Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Goneste gandurile (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4145)

patinina34 06.04.2009 05:14:45

Citat:

În prealabil postat de adaniel (Post 126883)
@patinina34: mai bine lasam stiinta cu demonstratia ei celor care o fac, noi avand grija de cele sfinte, crestin ortodoxe.
Un crestin adevarat are in timp ganduri necurate tot mai putine, pe masura ce se apropie de trairea intru Hristos, prin post, rugaciune si smerenie. Aveti rabdare frati si surori, pentru ca Imparatia Cerurilor este a celor smeriti.

Eu sint om de stiinta, nu am negat niciodata, insa credinta nu mi-am lasat-o niciodata.
Stiinta se ocupa de ceva,iar religia de altceva.
Acestea doua nu prea multe in comun, din punctul meu de vedere.

anita 06.04.2009 08:51:09

Citat:

În prealabil postat de tigerAvalo9 (Post 126869)
Cand fac rugaciunea imi vin tot felul de piedici mie ,ba observ ca e prea cald,ba aud zgomote care ma opresc,ba casc ,cateodata mi se fura gandul si de la rugaciune la altceva,acestea se spun ca vin de la necurat pentru a opri dialogul cu Dumnezeu dar noi trebuie sa il reluam .

Nu esti singurul care pateste asa.
Imprastierea de la rugaciune este si de la prea multe griji ,de la viata lumeasca pe care o traim.
Sa ne gandim cand ne rugam ca vorbim cu Dumnezeu si cu sfintii lui ,ca trebuie sa ne asculte.

archanghel 10.08.2009 22:11:11

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 83773)
La gandurile rele facea referire. Explicatia am gasit-o la parintele Teofil Paraian: "Nu se poate ca cineva sa stea fara sa gandeasca; unii spun: "Eu pot sa stau fara sa gandesc nimic!" Dar nu-i adevarat... Cine zice asa, totusi gandeste ceva: gandeste ca nu gandeste. Asa ca, pana la urma, omul totusi gandeste."

Si tot aici,din practica personala,afirm ca daca bombardezi mintea cu aceiasi fraza,se obisnuieste sa taca.Daca cineva are tarie sa stea pur si simplu si sa numere respiratiile,cu atentia acolo treaza,macar 500 (cam 40 minute) se va convinge ca mintea VA TACEA.Se face o mare liniste.

Traditie1 10.08.2009 23:05:44

Citat:

În prealabil postat de archanghel (Post 159515)
Si tot aici,din practica personala,afirm ca daca bombardezi mintea cu aceiasi fraza,se obisnuieste sa taca.Daca cineva are tarie sa stea pur si simplu si sa numere respiratiile,cu atentia acolo treaza,macar 500 (cam 40 minute) se va convinge ca mintea VA TACEA.Se face o mare liniste.

Asta fac cred si yoghinii. Este o atrofiere a puterilor sufletesti. Nu trebuie sa facem mintea sa taca si nu putem face asta decât depersonalizându-ne, distrugându-ne. Totul e sa nu urmam gândurilor, sa nu actionam potrivit sugestiilor lor si sa nu dezvoltam voluntar rationamente.

laraG 15.08.2009 15:11:46

"Inlauntrul mintii noastre-spune un parinte din cei de demult -gandurile noastre se afla ca o turma de oi pastorite de minte.Deci, daca unul din aceste ganduri se rataceste, sa stii , zice acest intelept, ca o fiara salbatica cauta sa-l piarda;de aceea, fa asa cum ar face Pastorul cel Bun, Hristos Domnul, anume:lasa cele 99 de ganduri ca pe niste oi ce nu solicita iminenta grija si fugi in graba dupa oaia cea ratacita , adica dupa gandul care a alunecat pe calea laturalnica si scoate-l din coltii fiarei , adica de la drumul pierzarii si-l readu la turma, adica la celelalte ganduri si pazeste-l cu si mai multa strasnicie, hranindu-l cu pasunea aleasa a Sfintelor Scripturi"(Fragment din Hristos si gandul , de Pr.Gabriel Cernauteanu, publicatia INVIEREA)

costel 01.09.2009 17:52:39

Citat:

În prealabil postat de laraG (Post 160183)
"Inlauntrul mintii noastre-spune un parinte din cei de demult -gandurile noastre se afla ca o turma de oi pastorite de minte.Deci, daca unul din aceste ganduri se rataceste, sa stii , zice acest intelept, ca o fiara salbatica cauta sa-l piarda;de aceea, fa asa cum ar face Pastorul cel Bun, Hristos Domnul, anume:lasa cele 99 de ganduri ca pe niste oi ce nu solicita iminenta grija si fugi in graba dupa oaia cea ratacita , adica dupa gandul care a alunecat pe calea laturalnica si scoate-l din coltii fiarei , adica de la drumul pierzarii si-l readu la turma, adica la celelalte ganduri si pazeste-l cu si mai multa strasnicie, hranindu-l cu pasunea aleasa a Sfintelor Scripturi"(Fragment din Hristos si gandul , de Pr.Gabriel Cernauteanu, publicatia INVIEREA)

Din cate vad este mai degraba un indemn la a nu pierde niciun gand, dar la a purta cu tine numai ganduri bune.

pacatoasa 01.09.2009 18:45:50

"Dupa cum este firesc ca stancile sa fie lovite de valuri, tot asfel si omul negresit va veni in atingere cu atacurile gandurilor"(Sfantul Efrem Sirul)

Am citit ca prima cauza a gandurilor in om este pacatul stramosesc. Pana atunci mintea omului era neimpartita la alte lucruri, fiind atintita numai la Dumnezeu, ina in clipa savarsirii pacatului stramosesc a inceput sa lucreze gandul tagaduirii si in continuare toate celelalte...

A doua cauza ar fi prganele simturile, mai ales auzul si vederea...

Al treilea motiv sunt patimile ce exista deja in om si pe care diavolul le folosteste miscand gandurile impotriva noastra.

Al patrulea motiv sunt diavolii care lupta cu inversunare sa ne duca sufletul spre pieire.

Marius22 01.09.2009 19:46:00

Calea cea mai sigura de a goni gandurile rele este marturisirea lor. Aceasta cale este afirmata de intreaga traditie ascetica a Bisericii.

pacatoasa 02.09.2009 09:04:39

Eu am observat la mine ca dupa ce marturisesc un pacat trebuie sa ma lupt dupa aceea cu gandurile...uneori visez ca fac pacatul si cand ma trezesc sunt foarte trista pana imi dau seama ca a fost doar un vis.

ciprian85 02.09.2009 11:02:10

Citat:

În prealabil postat de patinina34 (Post 126954)
Stiinta se ocupa de ceva,iar religia de altceva.
Acestea doua nu prea multe in comun, din punctul meu de vedere.

Cele doua au chiar foarte multe lucruri in comun. Prin stiinta, cercetare studiem opera de creatie a lui Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:46:28.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.