Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Cu credinta la raspantie - cata nevoie avem de biserica si preot? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14441)

Scotland The Brave 22.01.2012 23:36:32

Domnule Zaharia va multumesc pentru bunavointa,voi mai cerceta si eu cand voi putea,voi tine cont de cele scrise.Cu privire la intrebarea dvs va pot spune ca in opinia mea motivele pentru care s-a intimplat Marea Schisma sunt departe de a fi elucidate pe deplin.Nu as putea sa va spun,din perspectiva mea,care parte a fost mai putin vinovata sau cine din cine s-a rupt.Pentru mine,ca si protestant,situatia este simpla:era o Biserica,s-a rupt,nu s-au mai unit la loc,fiecare spune ca celalalt este de vina,Dumnezeu va fi cu judecata.Stiu ca si in cadrul ortodoxismului au existat sau exista alte curente(duhoborii,stilistii,Pucioasa,Turma Sfantului Ilie,Biserica Secreta sau asa ceva,o denumire pe stil 007:) ,etc),nu stiu exact situatia lor.Parca mai erau si altii,nu mai stiu cine,parca si visarionistii aveau o problema,insa nu am studiat prea mult subiecul.

dobrin7m 22.01.2012 23:45:48

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 424170)
Va multumesc pentru acel link,am vrut sa vad cu ochii mei.Cristi,cumva ma bucur ca am citit cele scrise acolo,banuiesc ca Manastirea Dervent nu poate posta altceva decat invatatura oficiala.

Conform celor scrise acolo credinta mea este considerata a fi eres blestemat,potrivnica a lui Dumnezeu si a adevarului,pierzatoare de suflet,ce trebuie blestemata si defaimata,trebuie sa ma lepad si de adunarile si prezbiterii/lor lor si sa le blestem(chiar daca eventual familia mea ar face parte dintr-una).Conform celor scrise acolo sunt in lanturile mortii si ale pieirii vesnice si in plus,ca sa am o sansa trebuie sa tin doar,,pravoslavnică credință fără care nimenea nu poate să se mântuiască".

Nici nu stiti,paradoxal,cat de utila mi-a fost, intr-un anumit fel,acesta lectura.Va multumesc,o seara placuta tuturor.

Iertati.
Acum cateva zile am intrebat pe parintele meu asa:
Parinte, daca mama unui ortodox rataceste si paraseste biserica ortodoxa ce sa facem noi, tinand cont de faptul ca in indreptarul de spovedanie al Par. Cleopa spune la pacate: am fost in casa unui eretic, am primit un eretic in casa mea, am primit in dar de la eretic. Sa nu imi primesc mama, sa nu o vizitez, sa nu primesc din mana ei o felie de paine?
Raspuns: Fireste ca nimic nu se ia adlitteram , cinstiti mama ca pe oricare om pe care suntem datori sa il iubim asa cum Hristos ne-a indemnat prin aceasta intelegandu-se sa iubim pacatosii si sa uram pacatul.

Identificarea unui om cu dogma sa de credinta si deci si cu eventualele eresuri ce reies din ea este o mare inselare. E ca si cum am identifica pe om cu pacatul.

Acum revenind la constatarea dvs: daca cumva totusi ne aflam in "lanturile mortii" si in mare inselare? Avem siguranta detinerii adevarului? Chiar niciodata nu v-ati pus aceasta intrebare fie si numai cu o adiere de gand?
Nu este atunci credinta ortodoxa ",,pravoslavnică credință fără care nimenea nu poate să se mântuiască".?

