Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ce alegeti intre comunism si capitalism? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10399)

Mar1vs 17.08.2010 23:03:57

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 278867)
Urât să vedem propagandă comunistă pe un forum creștin.

Exact asta subliniam si eu...
M-a uimit mult sa vad o asemenea intrebare, pe un asemenea forum, ba chiar multi care se declara crestini devotati par a sprijini si comunismul... Asta nu dovedeste decat lipsa de cultura si educatie!

Adica am ajuns eu, ateu convins, sa incerc sa-l conving pe crestin ca regimul comunist a fost defavorabil religiei, credintei si educatiei? Si nu m-as enerva chiar la culme daca cei cu care m-as contrazice ar avea o oarecare baza argumentala, ar cunoaste ceva ideologie politica si istorie... Macar cat sa stie ce s-a chemat, de fapt, "comunism".
Da' nu, ei o tin pe-a lor, si, vezi Domane, toti sunt analisti politici mai nou si isi dau cu parerea.

Am ramas fara cuvinte... Chiar nu ma asteptam la asa ceva pe un forum crestin!

Nicole_Alma 17.08.2010 23:09:46

Citat:

În prealabil postat de Mar1vs (Post 278778)

Nicole, cand am citit "pentru un ateu..." am zambit... Majoritatea ateilor pe care ii cunosti nu stiu sa sutina un punct de vedere?? Sau nu au nicio notiune despre religie/teologie si trecutul ei?? Aia nu-s atei...
In fine, multumesc pentru complimet.

Ambele variante. In general cand discut cu un ateu pe teme religioase, in general discutia se blocheaza la un moment dat din lipsa de argumente (din partea lui, evident). De asemenea te admir pt notiunile de religie pe care le ai si pt. faptul ca citesti mult.
La varsta asta esti ca un burete care cauta sa absoarba cat mai multe informatii, incercand intr-un final sa-si cristalizeze concluziile. Observ cu sambure de credinta undeva inauntrul tau, iti doresc sa reusesti sa-l cultivi pe teren cat mai fertil atunci cand va veni timpul. Eu nu cred ca esti ateu, cred ca esti agnostic...deocamdata.

Mar1vs 17.08.2010 23:44:14

Citat:

În prealabil postat de Nicole_Alma (Post 278874)
Ambele variante. In general cand discut cu un ateu pe teme religioase, in general discutia se blocheaza la un moment dat din lipsa de argumente (din partea lui, evident). De asemenea te admir pt notiunile de religie pe care le ai si pt. faptul ca citesti mult.
La varsta asta esti ca un burete care cauta sa absoarba cat mai multe informatii, incercand intr-un final sa-si cristalizeze concluziile. Observ cu sambure de credinta undeva inauntrul tau, iti doresc sa reusesti sa-l cultivi pe teren cat mai fertil atunci cand va veni timpul. Eu nu cred ca esti ateu, cred ca esti agnostic...deocamdata.

:) Mersi mult!
Da, ai dreptate in primul rand, pentru ca ar fi un "sambure" de credinta (ca in inima fiecarei persoane, de altfel... omul are nevoie instinctuala de ceva/cineva in care sa creada, s-a demonstrat psihologic). Si, da, ma consider ceva intre agnostic (fara religie) si deist (am fost influentat destul de mult de operele lui Voltaire si Diderot, si in general ale iluminismului)... Sau pot spune ca mi-am format o religie proprie, cu concepte si dogme din diferite curente religioase si filosofice. Conceptul de divinitate pentru mine reprezinta mai mult ceva metaforic, decat supranatural/spiritual. Ar fi binisor spus "Cred in Dumnezeu, insa nu cred ceea ce spune Omul despre Dumnezeu"... Mi-am dat seama ca orice religie a fost inventata ca sa manipuleze, sa controleze masele.
Si, totusi, ar fi mult mai rau fara religii! Asta da de gandit!

De asta am mentionat in semnatura "aproape ateu".

In al doilea rand, daca ai discutat cu "atei" care au ramas blocati si care n-aveau absolut deloc cultura generala si argumente... Afla ca eu nu-i consider atei pe aia. Sunt doar niste baietei frustrati care se cred "cool" daca spun ca nu cred in nimic.
Pai cum sa fii ateu daca nu ai macar niste cunostinte elementare de teologie si istoria religiilor?? Ce argumente ai avea sa negi sau nu Divinitatea?

Eu am un var care a fost calugar, iar acum a inaintat in grad (este preot-ieromonah... scuze daca n-am scris bine, dar "gradele" manastiresti nu prea le cunosc). De multe ori cand ne intalnim incepem cate o discutie prieteneasca contradictorie... si discutam, si discutam... ore intregi. Dar nu s-a intamplat sa epuizeze vre-unul dintre noi argumentele!
In fine, important este ca ne intelegem foarte bine, si ne respectam unul altuia convingerile.

In al treilea rand iti multumesc pentru remarca
Citat:

În prealabil postat de Nicole_Alma (Post 278874)
De asemenea te admir pt notiunile de religie pe care le ai si pt. faptul ca citesti mult.

:D
De unde stii ca citesc mult? Nu am spus niciodata asta... :)

Nu e nevoie sa raspunzi, ca oricum suntem cam "off-topic"... Mi-a parut bine de "mica" conversatie, dar n-am dormit deloc azi-noapte si mai am putin si adorm pe tastatura! Deci o sa cam plec...
La revedere si toate cele bune!

Cat despre alti simpatizanti ai "roscatilor", sa-mi dea mesaj privat sau sa scrie aici, ca le explic eu in detalii ce-a fost ala "comunism".

sigfrid22 18.08.2010 08:11:34

Citat:

Comunismul nu aduce decât sărăcie și opresiune. Chiar dacă s-a reușit plata datoriei externe, rezervele țării au fost secătuite complet. Necazurile în care ne zbatem acum se datorează perioadei de comunism, nu capitalismului. Industria creată de comuniști era o industrie fantomă, care nu producea decât pentru alte state cu economii fantomă. Nu era competitivă și nu e de mirare că a dispărut după 1989.

