În prealabil postat de Barsaumas
(Post 541223)
Da, Pamintul ocupa un loc spiritual special in Univers, corect. Gindeste-te la un aspect: daca pui Pamintul in centrul fizic, atunci cumva Il faci, horribile dictu, pe Dumnezeu, "prizonier" al unui determinism de genul " a pus Pamintul in centru, deci (si) de aceea e aici omul, si poporul ales, si Mesia intrupat, si Ecclesia". Nu stiu, cred ca am exprima cam neclar. Dar sunt sigur ca ai inteles: puternic e Dumnezeu sa fie El centrul pentru toti si toate, si iubitor ca toti si toate cite le-a facut sa fie in centrul atentiei Sale. Nu e nevoie de locuri geometrice, sfere concentrice, raze, diametre, "ceruri", respectiv "iaduri" suprapuse precum inelele de crestere ale unui copac. Determinismul spatiului, timpului, materiei sunt total in afara planului de mantuire al lui Dumnezeu, a carei tinta e "toata faptura": noi, creaturile, suntem incovoiati in sclavia tinei, in lanturile acestui determinism, nu El. El nu are nevoie sa puna Pamintul undeva in centru, sa ii ramina mereu in atentie. Geocentrismul e un foarte subtil antropocentrism ("unde stam noi e important...normal ca e, fiindca noi suntem aici"), iar orice antropocentrism trebuie subordonat teocentrismului. Altfel, e la acelasi nivel, spiritual vorbind, cu jalnicele "justificari" ale protoparintilor nostri inainte de izgonire.
P.S. Nici eu nu cred in gauri negre din Spatiu. In alea din finantele Romaniei, da. :)) Umorul romanesc, dulce-acrisor, vorba unei reclame.
|