Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Nedumeriri fata de spovedanie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15626)

fallen 19.02.2013 21:56:29

nedumerire "temporara"

De ce unii oameni sunt "ipohondri", de ex bolnavii cronici care daca li se termina medicatia si nu ajung la timp la medic intra in panica, sau unii "credinciosi" care daca trec mai mult de 40 de zile de la spovedanie incep sa isi piarda increderea in Dumnezeu si sa se teama ca ii va lua aghiutza?
Nu le e mai bine celor ignoranti?

AlinB 20.02.2013 12:09:55

Citat:

În prealabil postat de fallen (Post 504968)
De ce unii oameni sunt "ipohondri", de ex bolnavii cronici care daca li se termina medicatia si nu ajung la timp la medic intra in panica,

Au probabil nevoie de atentie sporita de la cei din jur, confunda atentia medicului si medicamentatia sporita si exagerata cu o relatie afectiva autentica sau poate simuleaza boli pentru a se sustrage de la anumite activitati.

Citat:

sau unii "credinciosi" care daca trec mai mult de 40 de zile de la spovedanie incep sa isi piarda increderea in Dumnezeu si sa se teama ca ii va lua aghiutza?
De astia nu am auzit.

Citat:

Nu le e mai bine celor ignoranti?
Catehismul ortodox l-ai citit?

fallen 23.02.2013 10:58:08

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 505093)

De astia nu am auzit.

Auzi acum....

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 505093)

Catehismul ortodox l-ai citit?

Nu si nu stiu de ce nici nu tin neaparat... mi-e teama sa nu ajung "dependenta" de spovedanie si de celelalte sfinte taine. Daca ma mut cine stie unde si nu mai ajung la spovedanie ce fac? Nu mai bine ma multumeam cu "firmiturile aruncate cainilor" (adica "cananeenilor", celor care sunt inafara bisericii, legii, dogmei, etc)?

Mie mi-e foarte clar in minte exemplul, metafora par. Boca cu "corabia". As vrea sa fiu pe corabie, dar inca nu sunt primita, si mi-e foarte greu sa inot in urma ei - sunt valuri mari, rechini, etc. Ai mei cei dragi sunt pe o barcuta subreda si nu vor sa urce pe corabie pt ca nu au incredere nici in capitan, nici in destinatia finala.

adam000 23.02.2013 15:46:44

Fallen, sintem deja dependenti de spovedanie si Sf Taine, chiar daca nu o stim.
Ai vazut copii aia care fac pe ei? Sint dependenti de parinti sa ii spele sa ii curete, pina invata sa nu mai faca pe ei, sa nu se mai murdareasca.
Unii copii, invatati cu starea de murdarie, nu mai fug la parinti cand se murdaresc, stau asa. Le crapa pielea, se oparesc, li se macereaza de la murdarie, ei sufera in tacere, poate pe unii aparent nici nu ii deranjeaza chinul ca s-au obisnuit si nu cer sa fie curatati.
Altii, care au prins gustul de curat-uscat, imediat ce fac pe ei si fug repede la mama sa ii schimbe, sa ii curete.
Asa si noi sintem dependenti de spovedanie sa ne curatam cand ne murdarim de pacat.

Deci tu din care categorie vrei sa faci parte?

Florin-Ionut 23.02.2013 16:08:51

Am și eu o nedumerire, apropo de subiect.

Cînd ne spovedim, este imposibil să acoperim toată lista de păcate care ne stau pe suflet. Oricît de atentă este introspecția dinainte, tot ne scapă cîte ceva.

Ce se întîmplă deci cu aceste păcate uitate sau omise din greșeală? Exclud păcatele ascunse în mod voit, evident. Sînt ele iertate de duhovnic prin rugăciunile molitfei? Sau... mai bine vă las să răspundeți înainte de a prezenta gîndul ce urmează.

Dumitru73 23.02.2013 17:12:17

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 505606)
Am și eu o nedumerire, apropo de subiect.

Cînd ne spovedim, este imposibil să acoperim toată lista de păcate care ne stau pe suflet. Oricît de atentă este introspecția dinainte, tot ne scapă cîte ceva.

Ce se întîmplă deci cu aceste păcate uitate sau omise din greșeală? Exclud păcatele ascunse în mod voit, evident. Sînt ele iertate de duhovnic prin rugăciunile molitfei? Sau... mai bine vă las să răspundeți înainte de a prezenta gîndul ce urmează.

la Dumnezeu contează, în primul rând, gândul bun.
daca te spovedesti și au uitat pur și simplu un păcat mare și mori imediat după aceea, ce se va intampla cu tine?
Dumnezeu nu este un contabil care calculează profitul pe formula venituri minus cheltuieli.
El ia în calcul si gandul bun. El ia în calcul și potențialul, asemeni unui investitor înțelept, care investește acolo unde nimeni nu vede profitul imediat.
caci asemeni unei investiții, profitul imediat poate fi urmat și de o pierdere imediată.
pe când o investiție gândită strategic, pe termen lung, dacă este bazată pe date reale, va aduce satisfacții pe termen lung.
în concluzie, Dumnezeu nu se împiedică de uitarea noastră.

Florin-Ionut 23.02.2013 17:28:08

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 505610)
Dumnezeu nu este un contabil care calculează profitul pe formula venituri minus cheltuieli.

Dumitre,

Exact astea sînt cuvintele duhovnicului meu, apropo de listele cu care mă tot prezint la el încheind de fiecare dată cu "și probabil mai sînt și alte păcate pe care le-am uitat".

Doar că eu vreau să ajung altundeva pe subiectul ăsta...

Dumitru73 23.02.2013 17:42:04

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 505611)
Dumitre,

Exact astea sînt cuvintele duhovnicului meu, apropo de listele cu care mă tot prezint la el încheind de fiecare dată cu "și probabil mai sînt și alte păcate pe care le-am uitat".

Doar că eu vreau să ajung altundeva pe subiectul ăsta...

unde vrei să ajungi?

DragosP 23.02.2013 18:59:10

Că de fapt tu ești duhovnicul lui? :39:

Florin-Ionut 23.02.2013 23:10:20

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 505612)
unde vrei să ajungi?

Ceea ce scapă fără voie la spovedanie se iartă prin Sfînta Împărtășanie, care este printre altele și "spre iertarea păcatelor". Tot la cuminecare se iartă și păcatele și greșelile comise de la spovedanie pînă în momentul respectiv, altfel ar fi obligatoriu ca împărtășirea să se facă în secunda următoare mărturisirii.

Pe lîngă aceste două metode de a primi iertarea, mai există două:

- prin Taina Maslului
- prin rugăciunile particulare și publice, împreună cu Biserica

Ora este GMT +3. Ora este acum 19:01:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.