Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   De ce Dumnezeu ne a creat? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9733)

Erethorn 14.06.2010 14:42:35

Dar Dumnezeu a invins raul.

Probabil ca ceea ce iti doresti tu este un Dumnezeu care sa te scuteasca de toate dificultatile, de toate durerile, chiar si de acelea naturale si normale, chiar si de acelea care sunt intrinsec necesare pentru a putea percepe si aprecia opusul lor - binele si fericirea.

Tu esti copilul care il acuza pe parinte de lipsa de iubire pentru ca ii face o injectie care doare putin.

Ceea ce iti doresti tu este o divinitate care sa:

1. anuleze orice durere, orice suferinta, orice nevoie, de orice natura ar fi acestea;
2. anuleze liberul tau arbitru;
3 impuna o stare de "fericire" artificiala, in lipsa oricarui merit sau chiar a oricarei acceptari.

Te informez ca aceasta divinitate a fost dscoperita si este relativ accesibila; ea se numeste "doze dese si masive de heroina".

KittyNou 14.06.2010 14:51:21

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 259202)
Vezi tu, este o chestiune de bun simt si de politete elementara. Din moment ce ai ales sa discuti pe un forum crestin, trebuie sa pleci de la prezumtia ca pentru preopinentii tai anumite lucruri - de exemplu Biblia - au o anumita valoare.

Desi nu esti obligat de nimeni sa impartasesti judecatile lor de valoare - adica nu esti obligat nici sa consideri Biblia o colectie de scrieri inspirate, nici sa-ti calauzesti viata dupa ele - nu este politicos sau dezirabil sa-ti exprimi in gura mare toate indoielile.

Ca sa dau un exemplu tangibil - sa zicem ca eu am anumite indoieli despre moralitatea mamei lui X. Desi este, categoric, dreptul meu sa am aceste indoieli, cu atat mai mult cu cat am convingerea (care poate fi reala sau nu) ca am si niscaiva dovezi, totusi este o dovada de maxima mitocanie sa merg in vizita la familia lui X, sa ma asez la masa cu familia X si pe la mijlocul discutiei sa exclam cu convingere si sinceritate: "X, mata-i curva!".

Ok, deci dupa tine trebuie sa tacem si sa lasam cei care sunt in majoranta sa vorbeasca. Sa stii ca metodul asta a functionat pana cand omul a avut dreptul de a avea o parere.
In plus exemplul nu are nici o legatura cu cea ce se intampla aici: este o acuza, o jignire si o prostie.
Totusi ateul se occupa de a nega un fapt religios (Biblia, Dumnezeu) si sa le puna in discutie incat este "munca" lui. Si trebuie sa te obisnuesti cu idea, deoarece nu este unica oara de vei intalni astfel de posturi.

KittyNou 14.06.2010 14:59:53

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 259206)
Dar Dumnezeu a invins raul.

Probabil ca ceea ce iti doresti tu este un Dumnezeu care sa te scuteasca de toate dificultatile, de toate durerile, chiar si de acelea naturale si normale, chiar si de acelea care sunt intrinsec necesare pentru a putea percepe si aprecia opusul lor - binele si fericirea.

Tu esti copilul care il acuza pe parinte de lipsa de iubire pentru ca ii face o injectie care doare putin.

Ceea ce iti doresti tu este o divinitate care sa:

1. anuleze orice durere, orice suferinta, orice nevoie, de orice natura ar fi acestea;
2. anuleze liberul tau arbitru;
3 impuna o stare de "fericire" artificiala, in lipsa oricarui merit sau chiar a oricarei acceptari.

Te informez ca aceasta divinitate a fost dscoperita si este relativ accesibila; ea se numeste "doze dese si masive de heroina".

Nu ai inteles.
Nu vreau sa-mi elimine duerea mea de la cap, vreau sa elimine foamea din lume, razboaiele, Satana (care este sursa raului).
Oricum nici voi nu stiti cum functioneaza intr-adevar Dumnezeu si Satana. Unul imi zice ca el sta numai in iad, altul ca pamantul este iadul, altcineva ca Satana face sa se intample raul ca sa te puna la incercare. Deci fiecare are o punct de vedere a lui, divers de fiecare. De asta unul care vine aici nu intelege ce este crestinismul si in ce consista deoarece i se povesteste varianti toate diverse intre ele. (de exemplu eu)

Nu nu-mi trebuie heroina ca sa ma simt bine. Voi aveti deja opiul credintei.

