Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Tinuta in Biserica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5026)
-   -   Suntem primiti oricum (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=110)

Noesisaa 01.02.2009 14:35:59

A propos de subiect. Acum cateva zile am vazut la Trinitas o emisiune interesanta intitulata Tinerii in parohie, si mi-a placut ce a spus un parinte acolo.

Spunea ca odata a venit un tanar la biserica, probabil pentru prima data, si, mai stangaci si nestiutor, a dat sa treaca prin fata usilor imparatesti, pe unde nu se trece. Bineinteles ca diversi binevoitori din biserica au si sarit sa il opreasca cum ca e mare pacat. Si atunci parintele a iesit din Sf Altar si le-a spus sa nu mai atraga atentia la nimeni, ca nu ei l-au adus la biserica, si ca daca o sa vrea Dumnezeu sa il fulgere pe tanar pentru asa ceva, o sa il fulgere, dar nu e treaba lor, in ideea ca daca te simti undeva ca un elefant in magazinul cu portelan in care spargi ceva la orice miscare bineinteles ca nu mai vii pe acolo in veci.

Anca-Miha 02.02.2009 00:51:06

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 112630)
Am vorbit mult despre tinuta enoriasilor. Cred ca e stim acum destule. Sa vorbim si despre tinuta preotului.
Am vazut ca preotul are mai multe vesminte pe care le foloseste in timpul Sf. Liturghii. Ce semnifica ele?

Am vazut ca umbla pe vreme rea cu un fel de cascheta, asemenatoare cu cea de militar. Este un element nou in tinuta preotului, caci nu a vazut-o pana acum?

mirelat 02.02.2009 01:03:17

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 112657)
A propos de subiect. [...] Si atunci parintele a iesit din Sf Altar si le-a spus sa nu mai atraga atentia la nimeni, ca nu ei l-au adus la biserica, si ca daca o sa vrea Dumnezeu sa il fulgere pe tanar pentru asa ceva, o sa il fulgere, dar nu e treaba lor, in ideea ca daca te simti undeva ca un elefant in magazinul cu portelan in care spargi ceva la orice miscare bineinteles ca nu mai vii pe acolo in veci.

da, buna pilda asta sa mai smereasca pe amatorii de dat "indicatii pretioase" la tot pasul.

cristiboss56 02.02.2009 11:51:29

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 112755)
da, buna pilda asta sa mai smereasca pe amatorii de dat "indicatii pretioase" la tot pasul.

Vremea epocii "indicatiilor pretioase", a apus de peste 20 de ani. Vremea urmarii pildelor si invataturilor lasate cu mai bine de 2000 de ani in urma, este cu mult mai de folos, iar orice "indicatie" trebuie sa aiba ca temei cele lasate in Sf.Scriptura si in Invataturile Sf. Parinti. Orice parere in afara acestora, e pierdere de timp si ratacire.

veveritza 23.02.2009 23:55:51

Intrebat de o femeie daca purtatul pantalonilor este pacat, parintele Teofil Paraian de la manastirea Sambata de sus-Fagaras, a raspuns simplu: DA
atunci femeia a incercat sa se apere: dar, parinte, stiti, noi femeile suntem sensibile, ne e frig in fusta etc iar parintele cu vocea sa inconfundabila a raspuns: atunci pune-ti pantaloni, dar peste pantaloni pune-ti o fusta sa se vada ca esti femeie!

Anca-Miha 25.02.2009 01:00:44

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 112753)
Am vazut ca umbla pe vreme rea cu un fel de cascheta, asemenatoare cu cea de militar. Este un element nou in tinuta preotului, caci nu am vazut-o pana acum?

Nu poate nimeni sa-mi dea un raspuns referitor la ce poarta preotul pe cap, atunci cand e frig afara?

Anca-Miha 06.03.2009 18:13:46

Schimonahia Nila

schimonahiei Nila (Evdokia Andreevna Novikova), cunoscută de mulți dreptmăritori creștini din toate colțurile Rusiei, s-a sfârșit la 6 martie 1999.
Harismele dăruite de Domnul stareței - înainte-vederea, proorocia, sfatul înțelept, vindecarea bolilor, mângâierea - sunt confirmate de creștinii care îi cereau ajutor și sfat.

Despre imbracamintea femeii:
- Nu este permis femeilor să îmbrace haine bărbătești, și bărbaților - femeiești. Pentru aceasta vor da răspuns înaintea Domnului. Singure nu purtați și pe celelalte opriți-le. Trebuie să știți că femeile care poartă pantaloni, în războiul viitor, vor fi recrutate în armată și puține se vor întoarce vii.
In timp ce maica pronunța aceste cuvinte, o femeie dintre cele prezente s-a gândit: „Ce este rău în faptul că eu lucrez în grădină fiind îmbrăcată în pantaloni, doar așa-i mult mai comod?“. Maica imediat a reacționat la acest cuget:
- Și tu în grădină umbli în pantaloni, nu face aceasta, vei răspunde în mod deosebit.

Cristofor 07.03.2009 09:04:33

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 118950)
Nu poate nimeni sa-mi dea un raspuns referitor la ce poarta preotul pe cap, atunci cand e frig afara?

Poartă potcap.

ioanhodean 07.03.2009 14:42:24

defapt..poarta culion.
potcapul este specific monahilor.