Cuba și Korea de Nord vor deveni tot mai sărace, mai izolate și oamenii vor începe să moară de foame dacă refuză contactele cu exteriorul.

Comunismul convine oamenilor leneși, care vor ca statul să le dea totul și care nu suportă ca alții să devină mai înstăriți, deci este o dorință egoistă, chiar făcând abstracție de celelalte crime de care este însoțit, lipsa libertății de expresie, persecutarea dușmanilor ideologici sau chiar a oamenilor neimplicați în politică, răpirea averilor.

Adepții comunismului sunt oameni bolnavi de pizmă, vinovați de păcatul hoției (căci asta este naționalizarea), părtași la vărsarea de sânge și celelalte nedreptăți.

Citeste " NISTE TARANI" de Dinu Sararu si ai sa vezi de unde au plecat comunistii si cum au ridicat ei tara asta din intuneric.Nationalizarea a facut un act de dreptate .Nu au dobandit bogatii decat prin inselaciuni si exploatare.Vorbesti de varsare de sange ? atunci ce a fost 1907?Comunismul Convine oamenilor lenesi?Cu lene s-au facut toate cate le-am enumerat in primul mesaj?Stii cum aratau satele si orasele pe timpul regilor?Stii cati nestiutori de carte erau? Comunistii au facut alfabetizarea si au luminat poporul.E drept ca toate hotelurile din statiunile litorale sa fie private? stii cine le-a construit? POPORUL acesta ,ale lui trebuiau sa ramana.Sunt sigura ca va mai veni o NATIONALIZARE!!

sigfrid22 18.08.2010 08:29:26

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 278676)
Ai perfecta dreptate! Pacat ce nimeni nu vrea sa raspunda la toate punctele tratate de tine. Spun ca a fost rau in comunism,dar cum a fost inainte?? Daca nu facea comunismul ce a facut aveam acum 25% populatie urbana! Ca sa nu mai zic ca infrastructura ar fi lipsit cu desavarsire. Am facut 100 de miliarde de euro datorie in 20 de ani,daca nu era comunismul deja eram datori vanduti,cred ca am fi datorat o suma de cateva ori mai mare! Si acum tot e bine,sa vedeti ce fa fi in viitor! Si mai spuneati de libertate,veti vedea libertate cand veti avea cipuri sub piele. Va vedi dori comunism in zilele acelea! Luati aminte: prigoana e proape!

Dupa cum vezi au raspuns doar cu vorbe .Eu am dat exemple concrete cu ce s-a realizat. ei stiu doar sa repete ce au auzit despre comunism dar nu vor sa faca o lista cu realizari care se vad!!!peste tot ,intoata tara sunt constructii facute de romani in comunism.Nu se gandesc Unde ar fi locuit daca nu le facea ceausescu case.Daca cei de varsta mea ar sti sa foloseasca acest gen de comunicare s-ar vedea cat sunt de multi cei care gandesc ca noi!Multumesc lui dumnezeu ca mai exista oameni care stiu sa aprecieze corect. Eu n-am sustinut ca era o societate perfecta Ci doar ca afost MULT MAI BINE atunci.

ai2 18.08.2010 09:17:19

Citat:

În prealabil postat de sigfrid22 (Post 278948)
Citeste " NISTE TARANI" de Dinu Sararu si ai sa vezi de unde au plecat comunistii si cum au ridicat ei tara asta din intuneric.Nationalizarea a facut un act de dreptate .Nu au dobandit bogatii decat prin inselaciuni si exploatare.Vorbesti de varsare de sange ? atunci ce a fost 1907?Comunismul Convine oamenilor lenesi?Cu lene s-au facut toate cate le-am enumerat in primul mesaj?Stii cum aratau satele si orasele pe timpul regilor?Stii cati nestiutori de carte erau? Comunistii au facut alfabetizarea si au luminat poporul.E drept ca toate hotelurile din statiunile litorale sa fie private? stii cine le-a construit? POPORUL acesta ,ale lui trebuiau sa ramana.Sunt sigura ca va mai veni o NATIONALIZARE!!

Din cate stiu eu Dinu Sararu a fost un securist. La ce te-ai fi asteptat de la un asemenea om? Probabil daca-l citesti si pe Iliescu ai sa vezi ce bun a fost comunismul.
Nu mai bine citesti tu despre genocidul comunist? Doar doua exemple iti dau: Pitesti si canal. Si ma simt oribil ca nu pot mentiona toate atrocitatile regimului pe care il regreti.
Oi fi enumerat tu niste lucruri bune facute de comunisti si cred ca nimeni nu le poate contesta. Problema e ca vestul pe care il critici a facut lucruri mult mai bune si fara vreun genocid si fara sa-si extermine elita satelor sau intelectuala. Ce avem noi mai bun sau mai mult decat vestul capitalist? Autostrazi nu, industrie nu, vreo cercetare de varf nu (codoi remember?), agricultura nu. Avem in schimb o mentalitate de cersetor. Totul sa vina de sus si noi sa n-avem niciun merit. Vrem salarii mari si vrem sa nu ne obosim la munca, vrem sa iesim la pensie repede si pensia sa fie cat mai mare, vrem sa avem conditii in spitale si scoli, vrem si biserici, dar pentru toate astea cine munceste? Comunismul iti dadea casa si serviciu garantat iar tu nu trebuia sa faci mai nimic. Mentalitatea asta de D-l Goe ar trebui decimata inainte sa avem pretentii.

Cei care regreta comunismul pot oricand sa stea flamanzi in frig. Acum nu te mai pandeste militia ca pe vremuri dar cu putina paranoia se rezolva si aspectul asta.

sigfrid22 18.08.2010 09:43:19

Citat:

Comunismul nu aduce decât sărăcie și opresiune. Chiar dacă s-a reușit plata datoriei externe, rezervele țării au fost secătuite complet. Necazurile în care ne zbatem acum se datorează perioadei de comunism, nu capitalismului. Industria creată de comuniști era o industrie fantomă, care nu producea decât pentru alte state cu economii fantomă. Nu era competitivă și nu e de mirare că a dispărut după 1989.

