Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli generale de utilizare a forumului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=502)
-   -   Ce stiti despre Impartasania cu nevrednicie? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=14864)

Adriana Cluj 21.04.2012 15:23:07

Citat:

În prealabil postat de petruta12 (Post 440795)
Fiecare e liber sa creada ce vrea despre "poveste". Analizele mi le-am facut, sunt in regula. Imi pare rau ca n-am mai gasit un link pe care il postase cineva aici pe forum si in care scria ceva f.asemanator cu ce simt eu..

ceea ce am spus nu se referea la tine, era vorba de teme/postari vechi de cel putin doi ani readuse pe prima pagina....unele din ele aduc insa si lucruri bune http://www.crestinortodox.ro/forum/s...7&postcount=28 deci...tot raul spre bine :1:

petruta12 22.04.2012 20:23:45

Am gasit un topic in care user-ul Catisma explica si simte exact ce simt eu http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=9442

Hartford 22.04.2012 20:55:57

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 440536)
Mai întâi, singura în măsură să știe dacă a fost sau nu împărtășanie cu nevrednicie sunteți dv. Erați sau nu erați în stare căzută când v-ați împărtășit? Ați respectat cele prevăzute pentru împărtășirea cu Sfintele? (nemâncarea, neluarea în batjocură, etc)? Dacă v-ați împărtășit cu nevrednicie, e cazul să vă spovediți cum trebuie de această gravă încălcare a poruncii 1 care este sacrilegiul. Iar dacă v-ați spovedit ascunzând chiar și un singur păcat de care vă amintiți, trebuie reluat întregul proces al spovezii.

V-aș ruga, când mai postați, să aveți amabilitatea să o faceți în topicul/subforumul potrivit, care nu e neapărat primul care apare pe listă. Există un loc în care se vorbește despre Sf Împărtășanie.

Dragomir sincer te apreciez ca esti aici cu noi dar nu te inteleg daca ai parasit ortodoxia cum de esti primul care dai sfaturi la ortodocsi pe aici? ar fi mai frumos daca ai scrie numai la rubrica despre catolicism, nu iti spun cu rautate.... sincer.
Hristos a Inviat.

Yasmina 22.04.2012 21:35:04

Citat:

În prealabil postat de petruta12 (Post 440957)
Am gasit un topic in care user-ul Catisma explica si simte exact ce simt eu http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=9442

Nu stiu daca este vb despre acelasi lucru... Din cate imi amintesc,userul Catisma avea suparari cauzate de cel rau,nu era lasata sa doarma,sa se odihneasca.Daca ziua nu avea neplaceri, noaptea le avea din plin.
Din cele ce s-au explicat pe forum de catre acest user,reiese ca a fost victima unor chestii oculte(vraji).

Nu vreau sa insist,dar ridici o problema fara a spune esentialul: te-ai impartasit sau nu cu nevrednicie? De ce crezi asta? Iti spune constiinta ca ai ascuns ceva voit,din prea multa jena/rusine ??

marius.necktarios 22.04.2012 21:43:03

Da, acesta este o problema delicata. Numai dvs. stiti daca ati luat sau nu impartasania cu vrednicie:

- daca v-ati marturisit complet, dar nu numai cu buzele, ci si cu inima;
- daca v-ati pregatit cu vrednicie prin post, rugaciune si curatenie trupeasca (atat inainte cat si dupa impartasanie)
- daca dupa spovedanie ati facut canonul dat de preot etc.

Asa ca dvs. sunteti singura in cauza care stie daca impartasania a fost spre mantuire, sau spre osanda.

catalin2 22.04.2012 22:45:54

Citat:

În prealabil postat de zaharia_2009 (Post 440654)
chiar si fratele catolic Mihnea Dragomir in postura de sfetnic este f. potrivit.

In privinta impartasaniei catolicii au o invatatura mai aparte: ei pot lua impartasania si fara sa se spovedeasca atunci; au pacate grele si pacate usoare, doar pacatele grele trebuie sa le spovedeasca pentru a se putea impartasi. Mai multe ne poate spune un catolic.

catalin2 22.04.2012 22:58:55

Citat:

În prealabil postat de lore86 (Post 440641)
cred ca problema se complica un pic.Sunt multi preoti extrem de ingaduitori; ex: traiesti in curvie? nu-i nimic, sa nu mai faci, te impartasesti. Ai facut un avort? nu-i bine, dar sa nu mai faci- te impartasesti. In aceste conditii , cand impartasania se da asa de usor chiar daca pentitentul are pacate grele si se da fara canon nu face bine.

Ai dreptate, sunt si unii preoti mai permisivi. Dar sunt si cazuri in care unii nu se impartasesc mult timp pentru ca spun ca nu sunt vrednici, desi duhovnicul le spune ca se pot impartasi. Am citit ca asta e o greseala.
In legatura cu blandetea si asprimea, nu-mi mai amintesc ce duhovnic povestea ca o persoana era chinuita de remuscari pentru ca se intamplase un accident si indirect fusese si vina ei. Parintele a spus ca atunci a linistit-o si a incurajat-o ca sa nu cada in deznadesje. Dar dupa un timp a vazut ca uitase de tot si nu mai avea deloc regrete, trecuse in extrema cealalta. Atunci a certat-o si i-a spus ca si ea a avut o vina, sa se pocaiasca. Asadar la inceput a ajutat-o sa nu cada in deznadejde, iar cand i-a trecut a chemat-o la pocainta.

catalin2 22.04.2012 23:02:33

Citat:

În prealabil postat de marius.necktarios (Post 440976)
Da, acesta este o problema delicata. Numai dvs. stiti daca ati luat sau nu impartasania cu vrednicie:

- daca v-ati marturisit complet, dar nu numai cu buzele, ci si cu inima;
- daca v-ati pregatit cu vrednicie prin post, rugaciune si curatenie trupeasca (atat inainte cat si dupa impartasanie)
- daca dupa spovedanie ati facut canonul dat de preot etc.

Asa ca dvs. sunteti singura in cauza care stie daca impartasania a fost spre mantuire, sau spre osanda.

De fapt preotul ar trebui sa spuna, desi unii sunt mai ingaduitori. Toti suntem nevrednici sa primim impartasania, pentru ca suntem toti pacatosi. Domnul nu ne-a dat-o pentru vrednicia noastra, ci ne-a fost data in dar, la fel ca si harul si mantuirea.

AlinB 22.04.2012 23:49:24

Citat:

În prealabil postat de Adriana Cluj (Post 440785)
Nu stiu daca este asa... Om vedea.

Ai fi vazut daca ai fi citit cu atentie ce a scris.
Nu se leaga ba chiar se contrazice.

Florin-Ionut 23.04.2012 08:17:16

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 440996)
In privinta impartasaniei catolicii au o invatatura mai aparte: ei pot lua impartasania si fara sa se spovedeasca atunci; au pacate grele si pacate usoare, doar pacatele grele trebuie sa le spovedeasca pentru a se putea impartasi. Mai multe ne poate spune un catolic.

Și la ortodocși e la fel. De obicei la noi numai preoții se împărtășesc fără spovedania de fiecare dată, pe cînd mirenii mai rar fac asta. Depinde însă de duhovnicul și de conștiința fiecăruia.

Ora este GMT +3. Ora este acum 14:17:30.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.