Erethorn 14.06.2010 15:05:28

Nu cred ca ai prins ideea. Este dreptul oricui sa aiba o parere, si sa o exprime.

In ipoteza in care o exprima in mod nepoliticos, este dreptul familiei X sa-l pofteasca afara din casa.

Mai mult, exista ceva care se numeste self-respect, iar din punct de vedere intelectual, acesta ar pretinde ca inainte sa dai cu barda la modul "carte scrisa de niste primitivi", sa te informezi, macar la modul minimalist. De exemplu, am dubii serioase ca amicul Z. stia din ce carte a Bibliei era citatul care l-a scos din pepeni, cine a scris cartea si cand.

A afirma ca Biblia este "o carte", scrisa "acum 2000 de ani", de "un trib" primitiv este atat de ridicol incat self-respectul intelectual al autorului afirmatiei poate fi pus la indoiala cu bun temei.

Cu ideea ateismului si a manifestarilor sale sunt FOARTE obisnuit, deoarece am fost eu insumi ateu timp de mai mult de 30 de ani.

Scotianul 14.06.2010 15:05:32

Citat:

În prealabil postat de KittyNou (Post 259209)
Ok, deci dupa tine trebuie sa tacem si sa lasam cei care sunt in majoranta sa vorbeasca. Sa stii ca metodul asta a functionat pana cand omul a avut dreptul de a avea o parere.
In plus exemplul nu are nici o legatura cu cea ce se intampla aici: este o acuza, o jignire si o prostie.
Totusi ateul se occupa de a nega un fapt religios (Biblia, Dumnezeu) si sa le puna in discutie incat este "munca" lui. Si trebuie sa te obisnuesti cu idea, deoarece nu este unica oara de vei intalni astfel de posturi.

1.Dreptul de a avea o parerea este mai vechi decat credeti.Serios.La studiu domnilor/doamnelor/domnisoarelor.Se rasuceste in groapa Socrate cu tot cu maieutica.
2.Mi-a placut faza cu ,,a nega un fapt religios".Conform Dex>fapt - FAPT, fapte>Întâmplare sau împrejurare reală, lucru petrecut în realitate.Sesizati momentul cand ati dat cu capul de peretele logicii?Nu este vorba de religie ci de logica elementara.PS>orice scop distructiv poate avea 2 finalitati:inlocuirea elementului contestat cu unul mai bun sau b).contestam pe sistem nihilist si atunci Dumnezeu cu mila.Daca ati fi incheiat postul dvs pe stil Tristan Tzara v-as fi inteles.
3.Nu confundati politetea cu altceva.

mihele_m 14.06.2010 15:08:33

De ce Dumnezeu ne-a creat ?

Citat:

În prealabil postat de KittyNou (Post 259060)
Care este motivul pentru care ne a creat? De ce a creat pamantul?

Este o intrebare la care nu stiu daca vei primi un raspuns -Cred ca numai Dumnezeu stie de ce ne-a creat-

Erethorn 14.06.2010 15:12:17

Citat:

În prealabil postat de KittyNou (Post 259212)
Nu ai inteles.
Nu vreau sa-mi elimine duerea mea de la cap, vreau sa elimine foamea din lume, razboaiele, Satana (care este sursa raului).
Oricum nici voi nu stiti cum functioneaza intr-adevar Dumnezeu si Satana. Unul imi zice ca el sta numai in iad, altul ca pamantul este iadul, altcineva ca Satana face sa se intample raul ca sa te puna la incercare. Deci fiecare are o punct de vedere a lui, divers de fiecare. De asta unul care vine aici nu intelege ce este crestinismul si in ce consista deoarece i se povesteste varianti toate diverse intre ele. (de exemplu eu)

Nu nu-mi trebuie heroina ca sa ma simt bine. Voi aveti deja opiul credintei.

