Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce sunt oamenii (romanii) ne-uniti si izolati? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=6643)

laurschepsis 06.07.2009 00:24:48

E usor a (da cu pietre) cand nimic nu ai a spune

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 150322)
Nu este absurd ci cat se poate de normal.De ce sa vrea un strain sa aiba grija de copilul tau?Chiar si daca are intentii bune, poate oare sa il supravegheze cum trebuie?Iar bunatatea si ospitalitatea nu sunt exclusive plaiurilor "mioritice".Sa nu fim egoisti si judecatori, si sa nu cadem in cealalta extrema a manifestarii steoritipului.Iar simplul cuvant "mioritic" ma cam calca pe nervi.
De ce se tot foloseste referitor la noi.Lumea evolueaza, se schimba.Noi tot ne legam de Miorita dintr-un motiv pe care nu il inteleg.De ce aceasta obsesie fata de asa-zisul spirit religios al romanului care chipurile este asa de atasat de traditie.Si zilnic vad masini din ce in ce mai moderne pe strada, in perioada de criza supermarketurile sunt pline si se pleaca in vacanta OBLIGATORIU.Modernul este acceptat cu ardoare, inclusiv fata cea mai hidoasa a acestuia, "religia" consumului, a legarii omului de cele 5 simturi intr-o relatie de dependenta care il slabeste si inrobeste din ce in ce.Mai nou, mai frumos ambalat, mai gustos (in ciuda aspectului nutritiv care este nu negat, ci batjocorit si scuipat in obraz).
Dar ma abat de la ce vroiam sa spun.Nu inteleg obsesia legata de traditie, Miorita (za prove of za romanian spirituality care accepta soarta senin si impacat cu sine).Oare numai asta suntem?Ne confundam cu ce am fost si refuzam sa evoluam, batem campii cu scriitori buni, dar vechi, ca fiind reprezentanti de seama ai limbii, cand limba romana nu are echivalente perfecte pentru multe cuvinte straine si cand alte limbi au o maniabilitate fantastica, putand forma un verb din substantiv, de exemplu cu usurinta.De ce nu evoluam?De ce ne prezentam cu orgoliu hainele de sarbatoare cand sub ele trupul este neingrijit?

Doamne-ajuta!

Draga frate, in ultima vreme constat pe acest forum o anume agresivitate a celor care NU INTELEG. Eu cred ca, nici daca ai fi inteles cat de cat Miorita, nu s-ar fi justificat o abordare atat de aroganta. Nu intelegi nici poporul din care faci parte si nici limba materna. Nu-i nimic. Dar, de ce mai dai si cu pietre in ele? Te intrebi de ce nu evoluam. Sa-ti spun un secret. Evoluam. Doar cei care confunda poporul roman cu un biet decupaj urban nu observa. Nu-i bai. Nu depinde dainuirea acestui neam de parerile celor care anunta ostentativ ca NU INTELEG.

Doamne-ajuta!

The_Fallen 06.07.2009 00:41:13

laurschepsis, explica-mi si mie te rog Miorita si spiritul crestin.

laurschepsis 06.07.2009 00:50:50

Tari sunt multe, dar numai una este patrie

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 150507)

Nu vrei sa-ti explic si de ce ar trebui sa arati mai mult respect fata de cei care prin sacrificiul lor ti-au asigurat o patrie?

LapetiteMoc 06.07.2009 01:46:33

Ooooooooooooo

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 150507)

OOOOOO, dar la scoala ce-ai facut, fratioare, fratioare?

laur, desi nu am permisiunea ta, imi iau asa un avant pedagogic sa-i explic colegului nostru "Miorita". Am predat-o de vreo mie de ori de-a lungul anilor si chiar ma pricep sa o explic cum trebuie. Uite-asa, defect profesional...

Ciobanul moldovean nu s-a luptat contra punerii la cale a omorului adus lui la cunostinta de biata mioara suferinda (de durere sufleteasca, ca doar de aceea nu mancase de trei zile si plangea intruna!) din cateva motive crestine simple.

Stia ca viata si moartea stau doar in puterea lui Dumnezeu. Puteau ceilalti doi baci sa puna la cale cate omoruri ar fi vrut. Daca nu era voia Domnului ca baciul moldovean sa moara astfel, atunci planurile lor nu se implineau in veci! Dimpotriva, daca voia Domnului era ca el sa-si afle astfel sfarsitul, orice impotrivire din parte-i era inutila, pentru ca in toate voia Domnului se implineste! Cum spunea Solomon: "Calul este pregatit pentru ziua de razboi, dar biruinta vine de la Domnul!"

Crestin fiind, autentic, cu sufletul si viata incredintate in mainile Domnului, ciobanul moldovean stia ca nu se poate impotrivi, dar in acelasi timp era linistit ca cei doi nu au nicio putere asupra lui fara voia Domnului.

A lasat doar testamentul acela superb al fiintarii in toate asemeni cu natura creata de Domnul, ca slava intru cele ale Ziditorului lumii.

Marturisire sfanta de credinta este aceasta balada! Crezul nostru exprimat popular in mai bine de 1000 de variante!

