daca vezi la altii si chiar daca ti se pare ca e intr-un context indecent sau fariseic, a face misto de cruce nu mi se pare ok. O fi ala sfant sau doar a pus crucea de fatada in curte e deja problema lui si a lui Dumnezeu.

costel 14.07.2010 10:48:26

Si eu am vazut cruci de dimensiuni mari, dar acestea nu erau asezate in curtile oamenilor, ci in afara lor. Ele poarta numele de troite. Oamenii aveau credinta ca prin existenta acestor troite sunt feriti de rele. Sa nu pierdem din vedere ca ele sunt si sfintite, asa ca nu ar trebui sa ne miram daca vom vedea ca in anumite locuri oamenii aprind lumanari si saruta crucea respectiva. Ele nu inlocuiesc Biserica.

Cat despre prezenta unor cruci de mici dimensiuni pe casele oamenilor, ele erau puse tot din credinta ca prin ele vor fi feriti de rele. Am mai spus, ca simpla prezenta a unei cruci intr-un loc, nu este aducatoare de putere in chip magic, este nevoie de o relatie cu Hristos care s-a intiparit tainic in ea. Asa ca in zadar purtam o cruce la gat, daca ducem o viata contrara voii lui Dumnezeu. Nu crucea in sine este datatoare de putere, ci Hristos care salasluieste tainic in ea. Nu in zadar se sfintesc crucile. Daca ar avea putere prin ele insele, nu ar mai fi nevoie de sfintire.

Dumitru73 14.07.2010 10:51:31

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 268933)
Si eu am vazut cruci de dimensiuni mari, dar acestea nu erau asezate in curtile oamenilor, ci in afara lor. Ele poarta numele de troite. Oamenii aveau credinta ca prin existenta acestor troite sunt feriti de rele. Sa nu pierdem din vedere ca ele sunt si sfintite, asa ca nu ar trebui sa ne miram daca vom vedea ca in anumite locuri oamenii aprind lumanari si saruta crucea respectiva. Ele nu inlocuiesc Biserica.

Cat despre prezenta unor cruci de mici dimensiuni pe casele oamenilor, ele erau puse tot din credinta ca prin ele vor fi feriti de rele. Am mai spus, ca simpla prezenta a unei cruci intr-un loc, nu este aducatoare de putere in chip magic, este nevoie de o relatie cu Hristos care s-a intiparit tainic in ea. Asa ca in zadar purtam o cruce la gat, daca ducem o viata contrara voii lui Dumnezeu. Nu crucea in sine este datatoare de putere, ci Hristos care salasluieste tainic in ea. Nu in zadar se sfintesc crucile. Daca ar avea putere prin ele insele, nu ar mai fi nevoie de sfintire.

Am pus de la inceput intrebarea daca este vorba de troite.
Nu este vorba de troite, ci de ditamai crucile puse in curtile oamenilor.
Asta nu mai tine de credinta.

costel 14.07.2010 11:03:39

Nu stiu de unde acest obicei, de a intalta cruci cat casa. Cred ca a fost de ajuns sa ridice unul, fara sa inteleaga ca rostul unei cruci nu este doar de a fi ridicata, ci de a avea o legatura cu Hristos prin ea, ca apoi tot norodul sa purceada la acest act.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:18:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.