![]() |
cine are minte sa ia aminte
va rog sa-mi permiteti sa postez ceva ce mie imi pare a fi extraordinar,acest ceva a fost spus de marele Arsenie Boca caruia ii cer iertare pentru ca ,,nu am calcat pe varfuri''in acest topic,iata ce spunea parintele,,Daca viata noastra nu a fost ca o lumina cat am avut sufletul in trup,apoi chiar de ne vor arde si un vagon de lumanari la cap,cu nimic nu ne va ajuta;nici chiar lumanarea de la iesirea sufletului''.Doamne cat e de greu sa-ti fie viata ca o lumina
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
scuzati-ma dna sau dra Kiralina am uitat,apropo de lesinul la mormantul Preacuviosului Parinte Arsenie,sa stiti ca in nici un caz nu vom lesina la bazaconiile emise de dvs. si va rog nu incepeti dvs. acum sa trantiti usa topicului ptr. ca am tulburat destul linistea Parintelui cu ineptiile noastre,eu nu stiu de ce va place sa va dati atata importanta?de ce numai ce au trait unii e adevarat si ce au simtit altii nu? cu tot respectul va cer si dvs. iertare,aveti puterea sa ma iertati?eu v-am iertat,sarutmana
|
Părintele Arsenie Boca
"Un locuit de Dumnezeu este strămutat în alte evidențe ale existenței. Prezența Lui ( a lui Dumnezeu în om ) provoacă lumea și o antrenează într-un conflict de limită. Lumea nu mai are ce-i face , decît să-i omoare mărturisitorii , amăgindu-se că prin aceasta a scăpat de realitatea ce-i contraziyce si-i mustră liniștea." - Părinte Arsenie Boca - "OMUL, ZIDIRE DE MARE PREȚ"
|
Deci in concluzie, eu am numai cuvinte de lauda la adresa acestui parinte pe care intr-adevar il consider un preaiubit al lui dumnezeu.
|
Citat:
|
Citat:
|
Să medităm:
„Conflictul sau disonanța dintre instinctul poligamic al bărbatului și instinctul maternitații femeii nu se poate înfrânge, nu se poate rezolva și nu se poate converti, decât în cazul când ambele părți trăiesc învățătura creștină din toate puterile ființei. Creștinismul e a doua creație a lumii, a doua creație a omului, o creație din nou a firii. Iisus Hristos însoțește pe om prin învățătura Sa, prin Biserica Sa, prin rânduielile Sale, prin cuvântul Său; ajută pe om prin darurile Sale, prin sălășluirea Sa în noi, și în toți, ca un Dumnezeu pretutindeni de față; iar mai mult decât acestea – care se știau și până aci – Iisus Hristos întovărășește, cârmuiește chiar, creația fiecărui om ce vine în lume, în temeiul pretutindenității și atotputerniciei Sale de Dumnezeu. El este cauza primară care configurează viața în toate particularitățile sale, încât fiecare ins e unic între oameni. El decide, în infinitul mic, ce calități sau defecte să fie expulzate prin cele două globule polare, care cuprind jumătate din numărul cromozomilor, și nicidecum hazardul. El înclină să fie una sau alta din configurațiile – probabile pentru noi și sigure pentru Dumnezeu; El formează destinul nostru în așa fel încât o așezare specifică în infinitul mic să aibă urmări imense în configurația și în faptele noastre viitoare.Toate acestea le face contabilitatea absolută a lui Dumnezeu, care creează în dependență cu omul și potrivit cu faptele sale, ajungându-l cu răutățile lui din urmă și întorcându-i-le în brațe, sau iertându-l de ele, dacă s-a silit, prin lupta cu sine însuși, să-și dobândească iertarea.”