Sper din toata inima sa-ti fi fost spre ajutor "lectia" de literatura !!!:26:

Sa fii iubit !

LapetiteMoc 06.07.2009 02:11:56

ce o fi insemnand "evolutie" in acceptiunea dumneavoastra ...

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 150322)
cand limba romana nu are echivalente perfecte pentru multe cuvinte straine si cand alte limbi au o maniabilitate fantastica, putand forma un verb din substantiv, de exemplu cu usurinta.De ce nu evoluam?

maleabilitate, nu "maniabilitate" ( caci maniile ne departeaza de adevar hat, departe!)

... Limba romana este extrem de bogata. %a chinui de foarte multe ori sa gasesc echivalent in franceza pentru cuvinte si expresii de-ale noastre si nu exista, pur si simplu ... Traduceti, va rog, "dor", in rice limba vreti, sau "a iubi" cu sensul lui din limba romana. Franceza are "aimer" care inseamna deopotriva "a iubi, a placea, a aprecia". Iata dintr-odata trei cuvinte romanesti pentru unul singur in franceza. Ma straduiesc sa traduc cuvantul "minte" (ca substantiv) dintr-un context de-al lui Dan Puric. Pe cati francezi am testat variatele, niciuna nu da sensul spiritual cu care l-a incarcat carturarul roman in limba lui crestina.

substantiv ............. verb
solutie - a solutiona
culoare - a colora
sarpe - a serpui
lene - a lenevi
bautura - a bea
sudoare - a asuda

si alte mii de exemple !!!!!!!!!!!!!

Sper ca acum ati inteles de ce nu evoluam!

Pace, gand curat si inima senina!

andreicozia 06.07.2009 03:16:27

Citat:

În prealabil postat de LapetiteMoc (Post 150517)
OOOOOO, dar la scoala ce-ai facut, fratioare, fratioare?

"Calul este pregatit pentru ziua de razboi, dar biruinta vine de la Domnul!"

Crestin fiind, autentic, cu sufletul si viata incredintate in mainile Domnului, ciobanul moldovean stia ca nu se poate impotrivi, dar in acelasi timp era linistit ca cei doi nu au nicio putere asupra lui fara voia Domnului.

!

Daca ai timp poate continui cu explicatiile si trimiterile la sursele care ne spun ca UN CRESTIN AUTENTIC trebuie sa se impace cu ideea ca nu are rost sa opuna rezistenta. Deasemenea conform "traditiei" de care nu stie nimeni de fapt , trebuie sa ramina pasiv in timp ce i se ia viata.

Tu de ex de ce n-ai ramas in Romania?

anna21 06.07.2009 04:09:24

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 150419)

Aici, in virtutea obisnuintei noastre romanesti (care la biserica se mai pastreaza, copiii sunt ai nostri, si ne ocupam in comun de ei), am facut greseala sa ma apropii de copii ai lor, sa le aranjez o caciulita cazuta pe ochi (aici parintii nu sunt asa grijulii si atenti, ci e mate libertinism in educatie si purtare cu copiii) si am fost atat de urat certata, de parca cine stie ce rau vrusesem sa comit. Eu iubesc copiii si culmea...si ei pe mine. Se apropie, imi vorbesc, rad cu gura pana la urechi etc.
De atunci am hotarat sa nu ma mai ating de vreun copil. Nici baby-sitting. Nimic.
Pe de o parte inteleg o anumita teama, dar o vad si exagerata. Adica eu ziceam ca mai vezi omul si il mai canteresti. Nu toti sunt raufactori, sau arata in acest fel. Poate gresesc.
In fine aici: fiecare pentru el.

Nu stiu unde locuiesti. Mesajul tau imi aminteste de ceva ce am vazut cand nu stiam de regula nescrisa: nu atingi copiii altora. Eram cu copilul meu in parc si se juca cu o fetita mai mare decat el. La un moment dat ea a sarit de pe o rampa si nu s-a mai ridicat de pe pamant. Se tavalea de durere in mizerie: isi rupsese piciorul. Am vrut sa ma duc sa o ridic, dar o prietena mi-a suierat "nu te apropia". Am fost uimita: intr-adevar nici un om nu s-a apropiat la mai mult de un pas de fetita. Cineva s-a dus sa o anunte pe mama ei care era pe terenul de sport. Mama a venit si a ridicat-o in brate.
(In Romania nu era asa: mai prindeai si copilul altuia, cand cadea)

anna21 06.07.2009 04:23:38

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 150522)
Daca ai timp poate continui cu explicatiile si trimiterile la sursele care ne spun ca UN CRESTIN AUTENTIC trebuie sa se impace cu ideea ca nu are rost sa opuna rezistenta. Deasemenea conform "traditiei" de care nu stie nimeni de fapt , trebuie sa ramina pasiv in timp ce i se ia viata.

Tu de ex de ce n-ai ramas in Romania?

HOPA! Dintr-o data sf. parinti au dreptate? Nu spuneai tu ca gresesc? (Chiar daca evident nu i-ai citit, desigur :))) ).

