Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Spiritualitatea ortodoxa (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5072)
-   -   Intrebare despre revelatie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16114)

EzioAuditore 10.02.2013 18:31:25

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 502622)
Aceasta idee cum ca Dumnezeu est retras "intr-un turn de fildes" si ca revelatia s-ar fi incheiat apare in special in catolicism.
Biserica catolica fiind lipsita de Duhul sfant oamenii ei au ajuns sa isi formeze unul pe baza imaginatiei. Din imaginatie apar inclusiv simtiri.
Cine a simtit harul Duhului Sfant poate simti prezenta lui intr-o manastire ortodoxa sau Biserica ortodoxa dupa cum poate simti lipsa lui intr-o biserica catolica. Adevaratul simtamant ce apare in biserica catolica este acela de muzeu care mai pastreaza doar ziduri din ceva ce candva a fost un locas plin de har.

Asta este biserica catolica, cu tristete, o biserica fara har.

Uite ce spune un ortodox, in caz ca ai nelamuriri in zonele adiacente :

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 502437)
In ortodoxie se considera ca revelatia a fost completa si intreaga odata cu ultimul Sfant Apostol. Sinoadele si teologii doar au clarificat invatatura revelata cand a fost cazul. La fel si in cazul Sfantului Ioan Damaschin, a scris ceva ce spusesera chiar si alti sfinti inainte.

dobrin7m 10.02.2013 18:43:28

Despre ieromonahul doctor in teologie care a scris acest studiu despre revelatie, eu cred ca nu are paie sau barne, dar daca totusi are eu zic ca e un pai micut, comparativ cu noi astia pacatosi si cu barne mari.

EzioAuditore 10.02.2013 18:44:03

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 502625)
Sigur ca mai usor e cu paiul decat cu barna.
Ceea ce e tragic insa este ca sunt oameni care cred ca nu au nici paie nici barne, iar alti oameni au barne si cred ca au paie. Cat despre cei care au paie si cred ca au barne e bine de iinvatat de la ei totusi ca e o dovada de smerenie.

Inca oameni care sa nu aiba nici paie nici barne nu am prea auzit. Dvs ce credeti? exista oameni care sa nu aiba nici paie nici barne? si o alta intrebare: cine poate aprecia daca este pai sau barna ce se afla in ochiul semenilor? noi astia cu paie si barne care habar nu avem de noi insine daca avem paie sau barne, putem?

Ati folosit de 9 ori cuvantul paie si de 9 ori cuvantul barne. Deci puteti construi un lacas si sa si hraniti o cireada intreaga. Amin.

dobrin7m 10.02.2013 18:54:21

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 502626)
Uite ce spune un ortodox, in caz ca ai nelamuriri in zonele adiacente :

Rog respectuos sa cititi totusi studiul ca sa va lamuriti pe deplin. De altfel dupa ce veti citi veti constata ca userul Catalin nu contrazice cele spuse de mine, intru-cat are dreptate , vorbind despre revelatia in istorie. Insa descoperirea lui Dumnezeu este mult mai profunda si nu poate fi privita atat de distant si abstract, pana la X si punct.

"Temeiurile Revelației
Dumnezeu a creat și susține lumea din dragoste pentru om. De aceea, Dumnezeu pe care (în ființa Sa) nimeni nu L-a văzut vreodată (Ioan 1:18), nu rămâne totuși pe deplin tăinuit și ascuns, ci se arată și se descoperă omului într-un mod deosebit, tainic. Această descoperire a lui Dumnezeu se mai numește revelație (αποκαλυψις; revelatio; откровение). Revelația dumnezeiască este deci descoperirea lui Dumnezeu–Iubire și a lucrării Lui. Această descoperire se face ființelor raționale, adică oamenilor, capabili și însetați de ea.
Primul act de revelație sau prima arătare a lui Dumnezeu s-a realizat prin crearea lumii și a omului care încă de la început vorbea cu Dumnezeu, iar Dumnezeu i se arăta ca iubire, lumină și viață. De aceea, omul fără revelație nici nu poate trăi pentru că viața, atât cea biologică, dar mai ales cea teologică nu este posibilă fără Dumnezeu care este „Domnul ce S-a arătat nouă” și spre care omul este făcut să se îndrepte (orienteze). Astfel, în Doxologia Utreniei noi slăvim pe Dumnezeu spunând (la persoana II-a): „Că la Tine este izvorul Vieții, întru Lumina Ta vom vedea Lumina;” apoi adăugăm: „Tinde mila Ta celor ce Te cunosc pe Tine”. Interesantă este legătura între viață-lumină-cunoaștere deasupra cărora este mila, harul și iubirea lui Dumnezeu ce se revarsă continuu, ca dintr-un izvor asupra omului. Omul trebuie doar să se întoarcă spre Dumnezeu pentru a primi iubirea Lui. Omul este o oglindă a lui Dumnezeu. Dumnezeu se oglindește, se arată și se vede în om, iar omul rămâne om, atâta timp cât rămâne orientat spre Dumnezeu. Chipul din oglindă dispare dacă obiectul sau subiectul oglindit nu mai stă în fața oglinzii sau dacă oglinda se murdărește și se întunecă; așa se întâmplă și cu omul. Însuși termenul de om (αν-θρωπος) înseamnă „cel orientat spre cer, cel ce se uită în sus”. Deci omul este creat pentru a primi revelația, pentru a vedea și a vorbi cu Dumnezeu, pentru a primi darul Lui, iar „toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este, pogorând de la Părintele luminilor” (Iacov 1:17).

