![]() |
Citat:
|
In ultima vreme am tot cunoscut persoane care nu prea mai recomanda cele 3 zile de post, inainte de Impartasanie. Mizand pe faptul ca la inceput, in crestinismul primar, crestinii nu tineau cele 3 zile de post, ei zic si faptul ca se poate si fara.
Nu stiu ce sa zic. Eu cred ca cele 3 zile sunt un minim necesar (afara de exceptii). |
Individual
Eu spun ca postul, ca si credinta, este o problema privata a individului si nu este bine sa ne avantam in sfaturi, sau chiar daca le dam dupa stiinta si experienta noastra, trebuie ca individul insusi sa aleaga ce poate lua din ele.
Impartasania este strans legata de post si de pregatirea sufleteasca pentru ea. Postul este de mancare si trupesc si amandoua au nevoie de nsite conditii prealabile. Postul de mancare nu este influentat numai de ispita, adica nu toti sunt neparat neputinciosi cand vad pe altii ce mananca, sau cand gatesc pentru ei. Depinde. Sunt oameni care trebuie sa gateasca si pentru familia sau prietenii care nu postesc, sau mai mult, care au chiar o petrecere in acea perioada (privata, sau profesionala). Se spune ca nu e bine in post. Asa este, dar unii tin la ele, sau trebuie sa se spuna (la serviciu). Sunt oameni care pot tine, ca sanatate, tot psotul, cat ari de lung, unii chiar sunt vegetarieni stricti si convinsi, tot timpul, deci nu au probleme. Altii au probleme de sanatate si nu pot. Acestia din urma pot fi dezlegati in cazuri mai grele, sau pot sa tina numai macar o saptamana. Eu una, atat pot si si atunci depinde de cum ma simt in perioada respectiva. Postul trupesc - aici este si mai delicat, fiindca daca esti casatorit trebuie un acord cu sotul/sotia si acesta nu prea merge asa pe termen indelungat. In concluzie fiecare dupa cum poate. Dumnezeu vede si stie puterea si posibilitatile fiecaruia. Mi se pare in schimb f.importanta pregatirea sufleteasca pentru impartasanie, chiar mai importanta ca postul si ca spovedania. Cum te sim ti tu in suflet si in relatie cu ceilalti. Daca nu te simti bine, daca ai probleme, blocaje, mai bine nu te duci la Impartasanie si amani pentru alta data, decat sa mergi cu sufletul bolnav, sau incarcat. Spovedania te mai ajuta in astfel de cazuri, dar nu in totalitate. |
Citat:
Te ispitesc specialitatile? Sa-ti spun ce mi s-a intamplat mie... :) Acum un an am inceput sa tinem posturile - eu si sotia. Si am constatat ca ne simtim mult mai bine ca inainte, cand ne imbuibam cu carne, mici si alte mancaruri periculoase si toxice. Asa ca am trecut pe alimentatie predominant vegetala, combinata cu lactate, oua, peste si uneori carne de pasare. Si crede-ma ca o salata de legume ne tine mai mult decat o friptura copioasa! Inainte, cand mergeam sa mananc la cantina (4-5 feluri), dupa vreo trei ore imi era foame, dar acum o mancare de post ma tine jumatate de zi. Nu spun ca am ascultat opiniile nutritionistilor, experti in alimentatie sanatoasa si toti recomanda sa mancam cat mai putina carne (gatita la cuptor sau fiarta sau coapta). In fond, asta e normalitatea pentru ca asa a lasat-o Dumnezeu: "Apoi a zis Dumnezeu: "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânță de pe toată fața pământului și tot pomul ce are rod cu sămânță în el. Acestea vor fi hrana voastră." A zis El ceva de carne? Da, ne-a aratat Iisus Hristos ca e bine sa consumam peste - si au descoperit si cercetatorii ca este cea mai buna carne dintre toate, acele grasimi omega sanatoase, stiti voi... Pai TOATE vegetalele sunt bune, trateaza boli, sunt sanatoase, deci trebuie consumate. Pe cand despre carnea de porc, vita, pui samd nu am auzit sa fie recomandata in vreun tratament al vreunei boli. Si aici e o alta poveste, ca trebuie sa evitam alimentele modificate genetic, tratate cu chimicale, crescute fortat cu ingrasaminte chimice, conservate cu tot felul de substante toxice...................... |
Eu sunt de parere ca postesti cat iubesti. Adica cu cat iubesti mai mult, cu atat doresti, dar si prinzi putere sa postesti.
