Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Egoismul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16845)

cristiboss56 15.10.2013 21:40:08

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 537632)

Iisus n-a stat cu biciul pe oameni in vremea sa. A avut mila, intelegere,

"Apoi au venit în Ierusalim și, intrând în templu, Iisus a început să dea afară pe cei care vindeau și pe cei care cumpărau în templu; și a răsturnat El mesele schimbătorilor de bani și scaunele neguțătorilor de porumbei. Și nu îngăduia să mai treacă cineva cu vreun vas prin templu și-i învăța, zicându-le: oare, nu este, scris: casa Mea, casă de rugăciune se va chema pentru toate neamurile? Voi însă ați făcut din ea peșteră de tâlhari. Și au auzit cărturarii și căpeteniile preoților și căutau în ce chip să-L piardă, căci se temeau de Dânsul. . . "

antoniap 16.10.2013 12:22:36

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 537677)
S-a trecut mult prea repede peste mesajul lui Mihaela , si asta denota multa superficialitate , caci raspunsul dat de ea este extrem de clar si de folos , si redau un scurt pasaj din el , bine de retinut :
"Un adevarat crestin se simte bine asa cum este, in locul in care este si multumeste lui Dumnezeu pentru tot ce are si pentru tot ce nu are si nici nu ravneste la nimic ce este al altcuiva ca sa devina complexat ca nu are si el la fel.
Ne lasam prinsi de duhul lumii prea mult, ne incalcim in meandrele lumescului si ne pierdem."

Sa fie spre slava lui Dumnezeu si spre ajutorul celor care vor citi cele scrise.

dobrin7m 17.10.2013 00:03:21

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 537632)
Imi pare rau, dar n-ati inteles chiar nimic din ce am scris eu.
Si asta demonstreaza exact ceea ce spuneam: lipsa de caldura, de iubire de aproape si egoism. Nu puteti sa va puneti putin piele celuilalt si sa intelegeti ce simte si ce gandeste si aveti impresia ca numai voi stiti bine si sunteti buni.

Iisus n-a stat cu biciul pe oameni in vremea sa. A avut mila, intelegere, a ajutat. A fost acel samaritean bun, a oblojit rani in trup si in suflet.

Oamenii de ce nu fac asa? De ce stau doar sa pandeasca raul?

Si nu este adevarat, nu suntem numai pacatosi si rai, ci avem si lucruri minunate in noi. Dar pe astea trebuie sa le ascundem. Ca eu asa inteleg ca cer acum oamenii din biserica.
Nu spuneam ca trebuie sa fim ridicati in slavi, ci sa fim smeriti, dar sprijiniti si in binele pe care il facem.
La ce mai trebuie sa fac binele, daca si asa numai raul este vazut si judecat?

"Lauda Ierusalime, pe Domnul, lauda pe Dumnezeul tau Sioane", zice Proorocul.
Nimeni nu poate fi vrednic de lauda si proslavire intru toate, afara de Unul Dumnezeu Care toate le-a zidit.

In toate lucrurile nu te lauda singur, nici nu cauta lauda de la altii, nici nu pizmui celor care sunt laudati, ca nu intru amandoua aceste imprejurari sa te primejduiesti unei mari pagube: pierderea indreptarii si osandirea zavistiei.
Acela este intru toate iscusit, pe care il lauda Domnul, nu care se lauda pe sine.
Caci este spus: Cel care se lauda in Domnul sa se laude.
Grijeste-te de slava lui Dumnezeu pentru ca si Dumnezeu sa te proslaveasca pe tine.
Daca te vei griji de slava lui Dumnezeu, atunci tu insuti nu vei mai dori sa te proslavesti si Dumnezeu te va proslavi pe tine insuti.

Nu te lauda pe tine insuti si nici pe cei ce te lauda nu ii primi cu bucurie, ca sa nu-ti primesti rasplata pentru faptele tale bune aici, intru lauda omeneasca, cei care va fericesc, va magulesc , va tulbura caile voastre, spune Proorocul.
Caci din lauda se naste iubirea de sine, iar din iubirea de sine, mandria si ingamfarea, iar apoi si instrainarea de Dumnezeu.

