Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Intrebari utilizatori (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5063)
-   -   Cine a facut sistemul solar si de ce? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16985)

AlinB 01.01.2014 12:47:49

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 545506)
Prin cartea asta am inteles eu (intr-un fel, cu inima) ca marimea universului si faptul ca exista atatea planete nelocuite de om reflecta tot Slava lui Dumnezeu, altfel.

Eu n-am citit cartea, dar interior am ajuns la aceeasi concluzie desi as fi exprimat-o poate cu alte cuvinte.

Citat:

Mai este in ea si ideea ca universul nelocuibil de om este salasul ingerilor, 'sala lor de dans'(se spune in anumite traditii vechi ca fiecarei planete ii corespunde un inger).
Cam asta este ceea ce am zis si eu la inceput.
Credinta gaseste argumente suficiente pentru credinta dar si necredinta face la fel.
Nu este loc de argumente aici, ci tine de sensibilitatea si deschiderea fiecaruia, mai ales spre ce.

E ca si cu covrigul, unii vad covrigul, altii vad gaura.

Un credincios ateu va vedea in marimea si maretia Universului...golul.

iuliu46 01.01.2014 12:59:06

Citat:

Mai este in ea si ideea ca universul nelocuibil de om este salasul ingerilor, 'sala lor de dans'(se spune in anumite traditii vechi ca fiecarei planete ii corespunde un inger). Or se sfie tot din Traditie ca majoritatea ingerilor nu au de-a face cu oamenii. Numai o parte infima a lor 'se ocupa' de noi.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 545552)

Credinta gaseste argumente suficiente pentru credinta dar si necredinta face la fel.
Nu este loc de argumente aici, ci tine de sensibilitatea si deschiderea fiecaruia, mai ales spre ce.

Cred ca asta a fost una din ideile vehiculate de Giordano Bruno.:71:

Fani71 01.01.2014 17:38:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 545552)
Eu n-am citit cartea, dar interior am ajuns la aceeasi concluzie desi as fi exprimat-o poate cu alte cuvinte.

Ma bucur ca suntem de acord.

Iuliu, ce vrei sa zici cu Giordano Bruno?

Miha-anca 01.01.2014 19:54:30

Citat:

Mai este in ea si ideea ca universul nelocuibil de om este salasul ingerilor, 'sala lor de (se spune in anumite traditii vechi ca fiecarei planete ii corespunde un inger). Or se sfie tot din Traditie ca majoritatea ingerilor nu au de-a face cu oamenii. Numai o parte infima a lor 'se ocupa' de noi.

Da, am citit si eu in Testamentul lui Solomon ca pe fiecare planeta locuieste cate un inger... cazut.

AlinB 01.01.2014 22:12:15

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 545599)
Da, am citit si eu in Testamentul lui Solomon ca pe fiecare planeta locuieste cate un inger... cazut.

Gata, nu ne mai place crestinismul si ne "indulcim" cu scrieri aiuristice fata de care chiar termenul de (scriere) "eretica" ar putea avea conotatii pozitive?

Citat:

Testamentul lui Solomon este o lucrare cu autor necunoscut, dar care este atribuită regelui Solomon. Este o carte apocrifă a Vechiului Testament. Testamentul lui Solomon descrie modul în care regele evreu a construit Templul său cu ajutorul demonilor, controlați prin intermediul unui inel magic care i-a fost încredințat de către Arhanghelul Mihail.

În ciuda pretențiilor textului de a fi prima relatare despre construcția Regelui Solomon a Templului din Ierusalim, aparițiile inițiale ale scrierii datează undeva între secolele I si al V-lea d.Hr.[1], la peste o mie de ani după moartea lui Solomon și de la terminarea templului. Autorul real sau autorii textului rămân necunoscuți. Textul a fost scris inițial în limba greacă și conține numeroase teme teologice și magice de la creștinism și iudaism la mitologia greacă și astrologie ceea ce duce la ideea că autorul ar fi un scriitor creștin cu influențe elene.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Testamentul_lui_Solomon

Mai nou, se pare ca ne-am pierdut si simtul ridicolului:

Citat:

Many of the demons in Solomon's encounters are of Greek, Jewish, Christian, Arabic, and other traditions. Most of the rest of the work contains Solomon's interviews with the demons, some of whom are quite grotesque, including one in the shape of a dog and another who has no head and sees through its breasts.
http://en.wikipedia.org/wiki/Testament_of_Solomon

Stai ca asta nu e ceva nou..

iuliu46 01.01.2014 23:50:44

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 545581)

Iuliu, ce vrei sa zici cu Giordano Bruno?

