Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Care este pacatul cel mai grav? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10334)

mariamargareta 13.08.2010 23:21:49

246. Pucioșii pretind că cel mai mare păcat este cârtirea

246. Pucioșii pretind că cel mai mare păcat este cârtirea (I)

În ultimul lor „Cuvânt”, liderii pucioși lansează axioma că „cel mai mare păcat este cârtirea”:

“Am spus celor din porți că e mai mare păcatul cârtirii decât păcatul călcării zilei de post sau al oricărui păcat, sau decât păcatul pentru nelucrul dat de Mine să-l împlinească omul cel credincios, căci este scris în Scripturi despre pedeapsa poporului Israel pentru cârtire, și să învețe din Scripturi să se vindece de cârtire cel ce păcătuiește prin acest păcat, care aduce moarte grea și mare durere lui Dumnezeu.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 9-08-2010)

Care este explicația acestei neașteptate opțiuni? Biserica ne învață că sunt alte zeci de păcate grele, zise “de moarte” sau “strigătoare la cer”, care ar putea aspira cu mai multă legitimitate la primul loc din listă.
Liderii pucioși sunt însă atât de încrâncenați ca să se răzbune (fie și prin cuvinte usturătoare, dacă nu pot altfel), pe cei care i-au părăsit în ultima vreme, încât sunt dispuși să facă până și rabat de la calitate în predicile lor moralizatoare, intitulate pompos “Cuvântul lui Dumnezeu”. Ei se arată a fi încă puternic marcați de “trădarea” unora dintre cei mai apropiați acoliți ai lor, care au decis să părăsească definitiv secta de la Pucioasa, reîntorcându-se de unde au plecat ( în “lume”, zic liderii pucioși, ca să le minimalizeze gestul lor curajos; în Ortodoxie, spunem noi, ca să subliniem importanța acestei evadări în grup din marasmul sectar al pucioșilor). Planul liderilor pucioși Mihaela și Nicușor este simplu: dezertorii din “raiul pucios” trebuie acum rapid maculați în ochii celorlalți adepți, pentru ca nu cumva gestul lor să devină contagios. Liderii pucioși au găsit repede soluția: împroșcarea cu noroi a celor care până nu de mult le erau sfetnici credincioși și împlinitori ai tuturor capriciilor stăpânilor lor de la Glodeni. Ei au conceput un scenariu pe care l-au hiperbolizat și l-au demonizat cu măiestrie: pasă-mi-te, cei care au părăsit “raiul pucios” (în frunte cu soții Zidaru și cu Iliuță Bunea) se umpluseră de invidie față de cei doi lideri absoluți Mihaela și Nicușor, îi bârfeau prin spate cu răutate și cârteau necontenit la adresa lor. Presupunând că acuzele de cârtire sunt adevărate, ar fi interesant de știut cam ce nemulțumiri îi împingeau pe cârtitori la acest păcat; dar liderii pucioși se feresc ca de foc să le și exemplifice, ca să vedem și noi cam ce i-a tulburat într-un asemenea hal pe cei care, după zeci de ani de conviețuire pașnică, au ajuns până la urmă la gestul disperat de a renunța la totul și, doar cu hainele de pe ei, și-au luat picioarele la spinare și au fugit unde au văzut cu ochii.

Cârtirea este scoasă așadar pe tapet ca fiind cel cel mai greu păcat față de marele Dumnezeu (cităm) : “e mai mare păcatul cârtirii decât [...] sau al oricărui păcat”, și totodată cea mai grea încălcare a fidelității față de liderii pucioși care se autointitulează “dumnezeii cei micuți”, care rămân fideli, fără cârtire și fără despărțire de “Dumnezeul cel mare” de la Pucioasa:

“Eu sunt Cel ce sunt și Cel ce rămân și sunt cu cei ce rămân lângă Mine, purtându-Mi sarcina Mea ca niște dumnezei micuți ai Mei sub mâna Mea cea tare pentru ei, mâna Domnului cu cei micuți ai Săi, care-L iubesc pe El fără de murmur, fără de cârtire, fără despărțire sub greu.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 9-08-2010)

Sunt pucioșii consecvenți măcar, în inovațiile lor?

Prin anul 1974, pucioșii pretindeau că cel mai mare păcat săvârșit de creștini (unul dintre cele șapte păcate capitale), este acela că, deși ei aud noile învățături aduse de “Cuvântul de la Pucioasa”, pregetă în a le și împlini:

“... Fiilor, cel mai mare păcat din cele șapte păcate este păcatul pe care-l faceți: că auziți cuvântul lui Dumnezeu și nu-l împliniți.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 24-05-1974)
Așadar, pe vremea aceea era vorba de un alt “cel mai mare păcat” capital, zis “unul dintre cele șapte”. De fapt și asta este o gravă neconcordață cu Sfânta Tradiție, care stabilește că cele șapte păcate sunt altele: mânia, mândria, lenea, lăcomia, desfrânare, arghirofilia și pizma. Așadar, rezultă un nonsens: cârtirea ar fi “al optulea păcat dintre cele șapte”, căci printre cele șapte statornicite de către Biserică, ea nu se prea regăsește.
Un an mai târziu, pucioșii stabilesc o altă ierarhie a păcatelor capitale, iar pizma trece pe locul întâi:

Pizma e cel mai greu păcat, e în ascuns, și nu știe unul ce are celălalt în inimă. Pentru un singur păcat, cum e pizma, nu vă veți putea ține pe cale, că e cum este un car pe drum, fără o roată, adică nu ai viață plăcută.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 3-04-1974).

Peste încă un an, alt păcat trece pe locul întâi la pucioși: dărâmarea (vânzarea, trădarea)Dumnezeului de la Pucioasa:

“Cel ce dărâmă, dărâmă, dar răspunde de dărâmare, și nici un păcat nu este mai mare ca acesta, și nu are seamăn pe pământ. Ce muncă să vă plătească Dumnezeu? Trădarea? Vânzarea? Dărâmarea și necredința?” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 13-11-1975).

Anul 1993 le aduce adepților pucioși o nouă paradigmă a celui mai mare păcat: neascultarea de “Cuvântul lui Dmnezeu “ de la Pucioasa:

“Iată cel mai mare și cel mai bătrân păcat! Neascultarea este acum ca o brățară pe care creștinul poporului Meu o poartă cu el în toată vremea, și această brățară se va desface în două și îți va prinde amândouă mâinile, măi creștine, și vei fi dus acolo unde nu voiești. Și dacă nu voiești să fii dus la locul neascultării, aruncă de la tine, aruncă brățara cumpărată de la străinii lui Dumnezeu, și cumpără de la Mine salbă de nuntă și haină de nuntă și nu umbla pe drumul neascultării de cuvântul lui Dumnezeu; nu umbla în tine cu acest înger rău, că el te pică din cer, fiule, te trage din cer. Nu fi nepăsător, nu fi azi nepăsător, că mâine nu vei putea să te tragi de la plata nepăsării.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 21-11-1993).

Doi ani mai târziu este proclamat ca “cel mai mare păcat” abandonul noii învățături de la Pucioasa:

“Ce păcat, măi Israele, ce păcat de fiul cel care a auzit și a gustat din masa aceasta și n-a stat până la împărțirea darurilor mesei! Ce păcat de cel ce a cunoscut acest sân și n-a stat să mănânce pe veci din el! Ce păcat! Și de ce spun așa? Pentru că acesta e cel mai mare păcat. Și de ce e cel mai mare păcat? Pentru că nu mai este cu ce să fie spălat, căci sulul se strânge, și drumul se împăturește, și timpul se face sul, și cel necredincios piere pe veci.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 2-08-1995).

În 1997 se formulează “abandonul lui Dumnezeu” (Dumnezeul Pucioasei, evident) ca fiind cel mai greu păcat pe care-l pot săvârși adepții sectei “Noul Ierusalim” (“cei care L-au cunoscut pe El”):

“Dar să nu rămână cineva neîmpăcat cu Duhul Sfânt, Verginico, fiindcă acest păcat rămâne împotriva celui ce-l face. Cine L-a cunoscut pe Dumnezeu, și apoi s-a despărțit de El părăsindu-L, acela are acest păcat asupra sa. Acesta este cel mai greu păcat pe care-l face omul cel cunoscător de Dumnezeu...” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 13-12-1997).

Un an mai târziu se stabilește că “fățărnicia” este cel mai greu păcat în care pot cădea oamenii:

“Voi căuta să Mă vindec de durere zdrobind fățărnicia de pe pământ, căci fățărnicia oamenilor, și mai ales a slujitorilor bisericii, care Mă slujesc pe Mine, zic ei, fățărnicia este cel mai greu păcat prin care oamenii cad în păcatele lor. Pe pământ e numai fățărnicie și goană după vânt. Nimic nu mai este adevărat pe pământ decât poporul Meu.”(Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 19-04-1998).
În anul 2001 se revine la paradigma din 1974: cel mai mare păcat este neîmplinirea Cuvântului lui Dumnezeu” de la Pucioasa:

“...că am mai spus o dată peste poporul lui Verginica, am spus că "cel mai mare păcat este să auzi cuvântul lui Dumnezeu și să nu-l împlinești" dacă acei de atunci n-au voit să-l împlinească, împliniți-l voi azi, căci tot cuvântul Meu este pentru împlinire, și se va împlini. Amin.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 29-10-2001).

heorhe 13.08.2010 23:26:44

Citat:

În prealabil postat de Necredincios (Post 275755)
Cel mai groaznic, cel mai periculos?

Cel mai periculos pacat este cel care este cel mai aproape de tine.

TINE MINTE ASTA, si toti care ati scris aici sa tineti minte, vorba lunga ce sunteti

Raoul 13.08.2010 23:30:54

Citat:

În prealabil postat de heorhe (Post 277543)
Cel mai periculos pacat este cel care este cel mai aproape de tine.

TINE MINTE ASTA, si toti care ati scris aici sa tineti minte, vorba lunga ce sunteti

Deacord,ai dreptatea ta. Insa am mai spus-o si o repet: asta e ceva relativ,difera de la om la om,nu se refera la modul general.

mariamargareta 13.08.2010 23:30:59

246. Pucioșii pretind că cel mai mare păcat este cârtirea

246. Pucioșii pretind că cel mai mare păcat este cârtirea (II)

În anul 2003 se proclamă: cel mai mare păcat al oamenilor este neiubirea învățăturii de la Pucioasa:

“Mai mare păcat între păcate nu are omul, ca păcatul că nu iubește învățătura Mea, ca să vadă apoi și să umble în lumină, fiindcă Eu sunt Lumina lumii, la început și la sfârșit, iar lumina este cuvântul, minunea Mea cu care Eu înviez pe cei morți. Amin.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 1-06-2003).

