Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Educatia religioasa ortodoxa a adultilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6309)

Anca-Miha 31.05.2009 02:07:53

Credinta o primim de la Dumnezeu; iar cunoasterea vine, pe masura ce avem credinta si fapte bune. Cine trece direct la cunoastere, fara credinta si fapte bune, risca sa perceapa totul in chip rational, fara participarea inimii. In schimb cei, care au inima vibranda pentru credinta, primesc prin participarea la Sf. Liturghie suficienta cunoastere pentru mantuire. Secole de-a randul oamenii s-au mantuit cu valul.
Acum in zilele noastre nu ne mai mantuim cu valul, caci numarul oilor a scazut si au aparut multe capre. In schimb mintea s-a inmultit si dupa formarea unui vocabular religios nu mai este o problema pentru omul modern sa patrunda simbolurile, citind; este deprins cu simbolurile de tot felul. Nu vad cum ar fi posibil sa se transforme intr-o limba moarta, respectiv un muzeu, un limbaj de specialitate, care face parte integranta din limba romana, de vreme ce catolicii, de exemplu, folosesc limba latina si tot nu si-a pierdut intelesul limbajul lor bisericesc atat de complicat din acest motiv, si foarte elaborat.
Cand e cazul Dumnezeu ne ridica valul, ca sa pricepem esentialul.

amatyyy 03.07.2009 11:31:53

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 138445)
sophia, pe Dumnezeu nu-L cunosti in biblioteca, ci stand de vorba cu El. Deci, in rugaciune. Daca vei alerga doar cu mintea catre El, vei rataci, asa cum au facut mari teologi, precum Origen. De ce Ortodoxia pune mai mult accent pe traire decat pe carti? Pentru ca din intalnirea cu Dumnezeu vine adevarata cunoastere. Ortodoxia nu spune sa nu citesti. Ea doar doreste sa mergi la alte marturii despre El dupa ce ai vorbit cu El.

E bine sa avem si intalniri in care sa se puna in discutie diverse teme. Dar ar fi minunat sa nu ramanem doar la aceste intalniri. Am intalnit oameni de la tara, care desi nu au citit, imi vorbeau ca si cand au petrecut toata viata in biblioteci. Adevarate sfaturi primeam de la ei. Iata ca se poate si altfel. Ortodoxia e minunata nu doar intr-o parte, ci in intregul ei. Asa ca nu trebuie sa ne oprim doar la cateheza.

Imi aduc aminte de cursurile de la facultatea de teologie. Multi profesori faceau prezenta, nu puteai sustine examenul daca nu aveai prezenta. Cu toate acestea, salile nu erau pline. Dar cand se tinea cate o conferinta cu un parinte imbunatatit, salile erau arhipline. Ce dovedeste asta? Ca lumea e satula de teorie. Vrea viata. Si asta nu vine decat din relatia cu El.

Buna ziua!
Nu tin neaparat sa te contrazic Costel, dar iti scriu ce am citit si eu intr-o carte crestin ortodoxa: "Cum sa-mi intaresc credinta? raspuns: "Crezand din tot sufletul ,inima si ratiunea ta, si citind cuvantul lui Dumnezeu."
ca orise om m-am rugat lui Dumnezeu, dar daca nu as fi citit cartile Sfintilor parinti si alte carti crestin ortodoxe nu as fi stiut multe, chiar si de modul de a te comporta in Biserica.
DOAMNE AJUTA!

