![]() |
fiinca te cunosc un pic si sant convinsa ca o sa te bucuri .
Citeste ultima scrisoare ,e pacat sa-ti scape ! Daca vrei binenteles . |
fiindca in loc de fiinca , sa nu se tulbure cineva !
|
Erzbet:" Intrebarea era de ce permite Dumnezeu astfel de lucruri. Daca ar fi BUN si DREPT le-ar opri, fiind ATOTPUTERNIC. Cum nu le opreste, ori nu este ATOTPUTERNIC ori nu vrea sa le opreasca. atunci nu putem afirma ca este BUN SI DREPT, deci nu mai este Dumnezeu "
Da, ai partial dreptate. Dumnezeu este bun, dar nu este drept. Daca ar fi drept, ar fi vai si amar de noi, la cate pacate avem. Abia la Judecata de apoi va fi drept si daca am fi cu gandul la aceasta, nu am mai indrazni sa mai facem nici un singur pacat. Cum de permite Dumnezeu unele lucruri? Pentru ca este BUN si INTELEPT si tot ca face pentru om, este spre binele omului. Tot ce vine de la Dumnezeu, chiar daca cuprinde si suferinta, si pierderi de tot felul, toate sunt spre binele omului. Acum intrebarea este: care este binele omului? Raspunsul este mantuirea. Pentru unii mai tineri, sau pentru cei neavizati, acest lucru pare indepartat si de incerta valoare. Dar pentru cel care cat de cat stie ce inseamna mantuirea, aceasta reprezinta TOTUL. Este revenirea in Sanul lui Dumnezeu, este recapatarea locului pierdut de Adam in rai, este Viata vesnica, aflarea Adevarului, inscrierea in Cartea Vietii. Cred ca intrebarea pe care trebuie sa ne-o punem este: De ce nu intelegem noi motivele si intentiile lui Dumnezeu? Unele le putem intelege citind biblia sau pe Sfintii Parinti, iar altele nu trebuie sa le intelegem. Sunt atatea lucruri pe care nu le intelegem sau nu le stim si traim linistiti, fara sa le stim. Sa nu dam dovada de nesabuire, precum Adam, si sa vrem sa le stim chiar pe toate. Si nici sa incepem a-L judeca pe Dumnezeu. |
Si inca ceva, Erzbet: Iti urez sa o apuci si tu pe calea "usoara" care te duce la Dumnezeu si vei vedea atunci ce "usor" este.
|
Pentru noi, crestinii, mantuirea este cea mai importanta. Mantuirea noastra "se decide" aici, in viata asta. Noi, crestinii incercam, ne straduim sa facem cele de cuviinta, ca sa zic, aici, in viata asta.
Eu am ajuns sa cred print-un mare necaz (pentru mine si familia mea). Mare este pentru mine, pentru ca eu, mai slaba fiind, atat pot sa "duc". Eee, asa m-a intors pe mine Dumnezeu la credinta (nefiind dintre dornici de Adevar, care il cauta prin filosofie, yoga, budism si altele, si il gasesc, in cele mai multe cazuri, in Dumnezeu). Eu, ca si crestina, sunt convinsa ca "un copil schilodit" (ma doare doar sa scriu asta, evident eu n-as suporta) a carui suferinta este de mii de ori mai mare decat a mea, va fi de mii de ori mai fericit decat mine in cealalta viata (este evident, merita!), pe care noi crestinii o asteptam. Asta Crezul nostru, al crestinilor... Intr-adevar, pentru cei ce nu cred in viata de dupa moarte, cea vesnica, explicatia nu este buna...dar, repet, asta este crezul nostru. Deci pentru noi Dumnezeu este Bun si Indurator si Drept si plateste fiecaruia dupa faptele sale. Vad in Biserica la care merg, intotdeauna prezent, "un baiat schilodit", eu nu cred ca e degeaba in Biserica. Cred ca IL cunoaste mult mai bine pe Dumnezeu decat noi! |
Stiti ce se bate cap in cap?
Faptul ca Dumnezeu stia cand l-a creat pe om, ca acesta va pacatui. A permis sarpelui sa intre in Eden,stia ca acest lucru se va intampla, pentru ca este atotstiutor. De ce l-a lasat pe om sa greseasca? de ce l-a creat imperfect? Ideea este ca prin nastere, omul decade,cobornad la o stare inferioara, platind pentru un pacat de care nu este vinovat numai el. Am inteles: Dumnezeu nu se implica in liberul arbitru, asta nu inseamna ca nu stia ca omul va gresi pentru ca tocmai el L-a creat asa. Si atunci de ce il pedepseste pentru greselile de care el nu este vinovat? Este ca si cum imi fac o papusa si spun ca nu imi place deoarece are ochii intr-un anume fel. |
Citat:
|
Pt. erzbet: "Stiti ce se bate cap in cap?
Faptul ca Dumnezeu stia cand l-a creat pe om, ca acesta va pacatui. A permis sarpelui sa intre in Eden,stia ca acest lucru se va intampla, pentru ca este atotstiutor. De ce l-a lasat pe om sa greseasca? de ce l-a creat imperfect? " Suntem tot mai dibaci in a-L acuza pe Dumnezeu, dar oare avem dreptate? Sa vadem. Iata ce spune Sf. Vasile cel Mare: Dumnezeu l-a creeat pe Adam si l-a inzestrat cu liberul arbitru. I-a pus totul la dispozitit, mai putin Pomul Vietii si al Cunoasterii. Adam stia ca daca va manca din fructele pomului va muri. Deci Dumnezeu i-a spus adevarul. Dar trebuia sa fie o porunca, prin care sa fie pusa la incercare ascultarea omului. Adam si Eva nu au primit vesminte la facere, nici naturala, nici confectionata. Imbracamintea naturala este proprie animalelor necuvantatoare. Omul insa trebuia sa aiba deosebite( de ale animalelor) darurile bunatatilor, potrivit dragostei lui Dumnezeu. Indeletnicirile cu meseriile i-ar fi rapit omului tot timpul liber (ceea ce e adevarat, caci se intampla si in zilele noastre); iar acest lucru trebuia evitat ca vatamator omului. Asadar omul trebuia sa aiba o alta imbracaminte, pregatita lui, daca staruia in virtute; o imbracaminte care avea sa infloreasca peste om harul lui Dumnezeu si avea sa straluceasca prin vesminte luminoase, ca acelea ale ingerilor, mai frumoase decat varietatea florilor si mai luminoase si mai stralucitoare decat stelele. Aceasta imbracaminte o primea ca recompensa pentu virtutile sale. Si acum despre rau: Omul este rau din propria sa vointa. La fel si diavolul. Asa cum Gabriel a ramas langa Dumnezeu din dragoste, la fel ar fi putut face si Satan. Vointa libea l-a pastrat pe primul in cer si la aruncat pe cel de al doilea din cer in adanc. Astfel s-a nascut raul: ca instrainare de Dumnezeu. Raul este lipsa bineului. Motivul pentru care sarpele l-a indemnat pe Adam la neascultare este invidia, caci i-a pizmuit cinstea. Nu suferea sa vada ca omul duce in rai o viata fara durere. A amagit omul tot din dorinta pe care o avea el de a fi asemenea lui Dumnezeu, i-a aratat pomul si i-a fagaduit ca prin mancarea fructului va ajunge asemenea lui Dumnezeu. Satan nu a fost facut dusmanul nostru, dar a ajuns in dusmanie cu noi. Vazandu-se aruncat jos dintre ingeri, n-a suferit sa vada pe om inaltat, prin propasire in virtute, la vrednicia ingerilor. Sa ne gandim la toate aceste inainte de a-L mai acuza pe Dumnezeu de intentii rele in ceea ce ne priveste. Mai bine sa ne gandim cine ne trimite aceste ganduri cu ce intentie si cunoscand urmarile, sa le alungam la fel de repede, precum au venit. La intrebarea, de ce nu intervine Dumnezeu , raspunsul este simplu: caci El respecta legile pe care le-a dat, inclusiv cea a liberului arbitru. omul avand capacitatea de a se apropia de bine dar si de a se indeparta de bine. Deci aici trebuie cautata cauza suferintei noastre. Si acum sa ne gandim, prin prisma celor de mai sus: era mai bine ca Dumnezeu sa nu ne dea liberul arbitru si sa ne supunem legii precum animalele, care au una sau doua perioade de imperechere, o viata scurta, preocupare exclusiva pentru supravietuire, un perimetru restrans de activitate, etc? Ma bucur foarte mult de gasirea acestor "Omilii si cuvantari" ale Sf. Vasile, caci explica multe lucruri destul de putin intelese din biblie si care au valoare si in aprecierea acestei lumi din care facem si noi parte. |
Rectificare:
Citat erzbet: "Stiti ce se bate cap in cap? Faptul ca Dumnezeu stia cand l-a creat pe om, ca acesta va pacatui. A permis sarpelui sa intre in Eden,stia ca acest lucru se va intampla, pentru ca este atotstiutor. De ce l-a lasat pe om sa greseasca? de ce l-a creat imperfect? " |
Citat:
Faptul ca Dumnezeu stia cand l-a creat pe om, ca acesta va pacatui. A permis sarpelui sa intre in Eden,stia ca acest lucru se va intampla, pentru ca este atotstiutor. De ce l-a lasat pe om sa greseasca? de ce l-a creat imperfect? " Si eu cred ca aici este o mare dilema, nu una care pune la indoiala ce ne invata scripturile insa una ce tine viitorul omenirii. Deci Dumnezeu, care este cu adevarat atotstiutor si stie(a) dinainte in ce loc am ajuns acum, cu precizie de ordinul fir de par si stie deasemnea cu precizie de mm unde vom ajunge si cum va decurge pas cu pas sfirsitul omenirii si asta este amplu documentat prin Duhul Sfint prorocilor si sfintilor, cred ca ne-a dat aceasta sansa sa putem schimba daca nu viitorul omenirii(care este clar definit ca fiind dezastruos) macar viitorul nostru poate al familiilor noastr si al micilor oaze crestine care vor mai ramine(Dumnezeu stie cite). Deci, prin analogie, cred ca putem afirma cu obiectivitate ca orice am face noi tot acolo ajungem, in acel punct al "plisului si scrisnirea dintilor" si deci nu putem schimba NIMIC(din ce se intimpla in jur, tavalugul) si mai ales pe NIMENI decit cu muuuulta truda si nevoire poate pe noi si de acolo cu Voia lui Dumnezeu poate mai influientam si pe altii. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:41:08. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.