În anul 2008 se proclamă că păcatul judecății este cea mai mare cădere spirituală a omului:
“... feriți-vă de păcatul judecății, că nu este cădere mai mare la om ca și aceea prin păcatul judecății, păcat care-l pedepsește pe om cu aceeași măsură.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 2-08-2008).

Dar cel mai mare păcat, și de nouă ori mai mare decât oricare alte păcate mari pe care omul le poate săvârși, este păcatul invidiei:

“O, dacă Eu lucrez mai mult printr-un ucenic, și lucrez altceva decât cu tine, lucrez așa după măsura Mea și după alegerea cea din vecii, iar tu să nu ridici păcat de invidie în inima ta împotriva Mea și a fratelui tău, căci acesta este de nouă ori păcat mai mare decât orice păcat mare pe care-l poate omul săvârși, căci prin păcatul invidiei a venit moartea pe pământ, și iată, omul care face păcatul invidiei poartă în el moarte.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 3-06-2008).

În anul 2009 se proclamă a fi cel mai greu păcat necredința în Duhul Vorbitor și în Cuvântul Lui de la Pucioasa”:

“O, cel mai greu păcat este necredința cu care omul lovește în Duhul lui Dumnezeu, în Cuvântul lui Dumnezeu, care a grăit și grăiește prin prooroci și prin gura Mea pe pământ.”(Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 26-04-2009).

Tot în anul 2009 se proclamă a fi cel mai greu păcat hula și necredința oamenilor în A Doua Venire A lui Hristos de la Pucioasa”:

“...și se scrie hulă necredința, și iată, cel mai greu păcat se încearcă să doboare pe mulți, după ce atâtea păcate are omul, de care ar fi să se îngrijească el, dacă n-ar veni peste el păcatul hulei asupra venirii Mele pe pământ acum cu cuvântul învierii...” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 22-7-2009).

În fine, în același an se proclamă cel mai doborâtor pentru om a fi păcatul desfrânării în însuși trupul lui:

“...că nu este păcat mai doborâtor pentru om ca și desfrânarea în însuși trupul lui... (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 19-12-2009).

Însușirea păguboasă a liderilor pucioși, de a uita de la o predică la alta ceea ce le-au vorbit adepților ca din partea lui Dumnezeu, nu este o excepție, ci un obicei. Iată spre exemplu, ce proclamau ei în ianuarie 2005 despre nesupunere: că este ascultare de sine, deci neascultare de Dumnezeu, iar neascultarea este mai mare decât vrăjitoria și este mai mult decât închinarea la idoli:

“Am rostit prin proorocul Samuel, și iarăși amintesc acum că Duhul Meu a spus prin el că neascultarea este mai mare ca vrăjitoria, căci ea este diavol și dă loc și viață diavolului în om împotriva lui Dumnezeu prin duhul de sine al omului, iar nesupunerea înseamnă om fără Dumnezeu, om care se închină la sine și pe sine se ascultă și de aceea nu se supune, și se numește închinare la idoli aceasta, și se numește mai mult decât aceasta.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 14-01-2005).

Trei luni mai târziu, uitând de la mână pân’la gură, liderii pucioși procalmă că nesupunerea este la fel ca vrăjitoria și împotrivirea este la fel ca închinarea la idoli:

“Ai grijă ca David și nu ca Saul, căruia Samuel, ieșind din pământ, întristat de neascultarea și de rătăcirea lui Saul, i-a răspuns acestuia că nesupunerea este un păcat la fel ca vrăjitoria, iar împotrivirea este la fel ca închinarea la idoli și la terafimi.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 24-04-2005).

Zece luni mai târziu, liderii pucioși revin la prima construcție retorică, stabilind că neascultarea și nesupunerea sunt păcate mai grele ca vrăjitoria și ca închinarea la idoli:

“O, poporule, poporule, cu dor și cu durere te învăț să stai sub învățătura Mea și s-o pui peste tine cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu iubire, fiule, căci Eu, Domnul, am spus prin prooroci că neascultarea și nesupunerea sunt păcate mai grele ca vrăjitoria și ca închinarea la idoli și sunt chiar rodul acestora.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 8-11-2005).

De asemenea, definiția păcatului suferă și ea modificări de substanță de la un an la altul. În 2008, despre păcat se spunea că “păcatul este om”:

“...mulți oameni sunt pe pământ, dar au de tată pe diavolul, fiindcă stau împotriva Mea cu viața lor aceștia, căci viața de pe pământ a omului e numai păcat, iar păcatul este om.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 8-12-2008)

În 2009 se propune o altă axiomă, radical diferită: păcatul“este diavol”:

“...căci păcatul este diavol, este satană în om încă de la început, de când omul a pierdut pentru păcat raiul.” (Citat din “Cuvântul lui Dumnezeul de la Pucioasa” din data de 24-4-2009).

Inconsecvențele pucioșilor sunt așadar o boală cronică și nevindecabilă, o dovadă în plus că așa-zisul “Cuvânt al lui Dumnezeu” este o fraudă calificată: el este un biet “Cuvânt Omenesc”, meșteșugit, ce-i drept, dar supus imperfecțiunilor și greșelilor de tot felul.

Lucrurile însă nu se opresc aici. Consecințele acestui păcat al cârtirii sunt prezentate a fi atât de dezastruoase și de criminale, încât (cităm din nou) “[...] acest păcat, [...] aduce moarte grea [...] lui Dumnezeu”.

Ne întrebăm așadar: Este Dumnezeu atât de vulnerabil, încât să primească “moarte grea” de la niște pigmei de oameni? În mod excepțional și cu motive sublime, care țin de mântuirea omenirii întregi, Persoana Fiului lui Dumnezeu a suferit o moarte (o singură moarte!) pe cruce, la plinirea vremii. Liderii pucioși ne zugrăvesc însă acum o a doua moarte, o “moarte grea”, care vine din banala dezertare a unui pumn de oameni din lagărul de concentrare spirituală de la Noul Ierusalim-Pucioasa.

heorhe 13.08.2010 23:32:36

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 277544)
Deacord,ai dreptatea ta. Insa am mai spus-o si o repet: asta e ceva relativ,difera de la om la om,nu se refera la modul general.

Nu Raoule, pentru toti e la fel. Cel mai apropiat pacat, adica ala care vine primul, face cele mai mari ravagii. Dupa el vin celelalte.

Raoul , cine e preafericitul din avatarul tau ?

Raoul 14.08.2010 00:33:00

Citat:

În prealabil postat de heorhe (Post 277547)
Nu Raoule, pentru toti e la fel. Cel mai apropiat pacat, adica ala care vine primul, face cele mai mari ravagii. Dupa el vin celelalte.

Stiu si sunt constient de asta,n-am spus ca nu ai zis bine. Dar eu prefer sa-mi mentin parerea: la modul general sinuciderea e cel mai mare pacat. Desi astea apropiate de care ai spus tu ne macina cel mai mult in general si trebuie sa le purtam mare grija. Eu am raspuns insa mai obiectiv. Dar cautand mai departe si mai aproape de fiinta noastra,intr-adevar,cele mai mari pacate (pentru noi) sunt cele care ne sunt cel mai aproape.

Citat:

În prealabil postat de heorhe (Post 277547)
Raoul , cine e preafericitul din avatarul tau ?

Sfantul Irodion,primul staret al manastirii Lainici,duhovnicul Sfantului Calinic de la Cernica. El a incheiat sirul sfintilor din sec. XIX,trecand la cele vesnice in anul 1900.

heorhe 14.08.2010 17:34:17

Hei pipălși,

Intrebarea din topic era care e cel mai periculos sau groaznic pacat, nu cel mai mare.

Langu 14.08.2010 18:18:22

Hula impotriva Duhului Sfant.Cel mai mare dintre pacate si de neiertat.

Raoul 14.08.2010 18:43:13

Citat:

În prealabil postat de Langu (Post 277668)
Hula impotriva Duhului Sfant.Cel mai mare dintre pacate si de neiertat.

Se iarta,de ce nu ai citit ce am scris mai sus putin? In fine,eu ma retrag.

Intr-adevar,cel mai grav pacat este cel care il facem,cat de mic ar fi! Ca pacatele sunt ca picaturile de ploaie: par mici si neinsemnate,dar cand vin multe fac ravagii.

mariamargareta 14.08.2010 22:52:25

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 277671)
Se iarta,de ce nu ai citit ce am scris mai sus putin? In fine,eu ma retrag.

Intr-adevar,cel mai grav pacat este cel care il facem,cat de mic ar fi! Ca pacatele sunt ca picaturile de ploaie: par mici si neinsemnate,dar cand vin multe fac ravagii.

Dacă ar fi așa n-ar mai exista: "păcate de moarte" (care nu se iartă, ci se ispășesc!), "păcate strigătoare la cer", "păcate capitale", ci toate păcatele ar fi la fel, o apă și un pământ. Asta ar alimenta dezorientarea unor personalități mai slabe, cade ar cădea în deznădejde, crezând că toate păcatele, și cele mici , și cele mari, sunt atât de grave, încât nimic nu mai e de făcut.

Biblia diferențiază păcatele, arătând că nu sunt la fel (nu sunt "toate grave", așa cum susțin unii pe aici). Dimpotrivă, unele nu sunt grave, și pentru acestea există speranță de îndreptare prin rugăciuni stăruitoare:
"Dacă vede cineva pe fratele său păcătuind – păcat nu de moarte – să se roage, și Dumnezeu va da viață acelui frate, anume celor ce nu păcătuiesc de moarte. Este și păcat de moarte; nu zic să se roage pentru acela."(Ioan 5,16)

Raoul 15.08.2010 00:05:21

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 277412)
uite ce am gasit in alta parte:

Ce spune Mantuitorul despre pacatele impotriva Duhului Sfant?

“Celui care va zice cuvant impotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice impotriva Duhului Sfant, nu se va ierta lui, nici in veacul acesta, nici in cel ce va sa fie” (Matei 12, 32).

