Melissa |
28.12.2010 14:38:52 |
Citat:
În prealabil postat de camy_d
(Post 316961)
N-am înțeles partea cu copiii și jelitul, poți să mi-o explici?
Mi se pare că dacii erau singurii care-și îngropau morții, celelalte popoare îi incinerau.
|
Pai hai s-o explicam impreuna, e un text care imi pare interesant..
" se stie ca radeau si se veseleau cand cineva murea, il sarbatoreau (nu ca acum cand il jelimin in cele mai dramatice moduri)"
- pai acum cand ne moare cineva, e tragedie evident, il plangem, ceea ce e firesc pentru noi.Nu-mi pot imagina ca moare cineva drag si eu fac chef, sarbatoresc, mananc,beau si dansez..Dar se pare ca dacii asa faceau..:-) pentru ca priveau moartea ca pe o eliberare cred..probabil credeau ca spiritul mortului se intalnea cu Zamolxes si de aceea erau fericiti pentru el..Tu cum vezi asta?
"Si pe vremea dacilor,copiii plangeau in momentul nasterii ,nici unul nu radea...:-), semn ca "au murit", nascandu-se pe pamant.."
-cred ca interpretau plansul copiilor ca pe o confirmare ca nasterea e ca o moarte( cred ca e mai mult metaforic spus, pentru ca moartea insemna probabil viata grea de pe pamant) si moartea ,intradevar ca o nastere(deoarece se "nasteau" sau treceau intr-o lume nevazuta de ei care presupuneau ca e mirifica unde cum am mai spus,probabil credeau ca se intelnesc cu Zeul lor), de aceea o si sarbatoreau..Pai uite imi vine acum o intrebare : Pai atunci e logic, ca atunci cand se nastea un copil dac, EI NU SARBATOREAU!!!????..hmm,tu ce crezi?
|