osutafaraunu |
16.07.2011 21:26:33 |
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
(Post 378213)
Termenul de "moarte" este folosit cu accepțiuni diferite în Biblie. Astfel, una este moartea omului, ca despărțire a sufletului de corp.
|
Am cerut de nenumărate ori (și iată că invariabil se ajunge în aceeași fundătură) să mi se arate negru pe alb unde scrie de " despărțirea sufletului de corp" și întotdeauna mi s-au prezentat fel de fel de versete, niciunul strict la subiect. Era și normal: nu veți găsi așa ceva în Scripturi (nici în VT, nici în NT).
Citat:
(Post 378213)
Alta este ceea ce uneori e numit "moartea sufletului", care este ieșirea, sau căderea mai bine zis, din starea de grație. Această "moarte a sufletului" nu înseamnă că sufletul încetează să existe.
|
Căderea din har/grație o înțeleg și eu cam în aceiași termeni, adică individul devine mort din punct de vedere spiritual, nu mai are nicio atracție pentru cele spirituale, a respins continuu lucrarea Spiritului Sfânt în inima lui (păcatul împotriva Duhului Sfânt). El trăiește în continuare fizic, însă din punct de vedere spiritual este mort (Apoc.3,1).
Citat:
(Post 378213)
Pentru creștini, sau, cel puțin pentru aceia care caută să urmeze învățătura apostolică (ortodocși și catolici), dogma nemuririi sufletului este dogmă fundamentală.
|
Teoria " nemuririi sufletului" este fundamentală și pentru celelalte religii, însă această asemănare nu o face să fie verificată ca adevăr, nemaivorbind de faptul că este profund nebiblică.
Citat:
(Post 378213)
Dealtfel, nu credem acest lucru nici despre îngeri: și ei au, ca și Dumnezeu, viață veșnică în sensul că nu va exista niciun moment în care vreun înger va dispărea (va fi extinct).
|
Ca orice creatură din vastul Univers al lui Dumnezeu, îngerii sunt dependenți de El și nu au viață veșnică necondiționată. Singur Dumnezeu este etern și are viață în Sine, are nemurire. Ați evitat elegant textul inspirat. Vi-l reamintesc:
"... Împăratul împăraților și Domnul domnilor, Cel ce singur are nemurire " (1 Tim.6,15)
Dacă doar El e Singurul nemuritor, cum ar mai putea fi altul? Iată cum glăsuiește în varianta catolică:
" Regele regilor și Domnul domnilor, singurul care are nemurirea"
La fel cum au fost momente când îngerii nu existau, la fel de bine ar putea exista momente când vor dispărea. Dumnezeu i-a creat și are acest drept suveran de a face ce voiește fără a fi împiedicat de vreo dogmă omenească.
|