Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   De ce este Isus fiul lui Dumnezeu? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=10841)

Eugen7 06.10.2010 23:00:53

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 294730)
...Bun, deci cercetam cu "ochiul mintii treaz"..desi ar trebui sa-mi definesti ce intelegi prin aceasta trezvie, deoarece in religii, multe sintagme si cuvinte sunt complet denaturate si au alt inteles "misterios"

Unde sunt relatarile bine documentate din lumea antica, mai precis romana a minulilor savirsite in timpul vietii lui Hristos?
Majoritatea minunilor au avut loc in mijlocul stapinirii romane, ...unde sunt relatarile lor documentate despre invieri din morti ale celor sin scripturi?..romanii fiind la ora aceea cei mai civilizati din lume si unde comunicarea stirilor se facea extrem de eficient?
Asta asa ca un mic exemplu...nu am de gind sa mai continui :)
Doamne Ajuta!

DEX:
TREZVÍE, trezvii, s.f. (Rar) Stare de limpezime a minții, de vioiciune, de agerime; curățenie sufletească. – Slav (comp. v. sl. trĕzvenije).

"Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același." Evrei 13,8
Minuni au fost, sunt si vor mai fi in Sfanta Biserica, intru slava lui Dumnezeu.

daniil96 06.10.2010 23:18:20

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 294800)
1, Totul era incapsulat in intuneric bezna si evident ca nimic nu ar fi trebuit sa traiasca. Asta da minune:)

2. Nici pe vremuri interesul nu ar fi fost pentru Iudeea ci pentru minunea in sine, care cu siguranta ca a r fi fost pe toate "canalele" romane si insemnata pe toti peretii bailor comunale, de ex.

ps. nu stiu nu sunt eu descoperitorul ei ,... poate ,...cu diverse teste, cauta articolul... au facut si un film horror dupa acest fenomen de viata in pesteri inchise

din cate stiu eu abiotic inseamna "fara forme biologice", fara viata;

si viata fara lumina nu este nicio minune ... in pesteri ... fara lumina exista multiple forme de viata ... nu e nimic neobisnuit

cum banuiam habar nu ai ce anume a starnit interesul americanilor ... faptul ca metabolismul microorganismelor de acolo se bazeaza pe hidrogen sulfurat ... nu pe oxigen

dar nici asta nu e exceptional ... exista tot felul de microorganisme ... cu "preferinte culinare" foarte diverse

Eugen7 06.10.2010 23:21:14

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 294800)
1, Totul era incapsulat in intuneric bezna si evident ca nimic nu ar fi trebuit sa traiasca. Asta da minune:) ...

ABIÓTIC, -Ă, abiotici, -ce, adj. Lipsit de viață, incompatibil cu viața. [Pr.: -bi-o-] – Din fr. abiotique.

aveti o intelegere gresita despre viata biologica daca considerti ca lumina este cea care o intretine!

in adancurile oceanelor exista organisme care traiesc fara lumina. spre exemplu exista si pesti care traiesc in adacuri sau in pesteri lipsite de lumina si care nu au ochi.
http://www.epochtimes-romania.com/ar...cle_85642.html

ce s-a descoperit in pestera din Dobrogea a fost un ecosistem care s-a dezvoltat separat de viata la suprafata Terrei. s-au gasit forme de viata bazate pe chemosinteza, deci intelegeti gresit termenul de "abiotic".

http://www.descopera.ro/descopera-in...pestera-movila
Ineditul acestei descoperiri consta in existenta primului ecosistem din lume al carui viata se bazeaza pe chemosinteza. Printre creaturile descoperite se afla un miriapod care masoara 10 cm, al carui muscatura este veninoasa.
Cercetatorii au identificat doua spatii cu aer. In primul se aflau specii de nevertebrate cunoscute, insa in cel de-al doilea spatiu au descoperit un strat ce avea o consistenta laptoasa. Acest strat era compus din materiale organice. Aerul nu era respirabil, fiind otravit cu gaze nocive vietii, cum ar fi hidrogenul sulfurat si dioxidul de carbon, nivelul oxigenului fiind foarte scazut.
Absenta luminii solare duce la eliminarea posibilitatii de a obtine hrana prin fotosinteza, de aceea organismele aflate aici s-au adaptat la conditiile de mediu. Utilizand energia chimica rezultata din oxidarea hidrogenului sulfurat, microorgansimele foloseau chimiosinteza pentru a-si procura hrana. Acest procedeu a dus la formarea stratului cu aspect laptos, plin cu microorganisme, care au constituit hrana pentru celelalte animale aflate in pestera, ei fiind ultima veriga a lantului alimentar. Acest sistem autosustinut nu a fost niciodata intalnit la suprafata Terrei.

http://getic.blogspot.com/2007/07/pe...edus-nasa.html
au identificat acolo niste bacterii, adevarate fosile vii, care obtineau energia necesara supravietuirii prin chemosinteza. Astfel, in loc sa aiba un metabolism bazat pe arderi de oxigen, la fel ca toate fiintele de pe Terra, ele „procesau“ dioxidul de carbon si hidrogenul sulfurat care se regaseau in mediul din Pestera Movile.

Callyope 07.10.2010 09:30:22

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 294448)
Pentru o intelegere mai temeinica a lui Calyope, poate ne faci tu o demonstratie cum TE ODIHNESTI TU sicum DORMI linistit, cu piroane in miini atirnind pe o grinda de lemn, ca sa ne demonstrezi cum la NOI ORTODOCSII lucrurile se intimpla altfel decit la catolici.

Deci cum anume trebuie Calyyope sa INCERCE sa inteleaga aceasta Taina ASA CUM O VEZI TU, hipnotizindu-se? sau pur si simplu CREZINDU-TE PE CUVINT, ca doar tu stii ce vorbesti, nu?

