![]() |
Wassabi, Dumnezeu nu are forma umana, deoarece forma umana este o proprietate (sau o suma de proprietati) specifica universului creat, in speta, specifica omului ca parte a creatiei.
Dumnezeu este transcendent, adica exista in sine, deasupra, in afara si inaintea universului creat. Dar, conform principiului "qui potest plus, potest minus", Dumnezeu poate sa imbrace forma umana, ceea ce a si facut, incarnandu-se in persoana Logosului, a lui Iisus Hristos. Iar exemplul personal al lui Iisus poate, fara indoiala, sa fie prezentat, nu doar unui grup de 20000 de oameni, ci chiar unor miliarde... Pentru asta avem Sfanta Scriptura, Sfnta Traditie, Biserica etc... In ceea ce priveste mecanismul mantuirii, dupa cum a observat judicios G.K. Chesterton, nu este necesar sa-l cunoastem in detaliile intime ale functionarii sale pentru ca acesta sa fie eficient. Cand tanti Floare se duce la doctor si doctorul spune "ia Piramidon", tanti Floare nu intreaba "dar care este mecanismul farmacologic si fenomenologic, cum vindeca Piramidonul raceala la nivel intracelular, ultrabiologic si extra-imunologic si de ce dumneata, dom'doctor, dupa atata scoala nu ma poti vindeca fara Piramidon ?". Tanti Leana se increde in doctor, si ia pastila, si se vindeca. Sigur, noi putem specula pe marginea mecanismului. Unii vorbesc de o boala a sufletului, e care n-o putem vindeca singuri, altii de o datorie pe care n-o putem plati etc. Dar toti cred in promisiunile lui Iisus. Credinta nu este doar un act de cunoastere bazat pe logica, dupa cum nici credinta dumneavoastra intr-un Dumnezeu imanent nu este. Credinta este o atitudine, un act, o manifestare a vointei. Tanti Leana, care, chiar daca nu e proasta, e totusi inculta, intelege ca nea doctoru' stie infinit mai multe decat ea despre tratamentul bolii, si alege sa se increada in el. |
Citat:
|
Citat:
(Poate ca s-ar potrivi si catolicismului rational, din perspectiva ortodoxa.. ) Dar cand am scris ma gandeam la acele schemele protestante.. desenele acelea cu pacatul (sub forma de nor sau prapastie etc..).. care intotdeauna mi s-au parut absolut jenante. |
Citat:
Citat:
ultimul tau paragraf este un fallacy, pt ca tragi concluzia ca orice religie care are logica nu ar fi buna tocmai din acest motiv. de ce? pt ca logica umana nu este de folos in a-l intelege pe Dumnezeu? vezi, aici e greseala, propozitia corecta este "logica umana nu este INTOTDEAUNA de folos in a-l intelege". Dumnezeu are o logica, nu este haotic. Uneori logica umana il intelege, alteori nu, asta e tot, nu trebuie insa sa refuzi a mai gandi si a incerca sa intelegi. Am spus, Dumnezeu te-a facut asa cum esti, ti-a dat minte si ratiune, deci ar dori sa ti le folosesti. Nu asculta orice dogma, orice iti zice x sau y, calea catre Dumnezeu este in tine si numai prin tine, prin mintea si simturile tale vei putea ajunge la el. Daca iti atrofiezi in mod intentionat ratiunea nu e bine. Atentie, nu spun sa te conduci numai dupa ratiune, spun ca trebuie sa fii echilibrat, sa iti folosesti tot ceea ce ti-a dat Dumnezeu (ratiune, simtire, iubire). |
Citat:
Hristos Iisus este Dumnezeu adevarat si om adevarat. Este Fiul lui Dumnezeu si fiul omului. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