Ceea ce este sigur si fara indoiala este ca adevarul este unul si calea este doar una. Nu exista mai multe adevaruri si nici sume de adevaruri sau grupuri de adevaruri. In acest caz, dupa dvs suntem noi ortodocsii in lanturile mortii si potrivnici ai lui Dumnezeu?
Fericit cel ce ajunge la Adevar adica la Hristos.
ma iertati.

zaharia_2009 22.01.2012 23:51:37

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 424180)
Domnule Zaharia va multumesc pentru bunavointa,voi mai cerceta si eu cand voi putea,voi tine cont de cele scrise.Cu privire la intrebarea dvs va pot spune ca in opinia mea motivele pentru care s-a intimplat Marea Schisma sunt departe de a fi elucidate pe deplin.Nu as putea sa va spun,din perspectiva mea,care parte a fost mai putin vinovata sau cine din cine s-a rupt.Pentru mine,ca si protestant,situatia este simpla:era o Biserica,s-a rupt,nu s-au mai unit la loc,fiecare spune ca celalalt este de vina.Stiu ca si in cadrul ortodoxismului au existat sau exista alte curente(duhoborii,stilistii,Pucioasa,Turma Sfantului Ilie,etc),nu stiu exact situatia lor.Parca mai erau si altii,nu mai stiu cine,parca si visarionistii aveau o problema,insa nu am studiat prea mult subiecul.

Imi place raspunsul dvs. , ma relaxeaza , motiv pt. care va multumesc si imi permit sa adaug cite ceva :

- daca veti tine cont (in sensul de a va aminti...) cele ce vi le-am recomandat cred ca este un lucru potrivit de bun dar daca veti mai citi abia...,,cind voi putea" , ei, sa stiti ca abia atunci veti intelege cu adevarat ... cind veti putea !
- este inca timp ca sa va schimbati parererea despre cauzele marii schisme deoarece adevarul adevarat deja de multa vreme se stie ! Mai ramine sa va schimbati dvs. parerea ! Ca un amanunt , desi marea schisma s-a produs oficial la 1054 , inca din 808 apusenii marturiseau in Crez adausul filioqve. Dar istoria este lunga intre 808 si 1054 ca sa o discutam aici . Ramine tot cum am propus : cind veti putea sa mai cititi, ca va va prinde bine ca nivel cultural .
- nu despre fractiunile desprinse din BO am intrebat eu ci despre religii. Va informez ca Oastea Domnului , Visarionistii, Fratii Ortodocsi sunt grupari zelotiste din BOR dar care de multe ori s-au contituit ca grupari de deflectare catre erezii . Adica atit de mult se zelesc incit cad in inselarea de dreapta ! si ingroasa cultele (si nu fractiunile) neoprotestante . Celelalte grupari nici macar fractiuni nu pot fi numite (cele pe care le-ati enumerat) deoarece numara citeva sute de oameni aiuriti de zapaciti posedati de aratari dracesti !

NB : sper sa nu cadeti si dvs. in plasa tonului cu care vorbesc si sa apreciati (in sensul de a lua in seama ) substanta pusa in discutie .
Tonul este o incercare voita a mea pt. separarea interlocutorilor .

Scotland The Brave 22.01.2012 23:54:00

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 424185)
Acum revenind la constatarea dvs: daca cumva totusi ne aflam in "lanturile mortii" si in mare inselare? Avem siguranta detinerii adevarului? Chiar niciodata nu v-ati pus aceasta intrebare fie si numai cu o adiere de gand? Nu este atunci credinta ortodoxa ",,pravoslavnică credință fără care nimenea nu poate să se mântuiască".?

Ceea ce este sigur si fara indoiala este ca adevarul este unul si calea este doar una. Nu exista mai multe adevaruri si nici sume de adevaruri sau grupuri de adevaruri. In acest caz, dupa dvs suntem noi ortodocsii in lanturile mortii si potrivnici ai lui Dumnezeu?Fericit cel ce ajunge la Adevar adica la Hristos.ma iertati.

Doamna,as putea sa stau sa analizez pana la adanci batrineti cine are dreptate si cine nu dar nu va pot garanta o concluzie.Ce pot eu sa va spun,si Dumnezeu este sus si stie,este ca viata mea mi-am pus-o in mana Lui si pentru fiecare decizie ma rog Lui.EL stie ce i-am cerut de-a lungul timpului si eu stiu cum mi-a raspuns EL,de prea multe ori ca sa mai mai indoiesc de faptul ca vegheaza EL.Nu vorbesc de emotii superficiale sau de concidente stranii.Nu am nici un fel de indoiala cu privire la ce va decide in ceea ce ma priveste.Orice ar fi drept va fi.EL va judeca tot in aceea Zi a Judecatii,si tot ce nu stim atunci se va vedea.