Andrei , te rog sa lasi fatarnicia si mistocareala si sa nu mai fii preocupat de puterea mea de intelegere... fa-ti griji pentru tine ca de mine are Dumnezeu grija!!!

heaven 07.10.2010 10:31:07

Ce frumos incurajeaza pasiv unii useri,de dragul principiilor lor si limbajul "elevat" de maidan,dar si clonele!:rolleyes:
Curat murdar,mon cher...:65:

Grabriella 07.10.2010 12:35:46

Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise
Capitolul 11
26. Iată, eu vă pun astăzi înainte binecuvântare și blestem:
27. Binecuvântare veți avea dacă veți asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru, pe care vi le spun eu astăzi; iar blestem, dacă nu veți asculta poruncile Domnului Dumnezeului vostru."
Capitolul 30
10. De vei asculta glasul Domnului Dumnezeului tău, păzind și împlinind toate poruncile Lui, hotărârile Lui și legile Lui, și de te vei întoarce la Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta și din tot sufletul tău.
11. Căci porunca aceasta care ți-o poruncesc eu astăzi nu este neînțeleasă de tine și nu este departe.
12. Ea nu este în cer, ca să zici: Cine se va sui pentru noi în cer, ca să ne-o aducă și să ne-o dea s-o auzim și s-o facem?
13. Și nu este ea nici peste mare, ca să zici: Cine se va duce pentru noi peste mare, ca să ne-o aducă, să ne facă s-o auzim și s-o împlinim?
14. Ci Cuvântul acesta este foarte aproape de tine; el este în gura ta și în inima ta, ca să-l faci.
15. Iată eu astăzi ți-am pus înainte viața și moartea, binele și răul,
16. Poruncindu-ți astăzi să iubești pe Domnul Dumnezeul tău, să umbli în toate căile Lui și să împlinești poruncile Lui, hotărârile Lui și legile Lui, ca să trăiești și să te înmulțești și să te binecuvânteze Domnul Dumnezeul tău pe pământul pe care îl vei stăpâni.
17. Iar de se va întoarce inima ta și nu vei asculta, ci te vei lăsa ademenit și te vei închina la alți dumnezei și le vei sluji lor,
18. Vă dau de știre astăzi că veți pieri și nu veți trăi mult în pământul pe care Domnul Dumnezeu ți-l dă și pentru a cărui stăpânire treci tu acum Iordanul.
19. Ca martori înaintea voastră iau astăzi cerul și pământul: viață și moarte Ti-am pus eu astăzi înainte, și binecuvântare și blestem. Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi.

Patmos 07.10.2010 13:32:10

Observ cu mare uimire cat de variat este arsenalul pierzatorului si cat de mieroase sunt caile sale.Dupa o contestare nereusita a Fiului, cu o scurta eschiva spre ratiune iata si corolarul ereziei: toate religiile ajung la Dumnezeu,toate mantuiesc.Se vede treaba ca nu degeaba au spus ce au spus Sfintii Parinti,incercand sa ne previna cu privire la ce se va intimpla. Iata cum vorbele lor se adeveresc si iata si cum vorbele Matuitorului despre falsii prooroci (Sfânta Evanghelie după Matei 24,11) veniti sa predice un alt chip la manturii ne rasar in fata ochilor mintii.

Daca mai spunem ca acesta tendinta este insotita de alte solicitari ale altor eretici,de data acesta schismatici din trecut,atunci parca incepi sa intelegi cum de se inteleg asa de bine dracu si omu asa-zis rational si universal.Frumos le sade in aceiasi barca a pierzaniei.
De aceea vor unii sa-L nege pe Hristos. Turbeaza satana cand vede cuvintele prin care Hristos ne-a avertizat cum sa ne aparam de el.Dar daca Hristos nu ar fi Fiul lui Dumnezeu,asa cum vor unii sa tot spuna,atunci ce valoare ar mai avea vorbele lui?Ar putea sa fie dor niste vorbe ale unui om,nu-i asa?Ar putea fi ignorate,trecute cu vederea…Pina la urma,in numele unei amagitoare iubiri,in fara lui Hristos,necuratul iti ofera si (Sfânta Evanghelie după Matei)

Capitolul 4:
8.Din nou diavolul L-a dus pe un munte foarte înalt și I-a arătat toate împărățiile lumii și slava lor.
9. Și I-a zis Lui: Acestea toate Ți le voi da Ție, dacă vei cădea înaintea mea și Te vei închina mie.

Pai hai sa ne dea necuratu ,,iubirea” si ,,toleranta” eretica si sa-L lasam pe Hristos cu iubirea Lui.Iata acele aspecte despre care spunea Parintele Arsenie Boca,iata unirea necurata a tuturor religiilor sub puterea intunericului ca doar ne-a prevenit si el ca nu cumva sa cadem din Dreapta Credinta,singura mantuitoare:,,Numai putregaiul cade din Biserica Ortodoxa, fie ei: arhierei, preoti de mir, calugari sau mireni, inapoi la Sfanta Traditie, la Dogmele si Canoanele Sfintilor Parinti ale celor sapte Soboare Ecumenice, altfel la iad cu arhierei cu tot. Fereasca Dumnezeu!"

Si ce este cu adevarat hazliu este ca dupa ce necuratu vine si zice ,,Unde scrie ca este Hristos Fiul lui Dumnezeu in Sfanta Scriptura?Eu nu cred" tot el vine si zice:,,Ai citit biblia de zeci de ori dar n-ai inteles nimic nimic. Sa-ti ajute Dumnezeu sa iesi din intunericul fanatismului religios.".

Ptiu drace...

wassabi 07.10.2010 14:16:29

Citat:

În prealabil postat de Patmos (Post 294900)
Observ cu mare uimire cat de variat este arsenalul pierzatorului si cat de mieroase sunt caile sale.Dupa o contestare nereusita a Fiului, cu o scurta eschiva spre ratiune iata si corolarul ereziei: toate religiile ajung la Dumnezeu,toate mantuiesc.Se vede treaba ca nu degeaba au spus ce au spus Sfintii Parinti,incercand sa ne previna cu privire la ce se va intimpla. Iata cum vorbele lor se adeveresc si iata si cum vorbele Matuitorului despre falsii prooroci (Sfânta Evanghelie după Matei 24,11) veniti sa predice un alt chip la manturii ne rasar in fata ochilor mintii.

Nu comentez aici despre partea cu satana, caci este ridicola si amuzanta.
Revenind la "corolarul ereziei". Daca religiile celelalte sunt gresite, de ce nu dispar? De ce le lasa Dumnezeu sa fie? Catolicismul e gresit? Protestantii sunt pe cai gresite? S-a intrebat careva cum arata un forum catolic/protestant si cum se vorbeste acolo despre ortodoxie? Asta ca sa enumar numai cateva dintre ramurile crestinismului. De ce ar fi gresite? Exista vreun ARGUMENT REAL in afara ca asa au zis candva niste preoti? Ca cineva a incercat sa va "previna cu privire la ce se va intampla" vi se pare relevant? Dar la varianta ca acei parinti erau cu capul pe umeri si stiau ca exista hibe logice in toata argumentatia asta v-ati gandit? Ca poate tocmai de aia au spus ce au spus? Eu am de partea afirmatiilor mele REALITATEA. Exista multe religii. Unele aparute inaintea crestinismului altele aparute dupa. Toate (cele care au ramas, evident) sunt ok, exista, oamenii care sunt adepti ai acelor religii traiesc si mor cu demintate, cei mai multi isi duc viata in pace si moralitate. De ce oamenii aia s-ar afla pe un drum gresit? Pt ca nu adopta calea voastra? Sunt si in alte religii sfinti si oameni care au dovedit o legatura puternica cu Dumnezeu, nu numai in ortodoxie/crestinism. Invatati sa respectati pe cei din jurul vostru, inainte de toate. Terminati cu limbajul arhaic si cu blestemele si trimiterile la satana, sunteti hilari si penibili.

Traditie1 07.10.2010 14:24:16

Ideile eretice (ale ereticilor din toate timpurile) au două surse: fie o viață de patimi, fie închipuirea de sine. Nu poți avea o credință dreaptă dacă nu duci o viață curată, de înfrânare sau dacă ești închis în lumea părerilor tale din cauza mândriei.

Iar când un om neînfrânat mai capătă și veleități de teolog, se produc perle 'teologice'.

Înclinarea spre un raționalism exclusivist, ruperea legăturii între minte (gândire) și inimă (simțire) duce inevitabil la o grămadă de devieri. Puțini înțeleg sensul profund al cuvintelor Mântuitorului "împărăția cerurilor este în lăuntrul vostru", puțini au o înțelegere filozofico-practică a ceea ce înseamnă adevărul, realitatea, fiindcă lipsește raportarea la poarta către Principiul existenței care este în inimă. Cei mai mulți oameni au o gândire superficială, instinctiv-falsă, bazată pe aparențe, pe credința în propriile impresii. Alții (de pildă ateii) au o gândire care exacerbează rolul rațiunii, necunoscând că rațiunea nu poate produce adevărul și nici nu are puterea pătrunderii realității decât în măsură nesemnificativă, fiindcă realitatea nu o cunoaștem prin procedee matematice, logice, e ceva mai profund.

Este greu să te separi obiectiv de propria gândire atât timp cât nu te-ai găsit pe tine însuți, cât nu cunoști cine și ce ești și nu poți știi cine ești dacă nu duci o viață de rugăciune. Este greu să accepți că rațiunea joacă feste, că mintea ta nu funcționează așa infailibil cum credeai.

Căutarea adevărului se face împletind viața de asceză cu rugăciunea, nu altfel. Orice altă modalitate va reflecta fie atașamentul față de patimile păcătoase, fie fanteziile noastre.

Patmos 07.10.2010 14:38:16

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294906)
Revenind la "corolarul ereziei". Daca religiile celelalte sunt gresite, de ce nu dispar? De ce le lasa Dumnezeu sa fie? Catolicismul e gresit? Protestantii sunt pe cai gresite? S-a intrebat careva cum arata un forum catolic/protestant si cum se vorbeste acolo despre ortodoxie? Asta ca sa enumar numai cateva dintre ramurile crestinismului. De ce ar fi gresite? Exista vreun ARGUMENT REAL in afara ca asa au zis candva niste preoti? Ca cineva a incercat sa va "previna cu privire la ce se va intampla" vi se pare relevant? Dar la varianta ca acei parinti erau cu capul pe umeri si stiau ca exista hibe logice in toata argumentatia asta v-ati gandit? Ca poate tocmai de aia au spus ce au spus? Eu am de partea afirmatiilor mele REALITATEA. Exista multe religii. Unele aparute inaintea crestinismului altele aparute dupa. Toate (cele care au ramas, evident) sunt ok, exista, oamenii care sunt adepti ai acelor religii traiesc si mor cu demintate, cei mai multi isi duc viata in pace si moralitate. De ce oamenii aia s-ar afla pe un drum gresit? Pt ca nu adopta calea voastra? Sunt si in alte religii sfinti si oameni care au dovedit o legatura puternica cu Dumnezeu, nu numai in ortodoxie/crestinism. Invatati sa respectati pe cei din jurul vostru, inainte de toate. Terminati cu limbajul arhaic si cu blestemele si trimiterile la satana, sunteti hilari si penibili.

,,Cred intr-unul Dumnezeu Tatal atottiitorul, facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si al nevazutelor.
Si intr-unul Domn Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu, unul nascut, care din Tatal s-a nascut inainte de toti vecii; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut; cel de o fiinta cu Tatal prin care toate s-au facut;
Carele pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire s-a pogorat din cer si s-a intrupat din Duhul Sfant si din Maria Fecioara si s-a facut om;
Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat, a patimit si s-a ingropat;
Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi;
Si S-a suit in ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.
Si iarasi va sa vina cu marire sa judece viii si mortii, a carui imparatie nu va avea sfarsit.
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata facatorul, care din Tatal purcede; cela ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si marit, carele a grait prin prooroci.
Si intr-una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.
Marturisesc un botez pentru iertarea pacatelor.
Astept invierea mortilor.
Si viata veacului ce va sa vie.
Amin."

georgeval 07.10.2010 14:44:08

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294906)

Existenta diversitatii religioase este si o dovada a libertatii persoanei peste care Dumnezeu nu trece. Ideea de desavarsire este prezenta in toate religiile, problema este daca desavarsirea se atinge in relatie personala cu divinitatea sau prin propriile puteri. Crestinismul este preocupat de mantuirea persoanei pentru vesnicie nu de caderea acesteaia sau de pierderea ei intr-o Esenta a lumii.

wassabi 07.10.2010 14:53:09

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 294909)
Înclinarea spre un raționalism exclusivist, ruperea legăturii între minte (gândire) și inimă (simțire) duce inevitabil la o grămadă de devieri.

mare adevar ai grait (pt folosi si eu arhaisme, dar asta nu ma face mai intelept, daca intelegi ce vreau sa spun).
asadar, sunt de acord cu tine, trebuie sa existe o legatura intre minte si inima, un echilibru. e greu sa gasesti punctul perfect insa trebuie macar sa oscilezi. cei mai multi de aici au rupt aceasta legatura intre minte si simtire in sensul ca nu mai au vreo legatura cu mintea sau ratiunea.

wassabi 07.10.2010 14:58:36

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 294911)
Existenta diversitatii religioase este si o dovada a libertatii persoanei peste care Dumnezeu nu trece. Ideea de desavarsire este prezenta in toate religiile, problema este daca desavarsirea se atinge in relatie personala cu divinitatea sau prin propriile puteri. Crestinismul este preocupat de mantuirea persoanei pentru vesnicie nu de caderea acesteaia sau de pierderea ei intr-o Esenta a lumii.

in toate religiile exista o relatie personala cu divinitatea (mai putin budismul), difera doar nuantele si detaliile

wassabi 07.10.2010 15:13:20

Citat:

În prealabil postat de Patmos (Post 294910)
Si S-a suit in ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.

daca Isus este Dumnezeu de ce, in ceruri fiind sade de-a dreapta Tatalui? Cum poate sta Dumnezeu de-a dreapta lui insusi? Mai mult, Dumnezeu are 2 maini? Parca nici macar biserica ortodoxa nu mai susinte ca Dumnezeu are forma umana. Deci?

Eugen7 07.10.2010 15:26:27

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294916)
in toate religiile exista o relatie personala cu divinitatea (mai putin budismul), difera doar nuantele si detaliile

Nici o alta religie nu este intemeiata de Dumnezeu insusi in mod real si vizibil precum crestinismul. Minuile savarsite de Hristos Iisus stau marturie Dumnezeirii Sale. Nimeni niciodata nu a facut si nu va face asemenea lucrari minunate si bune precum Hristos Iisus (si urmasii Sai carora le-a dat putere: Sfintii Apostoli, Episcopii, preotii deci Sfanta Biserica Ortodoxa).

Hristos Iisus afirma clar ca EL este Dumnezeu adevarat si om adevarat, si ni se daruieste noua mai ales in Sfanta Taina a Euharistiei cand de impartasim in chip real (nu simbolic) cu adevarat trupul si sangele Lui. Astfel in ortodoxia crestina unirea reala intre om si Dumnezeu este deplina, omul facandu-se partas pe deplin intregii "firi Dumnezeiesti" (II petru 1).

Moise este doar un profet trimis de Dumnezeu.
Mahomed este doar un profet.

Patmos 07.10.2010 15:26:59

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294922)
daca Isus este Dumnezeu de ce, in ceruri fiind sade de-a dreapta Tatalui? Cum poate sta Dumnezeu de-a dreapta lui insusi? Mai mult, Dumnezeu are 2 maini? Parca nici macar biserica ortodoxa nu mai susinte ca Dumnezeu are forma umana. Deci?

Hula si blasfemia ta nu au limite.Este evident de ce ai venit.Nu ti-a fost de ajuns ca l-ai contesta pe Hristos,acum mai arunci cu noroi,lovind si in,,Crezul" lasat noua si mai mult,culmea nebuniei,mai spui si ce ai spus mai sus(subliniat).

Avea dreptate Iisus Hristos,Cel hulit de cei ca tine,cand spunea :,,Nu dați cele sfinte câinilor, nici nu aruncați mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare și, întorcându-se, să vă sfâșie pe voi. "(Sfânta Evanghelie după Matei 7,6)

Sfantul Nicolae Velimirovici spunea: ,,Daca omul huleste impotriva lui Dumnezeu intreaga lui viata, fie prin cuvant sau prin fapta, si aceasta hula se afla pe buzele sale chiar si in clipa mortii sale – el este cu adevarat frate de suflet al ucigatorului hulitor de pe cruce."

Din punctul meu de vedere ai atins deja limita maxima a blasfemiei.L-ai negat pe Hristos drept Fiu al lui Dumnezeu,ai negat Sfanta Treime si mai nou faci afirmatii ce nu pot fi reproduse la adresa Tatalui.Cu un eretic ca tine nu exista,nu a existat si nu va exista niciodata comuniune in nimic.

wassabi 07.10.2010 15:33:29

Citat:

În prealabil postat de Patmos (Post 294929)
Hula si blasfemia ta nu au limite.Este evident de ce ai venit.Nu ti-a fost de ajuns ca l-ai contesta pe Hristos,acum mai arunci cu noroi,lovind si in,,Crezul" lasat noua si mai mult,culmea nebuniei,mai spui si ce ai spus mai sus(subliniat).

nu mai intra pe forumuri daca nu poti suporta discutii civilizate.am pus o intrebare, imi poti raspunde si altfel decat prin repetarea unor citate biblice sau blesteme si referiri la satana, focul iadului si alte comicarii?

Patmos 07.10.2010 15:41:08

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294931)
nu mai intra pe forumuri daca nu poti suporta discutii civilizate.am pus o intrebare, imi poti raspunde si altfel decat prin repetarea unor citate biblice sau blesteme si referiri la satana, focul iadului si alte comicarii?

Pune mana pe Catehism ortodox si vei afla raspunsurile pe care le cauti.Vad ca nu te opresti din blasfemii.Eu ti-am mai spus:ai cotit-o spre ratiune din mtive putin de alt tip.Da iti dai arama pe fata cu fiecare postare.Pai mai ereticule,e veche de cand lumea capcana asta:sa raspunda cineva in afara invataturii primite.De aceea vrei tu sa las si Sfanta Scriptura,si pe Hristos,si pe Sfintii Parinti,si pe toate cele sfinte pe care tu,hulind ca un eretic,le arunci la ,,comicarii".Ai absolvit clasele primare?Ai doi ochi?Pai ia tu atunci si citeste si dupa aceea sa vorbesti.Eu te trimit direct la sursa de informare,dar pe aceea o respingi pentru ca iti darima ereziile,la fel cum se intimpla mereu.Si atunci tu spui ,,lasa ma chestiile alea,sa candim rational,sa oscilam"..E bine sa te clatini nu?Sa contesti...frumos scop ai ma in traista da iti spun iar:nu vei reusi.

wassabi 07.10.2010 15:45:05

Citat:

În prealabil postat de Patmos (Post 294933)
frumos scop ai ma in traista da iti spun iar:nu vei reusi.

nu am bre nici un scop ascuns, va speriati voi ori de cate ori logica va zdruncina credinta oarba. ati spus ca Isus este Dumnezeu intrupat pe pamant (nu mai comentam acum afirmatia asta). Dupa care spui, cu tarie, ca Isus, in ceruri, sade la dreapta Tatalui. Pai cum sa nu ti se aprina beculetul si sa zici "STOP. Stai un pic. Daca pot intelege intruparea pe pamant a lui Dumnezeu, odata ajuns in ceruri de ce Isus (Dumnezeu) sta la dreapta tatalui?"
Deci. Imi poti raspunde la intrebarea asta?

Traditie1 07.10.2010 15:57:52

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294914)
mare adevar ai grait (pt folosi si eu arhaisme, dar asta nu ma face mai intelept, daca intelegi ce vreau sa spun).
asadar, sunt de acord cu tine, trebuie sa existe o legatura intre minte si inima, un echilibru. e greu sa gasesti punctul perfect insa trebuie macar sa oscilezi. cei mai multi de aici au rupt aceasta legatura intre minte si simtire in sensul ca nu mai au vreo legatura cu mintea sau ratiunea.

Nu ai înțeles, răstălmăcești, eu spuneam dimpotrivă, că raționarea deliberată înșeală. Rațiunea funcționează corect numai când primește adevărurile de la Dumnezeu prin intermediul Sfintei Tradiții (calea exterioară) sau a inspirației harice (calea interioară).

Îți lipsește înțelegerea despre pericolul mândriei; caută pe internet Scara și restul Filocaliei ca să te documentezi asupra acestui dușman principal în lupta duhovnicească.

Tu ești probabil un fost ateu "convertit" recent și care nu înțelegi pericolul nesupunerii, al răzvrătirii față de Biserică.

Și crede-mă, nu impreionezi pe nimeni cu ideile tale, corespunzi unui nivel pe care cei ce ți s-au adresat l-au depășit de mult și toate raționamentele tale sunt ultra-previzibile.

wassabi 07.10.2010 16:07:55

Citat:

În prealabil postat de Traditie1 (Post 294939)

Și crede-mă, nu impreionezi pe nimeni cu ideile tale, corespunzi unui nivel pe care cei ce ți s-au adresat l-au depășit de mult și toate raționamentele tale sunt ultra-previzibile.

nu sunt ateu si nu vreau sa impresionez pe nimeni si, din cate am vazut eu, nu cred ca voi gasi aici raspunsurile pe care le caut. cred in Dumnezeu si am crezut ca cei care sunt ortodocsi de multa vreme mi-ar putea da niste raspunsuri care sa ma multumeasca. nu le-am primit, asta este, nu inseamna ca a fi ortodox este rau sa ca a fi (ca sa folosesc cuvintele voastre) eretic este rau. sunt 1 miliard de chinezi, 1 miliard de indieni plus un alt miliard de musulmani in lumea asta, nu cred ca biserica ortodoxa are singurul raspuns. singura mea nemultumire fata de religia ortodoxa este ca te departeaza in mod vizibil de ratiune. eu am sustinut peste tot ca religia poate coexista cu ratiunea, ca Dumnezeu poate fi simtit si de catre oamenii de stiinta insa ce am vazut aici da dreptate celor care m-au contrazis. nu am primit decat citate din carti vechi sau amenintari cu focul vesnic, piei satana si alte comicarii.
Oricum, mi-ar placea un raspuns pertinent la ultima mea intrebare: de ce Isus sta la dreapta lui Dumnezeu in ceruri? Mai are sens forma lui umana in ceruri? Astept un raspuns (altul decat "citeste sfintii parinti" sau "piei satana")

daniil96 07.10.2010 16:10:18

Citat:

În prealabil postat de Patmos (Post 294929)

...

wassabi ar trebui sa isi spuna wahhabi ... multe din ideile lui arata cine este ... era destul de evident de la inceput ...

Eugen7 07.10.2010 16:16:39

Despre sederea in dreapta Tatalui

Sfantul Ioan Damaschin:

"Despre sederea in dreapta Tatalui

Spunem ca Hristos s-a asezat cu trupul in dreapta lui Dumnezeu si a Tatalui, dar nu vorbim de o dreapta spatiala a Tatalui. Caci cum va avea o dreapta spatiala cel necircumscris? Dreapta si stanga au numai lucrurile circumscrise. Numim dreapta Tatalui slava si cinstea Dumnezeirii, in care Fiul lui Dumnezeu, ca Dumnezeu si deofiinta cu Tatal, exista inainte de veci, si in care, dupa ce s-a intrupat in vremurile din urma, sade si cu trupul, deoarece trupul Lui este slavit impreuna cu El. Caci este inchinat de toata creatia intr-o singura inchinaciune impreuna cu corpul luat "
(din Sfanta Maria Fecioara, Maica Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu)
http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti...eapta-tatalui/

wassabi 07.10.2010 16:33:56

Citat:

În prealabil postat de daniil96 (Post 294944)
wassabi ar trebui sa isi spuna wahhabi ... multe din ideile lui arata cine este ... era destul de evident de la inceput ...

mai, mai, cum le stii tu pe toate. proorocule! oricine nu gandeste ca voi tre sa fie neaparat musulman sau satana. realizezi ca esti limitat in gandire?

wassabi 07.10.2010 16:36:40

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 294945)
Sfantul Ioan Damaschin:

"Despre sederea in dreapta Tatalui

Spunem ca Hristos s-a asezat cu trupul in dreapta lui Dumnezeu si a Tatalui, dar nu vorbim de o dreapta spatiala a Tatalui. Caci cum va avea o dreapta spatiala cel necircumscris? Dreapta si stanga au numai lucrurile circumscrise. Numim dreapta Tatalui slava si cinstea Dumnezeirii, in care Fiul lui Dumnezeu, ca Dumnezeu si deofiinta cu Tatal, exista inainte de veci, si in care, dupa ce s-a intrupat in vremurile din urma, sade si cu trupul, deoarece trupul Lui este slavit impreuna cu El. Caci este inchinat de toata creatia intr-o singura inchinaciune impreuna cu corpul luat "
(din Sfanta Maria Fecioara, Maica Domnului, Nascatoarea de Dumnezeu)
http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti...eapta-tatalui/

nu ma refer cu precadere la conceptul de "dreapta" ci de ce Isus a continuat sa fie "langa", "alaturi" de Dumnezeu, de ce nu s-a refacut unicitatea divina din moment ce era deja in ceruri. Daca Isus este Dumnezeu intrupat in forma umana de ce nu dispare aceasta forma odata ajuns in cer? De ce se continua a se face diferenta intre Isus si Dumnezeu (se vorbeste de ambii si nu de unul singur) desi Isus este in ceruri si nu mai are sens forma lui umana?

ghpepene 07.10.2010 17:09:03

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 294039)
Dumnezeu Tatal are din vesnicie un Fiu, altfel nu ar fi Tata din vesncie sau persoana, ptr ca persoana are nevoie de alta persoana, deci nu a fost o vreme cand Fiul nu ar fi existat. Din vesnicie avem cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, "ptr ca nu a fost candva cand nu a fost nimic"
Despre jertfa Fiului s-a raspuns- este dovada a iubirii lui Dumnezeu fata de oameni. Venirea Fiului s-a realizat la plinirea vremii cand omenirea a fost pregatita si a recunoscut necesitatea unui Rascumparator.

Nu inteleg. Din cate stiu, Isus Hristos s-a nascut si a trait 33 de ani pe pamant.

gabriela8 07.10.2010 18:51:52

Citat:

În prealabil postat de Eugen7 (Post 294040)
Refeitor la afirmatia asta nu stiu cum sa reactionez. sa rad sau sa plang.

Pai cum sa nu fie Hristos Iisus FIUL LUI DUMNEZEU, cand EL il numeste pe Dumnezeu Tatal Lui. Cum puteti sa spuneti ca exita vreo diferenta intre expresiile "Fiul lui Dumnezeu" si "Dumnezeu Fiul". Ele sunt echivalente!

"Dar Iisus le-a răspuns: Tatăl Meu până acum lucrează; și Eu lucrez. Deci pentru aceasta căutau mai mult iudeii să-L omoare, nu numai pentru că dezlega sâmbăta, ci și pentru că zicea că Dumnezeu este Tatăl Său, făcându-Se pe Sine deopotrivă cu Dumnezeu. " Ioan 5,18-19.

Eu cred ca Traditie a vrut sa sublinieze egalitatea Fiului cu Tatal. Cand spui Fiul lui Dumnezeu multi se duc cu gandul ca a fost un timp cand Fiul nu a existat si acorda o intaietate Tatalui ceea ce este gresit. Sigur ca sunt corecte ambele numiri.

georgeval 07.10.2010 20:09:48

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294916)

Prin relatie personala m-am referit la religiile personaliste, acolo unde divinitatea este o relaitate persoanala. Iara acest lucru mai ramane doar in cele trei mari religii personaliste- crestinism, islamism si iudaism.

codana 07.10.2010 20:21:30

salut,wassabi

Citat:

În prealabil postat de wassabi (Post 294935)
nu am bre nici un scop ascuns, va speriati voi ori de cate ori logica va zdruncina credinta oarba. ati spus ca Isus este Dumnezeu intrupat pe pamant (nu mai comentam acum afirmatia asta). Dupa care spui, cu tarie, ca Isus, in ceruri, sade la dreapta Tatalui. Pai cum sa nu ti se aprina beculetul si sa zici "STOP. Stai un pic. Daca pot intelege intruparea pe pamant a lui Dumnezeu, odata ajuns in ceruri de ce Isus (Dumnezeu) sta la dreapta tatalui?"
Deci. Imi poti raspunde la intrebarea asta?

wassabi,patmos crede ca iisus sta la dreapta tatalui sau iar daca tu nu crezi acest lucru de ce nu cauti personal probe.

Mihnea Dragomir 07.10.2010 21:21:14

Citat:

În prealabil postat de wassabi (subl mea, MD) (Post 294953)
nu ma refer cu precadere la conceptul de "dreapta" ci de ce Isus a continuat sa fie "langa", "alaturi" de Dumnezeu, de ce nu s-a refacut unicitatea divina din moment ce era deja in ceruri. Daca Isus este Dumnezeu intrupat in forma umana de ce nu dispare aceasta forma odata ajuns in cer? De ce se continua a se face diferenta intre Isus si Dumnezeu (se vorbeste de ambii si nu de unul singur) desi Isus este in ceruri si nu mai are sens forma lui umana?

Isus este, în același timp, Dumnezeu și om. Deci El nu are doar "formă umană", în felul în care ființele pur spirituale (îngeri, demoni și Însuși Sf Spirit) au împrumutat de multe ori chipul unor tineri, unor copii, unor ființe înaripate, unor animale, al unui porumbel, al focului etc. Este om real ca să zic așa, cu trup omenesc și suflet omenesc, suflet deosebit de dumnezeirea Sa, dar împletit cu ea.

În acel trup a murit, cu acel trup a înviat și cu acel trup S-a înălțat, după 40 de zile în care S-a arătat ici și colo, la Cer. Cu acel trup uman, omul Isus se află acum în Cer, la dreapta Tatălui. Ca Dumnezeu, El se află peste tot în Cer și pe pământ, din preeternitate (mai înainte de toți vecii), împărățind lumea vizibilelor și lumea invizibilelor.

Prin urmare, Isus nu "dispare în această formă", fiindcă nici un om ajuns în Cer nu dispare, ci rămâne acolo. Deci, singura deosebire dintre învierea Lui și învierea noastră cu trupul este că, în cazul lui Isus, intervalul de așteptare a sufletului a durat o zi și două zile incomplete (două capete de zi), pe când în cazul nostru va dura tot timpul scurs de la moartea noastră la Învierea de Obște. Acest timp, sufletul nostru îl va petrece în fericire dacă moartea ne va surprinde în stare de grație sfințitoare, sau în tribulație dacă moartea ne va surprinde în stare căzută.

andreicozia 07.10.2010 22:08:22

ciao codane

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 295011)
wassabi,patmos crede ca iisus sta la dreapta tatalui sau iar daca tu nu crezi acest lucru de ce nu cauti personal probe.

Te corectez, in orice tribunal lumesc sau Dumnezeiesc caci doar este scris ca "Precum in cer asa si pe pamint" nu cel care afirma ca nu exista ceva trebuie sa dovedeasca cu martori ci cel care afirma ceva ce nu ii este clar Judecatorului.

Asa si tu cind vei ajunge in imensitatea universului Dumnezeu te va intreba de unde ai scos tu ideea ca Dumnezeu are doua miini si isi face menajul de dimineata? Te va ruga sa-i dovedesti CITE SI MAI CITE AI INVENTAT si ce ai promovat PE PAMINT cu bita si tortura in mina(nu tu neaparat) iar in neputinta de a dovedi, vei trece drept mincinos, adica pacatos, pacatuind cu gravul pacat al MINCIUNII DE SINE SI IMPLICIT MINTIREA ALTORA!

codana 07.10.2010 22:17:24

salut,andreicozia

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 295029)
Te corectez, in orice tribunal lumesc sau Dumnezeiesc caci doar este scris ca "Precum in cer asa si pe pamint" nu cel care afirma ca nu exista ceva trebuie sa dovedeasca cu martori ci cel care afirma ceva ce nu ii este clar Judecatorului.

Asa si tu cind vei ajunge in imensitatea universului Dumnezeu te va intreba de unde ai scos tu ideea ca Dumnezeu are doua miini si isi face menajul de dimineata? Te va ruga sa-i dovedesti CITE SI MAI CITE AI INVENTAT si ce ai promovat PE PAMINT cu bita si tortura in mina(nu tu neaparat) iar in neputinta de a dovedi, vei trece drept mincinos, adica pacatos, pacatuind cu gravul pacat al MINCIUNII DE SINE SI IMPLICIT MINTIREA ALTORA!

andrei,eu cred si nu impun nimanui sa creada ce cred io,nu-mi bat joc de credintele nimanui.
si sa inteleg ca esti un pic giudecator,d-aia tot ceri probe?

anna21 07.10.2010 22:33:33

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 295030)
:)))Stai linistit ca eu te inteleg, si nu ma supar ca injuri si dai dintr-una in alta. Eu lucrez cu oameni ca tine si sunt obisnuit. Nu am trecut prin ce enumeri tu, deci informatiile primite de la Irina/Anna21 care din plictidseala sotiei fara ocupatie face lobby impotriva mea pe privat sunt aiurea

Dragule, ce am avut de zis am zis direct (aici, in vazul tuturor).. si nu ma face sa zic mai multe despre tine ca nu o sa-ti placa.
Si daca tot vrei sa fii sincer si nemincinos cu tine.. recunoaste ca nu ma cunosti.. deci nu vad de ce-mi tot spui Irina (ma stii de undeva? m-ai visat azi noapte? ce-ti veni de ma numesti asa?) Citeste bine numele meu de utilizator and stick to it!

Nu vad de ce crezi ca fac lobby impotriva ta.. cand am cerut banarea ta te-am anuntat in prealabil (in caz ca vrei sa-ti schimbi atitudinea).
Daca vrei sa stii adevarul, acum atitudinea ta anti-ortodoxa este atat de evidenta incat nu cred ca mai pacalesti pe cineva ca ai fi credincios.. deci orice lobby nu-si are rostul.. oamenii vad singuri si se feresc.

andreicozia 07.10.2010 22:49:37

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 295033)
andrei,eu cred si nu impun nimanui sa creada ce cred io,nu-mi bat joc de credintele nimanui.
si sa inteleg ca esti un pic giudecator,d-aia tot ceri probe?

Draga Codane, conditia noastra de OAMENI si nu de rime , de cei care " isi cistiga piinea cu sudoarea fruntii" si nu ca animale ne acorda dreptul de la Dumnezeul care ne-a lasat in acest loc al minciunii si manipularii sa CEREM VERIFICARI SI DOVEZI LA TOATE.

Dumnezeu spunindu-ne aceste cuvinte de mai sus ne-a transmis ca dumnezeirea crestineasca/viata vesnica o cistigi extrem de greu, punind TOTUL LA INDOIALA!..deoarece prin Protoparintii iubitori de CUNOASTERE am ales sa traim in imperiul minciunii!

Dupa cum vezi CUNOASTEREA aici pe pamint se face doar prin verificari si confirmari ale fenomenelor de cunoastere. Iubirea poruncita de Hristos ramine singura unealta de a ne proteja de minciuna si de a creste.

