Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Tutunul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7724)

cristiboss56 03.12.2009 20:35:35

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 187645)
Nu stiu unde am citit ca cine fumeaza "tamaiaza" dracii.
Mi s-a parut foarte sugestiv, cred ca daca un crestin fumator ar avea aceasta imagine in minte, ar fuma mai putin.

Deloc ! Nu putem curvăsări foarte mult, mult sau puțin ! Nu putem fi mincinoși foarte sau mai puțin ! La fel ca și-n toate patimile, precum este valbil și cu cele bune. Am citit aici pe forum , despre postire. Ori ținem, ori nu mai ținem, decât să facem compromisuri de tot felul. Păcatul de nu e tăiat din rădăcină, smuls efectiv, va rodi din nou , și nu oricum, mult mai stăpân peste trupul și sufletul nostru. Nu cred și sunt convins de asta, că un fumător este stabilit ca păcătos în funcție de câte țigări fumează, sau un curvar de câte relații are, sau un hoț de numărul hoțiilor, sau un criminal de numărul victimilor sale, sau un bețiv de numărul zilelor de beție , etc. Patima , păcatul , nu se raportează la cantitate , la câte kg are fiecare în desaga lui ! Ori e, ori nu e, iar dacă e să fie îndreptat , iar de nu e, jos pălăria !

anna21 03.12.2009 20:59:37

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 187687)
Deloc ! Nu putem curvăsări foarte mult, mult sau puțin ! Nu putem fi mincinoși foarte sau mai puțin ! La fel ca și-n toate patimile, precum este valbil și cu cele bune. Am citit aici pe forum , despre postire. Ori ținem, ori nu mai ținem, decât să facem compromisuri de tot felul. Păcatul de nu e tăiat din rădăcină, smuls efectiv, va rodi din nou , și nu oricum, mult mai stăpân peste trupul și sufletul nostru. Nu cred și sunt convins de asta, că un fumător este stabilit ca păcătos în funcție de câte țigări fumează, sau un curvar de câte relații are, sau un hoț de numărul hoțiilor, sau un criminal de numărul victimilor sale, sau un bețiv de numărul zilelor de beție , etc. Patima , păcatul , nu se raportează la cantitate , la câte kg are fiecare în desaga lui ! Ori e, ori nu e, iar dacă e să fie îndreptat , iar de nu e, jos pălăria !

Nu stiu mare lucru despre fumat, de aceea nu am vrut sa fiu radicala. (Ca este usor sa condamni daca nu ai fost ispitit de acel pacat.) Eu nu ma pot lasa de baut cafea, asa ca nu ma grabesc sa arunc cu pietre in fumatori.
Eu sunt convinsa ca cele mai mari pacate nu sunt fumatul, curvia, mancatul peste masura etc.. ci acelea pe care le facem cu gandul si cu cuvantul.

cristiboss56 03.12.2009 21:28:17

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 187703)
Nu stiu mare lucru despre fumat, de aceea nu am vrut sa fiu radicala. (Ca este usor sa condamni daca nu ai fost ispitit de acel pacat.) Eu nu ma pot lasa de baut cafea, asa ca nu ma grabesc sa arunc cu pietre in fumatori.
Eu sunt convinsa ca cele mai mari pacate nu sunt fumatul, curvia, mancatul peste masura etc.. ci acelea pe care le facem cu gandul si cu cuvantul.

Finalizarea , tot în faptă e cea mai gravă ! Apoi, nu e vorba de a fi radicali , ci obiectivi ! Nu aruncăm cu pietre, căci nu putem , find noi înșine în păcate , dar dreapta socoteală e una, a judeca e alta ! Cafeaua ? Nu , nu cred că-i păcat , din moment ce și la mănăstiri se mai servește. Vsovi e luptătorul înverșunat al cafelei, dar asta deja e altă socoteală. Acum , chiar de suntem în afara subiectului, mă întreb , oare E-urile și toți aditivii ce-i luăm cu bună știință , nu sunt păcate, scurtându-ne cu voia noastră viața ? Cred că da ! Cafeau este mult mai inofensivă , ba chiar benefică în cantitate mică, precum ciocolata și alte asemenea. Țigara și E-urile sunt totuși cancerigene , favorizează moartea . Scuze , pentru ieșirea din tema topicului !

andreicozia 03.12.2009 22:45:53

Tutunul ca planta este ca ADEVARUL. El a fost creat pentru consumul nostru in stare curata, pura, insa ce am facut NOI cu el este o nebunie de ne ia cu dureri de cap cind ne gindim.

La fel si cu multe alte produse naturale TRANSFORMATE si combinate cu/in tot felul de minunatii.