Dar tu ce bai ai ? Razboaiele si foametea sunt produsul acelei propensitati pentru raul moral pe care am invocat-o in alt post, numita de crestini pacat originar. Nu ti se pare cam exagerat sa-i pretinzi lui Dumnezeu sa ascunda sub faras toate produsele greselilor facute de oameni, iar oamenilor sa la negi astfel orice responsabilitate ?

Eu nu vreau sa inlature Dumnezeu razboaiele, eu vreau sa o faca oamenii.

In ce priveste dogmele Bisericii, acestea sunt relativ lesne accesibile, google is your friend.. E adevarat, Bisericile difera in interpretarea pe care o dau unor adevaruri de credinta. Nu-ti ramane decat sa-ti pui la lucru inteligenta, eventual sa te rogi, sa meditezi, si fii sigura ca Dumnezeu te va ajuta sa discerni adevarul, cu conditia sa-l cauti cu sinceritate.

blue_cat 14.06.2010 15:21:51

[quote=Erethorn;259219]Dar tu ce bai ai ? Razboaiele si foametea sunt produsul acelei propensitati pentru raul moral pe care am invocat-o in alt post, numita de crestini pacat originar. Nu ti se pare cam exagerat sa-i pretinzi lui Dumnezeu sa ascunda sub faras toate produsele greselilor facute de oameni, iar oamenilor sa la negi astfel orice responsabilitate ?
QUOTE]

pai si e moral sa plateasca atata omenire greselile a 2 prosti?
oamenii de atunci nu sunt oamenii de azi, asa cum evreii de acum 2000 de ani nu sunt evreii de azi. nici nazistii de acum 70 de ani nu sunt germanii de azi.

Erethorn 14.06.2010 15:40:19

Blue cat, nimeni nu plateste greselile altuia. Tu te consideri cumva perfect, fara pata ? Dintre problemele si dificultatile din viata ta, nici una nu ti se datoreaza tie ?

Oricum, consecinta pacatului originar nu este responsabilitatea mediata, ci concupiscenta.

De la regula "platii nedatorate" exista o singura exceptie: Isus Christos, cel care a platit in intregime pentru greselile altora - inclusiv ale tale.

Scotianul 14.06.2010 15:43:20

Pt Blue Cat

Ai mai jos un text spre analiza.Daca doresti putem continua discutia si pe coordonatele lui Nae Ionescu(vezi link mai jos).
http://www.crestinortodox.ro/religie...tei-88733.html

Sper ca cele 2 texte sa fie macar o lectura placuta despre ce s-a intamplat cu cei ,,2 prosti" care au avut tupeul sa ne lase numai probleme pe cap.

,,Creștinismul bine înțeles nu interzice cunoașterea și nici nu aduce atingere cunoașterii, ci din contra trimite la cunoaștere, din moment ce Sfânta Scriptură, cartea fundamentală a Bisericii, ne spune că Însuși Dumnezeu l-a îndemnat pe Adam, strămoșul omenirii să dea nume făpturii (Facerea 2, 19). Dar îndemnându-l pe Adam să dea nume, Dumnezeu l-a îndemnat de fapt la cunoaștere pentru simplul motiv că entitățile făpturii, respectiv entitățile creației, nu puteau fi denumite fără a fi corect definite prin cunoașterea din ce în ce mai aprofundată și mai cuprinzătoare. De la spic, la bob, de la bob la embrion, de la embrion la celulă, de la celulă la moleculă și așa mai departe, sau în perspectivă spațială: de la pământ la lună și la stele, de la stele la galaxii.

Într-un univers fără de margini, de la microcosmos la macrocosmos, nici cunoașterea nu poate fi limitată din moment ce omului i-a fost dat să atribuie mereu noi nume, noilor entități identificate și definite prin perfecționarea continuă a instrumentelor și a metodelor de investigare. De fapt, Dumnezeu după ce l-a făcut pe om „bărbat și femeie” l-a binecuvântat și i-a spus: „Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l supuneți; și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietățile ce se mișcă pe pământ și peste tot pământul!” (Facerea 1, 28). Dar a spune: „supuneți” și „stăpâniți” echivalează cu a spune cunoașteți, cunoașteți și iar cunoașteți, căci nu poți să supui și să stăpânești fără a cuprinde cu pricepere și cu responsabilitate de profesionist toată creația în rosturile ei. A stăpâni, adică a administra înseamnă a c u n o a ș t e. Iar aceasta este prima poruncă, dar și prima binecuvântare pe care Dumnezeu a dat-o omului.

