Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   De ce "Tatal nostru"? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15853)

Dumitru73 17.12.2012 20:16:03

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489310)
Asa zicea bunica dar bunicu spunea ca se zice Satana!

poți să-i spui și Sătănuț ... tot Satan e.

Dumitru73 17.12.2012 20:17:13

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489311)
Logic! Doar suntem la dogmatica!

teologia ne spune că Dumnezeu nu are gen. la fel toate ființele cerești.

MihaiG 17.12.2012 20:17:42

În afară de mișto-uri, are cineva un răspuns ?

Simply_me 17.12.2012 20:19:49

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 489256)
Întrebare:

De ce creștinismul percepe divinitatea ca fiind un principiu eminamente masculin ?

De ce "Tatăl nostru" și nu "Mama noastră" ?

Pt ca Adam a fost creeat primul si nu Eva.:25:

Dumitru73 17.12.2012 20:20:00

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 489317)

nu am făcut mișto.
Dumnezeu nu are gen.
bineînțeles, nu vorbim de gramatică aici.

UNNOOM 17.12.2012 20:23:48

Citat:

În prealabil postat de MihaiG (Post 489317)

Primul meu raspuns nu era la misto: limba romana (si multe alte limbi... cu cateva exceptii) s-a format intr-o societate dominata de barbati in care femeia depindea de barbat.

Societatea evreiasca de acum cateva milenii era patriarhala... iar cuvintele il descriau pe Dumnezeu ca fiind un tata...

Unele aspecte religioase depind de cultura societatii... de exemplu, in Africa, pe peretii unor biserici catolice sfiintii au culoare neagra!

MihaiG 17.12.2012 20:29:38

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489322)
Primul meu raspuns nu era la misto: limba romana (si multe alte limbi... cu cateva exceptii) s-a format intr-o societate dominata de barbati in care femeia depindea de barbat.

Și, în acele limbi care fac excepția, se spune Mama noastră ? Poți să-mi dai un exemplu ?

Pelerin spre Rasarit 17.12.2012 20:35:59

Îl cheama cineva pe Dumnezeu cu apelativul de ,,Tata" in VT?Dar in NT cine îl cheamă cu acest apelativul?De ce asa,este vorba de o caracteristica fizica sau este vorba de o intruchipare,o transpunerea, in cuvinte omenesti a unui mod de comportament al lui Dumnezeu fata de umanitate?Credeți ca Mantuitorul era dependent de o gândire iudaica limitată la o perioada sau a vrut sa transmită ceva cu mult mai maret,dând tuturor celor ce cred sa se facă....ai lui....Oare nu cumva sensul textului este dincolo de text?Nu lăsați sa va ucida litera strânsă in putinii nostru spiritual.Sensul este unul din marile miracole ale istoriei.Primul pas este sa lași deoparte hainele de piele ale intelegerii noastre si sa mergem spre inchinarea in Duh si Adevăr,calcand pe capul patimilor.Cine va putea asta, cu ajutorul Lui, va vedea in Fiul Omului cine este Tatal nostru.Care nu vom putea asta..vom ramine cu întrebările.Tatal nostru din ceruri sa vegheze asupra noastră, a tuturor,si sa trăim miracolul Craciunului care sa începem sa intelegem,cu bucuria luminii in suflet,cine este Tatal nostru sfânt in infinita lui dragoste si mila.Pentru noi toți.

MihaiG 17.12.2012 20:39:05

Ok, Dumnezeu este fără gen. Dar atunci de ce a ales să se întrupeze într-un bărbat ? De ce nu o femeie ?

celestial_pottery 17.12.2012 20:39:47

Citat:

În prealabil postat de UNNOOM (Post 489301)
Nu s-a intrebat nimeni de ce Satana suna feminin?

Pai ia-ti o gagica iubitoare de cluburi si de tipi cu bani, smechera si manipulativa, si ai sa intelegi perfect de ce. ;)
Glumeam! Serios, numele Inamicului este de fapt cel care l-ai zis tu, dar fara "a" in coada. Suna cat se poate de consonant si masculin.

Ora este GMT +3. Ora este acum 23:44:18.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.