Langu 31.12.2009 18:52:12

Citat:

În prealabil postat de geo.nektarios (Post 187079)
Totul din lumea asta este creat si lasat de Dumnezeu OMULUI spre folos! Toate Medicamentele primare constau in plante: ceaiuri si alifii, ori unele plante spre hrana! Fiecare planta are un rost anume! Dar nimic a facut Dumnezeu spre distrugerea creatiei Sale! Altfel ar fi un Dumnezeu rau, si daca ar fi Dumnezeu rau, NU AR MAI FI DUMNEZEU!!!!
Dar pervertirea omului a aparut dinainte de alungarea lui din Gradina raiului, caci din mandrie si neascultare a vrut sa fie ca El, cunoscator al Binelui si Raului dupa cum reiese din versetul 5 al cap 3 din Facere: Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul!!! Din aceasta pervertire omul a ajuns sa se mai impotriveasca voii lui Dumnezeu si sa carteasca de nenumarate ori, ba chiar sa Il inlocuiasca cu inchipuire de vitel de aur! (daca citim Sf.Scriptura gasim N exemple)
De aceea pervertirea a fost nu numai cu Dumnezeu ci si cu creatia Sa! Si deci nu e de mirare ca din pervertirea sa omul a foslosit GRESIT planta tutunului! Si nu numai planta asta... Cate plante nu sunt folosite ca otravuri...
Din reaua intrebintare a lucrurilor, Dumnezeu a dat LEGI si PORUNCI ca sa nu mai faca greseli omul! Ca de unul Singur omul nu se poate ghida spre Bine, spre Hristos, de nu il va calauzi cineva!

Votez cu dumneata.Am colegi din America de sud,si mi-au spus ca stramosii lor mestecau(in zone rurale si astazi)frunze de coca.Sunt bune ca anestezic.Numai ca a aparut cocaina...si coca a fost pusa la zid.Sigur tutunul ca planta are proprietati,ca si veninul...depinde de uzul pe care il dam.

cred_cu_adevarat 31.12.2009 19:03:26

In mod indubitabil, a fuma e un pacat. A te sinucide lent nu poate fi o fapta buna. Si, cum scria si intr-unul din citatele zilei, acela care nu va ajunge imparat peste patimile si gandurile sale, acela nu va ajunge in imparatia cerului. Oricum ai gandi, nu exista scuza pentru noi, fumatorii. E grea insa lupta. Cred ca nimeni nu-si imagineaza cum e sa fumezi cu gandul ca in momentul ala, exact in clipa aia in care fumezi, il superi pe Dumnezeu. E o lupta crancena. Nici nu mai vorbesc ca nici posti nu putem in adevaratul sens al cuvantului caci a posti e infranare ori daca fumez, in van renunt la manacare. Tot ce putem face e sa ne rugam. Doamne, ajuta-ne sa reusim sa ne stapanim patimile!

Ioan-Victor 31.12.2009 19:54:29

Am fumat si eu 5 ani si multumesc Domnului ca m-a "zgaltait" oleaca asta vara de m-a eliberat din toate dependentele (tutun,bautura,cafea)...Ajunsesem sa fumez 2 pachete pe zi si mai fumam si de alea infecte de la vecinii de peste prut(ca erau mai ieftine)...Fumatul ma departa foarte mult de credinta...Nu puteam sa stau nici 2 ore fara o tigara si de asta imi era greu sa ma impartasesc sau chiar sa merg la slujba...Si cand ma gandesc la motivul pentru care m-am apucat de fumat(plictiseala) imi vine sa ma dau cu capu' de pereti...Am auzit si eu ca tutunul are si caracter de leac, dar in modul in care este utilizat de majoritate(fumat) numai leac nu e...

Irina-Magdalena 06.01.2010 04:00:03

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 187013)
Dependenta de tutun este o patima. In lupta cu patimile nu cred ca trebuie sa vorbim de destepti sau prosti, ci de invingatori sau invinsi. Ceea ce face diferenta intre ei este "venirea in fire": primii o dobandesc, pe cand ceilalti nu o afla sau poate nici nu o cauta vreodata.

Eu vad altfel lucrurile: daca stiu ca parintii, sotia sau copilul, isi doresc ca eu sa ma las de fumat, iar eu nu o fac, inseamna ca nu-i iubesc indeajuns. Problema dependentei de tutun, deci, nu se rezuma doar la faptul ca aceasta ne afecteaza sanatatea trupeasca. Dependenta de tutun evidentiaza mai ales putinatatea sau lipsa iubirii fata de cei de langa noi.

Ai dreptate cand spui ca fumatul (si nu tutunul in sine) e o patima. Dar multi suntem munciti de patimi. Fericiti cei care constientizeaza macar asta si incearca sa scape. Oare lupta cu ele asta inseamna, ca iubim sau ca nu iubim? Tu spui ca luptand cu patima inseamna ca-i iubesti pe cei dragi, nu lupti nu-i vorba de iubire. Dar si invers functioneaza: cat iubesc cei de langa tine (si aici nu ma refer la tine ci generic la cel dependent) ca sa te ajute sa invingi?

Ar trebui sa-l iubim pe Domnul si Viata, ca si creatie a LUI, sa ne iubim intr-adevar foarte mult aproapele, ca sa nu cadem in prapastia dependentei, dar uite ca unii nu pot. Cei care nu fumeaza ii inteleg greu pe fumatori. Adica nu pricep exact natura bataliei pe care o poarta cu "demonul". De ce spun asta: tatal meu a decedat recent. A fumat si a baut toata viata. Il vedeam ca isi face singur rau dar din pacate n-am facut mare lucru sa-l ajut sa se lase. Mama a incercat dar el nu voia. In orice caz, acum ma gandesc: eu cat l-am iubit daca nu l-am ajutat? Nu l-am iubit, nu l-am inteles.. nu shtiu care e exact pacatul dar a fost..

Dependenta e un lucru de care in general nu poti scapa singur. Ceea ce poti face ca dependent e sa constientizezi ca ai o problema, dar de aici pana la a scapa de adictie, oricare ar fi ea, e cale lunga si grea. Fara ajutor de la aproapele (preot sau simplu om) e aproape imposibil. Vorbesc de adevarata dependenta, nu de o inclinatie sau de un obicei prost.

Si mai e un aspect: in adictie nu se poate invinge efectiv, e vorba numai de o lupta sustinuta sa nu cazi din nou.

Sa-mi fie iertata indrazneala de a parea atotstiutoare, evident nu sunt.

umilul 06.01.2010 08:27:00

Iertati-ma !!

Citeam intr-un rebus iarba ...necuratului = tutun. Oricum bine nu face asa ca mai bine fara. Pace tuturor si iertati-ma daca v-am gresit!!

Marius22 06.01.2010 10:55:21

Citat:

În prealabil postat de Irina-Magdalena (Post 197529)
Ai dreptate cand spui ca fumatul (si nu tutunul in sine) e o patima. Dar multi suntem munciti de patimi. Fericiti cei care constientizeaza macar asta si incearca sa scape. Oare lupta cu ele asta inseamna, ca iubim sau ca nu iubim? Tu spui ca luptand cu patima inseamna ca-i iubesti pe cei dragi, nu lupti nu-i vorba de iubire. Dar si invers functioneaza: cat iubesc cei de langa tine (si aici nu ma refer la tine ci generic la cel dependent) ca sa te ajute sa invingi?

Ar trebui sa-l iubim pe Domnul si Viata, ca si creatie a LUI, sa ne iubim intr-adevar foarte mult aproapele, ca sa nu cadem in prapastia dependentei, dar uite ca unii nu pot. Cei care nu fumeaza ii inteleg greu pe fumatori. Adica nu pricep exact natura bataliei pe care o poarta cu "demonul". De ce spun asta: tatal meu a decedat recent. A fumat si a baut toata viata. Il vedeam ca isi face singur rau dar din pacate n-am facut mare lucru sa-l ajut sa se lase. Mama a incercat dar el nu voia. In orice caz, acum ma gandesc: eu cat l-am iubit daca nu l-am ajutat? Nu l-am iubit, nu l-am inteles.. nu shtiu care e exact pacatul dar a fost..

Dependenta e un lucru de care in general nu poti scapa singur. Ceea ce poti face ca dependent e sa constientizezi ca ai o problema, dar de aici pana la a scapa de adictie, oricare ar fi ea, e cale lunga si grea. Fara ajutor de la aproapele (preot sau simplu om) e aproape imposibil. Vorbesc de adevarata dependenta, nu de o inclinatie sau de un obicei prost.

Si mai e un aspect: in adictie nu se poate invinge efectiv, e vorba numai de o lupta sustinuta sa nu cazi din nou.

Sa-mi fie iertata indrazneala de a parea atotstiutoare, evident nu sunt.

Subscriu la cele scrise. De cele mai multe ori suntem aspri fata de patimile celor de langa noi si foarte ingaduitori cu cele ale noastre. Alta data, suntem nepasatori si fata de unele si fata de celelalte. Este si acesta un semn, al departarii de Dumnezeu si de semeni, al caderii din adevarata iubire.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:47:31.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.