Traditie1 07.10.2010 23:17:41

Citat:

În prealabil postat de andreicozia (Post 294963)
Din pacate iar dai dovada ca gindesti precum Inchizitia lui Torquemada, si pina si "indulgenta ta" din paranteze imi aminteste de ce am citit despre ei in anumite cazuri unde tolerau anumite "abateri". Este pacat crestin fiind sa doresti sa infigi drugi metalici inrositi in capul care "nu mai gindeste" si smulsa limba din gura celor care pur si simplu pun intrebari.
A cere verificari si dovezi ale mintii oare constituie o infractiune pentru care un calau ar trebui sa-ti scoata ochii?
Reveniti-va oameni buni, Andrei, pina nu-i prea tirziu!

Din fericire insa am depasit mentalitatea punitiva(unii) si acele vremuri nu se vor mai repeta in veci!

Tu ești serios? Chiar crezi că vrea cineva să-ți facă rău? Unele mesaje ale tale sunt absurde.

Dacă te-am numit eretic a fost pentru a te delimita de Ortodoxie, nu pentru a te persecuta. Nu este nici o insultă, e doar o precizare a poziției tale în raport cu învățătura oficială a Bisericii. Nu putem merge până la a nega această învățătură din politețe.

E dreptul tău să pui întrebări, dar nu pretinde să primești răspuns. Dacă ai întreba din dorința sinceră de a-ți forma părerea și nu din duhul viclean de a-ți impune o părere deja formată, atunci fii sigur că ai fi primit de mult răspuns. Dar aceste false întrebări, cum e acest thread, sunt mai mult ispitiri.

wassabi 08.10.2010 09:33:16

Citat:

În prealabil postat de codana (Post 295011)

daca pui problema asa, cu probe, ei bine, religia are nevoie de probe nu intrebarile mele. eu gandesc logic, tot logic am ajuns si la concluzia ca trebuie sa existe Dumnezeu, un creator (de fapt exista si o demonstratie matematica a existentei lui Dumnezeu, nu insa si a faptului ca Isus a fost/este Dumnezeu).
Afirmatia "sta la dreapta tatalui" arata clar originea acesteia, a fost facuta in timpurile vechi cand Dumnezeu era vazut ca un imparat si in felul acesta s-a vrut a se arata importanta lui Isus in relatia cu Dumnezeu, prin aceasta analogie cand, in lumea oamenilor, cei dragi unui imparat stateau la dreapta acestuia.
Biserica doreste sa va taie orice tentativa de a gandi, de a-l cauta pe Dumnezeu in afara ei. De ce? Pt ca au nevoie de oameni, altfel toata existenta lor fasta, plina de bogatii, s-ar narui. Va e teama de mine, un om, pt ca pun sub semnul intrebarii ceea ce credeti voi. Din pacate, nu realizati ca ceea ce credeti voi tot niste oameni v-au spus. Cati dintre voi aveti ceva educatie stiintifica? Cati stiti despre legile fizicii? Cati dintre voi constientizati imensitatea universului (care este creatie a lui Dumnezeu). Voi chiar credeti ca Dumnezeu a vrut sa se manifeste atat de unilateral intr-un mic sat din orientul mijlociu, in aceasta planeta aflata la marginea unei galaxii oarecare dintre milioanele de galaxii ale Universului creat de el?

Erethorn 08.10.2010 09:50:51

Domnule wassabi, s-ar putea ca noi astia de aici sa nu avem multe diplome universitare in domeniul fizicii (eu personal sunt licentiat doar in filosofie si drept), dar daca doriti puteti cerceta despre convingerile religioase si eclesiologice ale lui... hmmmm...... Blaise Pascal - cred ca veti fi de acord ca stia ceva fizica... sau.... Georges Lemaitre - poate n-ati auzit de el, este cel care a propus teoria Big Bangului. Daca doriti mai pot da exemple.

ai2 08.10.2010 10:09:37

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 295105)
Domnule wassabi, s-ar putea ca noi astia de aici sa nu avem multe diplome universitare in domeniul fizicii (eu personal sunt licentiat doar in filosofie si drept), dar daca doriti puteti cerceta despre convingerile religioase si eclesiologice ale lui... hmmmm...... Blaise Pascal - cred ca veti fi de acord ca stia ceva fizica... sau.... Georges Lemaitre - poate n-ati auzit de el, este cel care a propus teoria Big Bangului. Daca doriti mai pot da exemple.

Referinta la Pascal e penibila. La fel oricare apel la autoritate. Acuma ce-ai vrea, ca toti sa credem ce credea Pascal? Doar pentru ca a fost cine a fost? Sunt atatia savanti care sunt atei. De ce nu-i luati pe ei de exemplu? De Steven Weinberg ai auzit? Sa vezi ce religiozitate are in el...

ai2 08.10.2010 10:14:40

Uite un citat soft din Weinberg:

Citat:

Most scientists I know don't care enough about religion even to call themselves atheists.

wassabi 08.10.2010 10:32:32

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 295105)

Domnule Erethorn (observati, va rog, majuscula), referinta la Pascal dovedeste fie ca nu cunoasteti opera lui Pascal fie ca nu ati inteles ce spun eu. In mare, am aceleasi idei ca si Pascal, si anume ca Dumnezeu exista. Pascal s-a opus unor mari ganditori ai vremii sale, incercand sa introduca ratiunea in ecuatia religiei. In plus, spre deosebire de Pascal, incerc sa discut pe tema dumnezeirii lui Isus, ceea ce Pascal nu a facut. De ce? Nu stim, poate ca era convins de contrariu sau poate ca n-a avut atata curaj. Eu am intalnit, aici, pe forum, apeluri la arderea mea pe rug (banare) si asta in secolul XXI, ma gandesc ce-ar fi riscat Pascal cu astfel de aluzii (in plus, banuiesc ca stiti paradoxul lui Pascal)
Iar despre apelul la autoritate pe care l-ati facut este cel putin ingrijorator ca vine din partea unui absolvent de filosofie. Oare ati absolvit cumva la Spiru Haret?

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:48:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.