![]() |
Citat:
|
Cum au abordat?
Pentru cineva care crede deja in Hristos, nu este evreum are nevoie de trimiteri la VT ca sa afle ca Hristos e Mesia? |
Au abordat scrierile VT drept scrieri inspirate de Dumnezeu, de mare importanta, care trebuie studiate iar mesajul lor trebuie inteles.In plus oricine poate verifica de cate ori in cadrul scrierilor NT se citeaza din VT.Daca nu se cunoaste contextul si continutul acelor scrieri cum sa inteleaga cineva de ce se citeaza din ele? Nu mai spun ca insusi Mantuitorul citeaza din VT, acordandu-i deplina incredere.VT nu este doar povestea evreilor, daca cineva citeste cu atentie scrierile respective va observa cat de actual este mesajul lor. Toata Sfanta Scriptura este Cuvantul lui Dumnezeu, de la Geneza si pana la Apocalipsa, de la primul si pana la ultimul pasaj. Impreuna, Noul si Vechiul, sunt o singura istorie, nu trebuie despartite daca Dumnezeu a vrut sa stea impreuna, studiate intr-o ordine. Am multe argumente pe aceasta tema, daca vrei deschidem un topic separat.
|
De cate ori se citeaza pentru evrei?
Dar de cate ori se citeaza pentru neamuri? Care era scopul pentru care se cita din VT? |
Alin, nu se poate susține că unele pasaje din NT sunt numai pentru evrei, altele numai pentru neamuri etc.
|
Dau un exemplu edificator din punctul meu de vedere din Epistola 2 catre Timotei.Acesta era evreu dupa mama si grec dupa tata.Apostolul ii spune asa: ,,Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, mustrare, indreptare, inteleptirea cea intru dreptate, Astfel ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit, bine pregatit pt orice lucru bun". 2 Timotei 3.16-17
La momentul scrierii acestei epistole catre Timotei notiunea de ,,Scripturi" se referea in principal la scrierile VT, cele care fac parte din NT nici nu fusesera scrise toate macar. Cu toate acestea Apostolul arata cat de importante sunt, la ce servesc si care este scopul lor.Nu face nici o exceptie sau separare, spune ,,Toata Scriptura". De altfel nu vei gasi nici un pasaj in NT in care sa se recomande credinciosilor sa neglijeze VT din punct de vedere al cititului ci dimpotriva, dupa cum se poate vedea, se acorda o mare importanta acelor scrieri. Mantuitorul, cand a fost ispitit de satana in pustiu, i-a raspuns cu citate din VT,folosind sintagma ,,Este scris" ceea ce arata ce valoare le-a acordat. Vrei sa fac un procentaj pt toate citatele din NT care se refera la VT? Nu vrei sa-l facem impreuna pe un topic, carte cu carte? :) Spun aprox 66-67 citate din VT numai in Evanghelia dupa Matei, daca imi aduc bine aminte. |
Citat:
P.S. Nu neg importanta Vechiului Testament, Doamne fereste. |
Citat:
Noul Testament nici nu exista, ce vroiai sa recomande si el? Citat:
Dar a vrut sa-i dea peste nas cu "armele" lui, ca sa zica asa. Citat:
Daca omul are nevoie imediata de un colac de salvare, crezi ca o vizita prealabila la fabrica de colace de salvare l-ar ajuta mai mult decat colacul in sine? |
Aici, la faza cu ,,NT nu exista" sunt partial de acord. Eu cred ca sunt cel putin doua texte in NT care confirma ca, inca de timpuriu, inaintea formarii canonului NT, cei din prima generatie de crestini deja puneau pe picior de egalitate scrierile NT ( care apucasera sa fie scrise) cu cele ale VT, a caror inspiratie nimeni nu o contesta.Le acordau aceiasi importanta, erau practic germenii formarii canonului de mai tarziu.
Alin eu nu as dori sa se inteleaga ca intentionez un lung sir de contraziceri, sau ca imi permit sa dau sfaturi altora, eu exprim strict pozitia mea si trebuie tratata ca atare. Sa faca fiecare cum crede de cuviinta ca este mai bine. As dori un singur exemplu sa mai dau, ca sa ilustrez mai bine ceea ce doresc sa spun. Sa zicem ca un credincios citeste doar NT si ajunge la capitolul 12 din Evanghelia dupa Matei. Sa spunem ca in prealabil nu a studiat si VT. In acel capitol, citind versetul 7, va observa o spusa a Mantuitorului, in dialogul cu fariseii, care suna asa: ,, Mila voiesc iar nu jertfa". Citind cu atentie versetul credinciosul va observa ca Mantuitorul introduce aceasta fraza prin sintagma ,,Daca stiati ce inseamna". Credinciosul isi poate pune intrebari: 1. De unde sa stie acestia? Unde s-a spus asa ceva? Ce fel de jertfa si ce fel de mila? De tocmai asta le spune si de ce atunci? Vechiul Testament, izgonit din peisaj :) nu este prin zona sa-l ajute. Dar daca se va uita prin el va observa ca acele cuvinte, despre mila si jertfa, sunt de fapt un citat al Mantuitorului din Osea 6.6 si daca va citi cu atentie acel pasaj, va analiza contextul lui, atunci va incepe o frumoasa calatorie prin textele biblice si va vedea de ce Mantuitorul a utilizat tocmai acel citat, dintr-o carte pe care multi crestini nu o citesc niciodata.Daca va citi si ultimul verset din cartea Osea va observa de ce nu ar fi trebuit sa o neglijeze de prima data :) Cam asta incerc sa spun, nu am intentia de a impune un punct de vedere, sa nu te superi pe mine :) |
Alex: parerea mea este sa incepeti cu Evangheliile. In ordinea in care sunt in Biblie, fiindca e un schepsis si aici. Pe urma, continuati cu Faptele Apostolilor.
Dupa aceea, cititi inca o data tot Noul Testament, in afara de Revelatie, care ridica probleme deosebite, carte care nu poate fi in niciun caz inteleasa fara Vechiul Testament. In al treilea timp, cel mai lung, cititi intreaga Biblie, din scoarta in scoarta, observand cu placere cum intelegeti mult mai bine lucruri pe care nu le-ati inteles la vremea respectiva. Se spune: "Vechiul Testament se implineste in cel Nou" precum si ca "Noul Testament in cel Vechi se ascunde". Toata Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, iar a socoti altfel e un lucru anatemizat inca din vremea Bisericii Nedespartite. Ceea ce spune Pelerinul e adevarat in mai mica masura decat contrariul. Mult mai multe pasaje din V.T. nu pot fi intelese fara cheie N.T. decat invers. Lectura placuta si de folos! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:12:48. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.