Cuba și Korea de Nord vor deveni tot mai sărace, mai izolate și oamenii vor începe să moară de foame dacă refuză contactele cu exteriorul.

Comunismul convine oamenilor leneși, care vor ca statul să le dea totul și care nu suportă ca alții să devină mai înstăriți, deci este o dorință egoistă, chiar făcând abstracție de celelalte crime de care este însoțit, lipsa libertății de expresie, persecutarea dușmanilor ideologici sau chiar a oamenilor neimplicați în politică, răpirea averilor.

Adepții comunismului sunt oameni bolnavi de pizmă, vinovați de păcatul hoției (căci asta este naționalizarea), părtași la vărsarea de sânge și celelalte nedreptăți.

Daca tara nu mai avea rezerve de ce se bat si azi sa puna mana pe ce a mai ramas dupa ce au furat 20 de ani? Afla ca din rezerve am trait pana acum Sa vezi ce ne astaepta!!
Citeste "CONFESIUNILE UNUI ASASIN ECONOMIC " de john perkins si ai sa afli.Ai sa afli ca spunea adevarul ceausescu atunci cand da vina pe agenturile straine.De ele incerca sa ne apere.Era f. bine informat si slujit de oameni f. destepti numai ca unii dintre ei s-au dovedit tradatori de neam.
Cei pe care-i cainezi tu s-au nascut dintru inceput cu averi ?
Asa i-a lasat dumnezeu?
Oare dobandirea averilor este esenta VIETII sau IUBIREA APROAPELUI?
Prin iubirea aproapelui au devenit ,prin secole, bogati?
NU ne invata ortodoxia ca trebuie impartite averile cu semenii??
Iata deci ca ERAU MAI APROAPE COMUNISTII DE SFANTA INVATATURA DECAT capitalistii !!
Si cu aceasta imi inchei seria interventiilor pe acest forum .

sigfrid22 18.08.2010 10:01:38

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 278957)
1) Comunismul iti dadea casa si serviciu garantat iar tu nu trebuia sa faci mai nimic. Mentalitatea asta de D-l Goe ar trebui decimata inainte sa avem pretentii.

2) Cei care regreta comunismul pot oricand sa stea flamanzi in frig. Acum nu te mai pandeste militia ca pe vremuri dar cu putina paranoia se rezolva si aspectul asta.

1) Tu iti inchipui ca era dumnezeu comunismul?cum sa nu faci nimic? pai casele cine le facea si la serviciu din ce te plateau daca nu produceai si nu se vindea ceea ce produceai?
2) acesta e un mod de gandire crestina??

Imi pare rau dar aici pierd timpul .dumnezeu sa va lumineze!

ai2 18.08.2010 12:45:58

Citat:

În prealabil postat de sigfrid22 (Post 278980)
1) Tu iti inchipui ca era dumnezeu comunismul?

Comunismul era o religie de tip faraonic. Trebuie sa-ti explic de ce?
Citat:

cum sa nu faci nimic? pai casele cine le facea si la serviciu din ce te plateau daca nu produceai si nu se vindea ceea ce produceai?
Chiar nimic nu, dar in general se lasa impresia de productie. Se raportau cifre aberante nu doar false. Casele de le spui, s-au facut prost si inghesuite si fara parcari. Dupa mine asta echivaleaza cu nimic. Plata datoriilor s-a facut cu vanzarea mobilei din casa nu cu o productie reala. S-a infometat populatia, s-a taiat lumina si caldura. Misto sistem! Sa ai parte de el dar lasa-ne pe noi sa alegem altceva.
Citat:

Pai de ce ar fi cat timp eu sunt ateu? Daahhhh!!!

ai2 18.08.2010 12:46:43

Citat:

În prealabil postat de sigfrid22 (Post 278967)
Iata deci ca ERAU MAI APROAPE COMUNISTII DE SFANTA INVATATURA DECAT capitalistii !!

Aici ai dreptate!
Totusi comunismul a ucis fara discernamant. De ce simpatizezi cu niste criminali?

ai2 18.08.2010 12:55:08

O intrebare pentru simpatizantii comunismului. Daca era un sistem atat de bun, de ce a iesit lumea in strada sa-l schimbe? Ma gandesc totusi ca daca lumea ar fi fost multumita ca voi, nimic nu i-ar fi scos din case in DECEMBRIE printre gloante!!!

dorinastoica14 18.08.2010 13:09:11

Citat:

În prealabil postat de Mar1vs (Post 278872)
Exact asta subliniam si eu...
M-a uimit mult sa vad o asemenea intrebare, pe un asemenea forum, ba chiar multi care se declara crestini devotati par a sprijini si comunismul... Asta nu dovedeste decat lipsa de cultura si educatie!

Adica am ajuns eu, ateu convins, sa incerc sa-l conving pe crestin ca regimul comunist a fost defavorabil religiei, credintei si educatiei? Si nu m-as enerva chiar la culme daca cei cu care m-as contrazice ar avea o oarecare baza argumentala, ar cunoaste ceva ideologie politica si istorie... Macar cat sa stie ce s-a chemat, de fapt, "comunism".
Da' nu, ei o tin pe-a lor, si, vezi Domane, toti sunt analisti politici mai nou si isi dau cu parerea.

Am ramas fara cuvinte... Chiar nu ma asteptam la asa ceva pe un forum crestin!

Și eu am o mică nelămurire.
Dumneata ce cauți pe un forum creștin-ortodox?
Este un forum al ateilor.

dorinastoica14 18.08.2010 13:12:23

Citat:

În prealabil postat de sigfrid22 (Post 278980)
1) Tu iti inchipui ca era dumnezeu comunismul?cum sa nu faci nimic? pai casele cine le facea si la serviciu din ce te plateau daca nu produceai si nu se vindea ceea ce produceai?

Imi pare rau dar aici pierd timpul .dumnezeu sa va lumineze!

