![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Cât despre sfințenia sa nici nu mai intră la îndoială...se aud multe "vorbe" despre dânsul. Te întreb: a critcat părintele Arsenie pe alți mari duhovnici? Unde este oare smerenia? El nu s-a plâns niciodată de câte acuze pe nedrept i-au fost aduse, nu s-a plâns când a fost închis, bătut și persecutat. Și-a dus crucea până la moarte cu credință și demnitate ca un adevărat creștin, ca un adevărat ucenic al lui Iisus Hristos ... a fost și este un model de urmat. Citat:
Este suficient să mergi o dată la Prislop la mormântul părintelui și să te convingi că nicăieri în țara asta nu vezi un asemnea perelinaj, un perelinaj permanent (fie că e iarnă și frig, fie că e vară și cald), nu contează de ziua în care mergi, că e Luni, că e Marți ... Eu unul de fiecarea dată când am fost (și am fost în zile normale ale săptîmânii, nu în zi de sărbătoare sau Duminica) am constat acest lucru - mereu sunt perelini care pleacă, mereu sunt pelerini care vin - la mormântul părintelui. Oare nu faptele vorbesc ... sau mai presus sunt cârtelile? Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Vremea în București Am petrecut-o nelipsind de la școală niciodată. Bolnav încă n-am fost, ca să lipsesc pe pricina asta. Lucram la atelier foarte mult. Primăvara mergeam de la 5 dimineața și mă întorceam la internatul Radu Vodă unde locuiam, seara la cină. Trei ani am stat la internat, ca să fie o garanție pentru mine că nu mă ocup cu nici o pierdere de vreme. Pe-acolo mai veneau și studenți legionari care ne chemau cu ei. Nu m-am dus niciodată. Școala mă absorbea total și n-aveam vreme de pierdut. (Bătaia din copilărie pentru a nu pierde vremea mă urmărea ca un înger păzitor.) |
Finalul autobiografiei Părintelui Arsenie Boca:
Într-o iarnă, probabil prin 1941, ne trezim cu o avalanșă de oameni de toate vârstele și treptele, năpădindu-mă să stau de vorbă cu ei despre necazurile lor. Aci m-am trezit să fac duhovnicie cu oamenii, deși nu eram preot. Știam că tot ce pățesc oamenii, li se trage de pe urma greșelilor sau păcatelor. Așa m-am văzut silit să primesc preoția și misiunea majoră a propovăduirii lui Hristos-Dumnezeu adevărat și Om adevărat, precum și a sfințirii omului, ca să aibă pacea lui Dumnezeu în sine, absolut în orice împrejurări s-ar afla în viață. I-am învățat să fie curați față de oameni și față de Dumnezeu; să dea Cezarului ce e al Cezarului (ascultare cetățenească, dajdie etc.) și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu (cuget curat, suflet purificat și trup curățit de patimi). Despre această învățătură, martori îmi sunt toți cei ce-au ascultat povețele cele după Dumnezeu pe care li le-am dat: iubirea de Dumnezeu, iubirea de toți oamenii, fără deosebire, și viața curată, care fac cu putință reîntoarcerea noastră, a împlinitorilor, iarăși în Împărăția de obârșie, de unde ne-a trimis Dumnezeu spre scurtă cercare a cumințeniei și a iubirii noastre, pe pământ, în stadia și arena vieții. Asta îmi este toată misiunea și rostul pe pământ, pentru care m-a înzestrat cu daruri – deși eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat în toate părțile, ca să propovăduiesc iubirea lui Dumnezeu și sfințirea oamenilor prin iubire. De alte gânduri și rosturi sunt străin. |
am si eu o intrebare: aceste discutii aprinse oare cui folosesc? In loc sa ne bucuram de acesta mare sarbatoare (la mine azi e hramul Bisericii), unii stau si se ciondanesc pe forum. Stiti cum zice Biblia: cel fara de pacat sa arunce PRIMUL piatra. Daca parintele Boca a gresit unde e problema? Era si el un om supus greselii. Si Apostolul Petru s-a lepadat de 3 ori de Hristos. Insusi marele Pavel se considera un om pacatos. Si regele David a cazut in desfranare. Singurul fara de pacat e Dumnezeu. Iar daca parintele Boca a gresit sunt sigur ca in smerenia care il caracteriza, s-a cait sincer de pacatul savarsit. Dar acest lucru trebuie sa fie o piatra de poticneala pentru noi? Din cate stiu la Dreapta Judecata Dumnezeu ne v-a intreba NUMAI de pacatele noastre personale si NU despre pacatele altora (sau ale parintelui Boca). Cum am mai spus :CEL FARA DE PACAT SA ARUNCE PRIMUL PIATRA...in parintele Boca.Doamne ajuta!
|
Citat:
|
Citat:
Mantuitorul insusi,ne indica in sfanta evanghelie,calea de a cauta adevarul,singurul care ne poate face liberi ! De ce sa astupam si sa blocam drumul pe care putem merge inspre cautarea adevarului ? Nu este oare aceasta vointa celui atoate-inselator ??? Deci sa fim atenti,si sa nu cadem in capcana de a ne face fetisuri din oameni,mai mult decat e sanatos pentru spirit !!! In definitiv, inafara de Insusi Mantuitorul(care a avut si o parte umana!) ,care alt om traitor al istoriei trebuie considerat tabu ??? |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:05:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.