amatyyy 03.07.2009 11:34:54

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 138289)
De mai multa vreme copii au ore de religie (ortodoxa) in biserica si este bine, mai ales daca se face asa cum trebuie.
Dar adultii, care n-au avut parte de asa o educatie nici acasa nici la scoala, cum sa faca?
Mergem la biserica si nu stim lucruri elementare legate de credinta, de slujbele la care mergem, rugaciuni, de viata crestina.
La catolici se face multa cateheza, la noi nu se face nimic. Bila alba pentru ei.
L-am intrebat pe preotul meu in aceasta problema, pentru ca am de multe ori intrebari nelamuriri si s-a suparat.
La predica nu este ca la scoala sa poti intreba, trebuie sa te multumesti cu ce ti se spune si gata.
In final mi-a spus ca ne este nevoie de cateheza, ca exista acum atatea carti si internet si te poti informa.
Da dar:
1. Cartile sunt de multe ori atat de filozofice si nu au raspunsuri simple si concrete la intrebari
2. Cartile sunt scumpe, nu toti isi permit sa tot cumpere. Mai gasesti gratuite pe internet.
3. Pe internet exista ceva informatii dar tare contradictorii si incomplete.
Cauti sin forumuri ortodoxe dar nu prea intra pe ele preoti/teologi care sa dea raspunsuri competente.
Si atunci ce facem? Cum ne lamurim?
Ar fi nevoie de discutii de cateheza cu preotii in biserica si de niste carti mai pe intelesul oamenilor unde acestia sa poata gasi raspunsuri la problemele lor si nu filozofii si citate din scripturi.

Buna ziua!
Poate ai citit sau auzit de Paisie Aghioritul "Viata de familie" sau "Cu durere si dragoste pentru omul contemporan."
Usor de citit si pe intelesul tuturor.
DOAMNE AJUTA!

amatyyy 03.07.2009 11:37:43

Citat:

În prealabil postat de STAN (Post 148825)
Buna ziua
educatia vine numai prin biserica caci biserica este trupul lui hristos iar noi madulare suntem

Bravo!!! un mare adevar ai spus!

windorin 03.07.2009 11:40:36

1. [COLOR=darkred]Parintii au foarte multe de invatat de la proprii lor copii.[/COLOR] Curatenia copiilor (pana la o anumita varsta) si bucuria acestora este un izvor de odihna si de asezare pentru parinti. Este atat de dureros ca parintii sa nu vada in copii o minunata randuiala a lui Dumnezeu, o pedagogie suficienta pentru o viata mai ordonata.

2. [COLOR=darkred]Cateheza este sete uriasa a zilei.[/COLOR] Preotii vor da seama pentru lipsa catehezei. In fiecare biserica ar trebui sa existe o seara de cateheza. Vineri seara sau duminica seara, cine doreste, sa se adune in biserica si sa vorbeasca despre orice tema: alcool, manie, averi, iertare, spovedanie, slujbe, etc. Intrebari si raspunsuri. Preotul ar fi mereu in garda si nu s'ar lenevi a cerceta scrierile Sfintilor, iar credinciosii s'au simti mai luati in seama si mai iubiti de preotul lor.

3. [COLOR=darkred]Cautarea pe cont propriu a raspunsurilor este calea multora.[/COLOR] Din pacate aceasta comporta multe riscuri si piedici, de aceea ar fi fost cu mult mai bine ca fiecare sa se stranga alaturi de ceilalti, in biserica. Zic unii sfinti ca va veni vremea in care duhovnicii nu vor mai fi cum trebuie, nu vor mai fi doctori, si atunci ne vom calauzi dupa cartile Sfintilor Parinti.

sophia 05.07.2009 21:21:34

Poate in biserica nu se poate cateheza, exista anumite probleme, nu stiu. Poate preotii nu stiu sa predea?
Ma gandesc la niste scoli pentru laici care vor sa invete: gratuit, fara examene, unde sa poti merge la orice varsta, femei si barbati, sa inveti, sa intrebi, sa discuti, diverse teme (cateheza, vieti de sfinti, structuri de slujbe, istorie a religiei, psihologie duhovniceasca/ortodoxa). Scoli pentru muzica psaltica si cantareti de strana, de religie aplicata/practica daca se poate numi asa (adica traditii, lucrari sociale etc.).

Anca-Miha 05.07.2009 21:40:55

Sophia, inainte oamenii se mantuiau cu valul, doar mergand la Sf. Liturghie, tinand posturile, facand ce le spunea preotul. Acum noi vrem sa stim mai mult; pentru asta avem literatura de specialitate, si daca cauti pe net gasesti aproape tot. De ce atatea ganduri despre catehizare? Crezi ca Dumnezeu nu stie cand avem nevoie sa acumulam cunoastere? Stie, si are si cum sa ne ajute.