1. cand tu o sa precizezi SURSELE CRESTINE de unde ai preluat ideea aceea ca orgasmul este gustarea raiului, pe alt topic? Pentru ce sustine LapetiteMoc exista argumente.. dar pentru ce postezi tu cu orgasmul ca rai, NU. (Poate doar la musulmani, ti-am mai spus)

2. Intrebarea "de ce n-ai ramas in Romania este grosolana si deplasat. Nu are nici o relevanta in discutia despre Miorita!
Este un argument "ad hominem", specific discursului tau. (Ti-am mai explicat ce inseamna.. nu ai contraargument, ataci pe cel cu care discuti).

Florin-Ionut 06.07.2009 10:31:10

Citat:

În prealabil postat de sophia (Post 150108)
De ce nu-si mai doresc nimic in afara de viata lor personala (inclusiv serviciu)?
De ce nu mai vor sa socializeze?
Ma refer mai ales la cei din diaspora, dar intre timp stiu ca si in tara sunt la fel.
Nu e timp si dorinta sa socializezi, sa scrii unui prieten/cunoscut, sa iesi undeva, sa te intalnesti cu altul si mai ales sa te implici sa ajuti si pe altii?
Ba mi se mai si spune (intr-o discutie in biserica, o credincioasa) - ca asta poate fi de la diavolul. Ca numai in biserica trebuie sa fim si sa ne rugam.
Eu nu pot sa inteleg astfel de credinta egoista.
sa vresi sa faci bine altora este de la diavol?
Chiar sa devenim pustnici?
Incotro merge omenirea asta? Si incotro credinta asa extremizata?
Ma scuzati, sunt suparata, nu vreau sa judec ci doar sa inteleg.

Unul din numele diavolului este Satan, care se traduce Despartitorul. I-a despartit pe oameni de Dumnezeu (i-a ispitit sa se orienteze spre creatie, sa o prefere scotandu-L pe Creator din inima lor) si apoi s-a straduit sa-l desparta pe om de om. Scopul lui suprem este ca omul sa ajunga in starea de izolare ultima, de singuratate eterna care se numeste Iad. Este negatia perfecta a scopului initial pentru care Dumnezeu l-a creat pe om.

Toti oamenii vor sa socializeze, este din fire asa. Chiar si cei mai retrasi si mai timizi au nevoie de prieteni. Oricine vrea sa iubeasca si sa fie iubit la randul lui. Dar exista cineva care pune piedici de tot felul, diavolul care a refuzat dintru inceput iubirea divina... El este sursa egoismului, a mandriei care te face rau, a invidiei si a pizmei. El este cauza a tot ce se intampla rau in tara asta si nu numai la noi. Dar la noi are voie sa loveasca mult mai tare ca in alte parti pentru ca aici este credinta mai tare, aici are el de pierdut mai mult. Aici copiii sunt promisi Lui Dumnezeu inca din pruncie si pe noi ne uraste cu cea mai puternica ura!

Eu m-am mutat intr-o cu totul alta zona a tarii, la 800 km departare de locurile natale si mi-am lasat prietenii acolo. Ba unii au plecat si ei in alte orase, in alte tari indepartate... Asta e viata. Insa ulterior nu mi-am imaginat ca va fi atat de greu sa-mi fac noi prieteni. Nu amici si tovarasi de mers la bere, ci prieteni. Si am invatat in timp ca aceste prietenii sunt tot mai rare, dar totusi se intampla din cand in cand. Desi sunt o persoana sociabila, rar intalnesc oameni cu care sa leg relatii profunde. Daca e sa se intample, se intampla, cum zice sotia mea.

Pana si timpul e impotriva noastra, caci noua ore pe zi esti la lucru si dupa aia mai ai de rezolvat si treburile casei, mai ai de ingrijit si copiii, cand sa te mai intalnesti, cand sa mai socializezi?... Bine ca avem macar posibilitatea de a comunica macar prin telefon cu cei dragi care sunt departe, foarte departe.............

MarinaAlca 06.07.2009 10:35:10

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 150524)
Nu stiu unde locuiesti. Mesajul tau imi aminteste de ceva ce am vazut cand nu stiam de regula nescrisa: nu atingi copiii altora. Eram cu copilul meu in parc si se juca cu o fetita mai mare decat el. La un moment dat ea a sarit de pe o rampa si nu s-a mai ridicat de pe pamant. Se tavalea de durere in mizerie: isi rupsese piciorul. Am vrut sa ma duc sa o ridic, dar o prietena mi-a suierat "nu te apropia". Am fost uimita: intr-adevar nici un om nu s-a apropiat la mai mult de un pas de fetita. Cineva s-a dus sa o anunte pe mama ei care era pe terenul de sport. Mama a venit si a ridicat-o in brate.
(In Romania nu era asa: mai prindeai si copilul altuia, cand cadea)

Aceasta lege "nescrisa" a occidentului e ridicola, absurda si cruda...si totusi ne confruntam cu ea zilnic.. am obosit!!!!!!!

Ora este GMT +3. Ora este acum 21:05:03.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.