Anca-Miha 07.03.2009 23:01:03

Ce este aceasta: potcap sau culion?
DEX:
POTCÁP ~uri n. Acoperământ pentru cap de formă cilindrică, puțin lărgit în sus, purtat de preoții și călugării ortodocși
CULIÓN, culioane, s.n. (Înv.) Potcap mic, rotund, de catifea, fără boruri

kosmy022 25.03.2009 13:53:05

Citat:

În prealabil postat de mihaiporubin (Post 383)
dupa cate zile se poate intra in Biserica in urma unei realtii intime intre soti?
femeile pot intra in Biserica cu capul descoperit si imbracate in pantaloni?
femeile la ciclu pot intra in Biserica si daca nu care este perioada interzisa?

Restrictia legata de relatiile intime intre soti tine de impartasire: inainte cu o zi sa te impartasesti si o zi dupa sa nu ai relatii intime. De ex : te impartasesti duminica, atunci sambata si luni te abtii.

Femeile trebuie sa-si acopere capul, mai ales cele maritate. Fusta e imbracamintea femeii, nu pantalonii.

In perioda ciclului femeia are restrictie la imparatasit. In rest, nu. Poate intra in biserica, daca stie sa tina igiena.

adimirea 27.09.2009 00:16:33

Eu unul nu inteleg de ce e asa mare preocupare pentru tinuta femeii? In zona asta a forumului, cred ca majoritatea firelor de discutie sunt despre asta, desi se numeste "tinuta in Biserica".

Doi la mana, nu inteleg de ce preocuparea despre "tinuta in Biserica", in general!
Adica in Biserica ma imbrac cumva, si in afara ei, altfel? Nu e ipocrizie? Dumnezeu nu ma vede pe strada? La munca? Acasa?

Daca un lucru e bun pentru mine, e bun si luni si marti, si acasa si la serviciu, si in Biserica si in afara ei, si il fac. Daca nu e bun, nu e bun nicaieri si nu-l fac nicaieri. Altfel, as fi un ipocrit si fatarnic.

Cum ar veni adica sa stau la strand in pielea goala [ ma iertati ], dar in Biserica dichisit la costum...
Cum ar veni sa scuip pe strada ca un nesimtit prost crescut, dar in Biserica sa ma dau sfant.
Cum ar fi sa injur de nu mai pot, dar in Biserica sa tac malc si sa par 'cuvios'.

Cum ar fi daca as fi femeie, sa dau 1 kg de 'produse cosmetice' pe mine, sa umblu cu sanii pe afara, pe strada, sa fac sa cada in pacat cu mintea jumatate din Bucuresti, apoi sa imi afirm feminitatea prin asta.... Dar Duminica sa fiu sfanta!
[ Si astfel mi-am dat si eu cu parerea pe final despre singurul subiect pe care-l discutati pe aici; ca de, interesant e numai ce face si zice femeia... unde o fi disparut barbatia adevarata in lumea moderna? :( ]

flegmatic 27.09.2009 09:45:44

Citat:

În prealabil postat de adimirea (Post 168925)
.. unde o fi disparut barbatia adevarata in lumea moderna? :( ]

ucisa de tehnologie si modernitate

Bautar 27.09.2009 11:01:37

La biserica nu trebuie sa mergi ca la teatru ,sa te vada cineva cum esti imbracat.Dumnezeu se uita la inima ta,daca esti cu inima catre El,daca te rogi din inima la El.La biserica mergi sa plangi ,sa te smeresti si sa te caiesti pentru pacatele tale.

The_Fallen 27.09.2009 11:13:38

Citat:

În prealabil postat de Mikhael (Post 350)
Nu gasesc loc/situatie in care "o tinuta decenta" ar fi nepotrivita...
Daca ni s-ar spune ca maine trebuie sa ne infatisam in fata Domnului...n-am mai sti cum sa ne gasim haine potrivite...cat mai decente(ca sa nu-L suparam) si cat mai frumoase, dar nu ne dam seama ca suntem tot timpul in fata Lui...

Cum sa se supere Dumnezeu ca nu suntem imbracati suficient de elegant??!!
Acum ajungem in iad daca nu respectam moda?

Antoni0 27.09.2009 16:54:54

Citat:

În prealabil postat de The_Fallen (Post 168990)
Cum sa se supere Dumnezeu ca nu suntem imbracati suficient de elegant??!!
Acum ajungem in iad daca nu respectam moda?

Hai sa mergem la biserica in pantaloni scurti si in maieu nu?

Femeile in fusta scurta mini si cu decolteu, rujate s.a.m.d.

... Halal modernism

ella87ella 02.10.2009 13:05:18

Important e sa facem totul din bunavointa si sa ne dam noi seama de ce trebuie asa, sa nu facem din obligatie.
Desi in ziua de azi e cam greu , mai demult femeile umblau cu fusta si "naframa" tot timpul si acasa si la biserica, dar acum fetele opteaza mai des pt pantaloni ca sunt mai comozi, mai caldurosi, etc.......
Cred ca important e sa nu fim extravaganti in imbracaminte.,nici la biserica, nici in viata de zi cu zi.....

bianca030 19.04.2011 15:00:44

mda

eu cred ca, mai ales pentru o femeie, e nevoie de tarie, de vointa atunci cand hotaraste sa se imbrace decent. azi daca porti fusta si batic zice lumea ca esti "pocainta" (sectanta) sau ca te imbraci ca la manastire. a fi decent nu mai e la moda, nu mai e "cool", si daca vrei sa te imbraci astfel pregateste-te sa fii luat la misto, chiar de prieteni si de familie.
la barbati totul e mult mai simplu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:14:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.