Fani71 05.07.2009 21:46:32

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 150442)
Poate in biserica nu se poate cateheza, exista anumite probleme, nu stiu. Poate preotii nu stiu sa predea?
Ma gandesc la niste scoli pentru laici care vor sa invete: gratuit, fara examene, unde sa poti merge la orice varsta, femei si barbati, sa inveti, sa intrebi, sa discuti, diverse teme (cateheza, vieti de sfinti, structuri de slujbe, istorie a religiei, psihologie duhovniceasca/ortodoxa). Scoli pentru muzica psaltica si cantareti de strana, de religie aplicata/practica daca se poate numi asa (adica traditii, lucrari sociale etc.).

Exista in unele locuri asemenea scoli.
Exista ca studiu, dar se poate participa si ca audotor liber. In germania exista facultatea de teologie ortodoxa de la München.

Anca, in alte vremuri cand societatea era crestina in majoritatea ei poate nu era nevoie sa invatam atata, ajungea sa mergem la liturghie, dar acum, cu puhoiul asta de informatii si amestecul de culturi, daca nu ne cunoastem credinta fiecare riscam sa fim influentati de cine si ce nu trebuie. Si tu faci la fel, nu? Te documentezi - chiar daca prin citit, tot docmentare se cheama. Este important sa existe si oameni pe care poti sa-i intrebi, nu numai carti si articole.

Anca-Miha 06.07.2009 17:43:39

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 150452)
Sophia, inainte oamenii se mantuiau cu valul, doar mergand la Sf. Liturghie, tinand posturile, facand ce le spunea preotul. Acum noi vrem sa stim mai mult; pentru asta avem literatura de specialitate, si daca cauti pe net gasesti aproape tot. De ce atatea ganduri despre catehizare? Crezi ca Dumnezeu nu stie cand avem nevoie sa acumulam cunoastere? Stie, si are si cum sa ne ajute.

Dealtfel avem preot si duhovnic, pe care il putem intreba. Dar nu asta e problema; am impresia ca sora Sophia cauta mai mult nod in papura... altfel ar fi gasit multe raspunsuri citind doar articolele si cartile de pe acest site crestin-ortodox.

sophia 07.07.2009 14:52:38

Anca, oi fi avand tu preot si duhovnic pe care sa-l intrebi zi si noapte, altii n-au.
Si uite ca stam aici pe forum si scotocim si inventam ne-inventate de Dumnezeu insusi si ne afundam in filozofii si intrebari existentialiste.
Daca lucrurile ar fi clar scrise, sau am avea unde si cum sa invatam, am fi acum lamuriti.
Ca nu ma intreb conjugarea unui verb, sau o reactie chimica, sau cum functioneaza o masina/instalatie. Astea sunt clar explicate in manuale, le citesti, le intelegi, nu mai ai intrebari. Este clar.
Dar lucruri din astea de religie, ne-scrise, ne lamurite, inventate de un sinod acum x-mii de ani noi de unde sa le aflam si sa le intelegem.
Altfel n-ar mai trebui nici preotii sa mai faca facultate. Se duc, iau Biblia si alte carti si gata, s-au facut preoti.
Da nu-i vezi, ca nu stiu nici ei multe lucruri, dupa ani de facultate si seminar si studiu?
Si eu zic ca nu trebuie sa stim atatea, dar dupa aia ni se spune aia si aia si ca suntem pacatosi si prosti si suntem vinovati ca nu ne-am informat. Peste tot suntem criticati.
"Vezi ca aia e pacat! Aoleu, pai de ce? Pai, uite scrie aici si aici? Si ala cine este si cartea aia ce este" si uite asa incep nelamuririle, nesiguranta si te apuci sa cauti ca sa intelegi.
Si mai scrie la rugaciune sau la calendar: fa otpust, ai harti si canta psalmul, axionul, ectenia, citeste in psaltire, ia firida de la proscomidie.
Cine, ce-s alea frate/soro? Valeu, ca nu stiu!

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:30:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.