Din aceste cuvinte intelegem ca pacatele impotriva Duhului Sfant sunt foarte grele. Ele dezradacineaza din suflet inclinarea spre pocainta si indreptare si-l instraineaza pe credincios de Dumnezeu. Totusi, prin cuvintele de mai sus, Mantuitorul nu spune ca ele nu s-ar putea sterge printr-o cainta adevarata si nici ca pentru vina lor nu s-ar putea dobandi niciodata iertarea. Pricina neiertarii unor astfel de pacate sta in indaratnicia omului de a nu se pocai, in impietrirea inimii lui. Cel ce savarseste astfel de pacate nu primeste iertarea, fiindca nu voieste sa fie iertat si nu voieste sa asculte de poruncile lui Dumnezeu.

Daca, insa, un astfel de vinovat se caieste din adancul inimii si, hotarat sa nu mai pacatuiasca, cere indurarea lui Dumnezeu, atunci, prin Sfanta Taina a Pocaintei, el va putea primi iertare, caci nu este pacat, oricat de greu ar fi el, care sa covarseasca bunatatea si dragostea de oameni a lui Dumnezeu. Sfantul Apostol Petru s-a lepadat de trei ori de Mantuitorul, dar, pocaindu-se, recunoscandu-si pacatul si hotarandu-se sa asculte de Mantuitorul pana la moarte, a fost iertat si reasezat in cinstea de Apostol (Ioan 21, 15-19).

.

Cred ca e destul de clar ce scrie mai sus.

Sf.Asteapta 15.08.2010 00:28:04

Convorbirea a patra - parintele Cleopa

93. Care sunt pacatele impotriva Duhului Sfant ( hulele ) de care zice Domnul " ca nu se iarta nici in veacul de acum, nici in cel viitor " ? Daca sunt marturisite si se face canon pentru ele sunt iertate ?

Pacatele impotriva Duhului Sfant sunt acestea : necredinta si impotrivirea adevarului dovedit al credintei crestine; increderea nesocotita in bunatatea lui Dumnezeu; deznadejdea fata de indurarea lui Dumnezeu, pizmuirea aproapelui pentru harul ce i s-a dat, pentru sporirea lui in fapte bune. precum si neindrumarea celor gresiti pe calea mantuirii; ura de moarte, nepocainta pana la moarte si nesocotirea darurilor lui Dumnezeu; lepadarea de credinta, eresul, secta, sinuciderea etc.

Pricina pentru care aceste pacate nu se iarta de catre Dumnezeu nici in veacul de acum nici in cel viitor este " indaratnicia omului de a nu se pocai de aceste pacate in toata viata si impietrirea inimii lui " . Cel ce savarseste astfel de pacate, nu primeste iertare de la Dumnezeu pentru ca nu voieste sa fie iertat si sa asculte poruncile lui Dumnezeu. Daca un astfel de vinovat se caieste din adancul sufletului, se marturiseste si se hotaraste sa nu mai pacatuiasca si cere indurare lui Dumnezeu cu staruinta si cu lacrimi, atunci prin Taina Pocaintei el va putea primi iertare, caci " nu este pacat oricat de greu ar fi el, care sa covarseasca bunatatea si dragostea de oameni a lui Dumnezeu " ( Invatatura de Credinta Ortodoxa, ed. 1953 ) .

Sf.Asteapta 15.08.2010 00:39:13

Cateheza păcatului, partea III: Despre păcatele împotriva Duhului Sfânt

Pregatirea aperceptiva:
In cuvintele noastre din trecut am vorbit despre pacat si am vazut ca Biserica le imparte in: usoare si grele, iar pe cele grele in: capitale, impotriva Sf. Duh si strigatoare la cer. In incheiere la pacatele capitale am raspuns la intrebarea de ce uraste Dumnezeu si Biserica, pacatul? Pentru ca el ne strica si ne ucide pe noi.

Anuntarea:
Astazi cand vom vorbi despre “Pacatele impotriva Sf. Duh” vom vedea cum duce pacatul la distrugerea noastra.

Tratarea:
Intrucat toata lucrarea de sfintire si mantuire se implineste de Duhul cel trimis de la Tatal de Mantuitorul, atunci acelea vor fi pacatele impotriva Sf.Duh, care se impotrivesc lucrarii Lui, mai ales impotriva credintei, nadejdii, dragostei.

Cel dintai pacat impotriva Sf. Duh este nepocainta pana la moarte cu indreptatirea indrazneata ca Dumnezeu este iubire si trebuie sa ierte. Credinta slabeste, faptele bune lipsesc si sfarsitul te gaseste in pacat si asa te fixeaza in aceasta stare – despartit de Dumnezeu.

Impietrirea in pacat duce la o asa intunecare, incat oricat de limpede ti se descopera adevarul lui Dumnezeu – atat in viata Mantuitorului cat si in viata Bisericii Sale – dar pacatul fie trandavie, fie lacomie, mandrie, pizmuire, face zid intre tine si Dumnezeu izvorul vietii. Exemple: cersetorii, Anania si Safira, fariseii si carturarii. Dupa ce ti-a slabit puterile sufletului si te-a lipsit de harul lui Dumnezeu, te arunca in deznadejde.

Exemplu : Iuda – el a pacatuit impotriva lui Iisus prin aceea ca L-a vandut si pentru acest pacat putea fi iertat prin cainta. A pacatuit impotriva Sf. Duh – spanzurandu-se, distrugand viata, cel mai pretios dar al Sf. Duh.

Asocierea:
Comparatia intre un crestin in care straluceste puternic harul Sf. Duh prin credinta, nadejde, dragoste – si un nefericit pacatos, care e despartit prin pacat de Dumnezeu, moare in desnadejde.

Generalizarea:
Astazi, asadar am invatat ca pacatele impotriva Sf. Duh sunt: nepocainta, lipsa faptelor bune, impietrirea in rau incat nu mai vezi adevarul si desnadejdea pana la sinucidere.

Aplicarea:
Pacatul ne desparte intai de Dumnezeu si apoi ne ucide. “Lemnele fac focul si apoi el le mistuie” – Asa face pacatul cu noi. Sa veghem la toate partile sufletului ca sa nu intre inauntru – aprinzand lumina credintei, nadejdei, iubirii – asa precum talharii nu vor intra intr-o casa in care este lumina.

PACATELE IMPOTRIVA SFANTULUI DUH

Iubitii mei frati,
Nu-i asa ca ori de cate ori ne aflam aici in Biserica, ne simtim parca mai departe de pacat? Si aceasta pentru ca suntem mai aproape de Dumnezeu, suntem doar in Casa Lui si aici toti, toti care ne-am strans laolalta in Casa Domnului, n-avem nici un gand strain, ci “cu o gura si cu o singura inima” slavim numele Lui. Spun aceasta, pentru ca precum stiti, de catva timp noi vorbim despre pacat, pacatul – marele dusman al vietii noastre. Si va aduceti aminte cum in ultimele noastre convorbiri duhovnicesti noi am staruit pe larg asupra pacatului.

Am vazut ca unele pacate sunt mai usoare, dar altele sunt grele, grele de tot, incat pot aduce si moartea sufletului. Pe aceste pacate grele Biserica le imparte in trei feluri: pacatele capitale, pacatele impotriva Sf. Duh si pacatele strigatoare la cer. Si dupa ce rand pe rand am cunoscut noi pacate capitale-cu multe din urmarile lor triste-ca de pilda: mandria, desfranarea, mania, lacomia, zgarcenia, invidia, lenea – la urma, ca un fel de incheiere, am raspuns la intrebarea pe care unii oameni foarte adesea si-o pun, chiar crestinii: De ce uraste Dumnezeu pacatul? De ce lupta Biserica impotriva pacatului? “De ce urasti Doamne pacatul – zic ei – cand noua ne este atat de dulce, atat de drag?”

V-am raspuns in numele Bisericii Domnului, in numele unui cuget care iubeste adevarul: Dumnezeu uraste pacatul si l-a pus pe cruce, pentru ca pacatul strica frumusetea noastra, a fapturilor Lui, pentru ca pacatul ne sluteste, ne desfigureaza, mai mult ne ucide, ne aduce moartea. “Prin pacat a intrat moartea”. Pacatul arunca in om samanta descompunerii, a putreziciunii, inca inainte de a muri.

Ganditi-va cum intipareste pacatul – al betiei, al desfraului, al maniei – pe fata omului: in locul unui chip de inger, un chip de fiara…

Am vazut noi aceasta cand am vorbit de pacatele capitale, dar fratii mei, vom vedea mai adanc, mai puternic, cum pacatul strica si chiar nimiceste viata noastra-astazi, cand vom vorbi despre “pacatele impotriva Sf.Duh”.

Frati si surori crestine,

Mantuitorul a spus odata acest greu cuvant: “Orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor, dar pacatul impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat”(Matei XII,31). Totdeauna cand citesc sau aud aceste cuvinte ale Domnului, simt ca patrund ca o sageata in inima si ma intreb: care sa fie aceste pacate atat de grele incat sa raneasca asa, de adanc inima lui Dumnezeu, sa nu fie iertare pentru ele? Sf. Ev. Marcu adauga la cuvantul Mantuitorul de mai sus, un amanunt care arunca deodata lumina si anume: “Domnul a spus acest lucru, pentru ca fariseii si carturarii ziceau despre El, despre Mantuitorul, ca “are duh necurat” – ca toate faptele Lui minunate, vindecari, izbaviri de duhuri necurate, invieri din morti s.a. le savarsea nu cu Duhul cel Sfant al lui Dumnezeu care locuia intr-Insul, ci – auziti hula – cu duhul necurat. Doamne ce batjocura!Prin aceasta huleau ei impotriva Sf. Duh, adica impotriva intregii lucrari dumnezeiesti pe care o implinea Mantuitorul prin Duhul Sau cel Sfant.

Si de aceea noi credem, credem ca acelea sunt pacatele impotriva Sf. Duh, care se impotrivesc lucrarii Sf. Duh in viata Mantuitorului ca si in Biserica Mantuitorului nostru Iisus Hristos, care este intemeiata de El, care este trupul Lui, prelungirea vietii Domnului in lume. Precum atunci fariseii si carturarii pacatuiau amarnic neincrezand ca Domnul facea lucruri minunate cu Duhul Sfant – ei ziceau – are duh necurat, tot la fel intotdeauna s-au gasit sarmani oameni care n-au crezut in lucrarea sfintitoare si mantuitoare a Sf. Duh prin Sf. Taine in Biserica Mantuitorului nostru.