Tradiția patristică vobește despre două căi prin care Dumnezeu ni se descoperă:
I. Ο descoperire a lui Dumnezeu în și prin creație în urma căreia omul, văzând frumusețea și armonia creaturilor, Îl cunoaște pe Dumnezeu și-L laudă. Foarte sugestive în acest sens sunt textele de la Ps. 18:1-4; II Macab. 7:28 și mai ales Rom. 1:20; și

II. O descoperire a lui Dumnezeu în istorie, înțelegând prin aceasta toate descoperirile lui Dumnezeu (teofaniile) din istorie, care au avut loc "în multe rânduri și în multe chipuri… iar mai pe urmă, prin Fiul Său" – Iisus Hristos (Cf. Evrei 1:1-2)"

dobrin7m 10.02.2013 19:00:19

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 502629)
Ati folosit de 9 ori cuvantul paie si de 9 ori cuvantul barne. Deci puteti construi un lacas si sa si hraniti o cireada intreaga. Amin.

Imi puteti spune ce intelegeti prin lacas?
imi puteti spune ce legatura are lacasul cu cireada de vite?
Imi puteti spune pe cine totusi doriti sa jigniti?

Mi se pare mie sau va referiti ca lacas la biserica ortodoxa si ca cireada la crestinii ortodocsi?

iuliu46 10.02.2013 19:08:40

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 502634)
Imi puteti spune ce intelegeti prin lacas?
imi puteti spune ce legatura are lacasul cu cireada de vite?
Imi puteti spune pe cine totusi doriti sa jigniti?

Mi se pare mie sau va referiti ca lacas la biserica ortodoxa si ca cireada la crestinii ortodocsi?

Si cine se hraneste cu paie ca din cate stiu eu paiele se pun pe jos.

EzioAuditore 10.02.2013 19:36:26

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 502628)
Despre ieromonahul doctor in teologie care a scris acest studiu despre revelatie, eu cred ca nu are paie sau barne, dar daca totusi are eu zic ca e un pai micut, comparativ cu noi astia pacatosi si cu barne mari.

Si care este numele acestui ieromonah doctor in teologie. Sau acesta este numele lui "eromonahul doctor in teologie", nu de alta dar imi face placere sa verific sursele, chiar si acelea care iti dau cea mai mare incredere, mai ales acelea...

dobrin7m 10.02.2013 19:37:33

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 502638)
Si cine se hraneste cu paie ca din cate stiu eu paiele se pun pe jos.

Cu paiele din ochiul oamenilor oare cine se hraneste? Imi puteti spune va rog?
Dar cu barnele din ochiul oamenilor cine construieste ceva? Imi spuneti va rog?

Eu ma gandesc cu mintea mea pacatoasa ca numai cei care se uita la paiele si barnele altora sunt in stare sa isi imagineze niscaiva grajduri si vite, ca ceva bun hranim si construim numai cu paiele si cu barnele din proprii ochi. Le vedem si incercam sa le scoatem. Cu paiul scos hranim smerenia si cu barna scoasa construim pocainta. Insa cand nu le vedem la noi insine atunci ne uitam la ale altora.

dobrin7m 10.02.2013 19:40:22

Citat:

În prealabil postat de EzioAuditore (Post 502644)
Si care este numele acestui ieromonah doctor in teologie. Sau acesta este numele lui "eromonahul doctor in teologie", nu de alta dar imi face placere sa verific sursele, chiar si acelea care iti dau cea mai mare incredere, mai ales acelea...

daca ati fi intrat pe link si ati fi citit acum nu mai faceam polemica degeaba.

EzioAuditore 10.02.2013 19:42:19

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 502646)
daca ati fi intrat pe link si ati fi citit acum nu mai faceam polemica degeaba.

Pai am intrat dar nu spune pe nikaieri.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:17:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.