Mihnea Dragomir |
26.02.2015 10:24:25 |
Citat:
În prealabil postat de Corinusha
(Post 582491)
Acord total din partea mea.
Si ce te faci cand nu poti alege nici dupa ce te-ai informat? Ca esti de acord in mare parte cu relia/confesiunea x, dar esti de acord si cu a si b din religia y, a si b neregasingu-se in religia x.
|
Problema nu este bine pusa. Problema nu este ca dv sa fiti de acord sau sa nu fiti de acord cu o invatatura de pe "piata de invataturi". Ci sa identificati care este acea Biserica ce a fost intemeiata de Cristos si pe care portile iadului nu au putut-o darama (ceea ce inseamna ca au atacat-o si o ataca virulent si neincetat). Dupa aceea, dezvoltati invatatura acelei Biserici si va acordati ei. Altfel spus, noi trebuie sa fim cei care ne conformam lui Cristos si nu invers. Noi avem nevoie sa ne acordam inimile si mintea la Cristos si nu El la noi.
Sau, cu alte cuvinte se aplica urmatorul algoritm:
1. Biserica este negreselnica (in credinta si morala).
2. In situatia in care mi se pare ca Biserica greseste, merg la 1.
Eu sunt un ins cam incapatanat, amatorii de horoscoape spun ca din cauza zodiei Berbecului. Deci, adesea nu am fost de acord cu un lucru sau altul din ce invata Biserica. "Prea mariocentrica, deci prea putin cristocentrica". "Prea rationalista". "Prea formalista". "Diferentierea intre abstinenta si contraceptie este absurda", "acceptarea teoretica a pedepsei cu moartea ca fiind un lucru licit moral este in contradictie cu Porunca a Cincea". "Sfanta Prefacere este incredibila: nu pot crede ca in mii si mii de biserici are loc un asemenea miracol zilnic". Acestea sunt numai cateva exemple, unele foarte grave (ca ultimul) de lucruri la care m-am ridicat, in gand, ca sa strig: "Protestez! Incetati cu prostiile!" Dar, fiind un tip rational si metodic, m-am informat si, de fiecare data, am ajuns la concluzia ca Biserica are dreptate si ca cel care greseam eram eu. Mi s-a intamplat atat de des chestia asta, incat acum gandesc altfel. Daca este ceva ce nu pricep, ori chiar imi pare stramb de-a binelea, atitudinea mea este de tip "am o dificultate" si nu de tip "nu sunt de acord". E mare diferenta. Marea majoritate a dificultatilor mi le-am rezolvat prin informare si reflectie (misticii, dintre care nu fac parte, mai au si alte solutii). O mica parte nu le-am rezolvat nici acum. Am aflat ca acelea se cheama "mistere ale credintei". Nu sunt i-rationale, ci sunt a-rationale. Adica, ratiunea nu are nicio treaba cu ele.
Kyrie, eleison!
|