Au tagaduit puterea dumnezeiasca a Sf. Duh in Biserica, adica invatatura, darurile Sfinte, Tainele Sfinte, viata cereasca pe care ni le impartaseste.
Poate, ca sa intelegem mai bine acest lucru, ar trebui sa patrundem putin mai adanc, sa ne mai aducem aminte si din cele invatate despre lucrarea Sf. Duh in Biserica Domnului si atunci vom putea descoperi mai bine care sunt si pacatele care se impotrivesc acestei lucrari dumnezeiesti.

Prin urmare, ce lucreaza Sf. Duh in Biserica? Dar oare poate fi ceva bun pe lume si sa nu fie savarsit de Duhul lui Dumnezeu? Mai intai, prin Sfantul Sau Duh ne da Dumnezeu viata : “Duhul este care face viu”, spune Mantuitorul Noi il marturisim in Crez: “Domnul de viata facatorul”, iar la Imparate Ceresc ne rugam: “Datatorule de viata, vino si te salasluieste intru noi”, Duhul Sfant ne-a trezit, ne-a chemat la viata. El ne-a adus aici in Biserica, El ma indeamna sa va vorbesc, El ne aprinde inima sa credem in Dumnezeu. “Prin har sunteti mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi, ci este darul lui Dumnezeu” (Efeseni,II,8).

Vedeti, credinta, dorul, setea de a capata viata vesnica, de a invata, vin de la Sf. Duh. El este scanteia aruncata in inima care arde si ilumineaza, navodul, undita lui Dumnezeu care ne-a prins si ne atrage.

El inaripeaza nadejdea sufletelor noastre, aprinde focul viu al rugaciunii in noi, “caci noi nu stim cum sa ne rugam. Insusi Duhul se roaga in noi cu suspinuri negraite”(Romani VIII,26) si ne face sa strigam lui Dumnezeu “Tata” (Romani VIII,25), iar Fiului Sau prea iubit “Doamne Iisuse Hristoase”(I Corinteni XII,5) miluieste-ne.

Si mai mult, cine incinge cu lantul iubirii sufletele noastre, cine a incalzit pe sfintii apostoli, martiri si cuviosi, cine a infocat inima Sf. Pavel ca sa strige: “Nici o faptura nu va fi in stare sa ne desparta de dragostea lui Dumnezeu care este in Iisus Hristos Domnul nostru” (Romani VIII,39) daca nu Sf. Duh? De aceea Biserica striga sarbatoreste: “Prin Sf. Duh vine bogatia cunostintei de Dumnezeu…Duhule Sfinte, Tu esti viata, dorinta, lumina, mintea, Tu bunatatea, Tu imparatesti in veci. Si de sufla El spre cineva, curand il ridica din cele de pe pamant, il inaripeaza, il creste si sus il aseaza” (antifoane).

Atat de minunata este lucrarea Sf. Duh in Biserica Mantuitorului nostru, incat un mare sfant al ortodoxiei noastre, Serafim de Sarov, zice ca insasi scopul vietii crestine, toata osteneala noastra este sa dobandim pe Duhul Sfant, adica harul prea Sfantului Duh. Si acum, dupa ce in putine cuvinte am vazut noi lucrarea Sf. Duh,vom intelege si pacatele care se impotrivesc acestei dumnezeiesti lucrari. Bunaoara stim ca Duhul Sfant aprinde in noi credinta, nadejdea, iubirea lui Dumnezeu, in El ne-am botezat, ne rugam venim in Casa Lui Dumnezeu, ne impartasim cu Sfintele Taine. Dar cate unul isi zice: frumoasa, inalta este religia, credinta, lucrarea Bisericii, dar pare ca prea-i aspra. De ce pedepseste atat de aprig pacatul? Se intreaba ca si parintele nostrum Adam – de ce este oprit pacatul? Dulceata lui mincinoasa il atrage, cade in desfrau, betie, lacomie, trufie si-i aduce aminte si de Dumnezeu, dar isi zice: Dumnezeu este iubire, iarta, trebuie sa ierte. Si David, proorocul David, a fost ispitit de un asemenea pacat.

Sf.Asteapta 15.08.2010 00:40:29

Cateheza păcatului, partea III: Despre păcatele împotriva Duhului Sfânt 2

Cine – in vremea lui – cunostea mai bine decat el voia lui Dumnezeu si totusi a cazut in desfrau si ucidere, precum stiti, dar a fost trezit de Dumnezeu printr-un alt prooroc Natan, s-a cait si-a strigat: “Miluieste-ma Dumnezeule dupa mare mila Ta. Nu ma lepada de mine de la fata Ta si Duhul Tau cel Sfant, nu-l lua de la mine”. Si la un asemenea om trimite Dumnezeu pe preotul lui, dar el e cuprins, e stapanit de pacat. Harul Sf. Duh prin slabe licariri de credinta e inabusit, aproape stins de furtuna patimilor. Ii aduce aminte cate cineva de Dumnezeu, dar el raspunde: apoi, nu cred eu in Dumnezeu? – “Da, arata-mi insa credinta ta din faptele tale”. Atunci el spune cu indrazneala: – “Nu-i Dumnezeu chiar asa de aspru. El este bun! Si-apoi, am ucis pe cineva?”

Imi zic in suflet: Doamne, ce curaj la unii oameni. Nu numai ca pacatuiesc, dar sunt si obraznici. Isi fac singuri dreptate. – “Dumnezeu ma iarta” isi zic. Si-mi aduc atunci aminte de cuvantul Scripturii: “Daca pacatuim cu voie dupa ce am primit cunostita adevarului, nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate, ci doar o asteptare infricosata a judecatii”.

Intr-un asemenea pacat cade omul care nu vrea cu nici un chip sa se pocaiasca. Duhul il cheama neincetat si…moartea il fixeaza in pozitia in care l-a gasit: cu fata spre Dumnezeu sau despartit pe veci de El. “In ce te vei fi aflat, in aceea vei fi judecat”, zice Domnul. Iata un pacat impotriva Sf. Duh. Nepocainta pana la moarte, pentru ca este fara fapte, fara pocainta.

Dar sa trecem la un alt pacat, tot atat de grav, impotriva Sf. Duh. Ati vazut cum orice ispita si pacat ne departeaza de Dumnezeu. Ati vazut de asemeni cum dupa o stapanire indelungata a pacatului, in locul harului Sf. Duh, pune pacatul stapanire pe suflet. Omul pierde aproape complet dulceata harului lui Dumnezeu si se hraneste numai din dulceata amagitoare pacatului.

Am auzit de istoria a niste cersetori infirmi dintr-un oras, care umplusera lumea de mila. Ei bine, acesti cersetori, auzind ca prin orasul lor se va face o sfanta procesiune cu moastele unui sfant, de teama ca nu cumva sa fie tamaduiti prin puterea lor dumnezeiasca, au fugit, au parasit orasul fara urma. Vedeti, atat de mult se invatasera, devenisera incremeniti in infirmitatea, mizeria, cersetoria lor pierdusera simtul, gustul sanatatii si n-au vrut sa mai fie vindecati.

Asa se intampla cu toti sarmanii pacatosi, impietriti, invartosati in rau. Dumnezeu vrea sa le dea sanatate si viata sufletului. Omul vede adevarul – cum isi dadeau cersetorii seama de pretul sanatatii – dar a incremenit in rau. De un asemenea pacat s-au facut vinovati si Anania si Safira sotia lui, care precum stiti din Faptele Sf. Apostoli, vazand pamantul lor, au ascuns o parte din pret, iar de partea cealalta au pus-o la picioarele apostolilor, mintind prin aceasta inaintea adevarului, inaintea lui Dumnezeu, stapaniti de invechitul lor pacat -lacomia. -”Anania pentru ce ti-a umplut satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant? -a spus Sf.Petru catre el. N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu”. Anania cand a auzit cuvintele acestea, a cazut jos si si-a dat sufletul. La fel a murit si femeia lui(Fapte V,1-2).

De aici intelegem noi ca minciuna, impotrivirea fata de adevar, impietrirea in rau este un pacat fata de Duhul Sfant. Dar cei ce au cazut si mai rau intr-un asemenea pacat, au fost fariseii si carturarii. Ei s-au impotrivit cu cea mai mare indarjita vrajmasie adevarului, adica Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Pana acolo au mers, precum a-ti vazut, sa huleasca Duhul lui Dumnezeu, zicand despre Domnul ca re duh necurat si -”cu domnul demonilor scoate pe demoni”.

Doamne, ma intreb: ce pacat pusese stapanire pe ei ca sa nu mai poata vedea de loc adevarul? Pe cersetorii despre care am amintit pusese stapanire lenea; pe Anania si Safira lacomia; dar pe farisei si carturari, invidia, pizmuirea. Da, asta le imbolnavise inima.

Nu vi s-a intamplat? Ia ganditi-va: sunt oameni care iti iarta orice – sa fii lacom, betiv, desfranat.

Nu te vor lovi. Un singur lucru nu-ti va ierta niciodata: sa fii mai bun ca ei. Bunatatea ta ii arde mai mult ca orice. Ei bine, asta ii ardea pe farisei si carturari si nu putea suferi bunatatea Lui, intelepciunea, puterea, dumnezeiasca Lui. De aceea Domnul le-a zis: “Daca n-asi fi facut intre ei lucrari, pe care nimeni altul nu le-a facut si M-au urat si pe Mine si pe Tatal Meu”(Ioan XV,2-9).

Iar Sf. Stefan ii infrunta astfel: “Oamenii tari la cerbice, voi totdeauna va impotriviti Duhului Sfant” (Fapte VII,58).

Iata dar, iubitii mei, un alt mare pacat impotriva Sf. Duh. Sa vezi adevarul si viata, sa vezi stralucind Duhul lui Dumnezeu, stralucind in Mantuitorul Hristos si in Biserica Lui si totusi sa nu crezi – nici in Hristos, nici in Biserica. Te desparti de Duhul cel Sfant, de adevar si viata, caci “duhul da viata”.