Va multumesc si dvs si dl.Zaharia,Ioan,Erethorn si Cristi pentru ajutor si va doresc o seara placuta in continuare,

cristiboss56 22.01.2012 23:57:38

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 424175)
Nu te grabi, Scotland, nu te grabi... AMIN+

O mica corectura , Ioane ! Pai vezi unde ne duce dezbinarea , frate ? Pe un thread radeai de chestia cu ecumenistii , forumistii , si alte cele , spre deliciul unor "prieteni" de ai tai din provincie ! Da , Ioane , prin astfel de atitudini ecumeniste , ne taiem singuri craca de sub picior , si ai sa-mi dai dreptate , cand vor navali in biserica pe care zici ca o iubesti , popoarele migratoare , si vor calca totul in picioare , inclusiv aceasta ORTODOXIE , atat de interesanta pentru unii din afara . O sa ramai cu putin har , smerenie zero si jertfa de sine uitata de mult , ca tot ii place prietenului tau ecumenist sa incheie mesajele pe acest forum ORTODOX cu : har , smerenie si jerta de sine ,adica ::44:

Mihailc 23.01.2012 00:30:09

Scot : rânduiala cu pricina s-a introdus în sec XVII, și este un decalc după o alt ritual despre care se spune că ar fi fost utilizat în primul mileniu la reprimirea în Biserică a arienilor. Există un studiu încă nedisponibil în limba română, al părintelui Schmemann care limpezește toate modificările operate în cultul Bisericii în era postbizantină și condițiile istorice care au condus la aceste revizuiri și adăugiri. Pentru ortodocșii care idolatrizează litera cultului e o încercare grea lectura acestui studiu, fiindcă le cam zdruncină siguranța iluzorie conferită de investirea cu aura infailibilității a unor variabile liturgice. Treaba lor! Ortodoxia a avut puține coliziuni sociologice cu protestanții radicali, e clară influența catolică în structura rânduielii respective, practic vorbim de un abuz liturgic. Nu se compară sub nicio formă ravagiile produse de arianism în Biserica Una, și alunecările din ortodoxie cu totul izolate, provocate de lutherani și calvini.

Erethorn: nu-ți înțeleg indignarea patetică prilejuită de formula dură de lăpadare de erezie, atâta timp cât acesta exista în Evloghionul greco-catolic din 1764 aflat în uz vreo două secole.

ioan cezar 23.01.2012 01:32:36

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 424190)
O mica corectura , Ioane ! Pai vezi unde ne duce dezbinarea , frate ? Pe un thread radeai de chestia cu ecumenistii , forumistii , si alte cele , spre deliciul unor "prieteni" de ai tai din provincie ! Da , Ioane , prin astfel de atitudini ecumeniste , ne taiem singuri craca de sub picior , si ai sa-mi dai dreptate , cand vor navali in biserica pe care zici ca o iubesti , popoarele migratoare , si vor calca totul in picioare , inclusiv aceasta ORTODOXIE , atat de interesanta pentru unii din afara . O sa ramai cu putin har , smerenie zero si jertfa de sine uitata de mult , ca tot ii place prietenului tau ecumenist sa incheie mesajele pe acest forum ORTODOX cu : har , smerenie si jerta de sine ,adica ::44:

Cristi, iarta-ma te rog, dar acolo pomeneam despre omenie, nu despre ecumenism.
Ca despre omenie am mai invatat cate ceva de la oameni, multumesc lui Dumnezeu!
Cat despre ecumenism, in continuare imi mentin pozitia: nu am inca o pozitie! ...:)
Marturisesc ca orice vant care trece prin Biserica dar raneste pe oameni, cred ca are un miros urat.
Noi am fost creati pentru lupte bisericesti, in schimb Biserica este formata (si) din oameni pentru folosul oamenilor, pentru pace, deoarece doar in pace poate omul sa lucreze cu ceva spor la miile de neajunsuri sufletesti.
Dezbinarea de pe forum are radacini lumesti, mai intai, eu asa cred. Adica nu stim, inca, sa dialogam de pe pozitii diferite. Boala romaneasca actuala, epidemie mare care face prapad. Asta e problema, in conceptia mea.
Ca i-a placut lui MariS_ ce am scris, o fi pesemne pe nivelul de la om la om, nu in planul credintei. Sunt destule diferente in acest ultim plan intre mine si MariS_, dar nu imi fac grij mari deocamdata, mantuirea fiecaruia dintre noi depinde de faptele noastre si de harul lui Dumnezeu, nu de acordul dintre noi pe problema ecumenismului.

Cred ca se face inflatie pe forum de termenul asta, ecumenism, e ca un virus patruns in computer...) desi incep sa cred ca nu stie nimeni prea bine in ce consta de fapt ecumenismul... Oare ma insel?
Iar daca nu stim bine pentru ce ne certam (ca e limpede ca nu stim, nu stim noi nici randuiala de la slujbe, care sunt vechi de sute si mii de ani, darmite despre un fenomen care adie ca o tendinta, deocamdata), atunci: de ce oare ne mai certam? ...

Uite, de acum incolo ma abtin de la subiectul acesta. Nu il cunosc si e dupa cuviinta sa imi tac gura. Sper ca vei fi de acord cu pozitia mea...:)

P.S. Iarta-ma, te rog... faceam glume acolo ca era prea incordata atmosfera, imi parea un moment de impas, asta a fost. Cat despre asprimea ta fata de MariS_, iti spun sincer ca nu imi place. Ma tem sa nu te grabesti cand ii spui anumite lucruri... Vrei sa fii bun si sa faci putina rabdare pentru a vedea, poate, si in alta lumina decat in ultimele zile? E posibil, frate Cristian, sa ne iutim uneori. Pavaza ne e un mic efort de rabdare. Iarta-ma, te rog, ca am indraznit un sfat, iarta-ma frate, spre binele nostru o spun, spre iertare!

cristiboss56 23.01.2012 04:56:45

Cu credinta la raspantie !

Parca aceasta era tema , Ioane ! Vezi tocmai de aceea te-am atentionat , ca sa nu ajungi vreodata sa-ti pui si tu astfel de intrebari , sa bajbai in necredinta ! Pacat ca atunci cand ne inscriem pe un forum , ignoram multi dintre noi cele scrise in trecut , adica nu cercetam arhiva , care este deosebit de interesanta , si unde au pus suflet cei ce au trecut pe aici . Ioane , te rog sa ti mai aproape de Biserica Ortodoxa , nu numai teoretic , ci mai ales practic , si astfel in timp ai sa-mi dai dreptate , caci altfel vei ajunge ca acel om din provincie care considera ca numele de ortodox este ceva depasit , invechit , sau mai stiu eu cum . Atentie mare , Ioane ! Pana una alta te rog sa revenim la tema de aici , si sa o ajutam pe Sofia , daca putem , iar daca nu , sa-i lasam pe altii . Despre ecumenism s-a scris pe forum sute de pagini , dar nu le-ai citit tu ! Iti dau un link la intamplare , caci sunt o gramada ( doar bunavointa sa avem):
http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=524

anita 23.01.2012 09:27:54

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 424143)
@Noesisaa - multumesc pentru raspuns. La asta m-am gandit si eu sa merg doar la slujba si sa nu ma mai implic in nimic si sa ma distantez si de preot.
Am mai incercat, dar ma intreaba lumea.

Spre deosebire de bisericile din tara aici ne cunoastem.

@lore86 - nu va mai certati. Cine stie de ce a luat si Noesisaa aceasta decizie. Nu prea se doreste sa se vada si greselile Ortodoxiei...