In concluzie: sunt multe cai, oricare este buna daca este catre Dumnezeu. Ce nu este bine este atunci cand domnu doctor nu vrea sa-i spuna mai multe lui tanti Floare doar pt ca EL CREDE ca tanti Floare este proasta si-i ajunge sa ia acel piramidon. Ei bine, eu sunt tanti Floare si vreau sa aflu mai multe despre acel piramidon. Vreau sa aflu efectele celulare, moleculare, sa inteleg ce se intampla de fapt. Vreau ca medicul sa-mi spuna ca nu e musai sa iau piramidonul, ca ma pot face bine si cu echinaceea, de ex. Asta vreau. Vreau sa inteleg si nu-mi place cand doctoru spune "ei, mamaie, lasa prostiile astea, logica ta nu este buna, esti de la tara, nu ai cum sa intelegi" |
Citat:
Dar nu cred ca este corect sa numim Intelepciunea Dumnezeiasca logica. Logica umana spune ca 1+1=2. Intelepciunea Dumnezeiasca spune ca 1=1=1.. ("De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va uni cu femeia sa și vor fi amândoi un trup.") Plus multe lucruri din NT nu pot fi evaluate si intelese cu logica omeneasca.. mai ales citatele care se refera la botez, la impartasanie etc... Credinta ortodocsilor este ca Sf. Euharistie este cu adevarat Sf. Trup si Sf. Sange al Domnului nostru Iisus Hristos.. Aceasta sfideaza logica. Mai mult, in dragostea Lui, Dumnezeu a aratat unora cu viata curata (dar care se indoiau de acest lucru), dar si unora pacatosi ca la Sf. Liturghie cu adevarat este sacrificat Iisus Hristos (sub infatisarea unui prunc curat), cu adevarat Sf. Euharistie este Trup si Sange. Aceastea sunt adevaruri de credinta foate greu de inteles. Cred ca logica nu ajuta mult. |
Citat:
va multumi pe deplin. Pentru noi crestinii Dumnezeu este Iubire. De aceea cea mai mare virtute crestina este Iubirea. Iubirea nu se poate naste decat intre Persoane. Creatia este opera lui Dumnezeu in timp. Din vesnicie insa Dumnezeu exista si inainte de creatie. Deci Iubirea trebuia sa se manifeste din vesnicie. De aceea Dumnezeu Tatal naste pe Fiul si purcede pe Duhul tot din vecie pentru ca Iubirea sa se poata manifesta in plenitudinea sa. De unul singur nu poate exista decat iubire de sine, ceea ce la noi nu e o virtute, ba chiar din contra. Cele Trei Persoane formeaza Treimea cea Sfanta, iar iubirea dintre Persoanele Treimice definesc viata intra-Treimica. Dar pentru ca iubirea are si acest atribut de a se revarsa si in afara persoanelor, Dumnezeu Tatal prin Fiul si Duhul alege sa creeze lumea si mai mult decat atat sa o ridice la un standard dumnezeiesc. Pentru aceasta lasa lumii un ragaz in care ea sa se convinga singura ca nu poate urca in virtute fara ajutorul Sau si, mai apoi, trimite pe Fiul sa ridice firea cea cazuta a lumii. Cum? Prin iubire jertfelnica. Prin iubire de sine lumea a cazut, prin iubire jertfelnica ea se poate regenera. De ce pe Fiul si nu un inger? Pentru ca numai Fiul putea sa "imbrace" firea umana in totalitate. Un inger "imbraca" doar o mica parte din fire, insa trebuia ridicata TOATA firea omeneasca. Or numai un Dumnezeu putea ridica TOATA firea omeneasca deodata. Daca vei observa alte religii monoteiste, in care Dumnezeu e vazut ca o singura Persoana, vei vedea ca virtutea cea mai mare nu e iubirea ci ascultarea. Dumnezeu nu mai e vazut ca un Tata ci ca un Stapan. Pentru noi, crestinii, Dumnezeu este Tatal, noi fiind infiatii in Duhul prin Fiul. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:04:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.