In sfarsit, vom mai face cunostinta acum cu un pacat fata de Duhul Sfant, care dupa marturia Sf. Scripturi Domnul l-a numit chiar de-a dreptul-sa ascultam: “Oricine va vorbi (pacatui) impotriva Fiului Omului nu va fi iertat nici in in veacul de acum, nici in cel viitor”(Matei XII,32).

La ce oare s-a gandit Mantuitorul cad a rostit asemenea hotarare atat de grava? Noi credeam ca a avut in vedere fapte precise si mai mult chiar o anumita fiinta omeneasca. Ia sa ne amintim: cunoastem noi oare vreun suflet care sa fi pacatuit si impotriva Mantuitorului prin aceea ca L-a vandut si impotriva Sf. Duh, pentru ca s-a spanzurat, si-a luat viata, viata care este cel mai de pret dar al Sf. Duh, datatorul de viata.

Da, iata cel mai cumplit pacat impotriva Sf. Duh, sinuciderea, nimicirea vietii tale, care nu este a ta, ci este darul lui Dumnezeu.

De multe ori ne-am intrebat: oare, daca de la Dumnezeu a fost randuit sa se jertfeasca Fiul Sau pentru noi, iar Iuda ca unealta a vanzarii, a rastignirii, a drumului spre jertfa, nu era cu putinta sa capete si el iertare? Ba da! Mantuitorul a stiut ca mai inainte raspunsul. Acesta este: “Tot pacatul impotriva Fiului-Omului, impotriva SF. Duh nu va fi iertat niciodata”. Parca Iisus ar zice: “Iudo, tu vei pacatui impotriva Fiului-Omului, impotriva Mea, Ma vei vinde. Ei bine, Eu te iert, te-am iertat de pe acum, inainte chiar de a fi facut pacatul. Dar tu vei pacatui. Dar tu vei pacatui si impotriva Sf. Duh. De aceasta Eu nu te mai pot ierta, este un pacat facut de tine impotriva ta, a vietii tale”.

Auziti, noiam al iubirii dumnezeiesti: Iudo, de iei viata Mea, Eu te iert…dar nu-ti lua singur viata ta – impotriva voiei tale, nici Eu si nici nimeni nu te poate mantui. Teribil pacat! Toate se mai pot ierta, daca cel putin in pragul sfrasitului se trezeste constiinta si intra in lumina pocaintei. Sinuciderea nu se mai poate ierta. Nu mai este timp de pocainta, moartea vine deodata cu pacatul, trece din intunericul deznadejdii, in intunericul vesnic.

Iata, dragii mei frati, asa se strecoara usurel pacatul in sufletul omului si-l momeste: “Gusta si tu nitel din dulceata lui, n-o fi foc!” Si dulceata lui te cucereste, pune stapanire pe tine, te desparte de Dumnezeu, de Duhul Lui cel datator de viata si putere, de Biserica Lui, te ruineaza si in cele din urma, slabit, istovit, cazi in deznadejde si in pieire vesnica.

Doamne, ce putere de viata, ce siguranta, ce tinta luminoasa iti dau credinta, nadejdea, dragostea, aceste chemari ceresti a lui ale Sf. Duh. “Alerg la tinta pentru premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu in Hristos Iisus”(Filipeni III,14) striga Sf.Pavel.

Sa putem fata de fata, daca vreti sa ne convingem mai puternic, darurile Duhului Sfant impartasite in Biserica Domnului si cumplitele urmari ale pacatelor impotriva Sf. Duh. Sa ascultam: voi aduce marturia unui om al lui Dumnezeu, care desi era bolnav de patul zacerii tintui, dar patruns adanc de credinta, de nadejde si iubire fata de Domnul, se simtea coplesit de bucuria darurilor dumnezeiesti.

“Eram bolnav – zice el – si simteam o mare nevoie sa ma impartasesc. Dupa impartasirea cu Sf. Taine, duhul meu se inaripa cu o nadejde negraita in Dumnezeu, iar inima mea se umplea de o multumire catre Domnul nostru Iisus Hristos. Iubirea Lui parca vorbea intru mine, inauntru finite mele cu atata putere, ca eu nu mai simteam nici o suferinta. Rugaciunea, aducerile aminte de viata Mantuitorului produceau in mine un cutremur plin de bucurie si innoiau inima mea. Domnul era aproape, il simteam duhul, dragostea Lui cea nemarginita, sufletul meu traia prin El.

Intelegeam cum Domnul a sfintit totul pentru mine: si aerul ce ma inconjoara, si apa care am baut-o, si patul pe care zaceam si mormantul in care ma pregateam sa cobor…Eram coplesit de dragostea lui Dumnezeu.

Sf.Asteapta 15.08.2010 00:41:02

Cateheza păcatului, partea III: Despre păcatele împotriva Duhului Sfânt 3

Iata ce face Duhul Sfant al lui Dumnezeu in inima omului. Si fata de un suflet atat de daruit, imbunatatit prin Duhul Domnului, iata si icoana unui alt suflet, despartit de Dumnezeu: Am auzit de un om care o viata intreaga n-a trait decat robind pacatului-betie, desfrau, jocuri de noroc, placeri, nopti pierdute, ca fiul risipitor. Puterea, toate incheieturile vietii i-au slabit inainte de a imbatrani. Cazu la pat. Nici un reazim. Pe Dumnezeu il parasise el, pe dansul il parasesc prietenii fatarnici. In sfarsit, se gaseste totusi unul din ei, vine, incearca sa-l intareasca:

-”Ai curaj frate, curaj, ai nadejde!”…

- “As vrea sa am nadejde, sa nadajduiesc, raspunse nefericitul, – dar in cer?”…

- “Nadejdea” celui necredincios va pieri”, zice Psalmistul.

Deci, iubiti mei frati, as vrea sa pun la inima noastra cu mult apas cele ce am invatat astazi: a te impotrivi Sf. Duh, inseamna a lupta impotriva propriei tale vieti, propriei tale mantuiri.

- Nepocainta, lipsa a cat de putine fapte bune, te despart de Dumnezeu care este chipul a toata bunatatea.

- Impotrivirea la chemarea lui Dumnezeu, a Bisericii, a adevarului (ca fariseii) fie dintr-o impietrire a inimii in lacomie, lene, fie dintr-o trufie, pizmuire, ura, fac din tine un vrajmas al adevarului, al Duhului Sfant.

- In sfarsit, deznadejdea, sa te lasi doborat de norii negri ai ispitelor- dupa ce pacatul ti-a supt toate puterile – sa pierzi increderea, nadejdea in iubirea cea fara margini a lui Dumnezeu, iata cel mai cumplit pacat impotriva Sf Duh.

Dar, sa nu fie niciodata, fratilor! Departe de noi. Mult doresc si ma rog lui Dumnezeu pentru aceasta, sa invatam ceva din cuvantul nostru de astazi. Toti pacatuim, dar cel putin sa nu cadem atat de adanc si grav incat sa pierdem harul lui Dumnezeu, sa nu pierdem pe Duhul Sfant, sa nu pierdem adica credinta, nadejdea, dragostea. Caci, un lucru sa-l cunoastem bine: noi singuri ne pierdem indepartandu-ne de harul lui Dumnezeu, de viata. “ pe cel rau, rautatea lui il ucide”(Ps.XXXIII,21). Aceasta mai ales ne invata pacatele impotriva Sf Duh. “Pacatul isi cauta vinovatul”, zice poporul. Si nepocainta si impietrirea in rau, in pizmuire bunaoara, si deznadejde, noi le odraslim, le crestem la san si apoi ele ne otravesc si ne ucid.

“Lemnul nu are din fire viermi, ci numai prin putrezire i se intampla sa nasca si apoi acesti viermi il mananca precum fierul din sine face rugina care il roade, iar moliile strica hainele din care s-au facut, asa si sufletul face rautatea” (Sf.Dorotei) care apoi il macina si il nimiceste. “Lemnele fac focul si apoi el le mistuieste asa cum mistuieste pacatul pe cel rau”, zice si Sf. Grigore.

Asa lucreaza tot pacatul, dar mai ales pacatele impotriva Sf. Duh. De aceea sa nu-l lasam de loc sa patrunda momeala pacatelor oricare ar fi, in noi: mandrie, pismuire, desfrau, lacomie. Daca a intrat, sa ne izbavim de ele repede, aruncandu-le la picioarele duhovnicului, in Taina Sf. Pocainte, repede, pana ce ele nu au pus stapanire pe noi. Si oricat de greu am fi cazut poruncii lui Dumnezeu, sa nu ne pierdem niciodata nadejdea.

Dar mai presus de toate, Mantuitorul ne invata: “privegheati si va rugati ca sa nu cadeti in ispita”.

In veghe, in atentie continua fata de ispita, in rugaciune sta lupta impotriva acestor pacate. Sfintii Parinti ne invata astfel despre asemenea veghe, ca pacatul sa nu intre inauntru.

Cand intr-o noapte talharii se apropiau de casa cuiva si daca vad lumina in casa aceea, aud si soapta, se departeaza, zicand intre dansii: oamnei acestia sunt trezi, lumina este aprinsa si vorbesc intre ei. Daca este intuneric dau navala sparg casa si o prada de tot avutul ei. La fel se petrece si cu casa sufletului. Cand se aproprie ispitele, duhurile si gandurile rele de noi, daca inauntru in casa inimii este semn si intuneric lesne suntem jefuiti de credinta, nadejde, iubire, de tot darul Sf.Duh.

Dar, daca dimpotriva inauntru noastru s-a aprins lumina credintei, a harului lui Dumnezeu si inauntru sunt treze puterile sufletului, mintea cu inima vorbesc in rugaciune, atunci niciodata pacatul nu ne va putea birui.

Sursa: Pr. Petre Teodor – “Păcate și virtuți” (cateheze)

Sf.Asteapta 15.08.2010 00:41:47

Ajungeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

vsovivi 17.08.2010 14:50:51

Domnule, cel mai mare păcat e ăla pe care-l știi că-l știi că e al aproapelui tău, un neajuns, și nu vezi că sub el se ascunde cârteala ta... aia față de Dumnezeu adică marea ta crediniță ținută înaintea aplaudacilor și romanilor dar e o credință necredincioasă, defapt chiar una cârtitoare și răzvrătită ca să mintă și care iacătă că ia mereu partea lui gLumeail marele avocățelaș face dezbinare și a lui Grijoil marele păcuraș coconaș ce dă cu păcură ispisisikaa niagră a lui nenia ca să nu se știe de unde se ridică pootoareaoarea cea savantă și aristocratică de cafia susținută cu aplumb pe la toate ospețețele gLumii „bune”.

Deci Cuvinte al Lui Dumnezeu, Iisuse du-mă iar... după sfână voia Ta.

Și să nu judec cu nici un chip și să mă smeresc tainic cu oricechip... ca să ascult.

Să nu ținem supărarea... deci îl iert pe Roul că a crezut că eu caut întietatea ispismurâcii din pisma lui ispisisikaa neagră cu musteți și gene albe... de la lapte... gros... firește. (gud point, hai DDD, Dan Diaconescu Direct la președenție)

vsovivi 17.08.2010 15:35:35

...adică e vorba de credința cea mare nemulțu-mită! Mulțumită nemulțumită de la mită.

Dar o îmbrățișare curată „rezolvă” orice problemă... de mită albă... sau neagră.

O îmbrățișare curată... vino.

costache marilena 17.08.2010 16:28:41

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 278610)
Domnule, cel mai mare păcat e ăla pe care-l știi că-l știi că e al aproapelui tău, un neajuns, și nu vezi că sub el se ascunde cârteala ta... aia față de Dumnezeu adică marea ta crediniță ținută înaintea aplaudacilor și romanilor dar e o credință necredincioasă, defapt chiar una cârtitoare și răzvrătită ca să mintă și care iacătă că ia mereu partea lui gLumeail marele avocățelaș face dezbinare și a lui Grijoil marele păcuraș coconaș ce dă cu păcură ispisisikaa niagră a lui nenia ca să nu se știe de unde se ridică pootoareaoarea cea savantă și aristocratică de cafia susținută cu aplumb pe la toate ospețețele gLumii „bune”.

Deci Cuvinte al Lui Dumnezeu, Iisuse du-mă iar... după sfână voia Ta.

Și să nu judec cu nici un chip și să mă smeresc tainic cu oricechip... ca să ascult.

Să nu ținem supărarea... deci îl iert pe Roul că a crezut că eu caut întietatea ispismurâcii din pisma lui ispisisikaa neagră cu musteți și gene albe... de la lapte... gros... firește. (gud point, hai DDD, Dan Diaconescu Direct la președenție)

Ma iertati, dar imi recunosc cu rusine neputinta mea de a pricepe ceva din spusele dvs...
Am incercat din rasputeri sa va inteleg postarile. Sunteti atat de... profund!!! uneori intrezaresc ceva, ceva, cate o "pata" de lumina din adancul cugetarilor dvs. dar imi scapa mereu. Vreau sa spun ca intru pe forumul acesta din interes duhovnicesc. Poate mai invat si eu ceva. Citesc, selectez, de la unii invat ce sa fac, de la altii ce sa nu fac, etc. Cand dau de postarile dvs. ma ia cu ameteli si nu-mi pot infrana intrebarea: aveti cumva probleme de exprimare, sau va bateti joc de cei de pe forum? ... ori poate practicati "nebunia pentru Hristos" on-line? originala cale de mantuire ati ales... ma iertati !
Apara-ma Doamne, Dumnezeul meu de ispita judecarii aproapelui!
Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa !

Raoul 17.08.2010 17:00:46

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 278679)
Ma iertati, dar imi recunosc cu rusine neputinta mea de a pricepe ceva din spusele dvs...
Am incercat din rasputeri sa va inteleg postarile. Sunteti atat de... profund!!! uneori intrezaresc ceva, ceva, cate o "pata" de lumina din adancul cugetarilor dvs. dar imi scapa mereu. Vreau sa spun ca intru pe forumul acesta din interes duhovnicesc. Poate mai invat si eu ceva. Citesc, selectez, de la unii invat ce sa fac, de la altii ce sa nu fac, etc. Cand dau de postarile dvs. ma ia cu ameteli si nu-mi pot infrana intrebarea: aveti cumva probleme de exprimare, sau va bateti joc de cei de pe forum? ... ori poate practicati "nebunia pentru Hristos" on-line? originala cale de mantuire ati ales... ma iertati !

Da,intrebarile astea mi le-am pus si eu. Dar atat,de judecat nu pot sa judec pe nimeni,doar Dumnezeu stie ce e in sufletul fiecarui om si cat de mare e credinta lui. Poate parea un nebun,un pacatos,si sa fie un sfant. Nu avem de unde stii.

vsovivi 17.08.2010 18:02:18

Citat:

Nu-ți fă probleme că nici eu nu pricep nimica...

Pare bizar dar chiar dacă nu pricepem ceea ce e evident, cu toate astea se manifestă acel ceva ce nu este evident... și Carele are dreptate fără să impună cuiva ceva... realizazi asta doar dacă ești atent-at... atentă... atenTată... și Mamă, la toate și nu numai la firu* roșu așa cum te fentează filmele și shourile de pe TV.

costache marilena 17.08.2010 22:28:13

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 278716)
Nu-ți fă probleme că nici eu nu pricep nimica...

Pare bizar dar chiar dacă nu pricepem ceea ce e evident, cu toate astea se manifestă acel ceva ce nu este evident... și Carele are dreptate fără să impună cuiva ceva... realizazi asta doar dacă ești atent-at... atentă... atenTată... și Mamă, la toate și nu numai la firu* roșu așa cum te fentează filmele și shourile de pe TV.

Daca taceam, filozof ramaneam!
Evident! Cum de nu mi-am dat seama? Singurul lucru care se manifesta evident, strident, persistent, care se impune fortat si ingamfat este PROSTIA (mea!)...
...evidenta plutitoare, goala pe dinauntru, putregai fara greutate, gunoi aruncat de dusman in ochii celor ce cauta Calea spre Adevar si Viata.
Sincere, umile dar evidente cereri de iertare!

vsovivi 18.08.2010 08:44:20

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 278855)
Daca taceam, filozof ramaneam!
Evident! Cum de nu mi-am dat seama? Singurul lucru care se manifesta evident, strident, persistent, care se impune fortat si ingamfat este PROSTIA (mea!)...
...evidenta plutitoare, goala pe dinauntru, putregai fara greutate, gunoi aruncat de dusman in ochii celor ce cauta Calea spre Adevar si Viata.
Sincere, umile dar evidente cereri de iertare!

Păi draga mea, știam că o să te victimizezi în public, de aia am și bătut apropoul la prostie, dar nu e vorba doar de prostia ta, a mea sau a altuia... ci de prostia aia comunitară care se face că nu pricepe și defapt nu e prostie ci este viclenie... e un soi de buze vicleneșe ce dau roade din burtica unui bagabondaș descurcăreț și îndrăzneț, ceva gen mazăre sau linte...

Nu ai de ce „să-ți ceri iertare”, că doar tu ai început de m-ai făcut nebun, după ce m-ai lăudat cu înțelepciuni profunde... dar eu sunt tăbăcit, că la 92 de ani și 7 luni, am văzut și auzit destule, am trăit destule și nu mă mai doare decât păcatul acumulat, mă doare voirea întinării, învoirea cu ispita întinării, dorința și dorul după întinări... și mă mai doare ceva ca un cuțit în inimă, ca o otravă în pântec, ca un fum toxic în plămâni, e vorba de cugetarea de sine îndoielnică și îngâmfată... așa de avocățelașe și atât de tiranică fiindcă e a mea încât mă iau cu mâinile de musteți, și mă laud mereu cu ea... că ia, adică fură... și apoi... și apoi... și apoi... tortură.

Dar nu știu ce e de priceput, și de ce te arăți atât de nemulțumită și nedreptățită, păi nu vezi că m-am pus cot la cot cu tine și pe mine m-am făcut mai prost ca tine din moment ce eu nu am habar ce vorbesc?

Deci nu te supăra soră, că nu te-am făcut proastă pe tine deși știam că precis o să crezi că la tine mă refer... dar nu vezi tu la cine se referă divertisiuniunile? La firu* roșu!

Bun, deci am găsit păcatul cel mare, am văzut ceva, prostia altcuiva, dar acum să vedem cum îl scoatem afară? Cum? Uite mă fac că nu știu ca să crezi dumneata că știu... păi dacă știam cu siguranță nu-l aveam, și pileosof rămâneam, aveam pile la angajare că cică chiar credeau tot ce am scris acolo în CV-u. Și apoi le-am susținut credinbil înaintea comiției. Și ce miștouri au mai făcut de mine... asta nu se mai spune.

vsovivi 18.08.2010 09:01:20

Mă, da este un păcat și mai mare decât prostia altcuiva:

minciuna din nerăbdare sub mustrare venită de la mai mare.

E aproape imposibil să reziști... chiar când nu te mustră tu nu suferi și zici că precis te-a mustrat. Tot de acolo vine, din cugetările părelnice, cugetarea de sine, cugetarea mea... și te ajută și avocățelașul cu buze vicleneșe ca să poți să mai fi un bagabondaș... aș... aș... iubi din egoism întinarea... întinarea mea și a altuia.:61:

Mă și nu v-am zis că totul se trage la o cafea... de la cafea?

costache marilena 18.08.2010 10:08:56

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 278696)
Da,intrebarile astea mi le-am pus si eu. Dar atat,de judecat nu pot sa judec pe nimeni,doar Dumnezeu stie ce e in sufletul fiecarui om si cat de mare e credinta lui. Poate parea un nebun,un pacatos,si sa fie un sfant. Nu avem de unde stii.

Aveti perfecta dreptate! Eu nu m-am putut abtine... si regret.
Doamne ajuta!

costache marilena 18.08.2010 10:25:20

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 278955)
Păi draga mea, știam că o să te victimizezi în public, de aia am și bătut apropoul la prostie, dar nu e vorba doar de prostia ta, a mea sau a altuia... ci de prostia aia comunitară care se face că nu pricepe și defapt nu e prostie ci este viclenie... e un soi de buze vicleneșe ce dau roade din burtica unui bagabondaș descurcăreț și îndrăzneț, ceva gen mazăre sau linte...

Nu ai de ce „să-ți ceri iertare”, că doar tu ai început de m-ai făcut nebun, după ce m-ai lăudat cu înțelepciuni profunde... dar eu sunt tăbăcit, că la 92 de ani și 7 luni, am văzut și auzit destule, am trăit destule și nu mă mai doare decât păcatul acumulat, mă doare voirea întinării, învoirea cu ispita întinării, dorința și dorul după întinări... și mă mai doare ceva ca un cuțit în inimă, ca o otravă în pântec, ca un fum toxic în plămâni, e vorba de cugetarea de sine îndoielnică și îngâmfată... așa de avocățelașe și atât de tiranică fiindcă e a mea încât mă iau cu mâinile de musteți, și mă laud mereu cu ea... că ia, adică fură... și apoi... și apoi... și apoi... tortură.

Dar nu știu ce e de priceput, și de ce te arăți atât de nemulțumită și nedreptățită, păi nu vezi că m-am pus cot la cot cu tine și pe mine m-am făcut mai prost ca tine din moment ce eu nu am habar ce vorbesc?

Deci nu te supăra soră, că nu te-am făcut proastă pe tine deși știam că precis o să crezi că la tine mă refer... dar nu vezi tu la cine se referă divertisiuniunile? La firu* roșu!

Bun, deci am găsit păcatul cel mare, am văzut ceva, prostia altcuiva, dar acum să vedem cum îl scoatem afară? Cum? Uite mă fac că nu știu ca să crezi dumneata că știu... păi dacă știam cu siguranță nu-l aveam, și pileosof rămâneam, aveam pile la angajare că cică chiar credeau tot ce am scris acolo în CV-u. Și apoi le-am susținut credinbil înaintea comiției. Și ce miștouri au mai făcut de mine... asta nu se mai spune.

...intru pe forum si citesc. Aha! ... pricep!... pricep? parca nu... citesc dar nu te pot "citi". Dar, stai, acum am inteles ceva... ceva, sau nu? si, totusi, parca am prins ideia... si iara mi-a scapat... alunecos? sfatos? induhovnicit? sau ratacit?
de fapt ce vreau? sa stiu? sau sa cunosc?... de ce?
...te anunt: RENUNT!

AngelicaKroner 18.08.2010 10:59:54

Vsovivi, mincinos pucios

Citat:

Vsovivi este un mincinos pucios care se dă drept ortodox, dar nu e; se dă moș de 92 de ani, dar nu e, căci are 42. Adică așa spune el, când spune că are 42 și 6 luni, , când că are 92 și 7 luni . Și pe deasupra își mai bate joc și de alții. Adică, se dă mare și deștept, și rezultă că ceilalți toțți sun proști, dar poți fi inteligent și eretic în același timp. E cazul lui Vsovivi, care face fie pe față, fie voalat, propagandă sectei Pucioșilor. De câte ori ai să vezi că scrie "Cuvântul lui Dumnezeu" în postările lui, să știi că Vsovivi nu se referă la Biblia Ortodoxă, așa cum ne referim noi toți, ci la Biblia Pucioșilor, scrisă de ei începând cu anul 1955.

Marius22 18.08.2010 11:14:14

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 278991)
...intru pe forum si citesc. Aha! ... pricep!... pricep? parca nu... citesc dar nu te pot "citi". Dar, stai, acum am inteles ceva... ceva, sau nu? si, totusi, parca am prins ideia... si iara mi-a scapat... alunecos? sfatos? induhovnicit? sau ratacit?
de fapt ce vreau? sa stiu? sau sa cunosc?... de ce?
...te anunt: RENUNT!

Vsovivi cred ca incearca sa exprime invatatura crestina in maniera dadaista. Uneori ii reuseste, alteori se alege praful...

costache marilena 18.08.2010 11:27:52

Citat:

În prealabil postat de Necredincios (Post 275755)
Cel mai groaznic, cel mai periculos?

Parerea mea este ca toate pacatele sunt groaznice.
Pacat periculos suna a pleonasm... Cum ar fi, de ex: 'baba batrana"...

Aceasta intrebare s-a nascut din CURIOZITATE. Adica din dorinta de a cunoaste si intelege ceva nou ? din interesul pentru ceva dosebit? sau dintr-un interes meschin, de a iscodi, de a rade si a batjocori?
(Nu fac nici o aluzie jignitoare la cel care a pus aceasta intrebare.)
Daca insusirea noastra de a fi curiosi este orientata spre a afla cele placute lui Dumnezeu in vederea imbunatatirii firii noastre sau pentru a afla un mijloc de a ajuta aproapele, de a usura viata noastra si a semenilor, atunci CURIOZITATEA poate fi o cale spre mantuire. Daca suntem curiosi din alte pricini este pacat.
In concluzie, pe lista pacatelor putem trece si CURIOZITATEA.

Pace si ganduri bune!

vsovivi 18.08.2010 11:30:09

Citat:

În prealabil postat de AngelicaKroner (Post 279005)
Vsovivi este un mincinos pucios care se dă drept ortodox, dar nu e; se dă moș de 92 de ani, dar nu e, căci are 42. Adică așa spune el, când spune că are 42 și 6 luni, , când că are 92 și 7 luni . Și pe deasupra își mai bate joc și de alții. Adică, se dă mare și deștept, și rezultă că ceilalți toțți sun proști, dar poți fi inteligent și eretic în același timp. E cazul lui Vsovivi, care face fie pe față, fie voalat, propagandă sectei Pucioșilor. De câte ori ai să vezi că scrie "Cuvântul lui Dumnezeu" în postările lui, să știi că Vsovivi nu se referă la Biblia Ortodoxă, așa cum ne referim noi toți, ci la Biblia Pucioșilor, scrisă de ei începând cu anul 1955.

Adică tot eu...

Adică tot eu mint și tot ei sunt sectă... și nu voi, firește... că probabil voi aveți pile pe undeva... pe la cine oare?

Păi nu e vârsta mea? Până și vârsta mea de 92 de ani și 7 luni o vrei și tu și MariaMargareta roata bicicleta? Păi ce să faceți voi cu ea? Că dacă v-o dau și ați avea voi vârsta mea, 92 de ani și 7 luni, nu știu ce v-ați face... cu ea.

Dar uite zic și eu ca ceaușeasca: Dovada?!!

Spui că mint din prozelitism înțelept pentru pucioși și că sunt dintre ei... păi cum dacă nu m-am botezat încă la ei și nu am întâlnit pe nimeni din sfânta Cetate și locuiesc în Cluj, și sunt mirean mare păcătos din poBor ce merg să-l mai aud din când în când pe părintele Teofil sau pe Pintea Viteazul... la Catedrală... Deci cum spui mereu că le fac Pucioșilor propagandă? Păi eu îl aștept pe Ilie care vine iar, și azi și mâine iar la telejurnal...

Nu am făcut la nimeni propagandă deșartă ci v-am mărturisit pe Adevărul... dar voi mereu vă îndoiți chiar și după ce ați căzut mereu în propriile minciuni și o știți prea bine... și nu vă convine și tot eu sunt de vină... păi nu vă convine că vă iert mereu și că v-am mărturisit pe unde e bine s-o luați și voi... spre Lumină și nu spre întunericul cel mai din afară, nu pe acolo unde e scrâșnirea dinților și scârnirea măselelor și frigul focului veșnic.

Nu știu de ce sunteți așa de supărăcioși, defapt știu, de la politică, fiindcă v-au băgat în cap să credeți că vreți „fericirea” că puteți face toate păcatele așa ca ei și să spuneți toate minciunile crezându-vă câini vrednici ce apără minteresul de partid, adică peștera de tâlhari, casa... dar e casa păcatului, casa robiei, casa lui ispiton-faraon... Și oare voi chiar nu credeți? Nu vreți să deschideți ochii mari? Și chiar să nu aibă Domnul miriade de îngeri și legiuni de arhangheli gata să plinească într-o clipă voia Domnului? Să aibă nevoie să-l apere niște puști? sau niște boșorogi de 92 de ani și 7 luni așa ca mine? Să-l apere de erezii și de secte prin prozelitismul vredniciei de sine că iată numai eu sunt vrednic? Și cel mai ortodox dintre toți ortodocșii mireni mari păcătoși mireni din poBor? Și mare Pucios pe deasupra?

Deci v-am zis e vorba de păcatul cel mare, prozelitismul credinței necredincioase ce vine din socotința vredniciei de sine și din autoândreptățirea cu propria lui cugetare venită așa ca o bârfă a nemulțumirii răzvrătit cârtitoare... pentru dorul de întinare... întinarea altuia.

Nu mai fiți unelțicile politicienilor ce răspândesc înțelepciunea prozelită a mintereselor lui nenia ci înrolați-vă în Domnul... că altfel cădeți în superstiț, cine voiește, că dragoste cu deasila nu mere pere în panere ce se dă nu se mai cere...

Că iată vă spun cea mai mare taină:

Domnul nostru Iisus Hristos ce se născuse deja din pururea fecioara preacurată Maria a fost văzut de Moise pe munte de la spate, când se pitise în crăpăturile munților. Cum e posibil? Iată că e posibil!

I-a să vedem dacă și acum mă acuzați tot pe mine de erezie sau sectarism? Ia să vedem credeți sau nu credeți grozăvia aceasta care v-am mărturisit? E grozăvia lui Dumnezeu!

„Avară-i vopsât gardhul și-nlăuntru leneopardul!”,
„Râde ciorb de oală spartă fiindcă ciorb la ciorb nu-și scoate ochii, oqqqlulhul în care e șade bârna telescopică, șade pe 7 munți ca pe niște ape mari... ape de nisisip, acolo unde a rodit ispisisikaa ceva și apoi a acoperit ca să ai tu ce căuta împreună cu fiuțul ăla micu... ăla din desfrânata jidoavcă, autoîntronatu* la loc sfânt... cum ar veni adică, a lu* nenia.”

costache marilena 18.08.2010 11:38:13

Citat:

În prealabil postat de Marius22 (Post 279011)
Vsovivi cred ca incearca sa exprime invatatura crestina in maniera dadaista. Uneori ii reuseste, alteori se alege praful...

Ai zis bine "maniera dadaista". Chiar asa pare. Dar sa-l lasam in ale lui!

vsovivi 18.08.2010 12:44:07

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 279024)
Citat:

În prealabil postat de Marius22 http://www.crestinortodox.ro/forum/i...s/viewpost.gif
Ai zis bine "maniera dadaista". Chiar asa pare. Dar sa-l lasam in ale lui!