Mergi sănătos.Când intri în "casa" cuiva te porți cuviincios.
Dumnezeu
noi scriem cu literă mare domnule ateu!

Doriana 18.08.2010 13:21:24

Pentru Mar1vs:
Crestin nu inseamna perfect. Crestinul e un om ca si altii, desi se deosebeste prin faptul ca are o relatie cu Dumnezeu . Dar nu se naste invatat sau sfant, ci invata toata viata si se sfinteste in fiecare zi.

Pentru cei care de cate ori aud o critica la adresa forumului intervin automat cu : "Du-te pe alt forum"
Au mai fost unii care s-au comportat asa si cu Iisus. In Gadara, cand Iisus a scos dracii din acel om care umbla prin morminte, dar pe care El il iubea foarte mult, gadarenii I-au spus sa se duca de la ei si sa-i lase cu porcii lor; le-o fost frica sa nu ramana fara porci [a se citi pacate]. E mai bine sa recunoastem ca cei ce critica au si ei dreptatea lor.

"Primirea de oaspeți să n-o uitați căci prin aceasta unii, fără ca să știe, au primit în gazdă, îngeri." Evrei 13:2

elom 18.08.2010 13:28:13

Capitalismul. Deși cum ambele sunt ideologi care pun accentul pe latura materialistă sunt erori capitale din punct de vedere social.

ai2 18.08.2010 14:26:28

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 279105)

Sa ne dam dreptate singuri unii altora intre noi nu e productiv. Tu nu vrei sa stii unde gresesti? De unde stii ca nu tocmai un ateu te poate ajuta? O atitudine de copil de gradinita cu siguranta nu arata superioritatea unui crestin. Asa ca lasa-ne si pe noi sa ne jucam cu tine! :)

Mar1vs 18.08.2010 14:26:48

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 279105)

Stiu ca este un forum al ateilor... O sa-mi fac cont si acolo.
Dar m-am inscris aici pentru a afla cat mai multe despre religie, istoria ei si teologie. Eu nu voi incerca sa conving pe nimeni sa renunte la crestinism!

Ultima data cand am verificat, traiam intr-o tara libera (teoretic), prin urmare am dreptul sa ma inscriu si pe acest forum. Daca voi, crestinii otodocsi veti vota in majoritate ca ateii si persoanele de alta religie/cult sa plece de pe forum, eu va voi respecta alegerea. Va rog sa-mi spuneti...

Dar ma socheaza faptul ca pe asemenea FORUM CRESTIN sa blamez comunismul, iar crestinii convinsi sa-i tina partea! Apropo, Dorina: sigfrid22 nu este ateu!

Daca ar sti Sfintii Parinti care au fost umiliti, torturati si ucisi cu cruzime pe la Pitesti, Gherla si Jilava ce se discuta pe un "forum crestin ortodox" s-ar ruga, probabil, sa va lumineze Domnul! Si sunt curios daca ati fi trait in Albania lui Enver Hoxha ce parere despre comunism ati fi avut! Simpatizantilor 'crestini" ai comunismului, atat va spun: n-aveti idee despre ce vorbiti! Cu tot respectul...

ai2 18.08.2010 14:28:18

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 279106)
Mergi sănătos.Când intri în "casa" cuiva te porți cuviincios.
Dumnezeu
noi scriem cu literă mare domnule ateu!

Ei nu mai spune! Esti sigura? Poate n-ar fi rau sa citesti si posturile altor forumisti crestini.

dorinastoica14 18.08.2010 14:57:59

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 279133)
Sa ne dam dreptate singuri unii altora intre noi nu e productiv. Tu nu vrei sa stii unde gresesti? De unde stii ca nu tocmai un ateu te poate ajuta? O atitudine de copil de gradinita cu siguranta nu arata superioritatea unui crestin. Asa ca lasa-ne si pe noi sa ne jucam cu tine! :)

După vârsta duhovnicească nu cred că sunt nici la nivelul unui copil de grădiniță. Știi care e deosebirea dintre noi? Eu am fost ca voi dar voi încă nu știți ce gândesc și simt eu.Așadar ne putem juca, dar jocul pe care îl știu eu nu jocul pe care îl știu și eu și voi.
Nu am ce învăța de la voi și nici nu accept corecții de la cineva care nu luptă alături de mine împotriva patimilor și a păcatelor.

Referitor la subiectul topicului mi se pare tendențios.În loc să ne apucăm fiecare de treabă și să lăsăm trecutul în urmă ca pe ceva care a fost și nu va mai fi,ne punem întrebări de genul acesta pentru a agita spiritele.

Un creștin ortodox autentic își vede de ale sale și nu face politică.

dorinastoica14 18.08.2010 14:59:40

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 279136)
Ei nu mai spune! Esti sigura? Poate n-ar fi rau sa citesti si posturile altor forumisti crestini.

Sunt sigură că se scrie cu literă mare .Acei care nu respectă aceasta se numesc doar creștini, pentru că sunt botezați .

ai2 18.08.2010 15:08:45

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 279149)
Sunt sigură că se scrie cu literă mare .Acei care nu respectă aceasta se numesc doar creștini, pentru că sunt botezați .

Si eu sunt sigur dar alta era plangerea. Cati crestini crezi ca sunt crestini nu doar pentru ca sunt botezati?

ai2 18.08.2010 15:09:47

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 279148)

http://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman

ciprian22 19.08.2010 00:06:35

Nu exista partera duhovniceasca a comunismului.Asta pentru ce nu exista viatza dupa moarte in comunism.Ma intreb cum de mai exista oameni care sa-si puna intrebarea daca era mai bine inainte de revolutie sau acum.Cred ca sunt numai nostalgici care au peste 50 de ani.Din punctul meu de vedere ,cel care am copilarit in comunism si am crescut in debandada din anii 90,acum se moare de foame cam la fel de rau ca si atunci..numai ca acum se poate spune asta,avem alte optiuni..putem merge sa lucram in alta tara..sau putem fura aici..depinde de constiinta fiecaruia.Comunismul per ansamblu cred ca a distrus ce era mai sfant in noi,a pervertit cateva generatii de intelectuali ,a lasat in urma lui o clasa de conducatori care sunt veniti de la coada vacii si au ajuns sus doar pentru ca au stiut sa fie oportunisti si au avut "spatele" necesar.Asi pun bine banii..iar dupa aceea pot da lectii de viata,morala,politica,economie..ori-ce..

