![]() |
trandavia,vorba desarta,slava desarta,imbuibarea pantecelui,mandria,avaritia,imprastierea gandurilor=numai"cateva"din piedicile spirituale ale bietului om...
|
Sfantul Grigorie de Nissa spune in una din scrierile sale ca "Dumnezeu ne-a facut lucratorii asemanarii noastre cu El". A pus intru noi Chipul Sau, dar calea de la Chip la Asemanare, se face si prin vointa si efortul nostru. Acest cuvant nu lasa loc trandaviei.
De aceea, trandavia apare atunci cand uitam scopul ultim pentru care am fost adusi la existenta. Apoi, trandavia spirituala se manifesta si la nivel exterior in toate activitatile noastre. Tot ce intreprindem este facut "de mantuiala", nu spre mantuire. |
"Sa fie legat acest tiran (duhul trandaviei) de aducerea aminte a pacatelor si sa fie batut cu lucrul mainilor. Sa fie tras de gandul la bunatatile viitoare si pus inainte, sa fie intrebat de cele cuvenite:
Spune deci tu, molesitule si lancedule, cine te-a nascut pe tine din rautate? Cine sunt nepoatele tale? Cine, cei ce te razboiesc si te ucid? Iar el, silit, va raspunde: Eu nu am unde sa imi plec capul intre cei cu adevarat ascultatori. Dar am loc si vietuiesc in cei ce se indeletnicesc cu linistea. Iar cele ce m-au nascut sunt multe si felurite. Cateodata, nesimtirea sufletului, alteori, neaducerea aminte de cele de sus; cateodata, si prea multe osteneli. Iar nepoatele mele sunt: neascultarea parintelui, neaducerea aminte de judecata, ba uneori si parasirea fagaduintei. Dusmanii mei, de care sunt legat acum in lanturi, sunt cantarea de psalmi si lucrul mainilor. Cel ce ma razboieste este gandul mortii. Iar cea care ma omoara cu desavarsire este rugaciunea impreunata cu nadejdea sigura a bunatatilor viitoare" (Sfantul Ioan Scararul). |
Citat:
1. lipsa aprofundarii motivationale 2. lipsa experimentarii extazelor care vin din practicarea corecta a virtutilor In primul caz mintea nu este impodobita de cugetarile contemplative ale: - impermanentei - apropierea rapida a mortii - legea universala a cauzei si efectului - pericolul de a experimenta o moarte impura - bucuriile paradisiace - intelegerea 'mantuirii' ... In al doilea caz, sufletul este lipsit de 'painea extazelor' (cea de toate zilele), care ne hranesc din interior si creeaza o emulatie inflacarata. Aceasta se datoreaza unei intelegeri insuficiente, firave, a modului cum lucreaza virtutile. Practicarea virtutilor nu este ceva simplu, este o stiinta in sine, cu propriile legi organice. Rugaciunea este o virtute. In adancul ei, inseamna mult mai mult decat repetarea verbala sau mentala a cuvintelor. |
Citat:
De exemplu, dacă suferim de lăcomie, este indicat să postim. Dacă suferim de avariție, este indicat să dăm de pomană. Dacă suferim de necurăție, este indicată abstinența. Tot așa, în cazul lenei este indicat să lucrăm pentru Domnul și pentru aproapele și să aderăm la practici și devoțiuni precum trezitul dimineața devreme, metaniile, mersul la șapte biserici, etc. De multe ori, lenea nu este manifestă ci este mascată. Leneșul poate, în mod ocazional, să facă treabă multă, care cere un efort considerabil. Dar este incapabil de efort susținut. Cu alte cuvinte, lenea acționează mai întâi în interiorul omului, la nivelul voinței. Leneșul poate fi capabil să curețe o remorcă de cartofi, până cade din picioare. Dar, cereți-i leneșului să curețe un cartof pe zi. Atât: un singur cartof. În prima zi, el va spune că ce mare lucru ? "Am să curăț mâine doi cartofi: pe cel de azi și pe cel de mâine". Dar, a doua zi, va găsi altceva de făcut, fiindcă leneșii sunt mai adesea împrăștiați, putând da altora și loruși senzația de oameni activi. "Ia uite, nu am putut să curăț cei doi cartofi !" va spune el către seară. Și tot așa. |
"Exista o trandavie a firii din oboseala. Si este una de la draci.
De voiesti sa le deosebesti, cerceteaza asa: cea de la draci se iveste in cineva inainte de timpul cand are nevoie de odihna. Caci, incepand sa lucreze, inca inainte de a fi ispravit o treime sau o patrime din lucrare, trandavia il indeamna sa lase lucrul si sa se scoale. Deci nu trebuie sa primeasca indemnul ei, ci sa faca o rugaciune si sa sada la lucrul lui si sa rabde. Iar cea a firii se iveste cand omul obseste peste putere si se sileste sa lucreze mai mult decat poate. Astfel, trandavia firii se naste din neputinta trupului. Deci in acest caz trebuie sa-si incerce omul puterea si sa-si odihneasca trupul in frica lui Dumnezeu" (Sfantul Varsanufie). |
Citat:
|
Nu știu voi cum sunteți, însă eu am mari probleme cu atenția în timpul Liturghiei. Rareori reușesc să fiu prezent și să particip cu adevărat. Mintea îmi zboară în toate direcțiile, deși aud: „Toată grija cea lumească acum să o lepădăm”.
Dacă cineva a reușit să depășească o astfel de stare, am rugămintea să mă sfătuiască și pe mine ce să fac. |
Citat:
|
Citat:
Iata ce am patit eu si inca mai patesc in momentul facerii proscomidiei. M-a adormit pur si simplu, in picioare cu ochii deschisi. Nu am mai auzit cantaretii, preotul, nu am mai vazut lumea din jur nimic, o adormire, ca un somn, cu ochii deschisi. Mi-am dat seama si am incercat sa imi revin dar foarte greu. Era ca o lupta peste puterile mele. Parca nu mai dormisem de zile, asa toropeala si oboseala am avut dintr-o data. Si atunci cand am vazut ca nu pot singura nimic, am zis: Doamne ajuta-ma, alunga raul de la mine. Intareste-ma. Si Doamne Iisuse, si treptat a cedat, usor, mi-am revenit complet. Acum de Inaltare, tot la proscomidie, m-a lovit la ochi. Brusc nu am mai putut privi de loc. Trebuia sa inchid ochii, daca ii deschideam, ma durea, nu puteam sa vad nimic. Cum sa stau cu ochii inchisi mi-am zis? Imi era greu sa ii tin deschisi. Ca un om care nu sufera lumina, dar la mine nu sufeream sa vad nimic, ca ma deranja. La fel am cerut sprijin la Domnul si mi-am revenit usor usor. Si numai la proscomidie. Asadar cere ajutor la Domnul cand gandurile se imprastie si nu poti sa le tii adunate la slujba. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 16:50:02. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.