Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Dreapta credinta si credintele altora (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8664)

anna21 04.03.2010 01:18:16

foarte off topic

Tot @ Andrei Cozia...
zilele trecute ai facut aluzii ca as posta sub alte nume...
La modul cel mai serios: eu nu sunt Felicitas (desi am fost flatata de astfel de confuzie, imi place cum scrie)! Sa nu vorbesti urat cu ea fara motiv (crezand ca sunt eu)
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=237
Si nu sunt nici Windorin, nu sunt nici Zaharia (glumeam, doar)..
Si pentru clarificari totale: nu sunt nici Traditie1.
(chestia cu ingerul pazitor imi da de gandit, ce sa-i faci).

Sa ai o zi luminata!

Dumitru73 04.03.2010 10:00:34

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 219400)
Cred ca teoretic mântuirea este posibila si în alte culturi dar cu conditia ca omul sa dobândeasca mintea Sfintilor Parinti. Si cum a dobândi aceasta si a nu fi auzit de Ortodoxie nu prea este posibil, e cam deplasat sa spui ca exista mântuire în afara Ortodoxiei.

De ce ti se pare atat de imposibil sa te mantuiesti in afara ortodoxiei?
Ti se pare obligatoriu sa fii in invatatura Sfintilor Parinti pentru a te mantui?
Dupa tine, nu conteaza viata pe care o duci, cat de corect esti, ci doar locul unde te afli?

Marius22 04.03.2010 10:07:21

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 219400)
Cred ca teoretic mântuirea este posibila si în alte culturi dar cu conditia ca omul sa dobândeasca mintea Sfintilor Parinti. Si cum a dobândi aceasta si a nu fi auzit de Ortodoxie nu prea este posibil, e cam deplasat sa spui ca exista mântuire în afara Ortodoxiei.

Ce stim noi despre mantuire? Avem noi vreun merit, sau am depus noi cel mai mic efort pentru mantuirea lumii acesteia? Nu. Ea ne-a fost oferita in dar. Nu putem spune ca Mantuitorul a murit si a inviat numai pentru ortodocsi. Este aberant.

Mantuirea este o taina atat de mare incat nici macar de propria mantuire, ortodocsi fiind, nu suntem siguri. Ce sa mai vorbim de mantuirea celorlati.

Traditie1 04.03.2010 10:10:01

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 219656)
De ce ti se pare atat de imposibil sa te mantuiesti in afara ortodoxiei?
Ti se pare obligatoriu sa fii in invatatura Sfintilor Parinti pentru a te mantui?
Dupa tine, nu conteaza viata pe care o duci, cat de corect esti, ci doar locul unde te afli?

Nu e vorba de învatatura ci de structura de personalitate a Parintilor. Ei erau mistuiti de dorinta de a fi placuti lui Dumnezeu si aceasta dorinta nu s-a manifestat doar în cursul vietii pamântesti ci e un efort permanent al lor ce continua si în vesnicie.

Mântuirea nu e ceva ce Dumnezeu o da si dupa aceea nu mai are treaba. Mântuirea este convietuirea permanenta cu Dumnezeu si pentru asta sunt apti doar cei care, prin orice eforturi si sacrificii, se straduiesc sa se apropie de El.

Dumitru73 04.03.2010 10:18:10

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 219660)
Nu e vorba de învatatura ci de structura de personalitate a Parintilor. Ei erau mistuiti de dorinta de a fi placuti lui Dumnezeu si aceasta dorinta nu s-a manifestat doar în cursul vietii pamântesti ci e un efort permanent al lor ce continua si în vesnicie.

Mântuirea nu e ceva ce Dumnezeu o da si dupa aceea nu mai are treaba. Mântuirea este convietuirea permanenta cu Dumnezeu si pentru asta sunt apti doar cei care, prin orice eforturi si sacrificii, se straduiesc sa se apropie de El.

Si ti se para ca un om nu poate convietui cu Dumnezeu in afara ortodoxiei?

Traditie1 04.03.2010 10:36:26

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 219664)
Si ti se para ca un om nu poate convietui cu Dumnezeu in afara ortodoxiei?

Cum am mai zis, teoretic da, dar practic nu vad de ce un astfel de om ar ramâne în afara Ortodoxiei fiindca Ortodoxia (cea a Parintilor, fiindca exista si o ortodoxie denaturata) este tocmai expresia acestui mod de a trai si a gândi (preocuparea de a fi pe placul lui Dumnezeu), spre deosebire de alte religii si ideologii care urmaresc alte lucruri.

Alte religii, prin învataturile lor gresite ratacesc oamenii, îi îndeparteaza de Dumnezeu. Catolicii la care relatia mistica cu Dumnezeu consta în asa-zise viziuni si alte rataciri diavolesti, protestantii cu mântuirea fara fapte, musulmanii si evreii cu urmarea unor reguli fara rost, ceilalti la care lipseste însasi conceptul de Dumnezeu personal.

Dumitru73 04.03.2010 10:51:23

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 219669)
Cum am mai zis, teoretic da, dar practic nu vad de ce un astfel de om ar ramâne în afara Ortodoxiei fiindca Ortodoxia (cea a Parintilor, fiindca exista si o ortodoxie denaturata) este tocmai expresia acestui mod de a trai si a gândi (preocuparea de a fi pe placul lui Dumnezeu), spre deosebire de alte religii si ideologii care urmaresc alte lucruri.

Alte religii, prin învataturile lor gresite ratacesc oamenii, îi îndeparteaza de Dumnezeu. Catolicii la care relatia mistica cu Dumnezeu consta în asa-zise viziuni si alte rataciri diavolesti, protestantii cu mântuirea fara fapte, musulmanii si evreii cu urmarea unor reguli fara rost, ceilalti la care lipseste însasi conceptul de Dumnezeu personal.

Nu ma refeream la cei care traiesc langa ortodoxie dar in afara ei.
Ma refeream la cei care s-au nascut in afara ortodoxiei.
Si mai ales la cei care nu prea au acces la invataturile ei.
Exemplul care imi vine acum in minte este cel referitor la locuitorii Tibetului.
Viata lor inseamna familie, traditie si Dumnezeu.
Surse de informare nu prea au. Ti s-ar parea normal ca acesti oameni sa ajunga in iad?

Traditie1 04.03.2010 10:55:15

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 219682)
Nu ma refeream la cei care traiesc langa ortodoxie dar in afara ei.
Ma refeream la cei care s-au nascut in afara ortodoxiei.
Si mai ales la cei care nu prea au acces la invataturile ei.
Exemplul care imi vine acum in minte este cel referitor la locuitorii Tibetului.
Viata lor inseamna familie, traditie si Dumnezeu.
Surse de informare nu prea au. Ti s-ar parea normal ca acesti oameni sa ajunga in iad?

Chiar daca nu ajung în iad, totusi nici la cunoasterea lui Dumnezeu, sursa fericirii, nu au acces. Dar cine stie, poate ca în veacul viitor toti oamenii buni vor ajunge la aceasta cunoastere; sunt taine ale lui Dumnezeu.

Dumitru73 04.03.2010 11:00:14

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 219686)
Chiar daca nu ajung în iad, totusi nici la cunoasterea lui Dumnezeu, sursa fericirii, nu au acces. Dar cine stie, poate ca în veacul viitor toti oamenii buni vor ajunge la aceasta cunoastere; sunt taine ale lui Dumnezeu.

Si eu tot cam asa spun.
Dar nu cred ca se poate exclude mantuirea in afara ortodoxiei.

Miha-anca 04.03.2010 11:47:01

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 219597)
(chestia cu ingerul pazitor imi da de gandit, ce sa-i faci).

Sa ai o zi luminata!

Draga anna21, ideea cu rolul de inger pazitor dupa moarte nu este una originala si nu ii apartine celui, care a postat-o, ci lui Scarlat Demetrescu, care a scris "Din tainele vietii si ale universului". Se pare ca inca mai ai "lipsuri" la capitolul New-Age. :103:

Ora este GMT +3. Ora este acum 00:23:56.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.