Sursa: Ieromonah Arsenie Boca, Cărarea Împărăției, Editura Sfintei Episcopii Ortodoxe Române a Aradului, Deva, 2006. |
Citat:
|
Te-am prins!tu ai zis ca e de 2 lei,nu eu!deci nu mai imi atribui ce nu am afirmat!eu am spus doar partea cu sfintisorul!care nu e atat de grava!
|
crucea din padure
Citat:
Atunci toata lumea s-a mirat. Mi-a ramas în haina, un an de zile, mirosul de smirna si de tamâie. În dreptul mormântului, pe un copac mare, s-a format Sfanta Cruce, care arata tot puterea dumnealui si semne pe care sa le vada lumea si sa le înteleaga. Kiralina nu ai spus ca ceea ce am citat eu din sf.Maxim e de 2 lei? |
Sunt deosebit de semnificative cuvintele lui Iisus ca-,,Duhul rau cauta odihna,pe care n-o gaseste prin pustii ci numai in inima omului''.Si iarasi semnificative sunt cuvintele din rugaciunea,,Ca Sfant esti Dumnezeul nostru si intru sfinti te odihnesti''(Heruvicul-Sfanta Liturghie) deci si Maxim Marturisitorul e un sfant.Mintea si inima,iubirea si cunoasterea,sunt ,,locul'' lui Dumnezeu in om.Dar si uraciunea pustiirii poate sa cuprinda,,locul cel sfant'' cum zice Daniil.Deci dupa texte,inima si mintea omului pot sa fie:sau odihna lui Dumnezeu si chinuirea duhurilor rele sau ,,odihna'' duhurilor rele si chinuirea lui Dumnezeu.Avem 2 constiinte paralele:cea ,,religiasa'' si cea a ,,eului''.Adesea ,,constiinta religiasa'' apare ca intunecata,pentru ca dusmana sa,,constiinta eului'',cu o forta extrema o tine in nemiscare.Ea continua totusi,chiar asa sa dea marturie.In constiinta eului,omul se intelege ca centru al lumii si isi reduce la el toate elementele existentei de care este constient.In sfera constiintei religioase,dimpotriva omulse descopera in intregime DEPENDENT DE O PUTERE CARE-L DEPASESTE,il patrunde si il atrage spre ea.Iata la ce adancimi se da razboiul nevazut.Pe constiinta religioasa se altoieste SMERENIA,mama tuturor virtutilor.Pe constiinte eului se grefeaza independenta,NEASCULTAREA,TRUFIA,NEIERTAREA APROAPELUI.Focul,parjolul acestui razboi,,,nu-l stinge''decat smerenia,dulama lui Dumnezeu.Si e mai bine sa fii smerit,decat a sti ce e smerenia.Poruncile Domnului sunt poruncile vietii si voi aveti multe greseli fata de viata,viata voastra,a copiilor si de viitorul neamului-----am citat din invataturile Parintelui ARSENIE BOCA---,,Despre durerile oamenilor''
|
Mare binecuvantare ai primit!
Citat:
Cand am fost la Prislop, ma uitam prin multimea de oameni zicandu-mi: aici trebuie sa fie si fagarasenii parintelui, oamenii aceia simpli cu sufletul senin modelat de parintele, daca as fi atins un asemenea om, aveam senzatia ca as fi atins putin pe parintele, lucrarea lui, dar cum as fi putut sa trag pe cineva de maneca si sa intreb:"dumneata l-ai cunoscut pe parinte?". Ma uitam cu jind la ei, cei imbracati in straiele specifice zonei fagarasului, muntenii. ...Am stat la slujba de pomenire, apoi ne-am pregatir de plecare acasa... Am intrat in biserica sa ne inchinam la plecare spre casa. S-a iscat invalmaseala... apoi o femeie micuta cu fata alba si ochi luminosi, din spatele meu, ma aproba in ceea ce zisesem apoi ma intreaba de unde sunt.Ii spun. dansa imi zice mai departe, fara ca eu sa o fi intrebat: "eu sunt din Fagaras, eu l-am cunoscut pe parintele. Cum iti spunea parintele, asa gaseai cand ajungeai acasa." N-am mai putut sa zic nimic, am ramas muta de uimire. Bunul parinte mi-a auzit dorinta, si daca mie, atat de pacatoasa si nevrednica, mi-a implinit-o, cat ajutor primesc cei vrednici! |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
oare nu avea dreptate?
