Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Extremele smereniei (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12640)

cocorel 12.04.2011 12:38:48

hei

Citat:

În prealabil postat de VladCat (Post 353843)
:4: (zece caractere)

e oare momentul s-o aplici...?:25:

Marimira 12.04.2011 14:06:52

Am cunoscut un parinte sporit duhovniceste( 18 ani de marturisire a credintei intru Hristos in inchisorile comuniste); el ne-a invatat o rugaciune foarte frumoasa, in cazul implinirii unor fapte bune sau rugaciuni mai deosebite, participare la slujbe ,etc.

"Dator am fost sa fac ceea ce am facut, nimic nu am facut din ceea ce trebuia sa fac, rob netrebnic sunt, vinovat sunt focului vesnic!"

Foarte mult mi-am asimilat aceste cuvinte, in sensul ca orice am face pe acest pamant "nimic nu plinim cum se cuvine"!

Macar de am avea mereu in minte aceste cuvinte, cred ca lumea ar fi mult, mult mai frumoasa si datorita noua!!!

VladCat 12.04.2011 15:49:04

Citat:

În prealabil postat de cocorel (Post 353847)
e oare momentul s-o aplici...?:25:

:21: ...nu încă....deocamdată mă țin bine

Marius22 12.04.2011 16:13:37

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 353683)
Cum ne ferim de cele doua extreme ale smereniei:

orgoliul smereniei si dispretul de sine?

Care este calea de mijloc a smereniei?

Calea de mijloc a smereniei se afla chiar in inima noastra. Smerenia nu trebuie sa ne fie o masca exterioara pe care o afisam cu intermitenta dupa cum ne convine, ci o realitate launtrica, continua.

Avem nevoie de acea "inima infranta si smerita" pe care, dupa cum ne spune Psalmistul David, "Dumnezeu nu o va urgisi".

Este insa o cale greu de urmat, pentru ca inima noastra inca nu este statornicita in Bine.

georgeval 12.04.2011 16:34:50

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 353683)
Cum ne ferim de cele doua extreme ale smereniei:

orgoliul smereniei si dispretul de sine?

Care este calea de mijloc a smereniei?

Nu cred ca exista o reteta dupa care sa ne conducem pentru a ajunge la smerenie. Si atunci cand spunem ca ne smerim de fapt nu ne-am smerit. Smerenia ramane o stare existentiala pe care o traieste crestinul in relatie cu Dumnezeu ca prezenta tainica. Prezenta lui Dumnezeu produce in noi o stare autentica de smerenie.

Mihailc 12.04.2011 16:38:13

Am cunoscut oameni care-s smeriți și habar n-au de asta. O fac din "fire", dar o fire modificată tainic de suferință și iubire. Nu cred că poți fi smerit prin autosugestie. Nu poți să ști când ești smerit ca să te dai "mare" cu asta, ar fi un simplu joc în jurul ego-ului, o amăgire psihologică.

Discuția multă despre smerenie, ca și cea despre post, riscă să-și ucidă obiectul.

iana 12.04.2011 16:40:43

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 353904)
Am cunoscut oameni care-s smeriți și habar n-au de asta. O fac din "fire", dar o fire modificată tainic de suferință și iubire. Nu cred că poți fi smerit prin autosugestie. Nu poți să ști când ești smerit ca să te dai "mare" cu asta, ar fi un simplu joc în jurul ego-ului, o amăgire psihologică.

Discuția multă despre smerenie, ca și cea despre post, riscă să-și ucidă obiectul.

Cu alte cuvinte oameni care si-au venit in fire.

Mihailc 12.04.2011 16:58:24

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 353905)
Cu alte cuvinte oameni care si-au venit in fire.

Eeeee......... lucru mare ai spus.

mihaila_alin 12.04.2011 20:27:08

sa luam aminte:

un om smerit are mai mult har decit multi oameni.in fiecare dimineata Dumnezeu binecuvinteaza lumea cu o mina,dar,cind vede un om smerit,il binecuvinteaza cu amindoua miinile.vai,vai, fiule cel smerit este mai mare decit toti spunea popa Tihon parintele iertarii.

florin.oltean75 13.04.2011 21:02:43

Citat:

În prealabil postat de mihaila_alin (Post 354249)
Domnul spune:ai fost caldicel am sa te scuip din gura mea.

caldicel = calea de mijloc

Caldicel se refera la temperatura dragostei, nu la echilibrul ratiunii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:43:32.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.