Daca vei face vreun oarecare bine, pazeste-te de preamarire. Caci daca te vei lauda, dintr-o data cu preamarirea ta vei pagubi toate cate le-ai dobandit prin muncasi te vei lipsi de harul lui Dumnezeu, caci din lauda se naste inaltarea, iar din inaltare - caderea, iar caderea este instrainarea de Dumnezeu.
Dumnezeu, Care a facut toate, este proslavit si preamarit de oameni, desi nu cum se cuvine, iar tu care nu ai nimic de la tine, fara temei doresti sa fi laudat si proslavit.
Daca vei trece cu tacerea cele ale tale, Dumnezeu va grai despre tine. Insa de tu vei grai lucruri mari despre tine Dumnezeu va tacea despre tine si te va lepada.

Slava si cinstea omeneasca niciodata nu sunt statornice, ci neincetat se schimba. Astazi ai slava si cinstire si dintr-o data necinste neasteptata." Sf. Dimitrie al Rostovului

sophia 18.10.2013 11:28:07

Inca o data: aici nu este vorba de lauda de sine.
Este cu totul alta discutie.

Egoismul inseamna altceva - insingurare, lipsa de iubire de aproape, raceala, lacomie, lipsa de smerenie etc.
E vorba sa fim uniti si sa facem lucruri impreuna.

Sa dam si altora si ajutam, in fine multe.

A gasi numai raul in noi si a ne gandi numai la rau si la pacatele noastre nu inseamna altruism.
Inseamna pana la urma tot egoism.
Altruism inseamna sa cunosti si faci binele.
Pana la urma n-am inteles de fapt ce vreti cu firul acesta de discutie.
Vad ca de fapt se discuta despre altceva.

Noi nu suntem chemati sa fim eremiti, sa stam numai singuri si sa cugetam la noi insine, pacatele noastre,
mantuirea noastra si etc. Ci suntem chemati sa fim cu ceilalti, sa facem totul impreuna, sa ne
ajutam reciproc si sa facem lucruri bune. Numai lucruri bune.
Dar atata vreme cat nici nu ridicam capul si nu stim ce anume este bine, ci stim si privim numai raul,
nu vom putea sa-l si facem (binele).

cristiboss56 18.10.2013 15:23:03

Satana a avut egoism, înălțarea minții, mândrie, și așa a căzut jos

Egoismul sta la baza celei mai urite patimi , patima malahiei !

Ca să poți învinge o patimă, nu ai voie să te pretinzi că ești cineva, că ești ceva. Dacă pretinzi că ești ceva, înseamnă că a intrat în sufletul și în cugetul tău egoismul, patima cea mai blestemată și cea mai înfricoșată pentru orișicare dintre noi.

Întotdeauna patimile dacă se întăresc în om, de-acuma omul zice că-i cu neputință să mai scapi de ele. Dar nu e cu neputință. Nu-i voința adevărată.
Toate-s cu putință la Dumnezeu, nu?
Toate-s cu putință la Dumnezeu, toate-s cu putință. Aici la noi, era un meșter care a zidit o casă pe malul mării, la un chiliot. În timpurile vechi pescuiam pe malul mării. Fiecare casă avea barcă la mare, ne duceam, pescuiam, și dacă prisosea ceva, vindeam, căci era greu, n-aveai cu ce trăi, nu era ca acum, când s-au adus toate bunătățile în Sfântul Munte. Și a zidit un părinte o casă lângă mare și meșterul care lucra acolo fuma foarte mult, două pachete mari pe zi.
I-am spus într-o zi: “Măi, Elefterie, măi, nu mai fuma atâta!”. “Nu pot, părinte, nu pot să mă las”. Veșnic aprindea și stingea câte o țigară. Într-o zi m-am dus la Salonic, la doctor, că eu am suferit mult cu ochii. Pe atunci era primejdie mare să ajungi până la Salonic, că nu sunt mulți ani de când au început cursele cu mașini pe aici, nu era nici drumul, nici nimic. M-am dus la Ierisso și am luat o mașină spre Salonic. Toată lumea care era în mașină fuma, aprindea țigară după țigară… ce mai vorbă, te îmbolnăveai, s-a terminat! Printre cei care s-au urcat era și Elefterie meșterul, cel care fuma două pachete pe zi, dar el era singurul care nu avea țigara în gură. Tare m-am mirat și l-am întrebat:
“- Elefterie, dar tu nu fumezi?
- Nu.
- Nu fumezi? Cui îi spui asta?
- Nu, părinte. Am socotit că mă vatăm și am pus hotar și nu mai fumez.
- Păi bine, da’ cum ai făcut?
- Da’ nu-s bărbat? Am spus că nu fumez. E greu la început, să crăpi, nu alta. Dar fiindcă am spus, sunt bărbat și nu mi-am călcat cuvântul. Și acum am trei luni de zile de când nu mai fumez, Slavă Domnului! Las’ să fumeze toți ce și cât or vrea, eu nu mai am nevoie.”
Vezi ce vasăzică hotărârea omului? A zis: “Sunt bărbat!”. Vezi, nu-i cu neputință să tai patima când omul are hotărâre.
Astăzi, în tot pământul, Satana biruiește cu onania.Cu asta biruiește. Aproape toată lumea e căzută în patima malahiei. De mici, copiii învață asta, și dacă învață de mici copiii de-acuma ei nu se pot stăpâni până la adânci bătrâneți. Cu asta biruiește Satana, ca omul să nu fie curat niciodată.