Citat:
V-ati intrebat vreodata care din voi ar fi in stare sa reziste ore in sir, primind oameni, fiecare cu problemele si necazurile lui, ca e greu si sa-i asculti, daramite sa gasesti pentru fiecare vorba potrivita, sa ai resursele fizice necesare de a sta in aceeasi pozitie atat timp (ca doar stiti cum e atunci cand oamenii dau navala pe cate un parinte, acesta sta in mijlocul lor, in picioare de obicei). Un crestin care voia sa ajunga la Parintele Paisie, era foarte nemultumit si cartitor, ca statea de vreo doua-trei ore si nu mai ajungea la el. A plecat de la rand, s-a plimbat prin curtea Manastirii Surotii, apoi a auzit o maicuta spunand cuiva ca parintele sta de trei zile in picioare primind oamenii care veneau la el. Fara sa manance fara sa bea apa, fara sa stea jos! abia atunci si-a revenit omul in fire si a stat rabdator la rand, dorind ca parintele sa mai aibe putere sa-l primeasca si pe el. Care din noi ar putea face la fel, cand noi nu avem rabdare si intelegere sa purtam o conversatie normala? |
iertati-ma pentru staruinta
,,Daca vreti preoti buni,nasteti-i si cresteti-i.Oare de ce plange Dumnezeu omului prin glasul lui David:>Piere cel drept si nimeni nu ia aminte?Cum pier dreptii?Ca nu se mai nasc'',,Culmile intotdeauna sunt singuratice''ARSENIE BOCA-----p.s. nu am fost la inmormantarea parintelui,am citat din marturia unui om din Fagaras
|
Citat:
|
Citat:
|
nu mereu!nu a fost nimic bun in reactia parintelui,nu a construit nimic bun,nu a facut decat sa imi ia speranta !nu asta spui unui copil ce cade din picioare de rau langa tine si te intreaba ce sa faca.iar el iti spune :nu ai gasit alt duhovnic pana la mine?adica cumva:la ce naiba ma deranjezi?
|
Fara indoiala
Citat:
Sa nu credeti ca daca zic toate astea as fi mai grozava ca voi. vai de mine de cate ori am gresit! |
Citat:
Cu respect te sfatuiesc, sa te abtii cand e vorba de personalitati recunoscute de chiar BOR (macar pt faptul ca esti crestina, botezata in BO). Si apoi, ar trebui sa ai mai multa buna cuviinta fata de oamenii mai experimentati si cu adevarat induhovniciti decat tine (ma refer la Sfini, calugari ca Pr. Teofil Paraianu, Arsenie Boca ). Stiu ca te-am suparat, dar trebuia sa te trag un pic de "atentie". Iarta-ma si Doamne ajuta! |
Citat:
|
daca ma crede cineva,iata acum plang,plang,pentru ca mi-e tare dor de Parintele Arsenie si noi cred ca tare-l necajim cu nevredniciile noastre
|
Nici un merit
Citat:
|
Citat:
Noi procedam ca in anecdota urmatoare: "Doamne, te rog din suflet sa-mi dai rabdare!... Dr, ACUM!!!" |
am sa fiu probabil din nou acuzat(si poate pe buna dreptate)ca am o frecventa mare a mesajelor,dar vreau sa mai citez din cartea,,Fericirea de a cunoaste calea''A.BOCA(cu lacrimi)--Luand crucea pe umeri,strange-o cu putere,si du pana la sfarsit chinul incercarilor,sfasierea durerilor,si primeste cu bucurie piroanele intristarilor,ca pe o coroana a slavei,si aruncat in fiecare zi in lancile ocarilor,si lovit cu pietrele tuturor necinstelor,varsand lacrimi in loc de sange(ca totul izbuteste plansul de fiecare zi),vei fi mucenic.De te vei ruga din suflet pentru cei ce te necajesc,si le vei face bine dupa puterea ta,te-ai facut adevarat,asemenea Tatalui tau preainalt,si dobandind din aceasta inima curata,in ea vei vedea pe Dumnezeu,pe care nimeni nu L-a vazut vreodata,nu ziceti ca oamenii nu vad lumina dumnezeiasca,sau ca e cu neputinta in vremea de acum,niciodata aceasta nu-i cu neputinta,prieteni,ci e foarte cu putinta celor ce voiesc,dar numai celor a caror viata le-a adus curatirea de patimi,si le-a facut curat ochiul cugetarii.---mi-e atat de drag Parintele Arsenie,fie binecuvantat
|
"Exista in noi un tron si o cruce. Cand noi stam pe tron, Domnul nostru Iisus Hristos sta pe cruce si invers.
Crucificarile sunt mijloacele de lepadare de sine. Sinele este lumea dinlauntru, stratul de mizerie pusa peste Chipul lui Dumnezeu din suflet; iar subconstientul, este mostenirea ereditara. Trebuie sa alungi multa mizerie din suflet, ca sa dai de filonul de aur al Chipului lui Dumnezeu din tine. Insa nimicurile, fleacurile, iti faramiteaza puterea si energia; de aceea, orice gunoi trebuie maturat. Il maturi in functie de constiinta ta, cat vrei sa fii de curatit!" - Arsenie Boca - Margaritare duhovnicesti Un timp am intrat dar am preferat sa stau deoparte. In ciuda faptului ca principiile noastre sunt acelea de a ne mantui, nici nu stim cum, pe nesimtite, facem voia celui ce sta impotriva mantuirii noastre. Kiralina, te-am apreciat cand ai spus un cuvant de duh, dar din nou, n-am sa fiu de acord cu "stilul" tau. N-as vrea sa fiu considerat partas barfelor privind maicutele de la Prislop. Eu le-am dat circumstante si oricum nu sunt vrednic sa le trec pe dinainte, fie si numai pentru osteneala lor de obste! De Maxim marturisitorul... ce sa mai spun. Ma trec fiori numai gandind ca ma pot ridica pentru o clipa la nivelul intelepciunii lui, dar sa-l mai si combat... Iar pe Parintele Teofil Paraianu, il trec mereu in pomelnicile mele (alaturi de Parintele Arsenie Boca si Ilie Cleopa) pentru ca mi-a fost tare drag. Leaga-te la ochi pentru o zi si incearca sa-ti faci pravila obisnuita apoi sa primesti vizita celor care vin la tine doar sa-ti spuna ca nu-s de acord cu politica actuala, sa zicem... (ma refer la ideea de flecareala acceptata de caracterul tau, nu de al lui). Parintele era suferind de ani buni, dar nu se plangea de asta; in schimb, ar fi avut si el nevoie de putina intelegere. Vorbeam pe alt topic de Parintele Ciprian de la Sihastrie; grea cruce au de dus oamenii acestia! Sa nu aruncam cu vorbe, ca nu mai reusim sa ne "maturam" mizeria din suflet in veacul veacului! Cristian, vad ca nu ti-a trecut inca! Incearca sa intelegi ca din exterior nu postarile legate de Parinte, deranjeaza, ci raspunsurile succesive si pe bucatele catre un user sau altul, in timp ce poti sa faci acelasi lucru intr-un singur mesaj. Asta a fost la inceput. Acum gata, nu-ti mai pune cenusa in cap, fiindca nu asta era ideea. |
Citat:
|
Citat:
Dumnezeu sa ne aibe in paza Lui! |
Citat:
|
Revin cu o completare:cand vei intelege suferinta unui posedat si indiferenta celor ce ar trebui sa il ajute, o sa ma intelegi.....vei intelege si revolta si aratarea cu degetul,si judecarea si nu vei simti nici un pic de ingaduinta fata de cei ce se fac ca ploua!nu poti sti ce inseamna un posedat,ce cruce duce,cu ce se lupta,ce se alege de el si viata lui,pana nu ai fost ca el sau langa el!este el cu o turma de draci si cu Dumnezeu.si uneori simte ca nici Dumnezeu nu ii e suficient!e cea mai grea cruce sa lupti cu ce nu vezi si maicile sa cheme ambulanta!cat despre barfa........hai sa fim seriosi!