ingerul_pazitor 19.08.2010 01:46:27

Citat:

În prealabil postat de ciprian22 (Post 279410)
Nu exista partera duhovniceasca a comunismului.Asta pentru ce nu exista viatza dupa moarte in comunism.Ma intreb cum de mai exista oameni care sa-si puna intrebarea daca era mai bine inainte de revolutie sau acum.Cred ca sunt numai nostalgici care au peste 50 de ani.Din punctul meu de vedere ,cel care am copilarit in comunism si am crescut in debandada din anii 90,acum se moare de foame cam la fel de rau ca si atunci..numai ca acum se poate spune asta,avem alte optiuni..putem merge sa lucram in alta tara..sau putem fura aici..depinde de constiinta fiecaruia.Comunismul per ansamblu cred ca a distrus ce era mai sfant in noi,a pervertit cateva generatii de intelectuali ,a lasat in urma lui o clasa de conducatori care sunt veniti de la coada vacii si au ajuns sus doar pentru ca au stiut sa fie oportunisti si au avut "spatele" necesar.Asi pun bine banii..iar dupa aceea pot da lectii de viata,morala,politica,economie..ori-ce..

serios nostalgici dupa 50 ani, e uite eu am 32, nu stii ce varsta ai tu, eu vreau doar sa discutam in speranta ca din opinii divergente nu vom aunge sa ne jignim.
Deci: in comunismul avut au fost si parti bune si parti rele.
Inclin sa cred ca mai multe bune, de ce?
toti aveau casa, serviul era garantat, nu a murit nimeni de foame, nu traia nimeni cu stresul daca maine totusi va mai avea servici sau nu(ca sa nu mai zic cati s-au imbolnavit din cauza asta de depresie, de diabet, samd), nu era atata destrabalare si nici atatea divorturi, nu se faceau avorturi, eram aproape egali deci nu exista lacomie, invidie, rautate, la nivelul care exista acum, evident pe tema aceasta se poate discuta la infinit...

ingerul_pazitor 19.08.2010 01:55:04

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 279093)
O intrebare pentru simpatizantii comunismului. Daca era un sistem atat de bun, de ce a iesit lumea in strada sa-l schimbe? Ma gandesc totusi ca daca lumea ar fi fost multumita ca voi, nimic nu i-ar fi scos din case in DECEMBRIE printre gloante!!!

ptr ca daca stiau ce o sa-i astepte crede-ma ca stateau in banca lor.
fii sincera: daca tu esti bogata probabil ca iti place viata de acum, dar majoritatea nu suntem, totusi te intreb : iti place ce se intampla acum, nu are rost sa iti enumar vreo 400 motive care se dau mereu la stiri ptr care eu si 3 sferturi din tara suntem afectati, mai grav este ca nu mi se pare un provizorat...

ingerul_pazitor 19.08.2010 01:59:01

Citat:

În prealabil postat de dorinastoica14 (Post 279148)
După vârsta duhovnicească nu cred că sunt nici la nivelul unui copil de grădiniță. Știi care e deosebirea dintre noi? Eu am fost ca voi dar voi încă nu știți ce gândesc și simt eu.Așadar ne putem juca, dar jocul pe care îl știu eu nu jocul pe care îl știu și eu și voi.
Nu am ce învăța de la voi și nici nu accept corecții de la cineva care nu luptă alături de mine împotriva patimilor și a păcatelor.

Referitor la subiectul topicului mi se pare tendențios.În loc să ne apucăm fiecare de treabă și să lăsăm trecutul în urmă ca pe ceva care a fost și nu va mai fi,ne punem întrebări de genul acesta pentru a agita spiritele.

dorina eu am deschis tpicul nu ptr a agita spiritele, nu stiu ce ai patit tu pe vremea comunismului dar eu pot spune ca am dus-o mai bine de 1000 de ori ca acum, citeste ce am scris altor colegi de forum, nu zic ca nu ai dreptate si tu in felul tau, dar astia nu ne ucid? ne ucid incet si sigur, prin lipsa medici, servici, salarii, etc

ingerul_pazitor 19.08.2010 02:06:39

Citat:

În prealabil postat de sigfrid22 (Post 278599)
r fi cazul ca macar pe acest forum sa avem curajul sa spunem adevarul ,sa acceptam realitatea.Comunismul Inseamna munca si realizarile ACESTUI POPOR timp de 50 de ani.Sa vorbeasca despre comunism cei care l-au trait,care l-au cladit, cei multi ,Nu minoritatea care a avut de pierdut (BURGHEZIA SI MOSIERIMEA). Stiti cum s-u format aceste clase? stiti cata exploatare a indurat acest poporPentru caei sa se imbogateasca?Ati uitat ce inseamna vocea poporului.Ascultati doar pe cei care stiu sa-si faca auzita vocea cu bani si din interese meschine.In 25 de ani comunismul a facut electrificarea unei tari intregi.intoate satele oamenii au iesit din bordeie si au construit case noi ,trainice,S-au cladit scoli, spitale fabrici si uzine. Cai ferate si sosele ..Apoi au facut canale si ecluze, Poduri marete baraje impresionante,Camine culturale si case de cultura, locuinte pt. specialisti la sate biblioteci...VA PUTETI IMGINA CE EFORTURI UMANE SI MATERIALE AU NECESITAT TOATE ACESTEA ???Nu exista familie sa nu primeasca o locuinta la oras unde exodul de la sate a fost f. mare.Fiti realisti si priviti ca poporul asta sta in casele date de comunisti .Ba acum stau si familiile copiilor lor in aceste case. Sunt mici apartamentele? aflati ca astazi la toronto se bucura cineva daca poate sa-si cumpere o garsonieraSi sunt f. multe ap. ca ale noastre de mari dar cu peretii atat de subtiri ca nu poti avea intimitate. Va place sa treceti muntii pe transfagarasan?Comunistii l-au facut si nimic grandios nu se poate face fara sacrificii( inclusiv umane).Stau mai martii nostri azi in CASA POPORULUI dupa ce au criticat atat construirea ei? cum pot oare?Strainii sunt impresionati de ea si Noi ??Noi nu suntem instare sa vedem realitatea. Vorbiti de cultul personalitatii?aflati ca sunt filme documentare cu REGII nostri pentru care se facea acelasi cult.Am fost la intampinarea lui ceusescu. Oamenii se bucurau sa-l vada ,era un prilej de sarbatoare era veselie si entuziasm .Asa erau oamenii si la munca Nu va main vaitati ca se statea la cozi ca asta a durat doar cativa ani si slava domnului Nu duceau romanii lipsa de mancare . A fost nevoie de acest sacrificiu ca s ne putem plati datoriilePt. ca EI, COMUNISTII, STIAU CA DATORII INSEAMNA ROBIE!!! Va convine mai mult starea de semicolonie in care ne-au adus actualii capi?Erau granitele inchise? si care-i problema? Ce am castigat NOi cei multi daca s-au deschis?Droguri, trafic, Si vacante frumoase pt. cei care ne jefuiesc.Cu ce ne ajuta ca suntem in europa sau nato?Doar ca unii si-au luat comisioanele ca sa faca jocul mai marilor lumii.Ce au construit in 20 de ani capitalistii?Cat s-au ingrijit de bunastarea reala a poporului ( nu declarata !) ? As vrea raspuns la aceste randuri.
Trimite mai departe

te sustin probabil "ai2" o fi fata de bani gata.

dorinastoica14 19.08.2010 07:36:32

Citat:

În prealabil postat de ingerul_pazitor (Post 279437)
dorina eu am deschis tpicul nu ptr a agita spiritele, nu stiu ce ai patit tu pe vremea comunismului dar eu pot spune ca am dus-o mai bine de 1000 de ori ca acum, citeste ce am scris altor colegi de forum, nu zic ca nu ai dreptate si tu in felul tau, dar astia nu ne ucid? ne ucid incet si sigur, prin lipsa medici, servici, salarii, etc

Ai dus-o bine căci aveau grijă părinții să nu-ți lipsească nimic! Și fiul meu a dus-o bine dar o duce bine și acum căci muncește,Au și el și soția câte două joburi.
Eu aveam ce mânca,aveam casă,serviciu,funcție eam respectată. Într-un cuvânt nu am motive de nemulțumire legate de vechiul regim.

Și totuși nu aș vrea să se întoarcă acele vremuri NICIODATĂ!

Aveam anii pe care îi ai tu acum și eram pe culme.Când ești tânăr nimic nu este greu.
Habar nu ai după ce tânjești. Dacă totuși ești atât de convins că era bine și că acel sistem ar mai putea funcționa intră în politică și schimbă tu ceva.

ai2 19.08.2010 09:07:31

Citat:

În prealabil postat de ingerul_pazitor (Post 279440)
te sustin probabil "ai2" o fi fata de bani gata.

Am scris destul de des ca sunt ateu. Nu era greu sa te prinzi ca nu sunt fata!

ai2 19.08.2010 09:22:40

Citat:

În prealabil postat de ingerul_pazitor (Post 279435)
ptr ca daca stiau ce o sa-i astepte crede-ma ca stateau in banca lor.

Totusi, daca sistemul ar fi fost idilic asa cum isi amintesc unii, de ce ar fi vrut lumea sa-l schimbe? Orice ar fi urmat nu putea fi mai bun. Sa fi fost oare din cauza infometarii? Sau a frigului? Sau a terorii? Si orice ar fi urmat, slabe sanse sa fi fost mai rau?

Citat:

fii sincera: daca tu esti bogata probabil ca iti place viata de acum, dar majoritatea nu suntem, totusi te intreb : iti place ce se intampla acum, nu are rost sa iti enumar vreo 400 motive care se dau mereu la stiri ptr care eu si 3 sferturi din tara suntem afectati, mai grav este ca nu mi se pare un provizorat...
Poate ai fost tu o fata de bani gata pe vremuri (fiica de securist eventual) si iti placea, dar marea majoritate a populatiei avea de suferit de pe urma sistemului "perfect" pe care-l aperi. Eu nu sunt crestin sa-mi schimb parerea in functie de cati bani primesc. Si cati bani am i-am meritat si daca am muncit pentru ei evident ca o sa-i critic pe pomanagii care asteapta sa le pice ceva din cer. Sau de la un miting electoral.
Acum ar trebui sa fim mai responsabili si sa nu mai asteptam sa vina totul de sus. Dar n-ai cu cine! Situatia pe care o critici este din vina oamenilor nu a sistemului. De cand nu mai vin dispozitii de sus unii s-au ratacit.

ai2 19.08.2010 09:25:59

Citat:

În prealabil postat de ciprian22 (Post 279410)
Nu exista partera duhovniceasca a comunismului.Asta pentru ce nu exista viatza dupa moarte in comunism.Ma intreb cum de mai exista oameni care sa-si puna intrebarea daca era mai bine inainte de revolutie sau acum.Cred ca sunt numai nostalgici care au peste 50 de ani.Din punctul meu de vedere ,cel care am copilarit in comunism si am crescut in debandada din anii 90,acum se moare de foame cam la fel de rau ca si atunci..