Spun și Sfinții Părinți, spun și doctorii că făcând malahie nu poți să fii sănătos. Te strici la creier. Altceva e când faci păcatul curviei cu femeia, pentru că împreunarea e lăsată de Dumnezeu, și altceva când arunci sperma în aerul liber și te satisfaci singur, așa. E primejdie mare, și dacă băieții învață onania de mici, de-acuma cu anevoie mai găsești oameni curați ca să intre în cler. Cu mare greutate. Mare nevoie. (14 iulie 2003)
Dacă continuu faci păcatul malahiei, înseamnă că faci voia Satanei fățiș, vrând. Nu mai poți spune că ai căzut; ai vrut! Căderea e fără să-ți dai seama. Dar dacă spui: “Dacă am căzut o dată, de ce să nu mai cad și a doua oară, și a treia oară și a patra oară?”, vasăzică te-ai alăturat fățiș Satanei. Păi mai poți scăpa de el? Sub nici un motiv nu mai poți scăpa de el.

Cum e păcatul acesta al malahiei, al masturbării?

E cel mai blestemat păcat. Chiar și doctorii din lume spun că-i vătămător, și trupește.
Știți că e răspândit prin seminarii? Se învață copiii unul de la altul.
Unul de la altul, da. Și duhovnicii nu-i învață că e un păcat?
Îi învață, dar n-au putere. Copiii n-ascultă, n-au duhovnici buni în seminarii.
Oricât de buni să fie duhovnicii, dacă tu ești răzvrătit și te-ai îndulcit cu patima, zici: “Nu-i nimic, nu contează, nu-i nimic”, până când patima ia proporții titanice, până când se înrădăcinează în cugetul tău. De-acuma, după ce a prins rădăcini adânci, mai poți să o dezrădăcinezi? Cu mare greutate, dacă se va putea. Altfel nu.
Orice patimă, scrie și în Sfânta Scriptură, dacă prinde rădăcini, cum mai poți să dezrădăcinezi rădăcinile acelea adânci? Un copac, când e mic, are câteva luni, un an, îl dezrădăcinezi cum-necum, dar după ce se întărește trebuie să-i tai rădăcinile. Ei, dar cum să le tai? Trebuie să se usuce copacul.
Dacă nu lupți contra ei, patima își va cere tributul. Dar de ce să nu lupți, că doar patima e în stăpânirea ta. Zi așa: “M-am stăpânit și am hotărât, hotărârea mea este cu Dumnezeu și n-o să mai fac ceea ce am făcut.”Dar vezi că nu-ți este dezrădăcinată patima. Asculți de patimă, asculți de ispititorul. Ispititorul este cel care ne șoptește în ideile noastre tot ce-i rău.
Mulți zic că nu au puterea să se opună patimii malahiei.
Ei, n-au putere!? De ce, cum să n-ai putere? Cum se poate lucrul ăsta? “Eu sunt bărbat. Am hotărât, măcar orice s-ar întâmpla.” Dar așa sunt toate patimile. Patima e în Stăpânirea ta, dar îți trebuie o osteneală titanică s-o tai după ce a prins rădăcină în simțurile tale. Dar nu-i cu neputință să o smulgi, nu-i cu neputință. Dacă ceri ajutorul lui Dumnezeu e cu neputință să nu-ți ajute Dumnezeu. Ți-ajută Dumnezeu, dar trebuie hotărârea ta. (7 ianuarie 2004)