|
Citat:
|
Si pe deasupra,sa te mai lupti si cu politistul de serviciu care e cat bradu,cu 2 linii pe "creer",care nepricepand ce se intampla,vrea sa dea afara si posedatu si pe cei ce il ajuta!in plus,lupta-te in interior si cu indiferenta florii monahicesti si preotesti adunata la Prislop.ziua aceea,de 28 noi 2005 sau 6,nu mai stiu exact, a fost o zi mare.am inteles ca cei in rasa nu sunt defel cum ii credem si dorim.cel putin,nu toti!e multa spoiala si aparenta!mi-am dat seama ca osanalele sunt inutile!nu sunt deloc altfel!ii facem noi!din zeci de preoti adunati acolo,unul nu i-a pus patrafirul in cap sa ii citeasca o rugaciune.e posibil asa ceva?de aici se vede de fapt cum stau lucrurile,nu din presupuneri.....un singur calugar de la la radu-voda s-a oprit!si citeva maici sa se inchine si sa plece!nu ma asteptam la nimic din partea multimii adunate,care credeau ca femeia e o isterica,asa am crezut si eu pana am ciulit urechile si am recunoscut stilul dracesc......si credeam ca se vor aduna buluc preotii sa ii faca o slujba puternica.....da de unde!mai mult,la mormantul parintelui,preotul ce era acolo a si alungat-o pe biata femeie pe motiv ca incurca lumea.....care era bine mersi.da mai conteaza lumea cand o femeie posedata si zdrentaroasa simte ca are o sansa la mormantul parintelui?in fine!eu mi-am lamurit multe in acea zi,am venit acasa plangand si eu slaba de inger nu mi-s,si cred ca a fost un test pus la cale de Dumnezeu!sa vada ce preoti si maici are!nu vreau sa aud iar ca ma cred speciala etc!doar am ajutat un om si am tras niste concluzii triste!tu,omule bun,ai fi concluzionat altfel?si ai fi putut sa nu arati cum sta treaba de fapt cand se aduce vorba de atitudinea maicilor de la prislop?si ai fi stat sa te uiti cum o ia salvarea pe acea femeie?eu nu am plecat cand s-a terminat slujba,cum era firesc,am ramas sa ajut acea femeie,m-a prins seara si nu am avut cu ce veni acasa!si-a lasat tata pacientii sa vina sa ma ia,si evident ca ce mi-au auzit urechile.....nici nu l-am bagat in seama.deci omule bun,care nu doar spui ca esti bun,ci chiar esti,tu ce faceai daca puteai ajuta?plecai?si apoi taceai daca vedeai ce de fapt toata lumea e le fel,ca pe unii rasa monahala nu ii innobileaza cu nimic?eu trebuie sa spun lucrurile astea,nu pot sustine neadevaruri!
|
Citat:
|
Am un duhovnic care si el arata cu degetul ce altii prefera sa nu vada!nici el nu e de acord ca trebuie sa inchizi ochii la orice greseala a celor in rasa,doar ptr ca ei sunt mai sus!si e calugar de 20 de ani!deci nu mi-o spune un proaspat absolvent de teologie!parintele Teofil era un vizionar,a vazut ce altii nu vedeau!el cu tihna lui,eu cu chinul meu!de ce nu mi-a oferit ajutorul asteptat?eu cautam raspunsuri!si practic m-a alungat!indirect!unul din rolurile lui nu e sa se jertfeasca ptr aproapele,mai ales cand e suferind si e un copil de 17 ani?eu de ce am putut sa renunt la tihna mea sa ii ajut pe altii,chinuita fiind?el de ce nu a facut-o,fiind cat,de cat,bine mersi?asta e,de fapt,tabloul real!nu -i mai cauta scuze,nici lui,nici maicilor!sunt supusi greselii,ca toti,de altfel!am iertat,dar nu am uitat!si din cand in cand,mai aduc lumea cu picioarele pe pamant,cu exemple,sa nu creada ca tot ce zboara se mananca!
|
Citat:
Nu, eu nu prefer capra si nu prefer bleaga. Punct! In fata lui Dumnezeu, a sta vertical inseamna a fi mult prea plin de sine! Mai incearca si alta pozitie, ca tot veni vorba de "capra". (No offence: vorbeam de smerenie si nu altceva!!!) Iar de la manastire tocmai ce m-am intors. Iar daca ar fi fost sa ma folosesc de metodele tale, poate ca ar fi trebuit sa ma iau la bataie din prima zi cu monahul-bucatar, sau cu un altul care nu m-a tratat ca pe un VIP. Dupa ceva timp, insa, s-au schimbat impresiile si de o parte si de cealalta!!! Iar posedarea?... Dac-ai sti cati ne stapanesc pe fiecare-n parte nu te-ai mai simti deranjata de sesizarea mea. Faptul ca eu sunt aici pe forum in loc sa ma ocup de ceva mult mai important pentru suflet, tine de dependenta si deci, intr-un fel sau altul, NU fac voia lui Dumnezeu ci a altcuiva. Iar daca ma stapaneste, trebuie sa recunosc ca inca nu m-am hotarat sa-l "scuip" afara! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 04:02:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.