Nefericirea sta in faptul ca unii nu au descoperit postul ca pe o cale de intalnire cu Dumnezeu. |
Dar trebuie sa postim nu numai cu trupul, ci si cu sufletul. Adica, in perioada postului, se recomanda sa ne curatim sufletul prin Taina Spovedaniei. „Nu stiti voi postul care imi place? - zice Domnul. Rupeti lanturile nedreptatii, dezlegati legaturile jugului, dati drumul celor asupriti si sfaramati jugul lor. imparte painea ta cu cel flamand, adaposteste in casa pe cel sarman, pe cel gol imbraca-l si nu te ascunde de cel de un neam cu tine. Atunci lumina ta va rasari ca zorile si tamaduirea ta se va grabi. Dreptatea ta va merge inaintea ta, iar in urma ta slava lui Dumnezeu. Atunci vei striga si Domnul te va auzi; la strigatul tau El va zice: Iata-ma!“, spunea proorocul Isaia contemporanilor sai.
|
pacatul fumatului :(
eu cu postul alimentar nu am avut niciodata probleme desi sunt o mare pofticioasa in rest.. insa, in perioadele de post, chiar si in cele lungi Postul Craciunului, Postul pastelui pur si simplu nici nu ma mai gandesc la mancarurile de dulce.. recunosc ca am avut exemplu in familie fiind crescuta de o bunica foarte credincioasa care a tinut toata viata post vinerea. eu acum tin mereu post si miercurea si vinerea si de carne sau oua sau branza nu-mi e pofta deloc... ba chiar am realizat ca daca e post atunci trebuie sa ma infranez de la ceea ce chiar imi place chiar daca respectiva mancare e de post.. asa ca, desi, de exemplu, ma dau in vant dupa cartofii prajiti, in post ii mananc doar fierti cu putina sare.
problema pe care o am eu este fumatul :( am acest viciu urat si singurul lucru pe care-l pot face in post este sa ma abtin si sa reduc numarul de tigari si cand fac economie astfel de bani, sa fac milostenie.. adica mai mult decat in restul timpului.. cat despre pacatele trupesti... dupa ce am trait in pacat ani de zile mi-a dat Bunul Dzeu in mare mila lui dureri sufletesti mari care mi-au deschis sufletul spre calea adevarata si acum nici macar nu ma mai gandesc sa fac asa ceva.. adica, sa nu mint, de gandit ma gandesc dar mult mai rar si nu mi se pare un sacrificiu mare de facut pentru mantuire... stiu ca poate fi dificil pentru unii de inteles de ce pot sa ma infranez cu atata usurinta de la placeri trupesti sau alimentare dar imi e greu sa renunt la patima fumatului... Un sfat despre infruntarea ispitelor din partea parintilor sau a celor din anturaj in perioadele de post.. ca sa nici nu para ca ma mandresc ca tin post sau sa evit in aceasta perioada "certuri" pe tema asta cu cei care nu inteleg/accepta ideea de post pur si simplu nu le spun ca tin post.. refuz politicos pe motiv ca tin cura de slabire sau nu mi-e foame in acel moment sau sunt deranjata la stomac si prefer o salata, etc.... |
Citat:
44. Daca va manca cineva de dulce miercurea sau vinerea precum si in Postul Pastelui, 2 ani sa nu se impartaseasca (Fara numai cei ce au pogoramant deoarece sunt in armata, pe santiere, in camine etc.). http://www.sfaturiortodoxe.ro/ortodo...elecanoane.htm |
Ora este GMT +3. Ora este acum 07:39:13. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.