Bărbatul se irită, se tulbură adică, se luptă cu patima asta a trupului, a curviei, dar femeia are înzecit patima asta. Asta scrie în Sfintele Scripturi:“bărbatul se aprinde, arde” iar femeia “arde și mai mult”. De aceea, toate judecățile legii o pedepsesc mai puțin pe femeie, pentru că ea are mai multă patimă, mai multă înclinare către fărădelege. Dar bărbatul e bărbat și poate spune: “Dacă vreau, cad cu femeia asta, dacă nu vreau, nu! Nu-mi trebuiește!”Are bărbăția aceea, are stăpânire. Dar așa au devenit timpurile că fetele și femeile, care înainte erau smerite, acum te irită, te ispitesc, ca vrând-nevrând să cazi, oricât de nepăsător ai fi tu.(19 ianuarie 2004)
Trebuie să ne osârduim, să ne dezbrăcăm de omul cel vechi și să ne îmbrăcăm în omul cel nou. Omul cel vechi – grecii spun paleanthropo – este omul plin de toate patimile, așa cum e omul, omenirea de azi. Toate patimile omului duc la pierzare veșnică și toate învățăturile Sfinților Părinți și ale Bisericii ne povățuiesc să ne lepădăm de omul cel vechi, de patimile care zac în trupurile noastre, fiindcă numai atunci putem să căpătăm Împărăția Cerurilor.
Vezi?! “Nimic necurat sau spurcat va intra întru împărăția Cerurilor”, spune Sfânta Scriptură. Omul cel vechi e plin de toate patimile și e mai mare părerea de rău și mirarea că, uite, conducătorii omenirii de astăzi te obligă să faci toate fărădelegile, chipurile pentru “că ai dreptul”.

Drepturile Omului nu sunt altceva decât pierzarea sufletului și nu te ajută în nici un fel la câștigarea mângâierii Împărăției Cerurilor, deoarece cei care conduc omenirea spun că fiecare are dreptul să facă orice dorește, orice păcat, orice fărădelege, pentru că “e dreptul omului”. Dar Adevărul nu-i așa. Toate patimile în care s-a înglodat omenirea sunt contra lui Dumnezeu, contra creștinătății, contra omenirii. Și fiindcă dușmanul nostru, diavolul, a căzut din ceruri pentru o singură patimă, mândria, el știe foarte bine că orice om care are mândrie în sufletul lui nu poate să fie om la locul lui și, în al doilea rând, este contra lui Dumnezeu. De aceea, Satana seamănă egoismul în fiecare din noi, de mici copii, pentru ca astfel să ne asemănăm lui. Egoismul e cea mai mare primejdie pentru fiecare om, fiindcă Satana a avut egoism, înălțarea minții, mândrie, și așa a căzut jos.
Darul lui Dumnezeu, bunătatea Părintelui Ceresc vrea să completeze locurile din care a căzut Satana și tagma lui cea înfricoșată cu bunii creștinii și cu adevărații călugări. Acest lucru îl cunoaște vrăjmașul și de aceea se osârduiește ca de mici copii să instaleze în fiecare din noi egoismul, pentru că el știe că dacă în inima și în sufletul omului se instalează egoismul, părerea minții, mândria, el nu poate să treacă de vămile văzduhului sub nici un motiv. De aceea se osârduiește el ca să instaleze în sufletele și în inimile noastre egoismul,fiindcă de-acuma celelalte răutăți vin de la sine.

(Convorbire cu trei studenți români)

(extras din Staretul Dionisie – Duhovnicul de la Sfantul Munte Athos – Vol. 1)

antoniap 19.11.2013 18:45:17

Mântuirea se lucrează pe ruinele egoismului. (Părintele Arsenie Boca)

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:20:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.