Iesi putin la aer sa vezi cati oameni sunt obezi!
Citat:

numai ca acum se poate spune asta,avem alte optiuni..putem merge sa lucram in alta tara..sau putem fura aici..depinde de constiinta fiecaruia.Comunismul per ansamblu cred ca a distrus ce era mai sfant in noi,a pervertit cateva generatii de intelectuali ,a lasat in urma lui o clasa de conducatori care sunt veniti de la coada vacii si au ajuns sus doar pentru ca au stiut sa fie oportunisti si au avut "spatele" necesar.Asi pun bine banii..iar dupa aceea pot da lectii de viata,morala,politica,economie..ori-ce..
Pai daca acuzi conducatorii de la coada vacii, nu cresi ca ar fi cazul sa promovam din nou intelectualii aia putini pe care ii avem?

ai2 19.08.2010 09:39:20

Citat:

În prealabil postat de ingerul_pazitor (Post 279437)

Eu imi amintesc cozile imense la care am stat pentru o paine sau un pachet de unt (asta la 5 dimineata ca nu mai prindeam altfel). Imi amintesc ca am dormit toti patru intr-o camera pentru ca era mult prea frig in casa, imi amintesc ca maica-mea-mi citea povesti la lumina lampii, imi amintesc de "excursiile" pe care le facea taica-miu dupa benzina cate 3 zile iar noi il vizitam sa vedem unde a mai ajuns. Imi amintesc de disperarea cu care ai mei imi faceau baie la repezeala pentru ca nu stiam cand mai vine apa calda. Imi amintesc ca portocalele erau un eveniment pentru noi. Imi amintesc galantarele goale.
N-am sa-ti povestec ce am auzit de la altii sau ce-am citit. Dar te rog sa-mi explici de ce crezi ca viata ta e de 1000 de ori mai rea ca atunci!

Astia de acum te lasa sa te descurci, nu te ucid!

ingerul_pazitor 23.08.2010 03:11:57

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 279481)
Eu imi amintesc cozile imense la care am stat pentru o paine sau un pachet de unt (asta la 5 dimineata ca nu mai prindeam altfel). Imi amintesc ca am dormit toti patru intr-o camera pentru ca era mult prea frig in casa, imi amintesc ca maica-mea-mi citea povesti la lumina lampii, imi amintesc de "excursiile" pe care le facea taica-miu dupa benzina cate 3 zile iar noi il vizitam sa vedem unde a mai ajuns. Imi amintesc de disperarea cu care ai mei imi faceau baie la repezeala pentru ca nu stiam cand mai vine apa calda. Imi amintesc ca portocalele erau un eveniment pentru noi. Imi amintesc galantarele goale.
N-am sa-ti povestec ce am auzit de la altii sau ce-am citit. Dar te rog sa-mi explici de ce crezi ca viata ta e de 1000 de ori mai rea ca atunci!

Astia de acum te lasa sa te descurci, nu te ucid!

TE CRED, a mea era mai buna de ce: stateam 1 luna la mare acum nu ma pot duce nici 3 zile, erau strazile goale nu pline de tarani ingamfati care"s-au ajuns", era disciplina si legile erau legi, si eu mereu aveam carne in frigider, acum e un lux, acum depinde de fiecare probabil ce a patit in comunism, de aceea il percepem toti diferit.

costel 23.08.2010 12:34:54

In comunism toti vecinii mei lucrau. Acum doar unii, si asta nu pentru ca au iesit la pensie, ci pentru ca nu mai au unde. Multi faceau naveta cu trenul spre orase ca sa ajunga la lucru. Acum, daca mai circula doua trenuri pe zi. Pe o distanta de 30 de km faceam cu trenul 80 de minute. Acum exista maxitaxi si nu oricum - circula din 10 in 10 min, ta ia de unde vrei si opresc unde doresti. Stateam la coada cu o zi inainte de a aduce butelii, acum avem conduca de gaze. Eu nu aveam nici telefon fix, acum m-am imbogatit, am si mobil. Faceam la scoala "informare politica" - vorbeam despre traseul lui Ceausescu prin tara - despre realizarile patriei, acum presedintele tarii poate fi luat la misto. Aveam curent pana la ora 22.00, acum se sta cu lumina aprinsa, de veghe. Puteai circula si noaptea in siguranta, acum ai sansele sa fii batut chiar daca nu ai facut nimic. Erai luat de acasa pentru ca securitatea a interpretat gresit un cuvant rostit de tine, acum poti ridica un deget. Existau medici buni chiar si in sate, acum doar in marile orase... Nu pot alege comunismul - sunt multe persoane omorate fara vina, nu-mi place nici capitalismul - nu mai esti om, ci doar carne de tun.

Pr.Gheorghe 23.08.2010 12:49:38

Intre comunism si capitalism eu as alege... crestinismul. Ce este acesta? Nu este, sigur, nici comunism si nici capitalism. Este o dictatura (seamana cu comunismul), dar este dictatura Iubirii care te duce spre desavarsire, dar este si o permanenta lupta pentru acumularea de capital (seamana cu capitalismul), dar capitalul de acumulat este unul strict duhovnicesc si are menirea de a te ajuta in drumul spre desavarsire (sfintenie). Eu, personal, in acea directie ma straduiesc sa merg, deci crestinismul ma avantajeza.

costel 23.08.2010 12:53:07

Dictatura si iubirea nu pot sta impreuna. "Iata Eu stau la usa si bat".

I.Calin 23.08.2010 13:10:11

Citat:

În prealabil postat de ai2 (Post 279093)

