Citat:
În prealabil postat de topcat
(Post 178175)
Ma refeream la faptul ca Adam si Eva, inainte de a minca din pomul cunoasterii, nu stiau ce e bine si ce e rau. Si ma intreb daca poate exista constiinta fara proprietatea de a stii binele si raul, de discernamint pina la urma.
|
Pai... sa ii intrebam pe ei. De vreme ce au plans atata timp, avand nostalgia paradisului si s-au pocait,inseamna ca starea asta de acum, de "constiinta" este inferioara starii din Rai. Acum, eu nu stiu cum este in Rai decat din relatarile Sf. parinti (pe care observ ca forumistii nu prea doresc sa le impartaseasca!), dar nu as schimba eu vederea lui Dumnezeu cu viata asta pacatoasa, oricata constiinta mi-ar oferi ea. Sa ai constiinta, mai multa sau mai putina, e omenesc si, in acelasi timp, e dar divin, dar sa ajungi sa te mantuiesti nu tine de omenesc, ci de Dumnezeu.
De altfel, constiinta este doar o intuitie, or, in Imparatia Cerurilor, nu poate fi vorba de asa ceva, este alta cunoastere, fata catre fata, nu prin oglinda sau ghicitura. Si, oricum, acolo, fiind numai Bine, nu ai avea nevoie ce sa discerni. :25:
CONȘTIÍNȚĂ, (rar)
conștiințe, s.f.
1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență;
p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său.
2. Faptul de a-și da seama; înțelegere. ♢
Conștiință socială = ansamblu de reprezentări, idei, concepții, cunoștințe, mentalități ale unei colectivități umane, care reflectă condițiile de existență ale acesteia, precum și psihologia socială a oamenilor.
Conștiință de clasă = parte a conștiinței sociale care reflectă existența socială a unei clase determinate.
3. (În opoziție cu
existența, materia) Gândire, spirit.
4. Sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită.
[/quote] Cred ca ar trebui sa stabilesti ceva: sau Dzeu e omnipotent, omniscient si omniprezent sau e doar o chestiune figurata si poate avea un sens a spune "tot ceea ce nu este Dzeu" ;)[/quote]
Ma refeream la faptul ca pacatul nu are nimic de a face cu Dumnezeu, este un act liber al omului. Acum, este Dumnezeu omnipotent, omniscient si omniprezent, dar respecta libertatea omului. Eu nu il pot identifica pe Dumnezeu cu creatia (NB - prin creatie inteleg si creatia omului!), dar eu nu sunt in masura sa te conving cu asemenea lucruri, pentru ca nu am studii teologice si cu atat mai putin traire ca sa iti explic clar! Insa intrebarile tale nu vor ramanea fara raspuns, cu siguranta!Iti multumesc foarte mult ca imi dai peste nas si imi arati mereu ca trebuie sa studiez si, mai ales, sa traiesc! :1: