![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
stiu, suna exclusivist dar acesta este adevarul... cititi in vechiul testament ce s-a intammplat cu regele saul care a adus el jertfa lui Dumnezeu, nu a mai asteptat pe proorocul Samuel care era singurul uns si doar el putea aduce jertfa lui Dumnezeu. cititi ce putere avea Sfantul Ilie ca slujitor al lui Dumnezeu... caci atunci cand se ruga la Sfantul Altar Dumnezeu i-a ascultat ruga si a trimis si foc din cer pentru a primi jertfa... cititi de mijlocirea lui Moise catre Dumnezeu, cum Sfantul Moise il tinea pe Dumnezeu in rugaciune, oprindu-l pe Dumnezeu ca sa piarda tot poporul evreu caci Dumnezeu ii zicea "lasa-ma ca sa ii omor si sa ridic din tine un neam mare"... si pentru rugaciunea lui Moise (reminitita si in psalmi) Dumnezeu a dat viata intregului popor. cititi ce s-a ntamplat cu Core, Datan, Aviron si toata adunarea lor care s-a ridicat impotriva lui Moise si a pretilor randuiti de Dumnezeu prin Moise (preotia lui Aaron) si cum Dumnezeu a confirmat cu minune mare, fara echivoc ca doar cei din neamul lui Aaron pot fi preoti... exemplele ar putea continua. (intentionat nu am mai precizat capitolele si versetele exacte din vechiul testament). |
Citat:
|
Citat:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Ortodox%C4%83 Alte diferențe față de Catolicism considerate importante de Biserica Ortodoxă sunt: ... # thesaurus meritorum (tezaurul de merite) ale sfinților - din a cărui supra-abudență, consideră Biserica Catolică, ar putea lua și restul credincioșilor, - precum și indulgențele (Biserica Ortodoxă consideră că virtuțile sunt personale și nu pot fi "împrumutate" sau "dăruite"; mântuirea este o conlucrare personală a unui om cu Dumnezeu); repet, discutia este foarte delicata... si iarasi repet ca eu nu am pareri peronale pe acest site ci doar marturiesc credinta crestin ortodoxa (obiectiv si nu "dupa bunul meu plac, gadiland urechile auditoriului".) |
Biserica Ortodoxa. Diferențe confesionale:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Ortodox%C4%83
Biserica Ortodoxa. Diferențe confesionale: Față de Biserica Lutherană * nerecunoașterea tezei lui Luther Sola Scriptura (Biserica Ortodoxă alătură învățăturilor Bibliei și predania sau tradiția bisericească); * respingerea tezei Sola Fide - îndreptățirea doar prin credință (Biserica Ortodoxă consideră că mântuirea este o conlucrare divino-umană, care implică atât credința corectă a omului - orthodoxia, cât și aplicarea corectă a acestei credințe - orthopraxia); * nerecunoașterea desființării preoției sacramentale (sfințitoare) din luteranism; * nerecunoașterea desființării monahismului (călugăriei); * nerecunoașterea a doar două Taine, botezul și euharistia, în luteranism (Biserica Ortodoxă are șapte taine principale - botezul, mirungerea, cununia, preoția, spovedania, împărtășania și maslul, - dar nu reduce în mod absolut numărul lor la acestea, la ele adăugându-se alte "ierurgii", precum sfințirea apei sau aghiasma, monahismul, înmormântarea etc.) [modifică] Față de Biserica Calvină (reformată) În plus față de diferențele amintite mai sus, ce privesc Luteranismul, Biserica Ortodoxă respinge credința calvină în predestinarea omului (potrivit căreia unele persoane sunt predestinate să facă binele, iar altele să facă răul) și susține libertatea deplină a acestuia de a se alătura lui Dumnezeu sau de a i se împotrivi. [modifică] Față de Bisericile neoprotestante Pe lângă deosebirile esențiale arătate mai sus privind învățăturile Sola Scriptura și Sola Fide, mai există o multitudine de diferențe, care variază în funcție de denominația neoprotestantă. Dintre acestea, amintim: * cinstirea Fecioarei Maria ca Născătoare-de-Dumnezeu (întemeiată pe Luca 1:42 și practica Bisericii primare); * închinarea la icoane, chipuri ale lui Iisus Hristos, Maicii Domnului și ale sfinților, considerate de Biserica Ortodoxă un simbol al persoanei reprezentate; astfel, închinarea nu se adresează materiei icoanei, ci celui reprezentat; * închinarea la moaștele sfinților (Biserica Ortodoxă consideră că aceștia, asemeni lui Hristos în Schimbarea la Față, și-au preschimbat și transfigurat întreg trupul, prin lucrarea harului dumnezeiesc, acesta devenind astfel nestricăcios; închinarea la sfinți este, astfel, o cinstire a lui Dumnezeu, prezent prin harul dumnezeiesc din acele oseminte sau moaște). * Biserica Ortodoxă respinge interpretarea simbolică a Euharistiei, considerând că pâinea și vinul se preschimbă la Liturghie în adevăratul trup și sânge al lui Hristos. * Biserica Ortodoxă practică botezul copiilor, bazându-se pe obiceiul Bisericii primare, când o întreagă familie, indiferent de vârsta membrilor săi, se convertea la creștinism, dar acceptă și botezul adulților. Unele grupări neoprotestante acceptă căsătoria între homosexuali (considerată un păcat de Biserica Ortodoxă și, de majoritatea bisericilor neoprotestante). |
Citat:
"Așa să ne socotească pe noi fiecare om: ca slujitori ai lui Hristos și ca iconomi ai tainelor lui Dumnezeu." La cine se refera Ap. Pavel cand zice "noi"? A fost sf. Ap. Pavel preot? Nu, asa-i? De ce atunci pastorii sa nu poata fi si ei "iconom al Sfintelor taine ale lui Dumnezeu"? Ortodocsii il pot lega pe Dumnezeu ca sa nu le dea si pastorilor iconomia (administrarea) tainelor Sale? Niciodata nu a zis ca ar fi prea multi lucratori pentru recolta Sa, ci mereu a zis ca sunt prea putini... Citat:
"Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veți lega pe pământ, vor fi legate și în cer, și oricâte veți dezlega pe pământ, vor fi dezlegate și în cer. Iarăși grăiesc vouă că, dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privința unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri. Că unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor." Cui vorbeste Iisus? Nu apostolilor? De ce pastorii de azi sa nu beneficieze de aceste cuvinte iar preotii ortodocsi da? Si versetele de dupa cui le spune, nu tot apostolilor? Si de ce ele sunt valabile pentru oricare doi credinciosi care se invoiesc sa ceara un lucru Domnului? Cine a stabilit ca anumite cuvinte sa fie rezervate apostolilor si preotilor si barbatilor si altele sa fie pentru toata lumea? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Si de ce spuneti euharistia nepocaitilor cand ei sunt cunoscuti tocmai cu numele de "pocaitii"? |
Citat:
Pai si pe acest site se vorbeste despre acel tezaur de merite al sfintilor (frumoasa exprimare!), fara sa afirme ca meritele lor nu ar mai fi ale lor ci ale altcuiva, ci vad ca dimpotriva, tezaurul de merite este al sfintilor. Ce este gresit aici? Unde scrie ca apoi, meritele lor nu le mai apartin ci sunt puse in contul altcuiva ca si cum ar fi un obiect care se vinde si se cumpara, asa cum ati afirmat dumneavoastra? Eu vad ca totul este foarte clar, sfintii au merite si aceste merite se rasfrang si asupra celorlalti fara insa a le apartine. Asa este si la ortodocsi, altfel nu ar mai exista ideea de comuniune a sfintilor si nu ar mai avea rost nici rugaciunile noastre catre sfinti si nici ale lor la Dumnezeu pentru noi. Unde este atunci greseala? Aratati-mi de ce este gresit a crede intr-un tezaur al sfintilor si aratati-mi atunci cum de si biserica ortodoxa crede in asa ceva atunci cand se roaga sfintilor. Acest tezaur este marturia cea mai frumoasa a faptului ca suntem cu totii madularele unui singur Trup iar atunci cand unele madulare o duc mai bine, tot corpul o duce mai bine. Si asta este bine stiut cand vine vorba despre sfinti, nu doar ei o duc mai bine, ci si cei din jurul lor, atat in viata pe pamant, cat si dupa, sunt o gramada de minuni in acest sens. Si atunci, unde este greseala? Meritele le apartin, dar plata pentru meritele lor se rasfrange si asupra celor din jurul lor. Ca si atunci cand pentru un drept/sfant, Dumnezeu cruta un oras intreg de rele. Meritul este al sfantului, plata insa se rasfrange peste tot orasul. Si exista exemple chiar si in Romania, cel putin asa am citit anumite marturii din vremea razboiului de pe la noi... |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Pentru a-l schimba trimite mesaj privat administratorului.Sigur te va ajuta. Doamne ajută |
Citat:
De fapt este foarte greu sa afirmati in cateva randuri doctrina protestanta , avand in vedere ca protestantismul inseamna peste 500 milioane de oameni, sute de grupari si culte, fiecare cu doctrina lui. Sigur exista unii care cred in predestinare, dar, cel putin in Romania, acestia sunt o minoritate. |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Sfantul Pavel a fost Apostol (adica chemat la slujire direct de catre Hristos Iisus, si investit cu putere dumnezeiasca direct de la Domnul) deci implicit preot si "inconom al sfintelor taine" ( deci cu putere de a hirotoni preoti): "Și chemând cei doisprezece mulțimea ucenicilor, au zis: Nu este drept ca noi, lăsând de-o parte cuvântul lui Dumnezeu, să slujim la mese. 3. Drept aceea, fraților, căutați șapte bărbați dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt și de înțelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă. " Fapte 6,2-3 "Și hirotonindu-le preoți în fiecare biserică, rugându-se cu postiri, i-au încredințat pe ei Domnului în Care crezuseră." Fapte 14,23 "Din această pricină, îți amintesc să aprinzi și mai mult din nou harul lui Dumnezeu, care este în tine, prin punerea mâinilor mele. " II Timotei 1,6 "Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor preoților. " I Timotei 4,14 Sfintii Apostoli au hirotonit preoti nu pastori. Pastorul doar pastoreste, preotul este "iconom al sfintelor taine" I corinteni 4,1 . Sfantul Pavel spune clar (despre Apostoli si Preotii) " În numele lui Hristos, așadar, ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum Însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi" II Corinteni 5,20. avand in vedere comentariile tendetioase (in general si cele despre preotie in special) pe care le-ati oferit, imi pare rau ca nu (vreti sa) sesizati diferentele teologice intre doctrinele crestine si regret ca modul in care am explicat credinta crestin ortodoxa nu a fost pe intelesul dumneavoastra, ba mai mult v-a incurcat... de aceea va rog sa imi acceptati scuzele de rigoare si sa imi permiteti sa ma retrag din aceasta discutie recomandandu-va sa cautati explicatiile doctrinei ortodoxe la persoane mai competente si mai intelepte decat mine care vor reusi sa explice pe intelesul dumneavoastra. nu uitati totusi ca inima credintei ortodoxe este Taina Sfintei Impartasanii, unirea reala cu adevarat trupul si sangele Domnului Iisus Hristos. Nu uitati de asemenea de cultul Maicii Domnului... pururea rugatoare si mijlocitoare pentru noi oamenii la Hristos Domnul. Amin. |
Citat:
Jertfa din ceruri continuua a Domnului e mai greu de inteles.Cine aduce aceasta Jertfa El ,sau noi oamenii ,prin preoti? Care e jertfa de fapt: Frangerea painii,mancarea ei de catre credinciosi? |
Citat:
Este intruchipata aceasta Taina de insusi jertfa sangeroasa de pe Cruce. Este folosita aceasta Taina ca semn de recunoastere si argument ultim pentru cei 2 ucenici intalniti pe drum Si in fine ,gasim aceasta Taina deja statornicita in Biserica cincizecimii.Deci ,daca la cinzeci de zile dupa Inaltarea Domnului Taina aceasta se practica deja ("staruind in frangerea painii"),inseamna ca ea fusese in chiar primele zile revelata apostolilor.Deci s-a impus cu tarie aceasta Taina,caci nu gasim vreo dezbatere despre ea,ci practicarea ei bine statornicita. Sa zicem ca ar fi fost doar o reamintire a jertfei abia infaptuite,un semn de recunoastere intre crestini,frangerea painii,asa cum spun protestanti. Dar de ce sa izolam acest gest al frangerii painii facut de apostoli ,de cuvintele Domnului? Cu doar 3 luni inainte El zisese :Acesta este Trupul Meu".Si cu doar 6 luni inainte spusese:"Cine nu mananca Trupul Meu si nu bea sangele Meu,nu are viata" . Oare frangerea painii de catre apostoli sa mai fie o simpla reamintire.Oare ei nu primisera intre timp un mesaj clar despre ce inseamna de fapt aceasta frangere?Oare nu coborase recent insusi Duhul lui Dumnezeu peste ei? Sa mai aiba ei nevoie de 'semne de recunoastere' asa cum au fost cei 2 ucenici de pe drum? Nu ! Ei scot in evidenta aceasta taina a frangerii painii,tocmai pentru ca intre timp aceasta capatase sens.Ei nu reamintesc jertfa recenta a Domnului,ei o repeta !Au nevoie de aceasta jertfa.Ei nu comemoreaza,ci fac ceea ce au mai facut odata in pustie:Impart painea vietii catre noi toti. Sunt foarte impaciuitor cu protestantii,caci insumi sunt foarte nestiutor.Asa cum eu ratacesc,asa si ei ratacesc.Au o doctrina falsa,dar sunt oameni ,si cauta adevarul. Chiar daca as fi insa cu mult mai luminat in ale credintei (cu inima,nu neaparat cu mintea) as fi la fel de prieten al protestantilor,caci nu vad in ei decat pe aproapele meu cazut in puterea inselatoriei lumesti,la fel cum insumi sunt. |
Citat:
Un articol pe această temă, aparținând unui fost baptist convertit, găsiți aici: http://mihaisarbu.wordpress.com/2010...eoprotestanti/ |
Citat:
Ea nu este un unic moment, ea este o jertfa continua, e de fapt o stare permanenta. Momentul ei culminant, SUBLIM, a fost Jertfa pe Cruce, dar ea nu s-a terminat acolo. A explicat bine dl Mihnea: "El, împreună cu noi, oamenii, prin preoți. Mâncând din Preasfântul Său Trup și Sânge, El rămâne în noi și noi în El, făcându-ne una într-un singur Trup mistic al Său." Adaug doar atat: Hristos se jertfeste in Euharistie pentru noi, iar noi trebuie sa-L primim in noi tot in spirit de jertfa. Doar jertfa pe jertfa se poate suda. Din comuniune suntem transformati, prin euharistie, in madulare ale aceluiasi Trup mistic, traind unii prin altii si toti prin Hristos. Har, smerenie si jertfa de sine. |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
adica de aproape doua mii de ani, Biserica Ortodoxa greaca nu stie sa citeasca "greceste" (reamintesc ca Noul Testament este scris in limba greaca veche evident)? Dumneavoastra nu acceptati invatatura Bisericii despre Sfintele Taine, ale caror baze au fost puse de Hristos prin Sfintii Apostoli. Cat despre hirtotonia preotilor, Sfanta Scriptura spune clar "harul daruit prin punerea mainilor mai-marilor preoților" (I Timotei 4,14; II Timotei 1,6) ceea ce arata fara echivoc ca hirotonia este "sfata taina" intrucat harul presupune sfintenie!!! in concluzie, nu are rost sa intram intr-o polemica inutila, fiecare dintre noi cunoscad bine invatatura celuilat, si stiind ca pozitiile sunt diametral opuse (si aici nu ma refer doar la Sfanta Taina a Hirotoniei ci la toate cele 7 Sfinte Taine). |
Citat:
"În numele lui Hristos, așadar, ne înfățișăm ca mijlocitori, ca și cum Însuși Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcați-vă cu Dumnezeu!" (versiunea sinodală actuală) "Drept aceea în locul lui Hristos vă rugăm, ca și cum Dumnezeu s-ar ruga prin noi; rugămu-vă în locul lui Hristos, împăcați-vă cu Dumnezeu." (versiunea sinodală 1914) "Pentru Hristos dară rugăm, ca cum Dumnezău rugându-să pren noi: Rugămu-ne, pentru Hristos, împăcați-vă cu Dumnezău!" (Biblia de la București 1688) Și uite așa printr-o ciudată "evoluție" a textului sacru în variantă ortodoxă se vrea a ni se inocula ideea că preotul ortodox este un mijlocitor și ni se servește pe tavă acest argument sintetic. Mulțumim, dar noi preferăm hrana naturală! Citat:
Citat:
Citat:
"Nu fi nepăsător față de harul care este întru tine, care ți s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor mai-marilor [1] preoților.[2]" "....του πρεσβυτερίου" (originalul grecesc) = ceata prezbiterilor, colegiul prezbiterilor, sfatul bătrânilor. Deci nici urmă de preoți sau mai-marii preoților... |
Citat:
Repet, nu doresc sa intram intr-o polemica inutila. Cunoastem foarte bine argumentele dumneavoastra de respingere a Tainei Preotiei. Pentru noi ortodocsii Sfanta Scriptura este foarte clara cand spune ca Sfantul Pavel si Sfintii Apostoli au "hitotonit preoti" prin "punerea mainilor" si prin aceasta taina ei eu primit harul Duhul Sfant de a fi "iconomi ai sfintelor taine" si "de a lega si dezlega" (a lega pe demoni si pe cei ce fac voia lor si a dezlega pe cei robiti de diavol). |
Citat:
Talharul a ajuns intr-adevar in Rai, nimeni nu neaga acest adevar, dupa cum spune Evanghelia si Sfantul Ioan Hrisostom, dar nu a ajuns in Imparatia Cerurilor. Eu fac diferenta intre Rai ca loc al mantuirii de rau si Imparatia Cerurilor ca loc mult mai apropiat de Dumnezeu, unde ajung numai cei desavarsiti, dupa cuvantul Scripturii. Am dat atatea citate mai sus. Daca Raiul ar fi acelasi lucru cu Imparatia Cerurlor, atunci cuvantul Lui Hristos nu ar fi adevarat si, mai mult, marea majoritate a populatiei pamantului din orice zona si orice perioada istorica nu ar avea acces la mantuire pentru ca cei mai multi au murit nebotezati, neimpartasiti si nedesavarsiti. E logic ce zic sau nu? |
Citat:
Citat:
|
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...dul-69012.html Imparatia Cerurilor Imparatia Cerurilor, pe care o mostenesc dreptii pe vecie, este numita si "Imparatia lui Dumnezeu", si "Rai" in inteles inalt, si fericita "viata vesnica". daca dumneavoastra sustieni altceva (anume ca Raiul nu este acelasi cu Imparatia Cerurilor sau Imparatia lui Dumnezeu) va rog sa aduceti argumente patristice concrete. multumim. |
Citat:
noi nu ne bazam pe "sola scriptura". pentru noi nu poate exista adevar fara Duhul Sfant care vine in deplinatatea lui doar prin unirea reala cu Hristos Iisus la Taina Sfintei Impartasanii. deci pentru noi crestinii ortodocsi, degeaba citesti Sfanta Scriptura daca nu ai Duhul Sfant ca sa poti intelege adevarul... (in cap 24 al Evangheliei dupa Luca se arata foarte clar ca degeaba le-a talcuit scripturile sfintel Hristos insusi ucenicilor, caci acestia nu l-au cunoscut deplin decat la frangerea painii, adica la Sfanta Euharistie). de aceea noi ii cinstim si invatam de la Sfintii Parinti care toata viata si-au petrecut-o in post si in rugaciune traind in Duh Sfant... |
Citat:
O fi Imparatia numita si Rai de catre unii comentatori si teologi, dar nu inseamna ca asa si este. Te rog insa sa te gandesti logic, presupunanad ca ai credinta in cele marturisite de Hristos: Luca 18 15. Și aduceau la El și pruncii, ca să Se atingă de ei. Iar ucenicii, văzând, îi certau. 16. Iar Iisus i-a chemat la Sine, zicând: Lăsați copii să vină la Mine și nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a unora ca aceștia. 17. Adevărat grăiesc vouă: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un prunc nu va intra în ea. Ioan 3 5. Iisus a răspuns: Adevărat, adevărat zic ție: De nu se va naște cineva din apă și din Duh, nu va putea să intre în împărăția lui Dumnezeu. Ioan 6 53. Și le-a zis Iisus: Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi. Este clar ca numai si numai cei botezati, impartasiti si desavarsiti ajung sa vada Imparatia Lui Dumnezeu. Adevarat, adevarat inseamna ca nu exista loc de interpretare, de indoiala sau de dubii. Cu toate acestea, si cei care fac parte dintre pagani se mantuiesc, dupa marturia lui Pavel - vezi la Romani capitolul 2. Deci, cum se mantuiesc daca totusi nu s-au botezat si nici nu s-au impartasit vreodata? Si nici n-au trait o viata curata precum a pruncilor... Este evident ca nu au acces in Imparatie, dar nici in Iad nu merg daca au murit cu constiinta curata. Asa si talharul de-a dreapta, nu a murit botezat, insa a murit impacat cu Dumnezeu, Care l-a iertat pentru pocainta sa sincera de pe cruce si l-a invitat sa paseasca impreuna cu El in Rai. Orice om se naste cu posibilitatea mantuirii, indiferent de locul geografic si de momentul istoric in care traieste. Acest dar al mantuirii face parte din libertatea omului, caracteristica a chipului divin sadit in fiecare om. Altfel, budistii chinezi si hindusii din India ar fi predestinati la iad - ceea ce ar fi absurd si contrar credintei ortodoxe. |
Citat:
Raman la invatatura Sfintilor Parinti. invatatura ortodoxa nu este exclusivista dar nici nu micsoreaza rolul Domnului Hristos Iisus in mantuirea, desavarsirea si indumnezeirea omului. orice om indiferent de credinta lui necrestina (budist, evreu, musulman, ateu etc) va fi judecat potrivit faptelor lui si aceste fapte bune sau rele vor determina locul lor in Rai (Imparatia cerurilor, Impartia lui Dumnezeu) sau in iad. acestia au parte doar de mantuire intrucat desavarsirea si indumnezirea sunt doar intru Hristos Iisus, deci doar pentru cei care se unesc cu Hristos in chip real in Taina Sfintei Euharistii. |
Citat:
|
Citat:
Nicaieri nu am afirmat ca cineva ar fi modificat intentionat Sfanta Scriptura, ci doar ca traducerile au fost diferite, insa INTOTDEAUNA, indiferent de traducerea folosita, intelesul Sfintilor Parinti in explicarea adevarului Bibliei a fost acelasi (de la inceputul Bisericii acum aproape 2 mii de ani si pana in prezent si in vecii vecilor). Dogma (crestin ortodoxa) nu se bazeaza DOAR (EXCLUSIV) pe Sfanta Scriptura (adica nu admitem "Sola Scriptura" din invatatura protestanta si neoprotestanta). Pentru noi a avea doar Sfanta Scriptura nu este suficient caci fara a avea Duhul Sfant (care repet vine in deplinatatea lui in noi doar prin impartasirea reala cu adevarat trupul si sangele Domnului Hristos Iisus la Taina Sfintei Euharistii) nu putem intelege adevarul cuvantului lui Dumnezeu care este Sfanta Scriptura. De aceea, Sfintii Parinti care toata viata lor au trait in post si in rugaciune (multi dintre ei asemenea Sfantului Ioan Botezatorul, care din pantecele mamei sale Elisabeta se umpluse de Duhul Sfant cand s-a intalnit cu Maica Domnului Nascatoarea de Dumnezeu, Luca cap 1) in unire neitrerupta cu Hristos Iisus in Taina Sfintei Impartasanii, astfel primind garantia trairii in deplinatatea dumenzeirii in Duhul Sfant Dumnezeu, acesti Sfinti Parinti deci sunt asemenea Sfintilor Apostoli garanti ai adevarului intru slava lui Hristos Iisus si a Sfintei Sale Biserici. pentru a evita orice confuzie, pe scurt: Sfanta Scriptura se poate intelege exclusiv in Duhul Sfant (cand inima si mintea omului sunt unite intre ele si cu deplinatatea dumnezeirii). Iar Duhul Sfant in deplinatatea lui se afla exclusiv in Taina Sfintei Impartasanii cu adevarat trupul si sangele Domnului Hristos Iisus. "Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același. " Evrei 13,8 Astfel si invatatura despre Sfintele Taine din Biserica Ortodoxa este atemporala (asa cum am primit-o de la Apostoli, au intarit-o Sfintii Parinti cu ajutorul Duhului Sfant bineinteles si noi si cei ce vor urma nadajduim in Dumnezeu Duhul Sfant in pastrara adevarului). |
Citat:
Citat:
|
Citat:
http://parohialuncasi.trei.ro/liturghie.html http://www.crestinortodox.ro/dogmati...hie-88064.html |
Citat:
|
Citat:
"24. Căci Hristos n-a intrat într-o Sfântă a Sfintelor făcută de mâini - închipuirea celei adevărate - ci chiar în cer, ca să Se înfățișeze pentru noi înaintea lui Dumnezeu; 25. Iar nu ca să Se aducă pe Sine însuși jertfă de mai multe ori - ca arhiereul care intră în Sfânta Sfintelor cu sânge străin, în fiecare an. 26. Altfel, ar fi trebuit să pătimească de mai multe ori, de la întemeierea lumii; ci acum, la sfârșitul veacurilor, S-a arătat o dată, spre ștergerea păcatului, prin jertfa Sa. 27. Și precum este rânduit oamenilor o dată să moară, iar după aceea să fie judecata, 28. Tot așa și Hristos, după ce a fost adus o dată jertfă, ca să ridice păcatele multora, a doua oară fără de păcat Se va arăta celor ce cu stăruință Îl așteaptă spre mântuire." (Evrei 9) |
Citat:
Citat:
Citat:
|
[quote=tricesimusquintus;288319]Dumneavoastră nu faceți altceva decât să întăriți ceea ce am spus mai înainte. Dacă e nevoie să se ia zilnic (ori periodic) trupul și sângele "real" al lui Hristos în vederea mântuirii, e o mare problemă...
De ce sa luam de mai multe ori Trupul lui Hristos? Tricesimus, omule iubit de Dumnezeu Pt. ca in simtirea ortodoxa, a crede in Hristos e mai mult decat un asentiment mintal, e o relatie de iubire, o relatie care se imbogateste de la un moment la altul, care incepe aici si se continua neincetat la infinit. Pt. ca Hristos e infinit si iubirea lui e infinita si vesnicia curge la nesfarsit din El in integritatea fiintei Lui ( Trupul Lui si Duhul Lui). Cine crezi tu ca poate asimila infinitul dintr-odata? Pt. ca Trupul lui Hristos e sursa, izvorul de unde vesnicia curge la nesfarsit iar cine nu vrea sa bea, nu e inca insetat de vesnicie. Pt. ca imparatia Lui e inlauntrul nostru daca Il avem pe El VIU si se continua dincolo. Pt. ca El a zis: Eu sunt Painea cea vie, Care S'a pogorât din cer. De va manca cineva din Painea aceasta, viu va fi în veci. Iar Painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este Trupul Meu. Cum altfel putem fi in vesnicie cu El decat hranindu-ne cu Cel-vesnic ‘’cel ce Ma mananca pe Mine va via prin Mine’’ Pt. ca El a zis ,,de nu veti manca Trupul Meu si nu veti bea Sangele Meu, nu veti avea viata in voi,, Tricesimus, ‘’paine vie’’, katalaves, ''VIE'' ? nenumitul, nesfarsitul, nemaiganditul ni l-ar da Hristos tot odata dar noi nu-l putem primi tot odata, il primim numai pe masura setei si limitelor noastre. Ni se da tot de fiecare data dar noi suntem aia nedesavarsiti si prea mici pt. asemenea imensitate. Tricesimus, cand e vorba de iubire, limbajul devine superfluu: lingvistic vorbind, nu exista termenul ‘’gata’’, ‘’de ajuns’’, ‘’nu mai e nevoie’’. Asa se simte din ortodoxie:relatia cu Hristos tre sa fie dinamica, in miscare, curge, devine, se transforma, se imbogateste, nu e o apa statuta. Asa se intelege dinauntrul ortodoxiei ce inseamna chip ce tinde spre asemanare, sa-L iubim azi mai mult decat ieri si maine mai mult decat astazi.(evident si iubirea catre ceilalti). Asa se intelege in BO ca dincolo de ceea ce poate fi numit ( in chip de paine) e de fapt infinitul, nenumitul, negraitul, nemaiganditul, nesfarsitul. Vesnicia curge la infinit Tricesimus, din Trupul si Sangele lui Hristos. be blessed |
Euharistia este Trupul si Sangele Domnului. Mancand painea si vinul prefacute in Trupul si Sangele lui Hris*tos, credinciosii fac un pas hotarator in asemanarea cu Hristos.
Suntem pe registre diferite noi ortodocsii si protestantii, de aceea invatatura cu privire la Euharistie difera. Ortodoxia afirma ca natura umana poate fi sfintita si de aceea ne cheama la impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului, deci la indumnezeire, in vreme ce protestantii sustin ca natura umana a fost distrusa de pacat - iar rostul Euharistiei este nul, de vreme ce natura umana este distrusa de pacat, de vreme ce ea nu mai poate fi sfintita, ci doar declarata sfanta pe baza credintei. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:59:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.