Păi chiar așa, tratați-mă ca pe lepros, că am lepâră „albă” și ciumă bombonanică în sân, dar iată că mulțumită Domnului Iisus Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, pare că începe să se vindece și iată am pentru ce să îi mulțumesc... veșnic. (Credința Lui m-a mîntuit.)

Dar draga mea... dadaiștii, yesmenii, nu cumva sunteți voi? Și ia spune cui anume spuneți voi cel mai adesea: yes sir?

Vă spun eu că știu de pe pielea mea: întinării... întinării... întinării.

Pe plac lui Doruțu* adicătelea cum ar veni... pulsiuni pătimașe și sevrotice la o cafea... de la cafea... cafeaua aia dulce amărui... iubito... nu te uita la mine ca pinguinu* la baliză... ci ia cu tine și inima mea... acolo în America sau în Asia: din inima ta.

costache marilena 18.08.2010 12:59:35

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 279085)
Păi chiar așa, tratați-mă ca pe lepros, că am lepră albă și ciumă bombonanică în sân, dar mulțumită Domnului Iisus Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, pare că începe să se vindece și iată am pentru ce să îi mulțumesc... veșnic.

Dar draga mea... dadaiștii, yesmenii, nu cumva sunteți voi? Și ia spune cui anume spuneți voi cel mai adesea: yes sir?

Lui Doruțu* adicătelea cum ar veni... pulsiuni pătimașe și sevrotice la o cafea... de la cafea... cafeaua aia dulce amărui.

Nu te tratez ca pe un lepros dar nici nu mai incerc sa inteleg ce zici.
"Dadaismul" este un curent literar si artistic caracterizat prin negarea legaturii dintre gandirea logica si exprimarea artistica / literara, alaturare incoerenta de cuvinte ( in literatura) sau de linii si culori in artele plastice. Colaje. Nu are nici o lagatura cu "yes man-ii".

costache marilena 18.08.2010 13:02:35

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 279085)
Păi chiar așa, tratați-mă ca pe lepros, că am lepră albă și ciumă bombonanică în sân, dar mulțumită Domnului Iisus Hristos, Cuvântul lui Dumnezeu, pare că începe să se vindece și iată am pentru ce să îi mulțumesc... veșnic.

Pe plac lui Doruțu* adicătelea cum ar veni... pulsiuni pătimașe și sevrotice la o cafea... de la cafea... cafeaua aia dulce amărui... iubito.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Dadaism

mariamargareta 18.08.2010 13:57:30

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 279022)
Adică tot eu...

Adică tot eu mint și tot ei sunt sectă... și nu voi, firește... că probabil voi aveți pile pe undeva... pe la cine oare?

Păi nu e vârsta mea? Până și vârsta mea de 92 de ani și 7 luni o vrei și tu și MariaMargareta roata bicicleta? Păi ce să faceți voi cu ea? Că dacă v-o dau și ați avea voi vârsta mea, 92 de ani și 7 luni, nu știu ce v-ați face... cu ea.

Dar uite zic și eu ca ceaușeasca: Dovada?!!

Dovada e că până deunăzi, la "autobiografia lui Vsovi" de pe acest Forum scria negru pe alb 42 de ani, apoi după ce am semnalat eu minciuna, îndată ai schimbat 42 în 92. De ce-ai schimbat? De ce n-ai lăsat așa cum era? ca să ascunzi minciuna, ca pisikka în nisipp. Te-ai bazat pe iuțeala de mână și pe întuneric, că n-o să te vadă nimeni. Uite că te-a văzut cineva, și te-a prins cu mâța-n sac!

Deci, iată că minciuna ta tot a ieșit ca untdelemnul la suprafața apei.

Mai aveai cândva pe Forum la datele personale și o reproducere blurată a cărții tale de identitate. Tinerel și chelboșel, ca la 40-45 de ani, cheluț, cheluț bine, cu tricolorul la gât ca un fular și holbându-te la noi de pe sticlă, ca să ne sperii... Apoi ai scos cartea de identitate și a rămas tricolorul, ca să vedem noi cât de patrihoț ești.

Cât despre refuzul de a recunoaște deschis că totuși gândești pucioșheșhte, deși zici că nu te-ai bothezat (încă) la ei, asta dovedește că n-ai curajul răspunderii. Dacă tot stai în Cluj și mergi pe la cathedrală, ți-am mai spus că n-ar strica să te consulți cu preasfințitul Irineu Bistriceanul, să vhezi cam ce părere are și dumnealui, că are ceva espheriență în domeniu. E un ierarh bun și potolit, ai putea avea încredere în ce-ți va spune despre Pucioși. Apoi, de vei vrea să voiești, vistavoiule Vsovii (Vsovivii) să vii și să ne spui și nouă, plebea Forumului, ce ți-a zis vlădica la ureke; nu de alta, dar să nu murim proști.

vsovivi 18.08.2010 13:58:22

Deci stimate playboy... dă-mi nopțile n-apoi.

vsovivi 18.08.2010 14:03:07

Citat:

În prealabil postat de mariamargareta (Post 279123)
Dovada e că până deunăzi, la "autobiografia lui Vsovi" de pe acest Forum scria negru pe alb 42 de ani, apoi după ce am semnalat eu minciuna, îndată ai schimbat 42 în 92. De ce-ai schimbat? De ce n-ai lăsat așa cum era? ca să ascunzi minciuna, ca pisikka în nisipp. Te-ai bazat pe iuțeala de mână și pe întuneric, că n-o să te vadă nimeni. Uite că te-a văzut cineva, și te-a prins cu mâța-n sac!

Deci, iată că minciuna ta tot a ieșit ca untdelemnul la suprafața apei.

Mai aveai cândva pe Forum la datele personale și o reproducere blurată a cărții tale de identitate. Tinerel și chelboșel, ca la 40-45 de ani, cheluț, cheluț bine, cu tricolorul la gât ca un fular și holbându-te la noi de pe sticlă, ca să ne sperii... Apoi ai scos cartea de identitate și a rămas tricolorul, ca să vedem noi cât de patrihoț ești.

Cât despre refuzul de a recunoaște deschis că totuși gândești pucioșheșhte, deși zici că nu te-ai bothezat (încă) la ei, asta dovedește că n-ai curajul răspunderii. Dacă tot stai în Cluj și mergi pe la cathedrală, ți-am mai spus că n-ar strica să te consulți cu preasfințitul Irineu Bistriceanul, să vhezi cam ce părere are și dumnealui, că are ceva espheriență în domeniu. E un ierarh bun și potolit, ai putea avea încredere în ce-ți va spune despre Pucioși. Apoi, de vei vrea să voiești, vistavoiule Vsovii (Vsovivii) să vii și să ne spui și nouă, plebea Forumului, ce ți-a zis vlădica la ureke; nu de alta, dar să nu murim proști.

Ți se pare „draga” mea, nu am schimbat nimic... după discuția cu tine, sau „demascarea” vârstei mele făcută de tine... ci eu am schimbat exact atunci când am socotit după ce am socotit și am ajuns la concluzia că am vârsta respectivă iar apoi când ai remarcat dumneata declarația mea, deja era de mult schimbat... și dacă nu mă înșel tu ai postat de la vsovi care într-adevăr are 42 de ani și 6 luni... dar vsovivi... are sărmanul 92 și 7 luni... deci ia aminte și adă-ți aminte de unde ai postat dumneata vârsta aceea și ai să vezi că la momentul respectiv era 92 de ani și 7 luni vârsta mea, deci nu e așa cum îți închipui tu, că am schimbat după ce ai semnalat dumneata... așa că ispisicuța mincinoasa ce încearcă o nouă diversiune ești iarăși tot tu...

Deci întâi am socotit și am postat pe forum vârsta mea, apoi am modificat la date mele și apoi ai sărit tu cu gura că sunt mincinos... și iată că acum zici că de aia am modificat că ai sărit tu cu gura...

Chiar crezi că mi-era frică de gurița ta ca să nu mă prinzi dumneata cu ispisisikaa în sac?

Și ai văzut că au apărut și omizile pe TV la știri? Nu m-ai crezut.

vsovivi 18.08.2010 14:21:28

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 279096)
Nu te tratez ca pe un lepros dar nici nu mai incerc sa inteleg ce zici.
"Dadaismul" este un curent literar si artistic caracterizat prin negarea legaturii dintre gandirea logica si exprimarea artistica / literara, alaturare incoerenta de cuvinte ( in literatura) sau de linii si culori in artele plastice. Colaje. Nu are nici o lagatura cu "yes man-ii".

Am scris eu așa:

Citat:

„Dar draga mea... dadaiștii, yesmenii, nu cumva sunteți voi? Și ia spune cui anume spuneți voi cel mai adesea: yes sir?”
Nu ți-am zis că e problemă? Că iată ai văzut prostia mea...

Păi cine a scris că dadaismul e totuna cu yesmanii?

Dintr-o enumerare:

grâu, porumb, ovăz, neghină... cum anume poți să ajungi la concluzia că grâul=porumbul=ovăzul=neghina?

Ce logică ai folosit?

Știu. Ai văzut prostia altcuiva mai mare ca a mea...

mă, și dacă nu ți-aș fi zis!.. să nu faci pact cu vulpea.

costache marilena 18.08.2010 14:32:35

Citat:

În prealabil postat de vsovivi (Post 279131)
Am scris eu așa:

Nu ți-am zis că e problemă? Că iată ai văzut prostia mea...

Păi cine a scris că dadaismul e totuna cu yesmanii?

Dintr-o enumerare:

grâu, porumb, ovăz, neghină... cum anume poți să ajungi la concluzia că grâul=porumbul=ovăzul=neghina?

Ce logică ai folosit?

Știu. Ai văzut prostia altcuiva mai mare ca a mea...

mă, și dacă nu ți-aș fi zis!.. să nu faci pact cu vulpea.

...daca tu zici...

vsovivi 18.08.2010 14:49:47

Citat:

În prealabil postat de costache marilena (Post 279139)
...daca tu zici...

Și ți-ai dat sper seama că nu poate fi vorba de dadaism... așa cum susține Marius22. Ci e vorba de derbedism, huliganism, golănism, ... adică:

Mai bine mort!

Adică mai bine erou post mortem.

Ora este GMT +3. Ora este acum 17:51:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.