Lumea a ieșit în stradă și când Traian Băsescu a devenit președinte!
Lumea iese în stradă ori de câte ori este nevoie ca cineva să-i aducă în stradă. Lumea nu iese de dragul de a ieși. Spiritul de revoltă este întreținut de cei cărora le aduce un folos. Eu aș pune altfel întrebarea: cine a avut interesul să asmută lumea să iasă în stradă prin intermediul "Televiziunii Române Libere"? Sau credeți că românii erau curioși de ceea ce s-a întâmplat cu pastorul Laszlo Tokes? Românii alipiți la manifestarea de atunci de la Timișoara au fost determinați subiectiv să iasă să "dea jos" comunismul. Ne mai aducem, oare, aminte ce doreau românii atunci? Program bun la TV și eliminarea rațiilor pe alimente! Atât. Puzderia de intelectuali, care credem în libertatea spiritului, nu au succes la mase fără ideologii. Omul simplu are o singură ideologie și pe drept cuvânt: un trai decent. Și a crezut că moartea comunismului îi va face mai îndestulați. Nu credeau în propaganda comunistă cu relele capitalismului, șomajul și inflația, iar acum le gustă pe deplin. Și nici nu credeau că vor ajunge zilele polarizării societății: câteva sute de privilegiați și milioane de năpăstuți care-și pun problema zilei de mâine la modul supraviețuirii. Și astăzi, când foametea este realmente mare, a scoate pe cineva în stradă, chiar și pentru un kg. de făină, este ceva ușor.
Nu cred în comunism sau mai exact, nu cred în comunismul experimentat deja, dar cred într-o societate în care veniturile sunt distribuite prin bugetul național (execuția bugetară) potrivit necesităților cetățenilor. Cred în șansa fiecărui individ de a se realiza. Nu pot să văd cu ochi buni o societate în care ierarhizarea valorilor se face în funcție de veniturile părinților și accesul la funcții și demnități publice pe baza "originii oligarhice sănătoase". Mai ales la noi, unde averile privilegiaților s-au constituit știm noi cum.

Și vă rog, să nu uităm: care este prima putere a lumii contemporane: mă înșel eu sau este chiar Republica Populară Chineză, un stat comunist?

Comunismul a avut mari deficiențe, dar dintre două rele, o prefer pe cea mai puțin rea. Capitalismul înseamnă opulența celor bogați în defavoarea milioanelor de oameni săraci care se hrănesc cu telenovelele și știrile, special realizate cu scopul de a amorți neșansa lor de-a fi cu adevărat liberi. O libertate a alegerii între a fi sau a nu fi, e o falsă libertate, atâta timp cât pentru privilegiați nu se impune o atare decizie. Oameni care joacă la Loto, jocuri de noroc și alte invenții capitaliste doar pentru a fi ca cei pe care-i invidiază. Într-o societate capitalistă, suntem doar unelte în mâna celor bogați pentru ca ei să fie și mai bogați.
Micii întreprinzători, la prima adiere de criză, provocată tot de lăcomia marilor privilegiați, dau chix și după trecerea crizei rămân tot simpaticii oligarhi și patroni mari să ne zâmbească radios că ne-au scos dintr-o criza în care NUMAI NOI am intrat și numai noi am avut de suferit.

Prefer o societate în care din preabinele unora ar fi bine să trăiască (nu să se îmbogățească) alții. Cât despre aptitudinile personale, oamenii nu se deosebesc prea mult, cel care învață o meserie depinde în cele din urmă de bunăvoința unor patroni să-l angajeze. Jocul pieței este crunt.
Nu mă aștept să fii de acord cu mine, dar nu uita că binecuvântările capitalismului le vor culege copii și nepoții noștri. Nu știu dacă vom zâmbi atunci.
Cred în libertate socială și politică, dar cred și într-o libertate economică "limitată". Nu cred în societatea de consum de dragul consumului.

I.Calin 23.08.2010 13:18:19

Citat:

În prealabil postat de Pr.Gheorghe (Post 280741)
Intre comunism si capitalism eu as alege... crestinismul. Ce este acesta? Nu este, sigur, nici comunism si nici capitalism. Este o dictatura (seamana cu comunismul), dar este dictatura Iubirii care te duce spre desavarsire, dar este si o permanenta lupta pentru acumularea de capital (seamana cu capitalismul), dar capitalul de acumulat este unul strict duhovnicesc si are menirea de a te ajuta in drumul spre desavarsire (sfintenie). Eu, personal, in acea directie ma straduiesc sa merg, deci crestinismul ma avantajeza.

Mă scuzați, dar nu am ajunge, oare, la Inchiziție? Fiindcă religia pusă în mâna celor fără scrupule, nici pe departe mânați de sentimente creștine, dar deveniți clerici, pe baza unor "recomandări" străine de spiritul creștin, nu duce, după cum știm din istorie, la ceva bun.

Sunt și eu pentru o dictatură a iubirii, iubirea liberă și asumată conștient. Sunt pentru iubirea Preafericitului Augustin: "Iubește și fă ce vrei".
Îmi doresc un dictator în persoana oricăruia dintre Sfinții Părinți.

O întrebare: ce am putea face noi fără a avea posibilitatea unei dictaturi a iubirii?

I.Calin 23.08.2010 13:24:29

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 280748)
Dictatura si iubirea nu pot sta impreuna. "Iata Eu stau la usa si bat".

E adevărat dacă luăm acești termeni la sensul propriu.
Iubirea trebuie să devină ghid, năzuință, imperativ categoric pentru noi. Să ne punem tot timpul întrebări de genul: cu ce-i ajută pe ceilalți ceea ce fac eu? Și nu: la ce-mi folosește mie dacă fac ceva sau altceva?

ai2 23.08.2010 13:41:44

Citat:

În prealabil postat de ingerul_pazitor (Post 280633)
TE CRED, a mea era mai buna de ce: stateam 1 luna la mare acum nu ma pot duce nici 3 zile, erau strazile goale nu pline de tarani ingamfati care"s-au ajuns", era disciplina si legile erau legi, si eu mereu aveam carne in frigider, acum e un lux, acum depinde de fiecare probabil ce a patit in comunism, de aceea il percepem toti diferit.

Si ce era tata? Dar mama? De unde atata carne in frigider?
Eu acum am congelatorul plin de carne pentru ca ai mei cresc animale la tara si nu mai vine partidu' se le ia cu japca si sa le dea... altora!!! La alimentara era omor daca se baga carne si eu tin minte si acum un galantar in care era doar un picior de porc si atat. Cu putina bunavointa acum iti faci rost de mancare si ai si de unde sa alegi. Ca te oftici tu ca au si altii de mancare asta-i alta treaba.
Din cate mi-au spus ai mei cei care o duceau bine pe vremuri erau cei de la partid, securistii, directorii, vanzatoarele de la alimentara care doseau marfa, soferii. Cine dintre cei enumerati nu sunt niste tarani parveniti care "s-au ajuns"?

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:17:19.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.