Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ilogica (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11588)

Dumitru73 21.12.2010 12:44:41

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 315192)
Cunoasterea lui Dumnezeu prin creatia Sa. Altfel spus, constatarea si contemplarea ratiunilor sadite de El in creatie, a "logicii" lui Dumnezeu. Din aceasta perspectiva, existenta lui Dumnezeu nu mai este un postulat sau o simpla ipoteza, ci o evidenta.

Mai ... asta numesti tu logica?
Nu uita ca tocmai datorita incercarii omului de a-l cunoaste pe Dumnezeu prin creatie a ajuns la necredinta.

Dumitru73 21.12.2010 12:46:28

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 315193)
Haide-ți, acum nu mai vreți să-mi demonstrați că nu cred în Dumnezeu? V-ați dat seama că nu puteți citi gândurile omului?

Cata logica ... cata putere de deductie ...

Dumitru73 21.12.2010 12:47:36

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 315195)
Domnul meu, eu, personal, nu mă tem de pedeapsă, fie ea și divină. Iubirea lui Dumnezeu este mult prea mare decât aș putea duce. Și îmi doresc prea mult să urc, chiar dacă mi-am făcut parte de un "urcuș sinuos".
Și referitor la ce am scris mai sus, nu frica mă motivează, ci rușinea de-a nu putea acționa potrivit darurilor multe cu care Dumnezeu m-a înzestrat.

Noi nu discutam cazuri individuale. Noi vorbim despre constiinte colective.

Dumitru73 21.12.2010 12:52:46

Citat:

În prealabil postat de I.Calin (Post 315197)
Nu mă prind în pariu, fiindcă nu am nevoie de acest raționament pentru a fi creștin. Pascal a formulat acest pariu pentru cei ca tine, atei / falși atei / căldicei. Pentru voi se pune problema de-a te "prinde".

Eu nu am de ce sa ma prind.
Pentru ca acest pariu este ilogic, ca tot se vorbeste despre logica aici.

camy_d 21.12.2010 12:55:53

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 315203)
Noi nu discutam cazuri individuale. Noi vorbim despre constiinte colective.

Nici cei temători de Dumnezeu, nici cei ce se apropie cu dragoste și firesc de El, nu sunt cazuri particulare.

Marius22 21.12.2010 12:57:56

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 315199)
Mai ... asta numesti tu logica?
Nu uita ca tocmai datorita incercarii omului de a-l cunoaste pe Dumnezeu prin creatie a ajuns la necredinta.

Nu discutam in aceeasi termeni. Eu fac referire la starea actuala a lumii, dupa caderea in pacat, cand lumea a devenit oarecum opaca pentru om. Dar, chiar si acum, creatia nu inceteaza a ne vorbi despre Dumnezeu, ca si Biblia. Insa daca nu stim sa citim, sau nu intelegem cele ce citim, macar sa luam seama cu smerenie la invatatura Bisericii.

Este o diferenta majora intre felul in care un ateu sau un agnostic se raporteaza la Dumnezeu si un crestin. Existenta Sa primilor le de gandit, insa, celui din urma, ii da mai ales "de trait".

I.Calin 21.12.2010 12:59:51

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 315203)
Noi nu discutam cazuri individuale.
Noi vorbim despre constiinte colective.

Cazurile individuale sunt reprezentative, spun și eu, pentru un tip de convingere / atitudine.

Conștiințe colective? De când există vreo conștiință colectivă în afara spiritului de turmă? Aparții unui colectiv (comunități), fiindcă indivizi (oameni) cu același specific (convingeri, idei, afinități etc.) sunt înglobați într-un gen / specie. Prin indivizi se definește, totuși colectivitatea (comunitatea), nu colectivitatea definește individul (altfel, o să discutăm despre comunism, fascism, ...patul lui Procust și alte -isme, în nici un caz, despre creștinul ortodox). Și apoi, mântuirea e individuală...

Dumitru73 21.12.2010 12:59:51

Citat:

În prealabil postat de camy_d (Post 315210)
Nici cei temători de Dumnezeu, nici cei ce se apropie cu dragoste și firesc de El, nu sunt cazuri particulare.

Nu ...
Ai incercat sa argumentezi aducandu-te ca exemplu. Asta nu e un caz particular?

Dumitru73 21.12.2010 13:01:51

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 315212)
Nu discutam in aceeasi termeni. Eu fac referire la starea actuala a lumii, dupa caderea in pacat, cand lumea a devenit oarecum opaca pentru om. Dar, chiar si acum, creatia nu inceteaza a ne vorbi despre Dumnezeu, ca si Biblia. Insa daca nu stim sa citim, sau nu intelegem cele ce citim, macar sa luam seama cu smerenie la invatatura Bisericii.

Este o diferenta majora intre felul in care un ateu sau un agnostic se raporteaza la Dumnezeu si un crestin. Existenta Sa primilor le de gandit, insa, celui din urma, ii da mai ales "de trait".

Cum ne vorbeste creatia?
Nu uita ca acest subiect ar trebui sa trateze logica si ilogica ;)

Dona_Maya 21.12.2010 14:36:00

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 315170)
Si care este logica in aceasta incercare de demonstrare logica a ilogicii noastre?

Nu este logica.Este ILUZIA ca e logica.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:50:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.