Stiu ca am citit mai demult ca asta a fost un punct al acuzarii, nu mai tin minte daca sustinea ca stelele sunt chiar ingeri sau ingerii locuiesc in stele dar era ceva de genul asta.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 545618)
Gata, nu ne mai place crestinismul si ne "indulcim" cu scrieri aiuristice fata de care chiar termenul de (scriere) "eretica" ar putea avea conotatii pozitive?

Nu e rau ca lumea citeste, nu cred ca tu de exemplu nu ai citit nici o carte de genul asta. E rau ca mai tot timpul credem doar despre noi ca avem discernamant dar nu le acordam si celorlalti aceeasi incredere. Poate ca dupa ce a citit cartea respectiva s-a apropiat si mai mult de crestinism, nu ai tu de unde sa stii asta. La fel cum orice om normal care se uita la o emisiune al lui Oreste intelege ca zburda minciuna libera prin capul aluia si fuge la biserica. E un lucru bun sa-ti cunosti inamicul. :71:

AlinB 02.01.2014 00:10:11

Deci intr-o discutie in care cineva aduce un argument ortodox vine cineva si zice "Am citit si eu in Aberatiile Cutaresti cutare si cutare" iar tu spui "A, foarte bine, e o chestie folositoare".

A inebunit lumea cumva?

iuliu46 02.01.2014 00:15:00

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 545636)
Deci intr-o discutie in care cineva aduce un argument ortodox vine cineva si zice "Am citit si eu in Aberatiile Cutaresti cutare si cutare" iar tu spui "A, foarte bine, e o chestie folositoare".

A inebunit lumea cumva?

Pai e bine de stiut de unde vine ideea asta. Chiar s-ar putea sa fie ceva adevarat la mijloc ca si Giordano Bruno era tot cu cabale si cabaline.

Miha-anca 02.01.2014 01:13:26

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 545618)

http://ro.wikipedia.org/wiki/Testamentul_lui_Solomon

Mai nou, se pare ca ne-am pierdut si simtul ridicolului:

http://en.wikipedia.org/wiki/Testament_of_Solomon

Stai ca asta nu e ceva nou..

Scuze, dar parerea ta de ateu despre crestini-ortodocsi practicanti nu prea conteaza.

Fani71 02.01.2014 01:29:43

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 545632)
Stiu ca am citit mai demult ca asta a fost un punct al acuzarii, nu mai tin minte daca sustinea ca stelele sunt chiar ingeri sau ingerii locuiesc in stele dar era ceva de genul asta.

Nu am auzit de asta.
Nu cred ca C. S. Lewis s-a inspirat de acolo. Nu cunosc sursele lui desi mentioneaza unele in Perelandra (o sa ma uit si o sa va zic). Am cumparat de curand cartea lui 'The discarded image', pe care nu o cunosateam inca, este din cate am inteles o carte despre imaginea lumii si cultura medievala, pe care a scris-o ca profesor de literatura, ca sa explice 'background-ul' autorilor pe care ii studia. Poate in cartea asta o sa aflu mai mult despre sursele lui.

In romanele cu pricina, - care sunt romane de fictiune, deci nu trebuie luate ca tratate dogmatice - ingerii (adica, acolo, eldilii) nu 'locuiesc' pe planete, ci sunt responsabili de ele.
Nu vad de ce asta ar fi o idee eretica. Este un fel de 'teleogumen', cel mult.
Eu spuneam ca acest mod de a prezenta lucrurile poate sa ne faca sa intrezarim sensul imensitatii universului.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:46:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.