De ce mai spuneti atunci de liberul arbitru, daca nu avem voie sa gasim alte solutii?

Ma mai gandesc...

Sa nu faci greseala sa mergi la rugaciune la catolici sau protestanti.
Unul din pacatele din indreptarul de spovedanie spune cam asa :"m-am rugat cu cei de alta credinta ,am fost la eretici "
Asa cum spune d-nul Cristian ,si nu il citez pt. a-l lauda ci ca sa nu se inteleaga ca este numai ideea mea ,raul este in tine ,putina ta credinta ,sovaielnica ,neascultarea de sfintii parinti.
Nu ai biserica ,nu ai preot ,dar ai carti ziditoare .
Asculta de ce zic acesti sfinti parinti si te vei simti mai bine.
Ei nu au spus de la ei toate acestea ci Sf.Duh le-a insuflat aceste ganduri ziditoare.
Am observat ca ai tendinta de a contesta multe din biserica ortodoxa .Nu mai retin ,dar au fost multe nemultumiri legate de canoane.
Aceste canoane sunt calea cea stramta de care vobeste Hristos si care implinte de noi ,ortodocsii ,aduc mantuirea sufletului.
Incearca la sf.Liturghie sa repeti dupa preot cuvintele slujbei si sa te rogi impreuna cu credinciosii.
Citeste Psaltirea ,incearca sa spui rugaciunea lui Iisus
Daca te-ai duce la catolici ai observa si acolo greseli.
Nu ortodoxia este gresita ci tu ai o fire care cauta nod in papura.
Daca am fi cu adevarat credinciosi am vedea ca ortodoxia este fara cusur si noi rispim margaritarele care ni s-au dat.
Martirii din inchisorile comuniste s-au desavarsit in suferinte iar noi ,indulciti de traiul bun contestam religia noastra mantuitoare.Pentru ca nu vrem sa ne schimbam ,nu vrem sa ne desavarsim ,ne multumim cu starea in care ne aflam.

dobrin7m 23.01.2012 10:17:41

Citat:

În prealabil postat de Scotland The Brave (Post 424189)
Doamna,as putea sa stau sa analizez pana la adanci batrineti cine are dreptate si cine nu dar nu va pot garanta o concluzie.Ce pot eu sa va spun,si Dumnezeu este sus si stie,este ca viata mea mi-am pus-o in mana Lui si pentru fiecare decizie ma rog Lui.EL stie ce i-am cerut de-a lungul timpului si eu stiu cum mi-a raspuns EL,de prea multe ori ca sa mai mai indoiesc de faptul ca vegheaza EL.Nu vorbesc de emotii superficiale sau de concidente stranii.Nu am nici un fel de indoiala cu privire la ce va decide in ceea ce ma priveste.Orice ar fi drept va fi.EL va judeca tot in aceea Zi a Judecatii,si tot ce nu stim atunci se va vedea.

Va multumesc si dvs si dl.Zaharia,Ioan,Erethorn si Cristi pentru ajutor si va doresc o seara placuta in continuare,

Intrucat si eu ca si ortodoxa, am facut la fel in relatia mea cu Dumnezeu cred ca nu mai are rost sa ne suparam unii pe altii cu privire la ritualurile credintei celuilalt ci sa aplicam cu adevarat porunca iubirii aproapelui asa cum ne-a invatat Hristos.
Din cauza unei astfel de erori foarte multi oameni se indeparteaza de ortodoxie atunci cand simt ca se apropie de ea. Este ispita, ca ultim esafod in calea apropierii de ortodoxie.
Va multumesc si eu si va asigur de tot respectul meu.
Dumnezeu sa va ajute!

PS. Uneori ma intreb daca nu cumva sunt prea netrebnica si ajutorul ce il primesc de la Dumnezeu sa fie pentru rugaciunile celor care o fac pentru mine, Dumnezeu aratandu-mi astfel marea Sa mila pentru toti oamenii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:11:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.