Chiar și în grădina Edenului, Adam a fost pus ca să o lucreze și să o păzească. Dar a lucra însemna a avea știința a ceea ce era de făcut, iar a păzi însemna a cunoaște în mod obligatoriu obiectivul de păzit cu detaliile lui ca și pe cei în contra cărora trebuia păzit Edenul. Toate poruncile date de Dumnezeu omului, prin Adam, se adresau și se adresează libertății sale de acțiune și implicit capacității sale de a distinge și de a înțelege, aptitudini ce pot exista numai și numai prin cunoaștere temeinică .

Teocentrism sau antropocentrismul deviant?

Celebra interdicție primită de Adam: „Iar din pomul cunoștinței binelui și răului să nu mănânci, căci, în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreșit!” nu s-a referit și nu se referă la cunoașterea tehnico-științifică a nemărginitei creații, ci la sistemul de criterii, imaginat ca un pom, pe baza cărora se stabilește ce este bine și ce este rău să creadă și să facă omul în viață, fiindcă Dumnezeu în desăvârșita Sa înțelepciune a stabilit aceste criterii odată pentru totdeauna.

Șarpele, unealta lui Satan, adică cel care iubindu-se doar pe sine însuși nu putea decât să se târască fără a fi capabil de idealuri mai presus de jalnica-i persoană, știa bine sensul interdicției. Acesta chiar spune: „Dumnezeu știe că în ziua în care veți mânca din el vi se vor deschide ochii și veți fi ca Dumnezeu, cunoscând binele și răul.” (Facerea 3,5). Deci nu despre cunoaștere este vorba, ci despre distincția dintre bine și rău, distincție pe care o știe face numai Dumnezeu, Cel Care Își iubește creația în întregul ei, până la sfârșitul veacurilor, și nu sărmanul om, această efemeridă limitată și egoistă pentru care lumea se termină odată cu el. Așa după cum arăta la vremea sa Nae Ionescu, Dumnezeu a exprimat prin această interdicție însăși condiția umană ca și când ar fi spus: „Măi omule, tu trebuie să știi că asta nu este natura ta. Dacă tu faci asta calci nu legea Mea, calci legea ta. Vrei să treci peste condiția ta?

Dumnezeu a stabilit această lege nu fiindcă s-ar fi temut de noul statut al omului, ci tocmai fiindcă știa că omul, ca ființă imperfectă dar perfectibilă, nu avea aptitudini pentru un asemenea statut. Înzestrat cu inteligență și cu voință, dar fără a putea fi Dumnezeu, omul s-a vrut a „fi ca un Dumnezeu” și de aici toate erorile voluntarismului antropocentric.

Păcatul păcatelor

Prin neascultare, adică prin contestarea sau pervertirea, sub orice formă, a criteriilor de bine și de rău, așa cum sunt ele date omului de Dumnezeu în Sfânta Scriptură, dar și în Sfânta Tradiție, omul a comis, de fapt, păcatul păcatelor, adică păcatul pervertirii normelor divine de conduită, care ne-a deviat evoluția spre o existență dominată de legitățile ciclurilor trofice specifice biologiei, adică spre acea zonă în care natura afectelor noastre nu depășește ternul afect al necuvântătoarelor, care și ele au viață socială îngrijindu-se de hrană, de vizuină, de tandrețea nupțială, dar și de joc, de comunicare sau de recunoașterea liderului.
Pierzând desăvârșitul etalon dumnezeiesc, singurul care ne permite trăirea sacrului, specific umană, omul a pierdut șansa de a se îndumnezei, pierzând astfel și șansa de a realiza progresul real pe termen lung prin armonizarea diversității lumii în viziunea unitară dată nouă de Unicul Ziditor, urmând o scară unică de valori, care să aibă în vedere inclusiv păstrarea creației”

Bye

Ora este GMT +3. Ora este acum 01:37:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.